Kleta majka BALGARIQ и чуждите пари

Джордж Сорос - по името на финансита-филантроп в България се появи определението "соросоиди", с което биват атакувани протестиращи, представители на неправителствени организации, хора с либерални възгледи без значение дали са били финансирани по негови програми

© Reuters

Джордж Сорос - по името на финансита-филантроп в България се появи определението "соросоиди", с което биват атакувани протестиращи, представители на неправителствени организации, хора с либерални възгледи без значение дали са били финансирани по негови програмиГоляма е вероятността някой да е взимал някога пари отнякъде. Защото грантове има много. Да, и проектните пари си имат недостатъци. Но по-добре ли ще е да ги няма? Коментарът на проф. Ивайло Дичев е за "Дойче веле".

Сред димките, които подменят публичния дебат, с особена мощ се отличава темата за грантовете. Политологията бе обогатена с термини като "соросоид" и "рубладжия", а демистификаторите излязоха с върховно откритие - те направиха така, че новата координатна система да даде на късо, показвайки, че например рубладжията е бивш соросоид.


Медийната лудост се подклажда от това, че грантове днес има много. Голяма е вероятността да се окаже, че някакъв неочакван човек в някакъв момент от живота си е взел пари отнякъде (например Станишев - стипендиант на "Отворено общество", или Радев – с някаква американска стипендия). Вярно, че поради цивилизационни причини филантропията е повече западен феномен, но с развитието на демокрацията в България грантове започват да дават и наши меценати. Скоро например присъствах на яростен спор между бивши приятели около това, че Андрей Райчев взел да финансира със скромни суми нов изследователски институт.


Вълна от възмущение във "Фейсбук" предизвика разкритието, че проруското издание "а-Specto" е финансирано от фондация "Урманов", свързана с офшорна фирма. Гняв разбуждат дори грантовете, раздавани от български институции - като "Фонд научни изследвания", които биват посрещани с псувни, подозрения, та дори съдебни процеси. Да не стигаме до европроектите.

Медийни истерии
Най-често бойците против грантовете се позовават на идеологическия суверенитет на клетата майка България, станала жертва на тъмни външни интереси, които подкупват местни политтехнолози. Българската публика вече десетилетия е подложена на параноично възпитание и лесно вярва, че всичките външни сили се ръководят от единен център, който има някакви специални замисли по отношение на България. Сериозна роля играеха външните пари през 1990-те години, когато държавата беше руина и интелигенцията трябваше да проси, за да преживява. Ефектът им беше положителен в някои аспекти и разочароващ в други; и все пак добре, че ги имаше. Днес обаче проектните пари са несъизмеримо по-малко от онези, които се взимат за дейности тук, в България. Спомнете си само "пакетите", раздавани на близки до властта медии за изборите.


Защо парите, инвестирани в журналистика от български бизнесмени (Пеевски или Донев - примери от двата края на спектъра), се зловидят на анализаторите по-малко, отколкото парите на "Америка за България", заела мястото на отдавна изтеглилия се от страната Сорос? Няма съмнение, че тук медийните истерии се подхранват от естествената човешка завист: дават на тях, не на мен. Е да, но нали и бизнесмените дават по свое усмотрение?


Ако се замислим, ще видим, че проектната култура генерира повече завист от класовата. По една проста причина: грантът е нещо, което всички бихме могли да спечелим. И аз можех, но не успях - тази мъка е далеч по-мощен генератор на омрази, на подозрения, на конспиративни теории... Какво точно дава бизнесменът - това не знаем. Дейността му е невидима, за това по-малко ни дразни.


Проблемът с проектната култура обаче не е само психологически. Тя се появи – отначало в първия и третия, накрая във втория свят – за да компенсира неспособността на националната държава да се справи с бурното развитие на обществата. Дейности, които преди се направляваха отгоре и централизирано, днес са прехвърлени върху автономни групи, които наместо да разчитат на доживотна заплата и началническо благоволение, се състезават с проекти. Къде би отишла европейската култура без грантове? Как да се стимулират учените да не чакат на заплати цял живот, а да работят повече, ако не с грантове? И т.н. и т.н.


Русия се опитва да обърне това историческо развитие, слагайки под тежък контрол този сектор. Тя обаче е една доста по-голяма страна от България, и то с крайно авторитарни традиции. Хайде да не се сравняваме нито с тях, нито със Саудитска Арабия. На всеки писък на анти грантаджиите аз противопоставям въпроса: ще намерете ли у нас пари за тази дейност? Стипендиите за ромски деца в гимназията били лошо измислени, ами добре, ще основете ли фондация, която да подкрепя интеграцията по по-разумен начин? Или само ще разгаряте националната завист, белким се докопате до властта?

И тук има недостатъци, но...


Срещу проектната култура могат да се отправят много интелектуални критики. Има нещо мошеническо в нея, нещо непоследователно – често нещата се правят само за да се отчетат (затова и ние в Източна Европа сме по-добри от Африка например – имаме школовката на комунистическите петилетни планове). Проектите създават несигурност, превръщат част от интелигенцията в прекариат. Но представете си само едно обратно централизиране на дейностите, които сега са приватизирани чрез системата на грантовете – самите дейци на сектора първи ще се разбунтуват. Ще бъдете ли щастливи, ако цялото управление на дадена сфера отново попадне в едни ръце? Цялата култура – в ръцете на Рашидов, цялото образование – в ръцете на Кунева?


Лично аз не бих гледал назад. Бих търсил повече прозрачност в проектната сфера: откъде са парите, кой ги дава, защо ги дава? И повече справедливост: какви са условията, защо е избран този, а не онзи, какви са резултатите? Вярно, че говорим за частни пари, но и магазините са частни, а пък имаме право да осъдим собственика, ако не ни разреши да пазаруваме по някаква приумица, нали?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Либерасткият вой (особено от ДВ) вече преминава във фалцет
  Вероятно поради близкия му край.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Весело

  Горко и па на тая държава, бих казал аз, която няма даже и интелигенция за купуване!

  [email protected]
 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  грантът е нещо, което всички бихме могли да спечелим - не др. Дичев, те са за избраници!

 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd":

  Само незрели същества си обясняват хорските позиции с чужди финансирания.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ако се замислим, ще видим, че проектната култура генерира повече завист от класовата. По една проста причина: грантът е нещо, което всички бихме могли да спечелим. И аз можех, но не успях - тази мъка е далеч по-мощен генератор на омрази, на подозрения, на конспиративни теории...
  -----------

  След всяко извление на И.Д. си мисля, че по-голяма тъпотия не може да се сътвори и всеки път ме опровергава.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  В САЩ Законът за регистрация на чуждестранните агенти (FARA) е приет през 1938 г. за борба с нацистката и комунистическа пропаганда, а по-късно е приспособен за целите на международните лобисти. Чуждестранният агент се определя като човек, който представлява интересите на чуждестранен принципал в което и да е ведомството и пред който и да е представител на властта в правителството на САЩ.
  Толкова!

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Г-н Дичев,никой не харесва политическите проститутки.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Най-врякащите тук за грантове са форумните руснаци. Явно е къде ги стяга чепика

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Любопитно

  Ивайло Дичев спомня ли си, че баща му беше носител на държавни отличия и награди за романа си ''За свободата'' ?!
  И него ли ще изкара ''грантаджия'', както е тръгнал да се оплаква, че тези творци, които работят за България, получават повече от тези, които работят против България!?

  [email protected]
 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И руските и шорошките грантове са вредни. Когато ги получаваш, ставаш длъжник. Отделно продажбата на съвест е кофти. Един способен човек може да се развива и без да се продава.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Весело

  Друго си е да има една истина, каквато спуснат отгоре, както си беше едно време. Всички останали са национални предатели.
  Може да се цитира едно от последните интервюта на отявлен нацист като Х. Гьоринг, но понеже никой не чете, няма смисъл.

 12. 12 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd":

  Ей такива като вас, има пред вид Дичев в статията си, която вероятно даже не сте прочели, а ако случайно сте, то нищо не сте разбрали и изцепките от рода на нищо незначещият "
  [quote#1:"dgd"]Либерасткият вой
  [/quote]
  са доказателството ,за което

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#5:"qwertqwert"]След всяко извление на И.Д. си мисля, че по-голяма тъпотия не може да се сътвори и всеки път ме опровергава.
  [/quote]

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  рече, форумният умник, който вероятно единственото действие, което му се отдава да свърши самостоятелно, е да посещава тоалетната и да види какви ги е свършила неговата "интелектуална висота" вчера.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "(...) заела мястото на отдавна изтеглилия се от страната Сорос?"

  Г-н Дичев, "Отворено общество" не само не се е изтеглило от страната, но става все по-нагло, даже се появяват и многобройни други мозъчни тръстове, финансирани чрез "филантропската" дейност на човекомразещия Сорос.

 15. 15 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Една организация която се издържа с пари на чуждо правителство може да е всичко друго но не и "неправителствена". Когато тази организация влияе пряко върху политиката в България, си е чиста политическа партия, при това партия която не е избирана от суверена. Т.е. финансирането от чуждо правителство на организации влияещи на политиката в България е загуба на сувернитет.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  По една проста причина: грантът е нещо, което всички бихме могли да спечелим.
  =========================================
  Някой медиен специалист да каже - това твърдение лъжа ли е или манипулация?

 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 600 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Нашата ИНТЕЛИГЕНЦИЯ беше ИЗБИТА до крак (1944-1950) или се изнесе (1989-1991).

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd":

  Много интересно, какво точно мислите за "анти-либерасткия" вой от сайтове като Аспекто, финансирани от руски фондации.

 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  затова и ние в Източна Европа сме по-добри от Африка например – имаме школовката на комунистическите петилетни планове
  =========================================
  А в Африка имат школовката на дългото присъствие на робовладелски и колонизаторски нации - британци , немци, френци, италианци, белгийци... Не знам за Дичев как това е "недостатък" в борбата за "грантове".

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#17:"Вонин"]Нашата ИНТЕЛИГЕНЦИЯ беше ИЗБИТА до крак (1944-1950[/quote]
  Тези дето ни свързаха с нацистите и обявиха война на Великобритания и САЩ са интелигенция?

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#13] от "нуцо":

  да посещава тоалетната и да види какви ги е свършила неговата "интелектуална висота" вчера.
  ----------------
  Виж ся, мама ме е научила да си пускам водата в тоалетната.
  Сърди се на твоята, че не е направила същото.
  Опасявам се обаче, че сте с кенеф на двора до входната порта......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на gadolini
  gadolini
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всяка форма на финансова или друга зависимост води до това че медиите губят доверието на хората.

  На който му харесват грантове и други подобни да си ги взима,но да не се оплаква че търсим алтернативни източници на информация.

  Медиите или ще си припомнят какво е обективна и безпристрастна журналистика или ще останат без зрители/читатели.
  Тогава и грантове няма да има кой да им дава.

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#10] от "VR|46":

  Може, но със стопяването на средната класа, която би трябвало да е независима, възможността намалява. Съответно възможностите да се влияе на човешката преценка нарастват.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Любопитно

  До коментар [#17] от "Вонин":

  И какъв според вас тогава е Ивайло Дичев, например!
  ''избит до крак ''или'' изнесен '' - жив и здрав се разхожда по София !

  [email protected]
 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#15] от "vinetu":

  Точно така, вижте коментар 6.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  А не може ли всяка медия да се издържа от продажните цени на своите вестници или абонамент?
  Защо трябва Америка за България или който и да е чужденец да финансира нечия гледна точка в моята страна?

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Безплатен обяд няма дами и гопода, другарки и другари. След като се натъпчиш идва момента на плащането, с пари или с дупе.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  [quote#18:"Индиана"]Много интересно, какво точно мислите за "анти-либерасткия" вой от сайтове като Аспекто, финансирани от руски фондации. [/quote]
  Аспекто е много хубаво списание, сериозно и задълбочено. В една категория е с Тема, Икономист, Капитал.
  Струва 10 лева и мисля това е достатъчно за да се финансира само от продажбите си.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Станишев - стипендиант на Отворено общество, а Радев - на Конгреса...
  😆😆😆😆😆😈

  Но според мурзиляжа и двамата са читави, доколкото усвояват американски пари, а служат на Россия. 😉

  Нъл тъй, другари и тавариши?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#28] от "Каишков - Системен нарушител":

  "DC sources say that Trump admin has an executive order ready to lift Russia sanctions."

  Еййй, да живнат малко и руските голтаци!😆😆

  Има една малка подробност, обаче.

  Звездата в касовия хит Orange Goldеn Showers може да вдигне с executive order само онези санкции (немного на брой), които Обама е наложил с executive order.

  За наложените от Конгреса прябва решение на Конгреса. За каквото шансовете са ... доста хилави.

  Това не е Русия или Бурунди - вождът да тропне по масата или да свирне с кратуната, и нещата да се наредят аламинут. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#31:"Norman Granz"]Има една малка подробност, обаче. [/quote]
  Пред лидера на свобoдния свят? I doubt it.

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Не разбра ли, че следващия четвъртък предстои гласуване на 28-та поправка, след която ще може да вдига санкциите сам

 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  [quote#33:"cinik"]Не разбра ли, че следващия четвъртък предстои гласуване на 28-та поправка, след която ще може да вдига санкциите сам [/quote]
  А защо американските ìновници трябва да спазват санкциите на конгреса?Я как не спазват имиграционните закони и не арестуват незаконно пресеклите държавната граница?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#33] от "cinik":

  "...следващия четвъртък предстои гласуване на 28-та поправка..."

  Ъхъ.

  Тая поправка няма много общо със санкциите и доколкото знам, я мислят още от времето, когато Оранжевата примадона се снимаше в порно филми из московските гастиницъй.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "VR|46":

  А заплатата колега не е ли вид "грант" ?!?
  И не е ли повод,тя, за автоцензура на получаващият заплата ,спрямо този , който му я дава ?!?!
  И не са ли точно в това обвинявани,тези (особено медии), които получават "грантове" , ( чрез проекти забележете) че се автоцензурират в полза на ...този който им е дал "ганта" ?!?
  И в тази връзка , нека сме обективни и анализиращи. И текста на Дичев, в този смисъл, е много подходящ, образоващ и полезен за всички , на които мисленето не им приоритет и някой трябва сбито да им смели информацията, стига последните да искат да бъдат образовани и ограмотени по дадена тема.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 38. 38 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  "Foreign NGOs Operating in the United States

  Before foreign organizations are able to conduct activities in any particular U.S. state, they must apply for a license to conduct business in that state. This process is similar to the incorporation process for U.S. NGOs described above. Like domestic NGOs, foreign organizations can apply to the Internal Revenue Service for recognition as charitable or social welfare organizations under the Internal Revenue Code. Although such organizations are exempt from paying taxes on their income, contributions to foreign organizations are not tax-deductible (in the absence of a special treaty providing otherwise with the country of the NGO’s origin)."

  А у нас как е?

  Panta rhei....
 39. 39 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  Хубава статия! Не виждам никакъв проблем да има финансиране (грантове) към или от неправителствени организации (НПО), стига финансирането да е публично и да се раздава по публични правила.

  В крайна сметка "клетата майка" България издържа и плаща за едни "клети" полиция, данъчни, прокуратура, ДАНС, финансово разузнаване, Сметна палата. Който има съмнение за нарушения на закона, да ги сигнализира, да се провери и да се каже публично какъв е резултата от проверката. Всякакви други медийни публикации, без доказателства, без данни, с измислици за соросоиди, грантаджии, могат да се преследват и съдят за лъжи и клевети. Само така ще се научат да не пишат глупости!

 40. 40 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  И като чуя за соросоид и грантаджия, все си мисля за Пеефски медии, за маргинали или психичноболни, които по цял ден мислят какви ли конспирации планира цял свят срещу една шепа българи в една малка и бедна държава

 41. 41 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd":

  Комунистите СТО ГОДИНИ ВИЕТЕ и ...бутнахте Савцкия саюз от много виене!

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#39] от "iceman_bg":

  "Не виждам никакъв проблем да има финансиране (грантове) към или от неправителствени организации (НПО), стига финансирането да е публично и да се раздава по публични правила."

  Аз също не виждам. Но форумните руснаци са на друго мнение. Преди две седмици те побесняха, когато се разбра, че Америка за България била дала 108 МИЛИОНА ДОЛАРА безвъзмездна помощ (т.е. грантове) за ... БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА!! За обзавеждане на класни стаи, ремонт на сгради, компютърна техника и пр.

  Те предпочитат, вероятно, внуците им (понеже повечето са пенсионирани фатмаци доста след детеродна възраст) да учат в наследените от соца съсипани класни стаи с ЧЕРНИ ДЪСКИ (т.е. да гълтат тебеширен прах), вместо американските агресори да тровят душите им с това изобретение на ЦРУ - компютъра...

  😆😆😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Дичев е много прав, но и деликатен ,затова че не посочва разликата в руското и "западното" финансиране . Първото е изцяло за политическа подривна дейност , начиная от Освобождението , защото на Русия не е било разрешено да присвои завоюваната от Турция територия , но е полагала максимални усилия да пречи на прохождащата Българска държава.Това продължава и сега - кой финансира 16 дружества и организации за руско - българска дружба ? От членски внос ли се издържат ? За членовете - почерпки , вечери , събори и много руски песни . За организаторите - естествено по-съществени бонуси . Повечето български партии са проруски - БСП , АБВ , ДПС , Обединени патриоти , с опити да се създават и нови , като тази на Бареков и няма нито една логична официално призната причина да сме робски пришити към една бивша империя , чиято икономика се формира само от природни изкопаеми , не се развива технологично ,политически представлява олигархия . Грантовете от неправителствени американски организации поощряват научни програми , и стимулират развитието на демокрацията у нас . Това обаче се привижда като смъртен грях на пазителите на статуквото - всяка стъпка в посока на демократично мислене е смърт за статуквото , отглеждано с толкова любов от 1944 г !

 44. 44 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1753 Весело

  До коментар [#4] от "Rhapsody of Fire":

  Само грантовете от РИСИ не са грантове, а брацка, савецка, православна, безвъзмездна помощ.

 45. 45 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd":
  и какво следва?

 46. 46 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "...заела мястото на отдавна изтеглилия се от страната Сорос?"
  .................................
  Бухахаха...
  Кого това бе, не съм разбрал....

  Мома, връщай 12 и 12А!
 47. 47 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  колко е явна и очевадна параноията и постоянните мисли за конспирации обсебили днешния слабомислещ бай ганю

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Любопитно

  До коментар [#36] от "disclosure":

  А тогава какво правя още тук, форумни руснако?

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Весело

  Ах гиди нискини, да ви чуе Тръмп квии ги плещите тука, още утре ше ви спре папкането.

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#47] от "ergen4ev":

  "...параноията и постоянните мисли за конспирации обсебили днешния слабомислещ бай ганю..."

  Не само на днешния, а и на вчерашния.

  Бащите и дядовците на днешните Карабастуни, Веселин Дечевци, Каишковци и пр. комунета забраняваха рок музиката, Бийтълс, носенето на дънки (различни от Рила), четенето на западни списания, слушането на ВВС и Voice of America...

  Една лъскава опаковка от турска дъвка с картинка на Форд Мустанг, една празна бутилка от кока-кола беше за тях оръдие на идеологическата диверсия, развращаваща девствения мозък на социалистическия труженик.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#42] от "Norman Granz":
  "Но форумните руснаци са на друго мнение. Преди две седмици те побесняха, когато се разбра, че Америка за България била дала 108 МИЛИОНА ДОЛАРА безвъзмездна помощ (т.е. грантове) за ... БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА!!"

  За съжаление, демонстративния, но неук патрЕот, не прави разлика между публично безвъзмездно финансиране на училища, образование, култура от една страна и от друга страна - тайно наливане на пари за рушвети за държавни служители, комисионни за политици и "наши" хора, както и за сенчест бизнес с неясен произход на средствата.

  Още по-малко хора пък знаят значението на думата "грант" и не разбират, че цялото финансиране с евросредства влиза пак в тази категория. А липсата на такова еврофинансиране би довело до по-голямо падане дори на ниския стандарт на живот за българските граждани в т.ч. и "клетите" патреотари ...

  Хубавото е, че във фондация "Америка за България" най-накрая разбраха за мнителния (параноичен) и вечно недоволстващ характер на масовия българин, който дори и безвъзмездно да му даваш пари за обучение на децата му, все недоволен и все мисли че го мамиш нещо. Като разбраха този прост факт, фондацията реши да си промени политика и вместо да мълчи за дарителските си кампании (както се прави в белите държави), по-добре да ги направи публични.

 52. 52 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  говорим за "хора" разкатаващи се с надписи "Обама руки прочь от наших пенсий". Сега като е тръмп-чо и Пу Късий ще им дигне заплатите...

  www.soundcloud.com/x2805
 53. 53 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#43] от "the_axel":

  Браво, точно казано! +1.

 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#49:"moreee"]Ах гиди нискини, да ви чуе Тръмп квии ги плещите тука, още утре ше ви спре папкането.[/quote]

  Как утре? Нали беше за днес, ден петък.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#14] от "blaf":

  Очевидно не знаеш какво означава "отворено общество", кой, кога и защо е въвел тази формулировка (далеч преди Сорос).

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#51] от "iceman_bg":

  "...липсата на такова еврофинансиране би довело до по-голямо падане дори на ниския стандарт на живот за българските граждани в т.ч. и "клетите" патреотари ... "

  Железен аргумент, както и този с финансирането на училищата. Сам виждаш, че ушанките нищо не могат да възразат - само скърцат злобно със зъби и блъскат минуси, и чат-пат се заканват, че Тръмп ще "врътне кранчето".

  Как кумирът им Дръмпфел ще врътне кранчето на ЧАСТНИ благотворителни фондации - пенсионерските им мозъци под ушанката не се замислят. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  офф тоя си обяснявал всичко с човешката завист, това за да го напишеш трябва да си доста алчин и завистлив, проектирайки себе си този измислен професор смята че и при другите това е причината. Фактите са че гнусната пропаганда която бълват медиите и хората финансирани от Америка за България в полза на демократическата партия отвращава, това не е Америка за България, това е партизанска фондация на демократите, техен партиен инструмент за промиване на мозъци по света и пробутване на техния ред.

  twitter.com/voxybg
 60. 60 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  Ти смяташ ли, че Сорос ще издържи още дълго да налива пари без поддръжка от правителството във Вашингтон?

 61. 61 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Цялата култура – в ръцете на Рашидов, цялото образование – в ръцете на Кунева?

  Човек ще получи инфаркт бе, Ивайло!
  Но като си замислих, цялото пътно строителство на грантове от Европа и в ръцете на Дебелото и Черепа!
  Как се краде там - бедна ни е фантазията! Наистина!!!
  Но на никой не му идва на ум да ги нарече Европеиди.
  Най-далечното, което можем да си представим.
  По-верно би било - кроманьонци-обирджии!

 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#58:"disclosure"]Създаваш форумни "руснаци", разбира се. Аз, например, станах такъв заради теб. [/quote]

  Ами като ти е толкова акъла....

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#58] от "disclosure":

  "Аз, например, станах такъв заради теб."

  Крехка и ранима душа си ти - я колко лесно се влияеш...

  😆😆😆😆😆😆😆😈

  Оййй, Дуняшка,
  собачья какашка!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#58:"disclosure"]Сега, с посочените по-горе аргументи, сигурно вече си кандидатствал за нов гранд пред Кремъл, а нищо чудно и да си писал лично на Путин. [/quote]

  Това не е лоша идея, но няма пари русийката. Аз съм скъп.

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  [quote#58:"disclosure"]Русия като страна, която независимо от приписваните и намерения, ни е върнала на картата на Европа [/quote]
  Единствено заради проклетите проливи, за да влезе в средиземноморието! Никъде в посланията и от това време няма спомената ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!
  Третия Рим, православие, славянството...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#60] от "moreee":

  "Ти смяташ ли, че Сорос ще издържи още дълго да налива пари без поддръжка от правителството във Вашингтон?"

  И в какво се изразява тая "поддръжка" бе, тавариш? Да не би правителството да му възстановява парите от бюджета?

  Що не си гледаш чаршафите в "почивната база"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Вълна от възмущение във "Фейсбук" предизвика разкритието, че проруското издание "а-Specto" е финансирано от фондация "Урманов", свързана с офшорна фирма. "

  Хм... нищо не съм чул по въпроса. Не се тръби за тая работа, не се разпротранява... А всичките комунистически, про-руски и понастоящем про-тръмпски парцали миришат толкова силно. Но никой никога не пита откъде вземат парите. Проблемът с руските пари е, че се дават тайно, под масата, на агенти и играчи, които дефилират из общественото пространство като независими и обективни.

  Имам си златно правило, което не изневерява: следете в какво обвиняват про-руските или руските дезинформатори, и считайте, че именно те вършат това. Не си мислете, че обвиненията срещу хората в тролене, фалшиви новини, платени медии, се дължат на някакви техни разкрития. Те се дължат единствено на това, че таваришите съдят по себе си и по това, което те правят и на което те са способни.

  Отвратително е да гледаш как мръсните русофили продължават да изплуват от кенефа, в който бяха справедливо навряни, благодарение на идиокрацията, в която вече официално живеем.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 69. 69 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#67] от "Norman Granz":

  Помощта от правителството се изразяваше в набиване на канчето на такива като Орбан, които имаха смелостта да наритат организациите на старият филантроп. Нали се сещаш сега колко други ще съберат кураж да го направят. Ако и Меркел падне, съвсем ще залезете.

 70. 70 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#51:"iceman_bg"]За съжаление, демонстративния, но неук патрЕот, не прави разлика между публично безвъзмездно финансиране на училища, образование, култура[/quote]
  Точно едно такова финансиране създава неуки евро-патрЕоти, след като има думата да променя образователни програми от национално значение, с такива от соросоянско-либерстки тип, с цел подмяна националното съзнание и принадлежност.
  [quote#51:"iceman_bg"]Още по-малко хора пък знаят значението на думата "грант" и не разбират, че цялото финансиране с евросредства влиза пак в тази категория.[/quote]
  Още по зле!!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#68] от "stupid_american":

  "Проблемът с руските пари е, че се дават тайно, под масата..."

  И никагда в рублей! 😈

  Българският "русофил" е готов да се продаде за турски лири, но не и за рубли.

  Оййй, сасьонушка тъй зильоная,
  Не шуми же нада мной! 😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Грижата от грантовете не е от завист, а туй, че единственият материален резултат от тях е дебилен агитпроп и спам на килограм. Ако целта е да се спаси лумпенинтелегенцията от гладна смърт, по - добре е същата да се организира в отряди за общественополезна дейност като риене на сняг, метене на тротоари или прекопаване на градинки, а грантовете да се използват за материално осигуряване с по - хубави лопати, метли, оранжеви елеци, ботуши, мотики и търмъци.

 73. 73 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#55] от "moreee":

  "Виж ся, не става няколко човека да лапкат кинти от АзБ за да ни наливат "ценностите ", а ние да им верваме. Тряа се раздава на калпак, на всекиго по грантче. "

  Да си дойдем на думата, що дават за образование и наука, пък не дават на мен за коли, имоти и жени.

  А за ценностите и ума, да знаеш че не се наливат с фуния, нито пък насила могат да се дадат. :-)

 74. 74 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#68] от "stupid_american":

  На руската пропаганда и е много по лесно, дори няма смисъл да наливат много пари. Пример: много по лесно е да убедиш огромна част от хората, че не е нормално мъже да се женят за мъже, отколкото обратното. Много по лесно е да убедиш хората, че бежанците са заплаха, отколкото обратното и т.н.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#66:"moreee"]Турсете си работа момчета, истинска работа![/quote]

  Ами ние си имаме, ама вие форумните руснаци....

  The best way to predict the future is to invent it.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#73] от "iceman_bg":

  "Да си дойдем на думата, що дават за образование и наука, пък не дават на мен за коли, имоти и жени."

  Онова образование което учеше за "присъствие ", "съжителство " с османците и др. подобни?

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  "Защо парите, инвестирани в журналистика от български бизнесмени (Пеевски или Донев - примери от двата края на спектъра), се зловидят на анализаторите по-малко, отколкото парите на "Америка за България".
  Ами защото развалят добре нарисуваната картинка.

 81. 81 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#57] от "Norman Granz":
  „Как кумирът им Дръмпфел ще врътне кранчето на ЧАСТНИ благотворителни фондации - пенсионерските им мозъци под ушанката не се замислят. 😈”

  Има няколко неща, в които не могат да бъдат убедени клетите соцглави, фенове на Путин и Тръмп:

  1. В САЩ не е като в Русия, и Тръмп не е като султана-император Путин. Ще видят, че Тръмп не може да си прави каквото му скимне.
  2. В нормалните държави, частният бизнес не създаден и обвързан с държавата, президента, премиер, понеже са отклонили едни пари на данъкоплатците. За разлика от матушката и в голяма степен България.

 82. 82 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От моята камбанария, от която грантовете са много хубаво нещо, руснаците са хубави хора, но лошото им пречи, аз МИГОМ бих направила една публична институция, в която да се събират всички долари, евро и рубли, да се конвертират в левове и да бъдат раздавани по различни проекти.

  Защо някой, който милее за България би възразил? А да, сещам се. Защото ще почнат злоупотребите в тази институция. И ето това всъщност е проблемът. Не Путин, не Сорос, не Филанкишията. НИЕ СМЕ.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 83. 83 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Не знам за грандовете за полит-икономия, но без американски или европейски стипендии в България развитието на каквито и да е било други науки е невъзможно. Къде са руските стипендии за медицина, химия, физика, информатика? Че то дори украинското посолство дава повече пари на български изследователи от нашите руси монголоидни "братя". И изобщо тези, които ругаят "грантаджиите" да дадат отговор, откъде са техните приходи.

  CONTADOR GRATUITO!
 84. 84 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#81] от "iceman_bg":

  Без послушковци-политици и подкрепа от американската амбасада НПО-тата с чуждо финансиране не могат да виреят! Справка: Унгария

 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Иииихаааа!
  Най ги либим таквизи!

  Дичев, мъдро загрижен за проблема, поглеждайки го уж от двете страни, си я кара по схемата ...
  В началото "топва" няколко другарчета от чуждата задруга, после лееекинка, но градивна другарска критика на своите и от там - хайдееее, леко, мазно и плъзгаво към основната задача.
  Да оневиним грантаджиите, (такива баха времената ), и ... к'вот било-било, другари, давайте да дадете!

  Ама как либим интелигентни хора да се правят на ампета, мааалииийййй!
  Дичев ли не разбирал, че става дума за платените да имат ТАКОВА точно "мнение" и поведение, което да обслужи конкретна цел на плащащите, а не за подпомагането на обучение и израстване на личности?
  И развращаването на другите, които като гледат ползите от дупцепродаването, да се изкушат и поемат по тази пътека?
  Ми да! За това става дума, Дичев, и не се прави на дръж ми шапката!
  И точно заради такива като вас, Дичев, наистина ни е КLETA MAJKA BALGARIJA!

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#83] от "г-н Думанов":

  "Къде са руските стипендии за медицина, химия, физика, информатика?"

  Русия дава пари само за държавна измяна. Физика, информатика и тинтири-минтири не я интересуват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#75] от "disclosure":

  "Не падай на нивото на дИфендъра!"

  Паднах (временно) някъде към твоето ниво, за което се извинявам на аудиторията. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#83] от "г-н Думанов":

  Моите приходи са от моите клиенти. Лятото работя 4 месеца по 15 часа без почивен ден. Твоите от къде са?

 89. 89 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#6] от "Molossian":

  Толкова ли е кратък този закон? Нямали параграфи,параграфчета,алинеи,поднормативни актове,нормативни актове и др. Явно са доста пестеливи на думи,и как не са го променили ,нали се сменят там,републиканци и демократи? Явно ги мързи,не като нашите юнаци в парламента.

 90. 90 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#86] от "Norman Granz":

  Генов, Цонева, Стайков, Безуханова ... физик до физика майно льо :)))

 91. 91 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 796 Любопитно

  [quote#75:"disclosure"]Не падай на нивото на дИфендъра!! Явно, кавичките doesn't make sense for you! Язък, че уж се изживяваш като форумния корифей!![/quote]
  Чудя ти се защо им се вързваш, а не ги игнорираш директно. Хващаш се на въдицата на спамаджии.

  До коментар [#75] от "disclosure":

 92. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  [quote#59:"voxy"]офф тоя си обяснявал всичко с човешката завист[/quote]
  Ми умен и красив ... меритократ ... и елит.

  Пропуснал сте новата линия.
  Кръстев я пусна наскоро ...

  Сега за по-тъпичките либерастчета Дичев я развива в достъпна форма, удобна и за лозУнг.
  Щото той Учителят Кръстев мно'о нАучен ...

 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#88] от "moreee":

  "Моите приходи са от моите клиенти. Лятото работя 4 месеца по 15 часа без почивен ден. Твоите от къде са?"

  Да въртиш семейно хотелче не е единственият начин за прехрана, уверявам те. Милиони хора по света го правят.

  И понеже си споменал Саша Безуханова - убеден съм, че и тя би се справила с работата ти. Докато ти с нейната ... хм-хм... 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#18] от "Индиана":
  До коментар [#29] от "Веселин Дечев": ти си луд, човече...
  До коментар [#68] от "stupid_american":

  И аз се подлъгах от лъскавата корица на аспектото и купих си 1 брой преди доста време, в който основната тема беше Бисмарк. Прочетох го половината. Изучавал съм биографията на Бисмарк и мислех, че ще срещна познати неща.
  На 10 страници се обясняваше само и единствено за страха и уважението му към Русия и русите. Нито дума за Англия, политическите борби в Германия, от които излиза майстор.
  Споменаваше се за проблемите му с алкохола и хазарта, както и че на младини е бил пройдоха, преди да реши да се занимава с политика. (Да се внушава "Пройдоха, ама поне има малко разум, че почита Русите". Акцентите в статията бяха свързани само с Русия.
  След това имаше интервю с руския посланик по това време. Той обясняваше, че най-доброто нещо за България е да преосмисли участието си в НАТО.
  След това имаше интервю с някакъв, дето го няма в интернет, ама бил специалист по международни кризи и той вика "САЩ залязва, Китай е колос на глинени крака, в Русия е истината".

  Реших да проуча редакционната политика - Волгин и пр. (известна с обективността си креслива сврака).
  Издава се от Урманов - собственост на офшорка, която пък е свързана с един от приватизаторите на торовите заводи Агрополихим в Девня.
  Не мога да разбера дали про-руската пропаганда идва от редактора или от собственика, но е факт.
  Нивото на списанието е като на изказванията на Друмпф последните дни - плачевно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  [quote#74:"moreee"] че не е нормално мъже да се женят за мъже, отколкото обратното[/quote]
  Абсолютно, тавариш! Например, между Путин и Медведев цари здрава мъжка дружба, изцяло в духа на старообредното православие!

 96. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#6:"Molossian"]В САЩ Законът за регистрация на чуждестранните агенти (FARA) е приет през 1938[/quote]
  А у нас от 1923 до 1944 г Масква е плащала на червените зарази! Днес направо издържа партии, движения, комитети....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 97. 97 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#93] от "Norman Granz":

  Работата на Безуханова е да раздава пподкупи на чиновници, които поръчват оборудване от НР с държавни пари на тройни цени. Дали разбира въобще нещо от компютри тая жена?

 98. 98 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#3:"balkantourist"]грантът е нещо, което всички бихме могли да спечелим - не др. Дичев, те са за избраници![/quote]
  Всички бихме могли да спечелим,но разбира се ще спечели този,който представи проект,който най добре отговаря на изискванията на финансиращия.Разбира се ,че известна доза непотизъм не е изключена,не е изключено и да спечели по-добре промотирания,а не най-добрия проект.но тези недостатъци са налични в по-голяма степен при алтернативата на централно публично финансиране.А и кой от кого е получил грантово финансиран финансиране носи допълнителна информация за него,която трети лица,каквито сме всички ние за да вземем решения на кого да се доверим

 99. 99 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#56] от "Rhapsody of Fire":

  Каква формулировка бе пич, за организацията говоря. Сайтът им е фрашкан с флаш впрочем и не ми излиза въобще.

 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#98] от "slonsco":

  "Разбира се ,че известна доза непотизъм не е изключена..."

  Колега, жена ми се занимава точно с одитиране на европейски грантове - в България и във всички останали държави-членки.

  Трябва да те уверя, че всичко се гледа под микроскоп - питай Боко и Тройната коалиция преди него колко програми им бяха суспендирани или направо спрени заради това, че тарикати по морото се опитвали (а накои и успявали) да си купуват яхти и S-класи с пари на европейския данъкоплатец, за да развивали "културен туризъм".

  И като видяха, че селските им номера не минават, пжчнаха да квичат колко лошо било в този Евросъюз и как от Брюксел ни били "заробили".

  Чуеш ли някой да лае против Евросъюза, най-вероятната причина е, че не му е минал някой тарикатлък. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK