Помагало на избирателя в епохата на популизма - част I

Помагало на избирателя в епохата на популизма - част I

© Юлия ЛазароваСтатията е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Азбука на управлението на слуховете


Съдържание

 • Определение
  Условия на устойчивост на слуховете
  Цели на разпространението
  Най-важната цел
  Особености на времетраенето на слуховете
  Какво трябва да се помни
  Кой може да се възползва от това помагало

Определение
Слуховете са официално или документално-фактически-статистически непотвърдени съобщения, които се пускат в обръщение както в междуличностни, така и в официални канали за информация.


Условия на устойчивост на слуховете

 • Правдоподобност (зрънце на истинност), прикриваща дезинформацията;
  Достоверност (връзка с общоприети вярвания и представи за човешката природа);
  Предполагаемото да изглежда като действително;
  Простота на привидно обяснителния характер на съобщението;
  Невъзможност или трудност (високи разходи) за проверка;
  Авторитетност на източника, мнима или реална, от публично лице и/или с позоваване на лично свидетелство някъде по веригата;
  Повторяемост;
  Привлекателност и занимателен характер на съобщението (липса на скука или скука, алтернативна на друга скука);
  Липса на задължение на разпространителя да вярва на разпространявания от него/нея слух, но все пак при спазване на условията a-g;
  Заинтересованост на разпространителя;
  "сексапил" на слуха;
  Речева форма, приличаща на псувня, притча или лирика от популярна, поп-култова песен, може и заглавие на филм.
Цели на разпространението
 • Създаване на привидно-истинна действителност;
  Оптимално разпространение на тази истина;
  Сътворяване на определено илюзорно мнение за някакво събитие, положение на нещата, човек или човешки и обществени отношения;
  Притъпяване на обществената нетърпимост или създаване на такава търпимост към въпросните илюзорни събития, неща, хора и отношения;
  Замъгляване на способностите и възможностите за самостоятелна преценка;
  Създаване, разпространение и затвърждаване на предразсъдъци;
  Измайсторяване на подозрителност към действителното положение на нещата и/или поне на нежелание за проверка на съответствие;
  Подготовка на другите, т.нар. общество за определено планирано деяние или събитие;
  Разпалване на страх, смут или възмущение спрямо алтернативите на това действие и събитие;
  Възникване на очакване, в най-добрия случай – на обществено въжделение за такова деяние или събитие;
  Преиначаване на историята, за да се притъпи паметта и да се ограничат поуките и способността за преценка;
  Проверка и изместване на други очаквания и въжделения;
  Вменяване на рационално невежество спрямо попълзновенията на конкурентни слухове;
  Подновяване и замяна на едни слухове и система слухове с друга, когато първите се износят, превърнат се в "скука".

Най-важната цел


Най-привлекателната, но и най-трудно постижимата, цел е управлението да се закрепи изцяло на слуховете, на една измислена действителност. За личните отношения този проблем е без значение - ако възникне, въвлечените в "реалността" могат да отидат на изповедник или психиатър (поп, имам, равин, друг помагач и знахар по призвание). Обществата, колкото и да приличат на лудница, не са лудница. Кокурентните слухове ще разрушат "реалността". Текучеството на кадри на императорска длъжност в Древния Рим е най-яркото иаторическо доказателство въпреки всеобхватността на тогавашната социална държава и възприемчивостта към всевъзможни вярвания, да не говорим за популярността на зрелищата.


Особености на времетраенето на слуховете

 1. 1. Времетраенето и устойчивостта на слуховете зависи от това доколко добре са спазени посочените по-горе условия за устойчивост, от способността на обществото да забравя и/или да проверява съобщения; от условията за тази памет, от хората със способности да мислят самостоятелно и да проверяват, от институциите (записи, регистри, статистика, деловодство) и от леснотата на достъпа до тях.
  2. Липсата на такива хора и институции определено подпомага устойчивостта и времетраенето на слуховете – те се закрепват по-бързо и траят по-дълго.
  3. Слух, който е "подкрепен" с международен източник, анализ или статистика, е по-дълготраен и "достоверен" – тези източници или не подлежат на проверка, или инстинктивно се смятат за надеждни, или просто проверката изисква повече усилия и разходи.
  4. Слуховете не са чудеса, необясними събития, а тълкуване на действителни или измислени събития; затова те не са "чудо за три дни".
  5. Повторяемостта на съобщението и авторитета на вестоносеца са от ключово значение за времетраенето на слуховете.
  6. Такова значение имат и силата, и професионализмът на разпространителите на попрището на дискредитиране на разпространителите на други, алтернативни слухове.
  7. Слухове, разпространявани от частни (в смисъл на непублични), неизвестни и без авторитет приносители са по-скоро краткотрайни. Обратното е положението със слуховете, разпространявани от публични личности – независимо дали това са журналисти, коментатори ("говорещи глави") или политици и политически партии. Най-дълготрайни са слуховете, които се разнасят и от частни, и от публични разпространители.
  8. Важно е също така слуховете да се проверяват като сила на разпространение (одобрение - неодобрение, съгласие – несъгласие и пр.) от изследвания на общественото мнение – те представляват независима проверка на успеха, устойчивостта, начина на живот и времетраенето на даден слух.

Какво трябва да се помни
 • Възприятието е реалност.
  Границите на нашия свят са нашите експерти, онези, на които вярваме.
  Хората знаят малко за онова, което те си въобразяват, че могат да направят и управляват; правителствата и политическите партии не знаят повече.
  Един Нобелов лауреат по икономика твърди, че една от любопитните задачи на икономиката е да показва на хората този факт, но икономистите рядко правят точно това – много често, като инстинктивно признати авторитети, те участват в разпространението на слухове.
  Същото важи и за политолози и политовъди. За социолозите стана дума по-горе.
  "Има два фундаментално различни начина, които човекът, стремящ се към поддържане на живота, е принуден да използва, за да задоволява своите желания. Това са работата и кражбата, собственият труд и присвояването на труда на другите" (Франц Опенхаймер).
  Често онези, които не могат да грабят, крадат (по граф Никита Панин).
  "Всеки обича да бъде корумпиран" (Стив Пейович).
  "Колкото повече закони, толкова повече бандити" (Лао Дзъ).
  Тайната на събирането на пари в политиката е в обещанието, че ще се раздават пари.
  Съревнованието за привилегии и помощи има своята алтернативна и обществена цена, която е равна на разходите за осигуряване на одобрение, участие и финансиране от онези, които не "печелят" привилегии и помощи.
  Няма начин едно мнозинство да живее дълго за сметка на едно малцинство, обикновено се получава точно обратното (Фредерик Бастиа).
  Когато чуя "отечество", "народ" и "справедливост", разбирам, че някой нещо ще краде (по Михаил Ефграфович Салтиков-Щедрин).
  Всяко купуване, включително това на гласа на избиратели, със свои или чужди пари, за себе си или за някой друг, опира до следните няколко нормални и закономерни сценария (обяснени по Милтън Фрийдман, друг Нобелов лауреат по икономика): 1. със свои пари за себе си = грижа за качеството и цената; 2. с чужди пари за себе си = грижа за високо качество, безразличие към разходите; 3. със свои пари за някой друг = безразличие към качеството, грижа за разходите; 3. с чужди пари за някой друг = безразличие и към качеството, и към разходите. Който и сценарий да се случи (този с чуждите пари бива избиран по-често), безплатен обед не съществува.
  "Простонародната мисъл, че един човек от народа ще мисли за народа, защото е човек от народа, а няма да гледа само себе си, тъкмо защото е човек от народа, може да хрумне само на някой човек от народа" (Иво Беров).
Кой може да се възползва от това помагало
Освен избирателите, то може да е от полза на:
 • Създателите на слухове,
  Политически кандидати и вождове на политически партии,
  Разпространителите на слухове, споменати по-горе, но още и т. нар. тролове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Има ценни моменти
  Когато чуя "отечество", "народ" и "справедливост", разбирам, че някой нещо ще краде (по Михаил Ефграфович Салтиков-Щедрин).

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2886 Весело

  Четеш, четеш и се питаш дали чувството за хумор на др. Красен Станчев е било ампутирано още в студентските му години в Ленинград?

 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Простонародната мисъл, че един човек от народа ще мисли за народа, защото е човек от народа, а няма да гледа само себе си, тъкмо защото е човек от народа, може да хрумне само на някой човек от народа" (Иво Беров).
  -----------------------------------------------------
  Всяка прилика с действителни лица и събития са ...не случайни.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  " Когато чуя "отечество", "народ" и "справедливост", разбирам, че някой нещо ще краде (по Михаил Ефграфович Салтиков-Щедрин)."

  >>> Другарката Нинова ли беше завършила онзиденшната си рече, че дали Брекзит, Тръмп или Орбан - и в трите случая ставало дума за "родолюбие"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Статията е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
  =======================================
  И за тези общи каламбури на ниво ученическо съчинение в техникум в Института по пазарна икономика не само взимат големи заплати а се изживяват като ръководители на икономиката у нас?

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1290 Весело

  "Освен избирателите, то може да е от полза на:Създателите на слухове"

  Създателите на слухове са подготвени и без да четат този коментар

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4242 Весело
 8. 8 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ...Тайната на събирането на пари в политиката е в обещанието, че ще се раздават пари...

  .. Доказателства са цели държави ,в течение на цели десетилетия и пак има неразбрали...
  .. хак им е на неразбралите...затова още социалисти на власт и още стригане на овцете..

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  "Кой може да се възползва от това помагало? Освен избирателите, то може да е от полза на:
  - Създателите на слухове,
  - Политически кандидати и вождове на политически партии,
  - Разпространителите на слухове, споменати по-горе, но още и т. нар. тролове."  Или както можеш да чуеш често по заведенията около жълтите павета:

  "Бате, ън теа изори голео еане ън куи глаи ч' падне, потенцело е голем, аъ за ъ го усвОиме за нас, пишките ч'треъ ъ раотят као шевни машини. Стегаме се и почваме!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Създаването на лъжлива среда е основна практика на комунистическите стратези и прости апаратчици.Справка словото на др.Нинова и телешката реакция на плебса.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#6:"daam"]Създателите на слухове са подготвени и без да четат този коментар [/quote]

  Верно!

  Пример от близките дни:

  БСП след силните снеговалежи: "Язовирите са препълнени, при най-малкото снеготопене ще прелеят! Очаквайте наводнения!"

  БСП няколко дни по-късно, след засилената консумация на електроенергия: "Язовирите са изпразнени до санитарния минимум и ВЕЦ-овете не могат да се включат! Очаквайте режим на тока!"

  Такива ми ти едни работи...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Много схематично. Можеше да е поднесено по-достъпно, с примери и обяснения.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Любопитно

  Изводът е, че като усетиха, че губят и референдуми, и избори и са на път и те да се изгубят - пропагандаторите на ''новите ценности'' започнаха да отричат правото на народа да провежда референдуми и да участва в избори, защото се бил ''подвеждал от слухове'' !
  Само да напомня - тези права, не отменят правото на народа да помете върхушката с други средства!

  [email protected]
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТНТ":

  Комунистите са тъпи.Плашат хората с режим на тока, бежанци ,празни язовири/ като започне да се топи снега ,ще ги питам/, а не си спомнят ,че точно преди 2мес. байХ загуби изборите,защото плашеше хората. Очаквам големи изненади за комунистите на тези избори.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  "Тайната на събирането на пари в политиката е в обещанието, че ще се раздават пари."
  Абсолютно вярно. Сега да видим кой, какво ни обещава.

 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":те/комунистите де/ може да са тъпи, но крадат безочливо , нагло възползвайки се най-вече от тъпотата и лековерието на онези, които им вярват, че комунист=на благоденствие!

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7234 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТНТ":

  И аз ги слушах и за празните язовири и преди това за препълнените и се чудех как може така нагло да се лъже.

 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 919 Весело

  ''...Когато чуя "отечество", "народ" и "справедливост", разбирам, че някой нещо ще краде (по Михаил Ефграфович Салтиков-Щедрин)...''
  Ми, какво да добави човек? Това са темелите на политическото говорене на най-рейтинговите партии. Илюстрира чудесно умственият потенциал на електората.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Освен фалшиви новини има и слухове и те са се разпространявали още преди да има и преса даже.

  Проблемът с лъжите и фалшивите новини е, че когато една лъжа е повторена 100 пъти тя се насажда в съзнанието на човек и после колкото и логични аргумента да му се представят той продължава да си вярва на измислената история или поне че има нещо гнило цялата работа, разбираш ли.

  Класически пример е кацането на луната на американците. Въпросната тема толкова е зациклена в съзнанието на хората, че даже от Европейската космическа агенция са искали да пращат мисия да потвърди дали американците са кацали наистина или не.

 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3820 Весело

  До коментар [#18] от "yorddj":

  "Ми, какво да добави човек?"
  За да илюстрираме още по-добре "потенциала" на електората, да добавим и думите на Иво Беров. Те не са смешни, за тъжни размисли са.
  Преди дни четох нечия мисъл, че ще започнем да се развиваме в положителна насока, когато станем народ от човеци, а не търсим човека от народа. Не и такъв, за когото се правят поръчкови филми.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  [quote#14:"hodounski"]Плашат хората с режим на тока, бежанци ,празни язовири[/quote]
  А другите, които плашат с "глобално затопляне", със санкции, наказателни процедури (Гуантанамо) или просто "хвърляне на прокурор), какви са? Остри или само подострени грантаджии?

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Весело

  [quote#12:"Радан-Издислав Кънев"]Много схематично. Можеше да е поднесено по-достъпно, с примери и обяснения. [/quote]
  Ако имаше аргументи, нямаше да е слух. Щеше да се запиташ Иво Беров дали е "човек от народа" или е извънземен, а това не помага за вярата в глупостта на извънземния.

 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  По-глупава и по-неадекватна по тема статия в един форум за политически дискусии не може да бъде създадена. А че цялата е изцяло манипулативна е само екстра към нейната неадекватност.

 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТНТ": БСП след силните снеговалежи: .... БСП няколко дни по-късно, след засилената ....
  ===================================

  До тук си напълно прав. Но защо не продължи с това, какво казва ББ или, да речем, какво казва Христо Иванов? Или в България само БСП използва подобна тактика?

 25. 25 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Messerschmitt": Създаването на лъжлива среда е основна практика на комунистическите стратези и прости апаратчици.Справка словото на др.Нинова и телешката реакция на плебса.
  ===================================

  Значи можем да се радваме, че в България всички партии са честни и праведни като току що родени ангелчета, и само БСП лъже, та се къса. Но защо тогава през последните 20 години, през които БСП са управлявали само пет или шест години, и то не сами, а в коалиции, България, вместо да цъфне и да завърже, вместо напред, върви назад?


 26. 26 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Няма по вредно и опасно нещо от референдумите.
  Справка Германия по времето на Хитлер. Хитлер идва на власт с избори но прави два референдума спечелени с по 90%, първо да се слеят двете длъжности по конституция президент и канцлер в една фюрер и пожизнен фюрер да стане Хитлер. Всички знаем какво донесе това на германците.
  Мисля си че и времето ще покаже какво ще донесе брексита на британците но те са гъвкави и никога няма да се оставят да паднат до край.
  Референдуми само на местно ниво и то за местни проблеми. Ако може да се сложи някакво ограничение по образование е най добре. Никога референдуми по общо национални проблеми, защото няма никаква отговорност и компетентност.
  Ако това не виждате значи сте от демагозите - комунисти/фашисти/националсоциалисти.

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Доста е изписал но не е внимавал в часовете. Има разлика в дисциплините индивидуална измама и групова измама. Втората се учеше в 3-ти курс.
  А що няма нов сезон от радиотеатъра "Двете каки" и "Откровенията на Ц Василев"??

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#3] от "нуцо":

  Аха..., те и вярващите в Тръмп така...!
  Много мислел..., за народа! Сън не го хващал, как да даде повече на хората...!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#20:"Bramasole"]Не и такъв, за когото се правят поръчкови филми.[/quote]
  А за един на втория ден след клетвата... издадоха и книга!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#1] от "neptun":
  Когато чуя "отечество", "народ" и "справедливост", разбирам, че някой нещо ще краде (по Михаил Ефграфович Салтиков-Щедрин).


  Самата истина.

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#26] от "pomnesht":Няма по вредно и опасно нещо от референдумите.

  И мошеническо! Пускаш допитването заедно с други избори. Не самостоятелно! Не само защото никой няма да отиде да гласува за хатъра на Слави. Но като иде да пусне за президент, за да не счупи хатъра на комисията, пуща и бюлетинка за референдума. И въпреки че е гласувал с НЕ, го
  броят за подържник на въпросите.
  Предварително наплашваш населението,че гласуването е задължително, въпреки че не е !
  И накрая излиза, че си гласувал за Слави Трифонов да стане политик!

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Пример за това как Сорос си харчи парите за глупости.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Весело

  [quote#26:"pomnesht"]Справка Германия по времето на Хитлер. Хитлер идва на власт с избори [/quote]
  Като си помнещ да беше си спомнил защо Хитлер печели изборите!? Нещо да си спомняш за 132 милиарда златни марки, извадени от джоба на германеца чрез "спасителните" планова на Деус (Нобелова награда по икономика за ...довеждането на Хитлер на власт) и на коригиращият "спасяването" план на Юнг, който зачерква окончателно Ваймарската република?
  Ей ти версия на "спасителите" https://history.state.gov/milestones/1921-1936/dawes
  Ей ти "слух а ла Беров" в уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Young_Plan
  [quote#26:"pomnesht"]Всички знаем какво донесе това на германците.[/quote]
  Биха шута на глобалистите-окупатори. Друг въпрос е, че продължиха с шутовете, насърчавани от същите тия "глобалисти" (Мюнхенска конференция 1938 г. и последващото анексиране на Чехословакия от германци и поляци - фактическото начало на Втората световна война).

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Весело

  [quote#30:"foxa5"]Самата истина.[/quote]
  Дребна част от истината. На всичко отгоре ""отечество", "народ" и "справедливост"" е стар метод за кражба. Сега има къде по-мощни "инвестиция в енергийна ефективност", "борба с глобалното затопляне", "борба с корупцията" (и се назначава баш посредникът на корупцията за шеф на ДАНС), "правата на глистите, кърлежите и други животни" и т.н. до "износ на демокрация".

 35. 35 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Много се засегнаха създателите и разпространителите на слухове.Почти като да са им извадили досиетата !

 36. 36 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Много се засегнаха създателите и разпространителите на слухове.Почти като да са им извадили досиетата !

 37. 37 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#25] от "glog":Я вземи си спомни кай беше на власт когато влезнахме в евросъюза и още в началото ни спряха еврофондовете щото се крадеше и със задни части....

 38. 38 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#26] от "pomnesht":


  Имаш предвид последния ни референдум нали ....

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Статията е компилация оттук - оттам (основно публикувани ресурси в интернет) по начин, по който пишем по форумите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  освен това е твърде хаотична, нещо като контернер на копи-пейст ресурс за бъдещо използване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2572 Неутрално
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  До коментар [#40] от "penetrating":
  "Статията е компилация оттук - оттам"

  Всички индустриални постижения са в резултат на компилация на знанията. Дори студенти пишат проектите си с преглед на публикуваното до момента.
  С това искам да подчертая, че написаното е в академичен стил, независимо от хумора.

  подпис
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иван К":

  Е, не съвсем. . Мисля си, че на мястото на академичните среди бих го определил като "плагиатстване", а като последствие би се наложило Нобеловият комитет да увеличи броят на наградите с милиарди...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "Marin Dimitrov Evstatiev": Я вземи си спомни кай беше на власт когато влезнахме в евросъюза и още в началото ни спряха еврофондовете щото се крадеше и със задни части....
  ===================================

  Тъй като ти очевидно си патриот на ЕС в сегашния му вид, и симпатизант на ГЕРБ, чийто основан враг е БСП, но чийто лидер напоследък каза, че е за политиката на Тръмп, коментарът ти е малко нещо двусмислен Защото да, БСП вкара България в ЕС. Да, те винаги са поглеждали към Русия. Но пък сега ББ от Меркел и от Юнкер, поне на думи, се насочва към Тръмп.

  Та да си дойдем на думата. И ГЕРБ, и БСП, са системни партии. Политиката и на двете партии е еднопосочна, макар олигарсите и политиците, които имат аванта от тази политика, да са различни. Ограбването не е намаляло. И това, дето го разправяш за фондовете, не е важно. Защото от тях до народа нищо не достига, те се ограбват от политиците и от техните олигарси, така че повечето взети по време на управлението на ГЕРБ фондове означава само, че те са по-тарикати и затова могат повече да крадат.

  Да, по времето на ГЕРБ построихме много калпави и некачествени магистрали. Но, първо, при техния строеж кражбите, измамите и лошото качество са най-големи и най-недоказуеми. Второ, след като се построят, те вече не носят доход, както би било ако с фондовете построим някакви производствени мощности, а искат много пари за подръжка. И трето, ако постоим производствени мощности, тук ще останат хора, които имат работа и няма да емигрират, а поддръжката на магистралите изисква доста по-малко човешки труд, така че България ще продължи да се обезбългарява.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  [quote#37:"Marin Dimitrov Evstatiev"]Я вземи си спомни кай беше на власт когато влезнахме в евросъюза и още в началото ни спряха еврофондовете щото се крадеше и със задни части[/quote]
  Що такива откъслечни спомени имате? Загуба на памет или пропагандни внушения? Защото предсъединителните еврофондове бяха спрени преди още подписването на Договора за ЕС, 25.04.2005 г., има едни решения, които пращат България и Румъния в трета глуха (отлагане на присъединяването през 2004 г.) заради демокраДцките им управления: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BA%D1%8A%D0%BC_%D0%95%D0%A1

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  [quote#43:"Иван К"]Всички индустриални постижения са в резултат на компилация на знанията. [/quote]
  А знанията как се получават? От компилация на пропаганда, търговия на световната борса, родени са от "свободния пазар", плод са на "търсенето и предлагането"?
  Ако някой не си е задавал неудобни въпроси или не се е съмнявал в "официалните слухове" (на дървени философи като Станчев), едва ли щеше да видиш индустриализация и щеше да си мислиш, че светлината Бог, опс демокрацията ни я праща. Май, май на това ниво Ви е мисленето все още?

 48. 48 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Във философията има едни категории като съзнание и обществено съзнание.
  За степента на развитие на една държава определящи не са климатични и географски условия, природни богатства, брой и гъстота на населението, а нивото на развитие на общественото съзнание... Пример: Дания / Русия.
  В този ред на мисли, съвременното българско обществено съзнание не позволява нищо смислено да се случи у нас на държавно ниво...

 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#11] от "ТНТ":

  Опитваш се да генерираш слух, ама не ти се получава. По това време язовирите "зад" големите ВЕЦ, почват да стават полу-празни или полу-пълни, както ти се харесва...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  " 1. със свои пари за себе си = грижа за качеството и цената; 2. с чужди пари за себе си = грижа за високо качество, безразличие към разходите; 3. със свои пари за някой друг = безразличие към качеството, грижа за разходите; 3. с чужди пари за някой друг = безразличие и към качеството, и към разходите. "

  Това може само гениален мозък като Фрийман, да дефинира една сложна материя, по прост и логичен начин.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#25] от "glog":

  Мда, още един "честен " лъжец от БСП явно. Я ни припомни малкото години през които е управлявало БСП: Луканов 90-91; Беровото безвремие 92-95г., където всичко беше в ръцете на БСП и дърпаха конците задкулисно като прехвърлиха вината за всички злини на СДС. После Виденовите изцепки 95-97; Марионетката, наречена "цар" 2001-2005г.; Станишевските кражби 2005-2009г., Орешарски 2014г. Може би само 6г. преди да се появи ГЕРБ БСП не са били в изпълнителната власт. Като никога не са напускали съдебната власт, прокуратурата и службите. Дори една година управление на БСП е в състояние да разсипе страната за десетки години напред.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Действително положение на нещата - нашите твърдения.
  Слухове и лъжливи новини - всичко останало.

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 244 Неутрално

  да , е няма ли да Си организират / библиотекарите / министерство на слуховете ? или на пропагандата ,беше ?

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Поздравления за свежото чувство за хумор и чудесните обобщения на казаното по въпроса и не мога да не кажа, че за съжаление, тези който са обект на това облъчване, едва ли ще прочетат настоящия текст, а ако някой от тях по чудо го прочете, няма да го разбере.
  "Свещенна простота", макар че бих я нарекъл не свещенна, а много ценна, за тези, които прилагат изброените по-горе правила.

 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Наистина прави силно впечатление засегнатите от текста как живо реагират - значи материала е в десятката.
  Това батко/братко,Р.Овч., шлемовете на Гоце и "дребните" опущения на видни икономисти, като др. Гечев...кой ти гледа, важното е купона да тръгне отново. А др. Нинова ни обещава от сега не само увеличение на доходите, но е готова, да организира партията така, че да ни отърве и от дисадната необходимост, да си "правим' децата.
  Така че смело напред, те знаят как да ни "оправят".

 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Много полезно четиво. След него става ясно как хора като грийнайз се връзват на партенките за някакви чудовищни разкрития на ФБР относно Хилъри и фондацията им.
  И дори не се свени да нарича слухове с гордото име "факти".
  За необразованите реднеци пък прага на достоверност е в пъти по-нисък.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Весело


  До коментар [#37] от "Marin Dimitrov Evstatiev":

  др. глог е "независим" и не подкрепя ни БСП, ни СССР - по негови думи...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK