Тръмп и Pax Americana

Тръмп

© Reuters

ТръмпВ началото на 20 век италианският социолог Вилфредо Парето построява за пръв път понятието за елит и го развива в своята теория за елитите. В своята социология той разграничава два типа елити - "лисици" и "лъвове". Елитът "лисица" следва традицията на Макиавели и разчита да постига успех повече като комбинатор, преговарящ, посредник, брокер, но може и да е интригант, коварен, задкулисник и пр. Елитът "лъв", обратно, е открит, директен, цинично откровен и разчита за успеха си повече на своята бруталност. Разбира се, става дума за схематични образи, които в действителността се проявяват повече като посоки и тенденции. /*Виж например http://www.newstatesman.com/politics/uk/2017/01/why-elites-always-rule/


Тази класическа конструкция живее в 20 век в цикли. През последните 10-15 години успехът на политическите платформи все повече се измества от лисицата към лъва; все повече финото договаряне, посредничество, а и интригата отстъпва пред грубата закана и откровено скандалното говорене.


Вълната, наричана днес опростено популизъм,
залива западноевропейските общества
От Италия до Холандия и от Австрия до Великобритания. Нейният обхват се разширява драматично с включването на САЩ в тази тенденция. Типологията на Парето дава възможност да се разбере по-добре успехът на Доналд Тръмп, отколкото отрицателната квалификация "популист". Първите дни на Тръмп като президент се оказват нова фаза в разгъването на този образ.


Денят на встъпването в длъжност показа, че новият американски президент продължава своя войнствен марш в същата скандална реторика вече в сферата на властта. Допусканията, пък и надеждите, че поемайки поста си, ще смекчи тона и ще тушира заканите, не се сбъдват засега. По стъпалата към президентския пост Доналд Тръмп продължава да повтаря същите манифестни изказвания, с които за пръв път се е заявил публично преди 30-40 години; по-късно в кариерата си на предприемач и упорит критик на федералната власт; после в първия си половинчат опит през 2000 година за президентска кампания; накрая по най-решителен начин в последната успешна кампания. Реториката на елита "лъв" еволюира през тези фази, втвърдява се, става по-категорична. И най-вече остро войнствена. В речта на 20 януари, наблюдавана от цяла Америка и целия свят, тя се дооформи в компактно съобщение-закана каква радикална промяна предстои от ден първи.


Речта при иногурацията е 3-4 страници, които е добре да се четат внимателно. Да, въпреки желанието да бъде отхвърлена като обикновена нелепост от здравия разум и особено от либерално настроения гражданин. Тази реч е манифест, подобен на речите примерно на един Мусолини от 20-те години на миналия век.


В речта е оформена класическа комбинация на откровени лъжи,
апокалиптични визии и тежки закани


Докато Тръмп изрича своите първи думи като президент, целият демократически (алтернативен) елит около него изглежда като покосен от гръмотевица. Особено семейство Обама, разбира се.


Речта излага една картина на САЩ, която не просто е неправдоподобна, а е психотична, едновременно възпалена и катастрофична като филм на ужасите. Жените и децата на Америка, казва Тръмп, тънат в мизерия. Индустрията на САЩ се е разпаднала в ръждясали фабрики като надгробни камъни. Образованието е корумпирано и младежта остава неграмотна. Трилиони долари се прахосват за отбрана на чужди страни. Тези същите страни са станали богати за сметка на САЩ. Инфраструктурата на Америка е в бедствено състояние. Американците са без работа. И така нататък. Срещу всичко това, срещу "забравените мъже и жени" и гигантската разруха на САЩ застава Тръмп и едни въображаеми "десетки милиони" в неговото "движение" (характерен фашизоиден израз) за да изпълнят "историческата" мисия по спасение на нацията.


Всичко това можеше да бъде обикновена лъжа или празно бълнуване.Но то е заплетено в реториката на една нова война, която Тръмп възвестява пред Америка и света. Тя трябва според него да доведе до възкресението на САЩ от дълбокия упадък. Разбира се веднага се появиха публикации, в които тези твърдения се проверяват и опровергават в цялост. Въпросът е, обаче, има ли това значение? Има ли значение, че един брутален апокалиптик печели изборите в САЩ с реторика, подходяща за фашистки водач.


Катастрофата и спасението са синтезирани в двете ключови фрази: "Америка на първо място" (America first!, както вече тече в медиите) и "Да направим Америка отново велика" (Make America great again!, мотото на кампанията). Речта не стои встрани от двата лозунга, а за изненада и покруса на информирания гражданин, ги развива във войнствени политически директиви. Затова и тук си заслужава да се помисли. Смислени или не, тези кресливи послания изричат точното намерение на новия президент. Те не са замислени от маркетингови магьосници, за да бъдат изоставени след победата (не са от порядъка на местната "Заедност" на ДПС или друга лигава злоупотреба с езика). Напротив, още първите два-три дни след клетвата Тръмп трескаво действа по изпълнението им.


Но какво значи "Америка на първо място"
ако изразът се вземе буквално, като политическа платформа


Още тук проличава високо рисковата неопределеност, пред която Тръмп и компания се готвят да изправят и САЩ и света. След Голямата война САЩ, по-скоро техният "елит-лисица", проумява, че интересите на Америка са най-добре защитени в един взаимосвързан свят с устойчиви гаранции за сигурността. Такива гаранции президентът Уилсън неуспешно се опитва да намери в институции, преди всичко - Лигата на нациите, отворени за универсално членство. Утопията на такива договорености и глобални организации се разкрива бързо с факта, че те не успяват да спасят света от втора унищожителна война. Тогава, след 1945 година САЩ правят още една стъпка: гаранциите за ефективност на глобалните институции трябва да се набавят от свръхсила, чийто интерес е светът да бъде отворен за свободни комуникации. САЩ, които излизат като икономическа свръхсила от Втората световна война, имат интерес не само да не се въвличат пак в подобен конфликт, но и да живеят в свят на свободен обмен, което означава на свободна търговия. И предоставят себе си като гарант на новите глобални институции, чиято мисия е да сменят войната с преговарянето.


Ролята на гарант е особена. Може да се каже, че за САЩ трайният интерес е търговският обмен. Заради него те са готови да водят глобални политики на сигурност и, същевременно, да се самоограничават тъкмо, за да поддържат отворено пространството на комуникациите. Както знаем от Виетнам или Ирак, това не винаги се случва. Но в общи линии тази парадигма на глобалната сигурност остава стабилна 70 години. Кой има интерес от това? Германия? Европа? Имат интерес всички и най-вече самите САЩ. Към тази аксиома се придържат всички президенти, администрации и двете камари на Конгреса от 1945 година до днес. Това състояние на нещата, този световен ред основателно се нарича Pax Americana.


Днес това основно положение е под въпрос. На негово място застава една формула, "Америка на първо място", която подсказва повече намерение за оттегляне от пост-военните ангажименти. Докъде ще се разпростре това намерение в действителните политики е въпрос извънредно интересен за наблюдаване.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Нейн автор е Стефан Попов от "РискМонитор".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (206)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Весело

  Бълнуването на влъхвите ражда гротески. Събуждането е мокро и тягостно. 💊💊💊

 2. 2 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тръмп, Тръмп, Тръмп - всеки ден и всеки час само това се чува и пише. Четейки подобни статии ще взема да повярвам, че новият американски президент ще промени нещо в тоя объркан свят, да добро или лошо.

  Eddie lives... somewhere in time!
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Има един лаф.....
  На бързия кон , л@йната му падат на рядко !
  Много бъза Тръмп . Като че ли иска да навакса нещо.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Стефан Попов шашави ли нещо? Да не би да обяснява - " Всеки момент света ще се изпотепаме всеки момент?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Тръмп има няколко рационални идеи, между които е и нарастването на добива на фосилни горива в САЩ, както и спиране робуването на измислените климатични промени в резултат на човешката дейност. Но в общополитически план Тръмп се явява заплаха за световния мир! Ако реализира идеите си за отдръпване от ангажиментите си в НАТО, това ще развърже ръцете на Путин и Ердоган, което пък ще доведе до нова световна война! Аналогията със ситуацията от преди ВСВ е очевидна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  По скоро кошмарите на господин Попов са апокалиптични и все пак кошмарите завършват с по разумното - Докъде ще се разпростре това намерение в действителните политики е въпрос извънредно интересен за наблюдаване."Така е,господин Попов,ще видим.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3860 Любопитно

  Путин и Ердоган, което пък ще доведе до нова световна война!
  ========
  И на каква основа го казваш рано сутрин това ?
  Вчера , Русия, Турция и Иран се споразумяха за териториялната цялост на Сирия. ....нещо което запада не го гарантира в момента а напротив ...
  До коментар [#5] от "lz2":

  Bukalemun
 8. 8 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#5] от "lz2":

  Свърши се с ангажиментите само заради сините очи на Меркел. Сигурността ще трябва да се заплаща, пък ако ще и по корем да се влачат евротарикатите, включително и българските. Като чета антрефилето на Попов имам чувството, че грантовете ще секнат дори по-бързо, което за жалост ще бъде края на света за много ненужни философи с техните "конструкти".

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  [quote#7:"eti"]И на каква основа го казваш рано сутрин това ? [/quote]
  На основа на хибридната война на Путин на Балканите и прибалтийските републики!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#8] от "okupeto":

  Оттеглянето на САЩ означава засилване независимостта на Европа. Нали не мислиш, че наистина американците държат войски в Европа за нечии сини очи?

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на zatoplist
  zatoplist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "tigervi":

  Факт. Нито Германия, нито България изпълняват и 50% от минималния военен бюджет, изискван от НАТО. Но не е само това. Германия ще плаща, може би, за сметка на имигрантите, тяхна си работа. Същото и с бегетата. Да не би Щатите да имат някакъв интерес от бараките в Ново село, та плащат наем на цървулите? Не бъди патетичен като Попов.

 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Денят на встъпването в длъжност показа, че новият американски президент продължава своя войнствен марш в същата скандална реторика, вече в сферата на властта.""

  Интересна статия.
  Какво ли следва след фазата на стъписване(дано е кратка) породена от скандалната реторика?
  ""Има ли значение, че един брутален апокалиптик печели изборите в САЩ с реторика, подходяща за фашистки водач."
  Изглежда, че ерата на вождове и диктатори не е преминала. Видно е задоволството на техните почитатели.

 13. 13 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#11] от "zatoplist":

  И защо трябва да го правят? Кой заплашва Германия? Кой принуди България да унищожи ракетите си? С тези ракети достигахме и Крим, и основните градове на съседите си.

  Eddie lives... somewhere in time!
 14. 14 Профил на zatoplist
  zatoplist
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#13] от "tigervi":

  За да останат част от Западната цивилизация, а не васали на Ордата. Но вярно е, че то е индивидуален избор. Нали помниш глиста-баща и родината?

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Има едно нещо, за което Дръмпфел е АБСОЛЮТНО ПРАВ: дори да застане по средата на Пето Авеню и да почне да стреля по хората, с това няма да отблъсне нито един член на твърдото си ядро поддръжници:
  http://www.reuters.com/article/us-usa-election-idUSMTZSAPEC1NFEQLYN

  Аз не мога да си представя как рационален индивид може да одобрява за лидер на свободния свят човек, който с 5 думи казва 3 лъжи; който си признава, че е бъркал под полите на непознати жени и на съпруги на свои приятели; който който се представя за "защитник на трудовите хора", а си мие задника в златно биде; за когото първата задача всяка сутрин (в малките часове) е да нападне през Туитър някого, дето му се е сторило, че е засегнал честолюбието му, и т.н.

  Сравняват Дръмбо с Никсън като лъжец. Има разлика, обаче: Никсън излъга, когато бе притиснат в ъгъла, и заради лъжата си бе импийчнат.

  Докато Дръмбо лъже, просто защото не може да казва истината. Той е компулсивен лъжец. Което си е патология.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Весело

  ТРъмп отне съня на много хора от много НПО-та

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  "Речта излага една картина на САЩ, която не просто е неправдоподобна, а е психотична, едновременно възпалена и катастрофична като филм на ужасите."

  Точно така си беше!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Весело

  "нема кинти, нема-нема кинти..."

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Весело

  "Трилиони долари се прахосват за отбрана на чужди страни. Тези същите страни са станали богати за сметка на САЩ."

  Това определено не може да се каже за Ирак и Афганистан. Там САЩ прахосаха най-много милиарди долари през последните години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  на всички умници, които обвиняват ТРъмп препоръчвам да гледат филма "Холограма за краля" на Том Тиквер със страхотния Том Ханкс, пък тогава да говорят
  "A Hologram for the King"

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  хибридната война на Путин
  =======
  Тогава да кажем на Путин да прати военни части в Калифорния и Тексас ,че да си заслужи критиките поне...
  До коментар [#9] от "lz2":

  Bukalemun
 22. 22 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#19:"Иво"]Това определено не може да се каже за Ирак и Афганистан.[/quote]
  Защо да не може? Ами те отбраняваха ислямистите

 23. 23 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1209 Весело

  Браво на Тръмп.
  За седмица успя да стане по-голям злодей от Путя

  Явно е на прав път. А местната интелигенция е в шок и ужаст!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Значи според автора, проблемите не трябва да бъдат назовавани с истинските им имена, хората трябва да бъдат лъгани на макс и до безкрай, а този, който хване бика за рогата е гаден популист и нов Мусолини?
  странна логика

 25. 25 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#14] от "zatoplist":

  Не отговори на конкретните въпроси, само някакви кухи лозунги. А етапа на лозунгите съм го надживял отдавна.

  Eddie lives... somewhere in time!
 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#23:"dgd"]Явно е на прав път. А местната интелигенция е в шок и ужаст![/quote]

  Да върнем 44-та и да светим маслото на местната интелигенция, че ни пречи.

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Докато Тръмп изрича своите първи думи като президент целият демократически (алтернативен) елит около него изглежда като покосен от гръмотевица. Особено семейство Обама, разбира се.
  ***************************

  Това е единственото, което си заслужава внимание в тази статия. Точно така си е, "прогресивното" човечество по света, у нас (във форума ) и в САЩ е в тотален шок и още се чуди откъде му е дошло. И вместо да се замисли кои са причините (Тръмп президент е само следствие) то се забива в конспирации (Путин е виновен) или в безмислени протести и шествия. Мили "прогресисти", не ви е виновен нито Путин, нито Тръмп нито времето или международното положение, вината е именно във вас, с безкрайните ви претенции, защита на всякакви маргинални малцинства, потъпкване на нормалността, естествеността и красотата и поставяне на пиедестал на уродливостта и грозотата. Не е за чудене, че всичко това, в крайна сметка, се обърна срещу вас.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 723 Неутрално

  др. Попов, чух че Тръмп вчера за закуска е изял дете!

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Мисля си, че Тръмп основателно бърза за изговори и свърши колкото се може повече неща през първите си 100 дни.
  Убеден съм, че той и другите около него са убедени, че толкова дни са му отредени на поста

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Весело

  [quote#2:"tigervi"]Тръмп, Тръмп, Тръмп - всеки ден и всеки час само това се чува и пише.[/quote]

  И като си помислиш, че ще е така в следващите (поне) 4 години.... мъка, мъка...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#27:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Мили "прогресисти", не ви е виновен нито Путин, нито Тръмп нито времето или международното положение, вината е именно във вас, с безкрайните ви претенции, защита на всякакви маргинални малцинства, потъпкване на нормалността, естествеността и красотата и поставяне на пиедестал на уродливостта и грозотата. Не е за чудене, че всичко това, в крайна сметка, се обърна срещу вас.[/quote]

  Ей сега вече си обясних кой, как и защо направи Китай световен производител номер едно.

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Тръмп пише нова история. Колкото и да циврят някои - това е. Октоподът САЩ ще поприбере пипалата си.

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Силата на Американската Президентска институция е точно във външната политика и в отбраната. Президентите вземат много по-самостоятелни решения по тези аспекти от колкото други касаещи вътрешно-политически решения. Във вътрешен план, Америкаските президенти са ограничени на щатско ниво както и от властта на Сената. Така че наистина трябва много внимателно да се наблюдават действията на Trump-the-Clown във външната политика и отбраната. От първите му подписи на декрети е ясно че ще се опитва да прави всичко което е в резон с предизборните му лозунги и програма. То ест Америка да се вглъби в себе си, постепенно да се оттегли от ролята си на световен полицай и да сключва двустранни или многостранни икономически както и военно-политически споразумения само с държави които са най-необходими за Американските интереси - това се обяснява с една думичка: изолационизъм. Във вътрешно-политически план се гони бързо възраждане на Американскати не толкова конкуретни производстава които са мигрирали към други държави или пък са западнали заради по-евтин внос. Те ест Trump-the-Clown обещава на хората работа и достойни доходи тука и сега, а не след неопределен период от време когато икономиката се пренастрои към новонавлизащи технологии. Това се нарича с думичката - протекционизъм.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Весело

  [quote#23:"dgd"]Браво на Тръмп.
  За седмица успя да стане по-голям злодей от Путя[/quote]

  И даже го измести като Враг Номер 1 на форумната селищна система!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  [quote#26:"gmbh"]Да върнем 44-та и да светим маслото на местната интелигенция, че ни пречи. [/quote]

  Това са ви мечтите, жалки комунета.
  Който е против статуквото, на дръвника.
  Светът се променя и по-добре свиквайте. Или ако се чувствате много засегнати, направете нещо и го променете.С тролене и пиене на ракия нещата не се променят.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Никсън се е оттеглил сам, стига с лъжите за импийчмънт.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Алооу, американското посолство. Тука едни хора съвсем се увлякоха. Забравиха за политическата коректнокт, все едно никога не я е имало. Ма вземете мерки бе хора! То ако така продължава, де ще му излезе края?

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Междувременно, след фиаското с пресконференцията се изясни, че Дръмбо е водил със себе си доста голяма група клакьори и на срещата в ЦРУ, за да ръкопляскат и се хилят на шегите му:
  https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/01/23/this-is-how-donald-trump-engineers-applause/?utm_term=.9408fe8355d0

  Това показва, че при всичкото си демонстрирано самочувствие (bluster), Дръмпи е един твърде неуверен в себе си човек, който има нужда балонът му да бъде непрестанно помпан с хвалби, комплименти, суперлативи от превили гръб царедворци, за да не спада.

  Мания за величие + комплекс за малоценност.

  Биполярно разстройство.

  Нищо чудно, че с Путин толкова се харесват. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#31:"gmbh"]Ей сега вече си обясних кой, как и защо направи Китай световен производител номер едно.
  [/quote]

  Бих се радвала, ако можеше да си обясниш, ама кофтито е, че не можеш. И да, именно изброените от мен причини за виновни за възхода на Китай. Щото в САЩ и ЕС стана срамно да се работи, пък и защо, като има щедри социални помощи, а работа, която разглезените американци и европейци не искат да вършат, я поеха китайците. В Европа нежеланието на разглезените европейци да вършат непрестижна и тежка работа доведе до напълването на държавите с хора с различна религия, култура и разбиране за живота, което пък доведе до проблемите с които се сблъскваме в момента.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#27:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]ината е именно във вас, с безкрайните ви претенции, защита на всякакви маргинални малцинства, потъпкване на нормалността, естествеността и красотата и поставяне на пиедестал на уродливостта и грозотата. Не е за чудене, че всичко това, в крайна сметка, се обърна срещу вас.
  Да, всичко им дойде като гръм от ясно небе и още не могат да се осъзнаят. И естесвено правят ненужни и смешни движения, вместо да си посипят главата с пепел, защото те доведоха Тръмп на Власт с неадекватмата си политика. 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#37] от "usa88":

  "Никсън се е оттеглил сам, стига с лъжите за импийчмънт..."

  А защо се оттегли? Може би по здравословни причини? Оттегли се, за да не бъде импийчнат. Защото ИЗЛЪГА ПОД КЛЕТВА.

  За какви сламки се хващате, не е истина...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#32] от "Добрин Велков":

  Ще ги прибере или ще стисне по здраво това което си струва да се държи?

  Eddie lives... somewhere in time!
 44. 44 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#36:"dgd"]Това са ви мечтите, жалки комунета.
  Който е против статуквото, на дръвника.[/quote]

  Иронията спрямо фундаменталния кретенизъм и почитателите му, си е забавление. И днес интелигенцията ви е неудобна. Винаги ви е била неудобна.

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  Тръмп е бизнесмен. Може би това е начина/временен изолационизъм и протекционизъм/ да намали драстично външният дълг...

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#43] от "tigervi":

  Ще ги прибере. От много държави по света ще си вдигне чукалата. САЩ плащат 73% от бяджета на НАТО. Тая скоро няма да я бъде...

 47. 47 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#40:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Щото в САЩ и ЕС стана срамно да се работи, [/quote]

  Имаш ли си представа в САЩ и Европа как се работи? Имаш ли представа какво означава много да се работи? Не, изглежда нямаш никаква. Не си и припарвала в САЩ. Защото ако си ходила, няма да плещиш невнятности и глупости.

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":
  "Това определено не може да се каже за Ирак и Афганистан. Там САЩ прахосаха най-много милиарди долари през последните години"
  ===========================

  Абсолютно вярно. За съжаление не може да се промени със задна дата, светът щеше да е много по-спокоен. Това обаче го направиха Буш и Клинтън, не Тръмп, който засега е извънсистемен.
  Колегата е прав, когато припомня, че ни накараха да си нарежем част от оръжието, за да станем по-зависиме от тях. Сега от тях ще купуваме. Дали няма приемственост? Част втора от плана?

  Еретик
 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Важното е идеологическия враг на либералните комунисти - новоизбраният президент на САЩ, да бъде громен непрекъснато сс статии в политически коректните медии.
  Ама кой ли им вярва вече....

  Panta rhei....
 50. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#32:"Добрин Велков"]Тръмп пише нова история. Колкото и да циврят някои - това е. Октоподът САЩ ще поприбере пипалата си.[/quote]
  Като си почнал с мечтите си, защо не продължиш - "... и Россия ще плъзне пипалата си към източна Европа."

 51. 51 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#30:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]И като си помислиш, че ще е така в следващите (поне) 4 години.... мъка, мъка... [/quote]
  за разнообразие ще има тръмп-путин-тръмп-путин
  а след изборите в Европа тази година не ми се мисли

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#50] от "Yard":

  "... и Россия ще плъзне пипалата си към източна Европа..."

  Кулската селищна система начело със с. Долно Перчово - афтономна республика в състава на РФ.

  😆😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аджеба, може ли авторът да ми даде отговор защо Тръмп дойде на власт, защо се случи Брекзит, защо се разпада евросъюза щом всички добри люде по целя свят се обичкат и уважават(без Путин-той е злодея).Всеки говори колко е лош, но никой не казва защо хората го предпочетоха пред такива сладки лица като Клинтън например.Направете си един анализ пичове и тогава говорете.Дотогава запазете достойнство и се учете.Нестандартната ситуация изисква нестандартни решения.

  Баси и купона
 54. 54 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  мноого ми е интересно защо либералните ни писачи не пищяха така, когато домораслия кандидат-диктатор Боко плещеше простотиите си по срс-та, а и официално?
  а?

 55. 55 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#50] от "Yard":

  Е не така грубо, разконспирира го от веднъж ;))). Дори нечии розови мечти да се сбъднат и Щатите намалят присъствието си в чужбина, Европа е прекалено важна за да очакваме това да ни засегне.

  Eddie lives... somewhere in time!
 56. 56 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#53:"balama"]защо се разпада евросъюза[/quote]
  Това в коя паралелна вселена се случва?

 57. 57 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#15:"Norman Granz"]Никсън излъга, когато бе притиснат в ъгъла, и заради лъжата си бе импийчнат.
  [/quote]
  Клинтън също бе притиснат в ъгъла и излъга, но никой не го импийчна! Сигурно, защото беше от полезните лъжци.
  [quote#15:"Norman Granz"]Дръмбо лъже, просто защото не може да казва истината. Той е компулсивен лъжец. Което си е патология.[/quote]
  Обама, а преди него и малкия Буш-мен, както и вече споменатия Клинтън и Буш - старши, лъжеха по същия начин, но те явно бяха част от правилния "елит". Тръмп ти е неудобен, защото той наруши реда на същия този "елит". Тоест, той ще бъде заменен с друг. А ти не спря да подсмърчаш, щото тъкмо успя да смениш резбата, от потомствено комуне и да се нагодиш към "The Neocon-Liberal alliance", и хайде пак на струга за нова резба.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 58. 58 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Не е зле да престанем вече с линковете. Преди дни в Ню Йорк пост излезе статия, в която бяха споменати организациите, на които е било платено за да организират протестния марш срещу Тръмп. Очевадно е, че и Тръмп, и враговете му яко плащат за правилни статии. На мен ми писна вече и спирам да чета глупави и тенденциозни статии, като тази. Тръмп сам ще се издъни и то, както я е подкарал май ще изненада и най-върлите си привърженици, колко скоро ще се оплеска. Вероятността Тръмп да стане първия президент на САЩ отстранен от най- високия пост в света става все по- вероятна и на нас ни остава да вадим пуканките и да гледаме филма. Дано само филма не е тежка драма.

 59. 59 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#53:"balama"]Аджеба, може ли авторът да ми даде отговор защо Тръмп дойде на власт, защо се случи Брекзит, защо се разпада евросъюза[/quote]
  Е как защо, защото Тръмп говори лошо за жените, а Путин е джудже.
  Как може да не виждаш тези обективни връзки?

 60. 60 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 765 Неутрално

  За разлика от Русия , например , която винги е била ръковдена по волята на един човек / цар , генрален секретар или президент/ , Америка винаги е била ръководена от КОЛЕКТИВНИ ИНТЕРЕСИ..... , които са и конституционно скрепени.
  И затова Америка е най-великата държава.
  Именно колективните интереси в американското общесто винаги са диктували външните опасности за Америка да бъдат държани далеч зад границите й и да бъдат премахвани в мястото на зараждането им.
  На Тръмп няма да му бъде позволено да се превърне в опасност за Америка - начини за това , дал Бог.......

 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#45] от "Добрин Велков":

  Това че е бизнесмен, при това с доста спорна бизнес практика, въобще не означава че става за държавник пък бил той и лош. Уорън Бъфет също е бизнесмен и инвеститор, при това изключителен и световно признат. И за разлика от Тръмчук, не е бил роден със златна лъжичка в устата, въпреки това няма никакви аспирации към политиката. Държавите на са корпорации или борси. Последните са само частички от държавите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  [quote#32:"Добрин Велков"]Тръмп пише нова история[/quote]
  Доналд Тръмп - приятел и надежда на прогресивното население от Кулската селищна система.

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#57] от "disclosure":

  "Клинтън също бе притиснат в ъгъла и излъга, но никой не го импийчна! Сигурно, защото беше от полезните лъжци..."

  Такава глупост (не казвам лъжа, защото очевидно се дължи на невежество, а не на зла умисъл) може да изрече само човек с дълбоко идеологизирано мислене.

  Клинтън бе импийчнат от Конгреса, комуне, и то по две обвинения: за лъжесвидетелство и за възпрепятстване на правосъдието.

  Впоследствие бе оправдан от Сената.

  Остава да уточниш и за кого е бил "полезен" - нека позная: за соросоидите, Ротшилд и Старейшините на Цион?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#58] от "zle_platen_trol":

  "...в Ню Йорк пост излезе статия, в която бяха споменати организациите, на които е било платено за да организират протестния марш срещу Тръмп. "

  Уошингтън Поуст се съотнася към Ню Йорк Поуст така, както Капитал към Галерия.

  Аз не бих се доверявал особено на парцали като NYP.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Любопитно

  [quote#16:"stile libero"]ТРъмп отне съня на много хора от много НПО-та [/quote]
  Ти затова ли пишеш по нощите?

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#45] от "Добрин Велков":

  Като намали данъците и увеличи харченето (1 трилион за инфраструктура), как точно ще намали дълга?
  Знаеш ли как бизнесменът Тръмп се бори с дълга в частния си бизнес? Компанията обявява фалит, и бедните да се оправят. А той се прибира в златния си пентхаус.
  Ако смята да завлече инвеститорите в американски дълг и така да го "отпише"... ми добре, нека се пробва.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  [quote#27:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]потъпкване на нормалността, естествеността и красотата [/quote]
  Права си. Идолът ти Путлер е нормален, естествен и красив.

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#40] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Какво разбираш под щедра социална помощ в САЩ? Всичко е относително - за една испанска чистачка 4-500 долара може да е адски щедро, но за за една швейцарска това са пари за 2-3 дена.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  [quote#35:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]И даже го измести като Враг Номер 1 на форумната селищна система! [/quote]
  В твоя случай измести Хуго Чавес и Ево Моралес като идоли и примери за следване.

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Да, Тръмп е по тези ефектни номера в стремежа си за самоизтъкване. Смешното е че гозамбо поства фейк нюз как Хилъри набирала платени актьори за конвенцията, но си затваря очите пред постъпките на своето дуче.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 71. 71 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Не е това същественото. По- важното е, че става много явно че се води медийна война между Тръмп и никак не малкия кръг от негови противници. Това откровено казано отблъсква хората. Става досадно всеки път, когато отвориш определена медия първото на което да се натъкнеш да е материал " ЗА " или " ПРОТИВ " Тръмп, според медията. Мисълта ми беше, че сравнително умерени и безпристрастни хора, като мен например, нямат нужда от медийното громене на Тръмп. Визията, която той представи за управление по време на кампанията си, глупостите, които възнамерява да извърши и вече върши са напълно достатъчни за да се убеди един мислещ човек, че по- голямо бедствие на световната политическа сцена досега не се е появявало. Слава богу, че системата в щатите е така устроена, че да има контрол върху ненормалника иначе можеше да стане страшно.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#71] от "zle_platen_trol":

  "...сравнително умерени и безпристрастни хора, като мен например, нямат нужда от медийното громене на Тръмп."

  Тук съм напълно съгласен ... за себе си. Както аз нямам нужда, от десетилетия насам, да чета нови разкрития за престъпленията на комунизма - достатъчно ми беше онова, което знаех от лични наблюдения, от родова памет и от книги като "Моята одисея" на Стефан Груев - така от година насам нямам нужда за научавам повече пикантерии за Тръмп, за да си съставя мнение за него.

  Но ... това е политически форум и хората идват, за да ОБМЕНЯТ мнения, а не да си ги знаят и пазят за себе си.

  А е хубаво мненията да бъдат подкрепени с факти от авторитетни източници.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#71] от "zle_platen_trol":

  Никой не води медийна война. Тръмп сам се забърква в каши с постоянните си детински сръдни и заяждания. В първите няколко дни вместо да говори 100% само за действията си насочени към изпълнение на предизборните обещания, той ни занимава с "рекордите" на посещаемост на клетвата му - нещо, което е нагла лъжа. Обама събираше много по-големи групи и по време на кампанията си, и на клетвата, но никога не си е губел времето в празни хвалби.
  И когато някой репортер посочи на Тръмп, че лъже, той откача и засипва медията с обиди и почва да хленчи, че бил жертва на война срещу него. И да има война, най-добрият отговор и да им отговори с конкретни действия, подобряващи живота на американците - дори на тези, които не са гласували за него.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#63:"Norman Granz"]Клинтън бе импийчнат от Конгреса, комуне, и то по две обвинения: за лъжесвидетелство и за възпрепятстване на правосъдието.

  Впоследствие бе оправдан от Сената. [/quote]
  Поразиграха малко циркаджилъци, та да може сега полезни **, като теб, да ни обясняват как "импичнатия" Клинтън, за разлика от импичнатия Никсън, остана президент.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3847 Весело

  До коментар [#57] от "disclosure":

  "не спря да подсмърчаш, щото тъкмо успя да смениш резбата, от потомствено комуне и да се нагодиш към "The Neocon-Liberal alliance", и хайде пак на струга за нова резба. "
  ===============================

  Точен език!++++++++++++++++

  Еретик
 76. 76 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 480 Гневно

  [quote#2:"tigervi"]ще промени нещо в тоя объркан свят[/quote]

  А кога светът изобщо е бил "по-малко объркан"? Когато сме си имали цар и бог и не е трябвало да мислим, а само да вървим зад воловете в браздата?

  Осмисленият живот е ежедневно предизвикателство. Само едното ядене не е достатъчно.

  За прадядовците ни всеки днешен бедняк би бил средна класа, а "обърканият ни свят" - мирна райска градина. Но лакомията човешка е безкрайна и рием ли, рием, за да не се минем случайно.

 77. 77 Профил на ern16512825
  ern16512825
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нашите комунета харесват тръмп не защото смятат политиките му за правилни, а защото си мислят ме изолацията на сащ ще остави путин и ердоган да си разиграват коня. Каквато и глупост да направи тръмпи тролчетата ще го хвалят с надежда. Само вакуумът освободен от сащ ще се запълни от китай най вече и може би ес. Но тъпата ви матушка я няма на картата на великите сили.

 78. 78 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Към всички хора, които виждат президентството на Тръмп само през призмата на някакви НПО конспирации и фантазии - изключително елементарни индивиди сте.

 79. 79 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#47] от "gmbh":

  Не съм била в САЩ, но имам идея как се работи. Защо мислиш почти всички производства от САЩ и Европа се изнесоха в други страни? Щото американеца и европееца искат (ще цитирам форумката "Сепултура" да завиват гайки на поточната линия в завода по 8 часа на ден, а да получават заплата като на адвокат. А в Азия не са толкова претенциозни, съгласни са да работят по 12 часа на ден за 30 долара на месец. С което съвсем не искам да кажа, че американците и европейците трябва да се съгласят на същото работно време и същата заплата. А просто да приемат, че не може да получават 30 долара на час за работа, за която в Бангладеш вземат 30 долара на месец.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  ТРЪМП е клоун, защото:
  Замисляйки се обаче, да не би да е ФАШИСТ скроен по стара и изпитана европейска рецепта, отговорът е не е, защото много ще прилича на Мусолини или не дай боже на Хитлер, но за разликаобществото на САЩ няма нищо общо с обществата на Италия или Германия през началото и средата на миналия век.

  Та затова Тръмп е повече клоун, от колкото фашист, може би толкова, колкото и другите двама с нисък ръст от североизточна Евразия, действащи подмолно и не с този артистичен патос.

 81. 81 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#67:"Blood Red Skies"]Права си. Идолът ти Путлер е нормален, естествен и красив. [/quote]

  А връзката на Путин с темата на статията май само ти я виждаш? Нейсе... толкова си можеш...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#79] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Естествено е с едно подобно демонстрирано умствено развитие да се оприличава работата на смени и завиване и развиване на гайки, както и да бъдат сравнени работниците от Банг ла Деш с тези в САЩ.
  Това дава определено ниво на самочуствие и е разбираемо поне за мен.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  [quote#79:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Не съм била в САЩ, но имам идея как се работи. [/quote]

  Имаш ти, ама друг път. От фейлетони са ти идеите.
  Загубите на гайкаджиите с адвокатски заплати не са толкова заради конкурентите им от Азия, ами заради техническия прогрес. Едно време при индустриализацията подобни "специалисти" са чупели омразните машини, "отнели" работата им, скоро и роботите ще нападнат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  "Речта излага една картина на САЩ, която не просто е неправдоподобна, а е психотична, едновременно възпалена и катастрофична като филм на ужасите."

  Да, но един мой приятел, бивш колега, американец от Охайо, ми описа същото в далечната 2005 година. И аз го цитирам:

  Just an aside, I saw in the paper that not only are those assholes stealing our programming jobs, they are now stealing our research and development.

  I sure hope our countries don't piss off India since they'll be the ones that control our military technology.

  Our leaders, George "Major Asshole" Bush, don't seem to realize this.

  And to make matters worse, I read in USA Today that the Chinese are stealing technology jobs now.

  Unfortunately, our companies in the U.S.A. are too short-sighted. Every job that can be done overseas is going there. The only good thing about it is that they're starting to outsource lawyers to India as well. I wish that they would outsource CEOs as well.

  You should be proud of yourself as you are still achieving against all odds to remain successful.
  I am not as healthy as you, or as knowledgeable as you or I would still be fighting those bastards. Too many of my colleagues are still unemployed but I am collecting disability payments from my government while I worry about them and my country. We are becoming the new India.

  Glad to hear that you are doing well. I hope your son is doing well too.
  Mon 5/16/05 2:10 PM

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Весело

  [quote#85:"vesolr"]да живее в заблуда цял живот.[/quote]

  Това, от собствен опит, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#27] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Това неможе да бъде написано от човек който не се харесва поради придобити недостатъци.

 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Весело

  До коментар [#31] от "gmbh":

  Тази и още шепа путинисти като румата много обичат да ни обясняват "как е в Америка" без да са стъпвали там. В същото време венцехвалят своя путя като връхТА на сладоледа.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#80] от "convince":

  От вчера Оранго отново задълба в любимата си тема: изборите били фалшифицирани, понеже той не бил спечелил абсолютно мнозинство. На него му бшло известно (неясно откъде), че били гласували между 3 и 5 МИЛИОНА нелеголни имигранти.

  И републиканци, и демократи са в шок, защото по този начин ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ АКТИВНО И СЪЗНАТЕЛНО ПОДКОПАВА ДОВЕРИЕТО В АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА. Линдзи Греъм (републиканец) го подкани да представи доказателства или да си затваря устата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#90] от "vesolr":

  "... шепа путинисти като румата много обичат да ни обясняват "как е в Америка" без да са стъпвали там."

  😆😆😆😆😈

  Ойййй, ... те си знаят. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#8:"okupeto"]Като чета антрефилето на Попов имам чувството, че грантовете ще секнат дори по-бързо[/quote]
  И какво?
  Ще се издържат от членски внос на съмишленици?
  Нали имат милиони такива в България?

  В Русия съм! В Русия съм!
 94. 94 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Забелязвай настроението на околните и се нагаждай според него; смей се с хората, когато са весели, и се прави на мрачен, когато са сериозни; безсмислено е да си мъдър сред глупците и глупак сред мъдрите; трябва да говориш на всекиго със собствения му език; бъди вежлив – не струва нищо, а помага много; да си полезен и да знаеш как да го изтъкнеш, значи да си двойно полезен; няма смисъл да си угаждаш, без да угаждаш на другите, а не забравяй, че за тях ще е по- приятно, ако поощряваш пороците им, отколкото ако насърчаваш добродетелите им; не се сближавай дотолкова с приятел, че да те нарани, ако стане твой враг, и не се дръж с врага си тъй зле, че никога да не стане твой приятел.
  Макиавели

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#91:"Norman Granz"]И републиканци, и демократи са в шок, защото по този начин ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ АКТИВНО И СЪЗНАТЕЛНО ПОДКОПАВА ДОВЕРИЕТО В АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА. [/quote]

  Доверието в американската политическа система го подкопаха демократите и Клинтън, с измислиците, че Путин бил помогнал на Тръмп да спечели изборите. От това по-голямо подкопаване просто не е възможно. Така де, щом президентът на страната се избира от чужда държава, какво доверие в системата може да има? Ама явно на демократите не им стига акъл да осъзнаят каква вреда нанесоха с тези си безумни приказки.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 348 Весело

  До коментар [#93] от "Веселин Дечев":

  Абе уж гибона с оранжевата перука щеше да ми спира гранДовете, пък гледам банковата ми сметка взе да набъбва пак. Да не би да са дошли некви гранДове от мацква? Да здравствует тагариш путяяяяяя.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "Докато Тръмп изрича своите първи думи като президент, целият демократически (алтернативен) елит около него изглежда като покосен от гръмотевица. Особено семейство Обама, разбира се."

  Не дуумай! ТаНе просто демократи ами най-големите демократи по всички земни кълбета! Начело с Нуланд!

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#2:"tigervi"]всеки ден и всеки час само това се чува и пише[/quote]

  Туй беше предсказано :
  https://www.youtube.com/watch?v=yYOR8cE3d50

 100. 100 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Липсва ми Иван Кръстев. От българските автори май единствено в неговите анализи за САЩ и Европа може да се прочете нещо оригинално, вместо ехо от дузина общодостъпни медии.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK