Президентът Плевнелиев и новият тон за диалог с религиите

На клетвата на президента Радев пред Народното събрание

© Народно събрание

На клетвата на президента Радев пред Народното събраниеКакво вещае смяната на властта в президентската институция – все още е трудно да предположим, но за това имаме поне 5 години. Обективният анализ и оценка на мандата на президента Росен Плевнелиев не успяха да си прокарат път измежду политическото воайорство и демагогство. Логореята, в която често изпада политическият ни "елит", обгръща като в мъгла достойнствата и постиженията на всяка една персона от нашата политическа сцена.


Мандатът на държавния глава обаче не е изпълнен само и единствено с политически решения. За това колко успешен е един президент несъмнено влияние оказва връзката му с обикновените хора, без разлика на етнос и религия. Това апропо предполага поведение на президента като обединител на нацията.


Особено ясни послания в тази насока президентът Плевнелиев даде, когато възроди редовния диалог с представителите на най-големите религиозни общности и техните религиозни лидери. Преди това бяхме свидетели на, меко казано, труден диалог на президентската институция с религиозните представителства на различните деноминации. Това, разбира се, може да се обясни – България е светска държава, а президентът няма записани задължения за специални отношения с религиозните лидери в страната.
Диалогът на властта с религиозните общности


Далновидността и политическата ерудиция обаче изискват ръководителят на нацията да отчита ролята на Българската православна църква и приноса й за съхраняването на българския народ. Едновременно с това демокрацията налага активни взаимоотношения и с останалите вероизповедания – мюсюлмани, католици, евреи, арменци, протестанти и пр.


"Аз, като държавен глава, уважавам с присъствието си Рождество Христово, Ханука и други религиозни празници, затова нищо не ми пречи да уважа и немалката мюсюлманска общност, като бъда домакин на вечеря ифтар", бяха думите на президента Росен Плевнелиев на една от първите срещи с главния мюфтия Мустафа Хаджи, на която имах честта да присъствам. Росен Плевнелиев бе и първият държавен глава, който посети 100-годишната институция Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание.


Президентът Плевнелиев неведнъж бе домакин на вечеря ифтар в чест на мюсюлманския месец на пости Рамазан. От протоколен жест тя се превърна в традиция за президентската институция, както това е традиция в Белия дом, Версай, Бундестага и др.


Плевнелиев зададе съвършено нов тон в отношението на властта с религиозните общности, което от своя страна мултиплицира положителна оценка сред хората. Това да честваш с представителите на различните деноминации техните най-големи празници, е рядко достойнство и честта трябва да бъде отдадена на президента Плевнелиев. Отношението на властта към суверена способства за неговото сплотяване и мирно съжителство. Тонът, който задават държавните ръководители, в този смисъл е от изключително значение за добруването на нацията.


Архаичните трендове като "ново 20"


За никого не са тайна аспирациите на среди от властта, завещани от тоталитарния режим, по отношение на религиозните деноминации. Техните проявления се изразяваха предимно в инспирирането на оспорване на религиозното лидерство. Всички помним разкола в Българската православна църква в края на 90-те години, а сагата за легитимност на двамата главни мюфтии Мустафа Хаджи и Недим Генджев е неизменен атракцион в новата ни история.


Това са недостойни препратки към времето на комунизма, но за съжаление, техният изкривен ефект е достатъчен да мъти водата и днес. А както знаем, риба се лови в мътни води.


Дали появата на бившия главен мюфтия Недим Генджев на първия публичен акт на новия президент Румен Радев – клетвата му в парламента, е случайна? Под какъвто и претекст да е поканен бившият мюфтия на тоталитарната власт, със сигурност е огромен протоколен гаф да поканиш отхвърлена от едномилионната мюсюлманска общност в страната личност, още повече и в присъствието на настоящия глава на Мюсюлманско изповедание Мустафа Хаджи.


Появата на Генджев на официално събитие от този ранг загатва бъдещото отношение към религиозните общности и техните легитимно избрани лидери.


Демократичният подход и традиционализъм, който зададе президентът Росен Плевнелиев в отношенията си с религиозните деноминации, може и да бъде грижливо архивиран като добра, но неактуална методика за новата власт.


Времето ще покаже дали новите политически персонажи имат достойнството да продължат добрите традиции.


Ахмед Ахмедов е бивш главен секретар на мюфтийството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Ей така, без да провокирам, ама има ли подобно отношение към християните в "светска " Турция?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 2. 2 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз не вярвам,че Радев е бил детайлно запознат с поканените гости от религиозните общности!По-вероятно е комунистите да са го поставили в небрано лозе!

 3. 3 Профил на Мерилин Смит
  Мерилин Смит
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Под какъвто и претекст да е поканен бившият мюфтия на тоталитарната власт, със сигурност е огромен протоколен гаф да поканиш отхвърлена от едномилионната мюсюлманска общност в страната личност, още повече и в присъствието на настоящия глава на Мюсюлманско изповедание Мустафа Хаджи.

  още един белег за комунистическата същност на президента - да покани тоя, но то е защото хаджи е близък с местан, а не с дпс - която пък партия, определена като проклятие, е причината за негативните отношения към турците.

 4. 4 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Искам да питам авторчето - любимия му Ердоган кани ли Вселенския патриарх или го кара само на ходжи и имами? Защото ако в Турция Вселенският патриарх не присъства на ВСЯКО официално събитие, не виждам защо тук трябва да присъства мюфтия/ходжа/имам.

 5. 5 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ей тва се вика елитно лицемерие...

  "Аз, като държавен глава, уважавам с присъствието си Рождество Христово, Ханука и други религиозни празници, затова нищо не ми пречи да уважа и немалката мюсюлманска общност, като бъда домакин на вечеря ифтар"...

  Уважавам (колко изпразнена от съдържание дума) и тия, и ония, и трети... и пети... Сиреч - тотален политеизъм и каша-маша в главата на Президента Плевнелиев. И в Христос вярва, и в Мохамед вярва и във все още чакания месия на евреите вярва... Ма много доверчив тоз нашия президент..

  Място в Народното събрание има само за Патриарха. Всички други - вън!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#4] от "Goblin":
  Ако започнем да се учим от Ердоган, се лишаваме от възможността да го обвиняваме в религиозна нетърпимост и пр.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Защо аФторът УДОБНО премълчава, се има висящо дело за това, кой е Главен мюфтия и докато не се произнесе съдът и двамата са може би еднакво легитимни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  [quote#0:"Амет Амет"]нищо не ми пречи да уважа и немалката мюсюлманска общност, като бъда домакин на вечеря ифтар", бяха думите на президента Росен Плевнелиев на една от първите срещи с главния мюфтия Мустафа Хаджи, на която имах честта да присъствам. Росен Плевнелиев бе и първият държавен глава, който посети 100-годишната институция Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание.
  [/quote]
  Ами тази продажна постъпка на Плевналиев създаде прецедент и всякакви политичета взеха да търсят сметка на Радев защо не бил поздравил мюфтията, сякаш сме някаква двуконфесионална държава. Надявам си никой президент повече да не ходи на тайни вечери с наместниците на Ердоган!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Вай, вай, вааййй!
  Ама рИвем ли, чоджум?
  Бързо сколасахте ... Павел веднага поби колеца, вие вече отработвате по темата ...

  Май нещо са ви настъпили по мазола ... Дианета, а?

  От един Недим, появил се на балкона, кой да се усети!
  Ама на', добре, че се обадихте ...
  Мерси, мерси. А вий си рИвете ...

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Ахмед Ахмедов е бивш главен секретар на мюфтийството[/quote]
  Сещам се кой е тоя. Един охранен и агресивен фес с очила!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Генджев и разкола,
  или истината гола...

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  [quote#9:"xm..."]Май нещо са ви настъпили по мазола ... Дианета, а? [/quote]
  Опа!
  Да не забравяме и как Гьокче гледаше накриво на клетвата.
  Има го сред снимките от отразяването в Дневник.
  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2902254.jpg
  Да не забравяме и тази ... ъъъ ... доста странна новина чак от Брюксел, при това не от журналист някакъв, а от Дол и Цветанов.
  Че саудитите били клеветяли България ...
  А баш саудитите обучават млади имами, плащат за джамии, плащат на сиганите за бурките ...
  Нов вятър май повя, май ги поприскрипват в мишкуванията им...
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/24/2905542_rusiia_i_sauditska_arabiia_razprostraniavat_luji_za/

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За никого не са тайна аспирациите на среди от властта, завещани от тоталитарния режим, по отношение на религиозните деноминации.
  ====================================
  Щото религиозните режими в Саудитска Арабия, Судан, Иран , Йемвн, Катар и т.н. са пример за толерантност, свообода и зачитане на религиозното многообразие. То бива демагогия, ама либерален прочит и на религията, особено в някои деноминации вече е прекалено.

 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Ами що ще сме в нещо по-добри от другите, я колко по-лоши има от нас. Ние сме си свикнали да сме си най-зле и най-лошите в Европа, та една Азия ли ще ни се опре....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Браво на президента Радев, че е поканил Неджим Генджев! Защото всъщност той е истинският избраникна мюсюлманите в България, но не е допускан до избрания пост, защото е привърженик на пробългарската, а не на протурската ориентация на българските турци!

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Няма нищо по-нормално от това да поздравиш сънародниците - макар и от друг етнос и/или религия с техен празник.
  Жалкото е не , че Плевнелиев го въведе, а че чак Плевнелиев го въведе.
  Обаче Ахмедов в ожесточението си от разкола пропуска нещо - Генджев (да, ченге е и т.н.) е поканен заедно с всички глави на вероизповедания.
  И не като представител на официалното мюсюлманство (такъв е гл. мюфтия) , а като регистриран председател на регистриранот "мюсюлманско сунитско ханефтиско изповедание", каквото и да означава това.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Пак почнахме с , а вие защо биете негрите. Дали и кого канят в Турция не значи, че и тука ще е същото.

 18. 18 Профил на С.К.
  С.К.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bullet":

  А какво значение има? Какво общо има светска или не Турция? Тук говорим за Главно мюфтийство на България, което е българска институция. Български граждани са и мюсюлманите, които тази институция представлява.

 19. 19 Профил на Kalina Just
  Kalina Just
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам, какъв президент ще бъде г-н Радев и дали ще има време лично да върши работата на протоколната си служба, но авторът на статията - поради незнание или въпреки знанието си - е пропуснал да отбележи, че Генджев е законен представител на друга, регистирана от съда мюсюлманска религиозна институция, която се казва "Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание". Та е възможно, а и съвсем в реда на нещата, мисля, независимо дали и кого харесва, обединителят на нацията да покани представителите на двете мюсюлмански изповедания

 20. 20 Профил на Kalina Just
  Kalina Just
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  Съгласна - това са фактите

 21. 21 Профил на Kalina Just
  Kalina Just
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Докато има висящо дело, легитимен е този, който е вписан в регистъра по чл.18 от Закона за вероизповеданията, който се води при Софийски градски съд, в случая - Мустафа Хаджи. Това е формалната и правната логика, в обратния случай при десет заведени дела ще се окаже, че десет главни мюфтии могат да представляват институцията...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK