Подаръкът на Тръмп за Китай

Денис Алън, двойник на президента Тръмп, позира на улиците на Хонконг.

© Reuters

Денис Алън, двойник на президента Тръмп, позира на улиците на Хонконг.Посрещането на китайската Нова година обикновено е време за подаряване на подаръци и тържества в Поднебесната империя. Тази година вероятно никой няма да празнува толкова много, колкото китайският президент Си Цзинпин.


В понеделник колегата му от САЩ Доналд Тръмп подписа указ за оттеглянето на американската подкрепа за Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Стъпката е изпълнение на едно от основните обещания в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп. Тъй като споразумението за свободна търговия на 12-те страни бе инициатива на Вашингтон, а останалите участници направиха отстъпки главно в очакване на достъп до огромния американски пазар, неговият подпис е едва ли не смъртна присъда за споразумението. Тръмп похвали стореното от самия него като "велико нещо за американския работник".


Всъщност това е страхотно за китайската икономика и правителството в Пекин. Едно от малкото неща, които изглеждаха ясни за външната политика на Тръмп бе, че той искаше да усложни положението на Китай - да ограничи неговите геополитически амбиции и да сложи край на, както се твърди, нечестните търговски китайски практики. Той просто направи и двете задачи още по-трудни.
Въпреки че Тръмп непрекъснато очерня ТТП, инициативата бе ключова част от американската стратегия да ограничава полето на действие и да оказва влияние върху надигащия се Китай. Вместо това Тръмп и неговите избраници говорят за налагане на "мир чрез сила" в Азия - заплашвайки да преосмислят т. нар. политиката Китай - само една държава, да блокират достъпа на Китай до изкуствените му острови в Южнокитайско море и да трупат американски военноморски сили в региона. Всичко това вероятно ще поощри китайските твърдолинейни лидери и ще повиши цената, на която САЩ поддържат превъзходството си в региона.


То вероятно ще струва на Вашингтон някои от съюзниците му. Едно успешно ТТП щеше да свърже важни икономики в тихоокеанския регион от Япония до Виетнам и Чили, по-близо до САЩ, затвърждавайки същевременно американското присъствие в най-оживената и жизнена част на световната икономика. Сега азиатските страни имат всички причини да поставят под въпрос поетите от САЩ ангажименти и устойчивост, да не говорим за обещанията на американските лидери. Някои от тези държави ще се съсредоточат върху китайския пакт за свободна търговия в региона, което ще засили, вместо да намали, тяхната зависимост от китайската икономика. Ако Тръмп поиска тяхната подкрепа за отблъскване на китайския експанзионизъм, те едва ли ще откликнат на призива.


И тъкмо обратното - едно успешно ТТП щеше да окаже натиск върху Китай, който не участва в пакта, да реагира адекватно. На теория, за да се конкурира, Пекин щеше да отвори още пазарите си за чуждестранни компании и да започне да се подчинява на правилата за търговия и бизнес, писани във Вашингтон. (Всъщност, поне някои реформатори в Китай негласно приветстваха споразумението като средство за насърчаване на либерализацията у дома.) Малко вероятно е заплахите на Тръмп за митата да постигнат същата цел.


И ако не друго, защо един, според всеобщото мнение, хитър преговарящ доброволно ще се откаже от един от най-силните си инструменти за влияние? Дори ако Тръмп искрено мразеше ТТП, той би могъл да поддържа някаква несигурност за намеренията си (в тази насока поне изглежда е най-добър). Вместо това той разкри картите си преди да е започнало каквото и да е реално пазарене с Китай. Толкова по въпроса за "изкуството на сделката".


Ако си мислите, че нищо от това няма значение, тогава си имате работа с "алтернативни факти". Бъдещето на американския бизнес е в Азия, където стотици милиони хора стават по-богати всеки ден. Американските износители имат нужда от тези пазари. Компаниите имат нужда от ясни правила навсякъде и от възможност да изграждат евтини вериги на доставки, на които може да се разчита. Двустранните споразумения за свободна търговия, за които Тръмп твърди, че подкрепя, няма да бъдат достатъчни.


А работните места, които са заплашени от ТТП? Ами, споразумението всъщност щеше да унищожи известен брой работни места - в Китай. С осигуряването на преференциално отношение на износа от страни конкурентни на Китай по ниски разходи, особено Виетнам, ТТП вероятно щеше да улесни изтичането на работни места от китайското производство. Това допълнително би напрегнало китайската икономика, която и без това се бори с вялата конкурентоспособност, застаряващата работна сила и забавящия се растеж.


Тръмп твърди, че като бизнесмен той възнамерява да ръководи най-отворената към бизнеса администрация досега. Отхвърлянето на ТТП обаче не е добро за американския бизнес. Не е добро за американските фермери, които желаеха достъп до носещия печалби японски пазар наред с всичко останало. Това няма да направи Америка по-безопасна или да намали разходите за поддържане на сигурността и свободата за навигация в Азия - напротив.


Вероятно Тръмп ще спечели някоя и друга точка за пиара си, пускайки новината в профила си в Туитър. Като оставим това настрана, той подкопава американския бизнес, измъква килимчето изпод краката на съюзниците на САЩ и накърнява американския престиж - вероятно непоправимо - в икономически най-важния регион на света. Честита Нова година. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (253)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Очаквам китайците да отговорят подобаващо. Хубаво нещо е конкуренцията, когато е на гърба на други и още по-хубаво.

 2. 2 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ох, много ме забавлява тоя "Великия" как продължава да прави простотия след простотия. А още повече ме забавлява как путинките в коментарите, генерални специалисти по геополитически въпроси сега ще изпаднат в див екстаз, как така се правят Велики неща.

  Лили
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Манджурският кандидат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4
  Торбалан
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "И тъкмо обратното - едно успешно ТТП щеше да окаже натиск върху Китай, който не участва в пакта, да реагира адекватно. "-край на цитата

  Като гледам досега какъв натиск оказват на Китай, и ТТП-то щеше да бъде същото.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  В първата седмица от президентстването си Тръмп се изяви като уникален идиот. Указът му за налагане на бланкетна забрана за влизане на траждани от 7 държави, сред които транзитно пътуващи, хора със зелени карти, такива работили за отбраната на САЩ, за хай-тек корпорации и дори един ирански режисьор, номиниран за Оскар, вече е ОТМЕНЕН от американски съд.

  Какво ще направи сега оранжевият? Ще уволни съдията?

  Ами нека опита.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  През последните десет години най-сигурното нещо ,което съм научил за тези анализи е ,че рядко се сбъдват.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тоя ще даде на тепсия глобалното лидерство в световната търговия на Китай. Ония само това и чакат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Статията е малко "тежичка" и предполагам трудно разбираема за тръмписчетата у нас за това предлагам първо да я прочетат няколко пъти, пък ако разберат нещо ако искат да коментират..

 10. 10 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Тръмп е в кофти ситуация,тези които го ненавиждат едва ли ще си променят отношението,тези кпито го харесват след 1-2 години управление виждайки че нищо кой знае какво не се е променило лично за тях ще започнат и те да го хулят.Няма да се изненадам на средата на мандата да го изгонят с камъни.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Тъкмо да похваля автора, че за първи път виждам българин да гледа така трезво на действията на Тръмп и той пък се оказа не българин

  Това не е единственото действие на Тръмп, което ще предизвика обратен залп.

  Стената с Мексико ще направи същото.

  Оттегляйки се от НАТО пък, Тръмп ще даде възможност на Китай да се отърве от пробутваните му с години долари и да се официализира като нова световна суперсила.

  Прогнозирам, че историята на Тръмп като президент няма да свърши добре за него.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  На теория, за да се конкурира, Пекин щеше да отвори още пазарите си за чуждестранни компании и да започне да се подчинява на правилата за търговия и бизнес, писани във Вашингтон.
  ***

  Къде бил заровен питона

 13. 13 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrdS":

  "
  Статията е малко "тежичка" и предполагам трудно разбираема за тръмписчетата у нас за това предлагам първо да я прочетат няколко пъти, пък ако разберат нещо ако искат да коментират.. "

  Че кога им е било нужно да я разбират че да я коментират?

  Лили
 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#7] от "eurogi":

  Това е комай най-голямата ни надежда.

  Е, и някой дрон на Килъри-то...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Тъй като това са сложни гео политически,икономически,правни и всякакви други процеси,само се питам-Възможно ли е господин Майкъл Шуман от Блумбърг да бърка.Много станаха несъгласните с Тръмп за една седмица управление.Пък ако се докаже,че наистина толкова много пречи на САЩ ще се задейства процедурата Импийчмънт,ще се гласува(нищо,че републиканците имат мнозинство)ще гласуват срещу Тръмп ако видят,че водената от Тръмп и екипа му политика води до изолационизъм и протекционизъм и е вредна за САЩ.Минала е само една седмица.

 16. 16 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Всичко което е нужно за да си дадат задника е да четат за Велики работи - Велики стени за строене, Велики "бежанци" за гонене, Велики (и неграмотни изказвания в Туитър), така и на тях почват да им растат Велики топки и се чувстват от обикновени гаврошовци в звезди.

  Лили
 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тръмп иска индустриализирана Америка! Толкова! Този щял да загуби, онзи щял да загуби... Губи Америка от тези договори като цяло, печелят някои, които се чувстват граждани на света.
  Америка е толкова голяма, че само да произвежда всичко за себе си, без да внася и без да изнася, пак ще бъде много добре. Америка не е просто страна, тя е един по-малък свят.
  Тръмп по всякакви начини ще връща индустриите. И знаете ли какво ще се получи при връщането им? Прогресът ще направи една огромна крачка напред. Върнатите заводи ще бъдат от ново поколение, с нови машини, нови технологии, роботизирани, отговарящи на много по-добри екологични стандарти. Новите продукти и новите технологии няма да се споделят както сега. Щатите ще станат монополист на определени високотехнологични продукти и ще ги продават на цял свят.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Много добра статия. Перфектно обяснява, защо Тръмп не трябваше да разтуря ТТП. И изобщо не обяснява защо Тръмп разтуря ТТП. Като че ли няма никаква причина, просто един глупак върши глупости. Макар че даже и глупакът си има мотивация. Значи Тръмп е повече от глупак. Ха, ха, ха, кой е глупакът? Тръмп много ясно заяви своята позиция. САЩ имат висок стандарт, евтините азиатски стоки убиват местното производство. Иска работните места и производствените мощности да са в САЩ. Кое не е ясно?

 19. 19 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#17:"gozambo"]Тръмп иска индустриализирана Америка! Толкова! Този щял да загуби, онзи щял да загуби... Губи Америка от тези договори като цяло, печелят някои, които се чувстват граждани на света.
  Америка е толкова голяма, че само да произвежда всичко за себе си, без да внася и без да изнася, пак ще бъде много добре. Америка не е просто страна, тя е един по-малък свят.
  Тръмп по всякакви начини ще връща индустриите. И знаете ли какво ще се получи при връщането им? Прогресът ще направи една огромна крачка напред. Върнатите заводи ще бъдат от ново поколение, с нови машини, нови технологии, роботизирани, отговарящи на [/quote]


  Каква индустриализирана Америка бълнуваш?! Я се приземи в 21ви век. Индустриалната ера мина преди 30 години.

  Лили
 20. 20 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 498 Неутрално

  .Двустранните споразумения за свободна търговия, за които Тръмп твърди, че подкрепя, няма да бъдат достатъчни...

  И тая простотия скоро ще стане прозрачна...само дето вчера пуснаха Тереза на разузнавателна обиколка , да обикаля като цветарка за двустранно споразумение с Ердоган...

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не са толкова прости нещата.Не виждам как свободно търгуват Япония,Виетнам и Китай...Все държави,които са протекционистки,и разчитат на износ и всичките се стремят към търговски излишъци.Не виждам това как ще стане,без да продават основно за САЩ
  Всъщност не знам от тия действия,ако американският пазар се затрудни за тия страни,дали няма ЕС и в частност и ние да го отнесем.Понеже вниманието на китайците,което досега беше насочено основно към щатския пазар,ще се пренасочи логично към втория най-голям такъв пазар....

 22. 22 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Айде стига вече с тоя Тръмп...

 23. 23 Профил на Лорда
  Лорда
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Лоша новина имам. Нищо не е отменено, а стопирано, определението на съда касае само 375 човека по летищата и които са на път..кофти, а?

 24. 24 Профил на id
  id
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както каза един коментатор, хубавото на избирането на Тръмп е, че излязоха наяве грантаджийте и соросоидите. Леле колко хубаво нещо били глобалистките търговски споразумения...

 25. 25 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  Приятел не че нещо ,ама навремето един доцент на тия писания им даде най- доброто определение и няма смисъл от друго..
  .. това твоето е овча носталгия..

 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#17:"gozambo"]Новите продукти и новите технологии няма да се споделят както сега. Щатите ще станат монополист на определени високотехнологични продукти и ще ги продават на цял свят. [/quote]

  Новите технологии не се споделят, а се прави бизнес с тях. Отивай да спиш, че гледам си бил нощна смяна и плещиш глупости.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Разбира се, за мурзиляжа Дръмпфел ще си остане герой, докато тлее в душите минимална надеждица (подхранвана главно от сеанси на автосугестия), че санкциите срещу Росссия ще бъдат свалени и НАТО разтурено.

  Надеждата крепи човека - ей на, вчерашният телефонен разговор с вождлето ви си беше чист non-event, но вие не унивайте - никога не е твърде рано сутрин за тубичка антифриз.
  😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Малко съм притеснена, че плюсовете и минусите под коментарите в тази статия приличат на дискусия и все едно има мислещи хора тук. Спят ли още тръмпистчетата, заплати ли не са взели? Притеснена съм.

  Лили
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Любопитно

  Американския аналог на СИВ за Тихия океан потъна = Тръмп действа като Горбачов - реже кърлежите за да спаси САЩ. Добра сделка.
  Не си струва САЩ да поддържа доминация навсякъде и на всяка цена, ако СЕЩ не печели

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  [quote#17:"gozambo"]Прогресът ще направи една огромна крачка напред. Върнатите заводи ще бъдат от ново поколение, с нови машини, нови технологии, роботизирани, отговарящи на много по-добри екологични стандарти.[/quote]
  До тук си прав. Въпросът е, че Тръмп прави това с цел увеличаване на работните места на американския работник, а по този начин, особено с роботизацията - те ще намаляват!

 31. 31 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  През 1776 година, бащата на съвременната икономика - Адам Смит, в своята книга "Богатството на народите", доказва, че един народ е богат когато има специализация на производството на даден продукт. (Защо? Оптимизация на разходи и процеси, което изтласква цялата конкуренция).
  Обратната теория за "самодостатъчност на икономиката" няма нито един представител. Най-близко до това са Северна Корея, но по други причини - само така могат да налагат тотален контрол.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#28:"Лили"]Спят ли още тръмпистчетата[/quote]Не спим = празнуваме китайската нова година
  Добре дошли годината на оранжевия петел
  https://www.youtube.com/watch?v=VmhCwRFW6-A

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Поведението на Тръмп е доста гаменско и хулиганско,но пък факт е,че досегашните мерки предприемани по отношение на този проблем,ако въобще ги е имало,се оказаха беззъби и слаби.
  Между другото,,специално по отношение на търговската политика възгледите на Тръмп се споделят от много известни икономисти,например нобеловия лауреат по икономика Пол Кругман , а дори и доста от идеите на Бърни Сандърс по време на изборите почти съвпадаха в това отношение с тези на Тръмп.Критикуваше се,че прекалено много се залага на свободната търговия,без да се има предвид честността и равнопоставеността на тази търговия.
  Факт е,че от това нехайно отношение към проблема досега се изчислява,че американската икономика е загубила между 1.5 и 2.4 млн.работни места от 2000 година насам.Разбира се,те се компенсират от такива създадени в други сектори,но както посочват много автори,проблемът е,че се губят работни места в едни райони,а се създават в други райони в САЩ,и наистина много хора остават в безизходица,и освен това много от новосъздадените работни места са по лошо платени и по несигурни от загубените..
  Не знам защо наистина дигате толкова пушилка за тези споразумения-досега положителното им влияние май е доста съмнително.ПОне що се отнася до САЩ.На теория е лесно да се пише,на практика се получава понякога нещо доста различно.
  Така че до голяма степен явлението Тръмп е следствие на неглижирането на тоя проблем от елитарните и богати крайбрежия на САЩ,които не разчитат особено на индустрията за просперитета си,което доведе до задълбочаването му в индустриалните средни щати,които някои тук презрително наричат селяци,реднеци и подобни други арогантни епитети
  Дали ще е успешна стратегията на Тръмп-аз не се наемам да гадая,ще поживеем ще видим.

 34. 34 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  +++.....

 35. 35 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#1:"442"]Очаквам китайците да отговорят подобаващо. [/quote]
  Няма смисъл, те са си ОК.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#31] от "brutester":

  "Обратната теория за "самодостатъчност на икономиката" няма нито един представител. Най-близко до това са Северна Корея, но по други причини - само така могат да налагат тотален контрол."

  ++++++++

  Това беше най-смисленият коментар досега.

  Дръмпфел се опитва с оранжевия си задник да запуши пълноводната река на световната търговия. Ще си рече човек, че след 3,500 съдебни дела и 4 фалита би трябвало все нещо да му е влязло в главата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като стане въпрос за Тръмп и действията му се сещам за ето тази стара песен:
  https://www.youtube.com/watch?v=YeC9G1dFV9E

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#21:"eurogi"]Понеже вниманието на китайците,което досега беше насочено основно към щатския пазар,ще се пренасочи логично към втория най-голям такъв пазар....[/quote]

  Всъщност ЕС е най-големия пазар на Китай. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#30:"Alexander97"]Тръмп прави това с цел увеличаване на работните места на американския работник, а по този начин, особено с роботизацията - те ще намаляват![/quote]Помня когато България беше световна сила в роботиката - роботизацията е бавен процес за високо интелигентни работници = Тръмп осигурява работа за американците за едно цяло поколение образовани американци!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  Не си много умен, знаеш го, нали?
  Опитай се да обясниш на американските производители, че ще трябва да произвеждат само за вътрешния пазар.

 41. 41 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  А подарьк за Бг няма ли президенте Трьмп!!

 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#33:"eurogi"]доста от идеите на Бърни Сандърс по време на изборите почти съвпадаха в това отношение с тези на Тръмп.[/quote]

  Това не е много радостно, с неговите социалистически идеи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrdS":

  На мен също ми се наложи да прочета текста два пъти. Можеш да ме обявиш за тъп , ако това ще те направи щастлив. Проблема е че Трамп е избран ЗА и нищо не може да се направи. Той не е нито добър нито лош а това което е. Като прагматично мислещ човек , си мисля дали страхливите ни политици ще се могат да работят в създалата се ситуация.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]Помня когато България беше световна сила в роботиката [/quote]

  Глупости. С крадени технологии комунистическа некадърност индустрия не се прави. Компютрите ни бяха копирани от IBM и Apple. Софтуера - от Microsoft.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#11:"Боби Колев"]Оттегляйки се от НАТО пък, Тръмп ще [/quote]
  Да де, ама той НЕ СЕ оттегля от НАТО, даже напротив - ще го направи по-силно
  Други "прозрения" имаш ли ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#33] от "eurogi":

  За да е успешно всичко това което си описал се прави с такт, дипломатично и мноооого бавно.
  Методите на Тръмпи не водят до нищо добро.
  Всъщност предстои да видим дали е бил прав или не.

 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лорда":

  Комунде, в САЩ има независима съдебна система. Това не ти е расия, където Чайка е един от най-големите мафиоти в държавата.
  Точно такива механизми озаптяват и ще озаптяват самозабравилия се "бизнесмен".

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#39] от "dark'star":

  "...роботизацията е бавен процес за високо интелигентни работници ..."

  Имаш предвид себе си?

  Сега разбирам защо от 25+ години не можеш да си намериш работа - нивото много е спаднало, никой не може да оцени уникалните ти заложби...

  Що не се пробваш за преподавател в MIT?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Любопитно

  [quote#17:"gozambo"]Тръмп иска индустриализирана Америка! [/quote]+++ ТОЧНО !!! Форумния тролетариат беснее защото не се вижда на струга да бачка от 8 до 17 часа за троловете бачкането е равносилно на концлагер , а клечането на безработни по кафенета е демокрация и бизнес = объркани са

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 556 Любопитно

  До коментар [#17] от "gozambo":

  По вашата логика и Китай няма нужда от износ на стоки. Повече от милиард население / Сащ 320 милиона/, по територия малко по- малка, около 200-300 000 кв.км. Колкото до модернизацията - що тогава изнасяха производство навън?

  Sic transit..
 51. 51 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "EU defender":
  Не ,не,имах предвид по отношение на търговските въпроси.Другите им идеи разбира се бяха коренно различни.
  Бе сложен въпрос е,аз принципно винаги съм бил пропазарно ориентиран,но все пак често съм се чудел дали е правилно да се търгува съвсем свободно с държави,където заплащането на работниците е много по-ниско,първо и второ и стандартите,които производителите трябва да спазват-екологични,социални и т.н.,са на много по-ниско ниво,съответно разходите като цяло се оказват много много по -ниски.Просто нямаха шанс срещу тях.

 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":

  Точно. Предполагам , че скоро доста хора които му се радват, ще бъдат умислени.

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Много експерти по световна търговия и акъл тук .... Има нещо гнило, но не в Дания, а във тази фаза на капитализма (пазарната икономика) или обществото. Банките са извън всякаква регулация и създават "успешни практики" за кражба на ресурси с помощта на купените "елите". Защо толкова много му върви на капитализма в Китай и Виетнам ? Там банките ги няма в горната класация на общественото управление. Не е така в уж свободния свят. След Хитлер, Кенеди ....това е третия световен лидер тръгнал срещу капитализъм (пазарно общество) създаващ о "типично робовладелски характеристики на новото време". Ударите са по " банковата олигархия или както и да я наричаме. Първите двама не успяха ( много е интересен опита на Хитлер в борбата с "банковата хидра"между (1932 - 1937 ). Кенеди е просто разстрелян ... Ще видим сега. Битката е за справедливост. Тръмп има огромен екип от всякакви експерти. Не иска пари. На 70 години е . Иска да остане в историята и май го прави.

 54. 54 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#39] от "dark'star":

  "Помня когато България беше световна сила в роботиката"
  Помниш ти времената когато в Стара Загора сглобяваха 2 копия на японски роботи на Fanuc (РБ-240 и РБ-241)... Тогава партийният секретар ви е набивал в главите, че това ви прави водещи в света - трогателно 😂
  После, когато СИВ умря, понеже бяхте най-умните инженери и конструктори в тези същите заводи произвеждахте тоалетни казанчета! Еми останахте си "световна сила"! 😂😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 55. 55 Профил на go6o2
  go6o2
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#19] от "Лили":

  строежа на нови предприятия ,сега как се нарича, путинизация ли

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Любопитно

  [quote#45:"роджър"]ама той НЕ СЕ оттегля от НАТО, даже напротив - ще го направи по-силно[/quote]ДА !!! Тръмп ще направи НАТО по-силно , ама не с всички, само с платежоспособни страни
  = САЩ няма да плаща за чужда сигурност !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  В Мексико вече бойкотират щатските стоки. И от американските корпорации веднага излязоха с извинения и оправдания

 58. 58 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":
  Така е.Методите му са гаменски,както няколко пъти вече го споменавам.Не знам как ще се развият нещата,може пък да се окаже успешно,аз не се наемам да гадая по въпроса.Много са неизвестните и променливите,и не смятам,че съм запознат с всички нюанси,то едва ли всъщност има някой да е запознат де..Всико,което се изказва,са мнения и хипотези.
  Единственото,което може да се каже е,че подходът му е съвсем неортодоксален и наистина предизвиква объркване.Времето ще покаже само какъв ще е резултата..

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  [quote#6:"Norman Granz"]Какво ще направи сега оранжевият? Ще уволни съдията?
  [/quote]
  Ще се обърне към и.д. ОМБУДСМАНА

  на ЕВРАЗИЙСКИЯ СОЮЗ -

  АРМЕНСКИЯТ ПОП

 60. 60 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Весело

  Дневник, започвам да се чудя да няма някакъв нов дарител примерно "Русия за България". Такова яко оплюване на Президент който дори няма 100 дни си е малко прекалено. Още повече, че тези неща той си ги обяви в предизборната кампания или с две думи - изборите ги спечели с тези обещания. Говореше за икономическите мигранти, говореше за лобистите, каза за тези споразумения и просто си изпълнява обещанията. Дали е добре или зле си нямам понятия, но американците си го избраха и нека поне 100 дни няма някакво отчаяно плюене за това. До вчера при абсолютно безумни постъпки на Америка имаше хвалебствени статии и стреляхте по Путин в движение....

 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#49:"dark'star"]не се вижда на струга да бачка от 8 до 17 часа [/quote]

  Явно това ти е нивото - да струговаш. Не съди за другите по себе си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Китайската Комунистическа Партия след добра капитализация на активите по времето на комундето Обама май ще обърне платната към мътните вода а?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 64. 64 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#53:"dejmos"]Първите двама не успяха ( много е интересен опита на Хитлер в борбата с "банковата хидра"между (1932 - 1937 ). Кенеди е просто разстрелян ... Ще видим сега. Битката е за справедливост. Тръмп има огромен екип от всякакви експерти. Не иска пари. На 70 години е . Иска да остане в историята и май го прави. [/quote]

  Да очакваме ли нАучен Тръмпизъм и нова политикономия?

 65. 65 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#60] от "stoiank":
  Съгласен.Противоречива личност,без съмнение,доста гаменско поведение,но факт е, че досегашните действия на предишните управления по стария начин се оказваха ялови.
  БИ трябвало малко да се изчака ,да се види.Не случайно има едни периоди от 100 дни,които и ти споменаваш,които обикновено се дават на новите ръководства,за да се види поне първоначалният ефект от нещата..

 66. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#51:"eurogi"]Бе сложен въпрос е,аз принципно винаги съм бил пропазарно ориентиран,но все пак често съм се чудел дали е правилно да се търгува съвсем свободно с държави,където заплащането на работниците е много по-ниско[/quote]

  По тази логика България също го отнася отвсякъде. Според мен ниските заплати са само един фактор, а има много други. Бългаските производители например успешно се справят с китайската конкуренция на пазара в ЕС с две конкурентни предимства - бърза доставка и къси серии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  "...не се вижда на струга да бачка от 8 до 17 часа..."

  Това ли е за теб прогресът? На струга от 9 до 5?

  Ясно е, че живееш в някое мазе и излизаш, колкото да си получиш социалната помощ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#37:"gmbh"]Като стане въпрос за Тръмп и действията му се сещам за ето тази стара песен: [/quote]Не се ли сещаш за Оранжево небето, оранжево морето... явилса оранжевий Дядя /пророческо/
  https://www.youtube.com/watch?v=S_3JhZaRpq8

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#63] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А, Обама. Мисля, че много преди него започва всичко. От кой ли? А да, точно от сегашния съветник на Тръмп. Изкуфелия старец с Голямата шахматна дъска.

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#54] от "Торбалан":

  "Тогава партийният секретар ви е набивал в главите..."

  Най-вероятно партийният секретар е бил самият Таню.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Весело

  Кой взима пропагандата на Блумбърг на сериозно!? Тръмп прави това, което обеща в предизборната си кампания. Либерастите полудяха само за една седмица. Представям си какво ще е през следващите 4 години.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "stoiank":

  Такива са фактите, отразяват ги. Отворете която и да е световна медия и ще видите, че всички новини, които се поместват тук, се поместват и там. Включително и анализи от този род. Винаги ли е задължително да има конспиративно мислене? Просто това е актуалната тема в света.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#71] от "Зарзават":

  О чудо, Блумбърг е либерал? Един от най-консервният от всички консерватори.
  Понякога не мислите като пишете нали

 74. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#71:"Зарзават"]Кой взима пропагандата на Блумбърг на сериозно![/quote]

  Предполагам тези няколко милиона души, които четат в блумберг всеки ден?

  The best way to predict the future is to invent it.
 75. 75 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#71] от "Зарзават":

  Хайде обясни какво разбираш под либерасти. Да си уточним понятията за се разбираме.

  SHADOWS of SOFIA
 76. 76 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#66] от "EU defender":
  Не може да сравняваш България със САЩ.А и там се случваше и нещо друго,което тук го няма-голяма част от този внос от чужди страни е на продукти,които преди са се правили в САЩ от американски компании.Какво се получава-прави се споразумение,и като следствие от него много американски корпорации изнасят производствата си от САЩ например в Мексико,и започват да изнасят за САЩ.И не само американски,например Мексико за превърна в глобален производител на автомобили по тази причина точно-строят си заводите там,например немски и японски фирми,за да изнасят за САЩ.
  Не е честна и равнопоставена системата определено.Имаше нужда от ремонт,друг въпрос е доколко успешен ще е подходът на Тръмп.Ще поживеем,ще видим..

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  Виш ИИ имени Ленина

  Китай залезе... на изток.

  Отпуши се window of opportunity для эвразийские языки, култури и търговски практики?

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Тоя ще даде на тепсия глобалното лидерство в световната търговия на Китай. Ония само това и чакат.

 78. 78 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#73] от "stanislavdi":
  Блуумберг не бих го нарекъл особено консервативен..По скоро е центрист.

 79. 79 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Боже точно пък ти който спиш по форумите на дневник ще четеш на останалите трудов морал. Защо ти не се пробваш да станеш преподавател в MIT?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 80. 80 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#68] от "dark'star":

  Как се менят времената.Едно време за Тутраканската селищна система, Рейгън беше враг № 1,сега за Хасковската селищна система Тръмп е приятел № 1.

 81. 81 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#72] от "stupid_american":

  Наистина е актуална тема, но винаги истината е в детайлите. От цялата статия не се цитира една положителна страна за Америка от отказа от ТТП, което е абсурдно по дефиниция. Няма как всичко да е цветя и рози при едно споразумение съответно и при отказа му. Винаги има губещи и от двете страни.
  Отделно, сега съдия спря депортирането на влезлите с визи в Америка, но реално тези хора не могат да влезнат в Америка/което иска Тръмп/ и могат да ги държат в транзитните зони докато тече делото или с две думи месец и повече. Да видим как ще се отрази тази новина след малко, като победа или загуба на Тръмп.

 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#76] от "eurogi":

  Добре, кое не му е честното? Щом Хосе ще завива бурмите за 5 пъти по-малко от Джон, значи работата на Джон не е нещо уникално. Това е принципът на капитализма. Ако Тръмп ще минава на социализъм, това е друг въпрос.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  "В понеделник колегата му от САЩ Доналд Тръмп подписа указ за оттеглянето на американската подкрепа за Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Стъпката е изпълнение на едно от основните обещания в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп."

  Едно от решенията на Тръмпи, които одобрявам и приветствам, защото е в ущърб на САЩ и в полза на Китай. Но, идиота Тръмпи така и не разбра това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#17] от "gozambo":

  Хахахахсха добре се посмях на поста Ви.
  Продължавайте все така!

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Весело

  "Някои от тези държави ще се съсредоточат върху китайския пакт за свободна търговия в региона, което ще засили, вместо да намали, тяхната зависимост от китайската икономика."

  Именно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#68:"dark'star"]Не се ли сещаш за Оранжево небето, оранжево морето... явилса оранжевий Дядя /пророческо/[/quote]

  А, нещо пее ли се за отменени укази, или пророческото не е стигнало до тях?

 87. 87 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Топката е в полето на китайската страна за отговор или удар

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 88. 88 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#76] от "eurogi":

  Добре, изнесли са някои производства в Китай и Мексико. Защо обаче безработицата в САЩ е под 5%? Явно тези хора са заети в други производства.

  The best way to predict the future is to invent it.
 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#71] от "Зарзават":

  "Кой взима пропагандата на Блумбърг на сериозно?!"

  Сериозните хора.

  За идиотите си има Блиц, Ръша Тудей, ИнфоУорс и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#82] от "stupid_american":
  Принципно е така.Но както е казано,дяволът е в детайлите.МОже би тази търговска глобализация трябваше да става по внимателно и бавно с повече преходни периоди.
  Въпрос на време беше ситуацията там да доведе някой като Тръмп на власт.Прекалено много хора останаха в безизходица,както писах.Като цяло САЩ може и да са спечелили от глобализацията,но проблемът е,че спечелиха хора в едни райони,а загубиха много в други,а това не е някоя малка държава като Сингапур например,където лесно се балансират нещата.В Щатите огромни райони в средата останаха често без работа,без перспективи...на които хич не им пукаше ,че богатите крайбрежия и корпорациите имат ползи от ситуацията..

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Любопитно

  [quote#82:"stupid_american"]Ако Тръмп ще минава на социализъм, това е друг въпрос.[/quote]Протекционизъм и социалност не е социализъм
  = социализъм за САЩ беше Обама кеър

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#89:"Norman Granz"]За идиотите си има Блиц, Ръша Тудей, ИнфоУорс и т.н. [/quote]

  Жестока е тролската мъка. Пържене в тиган на бавен огън. Чак жал ми става.

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  [quote#6:"Norman Granz"]вече е ОТМЕНЕН от американски съд. [/quote]

  Това е чудесна новина, не видях да е отразена в сайта на Дневник.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#81] от "stoiank":

  Ами ... статията е препечатка. Блумбърг са я отпечатали, но явно според вас трябва Дневник да не го правят, защото не се споменавала нито една полза за Америка... Малко размит ми се струва тоя аргумент. Пък и авторът си има теза: подаръкът към Китай. Той за това пише статията, не за ползите за Америка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 95. 95 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#62] от "dark'star":

  Дори не можеш да асимилираш, какво пишат другите, като дори се опитваш да го опростиш, но тогава лъсва, колко нищо не си разбрал.

 96. 96 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иво":

  Иво, моето мнение винаги е било, че Китай са злото за съвременния свят. У точно заради това ме вбесява оранжевия. За има няма и седмица подари Азия на китайците. Поставяйки под заплаха Южна Корея и Япония. А и самите САЩ не са в най-добротото положение в момента.

 97. 97 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  Така погледнато си прав, но какво му е уникално на Джон който купува едни акции за 1 долар, хваща 10000000 балъка и им ги продава по 1 долар, пише си комисионна 99999999 долара и всичко е законно, защото закона го е писал Джон и приятелите му.
  Сега се е появил един луд, който обещава на 100000000 балъка, че ще ги направи богати по друг начин, но за съжаление на Джон и приятелите му той пише законите.

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#41:"Mia san Bayern!"]А подарьк за Бг няма ли президенте Трьмп!![/quote]Ще има естествено = Тръмп няма да ни забрави ... според Библията "по-ближните по-напред"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#88] от "EU defender":
  И този въпрос е малко сложен.Вярно е,че безработицата в САЩ е ниска.Но се изтъква един проблем-аз вече го писах малко по-горе, но пак ще го изтъкна-загубените места вярно се компенсират в други сектори на икономиката,но проблемът им е,че се губят в едни райони,а се създават в други,а това е огромна държава,не е примерно сингапур,веднага да се балансират нещата.А това оставя доста хора в доста безизходно положение.
  Другият проблем е,че много от новите работни места са по -лоши от загубените-по-ниско платени,без сигурност,с лоши осигуровки,понякога дори без никакви...И третия проблем ,който се изтъква е,че безработицата вярно е по -ниска,но поради това,че просто много хора са напуснали работната сила.

 100. 100 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#50:"antropos"]По вашата логика и Китай няма нужда от износ на стоки. Повече от милиард население / Сащ 320 милиона/, по територия малко по- малка, около 200-300 000 кв.км. Колкото до модернизацията - що тогава изнасяха производство навън?[/quote]

  По нашата логика Китай не ни интересува. Ние не работим с общовалидни истини. Което е валидно за Щатите не е валидно за Китай и обратното. А защо изнасяха производствата е пределно ясно. Изнасяха ги, защото в Китай или в Мексико трудът е по-евтин, няма екологични стандарти, няма трудови закони, няма охрана на труда и пр. Произвежда се евтино и се внася обратно в САЩ, където се продава на цени сякаш производството е извършено в САЩ. Прави се голяма печалба, която се разпределя между производители, търговци и банки, а през това време Обамата взема заеми, за да поддържа висок стандарта на населението и високи цените на стоките съответно.
  Ако си предсдтавим, че всичко, което се потребява в САЩ се произвежда в САЩ,за всички ще има работа, доходите на всички ще са високи и ще се покачват заедно с нарастване производителността на труда. Откак започнаха да изнасят производствата, доходите са едни и същи, инфлацията си върви, населението обеднява. САЩ не е България, която не може да произвежда всичко. Както казах, САЩ е един по-малък свят. Освен това, протекционизмът има за цел да предпази и интелектуалната собственост. До момента САЩ изобретяват новоски, които някой ги грабва и ги отнася в Китай и навсякъде по света. Когато индустриите са в Америка, няма да разнасяме новостите, а ще произвеждаме с тях неща, които другите не могат да си ги произведат и трябва да си ги купят от нас. И тогава се прави монополна печалба, от която ще печели Америка, а не Моше и Аврам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK