Блестяща ли е изолацията

Кен Томас, Изолация, 2006 г

© Портал

Кен Томас, Изолация, 2006 г"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Махалото на историята сякаш бавно се връща назад и пред очите ни изникват неща, доскоро немислими. Оттатък и отсам Атлантика, от двете страни на Ламанша, а както е тръгнало и от двете страни на Дунава. Общата тенденция е към самозатваряне и спускане на кепенците: нека онова, което е на път да се случва, да се случи, пък сетне ще видим. А някога Джон Дън твърдеше друго:


Човекът не е остров,
вътре в себе си затворен;
човекът има връзка с континента,
той е част от всичко друго;
отмъкне ли морето буца пръст,
по-малка става територията на Европа
.
(превод Владимир Левчев)


Стихове, връх в английската мисъл през XVII век. Но само две столетия по-късно Британската империя навлиза в период, който днес бихме могли да наречем прото-Брекзит: политиката на "Блестяща изолация" (Splendid isolation), когато Обединеното кралство се отказва от всякакви дълготрайни политически съюзи и от каквито и да било споразумения. Идеята е проста: самообособяването на Великобритания като "политически остров", за да доминира тя индустриално, финансово и военно над останалия свят, като запази автономност на действията си, та да може да действа ситуативно и "по свое усмотрение". Твърде скоро се оказва, че изолацията изобщо не дава чак толкова "блестящи" резултати. Тогава авторите на доктрината – Дизраели и лорд Солзбъри бият отбой. Ала е вече късно. Самият автор на термина – канадският политик Джордж Фостър, който го изковава през 1896 г., след десетилетия е принуден да признае, че
британската "блестяща изолация" с пасивността си съдейства
за агресията на кайзерова Германия


и че Първата световна война, с милионите жертви, вече е почукала на вратата. Интересно дали Тереза Мей или Борис Джонсън се връщат понякога в анализите си към поуките от Splendid isolation? Кой знае.


Същото, в не по-малка степен, е валидно и за новия стопанин на Белия дом. Едва ли и най-разпалените анти (алтер)глобалисти са очаквали, че тъкмо милиардерът Тръмп ще се окаже стожерът на техните въжделения. Нали тъй беше: Народът срещу корпорациите! Да спрем Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP)! И хоп, ей тъй изведнъж, милиардерът Доналд Джон Тръмп се оказа най-големият алтерглобалист в света, готов да отмени още няколко глобални търговски споразумения, да обезсмисли правилата на Световната търговска организация, да оттегли подписа на САЩ от споразумението в Париж за климатичните промени и какво ли не още. На практика това слага край на близо седем десетилетия американска търговска политика и връща САЩ в годините след края на Втората световна война. И още по-стъписващото е, че присъстваме на връщането към друга "блестяща изолация" в историята –


към протекционизма
от 20-30-те години на ХХ в.


винаги сочен от историците като една от основните причини за втория световен конфликт. Някой замисля ли се сериозно над това, имам предвид на върха на световната политическа пирамида?


Ако се съди по развоя на събитията, отговорът сякаш се съдържа в едно политическо есе на Йосиф Бродски, в което големият поет стига до неутешителни изводи:


Устойчивостта на пирамидата рядко зависи от нейния връх, но все пак върхът привлича вниманието ни. Рано или късно погледът на наблюдателя се изтощава от неумолимото й геометрично съвършенство, погледът иска промяна. Ала когато промените се случат, те почти винаги са към по-лошо.


XXI век е на път да се окаже
много по-различен от всички очаквания


И Старият континент (обединена Европа) тепърва ще трябва да намира себе си в новата световна политика на "сдържането".


А пък какво е мястото на България в тези глобални процеси, е въпрос, който всеки би трябвало да си задава със свито сърце. Изолацията на страната ни винаги е била тежък и болезнен процес, много по-различен от оперетния "изолационизъм по български", привиждащ се на разни екзалтирани кресльовци. Ето защо не е без значение в каква посока се движи българският външно-политически дебат: за отмяната на санкциите срещу Русия, за ЕС след Брекзит, за европейската позиция към Турция и по проблемите с бежанците и мигрантите.


На всеки здравомислещ българин би трябвало обаче да му е "безпощадно ясно", че независимостта на страната ни може да има своите гаранции само в архитектоника на международните отношения, категорично и дълголетно санкционираща казуси като Северен Кипър или Крим.


Трайното неразбиране на този факт, даже след като бъде "надлежно" разяснен, както обичат да казват в казармата, свидетелства за две неща.


Или за умствен проблем, изразяващ се в неспособността историческият опит да се преработва в що-годе логични съждения.


Или за интимна привързаност към "най-блестящата изолация" в днешния свят (казвам го не с ирония, а с болка):


привързаност към
севернокорейската (кимирсеновска) идеология "чучхе"


блестящо съчетаваща "независима политика", "самостоятелна отбрана", "самодостатъчна икономика" и "трайно мобилизиране на масите". Доколкото си спомням, прессекретарят на президента Елена Йончева е автор на филми, посветени на този вид "политика на независимост". Може би е време те да бъдат гледани и на "върха на пирамидата".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  Поредната статия с определено алтерлогични блестящи архитектонични "съждения" на многоуважаемия аФтор???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Хубав коментар,има над какво да се замисли човек.

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Абе Дневник, дайте най-после изказвания и мнения на технократи, инженери, икономисти! Пък обяснете на хората, какво ще прави България в този пусти хубав глобален свят! Обяснете как ще се връщат дълговете на Гърция, Италия, Франция, Щатите, ако щете! Обяснете защо най-напредналите държави се замислят за базов доход! И в края на краищата нека журналистите и разните писари като Тони не си мислят че ще има кой да ги чете и коментира, и харесва или не, когато след 20 години маргиналните групи в България станат мнозинство!

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  Точно обратното изолацията в личен план и политиката на изолационизъм в държавен план е много глупава и погрешна. Особено сега, когато светът е толкова глобализиран.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Да вземаме заеми, викаш, докато дават, да си купуваме китайска техника и да лепим стиропор, докато не задлъжнеем като Гърците, пък внуците да му мислят!

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Аз мисля, че колкото и да се напъва Елена Йончева, до изолация на България в смисъл на "идеята Чучхе" не може да се стигне.

  Какво, тримата с фуражката и Маршал Йотов ще внесат закон, забраняващ на върхушката да се вози на Мерцедеси, да си праща децата на Запад да им превежда пари (не рубли)? Ще научат "трудовите маси" да си произвеждат сами Самсунги, Тошиби, Айфони, бяла техника? Ще ме задължат да атдъйхая в хотела на участника moree на Слънчака и да му ям вкиснатите манджи? Или да не работя за чуждестранни възложители и да не им взимам пари (не рубли)?

  Айде мерси, ама некой друг път.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":
  Ти си ясен, ама ако намалят финансирането друга песен ще запееш!

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Тонито се чуди от кой ръкав да извади опорните си точки като забравя фундаментални, императивни истини. Доста преди Първата война Британската империя е основен двигател на световния прогрес. Същото се отнася по-късно до англо-саксонския свят като цяло - отново основна движеща сила на Западната цивилизация. Не само победата във II световна и възстановяването на Европа от гюбрето, но и опазването на Европа от червената чума дължим преди всичко на САЩ и англо-саксонския свят като цяло. Дори последната язва на континента - Югославия беше лекувана с американско лекарство поради некадърността на европейските терапевти. Примерите могат да продължат безкрайно. На този фон идеята на Тонито, че точно този път британци и американци са направили грешния избор звучи нелепо? Неумението да се проумееят реални факти често води до съзерцаване на историята от канавката край пътя.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Ми дайте пък, като човек не е остров да легнем на пътя с всеки, който има мерак!?
  Трайното неразбиране на отрицателните страни на това поведение е меко казано - ''странно'' за автори като Тони Николов?

  [email protected]
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Весело

  До коментар [#5] от "ban":

  Хахаха... не Бан, ти ги викаш тези неща, не аз. Моят коментар имаше съвсем друга идея. Никога досега светът не е бил по-глобален и свързан от колкото е в момента. Процеса на глобализация засегна всички държави и тези, които искат да се изолират от останалите само ще загубят. В исторически план има много примери за това. Специално за България, ще ми да поддържаме добри и отворени отношения с останалите държави и съюзи по света, да имаме балансирана външна политика и разбира се да останем достоен член на ЕС. А, самия ЕС трябва много повече да задълбочи своите отношения с останалия свят - Източна Азия, АСЕАН, Меркосур, дори АС да се разграничи от САЩ, които се управляват от един идиот изолационист и да засили своята глобална роля.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  това е защото най-вероятно след Сорос(доста скоро) пари няма да има. Просто вече подобни фейкмейкъри не са от полза за глобалната концепция за новия световен ред.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  [quote#10:"Иво"]да се разграничи от САЩ, които се управляват от един идиот [/quote]
  това е доста неприемливо твърдение. имаш ли някакви доказателства или и ти си поръчков фейкмейкър.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]Или да не работя за чуждестранни възложители и да не им взимам пари (не рубли)? [/quote]

  Добре сте го казали всичко, но тези които са ви написали минусите бъдете сигурен че никога не са сътворили нещо било то с ума си или ръцете си.
  Те винаги са били на хранилка и няма да разберат какво значи това, да сътвориш нещо и да държиш живота си в собствените си ръце.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#13] от "pomnesht":

  Абе човека си беше признал, че твори коментари и затова взема пари!

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Весело

  [quote#0:"Тони културата"]привързаност към
  севернокорейската (кимирсеновска) идеология "чучхе"
  [/quote]
  Досега обвиненията към Тръмп бяха че бил агент на Путя. Тонито ни отваря очите чи бил почитател и на севернокорейската идеология чучхе!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Прогресът е движен от технологичните гурута. Хуманитаристите могат да повишават само интегритета им, техния и на народа. И двете части са върха на пирамидата. Напоследък заради смяната на върха от умерен оптимист ставам неуверен оптимист...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  [quote#12:"КМЕТ В СЯНКА"]това е доста неприемливо твърдение. имаш ли някакви доказателства или и ти си поръчков фейкмейкър. [/quote]

  Да, сигурно е неприемливо за неговите фенове. Предполагам, че и ти кмете си един от тях. А, относно доказателствата, ами достатъчно е да видим колко много поразии направи този глупак Тръмпи от както стана президент. Примери искаш ли да ти давам конкретно?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  "Или за умствен проблем, изразяващ се в неспособността историческият опит да се преработва в що-годе логични съждения."

  Колко мило.
  С тази разлика че интерпретацията на историческия опит в горната статия е твърде, така да се каже финансово подпомогната и до голяма степен се разминава с историческите факти.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Изолацията е илюзия, с която нечестни политици се опитват да мамят по-глупавата част от електората.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  [quote#8:"Lemmy"]опазването на Европа от червената чума дължим преди всичко на САЩ и англо-саксонския свят като цяло. [/quote]

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  Ти чуваш ли се какво приказваш?! САЩ и Британия се съюзиха със Сталин... Вместо да оставят на Хитлер да го унищожи,а след това и него да го притиснат до стената,блокирайки Европа по море. А след ВСВ американците си правеха алъш-вериш със СССР и го спасяваха от глад,продавайки му пшеница! И едва през 80-те години,когато комунистическа Русия беше прогнила до основи,Рейгън я бутна. "Студената война" беше един пошъл театър. В действителност не е имало такава,до идването на Рейгън. Ама толкова опростачено гледате на Историята,че на човек му се отщява да дискутира с вас!

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  И къде виждате изолационизъм?! Гледахте ли днес новините? Тръмп каза директно,че няма да свали санкциите срещу Русия,докато тя не върне Крим на Украйна.
  Попари надеждите на Ердоган за някакво приятелство с него.
  Ще създаде зони на сигурност в Сирия,където да бъдат върнати така наречените бежанци. (В същото време Меркел ще вкарва още "бежанци" в Германия - по 500 на седмица от Турция.)
  Тръмп заплаши Северна Корея с унищожителен ядрен удар,ако тя продължава с изпитанията на балистични ракети.
  Същото и с Иран.
  Съгласи се Тереза Мей,че Британия и САЩ трябва отново да поведат светът.
  Та пак питам,къде виждате изолация на САЩ?!

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  [quote#16:"penetrating"]Прогресът [/quote]

  До коментар [#16] от "penetrating":

  "Прогресът" е модерна лъжа! Няма такъв. Има възход и упадък.

 23. 23 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":
  "Прогресът е модерна лъжа! Няма такъв. Има възход и упадък."

  Как би обяснил тогава това, че средната продължителност на живота в Англия и Франция се е увеличила за 250 години 2.5 пъти? Или че продължителността на работната седмица се е намалила горе-долу толкова пъти? Или рязко увеличена мобилност на човека? Или глобалната информация? Възходът и упадъкът, за които говориш, са само малки отклонения в тази обща тенденция, която ти очертавам.

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1755 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":

  Мда-ааам, трябваше да се съюзят с Хитлер, ама на - не пожелаха да слушат идиотите с дълбокото разбиране на историята. А може би една ядрена война в Европа щеше да бъде един вид катарзис? Абе, що не си стоиш при кемтрейлса и илюминатите, животът с тях е по-лесен за обяснение. 💊💊💊

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#23] от "авторът":

  Това,че днес се придвижваме със самолети не ни поставя по-високо от римляните преди две хиляди години. Впрочем,технологичен "прогрес" като днешният е имало периодично и в миналото. По "Дискавъри" един лекар показа хирургически инструменти от времето на Римската империя,които според него са много по-добри отколкото съвременните.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":

  Глухи човече, ти направо пренаписа историята на ВСВ и Студената война с този си коментар. Предполагам си прочел тези твои тези, които споделяш в някои алтернативен исторически сайт, блог или форум.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Америка не се самоизолира от света, ако това е внушението на статията. Всеки ще ви каже, че винаги когато почистваш къщата, първо я затваряш и непускаш гости в нея докато не приключиш с това. А "темата за изолацията е идеална за изолиране" и сигурно е вечна като такава (както е вечен и света) и обикновено хората на изкуството много я обичат и затова периодически я чоплят.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#13] от "pomnesht":

  "... тези които са ви написали минусите бъдете сигурен че никога не са сътворили нещо било то с ума си или ръцете си."

  Повечето не ги знам, но за чиновника от БАН, който полира с лакти бюрото за 600 лева на месец, съм абсолютно сигурен.

  В днешния свят, ако човек изобщо умее НЕЩО, не стои на 600 лева.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Никой не разбира, че Тръмп не е изолационист. Той иска да анулира неравностойни търговски съюзи (например САЩ-мексико, но не и САЩ-Канада). Защо ли? Понеже в Мексико заплатите са ниски и концерните правят там заводи, които поради ниската себестойност на продукцията подбиват стоките в САЩ. А в Канада заплатите са високи и търговията не е (толкова много!) неравностойна. С това Тръмп се опитва да пресече апетита на концерните да изнасят производства извън САЩ.
  Изолационизъм е политическо понятие. Например на САЩ да им е безразлично, че Иран тества ракета или атомна бомба.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  [quote#7:"ban"]Ти си ясен, ама ако намалят финансирането друга песен ще запееш! [/quote]
  Кога ще намалят това финасиране? Не трябваше ли да стане през януари? какво ви казват на Позитано по въпроса?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  и никой не разбира че Брексита има в основата си същата идея - на ОК не му трябва съюз с Гърция и източно-европейските държави, дори и със средна Европа, ако си спомним митичния полски водопроводчик окрал толкова много работни места отвъд Ла-Манша

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  До коментар [#31] от "vxa15365434":

  Интересно, че няма гръцки водопроводчик. Имаш ли идея защо?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално


  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Ганчо както винаги се е объркал тотално! Ясно е, че нямаш понятие какво се случва в БАН по напълно обясними причини. Все пак да те светна, че имам познати, млади момчета, които работят в БАН и обикалят света със заплатите и хонорарите по различни проекти, по които работят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  [quote#32:"Blood Red Skies"]Интересно, че няма гръцки водопроводчик. Имаш ли идея защо?[/quote]  До коментар [#32] от "Blood Red Skies":

  Защото Англия е твърд съюзник на Полша от Втората Световна война и поляците имат доверие на Англия. Освен това Гърция е дребна балканска държавица и по големина не може да се мери с Полша.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  "Кога ще намалят това финасиране? Не трябваше ли да стане през януари?"

  Абе мен нещо ме привикват отново във Вашингтон за десетина дни през март, дали Стив Банън няма да ми съобщи, че са ми резнали гранДа?

  Всъщност, гранДа ми е от Сорос, а на него Дръмпфел може най-много да му накриви ... ярмулката...
  😆😆😆😆😈

  Эээээх, отново лошата Америка попари надеждите на прогресивния лумпенпролетариат:

  "The United States continues to condemn and call for an immediate end to the Russian occupation of Crimea," said Nikki Haley, President Donald Trump's envoy to the world body. "Crimea is a part of Ukraine. Our Crimea-related sanctions will remain in place until Russia returns control over the peninsula to Ukraine."

  Ако на някого му засъхне гърлото, напитките са в легена под мивката.
  😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#31] от "vxa15365434":

  Говориш, като човек, който никога не е ходил в Англия. Полският водопроводчик е най-малкия проблем на англичаните. В делничен ден в Лондон след 18:30 трудно можеш да срещнеш бял човек по улиците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  В потвърждение на горното, току-що получих и Your Daily Briefing, бюлетина с по-важните новини за деня на New York Times, където пише следното:

  Mr. Trump plans to keep sanctions on Russia in place until the country withdraws from Crimea...

  Ха-хааааа, тавариши! Айде честито, нема нужда, много ми беше приятно, мерсииии...

  Едно Доместосче за из път? 😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Ти въобще не можеш да схванеш алегорията ми. Нали затова писах "митичен полски водопроводчик". Защото е мит! Имат се предвид всички посочени от теб.
  Но това е нивото на коментиращите в Дневник - ниско!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Весело

  То всяка красива и заможна дама е изолационистка, понеже много внимателно си подбира контактите! Тъй де! На либертианците-мераклии им текат лигите ... нооо дамите не пускат!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#38] от "vxa15365434":

  Не използвай сложни думи, като разговаряш с тоя.

  Той, ако беше мъндзърко по-умен, нямаше да разправя, че негови приятели в БАН "обикаляли света ПО РАЗЛИЧНИ ПРОЕКТИ".

  Демек - грантаджии. Същото, в което обвинява мен.😉

  Ээээх, душевная убогость...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#35:"Norman Granz"]Ако на някого му засъхне гърлото, напитките са в легена под мивката. [/quote]
  Този коментар ... много е готин! Направи ми деня ... тънкия моменте, че тези които трябва да усетят иронията в него, няма да успеят да го проумеят.
  Но благодаря за свежия полъх!

  Truth is only valid at a given point of time
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Христов":

  "... няма да успеят да го проумеят."

  😉

  Конкретизирал съм го в No. 37, накрая. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#42:"Norman Granz"]Конкретизирал съм го в No. 37, накрая. 😈[/quote]
  Твърде късно успях да прочета коментара (докато пишех моя към Вашия), но и допълнението си го бива, хехе!

  Truth is only valid at a given point of time
 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":
  Това,че някой е бил прав в миналото не го застрахова от идиотски грешки в бъдещето.
  Тръмп е карикатура. Опасна вече карикатура. Единствената полза от президентсвото му би могла да бъде разбутването на заспалия и самодовелен елит на Запада. Брексит откъдето и да го погледнеш си е недомислица и политическа глупост с никакви позитиви за огромното мнозинство от британците.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Разбрах, Вие изчуквате с длетото думите си върху камъка. Не съм забелязал други такива около мен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  [quote#3:"ban"]когато след 20 години маргиналните групи в България станат мнозинство![/quote]
  Вече са мнозинство!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 48 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.

  Авторът да не се отваря толкова много моля)

  "
  Трайното неразбиране на този факт, даже след като бъде "надлежно" разяснен, както обичат да казват в казармата, свидетелства за две неща.

  Или за умствен проблем, изразяващ се в неспособността историческият опит да се преработва в що-годе логични съждения."


  И ние пушим цигарки Кент и разбираме от геополитика и история, но за разлика от него не сме на хранилка, а мислим със собствените си глави

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK