Защо се говори за режим на тока

Защо се говори за режим на тока

© Георги КожухаровАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Едно от любимите занимания на политиците, особено преди избори, е да водят спорове по строго специфични теми на база на информация, която не е публична. Пример за такава тема от последната седмица е потенциалният режим на тока. Споровете се водят около три технически теми – нивото на вода в язовирите, които захранват ВЕЦ, количеството въглища в складове, които захранват ТЕЦ и вноса на електроенергия за покриване на вътрешното си потребление (който не знаем дали го има или няма). Освен това се говори и за финансовото състояние на дружествата, което може да окаже влияние върху работата на системата в средносрочен и дългосрочен план, но не и в рамките на януари.


Първоначално опасността за режим на тока беше базирана на слухове и чак впоследствие се появи писмо от Електроенергийния системен оператор до Министерството на енергетиката (МЕ), в което се говори за известни рискове пред системата. Едно от заключенията е, че "резервите за функционирането на електроенергийната система на България не само не се възстановяват, но и се влошават". Заедно с тях обаче се изреждат предприетите до момента мерки и се правят предложения за допълнителни мерки, които да подпомогнат работата на електроенергийната система, в случай че метеорологичната ситуация в страната остане тежка. Писмото е в отговор на заповед на министъра на енергетиката от 11 януари, но не става ясно с коя дата е самото писмо.
В свой отговор от 24 януари МЕ заяви, че "доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества". Министерството на околната среда и водите също публикува отговор, че "няма драма". На този етап читателят може единствено да приеме или отхвърли тази престрелка с твърдения по собствено усмотрение, тъй като изискването на подробни данни по дни по реда на Закона за достъп до обществена информация отнема поне две седмици.


Към момента, по данни на Европейската мрежа на преносните системни оператори на електроенергия (ENTSO-E), със сигурност може да се каже, е че в периода 20-25 януари среднодневното производство на електроенергия в България е намаляло с около 12% в сравнение с периода 6-12 януари, когато бяха регистрирани най-ниските средни температури от началото на годината. За сравнение среднодневният товар на електроенергийната система се е понижил с около 6%. Трябва да се има предвид още и това, че в сила от 0 ч. на 13 януари беше преустановен търговският износ на електроенергия, което в голяма степен може да обясни различния темп на намаление между производство и потребление.


Становището на ЕСО, както и данните на ENTSO-E показват, че България наистина се е превърнала в нетен вносител на електроенергия за няколко дни. Това не е изненадващо, тъй като търговският износ на електроенергия е преустановен от 13 януари, което не се случва за първа година. Въпросът за вноса на електроенергия в страната изглежда по-скоро идеологически, отколкото технически или практически проблем, тъй като България не е енергиен остров. Българската електроенергийна мрежа е част от европейска електроенергийна мрежа, която става все по-интегрирана и е нормално за задоволяване на вътрешното търсене да се използва и електроенергия, която е с произход извън страната. Този въпрос следва да се разглежда от гледна точка на възможността за внос предвид капацитета на междусистемните връзки с други съседни оператори и наличието на свободна електроенергия, която може да бъде насочена към България, т.е. сигурност на доставките, а не да се представя като принципен проблем.


От гледна точка на сигурността на доставките следва да се обърне внимание и на друг проблем, който беше замазан мимоходом – студения резерв. От 2013 г. предоставянето на студен резерв се извършва на база на тръжни процедури, а не по регулирани цени, каквато е практиката дотогава. Основната цел е постигане на по-голяма ефективност, тъй като ЕСО плаща за това, че централите, осигуряващи студен резерв, са в готовност да го предоставят, когато това е необходимо. Резултатът - общите количества на студения резерв намаляват от 7,3 млн. МВтч през ценовия период юли 2012 – юни 2013 г. до 4,4 млн. МВтч през настоящия ценови период. Друга подробност е, че близо 85% от количествата за студения резерв през 2012-2013 г. се осигуряват от ТЕЦ "Варна", който спря работа в началото на 2015 г.


Освен количествен въпросът със студения резерв е и качествен. Именно в най-студеното време за януари тази година, когато е и най-голяма необходимостта от включване на резервните мощности, за които ЕСО заплаща, това не се случва. Причина за това при ТЕЦ "Бобов дол" е замръзване на въглищата, а при ТЕЦ "Русе" – замръзване на р. Дунава, което възпрепятства охлаждането на централата. И докато последният пример може да се разгледа като форсмажорно обстоятелство, то замръзването на въглищата не изглежда като такова, тъй като работата в други централи не е възпрепятствана от него, т.е. по-скоро става въпрос за лошо управление.


Общата картина към момента изглежда като да е стабилна, тъй като средните температури са далеч от минималните си нива, а прогнозата е за затопляне през следващите седмици. По информация на МЕ и МОСВ запасите от енергийни суровини не са недостатъчни, а това, че няколко дни се внася електроенергия, не е фатално. Най-големият проблем за безпроблемното функциониране на системата, като че ли, остава поддържането на студен резерв и възможността тези централи реално да се включат в производството, когато е необходимо. ЕСО заяви, че централите ще бъдат санкционирани, но това е по-скоро като качулка след дъжд. Следва да се види дали след санкциите ще има реални промени при търговете за студен резерв, който да заложат адекватни качествени изисквания, осигуряващи безпроблемното му използване.


Имайки всичко това предвид, напъните на БСП да обясни как до тази ситуация не би се стигнало, ако АЕЦ "Белене" беше построен са абсурдни. На първо място трябва да се отбележи, че дори и проектът да не беше спрян през 2012 г., то към момента централата все още щеше да се строи и нямаше да произвежда електроенергия. По-важното обаче е, че тя представлява базова мощност, която следва да работи денонощно с почти постоянен товар, а опасенията за недостиг на електроенергия в България са за няколко часа в рамките на по-малко от седмица.


Това се вижда и от необходимостта от използване на студен резерв, и от данните за търговски внос на електроенергия. На фона на огромните разлики между максимален товар, който надхвърли 7,7 хил. МВтч/ч на 11 януари, и минимален товар, който падна до около 4,9 хил. МВтч/ч на 23 януари, очевидно системата се нуждае от гъвкаво снабдаване (внос или използване на резервни мощности), а не от нова базова мощност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Говори се за режим на тока,
  за да се заговори после и за
  БелеНЕ
  Някои другари вече ги сърбят
  кунките да приджобят някой
  и друг СПА ХОТЕЛ
  Нема само ГОЦЭ да намазва
  от ШЛЕМОВЕ....

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Говори се за режим защото комунистите ще се опитат да строят Белене. Подобни подготвителни пропагандни работи не се случват за първи път!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Като гледам се втълпява че вносът на електричество е нещо прекраасно:-) Това че се губят хиляди работни места, хиляди заплати, стотици милиони от износ е маловажно и много по-лесно да се заяви внос и всичко е ок..:-) Брилянтно!:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  Интересното е и друго - Ето какво е било през 2013 година.
  -България през последните месеци има свръхпроизводство на електроенергия, тъй като в страната има над 12000 MW инсталирани електрогенериращи мощности, а потреблението е около 3 – 4000 MW. Причините за този голям дисбаланс са следните:
  -1. Големи инсталирани мощности от времето на социализма, когато индустрията работеше с изключително енергоемки и нискоефективни съветски технологии;

  2. Сериозно намаление на потреблението на електроенергия поради свития обем на индустриалното производство в резултат на икономическата криза;

  3. Въвеждане на мерки за енергийна ефектовност в бита, които намалиха потреблението на електроенергия в домакинствата;

  4. Значително намаление на износа на електроенергия поради свитото заради кризата потребление в съседните Гърция и Македония. Износът за Турция е минимален тъй като турската енергийна система не отговаря на високите технически изисквания на европейската енергийна мрежа;

  5. Българската електроенергия се оказа неконкурентноспособна на регионалния пазар в Югоизточна Европа поради административно въведената висока стойност на такса „пренос на елекроенергия”.Как така след като сме произвеждали три пъти повече ток през 2013,един малко по студен месец през 2017 и вече заговорихме за внос на ток и спиране на износа.Това няма да е само от затварянето през 2014 година на ТЕЦ -"Варна".Някои ни лъжат здраво в сметките.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2228 Неутрално


  [quote#3:"ostin22"]Като гледам се втълпява че вносът на електричество е нещо прекраасно Това че се губят хиляди работни места, хиляди заплати, стотици милиони от износ е маловажно и много по-лесно да се заяви внос и всичко е ок.. [/quote]
  Абе другарю,

  Вносът е за няколко дена! Как с тия няколко дена ще създадеш "хиляди работни места"?! Комунистите приказвате лъжи денонощно без умора, ама плоски, като за пред малоумници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Защото назначените честни частници от милицията, - НЕ СЕ СПРАВЯТ с харизаното им.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  [quote#6:"442"]Защото назначените честни частници от милицията, - НЕ СЕ СПРАВЯТ с харизаното им.[/quote]
  правилното е:

  "Защото назначените за милионери комунисти не могат да управляват и сергия, а им харизаха енергетиката"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  [quote#3:"ostin22"]Това че се губят хиляди работни места, хиляди заплати, стотици милиони от износ е маловажно и много по-лесно да се заяви внос и всичко е ок.. Брилянтно![/quote]
  Всичко е ОК,разбира се.
  Евентуалните загуби на
  ЧЕРВЕНИТЕ ИЗНОСИТЕЛИ
  на такива като КАДИЕВИ
  и ОВЧАРОВИ
  НЕ СА ГРИЖА НА БЪЛГАРИНА

 9. 9 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "По данни от средствата за измерване и изчислени на граница обмени за 2015 г. в българската EEC са постъпили 4 232 600 MWh електрическа енергия от съседните EEC, а са изнесени 14 697 489 MWh. Съгласуваният износ на електрическа енергия с произход България от търговските участници (по българско часово време) по данни от графиците за междусистемен обмен и декларирани количества за 2015 г. е 10 562 401MWh, което представлява увеличение с 10,04 % в сравнение с 2014 г., когато търговският износ с произход България е 9 501 994MWh." Годишен доклад за Европейската комисия юли 2016 г., Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

  Ако български търговци изнасят над три пъти повече, отколкото се внасят, трябва ли да правим генерален извод, че има недостиг на мощности и ще има режим?

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Говори се за режим на тока, защото БСП си мислят, че ще спечелят изборите и ще управляват, а те дойдат ли на власт, ще се стигне до режими и на ток, и на вода. Подготвят ни, за да не ги обвиняваме тях после, а да е виновно предишното правителство. Комунистите, за да набавят пари за щедрите си обещания (не че ще ги изпълнят всички), ще започнат масова разпродажба на ток и всички възможни ресурси. Те така си знаят.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  [quote#3:"ostin22"]много по-лесно да се заяви внос и всичко е ок.. Брилянтно![/quote]
  Разбира се,че е така.
  Няма ли за българите да е по-добре
  вместо ЧЕРВЕНИТЕ ИЗНОСИТЕЛИ
  ДА СУБСИДИРАТ С НИСКИ ИЗНОСНИ
  ЦЕНИ съседните държави,да е обратното
  НАС ДА НИ СУБСИДИРАТ С НИСКИ
  ВНОСНИ ЦЕНИ.
  ЗАЩО никой не обяснява как тъй,аджеба
  Русия не натриса на фаворитките си
  СЪРБИЯ и ГЪРЦИЯ да строят АЕЦ,
  въпреки,че са й по-на сърце,
  а го тика това МРЪСНО ПРОИЗВОДСТВО
  ТУК - при СПА ХОТЕЛАДЖИИТЕ РУБЛАДЖИИ

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Весело

  [quote#5:"lz2"]Как с тия няколко дена ще създадеш "хиляди работни места"?! [/quote]
  Може...може....
  За пред електората си обясняват
  как всеки цех,всяка бригада ще
  има ПАРТИЕН СЕКРЕТАР с ШОФЬОР
  и СЕКСРЕТАРКА,
  ЗАМЕСТНИК ПАРТИЕН СЕКРЕТАР
  и той с шофьор и сексретарка,
  ВКР - щатен милиционер
  с няколко заместници и щат
  за сътрудници....
  Ти само дай на комунист да реди
  и той ще ти нареди не хиляди
  ами десетки хиляди работни места
  Само да има откъди до точи и източва

 13. 13 Профил на Terra pura
  Terra pura
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Абе не ви ли писна от това белеНЕ бе другари??? Тая електроцентрала колко още милиарда трябва да глътне, за да се спрете вече?

 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
  ========================================
  Пазарната икономика ни докара до режим на тока или поне до там че има реална опасност да се въведе. Значи всичко което ни говорят "анализаторите" от Института за пазарна икономика че последната била директен път към "процъфтяването" е чиста идеология и оправдание за неравенството. Разбира се срещу високи заплати и "специализации" в пазарните икономики.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  ще правят ли клипове като БХ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#13] от "Terra pura":

  Под тази статия Белене го споменавате само вие и другарят ви Хайванчев! Опорните точки явно не са ви актуализирани тези дни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Говори се за режим на тока, понеже комунягите обичат да лъжат и да плашат народа, и Путлер им е дал някой лев да имат за изборите с условието да дрънкат глупости и да поискат да се строи Белене.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Лошо управление на енергийната система, корупция, опити за фалирането й, политически интереси - факти, които не можем да пренебрегнем при оценка на днешното състояние

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Режим на тока"... обичам, когато комунетата ни плащат с кризите и катастрофите, които те са ни причинили.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":

  Явно си доста млад! Има много хора, които помнят 70-те и 80-те години, когато България приличаше на дискотека. А тогава нямаше пазарна икономика.

  Sic transit..
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Разстроено

  на теб все някой нещо ти е причинил. голям товар носиш ! горкият !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нямам намерение да чета творението на видните "енергетици" от ИПИ защото това ще е загуба на време. Все пак горещо препоръчвам да се прочете наистна стойностния анализ на един професионалист - проф. Атанас Тасев:

  http://www.focus-news.net/opinion/2017/01/24/41583/prof-atanas-tasev-elektroenergiynata-ni-sistema-e-na-predela-krayno-vreme-e-polititsite-da-prenesat-spora-si-varhu-druga-platforma-a-v-energetikata-da-se-obedinyat.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 23. 23 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ясно е че откакто студеният резерв е сложен на пазарен принцип- студен резерв няма ... щото и студения резерв си е един резерв за крадене на комунделската енергиина система..

 24. 24 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какъв режим, бе червени макаци? Става дума за няколко часа в цялата година, нещо, което може без проблем да се покрие с внос. То бива да лъжеш, ама вие направо се надскачате.

 25. 25 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":

  А режима на тока не го ли помниш или удобно го подминаваш? Когато червените говеда продавахте тока за долари, а страната беше като дискотека?

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Весело

  Очаква се неколкократно спиране на тока, при което БСП ще надуе мощен рев - как енергийната система е съсипана, и нуждата от Белене.
  Герб обаче ще контрират - ето дойдоха комунистите на власт и почна режим на тока...
  Та, някакви такива политически игри...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Наистина е много забавно икономисти да ти обясняват енергийния баланс. Нищо чудно, че сме на това дередже и въпреки многото направо излишни мощности токът е скъп. Без да съм икономист, все ми се струва, че е по-добре да има достатъчно електропроизводство на възможно най-ниска, за да може хората да си позволят да се топлят на ток, вместо да разнасят въглища и дърва по етажите. Отделно при евтина електроенергия себестойността на производството ще е по-ниска. Ама нали някои неолигарси трябва да печелят от "зелен" ток.

 28. 28 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#24:"zero_day"]Какъв режим, бе червени макаци? Става дума за няколко часа в цялата година, нещо, което може без проблем да се покрие с внос. [/quote]
  Ми тези няколко дена са критични за всички. Едва ли ще има износители готови да направят собствената си страна дискотека. Помним, че и румънците ни отказаха. Освен да опънем един високоволтов морски кабел от Анапа до Варна по трасето на неслучилия се ЮП.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#27:"Стоян"] въпреки многото направо излишни мощности токът е скъп.[/quote]от там идва оскъпяването = токът е евтин когато системата е натоварена при ниска консумация загубите са измерими с потреблението, а поддържането на горещ резерв оскъпява ! Без могъща промишленост сме обречени на скъп ток и неконкурентност.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Говори се за режим на тока, защото наближават избори. БСП (повярвала си, след като издигнатия от нея кандидат президент спечели), ще вложи максимални усилия, за да се покаже пред електората. Ще обвиняват предишните за всичко, ще измислят проблеми, които не съществуват, ще лъжат ще мажат, само и само да докопат властта. Например вижте изявите на Таско, маско и компания - щяха да набият Теменужка Петкова. Такива хора като Таско (агент на ДС) не са от полза на България. Това са едни разбойници, които използвайки политическото си влияние правят схеми за ограбване на данъкоплатците. По тази основна причина България е най-бедната и най-корумпираната държава в Европа.

 33. 33 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#28] от "Доналд Радев":

  Абе вие или се правите или наистина сте зле. Как да ви обясни човек, че не сме свързани само към румънците, гърците и т.н., а към европейската система и ако се наложи може да ползва ток произведен в другия край на Европа. Така разбра ли или да ти го напиша малко по-бавно?

 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#6:"442"]Защото назначените честни частници от милицията, - НЕ СЕ СПРАВЯТ с харизаното им.
  [/quote]
  А, ето това е отговорът на отговорите. Не само за енергията, за всичко.

 35. 35 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":

  Ъъъъ....аз вярно не живея от известно време в България, но защо си мисля, че последните режими на той бяха не през пазарно време, а през 80-те в разцвета на социализъма?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 36. 36 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Помиришат ли социалистите власт и ... я тока ще се спира, банка е на път да фалира, я Руссия ще вкара оферта (на която трудно може да се откаже според техните вестници) или всичко това заедно. С други думи- другари дайте... да дадем! Проклети да са всички милиционери, които решиха че могат да управляват икономика и индустрия!

 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":
  "Пазарната икономика ни докара до режим на тока или поне до там че има реална опасност да се въведе."

  Трудно би е да си обясня твоята логика. Всяка теория трябва да се доказва с практика или с експеримент. Живях по времето на режима на тока, но тогава нямаше пазарна икономика.

  подпис
 38. 38 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Защо се говори ли?
  За да се забрави, как по времето на най развития комунизъм в България имаше режим на тока.
  Страх ги е дрогарете нЕкой да не подсети матреялеца за този период и той да се събуди от дълбокия сън.

 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#20:"antropos"]Явно си доста млад! Има много хора, които помнят 70-те и 80-те години, когато България приличаше на дискотека. А тогава нямаше пазарна икономика. [/quote]
  Имаше период 2 часа има ток, два часа няма (или 4 беше?). А това се прехвърляше автоматично и върху парното, защото помпата на парното се захранва с ток.

 40. 40 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков - Системен нарушител":

  Разбира се, че умишлено е спиран тока, няма съмнение. Колко му е да спреш една турбинка за час-два и после пак да я завъртиш. Нищо работа дет се казва....
  Жалко обяснение и явна лъжа за тогавашното положение.

 41. 41 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#27] от "Стоян":

  Да...като си говорим за олигарсите и зелените им проекти...Германия планира до 2020 да има 80% възобновяема енергия...в ЦЯЛАТА страна...арабите преди седмица обявиха план за 10 или 20 милиарда за възобновяеми източници...

  Каменната ера не е свършила защото са свършили камъните...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":
  "Пазарната икономика ни докара до режим на тока или поне до там че има реална опасност да се въведе."

  С режим на тока отгледах децата си. За тези, които не помнят ще дам примери. Топлата вода, отоплението, прането на ток. Още нямаше памперси. Два часа с ток - два часа без ток т.е. 2Х2. Имаше различни ражими - по-добри 4Х2 или по-жестоки 2Х4.
  Аз искам от червените влъхви като говорят за режим на ток, да обяснят технически как изглеждаха точно тези режими

  подпис
 43. 43 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Забележително е, че се разгаря дискусия за хипотетичен "режим на тока" , което понятие е характерно и типично за комунистическото (ако щете социалистическото) управление , докато на практика няма прекъсване на подаването на ток ! Това е пример за комунистическа (ако щете социалистическа )наглост! Би трябвало да се срамувате от съчетанието "режим на тока" , след като сте го създали вие ,под вашето мъдро управление ! Вместо това нагнетявате страх и съмнения в обществото , та белким някои по-прости ваши почитатели се вържат на демагогията !

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  "Подобни подготвителни пропагандни работи не се случват за първи път! "
  ==========================
  Не е само пропаганда. През 90-те изпразниха "Искър", оставиха София суха, разровиха Джерман и Скакавица, а после се оказа, че нямало нужда.
  Никога не е било проблем два пъти да ти спрат тока, за да кандисаш на АЕЦ. То не е проблемът в енергетиката, а че Овч и компания ползват всеки проект като дойна крава.

  Еретик
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Любопитно

  [quote#38:"4ort"]Страх ги е дрогарете нЕкой да не подсети матреялеца за този период и той да се събуди от дълбокия сън.[/quote]Материалеца ще си поиска заводите, сигурните работни места, редовните заплати ... и чувството че си на върха на технологичната и промишлена мощ и твоят труд е важен и оценен ! Режимът на тока беше за да работят заводите и България да изнася машини за половината свят ! Това е спомен от велико време на прогрес и мощ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  По-добре е режим на тока от колкото да имаме енергетика и АЕЦ!
  Дай на либертофоните трибуна и им гледай сеира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Режимът на тока от устите на комунистите ми прилича на новата мода на телефоните измамници - вече заплашват с насилие. Има новост но най-важното се запазва - ИЗМАМНИЦИ! Вече нямат сили за да бъдат насилници.

  подпис
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#39] от "Мондиана":

  Точната схема беше - 3 часа има, 1 час няма...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Разстроено

  [quote#6:"442"]Защото назначените честни частници от милицията, - НЕ СЕ СПРАВЯТ с харизаното им.[/quote]С такива частници ... дори частното е ялово !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":
  Това са много лоши спомени защото заради големия износ на ток ,промишленост и не санираните сгради трябваше да правим Беелеене което е толкова лошо,особено ако ще е национален актив!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#14:"Каишков - Системен нарушител"]Пазарната икономика ни докара до режим на тока или поне до там че има реална опасност да се въведе. [/quote]
  При плановата режима на тока беше правило,а сега дори няма опастност и трябва да си я измислят

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Весело

  До коментар [#33] от "zero_day":

  Ако можеш прикачи и аудиофайл, може да има проблеми с четенето...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "zero_day":


  [quote#24:"zero_day"]Става дума за няколко часа в цялата година, нещо, което може без проблем да се покрие с внос.[/quote]
  Да де, ама тия дни ни отказаха внос. Забрави ли? Щото на Балканите като има проблем, той е общ. Внос от САЩ не може, нали?

 54. 54 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#48:"hamiltonf1"]Точната схема беше - 3 часа има, 1 час няма... [/quote]
  Може и такава да е имало, но аз помня тази, която беше "фифти-фифти", защото се отразяваше на парното и мръзнехме яко. Май беше малко преди 10 ноември.

 55. 55 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  " очевидно системата се нуждае от гъвкаво снабдаване (внос или използване на резервни мощности), а не от нова базова мощност"? Това умозаключение на авторите е неправилно. Енергийната ни система (ЕС) се нуждае от "управляеми" мощности, които да позволят надеждно справяне със скокове на минималните и върховите мощности на Товаровата диаграма от 4,9 хил. до 7,7 хил. МВт и обратно. Това са много остри върхове в нея. Това не може да се постигне с ненадеждни мощности от ФЕЦ, ВяЕЦ, малки резервни мощности от замръзващи ТЕЦ и несигурен внос. Решението е изграждане на голяма базова мощност от АЕЦ, заедно с други ВЕЦ или ПАВЕЦ. Това е така, защото ние нямаме други енергийни ресурси, а и е най-чистата централа, ако се спазват правилата за безопасна работа. Политиката в енергетиката зависи и от развитието на икономиката и затова е необходимо да се инвестира и в предприятия, потребяващи ел.енергия през лятото. Това ще изглади донякъде товаровата диаграма и вложените инвестиции ще се изплащат по-бързо и надеждно. Но най-важно е да се предразположат консуматорите към сътрудничество за равномерно използване на ел.енергията, за изглаждане на Товаровата диаграма. По-пълното използване на инсталираните мощности ще подобри значително икономическата и енергийната сигурност на България!!!

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  Всички неофициални коалиции (ГЕРБ,БСП и ДПС ) пазят Ковачки и лобират за нови мощности

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дори и малко да им замирише на власт и позитанските рулбладжии и рушветчии полудяват. Партийната им система и щколовка не им пречат да говорят лъжи и очевидни простотии. Готови са да докарат допотопна чернобилка в земетръсна зона, само да се накрадат и угодничат на кремълските олигарси.

 58. 58 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#3:"ostin22"]Като гледам се втълпява че вносът на електричество е нещо прекраасно Това че се губят хиляди работни места, хиляди заплати, стотици милиони от износ[/quote]
  Хахахахахахахахххх - в няколко критично студени дни сме внесли малко електроенергия отвън - ама гледай ти какво опустошение настанало, според червените дедовци

 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#22] от "Доналд Радев":

  Тази статия,която си представил е пълна с внушения и предположения,които надали ще се случат.Първо след идването на Тръмп на власт ще бъдат преразгледани всички "затоплистки"споразумения за ограничаване на СО2.Това че след 20 години сме щели да плащаме по 70 евро на произведен мегаватчас от ТЕЦ е едно с нищо непотвърдено предположение.А блоковете в АЕЦ-Козлодуй ще работят поне до 2047г.Имай предвид,че и населението намалява с по 60 хиляди годишно така че след 20 години 1 милион и 200 хиляди по-малко ще потребяват ток.

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3174 Весело

  [quote#41:"Боби Колев"]Да...като си говорим за олигарсите и зелените им проекти...Германия планира до 2020 да има 80% възобновяема енергия...в ЦЯЛАТА страна...арабите преди седмица обявиха план за 10 или 20 милиарда за възобновяеми източници... [/quote]
  Стига простотии, бе Мимета!
  Щото на Германия и е от другата страна на границата Франция с ядрените мощности, и отдолу Швейцария, та да са им буфера, за да могат да си го позволят.
  Ама турбогъзарите като вас тия не ги вдяват, не е фьешън!

  За арабелите пък - да ви имам "светлия пример".
  Ми у пустинята какво, ВЕЦ ли искате? Слънце бол ... А и вЕтар дуе, не е да не дуе ... И на всичкото отгоре - по онези краища въпросецът с достъпа до ядрени материали е ... ъъъ ... меко казано "сенсибел"

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Любопитно

  [quote#24:"zero_day"]което може без проблем да се покрие с внос.[/quote]
  Откъде ще внесеш ток, бе умник!? За "няколкото часа", 72 часа (което си е три дена), и Гърция, и Румъния, и Сърбия, и Македония търсят внос ... и няма.
  И проблемът не е "вносът на ел. енергия", както твърди малоумникът от Шорошката фондацията, а че имаме 12 000 мгвтч инсталирана мощност (за която плащаме скъпо и прескъпо по настояване на зелените талибани) и опираме до "студеният резерв". Който на всичко отгоре се оказва афиф пазарен, та са включени всички водни язовири и каскади да "последна капка".

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Любопитно

  [quote#55:"miet"]Политиката в енергетиката зависи и от развитието на икономиката [/quote]
  Последно, енергетиката пазарна ли е, както твърдят по-горе хайвайците, или е държавна политика?
  Може ли да се изнася ел. енергия (и да печели честниячастник) за САЩ, Китай или Саудитска арабия? Щото, ако не може, значи няма "глобален пазар" и всички либертасти са долни мошенници.

 63. 63 Профил на Антон Антонов
  Антон Антонов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  *Кой и кога въведе законодателство за преференциални цени на зелена енергия, та да стават милионери от слънчево греене някои, на кой е тец Бобов дол, ако си отговорим на този въпрос, може да стигнем до някъде

 64. 64 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1036 Весело

  Бил замръзнАл кюмурО на КоваШките кюмурджийници та за това нЕмалО студен резерв ! ! !
  Ами да върне парите ако са му преведени авансово а ако не да не му ги превеждат и без това не внася осигуровки и данъци дето му ги опрости Държавата вместо да иде на топло при Бай Ставри.
  Ал Капоне са го вкарали в кауша не заради многобройните убийства а заради неплатени данъци.
  Е на този линк се види колко е производството на тези ТЕЦ :

  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Добре де, да приемем, че положението не е трагично. Ами нали искаме икономиката да живне, искаме електромобили. Токът не е мурзилка. Стига сте го плюли.

 66. 66 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#53] от "Добрин Велков":

  Обратно към коментар 33, няма да пиша на всеки по отделно.

 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  комунисти, сър.
  дай им да говорят за електрификация и съветска власт....

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#65:"Judjuk"] Ами нали искаме икономиката да живне, искаме електромобили. [/quote]
  При положение,че електромобилите в България са под 0,1 процента ще има доста да чакаш докато навлязат масово на българският пазар.

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "zero_day":

  Ами не си прав. Не можем да внасяме ток от Франция.

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#59:"mushashi"]Това че след 20 години сме щели да плащаме по 70 евро на произведен мегаватчас от ТЕЦ е едно с нищо непотвърдено предположение[/quote]
  "С Решение № Ц – 10 от 20.03.2015 г. КЕВР е утвърдила пределна цена на топлинната енергия и е определила преференциална цена на електрическата енергия на „Топлофикация Петрич“ ЕАД, при прилагане на метода на ценово регулиране „норма на възвръщаемост на капитала”, както следва: преференциална цена на електрическа енергия без ДДС – 183.14 лв./MWh,"

  Хайде, "умнико", докажи, че 70 евро е повече от 183.14 лв! Дори съм хуманист , не те карам да сравняваш с 219.77 лв.

 71. 71 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1036 Весело

  Цървените шебеци крекат, защото за 2016 г. износът е намален с близо 40% / - 39,10% / и няма кинти и яхти на Хавай но въпреки това имаме свръх производство.
  =================

  Оперативни данни за период 01.01.2016 г. - 31.12.2016 г. спрямо 01.01.2015 г.
  - 31.12.2015 г.
  MWh 2015 г. 2016 г. Изменение, %

  Производство 49 096 755 45 037 329 -8.27
  Потребление 38 558 328 38 619 490 0.16
  Износ 10 538 427 6 417 839 -39.10
  Базови централи 39 910 750 37 464 217 -6.13
  ВЕИ в преносна мрежа , в т.ч.: 1 226 032 1 192 554 -2.73
  ВяЕЦ 770 557 726 669 -5.70
  ФЕЦ 364 546 365 100 0.15
  Биомаса 90 929 100 785 10.84
  ВЕИ в разпр. мрежа, в т.ч.: 1 772 297 1 821 372 2.77
  ВяЕЦ 664 706 663 989 -0.11
  ФЕЦ 1 005 559 1 004 508 -0.10
  Биомаса 102 032 152 875 49.83
  ВЕЦ 6 187 676 4 559 186 -26.32


  http://www.tso.bg/default.aspx/operativna-spravka-za-energien-balans/bg

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 72. 72 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#70:"wanderer"]"С Решение № Ц – 10 от 20.03.2015 г. КЕВР е утвърдила пределна цена на топлинната енергия и е определила преференциална цена на електрическата енергия на „Топлофикация Петрич“ ЕАД, при прилагане на метода на ценово регулиране „норма на възвръщаемост на капитала”, както следва: преференциална цена на електрическа енергия без ДДС – 183.14 лв./MWh,"

  Хайде, "умнико", докажи, че 70 евро е повече от 183.14 лв! Дори съм хуманист , не те карам да сравняваш с 219.77 лв.[/quote]


  ++++++++++++++

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#60:"xm..."]от другата страна на границата Франция с ядрените мощности[/quote]
  Мани ги тия прости политолъжци и пишман-икономисти! Ни математика знаят, ни география са учили и хал хабер от физика, в частност електричество, нямат.
  Ама простият се е прост, напиня да се изкаже, що грантът да не спре.

 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#69:"Добрин Велков"]Ами не си прав. Не можем да внасяме ток от Франция.[/quote]
  Какво те кара да мислиш,че ще се наложи да внасяме ток?Дори при най-студеният януари от 70 години насам не се наложи подобно нещо.Проблемът възникна единствено за няколко дни докато забранят износа.Всяко следващо правителство ще го има предвид и при следваща студена зима ще забранява износа на ток.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#63:"cgl09310346"]*Кой и кога въведе законодателство за преференциални цени на зелена енергия[/quote]
  Закона за енергетиката и енергийната ефективност (обн., ДВ,
  бр. 64 от 1999 г.; изм., бр. 1 от 2000 г., бр. 108 от 2001 г., бр. 63 от 2002 г. и бр. 9 от 2003 г. - отменен като много ялов).
  Умишлено вече забравям заради кресливите НПО-шки, чие правителство е прокарвало "сделката на века" (Хидроенергийна компания “Горна Арда” бе създадена през 1999 г. със спогодба между НЕК и турския холдинг “Джейлан”.)през 1999 г. и "инвестиционните договори" с 20 годишна гарантирана печалба от 16% през 2001 г. с ТЕЦ "Марица" (американските тецове), официално гарантирана от държавата през 2002 г. от "царския" министър Милчо Ковачев.

 76. 76 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  От тези 12000 МВ извади фотоволтаиците и вятърните и ще ти останат около 7000МВ, добави увеличеното търсене тези месеци и ще получиш около 20% резервираност на мощности, при нулев внос и износ.

 77. 77 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#74] от "mushashi":

  Проследи защо го казвам това.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Любопитно

  [quote#33:"zero_day"]ако се наложи може да ползва ток произведен в другия край на Европа.[/quote]
  От коя Европа? Източна или Великобритания? Щото навремето и комунистите така лъжеха, че ако се наложи и ток от Сибир пристига. Пък после се оказа, че били далечко (несъвместимост на далекопроводите), та един час се чакаше на тъмно да "пристигне тока", и три часа да "си отиде".
  Къде е Договорът? Какви количества за договорени, на каква цена, за какъв период, че ми писна от глупави лъжци?

 79. 79 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#33:"zero_day"]Абе вие или се правите или наистина сте зле. Как да ви обясни човек, че не сме свързани само към румънците, гърците и т.н., а към европейската система и ако се наложи може да ползва ток произведен в другия край на Европа.[/quote]
  Пич, за разлика от тебе, аз съм инженер. (като и средното ми образование е техникум по електротехника). И прекрасно знам за едно явление наричано загуби на преносната мрежа. Така например България произвежда 50 млрд. квч. От тях вътрешно се употребяват 30 млрд. Още 10 млрд. вървят за износ и 10 млрд. са загуби на мрежата. Т. е. 20 % от произведената енергия се изпарява за да топли околната среда. Разбира се - може да внасяме и ток от Португалия, но тогава загубите по мрежата ще са 50 % примерно. Къде е сметката?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#76:"foure"]От тези 12000 МВ извади фотоволтаиците и вятърните и ще ти останат около 7000МВ,[/quote]
  Остават около 4000 мвт. Пиковото потребление от 7700 беше достигнато след включване на студения резерв, 2000 мгв, и всички водни централи, основно каскадата Белмекен-Сестримо, още 2000 мгв.
  Сиреч, имаме 8000 мтв "вятърничав" енергиен потенциал, плащан до 2013 г. по над 800 лв./мгвтч, а сега по 213 лв/мгвтч. Това е проблемът.

 81. 81 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#59:"mushashi"]Това че след 20 години сме щели да плащаме по 70 евро на произведен мегаватчас от ТЕЦ е едно с нищо непотвърдено предположение.[/quote]
  Човекът превръща една мярка към друга. Нищо повече. Изходната база е, че емитираме 1,4 тона въглероден двуокис за един мегават прозведена енергия. Предполагам, че ще се съгласиш с това. Останалите измисления са лесни. Човекът е умножил една вероятна цена от 50 евро за тон въглероден двуокис по 1,4 и е получил 70 евро за произведен мегаватчас:

  За всеки мегават час ние емитираме 1,4 тона въглероден диоксид. Ако сметнете, при един катастрофичен сценарий, съгласно прогнозите, че след 15-20 години примерно ще трябва да се плаща по 50 евро за тон, излиза, че нашите централи ще трябва да плащат по 70 евро за всеки мегават час, само затова, че емитират въглероден диоксид при нулева цена на тока.
  ----
  Тук единственото неизвесно е цената, която ще плащаме след 15-20 години и авторът е приел, че това ще са 50 евро за тон въглероден двуоки. Разбира се ти може да приемеш, че ще са 0,00 лв. за тон. По-скоро Тасев е прав отколкото ти.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 82. 82 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#73] от "wanderer":
  Парвенютата са са си парвенюта

  Айде, да оставим настрана, че им е мижав бекграунда и са се нагълтАли с фьешън от лозУнгите, ама нали са адепти на Запада?
  И не вдяват, че Франция с Германия и всякаквито му там Швейцарии с Белгии и Холандии са в дълбока, истинска симбиоза. При това не просто икономическа и финансова, но и културна, при това от векове. И затова могат да си позволяват неща в баланса на една обща, по-машабна картинка, които ние, в нашия регион, няма как дори да си помислим.

 83. 83 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#59] от "mushashi":

  Стига, бре. Не ви ли омръзна да пишете неверни неща, които са в разрез с най-елементарни сметки, които нямат нищо общо с политиката? Математиката е строга наука. Там се оперира с числа. А числата говорят ясно - престанете да коленичите пред Господарите си. Защото вечно ще бъдете роби, каквито сте и сега.

 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#81:"Доналд Радев"]Останалите измисления са лесни. [/quote]
  да се чете: Изчисления

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#79] от "Доналд Радев":

  За разлика от мен?! Няма да коментирам.
  Това първо. Второ-предполагам сам знаеш за какво говоря и че не става дума за директен внос, а че Европа е с т.нар. grid система, позволяваща да се изнася и внася електричество между съседни държави. Румънците дали могат да внасят от Унгария например според тебе? Унгарците могат ли от Чехия? Чехия може ли от Германия? Германия от Франция? Или ще ми кажеш, че не може. Не се правете на по-глупави от колкото сте, отлично знаете за какво става дума.

 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3174 Весело

  До коментар [#79] от "Доналд Радев":
  Губиш си времето.

 87. 87 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Позитански мечти (мокри)!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 88. 88 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#78] от "wanderer":

  Няма да коментирам.

 89. 89 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#27] от "Стоян":

  +++++
  Точно! Някои хора нямат интерес електроенергията да е с ниска цена за крайния потребител.

 90. 90 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#85:"zero_day"]а че Европа е с т.нар. grid система, позволяваща да се изнася и внася електричество между съседни държави. Румънците дали могат да внасят от Унгария например според тебе? Унгарците могат ли от Чехия? Чехия може ли от Германия? Германия от Франция? Или ще ми кажеш, че не може. [/quote]
  Може, ама защо не се случи, когато поискахме ток от Румъния? Защо не се задейства тази grid система? Демек - Румъния да ни даде, а на свой ред да си поиска от Унгария, Унгария ако няма излишък да си поиска от Австрия и т.н. докато се стигне до Франция.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 91. 91 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Ще правят клипове за крадливи в сянка и червени милионери.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Гневно

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":

  Какви ги плещиш пак бре? Не помним ли как имаше режим на тока по бай ти Тошово време? Два часа има, два часа на тъмно. Ей това форумци с изпити от опорките мозъци бог дал в този форум. Де гиди една неодялана сопа за такива гниди.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 93. 93 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#90] от "Доналд Радев":

  Защото не е имало реална опасност от изключване на мощностите, за това. Ако някъде се достигне до реална нужда не се съмнявай, че електричество ще се намери.

 94. 94 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#28] от "Доналд Радев":

  Че си червен си е ясно, но я си смени ник-а на ВОВА РАДЕВ, та белким те оценят както подобава..
  Иначе има и Доналд Гъсока на Дисней.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#81:"Доналд Радев"] Ако сметнете, при един катастрофичен сценарий, съгласно прогнозите, че след 15-20 години примерно ще трябва да се плаща по 50 евро за тон, излиза, че нашите централи ще трябва да плащат по 70 евро за всеки мегават час, само затова, че емитират въглероден диоксид при нулева цена на тока. [/quote]
  Явно нищо не си разбрал от това ,което ти написах.70 евро ще плащат ТЕЦ само при положение,че се продължи с досегашните споразумения относно нивата на СО2.Само че Тръмп е противник на затоплистите и няма никаква гаранция,че ще се продължи с налагането на глоби на централите,отделящи високи нива на СО2.Тази теория за глобално затопляне,причинено от повишени нива на СО2 е хранилка на много хора.И в близките години ще претърпи ревизия.Както виждаш имаме най-студеният януари от 70 години насам.

 96. 96 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#89] от "el__paco":

  ... Май не ти е ясно, че електро_енергията си има Регионална пазарна цена.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#90:"Доналд Радев"]Може, ама защо не се случи, когато поискахме ток от Румъния? [/quote]
  Защото имаше извънредна ситуация.Най-студеният януари от 70 години насам.И всяка държава потребяваше над нормалното електроенергия.Догодина дори и да има подобна студена зима всяка държава ще е взела мерки.И при нас нямаше да има проблем ако беше забранен износа на ток.

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Разстроено

  [quote#50:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Беелеене което е толкова лошо,особено ако ще е национален актив! [/quote]... как нЕкои толкова може да мразят България и всичко българско ?! Направи не е за вярване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#65] от "Judjuk":

  Щом имаш пари за електромобил, ще намериш пари и за резервирано захранване от Илон Маск!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 100. 100 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#96] от "Captain Shakespeare":

  Глупости!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK