Не се страхувайте, г-н президент, "потомствен грях" няма

Не се страхувайте, г-н президент, "потомствен грях" няма

© Цветелина БелутоваПрезидентът Румен Радев избра "Фейсбук", за да смотолеви посланието си по повод Деня за почит към жертвите на комунизма.


"Днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, написа той в кратък статус. Началото на тази традиция бе поставено по инициатива на двама български президенти. В нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много.


Като държавен глава споделям убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит.
Поклон пред паметта на жертвите!"


Формално, банално и очевидно непреживяно


Копирам целия цитат защото няма да го откриете в официалния сайт на президентството. Последната публикация там е от 31 януари и няма нищо общо с Деня за почит към жертвите на комунизма.


На 1 февруари 1945 г. Първи и Втори състав на т.нар. Народен съд произнася най-масовата смъртна присъда в новата българска история, последвана само няколко часа по-късно и от най-масовата екзекуция.


Над бомбена яма в софийския кв. "Орландовци" са разстреляни 67 депутати от ХХV Народно събрание, министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, както и всички членове на правителствата им от 1941 г. до 1944 г. Същата нощ са екзекутирани тримата регенти на малолетния по това време Симеон ІІ – братът на покойния цар Борис ІІІ Кирил, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, както и деветима съветници в двореца. В бомбената яма падат публицисти, издатели на централни вестници, 47 висши офицери.


Така започва масовата политическа чистка, в която през следващите няколко години врагове, но и политическите съюзници на българските комунисти "скачат" от прозорците на милиционерскте дирекции, "попарват" се до смърт в баните на арестите, "замръзват" от зимния студ, просто изчезват... Така идва времето на тоталната съветизация.


А ето какво е направено до тук, за да зараснат


"незатворените рани"


На 26 август 1996 г. с решение №172 Върховният съд отменя присъдитe, издадени от Първи и Втори състав на т.нар. Народен съд и реабилитира осдените депутати и регенти.


На 26 април 2000 г. Народното събрание приема Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.


На 25 януари 2006 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа приема Резолюция №1481 за международно осъждане на тоталитарните комунистически режими. В нея се призовава "всички комунистически и посткомунистически партии в страните членки, които досега не са преоценили историята на комунизма и своето минало, да се дистанцират ясно от престъпленията, извършени от тоталитарните комунистически режими, и недвусмислено да ги осъдят".


През 2011г. с решение на Министерския съвет 1 февруари е определен за Ден на почит към паметта на жертвите на комунизма у нас. Предложението е на двама президенти – Желю Желев и Петър Стоянов.


На 25 септември 2015г. Народното съъбрание гласува поправка в Наказателния кодекс, с която отпада давността за престъпленията на комунизма. Целта е да бъде премахната юридическата пречка за наказателно преследване на лица, свързани с престъпления, извършени по време на режим от 1944 до 1989г.
Година по-късно - на 13 ноември м.г. Конституционният съд отмени поправката. Особено мнение изрази само Филип Димитров, припомняйки в мотивите си, че България е ротифицирала редица международни документи, според които репресиите на бившия кмунистически режим са престъпления срещу човечеството. За тях давност няма.


След всички тези усилия петият президент на България отбеляза 1 февруари с десет бледи реда във "Фейсбук" страницата си. Подобно решение е провал за "левите интелектуалци" в екипа му. Ако не е провал – по-зле - тогава е съучастничество.


"Аранжираната" история на БСП


е продукт на съзаклятничеството да се мълчи до край за отвратителното в миналото й. А говорители на това кланово мислене са както т.нар. "Betonkopf" (от немски - бетонени глави) в социалистическата партия, така и илюстраторите на младежката приемственост в редиците й.


Един от тях публично сподели следното: "9.09.1944 е начало на една уникална по своите мащаби и резултати социална трансформация на България. Нямаше богати, но нямаше и бедни. Нямаше безработни. Хората нямаха контрол над властта, но имаха контрол над собствения си живот (...)". Това написа в профила си във "Фейсбук" по повод годишнина на "светлата дата" Кристиян Вигенин, член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП, бивш евродепутат и бивш български външен министър. През миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заведе депутати да се поклонят пред паметника на Тодор Живков в Правец и да поднесат цветя.


След


вчерашния статус във "Фейсбук" президентът рискува да се подхлъзне в същия капан


Ако, разбира се, не влезе в "клуба" доброволно или вече не е жертва на реактивна предпазливост след онова предупреждение: "дори и най-малкото движение срещу БСП няма да ви бъде простено".


В деня, когато положи клетва пред Народното събрание, Румен Радев прилежно целуна кръста и Евангелието, после широко и бавно се прекръсти. Дано извън протоколната набожност знае, че в доктрината на християнството бремето на "потомствен грях" не може да тежи никому. В наследство остават само последствията от него. И непрекъснато спъват.
---
Текстът е допълнен в 22.20ч. на 2 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK