Две години, които върнаха България назад?

Бойко Борисов при предаването на изпълнителната власт на служебния кабинет

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов при предаването на изпълнителната власт на служебния кабинетДа, отишлото си управление не оправда надеждите. Затова пък потвърди негативните очаквания. И все пак: да се твърди, че това са били "две загубени години, които върнаха България назад", е пресилено - коментира Ясен Бояджиев за "Дойче веле".

"ГЕРБ съсипа енергетиката... Оказа се по-лошо от природно бедствие. От нетен износител, страната се превърна във вносител на електроенергия... Доведоха водните баланси под критичен минимум. Язовирите са празни..."


Нито едно от тези твърдения не отговаря на истината. Но за авторите им от социалистическата партия това няма значение. Защото са си внушили, може би не без основание, че ако всеки ден атакуват населението с подобни страховити измислици, шансовете им да спечелят изборите стават по-големи.


Ако говорим за енергетиката като цяло, истината е, че за състоянието ѝ са отговорни всички управления през последните поне петнайсетина години. Именно последното правителство започна жизненоважната реформа на пазара на електроенергия и макар че далеч не я доведе до край, поне успя да стабилизира отрасъла. Който преди две и половина години, когато социалистите напускаха властта, без никакво природно бедствие, посред лято, бе докаран до истинска катастрофа.
Полупълна или полупразна


Колкото до "празните" язовири, те заслужават отделно внимание, защото са чудесен символ за състоянието и на политиката, и на държавата като цяло, който може да послужи и като ориентир при равносметката на изминалите две години. Не, нямам предвид само баналния, но често отговарящ на действителността виц за разликата между оптимиста и песимиста: че за единия чашата (язовирът) е наполовина пълна, а за другия - наполовина празна. Но за това малко по-късно.


Оценките за отишлото си управление са, естествено, крайно полярни. За довчерашната социалистическа опозиция това са били "две загубени години, които върнаха България назад". (Понеже преди това под тяхното мъдро ръководство България беше напреднала много...) Обратно - за участниците в управлението то е било "полезно", "резултатно" и даже "изключително успешно". (Човек да се чуди защо тогава бе наказано така на последните избори.) И двете твърдения са в една или друга степен пресилени и неверни. Ето защо:

Икономиката


Новата лидерка на социалистите, която се е засилила да става премиер, почти всеки ден си "къса ризата" на тема "задълбочаваща се бедност". В действителност обаче икономическата ситуация от години не е била по-добра: висок растеж, нараснал резерв, излишък, увеличен износ и нарастващи инвестиции в нови производства, спадаща до предкризисните си нива безработица, нарастващи кредитиране, депозити, потребление, доходи. Бедността, разбира се, е и ще продължи да бъде ключов и драматичен проблем, но и при нея тенденцията е обратна на твърдението, че тези две години "върнаха България назад". Всичко това обаче не означава, че картината е розова. Икономическото развитие би могло да бъде много по-бързо, а социалното му отражение - много по-чувствително, ако не бяха многобройните спирачки, които и това управление не успя или не пожела да премахне. Включително ключовият за бизнеса корупционно-правосъден риск.


Реформите и моделът "Кой"


Преди две години това управление тръгна с твърдението, че "реформите са необходими, трябва да започнат незабавно и срокът им е от днес". Трябва да признаем, че макар и доста бавно и нерешително, повечето необходими реформи наистина започнаха. И в това отношение съвсем не е вярно, че тези две години "върнаха България назад".


Но, обратно на сегашните бодряшки отчети, тези реформи или не стигнаха доникъде, или напредъкът им е доста противоречив и слаб. Защото бяха половинчати и страхливи (като пенсионната и в МВР), мудни и затова обратими (като образователната, енергийната и в отбраната), объркани и непоследователни и затова с доста съмнителен ефект (като здравната).


Най-типичен е примерът със съдебната реформа. В нея наистина бяха направени важни законодателни стъпки, които по принцип биха могли да бъдат много полезни, ако не беше извадено жилото на реформата, така че прокуратурата и оплетеното в задкулисни зависимости статукво да си останат незасегнати от нея.


Вярно е, че както обобщи представител на управлявалото допреди дни мнозинство, това Народно събрание, за разлика от предишното, "не избра Пеевски за шеф на ДАНС". По същество обаче разликата не е кой знае каква. Защото "срастването на икономическата, политическата и съдебната власт" (което по думите на премиера отпреди две години трябваше "да бъде предотвратено") също си остана незасегнато. Вместо да бъде разграден, моделът "Кой" остана непокътнат. Най-добрият пример за което е КТБ, чиито активи, платени с милиарди от данъкоплатците, ловко се разграбват с мълчаливото съдействие на държавата.


Язовирите - буквално и преносно


А сега да се върнем на язовирите, проблемът с които е напълно измислен. Случайно или не, в момента те са горе-долу толкова пълни (или празни), колкото трябва да бъдат, така че хем да не пострада потреблението на вода (включително за производство на ток), хем да има свободен обем, който да поеме очакваното обилно снеготопене. Но това не попречи на някои преди две седмици да бият тревога, че като започне да се топи снегът, язовирите ще прелеят, а сега - че язовирите са празни, няма вода за ВЕЦ-овете и ни чака режим на тока.

Това шизофренично раздвоение превръща язовирите в ярък символ на една от най-големите и постоянно разрастващи се опасности пред българското общество - популизмът, който съзнателно баламосва и подлудява населението с лъжи, измислици и "алтернативни факти" и прави трудно и дори невъзможно формулирането на ясни и реалистични цели и приоритети. Да не говорим за осъществяването на някакви болезнени реформи. На този фон, докато гледах миналата седмица последното заседание на отиващия си парламент, ми стана донякъде тъжно за него - като си спомних как изглеждаше предишният и си представих как може да изглежда следващият парламент.


Язовирите обаче са символ и на още нещо. Голяма част от българските институции, които би трябвало да следят за законността и да защитават обществените интереси, не го правят достатъчно ефективно, защото са превзети или силно пропускливи за частни интереси. При такива институции човек никога не може да бъде сигурен, че няма да го сполети режим на водата или на тока, понеже някой е източил водата от язовирите за някакви свои си цели. Или че няма да го сполети смъртоносно бедствие, понеже някой по някаква причина не е източил навреме водата в язовирите.


Едва ли може да се каже, че тези две години "върнаха България назад" по отношение на този риск. Но във всеки случай отиващото си управление направи твърде малко за неговото елиминиране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ако комунетата се докопат до властта майка ни мила - две години не са на власт, гладни са, чак вият! Но от опит знаем в България избирателите имат къса памет и обичат да ги лъжат, може и сега да мине поредното розово обещание (което ще бъде отпечатано на задника на БГ избирател).

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Анализ за управлението на Борисов се превръща в анализ на поведението на част от опозицията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  На всеки 3,5години, България плаща за ВЕИ-та колкото е платила за Белене през всичките години!ВЕИ-тата ги присъединяваха Бойко и Трайчо! БОйко 1 пълнеше КТБ с държавни пари,КТБ захлопна врати при БОйко 1! КТБ бе ДОразграбена след фалита при-БОйко 2!Под благия поглед на рИформаторите! [quote#8:"Роси"]Боже, какви мижитурки. За един министерски пост, се изгавриха с избирателите си[quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Фрогнюз Ексклузивно: Секретен доклад на ЦРУ разкрива как Пеевски и Борисов фалирали КТБ |26.01.2017
  Ексклузивно: Секретен доклад на ЦРУ разкрива как Пеевски и Борисов фалирали КТБ
  Цветанов и Искров били източници на ЦРУ срещу Борисов и Пеевски Топсекретен доклад на Централното разузнавателно управление на САЩ, с който Фрог разполага, разкрива подробности за умишленото фалиране на КТБ, заговора на Делян Пеевски и Бойко Борисов срещу банкера Цветан Василев и схема за контрабанда в особено големи размери с участието на ДПС и висши кадри на партията.
  Докладът на американското разузнаване бе получен като анонимен сигнал в редакцията на Фрог, като медията не гарантира неговата автентичност.
  Иван Искров издал на ЦРУ за тайна среща, подготвила атаката срещу КТБ?
  Първата му част се отнася за парични преводи, контрабанда на оръжия и наркотици към териториите, контролирани от терористичните групировки Хизбула и Ислямска държава. Каналите минавали от България през Турция и към Сирия. Разследването се съсредоточава върху ДПС, като според американските разузнавачи Движението се отличава като етническа криминална организация. От българска страна участниците в схемата били именно ДПС, както и членове на правителството и парламента.
  В турската част се включвали турски наркотрафиканти, висши членове на местното разузнаване, както и членове на терористични организации.

  Сред най-интересните факти, посочени в документа са, че бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е бил информатор на американското разузнаване. Тук нещата вече стават наистина интересни. Искров свидетелства за среща в офиса на една от българските партии с висши държавни ръководители и високопоставени политици. Списъкът е потвърден от бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

  Участниците в срещата са:

  - Делян Пеевски, депутат от ДПС
  - Йордан Цонев, депутат от ДПС
  - Иван Искров, гуверньор на БНБ
  - Ангел Александров, бивш шеф на Националната следствена служба
  - Бисер Лазов – изпълнителен директор на КТБ
  - Борислав Сарафов – зам.-главен прокурор на България  Според доклада информаторът Иван Искров е присъствал на срещата, но не е осигурил копие от разговорите по време на нея. Той обаче бил категоричен, че по време на нея се е организирала атаката за фалирането на КТБ.  Пеевски и Доган във връзка с Ислямска държава?

  Втората част на доклада на американското разузнаване обръща специално внимание не само на депутата от ДПС Делян Пеевски, но и на почетния председател на партията Ахмед Доган. Според данните, събрани от ЦРУ, през последните две години двамата са осъществили връзки с членове на ислямски терористични групировки, включително Ислямска държава, Ал Кайда и Хизбула. В документа е записано, че чрез свои компании двамата са създали цяла мрежа за трафик на наркотици и оръжия.

  Следва цял параграф за Пеевски, информацията от който е на турските тайни служби. Той обаче е почти изцяло задраскан.

  Обвинението срещу Василев – умишлени усилия от страна на разследващите?

  Третата част от доклада, с който Фрог разполага, е особено интересна. Тя започва с информация, че бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е привлечен като обвиняем от българската прокуратура. Данните, с които ЦРУ разполага, свидетелстват за умишлени усилия и атаки от страна на разследващите и заинтересовани групи, за да насочат разследването на фалита на КТБ именно в тази посока и виновен да бъде Василев.

  Мерките, които ЦРУ предприема:

  „Продължават да разследват действията на българските служби по т.нар. „Виенско дело”.

  „Да установи и проведе интервю със Стамен Станчев” Бел. Ред (Български консултант на инвестиционна банка „Креди Сюис фърст Бостън, осъден на затвор в Румъния за шпионаж през 2015 г.)

  В доклада се посочва още, че в момента Василев се намира в Белград. Той бил потърсил контакт с американските служби чрез CDGC във Виена.

  Цветанов разкрива заговора на Борисов и Пеевски?

  Черешката на тортата идва с последната страница от доклада, с който Фрог разполага. В нея е записано, че срещата, на която е организирана атаката срещу КТБ, е потвърдена от няколко източника.

  Най-шокиращото в случая е, че източникът на американското разузнаване от страна на управляващите е не кой да е, а дясната ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

  „Според източника (Цветан Цветанов), ликвидирането на банката е било необходимо за облагодетелстване на политически и бизнес интереси. Източникът свидетелства, че няма причина да се мисли, че мажоритарният собственик е извършил престъпление. Той свидетелства, че премиерът Бойко Борисов и Делян Пеевски са заговорничели срещу Цветан Василев и са изфабрикували доказателства за слаб контрол и организация на банковия мениджмънт, с цел да придобият активи и собствености на банката след нейното затваряне ”, пише в документа.

  Информаторът Иван Искров пък разкрил подробности за участието в този процес на представители на руската ВТБ, като става дума за Симеон Дянков и Милен Велчев. Информацията била потвърдена и от офиса на американците в Лондон.  Фрогнюз публикува целия доклад, с който разполага. Редакцията подчертава, че не може да гарантира неговата автентичност, поради анонимния характер на получаването му.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Ние сме изосъанали не с 3,а с 30 ...

 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Доста точна статия. Биваше, ама можеше много много по-добре.

 7. 7 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Всички генерализации са грешни! Включително и тази.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Весело

  Цитат : "Нито едно от тези твърдения не отговаря на истината"
  ... кажете че е лъжа !? България е енергиен център на Балканите, работят 6 реактора на АЕЦ "Козлодуй", още 2 са пуснати в АЕЦ "Белене", газовият хъб работи - захрабва всички наоколо, промишлеността цъфнала вързала

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  [quote#4:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Редакцията подчертава, че не може да гарантира неговата автентичност, поради анонимния характер на получаването му.[/quote]

  Руский, това от РИСИ сте НЕВЕРОЯТНИ!!!

 10. 10 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#4] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  И един мармот завива шоколад................................

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Разстроено

  [quote#5:"Mia san Bayern!"]Ние сме изосъанали не с 3,а с 30 ...[/quote]За сега ... скоро и с 300 г. Гарантирано от ГЕРБ
  Населението на страната е колкото през 1950

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  винаги съм ви казвал, че всяка истина излиза на бял свят и е по-силна от всеки пишман каратист и платени клакьори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Весело

  Въпреки усилията на ГЕРБ двете години не върнаха България назад

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  [quote#4:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Фрогнюз Ексклузивно: Секретен доклад на ЦРУ разкрива как Пеевски и Борисов фалирали КТБ [/quote]
  Не сА мъчи скъпи всички знаем на чия хранилка е Огито Стефанов (и не само той доста "либерали" и те са там).

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  всичко ще им лъсне на бившите.техните креатури мигом ще ги продадат за една паница фасул. даже с удоволствие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  България е в отлично макро-икономическо състояние, с небивала финансова стабилност, с дори надхвърлящ нуждите резерв. Такъв случай не е имало преди предсрочни избори. Въобще изключително удобна ситуация за червените крадци от БСП - винаги готови да оплюскат каквото може, а сега има предостатъчно.....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Вместо да бъде разграден, моделът "Кой" остана непокътнат.

  Е кое му е невръщането назад тогава?

 19. 19 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 274 Неутрално
 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да, ве, съдебна реформа, друг път! Нагласиха си нещата така, че главният прокурор стана едва ли не тартор в държавата. Съотношението на членовете, излъчени от съдиите, и тези от парламента трябваше да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството от селски тарикати/ на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и Атака/ реши да намали членовете на съдиите. Товага Христо Иванов си подаде оставката. Щото е пич и не прекланя глава пред явно нечистите ходове на властта.

 21. 21 Профил на tynys
  tynys
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":


  [quote#1:"bkstoja"]ако комунетата се докопат до властта майка ни мила [/quote]
  За тези 2 години майка ти не ти ли беше мила.

 22. 22 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#11:"dark'star"]Населението на страната е колкото през 1950[/quote]

  Ето от кога водят тези проблеми.
  https://bivol.bg/buditeli-georgi-markov.html

 23. 23 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... годините не са две, а седемдесет и две...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нетърпимост към безобразията е рядко проявявано качество в България. Резултатът е очевиден. Бедни, лъгани и крадени.
  Разлика с овце и говеда е неоткриваема. Тарикатско стадо.

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#17:"SSS"]Между 1990 и 2000 г. имаше общо - взето около 4 години на Костов и няколко месеца на ФД. През останалото време досъсипвахте страната. След 2000 година, заедно с псевдо монарха и базирана в Сарая ДПС управлявахте - има-няма до 2009. След това имахте Орешарски, заедно с крадливата сган около Доган. Айде сега смятай кой , какво е правил.
  Гербаджиите с малко изключения са същите дегенерати.[/quote]++++++++++++++++++++++++++++++++

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  "Гнилата" България се превръща в нещо като гнилия капитализъм- все надолу, надолу, ама средната заплата за две години стигна от 700 до над 1000 лв. А депозитите в банките , огромната част от които на населението, достигнаха два пъти годишния бюджет на страната.
  За това ще си мислят хората, когато тръгнат на избори, а не за безсмислените , отровени от злоба и завист брътвежи на платени мушмороци.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  БСП не трябва, а ГЕРБ не може.
  Алтернативата са ДСБ и "Да, България".
  Просто друг начин няма.

 28. 28 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един препатил":

  И герб не трябва

 29. 29 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 455 Гневно

  Енергийната ни система си има проблемите и те трябва да се отстраняват. Говорим за Ковачки. Зависимостта на Борисов-2 от Ковачки, доведоха до хаотични действия в една неочаквано студена зима с цената на реални загуби и в условията на уж една реформирана система. А громенето на социалистическата партия от страницата на "Дойче веле" няма да реши проблема. Още повече когато е толкова непрофесионално.

  over the under
 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Изобщо има ли нещо полезно от ГЕРБ за България?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело

  [quote#1:"bkstoja"]ако комунетата се докопат до властта [/quote]

  Що ?
  Бочко/бай Х./ на КОЯ партия беше член до 1992?
  ''Мамата на нацията'' - Цецката Цачева, на КОЯ Партия беше ...Патртиен секретар? ...Ха!
  Май ,че беше БКП-то ,не ли?
  Не са ли 80% от ГЕРБ все бивши ''Партийци''???

  Засрамисебе!!!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#31] от "onemanband":
  Не е редно некакси да напомняте за тези, отдавна забравени неща..сал туряте сол у раните.

 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Аз бих казал две години които с нищо няма да бъдат запомнени от историята..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело

  [quote#27:"Един препатил"]БСП не трябва, а ГЕРБ не може.
  Алтернативата са ДСБ и "Да, България".
  Просто друг начин няма.
  [/quote]
  Тоест как? Ако БСП спечели изборите ,какво пък ще напаравите вие? Няк'ъв ''фактор'' ли сте? Или ,някой ви бръсне за слива в България ?!?!
  Аз ,да ти рекна:
  Чеп за зеле не става от вазе - ''десните''/ Божем/ ДСБари ...
  Бива ви само да се въргаляте като прасета пред Парламента
  По-кофти стоите, ДАЖЕ и от ония престъпници-ГЕРБ!
  ...''Умни'' и ''красиви'' ...БУХАХАХАХА !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 35. 35 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тръмп е президент на САЩ, но това въобще не успокои духовете в Албиона и Щатите. Напротив, нещата тепърва започват да се закучват. Тази година предстоят избори в две възлови за ЕС страни - Германия и Франция. Ако за Германия се знае със сигурност, че Ангела Меркел е изпята песен, то за Франция нещата са малко на кантар. А за капак през 2018-та предстоят президентски избори в Русия. Това е още по-натоварващо относно неяснотата за позицията на Путин - дали ще се кандидатира отново или не.
  Очакванията на политиците ни, че в Германия и Франция отново ще натделее статуквото и надеждите, че през 2018-та Путин ще бъде изместен от президентският пост или най-малкото няма да се кандидатира отново, ще провокира съдаването на правителство ГЕРБ - РБ или преко-сили ГЕРБ-БСП, след изборите през март.
  Изненадата ще бъде зашеметяваща когато очакванията не се сбъднат, което ще наложи провеждането на нови извънредни парламентарни избори през късната пролет или ранната есен на 2018-та година.

 36. 36 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Най-тъжното е, че групировката ГЕРБ се ползва с външна подкрепа.

 37. 37 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#20:"Арон"] Съотношението на членовете, излъчени от съдиите, и тези от парламента [/quote]

  И това ли е прослувутата съдебна реформа на Ристю?

  За туй ли е цялата тупурдия- за тая бутафория.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 38. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Има доста правота в статията. Според мен едно управление трябва да се оценява по един основен фактор: какво е било състоянието на държавата преди началото на управлението и какво е след това. Дали е по-добре или по-зле. Дали има напредък или обратното. Дали има повече инвестиции или по-малко. Дали доходите са се повишили или са в застой/понижение. И ако накрая сме на плюс, значи управлението е било успешно. Но тази разлика трябва да се взима според ден първи от мандата на правителството, а не да гледаме днешния ден и да говорим без отправна точка. Независимо кое е правителството - на БСП, ГЕРБ или ОДС, тези фактори би трябвало да се гледат.
  Затова считам, че най-успешното управление за последните 27 години е това на Иван Костов - пое държавата в развалини и я остави като достоен кандидат за ЕС. Най-слабото естествено е Виденов, спор няма. Дори Орешарски не може да се доближи до трагедията на Виденов. Последното правителство на Борисов определено е в топ 3 по постижения и трябва да се оцени. Имахме едно умерено правителство, което управляваше в разбирателство с коалиционните партньори и поддържащите партии. Нямаше крайности и резултатът се видя. Имаше и доста гафове, но това е неизбежно. Сега ни остава да стискаме палци и да палим свещи да не стане отново червена катастрофа с другарката Нинова премиерша.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  България просто се превърна в глуха провинция на Европа.. Каквото е Смядово и Каспичан за София..това е и България за Брюксел.. Ако някой обаче си мисли, че има начин положението да се подобри се лъже..само ще се задълбочи..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#35:"Арон"]нови извънредни парламентарни избори[/quote]

  В това няма нищо лошо, нито необичайно, камо ли пък зашеметяващо.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 41. 41 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "mr. wonderworld.":

  Това е наглед незначителна промяна, но в основата си е много коварна, защото позволява политички натиск върху съдебната система. Христо Иванов е умен човек, а щом е подал оставка, дава заявка, че не е "оцапан" много.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Весело

  [quote#27:"Един препатил"]БСП не трябва, а ГЕРБ не може.
  Алтернативата са ДСБ и "Да, България".
  Просто друг начин няма. [/quote]Помним, помним ... Бойко взема гласовете и понеже не можа да управлява = дава властта на Костов и такива приказки имаше 2009
  ... и каква стана сетне - не помните ли ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#41] от "Арон":

  Като се има предвид, че политици и олигарси направо си КУПУВАТ съдии за интересуващото ги дело, тази бутафорна мярка на Ристю е просто ИМИТАЦИЯ на реформа.

  Други трябваше да са предложенията му и фактът, че не ги направи, означава или че не знае как, или че е "оцапан".

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 44 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Форумци,припомнете си колко струваше долара през 1996/97 г. и коя партия ни управляваше .Толкова ли сме късопаметни.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Разстроено

  [quote#17:"SSS"]на вас само тояга и бой[/quote]много ти се иска ... нали ?! от евтината ракия е
  = форумите само те нервят, не са за теб !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  [quote#44:"elgin"]припомнете си колко струваше долара през 1996/97[/quote]припомнете си $ колко струваше 1986/87
  Да спретнеш майдан в БГ не е за хвалба

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "обратно на сегашните бодряшки отчети, тези реформи или не стигнаха доникъде, или напредъкът им е доста противоречив и слаб. Защото бяха половинчати и страхливи (като пенсионната и в МВР), мудни и затова обратими (като образователната, енергийната и в отбраната), объркани и непоследователни и затова с доста съмнителен ефект (като здравната)."
  Само това е достатъчно. И ме е яд на хора, които са уважавани имена в дясно, как ни заричат, че по-добро от ГЕРБ няма и всички трябва да се хванат за тях, за да вървим напред.

 48. 48 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 739 Любопитно

  [quote#8:"dark'star"] ... кажете че е лъжа !? България е енергиен център на Балканите, работят 6 реактора на АЕЦ "Козлодуй", още 2 са пуснати в АЕЦ "Белене", газовият хъб работи - захрабва всички наоколо, промишлеността цъфнала вързала [/quote]
  А какво става с фармацевтичната индустрия, защото май не си си пил хапчетата ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 49. 49 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#46] от "dark'star":

  Всички помним колко струваше доларът през 1987 г. И всички помним, че реалната му цена беше поне 10 пъти по-висока, затова скъпите ни другари от БКП грижливо се стараеха да не ни дават да докосваме долари, за да не вземем да усетим колко всъщност струва аджеба тая ми ти хартийка...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 50. 50 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 739 Любопитно

  [quote#27:"Един препатил"]БСП не трябва, а ГЕРБ не може.
  Алтернативата са ДСБ и "Да, България".
  ... [/quote]
  Тея па кои бея ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 51. 51 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#35:"Арон"]А за капак през 2018-та предстоят президентски избори в Русия. Това е още по-натоварващо относно неяснотата за позицията на Путин - дали ще се кандидатира отново или не. [/quote]Дали Путин ще се кандидатира или не, въобще не е важно, след като със сигурност се знае, че пак ще го изберат.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Весело

  Обичам публицистите когато са в настроение "хем сърби, хем боли". 🤕😁

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Истината е, че има източване и то сериозно - например ако не са източвани язовири, то е заради заетост на екипа да източи една банка

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 735 Любопитно

  До коментар [#4] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":


  [quote#4:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Фрогнюз публикува целия доклад, с който разполага. Редакцията подчертава, че не може да гарантира неговата автентичност, поради анонимния характер на получаването му.[/quote]

  Ами защо публикуват нещо което не се знае дали въобще е вярно? Или са старателни ученици на другаря Йосиф Висарионович Джугашвили (по-известен като Сталин) и се ръководят от неговата максима - Вие говорете, че сестра му е курва а той нека да се обяснява, че няма сестра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK