Перспективата за реален световен кошмар

Доналд Тръмп в първите си минути в Овалния кабинет

© Reuters

Доналд Тръмп в първите си минути в Овалния кабинетОказахме се, внезапно, в края на цяла историческа епоха. Такива времена са винаги крайно опасни, тъй като обикновено се напълват с насилие, войни, глад и преждевременната смърт на много милиони обикновени хора. Отдавна – много отдавна – не е било толкова опасно.


Америка и Британия се оттеглят от света. Тръмп го каза ясно: "Америка – на първо място... няма вече да пазим чужди граници... НАТО е отживелица..." На каквито и противодействия да се натъкне вътре в страната, сигналът е ясен: "махаме се". За разлика от него, Тереза Мей продължава да е в плен на илюзията, че с Брекзита си англичаните не се оттеглят от света, а напускат малкия свят на ЕС, за да станат център на големия свят отвън. Това, разбира се, е самозаблуда. И англичаните се махат от света.


Оттеглянето на американците и англичаните е много, много лошо нещо,
защото в света внезапно се получава вакуум
И то не какъв да е вакуум, а такъв, който носи реална опасност за реда и за мира. Защото светът, в който живеем – и от който американците и англичаните си тръгват – е светът, създаден от Америка и Британия. Те направиха така, че да има международно право, права на човека, благополучие, развитие, справедливост и – мир, както по улиците на отделните страни, така и между тях. С оттеглянето си, авторите на този свят го изоставят пред лицето на хора, които имат съвсем други ценности, цели и намерения.


Да си припомним. През пролетта на 1940 година, Англия се оказва сама срещу диктаторите, подчинили Европа – Хитлер, Сталин, Мусолини, Франко, Салазар; както и срещу надигащата се агресия на Япония в Азия. В този момент Чърчил обявява на света какво възнамерява да прави Англия: да не преговаря за мир с никой от тях. А напротив – да воюва до пълна победа.


Защото "без победа няма оцеляване"


Оцеляване на кое, обаче? Не на Англия, нито на нейната (така или инак обречена) империя. Чърчил уведомява света, че неговата страна ще се бори за оцеляването на демокрацията и на цивилизования начин на живот – навсякъде по света.


Американците, убедени, че океаните ще ги запазят от световния пожар, си правят оглушки, докато Чърчил не изработва техния президент Рузвелт да подпише през август 1941 година "Атлантическата харта". В тази Харта са описани основите на света, който трябва да се роди след победата във войната – светът, в който живеем. Към Хартата бързо се присъединяват руснаците (вече нападнати от Хитлер и така минали откъм "атлантическата" страна на барикадата), както и правителствата в изгнание на окупираните европейски държави.


Така около англо-американския текст още в края на 1941 година се обединяват онези страни, които след войната ще конструират нашия свят, с неговите основни носещи конструкции: ООН, НАТО, ЕС, както и Хартата за правата на човека, която в крайна сметка успя да победи и последните диктатури – комунистическите.


След войната идва американският План Маршал, възстановил Европа върху основите на демокрацията, развитието и справедливото разпределение. По-късно американците ще създадат различните регионални съюзи, поддържащи мира и противодействащи на диктаторите в Азия и Океания. Всичко това се основава върху англо-американската Атлантическа харта, като развива принципите и целите, заложени в нея.


А когато дипломацията и международното право се оказват недостатъчни, американската и английската армии влизат на терен, за да отстояват принципите на Хартата – американците в Югоизточна Азия (и не само), англичаните – в Южна-Централна Азия (и не само). Това са и двете най-боеспособни армии, "подпиращи" мирния световен ред, в който израснаха поколения.


С оттеглянето на Америка и Британия от световния ред си тръгват и двете армии, които са били неговият въоръжен бранител.


Какво остава?


Остава реалната перспектива за реален световен кошмар. Враговете на мирния световен ред – новите диктатори (и кандидатите за такива) – ще се опитат да направят същото, което преди поколения правиха старите диктатори: да разрушат мира, реда и справедливостта. Всички те чуха например как Тръмп отказва да пази чужди граници. Въпрос на време е да започват да се пробват – чии точно граници американците вече няма да пазят? На Латвия? На Молдова? На Украйна? На Косово? На Южна Корея? Какво би попречило на китайците да увеличат натиска върху японците в Южнокитайско море? Илинаправо някоя нощ да си "приберат" отцепилия се Тайван? С потъването на Британия зад хоризонта, кое би попречило на същите тези китайци да прекратят специалния (почти-демократичен) статут на Хонг Конг, за да го превърнат в редова провинция на комунистическата си империя?


Какви карти рисуват в момента аятоласите в Иран? А Ердоган, на една ръка разстояние от това да се превърне в пожизнен диктатор на Турция – докога ще държи Кърждали "в сърцето" си? И кога ще започне да рисува карти?


Светът, в който войната не е правило, а е изключение; в който хората не очакват да бъдат "изчезвани" от тайните служби посред нощ; в който всеки гражданин може да съди държавата си (дори – в чужбина), ако тя го тормози – този свят не беше само направен от англичаните и американците, а после оставен на самотек. Къде видимо, къде – невидимо, до вчера този свят беше и крепен от тях.


Сега ги няма. Светът ще трябва да се оправя сам.


И НАТО, и ЕС ще трябва да намерят начините да продължат напред,
без да напускат принципите на Атлантическата харта,
макар нейните автори да се оттеглят в пустошта


Върху европейските лидери се стоварва чудовищна по размерите си историческа отговорност, невиждана от поколения. Ще се справят ли? Ще се окажат ли достойни за изпитанието – или ще оставят нещата на самотек, т.е. в ръцете на своите врагове? Които с удоволствие ще върнат нещата там, където си бяха преди Атлантическата харта: войната да е правило, както между държавите, така и вътре в тях; властта да мачка, депортира и затваря гражданите си; и всеки, преди да каже нещо, да пита "А позволено ли е?". Вместо мир и спорове по развитието – насилие и внезапна, затова пък всеобща бедност.


Това е онова, с което ще трябва да се занимава както новоизбраният президент Радев, така и бъдешото българско правителство. Този път няма как "да се снишим, другари, докато премине бурята".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (452)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Дали световните политици си вадят поуки от Дайновите анализи за реален световен кошмар !?

  [email protected]
 2. 2 Профил на marinbg
  marinbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тъжен, но верен анализ.

 3. 3 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Мдаа, в интересни времена живеем

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Аз все още си мисля, че Тръмп ще бъде опитомен? Иначе ще бъде отстранен?

 5. 5 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Fear mongering or scaremongering is the deliberate use of fear based tactics including exaggeration and usually repetition to influence the public in order to achieve a desired outcome. It is a tactic used to scare or put fear into those viewing a campaign/advertisement and influence the outcome based on fear.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_mongering

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "За разлика от него, Тереза Мей продължава да е в плен на илюзията, че с Брекзита си англичаните не се оттеглят от света, а напускат малкия свят на ЕС, за да станат център на големия свят отвън. Това, разбира се, е самозаблуда. И англичаните се махат от света."

  Точно така, статия и по тази тема:

  http://www.dw.com/bg/%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-37207460

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Няма никакъв кошмар. Просто Европа трябва да порасне.И да не инфантилничи. Т.е. да търси приоритети там ,където може и да се заеме със собствената си защита от когото трябва.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  И то – не какъв да е вакуум, а такъв, който носи реална опасност за реда и за мира. Защото светът, в който живеем – и от който американците и англичаните си тръгват – е светът, създаден от Америка и Британия."Това е вярно,но никой на никъде не си тръгва."Няма как от няколко приказки да стигаме до изводи за световен апокалипсис.

 9. 9 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Доста мрачна картина, но рано или късно това ще се случи. Въпросът е кога? И тогава тричленката ще управлява света до някое време.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Защото светът, в който живеем – и от който американците и англичаните си тръгват – е светът, създаден от Америка и Британия. Те направиха така, че да има международно право, права на човека, благополучие, развитие, справедливост и – мир, както по улиците на отделните страни, така и между тях. С оттеглянето си, авторите на този свят го изоставят пред лицето на хора, които имат съвсем други ценности, цели и намерения."

  Силно ПРЕУВЕЛИЧЕНО твърдение! Светът който живеем днес е създаден от големи 5 държави победителки от ВСВ и настоящи постоянни членове в СС на ООН.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мда, ще живеем в интересни времена.

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Всяко зло за добро - българска поговорка!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Добрата страна на демокрацията е, че правителства и президенти се сменят на всеки 4 години. Все още има шанс да се разминем само с ваксинацията Брекзит и ваксинацията Тръмп

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  "По-късно американците ще създадат различните регионални съюзи, поддържащи мира и противодействащи на диктаторите в Азия и Океания."

  Хехе.... личи си американофилската закваска на автора на статията. Истината обаче е доста по-различна. По време на Студената война САЩ поддържат и финансират редица кървави диктатори и мракобесни диктатури в Азия. От СА в Западна Азия през Пакистан в Южна Азия и до Филипините и ЮК в Източна Азия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  "А когато дипломацията и международното право се оказват недостатъчни, американската и английската армии влизат на терен, за да отстояват принципите на Хартата – американците в Югоизточна Азия (и не само)."

  Смешно и невярно твърдение. Във Южен Виетнам САЩ подкрепяха един кървав диктатор като Дием, който НИКОГА не е отстоявал принципите на Хартата на ООН. След това го свалиха и замениха с една военна хунта, която никога не е отстоявала или следвала каквито и да е демократични и правови принципи от Хартата на ООН.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Брей, Американската и Британската империи - целите в бяло. Същински елфи. От другата страна е Мордор и ние Средната земя можем само да треперим.

  TAKE THE RED PILL!
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  "Какво би попречило на китайците да увеличат натиска върху японците в Южнокитайско море?"

  В Южнокитайско море няма спор между Китай и Япония. Има спор между тези две държави в Източнокитайско море. Това са две различни морета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Какви карти рисуват в момента аятоласите в Иран?"

  Най-вероятно карти и стратегии за отбрана на страната от евентуална американска агресия от страна на Тръмпи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Хъйде да не взимаме временните трудности за трагедия: от Великобритания и сега почти нищо не зависи, а Тръмп не е вечен. Европа ще намери сили и средства да прогресира, макар и в променен състав и в нови условия.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Весело

  Другарят Дайнов пак не си е пил хапчетата Да се правят преки паралели със света от първата половина на 20 век и света днес е безсмислено упражнение - горе долу толкова безсмислено, колкото да се сравняват портокали и картофи. Какви войни ви гонят, другарю Дайнов, какви пет лева? Що - "възпиращата" функция на САЩ през двата мандата на Обама да не би да реши казуса Украйна? Да припомням ли колко войни разпалиха именно тия "цивилизовани" англосаксонски миротровци - крайният резултат от които в момента е прелестното явление ИДИЛ? Айде стига сте ни плашили с някакви измислени, световни Торбалани, които видиш ли само чакали Тръмп да си легне да спи и хайде прегазили с танковете си Дунав. И по-редовно с хапчетата, ок?

 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#5] от "globetrotter":

  Аз не харесвам крайния негативизъм, но описанието, което си дал напълно описва кампанията на Тръмп, неговата прословута реч и действия. Голяма група хора се храни с краен негативизъм, особено в България, така че винаги трябва да се внимава с подобни приказки, което вие обаче не искате да разберете.

 22. 22 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има и друга страна - светът днес позволява на малобройни елити да не се съобразяват с пейзаните, дори ако въпросните пейзани имат английски и американски паспорти. Защото знаят, че ако някой им наруши правата, САЩ и в по-малка степен Британия ще накажат нарушителите. Пейзаните от периферните страни нищо не могат да направят по въпроса, но сега явно и на пейзаните в САЩ и ЮК им е писнало.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 924 Неутрално

  дайнов и неговата романтична представа за света ,но злото, алчноста и хаоса са били винаги някъде там ,за съжаление демокрацията и справедливоста не са гарантирани за никого

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Айде ся,Женята Дайнофф
  ще се прави на Йоан Златоуст
  и ще плаши публиката с предстоящ
  Апокалипсис...
  Айде по-леко...
  Нито Тръмп е първият популист след ВСВ
  нито противопоставянето на Запада
  и Русия е нещо невиждано и нечувано досега
  Хубавото на сегашната ситуация е,че
  с безметежното братосване и флирт
  с Путинска Русия,каквото наблюдавахме
  от Буш и ранният Обама, вече е свършено.
  Нещата вече се наричат с истинските имена.
  Мимикрията на Путинизма вече не работи.
  Няма нищо по-неадекватно и по-непотребно
  от ОСВЕТЕНИЯ АГЕНТ.
  КРЕМЪЛСКИТЕ КГБейове вече ги ОСВЕТИХА
  Оттук нататък за тях полезен ход няма.
  А и ТРЪМПЪТ вече ще го поставят
  ПОД ЗАПРЕЩЕНИЕ.
  Готвят му Закон по силата на който
  ТРЪМП НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕ
  НИЩО БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА КОНГРЕСА
  А в самият Конгрес благодарение на
  Тръмп и Путин има НЕВИЖДАНА ДОСЕГА
  КОНСОЛИДАЦИЯ между РЕПУБЛИКАНЦИ
  И ДЕМОКРАТИ на АНТИРУСКА
  и АНТИПУТИН ОСНОВА

 25. 25 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 540 Любопитно

  Въпросът е, защо британците си търъгват? Отговорът е важен, защото същите тези неща не се харесват и в другите държави от ЕС и ако не се промени това, британците няма да са единствените, които ще си търгнат. Защо не се коментират причините за излизането, а само последиците от излизането? С тая щраусова оплакваческа позиция няма да се стигне моного далеч.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Верен анализ. Вярна историческа справка която няма да се хареса на откърмените с Работническо Дело. Но прогнозите са малко по-черни отколкото ми се иска да вярвам.
  Нека не забравяма че в точно тези две държави има добра система на проверки и балансиране на властите. Едно са изцепките на Тръмп друго е какво точно ще стане.

  California Über Alles
 28. 28 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Споко бе Дайнов. Просто американците казаха, че ще си приберат походните тоалетни и много селски тарикати от "аристократичен" произход се оказаха по голи задници. По-точно на цървули като нас им се казва да си плащат масрафа, а не да крадат и да търсят кой да им охранява небето безплатно примерно. И в същото време Европа да се управлява от данъчни мошеници. Ей такива едни

 29. 29 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Весело

  Четох дотам, дето Чърчил обяви война на Салазар

 30. 30 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Всъщност светът сега е един кошмар. От феминистките пеещи 'аллах акбар' в Америка, до приятелство със СА и затварянето на очите пред нечовешките случки в Африка и близкия изток.
  И разтурването на секуларни държави като Сирия(единствената мюсулманска държава, където християните МОГАТ да празнуват техните празници) в името на финансови интереси.
  Благодаря, но това не е мястото, където бих искал да живея.
  За успокоение на тролчетата - Раша е място, в което още по-малко искам да живея.
  Просто Европа трябва да порасне(както някой беше написал) и да започне да си гледа интереса.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Абе, Дайна, що не си громиш Боко, седейки приклекнал пред Станишев ми си седнал да бистриш световната политика. Не ти се получава. Пий си ракията и бъди рахат с новия президент. И не по-високо от цървулите.

 32. 32 Профил на cyril_collard
  cyril_collard
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Най-интересното е, че много хора в България се радват на Тръмп и Брекзит. Не говоря за русофилите, те са ясни.

 33. 33 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Авторът сякаш е попрекалил в опитите си да наплаши населението. Нито някои са решили да "се махат" оттук и оттам, нито пък другите са толкова силни и всемогъщи, че да ликвидират влиянието Им току така. На теория всичко е възможно, но евентуална промяна в баланса на силите и в световния ред изисква огромни ресурси, воля и най-вече твърде много време. Светът винаги е гъмжал от мегаломани - кандидати за поста "Главен диктатор". За щастие, тези мераци засега остават нереализирани, тъй като хората от които зависи световния ред подхождат по-комплексно и по-справедливо към народите и отделния човек.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 34. 34 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Какво красиво описание на съсипването на основният конкурент на англо-саксонците - Германия. Битката беше жестока - две световни войни докато размажат германците и ги превърнат в самодоволни бюргери с комплекс за вина и малоценност.
  Доброто винаги побеждава, затова, който победи той е добрия.
  Сега за пореден път "морската сила" се готви да сблъска "континенталната", за да си остави стратегическият превес. Да, това е много опасно за континентална Европа оставена без лидери последните 70 години. Последният от тях - ген. дьо Гол умря преди половин век, оттогава са само комсомолци на служба. Това е като да пуснеш добре угоени и самодоволни домашни прасенца в гората.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 35. 35 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 451 Весело

  Дайнов с всяка статия все по-ниско пада.... дъха от всякъде на ефффтина пропаганда.
  Ти сериозно ли?!?!?!?!?!?
  Чърчил бил мислел за спасяването на света....
  Американците разнасяли мир наляво и надясно... и се борели за правдата.....

  Майко мила колко тъп и наивен трябва да е човек да повярва човек на такава помия.
  Всяка една империя си гледа интересите и не и пука за мир справедливост и разни такива тинтири минтири.
  Естествено като се бомби не върви някак си да кажеш за геополитически интереси или прозаични неща като власт и пари.... за демокрация звучи тъй благородно.
  Списъка с подържани диктатори и организирани от САЩ е толкова дълъг......

  Срама нямаш ли малко бе Дайнов... или викаш те парите не миришат.

 36. 36 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Има и друг сценарий - народите разбират, че имат свобода самостоятелно да вземат решения за бъдещето си без САЩ да им се месят. Дали е добре или зле - това е различен поглед над ситуацията от на автора на статията.

  забавление и приключение
 37. 37 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#17:"Иво"]В Южнокитайско море няма спор между Китай и Япония. Има спор между тези две държави в Източнокитайско море. Това са две различни морета[/quote]

  А според Дайнов и Мъртво море е мъртво, защото са го убили руснаците.
  Направо е жалко как за всяко либерастко насиране е виновен Путя.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Весело

  Оф, тази истерия, тези апокалиптични прогнози взеха да ми идват в повече... А тая дивотия, дето САЩ и Англия се били оттеглили от света просто не знам как да я коментирам... то бива, бива... ама това отдавна мина всички граници.
  Предлагам Женята да почва да копае бункер и да се зарежда със суха храна и вода, та да има сигурно място, където да се скрие в следващите 4 (поне) години.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#30:"dgd"]От феминистките пеещи 'аллах акбар' в Америка, [/quote]

  https://pbs.twimg.com/media/C22ItCtWQAAnro8.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Никой от никъде не си тръгва. Напротив - САЩ и НАТО увеличават военното си присъствие по границите с Русия. САЩ и Англия, подчертавам Англия, излизат от търговски договори, които не са в интерес на широки маси от населението им. Ясно е, че го правят с оглед на икономическите си интереси, които ще бъдат защитавани и в бъдеще от двете им "най-боеспособни армии". А относно "мирния световен ред", дето го били "подпирали" тези армиия, да питаме народите на Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен и Либия, и половината от останалата Африка, дали са доволни от този "мирен световен ред" и защо се изнасят през глава от там в Европа.

  over the under
 41. 41 Профил на Terra pura
  Terra pura
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Мрачен, но абсолютно точен анализ. Дано не се случат нещата, за които пише Дайнов, независимо че ги е подкрепил с аргументи.

 42. 42 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#21] от "Индиана":
  Някой горе видя в тази статия американофилска тенденция. Всъщност, Евгений Дайнов хиперболизира усещането за страх и несигурност (политика на страха), за да подскаже на читателя единственият "спасителен" изход - дружбата с Русия. Мисля, че коментаторите по-горе видяха само повърхността на текста, която създава измамното впечатление, че цели апотеоза на САЩ и Великобритания. Това е хибридна подложка за отварянето ни към Русия.

 43. 43 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  То,ние от зимата правим природно бедствие,че от няколко приказки няма да направим война.

 44. 44 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#38:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Предлагам Женята да почва да копае бункер и да се зарежда със суха храна и вода, та да има сигурно място, където да се скрие в следващите 4 (поне) години.[/quote]

  Нема нужда, ако утре завони на водка и се чуе трополене на танковете около Орлов мост, нали се сещаш, кой ще е начело на колоната посрещачи...?!?

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 45. 45 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#25] от "red.mary":

  Ето това е въпроса на въпросите... но никой от масовите медии не го задава, зашото отговора няма да е приятен.
  Дава се готовия отговор - Путин е виновен.
  Никой не иска да погледне проблемите в лицето и да ги назове. Политиците се правят на недоразбрали и ги игнорират при което крайно десните имат все повече гласове. И що така - ми Путин е виновен.

  Провалил се политически елит води ЕС по надолнището и вместо да признаят провала си обвиняват Русия... лесно оправдания лошия торбалан(Путин) е виновен.

 46. 46 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много слаба статия. Не харесвам Тръмп, нито подкрепям Брекзит, но статията просто е наивна. Това, което спира въображаемите агресори и нашественици да обявяват войни и да завземат територии е фактът, че живеем в 21 век. Имаме технология, интернет, огромни корпорации, бизнес и свободен свят. Наивно е да се смятам, че някой просто така ще започне партизански войни ала 20-век, за да си разширява държавата и влиянието. Нещата вече не се случват така. Сега всичко е бизнес и пари. Войните губят пари - не печелят. Толкова е просто. Окупирането и контрола се случват на икономически и медийни принципи, а не с автомати и танкове.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Дайнов, другарю , всичко започва във Франция. Там са корените на равнопоставеността и напредъка. Имаме невероятен шан ЕС отново да е център на либералните свободи и на справедливия трудов пазар. Франция и Германия са най- либералните страни вече, там има нормален трудов ден, а не като в Япония и Сащ . Просто трябва да оставим патериците и да тръгнем напред. Трябва да създадем армия и да знаем, че ако пак станеме малки държавици, провинциализма и съседните акули ще ни довършат. Просто на ЕС му трябва млад/може и по дух/ и брутален лидер, който да ни даде надежда и да станем. Парадоксално е , че Китай е симвал на стабилност и уважение , на Сащ и Великобритания го обърнаха на национализъм.

 49. 49 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ами оттеглянето на САЩ и ВБ е добре за Европа, защото ще накара европейските лидери да вземат мерки и да погледнат на ЕС не като някакъв съюз а като федеративна държава.
  Емигрантският поток ги накара да се замислят и да поставят началото на утвърждаване на обща европейска граница.
  Новата ситуация вече ги кара да мислят и за въоръжени европейски сили (особено ако ВБ излезе от ЕС).
  Просто руската опасност ще ги принуди да действат.
  Така че всяко зло за добро.

 50. 50 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 410 Неутрално

  прекалено опростена визия за миналото и бъдещето. комуникациите и техническия напредък днес променят изцяло политикономическата реалност днес. нещо съществено, което дайнов тотално пренебрегва, че сега за разлика от тогава света се управлява от транснационални корпорации и интереси а те както могат да започват войни така и могат да ги спират.
  от друга страна прекалено идеализирано описание на американското участие и намеса по света. американците се намесваха основно от икономически интерес иначе как ще обясним 40 години човеконенавистнически диктатури в "задния им двор": латинска америка?!
  там никога не се намесваха защото ресурса им беше прекалено ценен...
  света определено върви към дестабилизация и конфликти, но той определено не е онзи пост втората световна впйна.
  дайнов не взема предвид много фактпри от настоящето абсолютно несъществуеащи преди 60 години

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#7] от "log_on":

  Точно така. ЕС трябва да се стегне да си реши проблемите сама, да спре да разчита и да се осланя толкова на САЩ в сферата на отбраната например и да създаде свои собствени общоевропейски отбранителни сили (или армия).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#49] от "pomnesht":
  Абсолютно. Може би Великобритания беше прекалено голяма спънка за ЕС, САЩ свалиха маската и ЕС има възможност да се еманципира. Сега е моментът България да участва в европейската интеграция не заради дребния си интерес, а заради вътрешната си убеденост, че сме европейци и се стремим към Обединена Европа.

 53. 53 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Последните ще станат първи и първите - последни! Проблема на трансформацията е , че доскорошните първи започват да крякат колко хубаво е било докато са били първи , а последните - последни и колко лошо ще стане когато станат последни , а последните - първи. Стандартен кошмар е това, не се плаши Дайнов!

 54. 54 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Този пасквил на Дайнов е много, много лошо нещо. С такива мислители и стратези като него нищо чудно, че "автентично десните" го докарват най-много до патерица на Борисов.

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]в сферата на отбраната например и да създаде свои собствени общоевропейски отбранителни сили (или армия). [/quote]
  Първо трябва да натурализира няколко милиона араби ,свикнали с войните и да си направи армия с тях.
  Защото на своите кончити се видя ,че не може да разчита

 56. 56 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Давах 2 години на Тръмп, но може и да не изкара 1. Ясни сигнали за това вече има - номинациите му едвам минаха, влиятелни републиканци още от сега са раздвоени за неговите тъпотии.
  На всичкото отгоре мъти водата на някой от основните лостове на глобално влияние на Америка - като НАТО и единните пазари.
  На фона на това засилващия се скандал с руските хакери и залитането му по Путин, нарастващите протести в Русия.
  А и тоя боклук никак не е със съвсем чисто минало, сигурно в ЦРУ си имат стаичка с компромати чакащи да станат публично достояние.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  [quote#30:"dgd"]И разтурването на секуларни държави като Сирия(единствената мюсулманска държава, където християните МОГАТ да празнуват техните празници) в името на финансови интереси. [/quote]

  Това не е вярно. В Ирак и Ливан християните също могат да празнуват свободно своите празници и за пореден път направиха това през последното Рожество Христово. В Йордания също християните имат сравнително голяма свобода.

  Снимки и статии от това Рожество в гореизброените държави:

  http://edition.cnn.com/2016/12/24/middleeast/iraq-bartella-christmas/

  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/12/christmas-iraq-christians-minorities.html

  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-38407615

  https://cruxnow.com/cns/2016/12/23/nativity-scenes-lebanon-show-harmony-christians-muslims/

  http://www.middleeasteye.net/in-depth/features/what-makes-christmas-so-special-lebanon-festival-jesus-tree-refugee-Syrian-1661982634

  http://english.alarabiya.net/en/blog/2015/12/20/How-Jordan-s-Muslims-and-Christians-promote-Christmas-unity.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#49:"pomnesht"]Новата ситуация вече ги кара да мислят и за въоръжени европейски сили (особено ако ВБ излезе от ЕС).
  Просто руската опасност ще ги принуди да действат. [/quote] В ЕС вече няма материал за въоръжени сили. Очевидно нямате представа колко дълбоко е проникнала Кончита Вурст в съзнанието на европееца. С едни поляци не става. Очевидно си нямате идея и за чудовищната корупцията в ЕС. Едни евентуални въоръжени сили в ЕС ще имат квоти за жени, мюсюлмани, травестити и съответно халал, кашер и веган "кетъринг". Финансовите средства за едни подобни въоръжени сили просто ще бъдат "пренасочени" чрез всевъзможни обществени поръчки за консултантски услуги. За съжаление ЕС няма бъдеще като световна сила.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#55] от "log_on":

  Предполагам, че се шегуваш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#44] от "kalingeorgiev":

  ☺☺☺☺

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#59:"Иво"]Предполагам, че се шегуваш.[/quote]
  Шегувам се сигурно. Другата опция е да узаконим гей браковете и да вкараме мераклиите във войската . Нека вземем пример от САЩ - Вече 1/5 от армията им е от гейове. И баш шЕфовете там са гейове. Пък нъл виждаш - ,където минат все на горяна плът мирише в името на империята.

 62. 62 Профил на valsodar
  valsodar
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Переспективата за световна война бе наистина реална през 2014-та, когато САЩ направи фашисткият преврат в Украйна и се опита да провокира война с Русия.
  Сега нещата вървят към нормализиране и нa опита за манипулация в обратна посока прокарвана от сайта на Dnevnik.bg едва ли ще се върже нормален мислещ човек.

 63. 63 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Всъщност време е Европа да се вземе в ръце.
  Стига с това либерало-комуно-бюракратско управление, което приспа хората и им понижи възприятията за истинските опасности.
  И откъде-накъде САЩ ще ни пази?

  Panta rhei....
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Бе нали всички комуноидни радевчета и раданчета тук вкупом се надпреварваха да се подиграват на "стабилността", към която призоваваше Б.Б.?!? Какво стана сега, че Минденският спасител взе да повтаря подобни мантри? ДУругари комуноиди, снишете се и чакайте Кремъл да ви оправи... всякак. Късно е да мислите тепърва (то и нямате с какво). Я си кажете пак "Аз ще гласувам за Трайчо!", че да ви мине напъна...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 66. 66 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#62:"valsodar"]Сега нещата вървят към нормализиране и нa опита за манипулация в обратна посока прокарвана от сайта на Dnevnik.bg едва ли ще се върже нормален мислещ човек.[/quote]
  У нас не, но в страните от Северозападна Европа подобна пропаганда учудващо върши работа. Пасквили от този тип често биват цитирани и в чужбина, като пример, че "ето, и в Източна Европа мислят като нас".

 67. 67 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Текстът е добре написан и силен.
  Но не е съвсем верен.
  САЩ и Великобритания все пак не са длъжни да се грижат за всичко и всички, особено безплатно.
  Тръмп не казва, че САЩ ще престанат да са световен стражар.
  А казва тези, които имат нужда от защита, да вземат да си плащат.
  Картината въобще не е толкова мрачна.
  През призмата на историята не би трябвало да имаме особени съмнения, че Германия може за кратко време да се превърне в световна военна сила. Франция също има и технологии, и възможности.
  Но те, а и ние, трябва да похарчим някое евро за тази работа.
  А не да се вайкаме - Ау-у-у-у, САЩ и Англия ни изоставиха!

 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Много патетика, ама и много непознаване на историята и "текущият" момент...
  Тръмпи, например, не се "оттегля" от НАТО, а просто ще накара страните от НАТО да плащат солидарно честната цена за защитата, която чакат от САЩ!!!
  Тръмпи се върна и към политиката отпреди Нексън, тази на "двата Китая", така че Тайван може да спи спокоен, ако няма земетресение!!!
  А Хонг Конг си е китайска провинция още от 1997... вее се китайското знаме, както казва президентът Радев ....
  Така че кошмар няма, кошмарът се отменя!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европа и светът са вече други , много по-обвързани икономически и проблемите са предимно икономически . Конвергенцията на елитите продължава с някои търкания и конфликти , но краставите магарета в края на краищата имат общи интереси . Те искат тяхната власт да расте и да се унаследява по един или друг начин. Икономическата власт се унаследява, но политическата и идеологическата са много важни това да продължава и правилата на играта да се пишат от победителите . Хаосът от преди 100 години който предизвика Първата световна война и роди комунизма и фашизма , Голямата депресия , която свърши едва след края на Втората световна война , не са желани и в интерес на Глобалният елит . Ще опитват да се споразумеят докато се ритат по кокалчетата . Голямата заплаха е състезанието по мизерия , ефектите и дефектите на глобализацията , които създават икономическите и социални проблеми източник на радикализъм . Оттеглянето и фрагментирането на света не решава проблема , а го задълбочава . Ако в ЕС разбират това , ще видят възможност без британските тарикати за по-тясна интеграция до държава , която няма нужда от НАТО, която си сътрудничи както със САЩ така и с Русия, Китай , Индия и т.н. Кризата винаги е и възможност .

 70. 70 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#13:"cinik"]Добрата страна на демокрацията е, че правителства и президенти се сменят на всеки 4 години.[/quote]
  Не само- има и импийчмънт, падане от власт, предсрочни избори...абе има си начини.

  Анализът на Дайнов не ми изглежда верен, защото глобализацията е така напреднала, че няма начин някой да се самозатвори и оттегли от света, но става за основа на размисъл.

 71. 71 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#62] от "valsodar":
  Ама ти какво наричаш "фашизъм"? Желанието на Украинския народ да се присъедини към ЕС?! Нали това бе ябълката на раздора, от която проруският президент се отказа? Американците били огранизирали това? -виждаш колко ги грее дали Украйна ще се присъедини към ЕС или не.

 72. 72 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#70:"marsena"] че няма начин някой да се самозатвори и оттегли от света, но става за основа на размисъл. [/quote]
  Би ли казала 3 хубави неща, които са се случили през либералната демокрация?
  Но не я смесвай със социално-пазарната икономика на Запад до 90-те.

 73. 73 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Брей - че САЩ и Англия като са ни пазили през целия 20-ти век, защо не ни опазиха от Сталин и Хрушчов, ами седнаха и си разделиха баницата в Ялта?
  Ако така ще ни пазят и от Ердоган - мерси...
  Между другото, светът плащал ли си е за това пазене, и ако не е - не е ли време да започне да си плаща, както иска Тръмп?

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Тъжен, но верен анализ.
  =========
  РАДОСТЕН и верен анализ !
  Турция става реалния главнокомандващ на НАТО , и баланса отново се възстановява !
  За Европа това ще е като дюшеш идея !
  Само едно "да" на Брюксел , би обърнало нещата в тази насока....
  До коментар [#2] от "marinbg":

  Bukalemun
 75. 75 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Янките наистина имат опит в този подход. Да видим дали ще го приложат пак.

 76. 76 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Защото светът, в който живеем – и от който американците и англичаните си тръгват – е светът, създаден от Америка и Британия. "-край на света.

  Америка и Британия си тръгвали от света!!! Много е лесно, отидете след тях! Издухайте соросци, издухайте глобелистите и отидете след Америка и след Британия!

 77. 77 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#74:"eti"]Само едно "да" на Брюксел , би обърнало нещата в тази насока[/quote]
  Да на 80 милиона турци в ЕС ?

 78. 78 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Американският министър на отбраната изрази „непоколебима ангажираност“ спрямо НАТО

  24 Януари 2017 | 02:33 | Агенция "Фокус"
  AFP:
  Американският министър на отбраната изрази „непоколебима ангажираност“ спрямо НАТОСнимка: АФПВашингтон. Новият американски министър на отбраната Джеймс Матис увери своя британски колега в понеделник, че Вашингтон има „непоколебима ангажираност“ спрямо НАТО, въпреки че президентът Доналд Тръмп преди определи военния съюз като остарял, предава агенция AFP.
  По време на телефонен разговор с Майкъл Фалън през първия си ден на поста Матис е „подчертал непоколебимата ангажираност на Съединените американски щати към НАТО“, обясни в язевление говорителят на Пентагона, капитан Джеф Дейвис.
  В петък британският министър-председател Тереза Мей ще посети Вашингтон. Тя ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с Доналд Тръмп, откакто той встъпи в длъжност миналата седмица.

 79. 79 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 705 Весело

  Бе нема ли некой да му даде на Гената 2 литра разсол?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 80. 80 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#76:"gozambo"] Издухайте соросци, издухайте глобелистите и отидете след Америка и след Британия! [/quote]
  Айде ,бе А ти знаеш ли колко сороид трябва да сади после картофи вместо да умничи пред компа и да цоца грантове за нема нищо

 81. 81 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "С оттеглянето на Америка и Британия, от световния ред си тръгват и двете армии, които са били неговият въоръжен бранител. "-край на цитата

  Ново пет! Та нали останалите богати западните държави не инвестират в отбраната, защото нямало нужда. И Европа остави американските данъкоплатци да осигуряват 75% от общите разходи за отбрана. Меркелова Германия като няма армия да брани Евросъюза, къде се е напънала да го управлява?

 82. 82 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Европейските толерасти пак не могат да се ориентират.
  Тръмп си го каза ясно и кратко:

  приоритет за него са хоум афеърс, Великобритания и споразуменията с нея, Китай и международните търговски и климатични споразумения, Мексико и имиграцията, Югоизточна Азия,
  чак някъде след това идват ЕС, НАТО, Русия и Близкия Изток.

  Франко- германският ЕС ще трябва да се нагоди към тази нова реалност. Например да намали социала на клетите мигранти. Както и благинките на огромната брюкселска бюрокрация.
  Дайнов и подобните му толерастки пропагандатори ТРЯБВАШЕ да се притеснят още когато най- голямата европейска военна сила- Великобритания- реши да напусне ЕС. Но тогава Дайнов и подобните му злобееха , цялата брюкселска юнкеро- меркелистка върхушка се оказа неспособна да признае, è нещо в ЕС не е наред.

  Сегашният ляво- толерастки рев не е искрен.

  Специалната връзка между САЩ и Великобритания винаги е била трън в петата на франко- германците.  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 83. 83 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Един въпрос е интересен в статията

  Тереза Мей ще му ходи на крака в Петък да го пита за търговско споразумение с Британия в момент в който той къса такива наред.

  Колко ли време ще е необходимо на приятелчетата му от Ню Йорк да му пошепнат в ухото, че Лондонското сити отнема "работни места на американци" в банковият и финансов сектор? И колко ли време ще му е необходимо за да се вземат мерки срещу Британският паунд и Лондонската конкуренция при тази му политика?

  А Британия е малък пазар вече.

 84. 84 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  поредната доза глупости от Дайнов

  twitter.com/voxybg
 85. 85 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Върху европейските лидери се стоварва чудовищна по размерите си историческа отговорност, невиждана от поколения. "-край на цитата

  Тези европейски лидери, които визира Дайнов, могат да помогнат на Европа само като си подадат оставките и се изметат от политиката. И тогава европейските страни отново ще се съберат със САЩ и Великобритания. И отново ще има кой да ги пази.

 86. 86 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Защо нещо не си спомням в последните 100 години арабска страна да е бомбардирала Европа или Щатите. И много обратни случаи, в които Европа между другото играеше и ролята на легитимиращия щатски бойни действия без всякакъв ООН-мандат!

  Мърфи е оптимист!
 87. 87 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#72:"log_on"]Би ли казала 3 хубави неща, които са се случили през либералната демокрация? [/quote]
  Аз говоря за глобализация, а не за либерална демокрация, която сбърка катастрофално в едно- тя може да се прилага само в общества, които са дорасли за нея, но не е за тотално изостанали региони и хора. Същото важи и за отделните индивиди- не може да очакваш хора излезли от пещерите на Афганистан или от средновековието да оценят либералната демокрация, след като нито са я чували , нито знаят какво е това.

 88. 88 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Добре ...Англия и Америка са родителите на това състояние на нещата,но и те са вече попреминали възрастта в която активността е желана.Редно е порасналите деца да поемат отговрността поне да си оправят леглото и лека полека да започнат да се изхранват.Е не винаги децата са добрички но ако родителите са дали добро възпитание,новото което идва ще очарова и тях до степен ,че да се гордеят с това което правят новите поколния.
  Азия хиляди години е управлявала и давала на света новото ,от 2000 години европа има някаква роля, от 200 америка ,може би идва отново ред на ...АФРИКА!/макар ,че е прекалено опримистично и по скоро Азия с Южна Америка ще задават новата мода.Лошата новина е ,че Русия е и в Азия а нейния тон го слушахме 70 години и беше пагубен и все още е .

 89. 89 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Перспектива за реален световен кошмар? Причината била, че пазителите на всичко положително(?!) - САЩ и Великобритания си тръгнали. Доста спорно, ако не и невярно. Няма перспектива за кошмар, ние вече живеем в кошмара. При това не защото някакви си острови са напуснали "този свят", а защото на вратата чука следващата технологична революция при население над 7 милиарда, с ужасяващата перспектива за 10 милиардно население на Земята. Перспективата е роботи и нрави на първобитни общества. Те, това вече ще е Апокалипсис.

 90. 90 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  " Всички те чуха, например, как Тръмп отказва да пази чужди граници."-край на цитата

  Всички чуха как Тръмп каза, че Америка пази чужди граници, но отказва да пази своите граници. Това е точното, което каза Тръмп. Дайнов му слага съвсем други думи в устата. Но дори така да е, нека да бъде! Щом глобалистите не зачитат американските граници и не позволяват да се охраняват, то тогава Америка няма да пази ничии други граници. В крайна сметка Америка си има свои интереси. Останалата част от света да си носи отговорността! Дайте пари за отбрана! Няма да даваме! Пазете си границите сами тогава!

 91. 91 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Любопитно

  [quote#87:"marsena"]Същото важи и за отделните индивиди- не може да очакваш хора излезли от пещерите на Афганистан или от средновековието да оценят либералната демокрация, след като нито са я чували , нито знаят какво е това. [/quote]
  Има една дребна подробност. тези от афганистанските пещери не са канили никой там да им преподава либерална демокрация. Но либералната демокрация в ЕС ги кани тук ,защото били потенциал и вълшебно хапче против старост и бездетие и панацея ,която да спаси от мизерно съществуване на бъдещи либерали пенсионери.

 92. 92 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#73:"Камен"]Брей - че САЩ и Англия като са ни пазили през целия 20-ти век, защо не ни опазиха от Сталин и Хрушчов, ами седнаха и си разделиха баницата в Ялта?
  Ако така ще ни пазят и от Ердоган - мерси... [/quote]
  +++++
  Тука е ключа от мазето,що се отнася до България.
  Хубав свят си направили западняците,много справедлив и демократичен за тях,а България я дали на Сталин и ко.И половината свят съсипаха,за да им е евтино и комфортно.
  Е*ем ти и Западния свят,рестарт.

 93. 93 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#74:"eti"]РАДОСТЕН и верен анализ !
  Турция става реалния главнокомандващ на НАТО , и баланса отново се възстановява ! [/quote]
  Неее, не е истина...не може да има чак до такава степен задръстен акъл...

 94. 94 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  американците и англичаните ... направиха да има международно право, права на човека, развитие, справедливост и мир.
  ***
  Баф мааму тава е толко верно, колко верно е и да напишем "уфсъ" - у сичкити букви правописни грешки!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Световният ред който САЩ и Великобритания наложиха вече го няма. Има нов световен ред,наложен от глобалистите,който премахва границите. САЩ и Великобритания затова се махат. Те не искат да бранят световен ред,който не зачита границите.

 96. 96 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#90:"gozambo"]Щом глобалистите не зачитат американските граници и не позволяват да се охраняват[/quote]
  Глобалистите мразят всички граници,не само американските.
  Ако не беше тая паплач безродна,милионите мигранти,които не зачетоха нашите граници,щяха да са в затвор,а не да цапат на свобода.Хора без легитимация пуснати сред нас-=значи граници не съществуват.

 97. 97 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "marinbg":

  Тъжен, малко опростенчески, но в ред отношения верен анализ!

  Mt
 98. 98 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#73:"Камен"]САЩ и Англия като са ни пазили през целия 20-ти век, защо не ни опазиха от Сталин и Хрушчов, ами седнаха и си разделиха баницата в Ялта? [/quote]
  Не само.
  Европа не ни помогна и при османската агресия. И в двата случая Източна и Югоизточна Европа предазваха Западната част от азиатските варвари и тя добре се възползва от това.
  Но мисля, че не е от злонамереност а е въпрос на възможности, по-скоро на липсата на възможности.

 99. 99 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Америка и Британия се оттеглят от света."

  Не се оттеглят съвсем. Може би просто заемат такова място, че да са по-скоро странични наблюдатели в евентуален нов конфликт. Както са правили и по-рано в историята си. Ако това наистина е така - самият факт, че виждат някаква вероятност за такъв световен конфликт е вече нещо тревожно.

 100. 100 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само не разбрах защо автора е решил, че САЩ и Великобритания се оттеглят от света?!? Как я измисли тази теза? Все едно ще ходят на Марс или в друга галактика. Изначално грешна теза, която прави тотално безсмислена целият напън след това за писане на апокалиптични картини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK