Михаил Неделчев: Докато не разсекретим досиетата, случаи като този с "Власт и съпротива" ще продължават

Михаил Неделчев: Докато не разсекретим досиетата, случаи като този с "Власт и съпротива" ще продължават

© Юлия Лазарова"Дневник" потърси литературния критик и историк Михаил Неделчев за коментар по случая с Илия Троянов и българския превод на романа му за "Държавна сигурност" "Власт и съпротива". Преди седмица писателят публикува във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" есе, с което обвини българския си преводач в принадлежност към структурите на ДС. Авторът допусна, че Любомир Илиев - един от най-уважаваните преводачи от немски език - умишлено е пропуснал и променил пасажи от неговия текст.


Случаят предизвика разнопосочни реакции. Каква е вашата позиция?


- Случаят е плод на недостатъчността и несъвършенството на закона, с който се разсекретиха документите на Държавна сигурност. Ако се бяха разсекретили всички, нямаше да има такъв случай.
Какво се случва сега: Пламен Дойнов, който последователно проучва архивите, е достигнал до имената на хора, известни преводачи, литератори. Част от тях не са разсекретени. Съществуват документи за тях, но законът забранява тази информация, която не е секретна и до която има достъп, да бъде обявена. Затова Пламен Дойнов написа "Балът на тираните". В нея има шест стихотворения, посветени на такива случаи.


Когато се вгледаме в шестимата така наречени агенти, се вижда, че те са имали досег със западноевропейската култура.Това е обезпокоително. Това беше много наблюдавана зона, комунистическата власт имаше параноя от контактите със Западния свят. Така че хората, които са се занимавали, са били в риск ДС да прояви особено внимание към тях – или чрез насилие, или чрез съблазън.


Аз лично до 1989 г. не съм пътувал на Запад. Но бях клиент на ДС от края 60-те години. Има две дела за оперативно наблюдение, първото, до 1975 г., е над 1200 страници. Второто, което ми казаха, че е унищожено, би трябвало да съдържа евентуалните донесения на хора от близкия кръг.


Много се надявам, че Илиев не е донасял за нас, които стояхме с години на едни същи маси в кафенето на преводачите. Любомир Илиев е отличен, блестящ преводач, може би най-добрият от по-новото поколение.


Всичко това поражда травматични спомени, усещания. Любимир Илиев донасял ли е за мен или не? Искам да знам. Ако са го карали да пише за германските си контакти, за мен това ще бъде до голяма степен обяснимо. Но ако има за нашата среда... това е съвсем различно. За да няма идиотски конфликти, недоиказаности, трябва до целия масив от текстове да има свободен достъп. Да бъдат разсекретени имената на всички, но да им се даде възможност да разкажат какво се е случило.


Мнозина имаха тази възможност, но никой не се възползва.


- Имаше единични случаи. Мълчат, защото това е една срамна тайна. Дори ако са били насилвани. Дори за мен не е приятно да си спомням, макар че съм бил от следените.


Искам обаче тук да добавя нещо: самата реакция на Илия Троянов ми се струва параноична. Да твърдиш, че заради такава свързаност, ако я има, Любомир Илиев си е позволил такива промени в текста, е параноично.


Аз се съмнявам в начина, по който Илия Троянов подготвя фактологичната основа на своите книги. В книгата му "Кучешки времена. Революцията менте - 1989 г." са окарикатурени всички дейци на СДС, включително нашата Радикалдемократическа партия. Въпросът е, че информаторите в нея са маргинални лица. Добре, тези гласове могат да бъдат чути. Но когато пишеш такава книга, трябва да имаш имаш още поне 10 гласа, да погледнеш в цялост.


Илия Троянов е значим писател, но не съм съгласен с позицията "в тая страна така се случва". Ако Троянов е с такова усещане за морална чистота, защо не е реагирал, при положение, че преводачът на един от предишните му романи бе разсекретен две години преди това като сътрудник на ДС? (Бел. ред: Илия Троянов отвърна, че не е знаел.)


Ако обвиненията към Любомир Илиев в принадлежност са верни, смятате ли, че е трябвало да си направи самоотвод - да не превежда книга за Държавна сигурност?


- Ако - да. Всеки който знае за себе си такава тайна, би трябвало да откаже. Перверзно е точно това, че темата е Държавна сигурност.


Хипотезата ражда нов сюжет около книгата.


- Да, книгата обрасва с един нов сюжет. Тъпото е, че хората няма да я прочетат сериозно. За такъв тип книги има две реакции – или възхвала, или пълно отричане.


Може ли талантът да бъде смекчаващо вината обстоятелство за принадлежност към службите?


- О, да. Хората са различни и провокират различни нива на респект. Респектът ми към Любомир Илиев продължава да бъде голям, докато не знам точно какво се съдържа в тези документи. Сега имам едно амбивалентно отношение, провокирано от липсата на информация.


Според мен Илия Троянов, който вече е въвлечен в този сюжет, трябва да измине пътя на Пламен Дойнов, да прочете архивите и тогава да състави своето мнение. Естествено и Илиев, когато се върне в България, трябва да види какво има в архива.


Донякъде би трябвало да знае.


- Понякога хората не знаят какво са им приписали. Познавам такива случаи - цял списък с хора, които бяха обявени по едни или други причини, но знам, че не са доносничили за другарите си.


Как оценявате постъпката на Пламен Дойнов?


- Проблемен акт. Но го приветствам. Това е път към отварянето на тази завеса на мълчанието, на укриването на тайни. Докато има тайни, ще с случва това. Ще продължаваме да бъдем манипулирани. Всеки който иска, може да прочете какви отвратителни неща са написани за мен.


Вие питали ли сте познатите си дали, какво и защо са донасяли?


- Не. За единият от "Бала на тираните" съм сигурен, че е действал много внимателно, дори ако е бил принуден да пише.


Имат ли морално задължение тези хора да се обърнат към вас, да потърсят прошка, да дадат обяснение? А пред обществото? Това посочва в есето си Илия Троянов - липсата на опит за разкаяние, мълчанието на всички разкрити. Този обществен разговор потъва.


- Потъва, той е прав. Но как да признаеш, когато в една още травмирана среда като нашата това означава да се обречеш на остракизъм. Какво се случи с Богдан Богданов? Аз бях единственият, който го защити - по много причини, включително дългогодишното ни приятелство. Имаше дебат в Червената къща. Той не дойде, но аз бях дискутант. Не ми благодари. Веднъж ми каза с пет изречения защо това се е случило. После близкият ми приятел Александър Кьосев ми каза: това бе едно от най-големите ти падения.


Дори един Богдан Богданов, с такова високо осъществяване в толкова сфери, бе подложен на остракизъм, изчезна за дълго от публичния живот.


Изглежда трудно защитимо, че талантливите хора трябва да съдим различно. Излиза, че ако г-н Илиев не пожелае да защити името си, това би било приемливо.


- Не е приемливо. Ще останем с двусмислено, неизяснено отношение към него. Искам да знам с кого съм бил на една маса. Искам да знам писал ли е за големия поет Николай Кънчев, с когото сме били стотици пъти заедно и са са говорили какви ли не неща, включително против властта.


Един от първите текстове след 1989 г. беше на агент Димитър, публикуван във в. "Репортер 7". Кеворк Кеворкян. Беше текст за четиримата критици структуралисти – Огнян Сапарев, Енчо Мутафов, Светлозар Игов и Михаил Неделчев. Беше автентичен – нямаше как да бъде съчинен през 90-те. При внимателен прочит се вижда, че той не е искал да навреди на никого от нас. Беше написан много внимателно, мислен текст. Разказваше очевидни неща. Нямаше нито едно изречение, което може да свърши работа на ДС.


Докато има други случаи - текстове, писани за ДС от големи писатели в качеството на експерти, които дават характеристики на колеги. В моето дело има такъв текст от Драгомир Асенов – в качеството му на секретар на Съюза на българските писатели, не на агент. Написано е следното: Свeтлозар Игов е гениален, а Михаил Неделчев е хитър. Игов е от наше семейство, Неделчев – от буржоазно. Игов е експулсивен, Неделчев е прикрит. Тоест - аз давам лоши идеи на Светлозар Игов.


Александър Кьосев предложи скала за вината на сътрудници на ДС - имате ли подобна скала кое доколко е оправдано?


- От моя гледна нищо не е оправдано. Въпреки че почти ежедневно общувах с петима от ДС. Единият, Петко Михов, висеше постоянно с нас и понякога ни предупреждаваше, че се готви акция.


След 1989 г. на един дебат в Народното събрание разказах това. Тогава посочих Александър Лилов като главно ченге. Защото през 70-те той изнася доклад за борбата с идеологическата диверсия, в следствие на който се създава VI управление на ДС. Къде да виниш Петко Михов, когато Лилов е като Химлер, върховен поръчител? Покрай ДС забравяме, че основната вина е на комунистическите вождове.


Между другото след речта ми в парламента Петко Михов го върнаха в МВР.


Кой трябва да прочете - явно и да анализира литературно, тези огромни количества документи, да ги сравнява спрямо биографични детайли, които често не са ни известни? Излиза, че вината е неизмерима.


- Много е сложно. Дори аз, който към литератор, съм проявил леност и още не съм направил една малка книжка по първото си дело. Писал съм само за отделни текстове.


Много е трудно да се обхване тази действителност - огромни текстове, в които има колосални глупости. А и много хора отказват ги да поискат от архива. Не искат да знаят.


Тогава защо не затворим страницата и да забравим?


- Не можем. Тя е горяща. Непрекъснато се пораждат такива срамни сюжети. Непрекъснато сме застрашени от самообвинения, от травми и задълбочаване на взаимните подозрения. Затова всички документи трябва да бъдат разсекретени, този разговор не бива да спира.


Има ли книги по темата, които трябва да се прочетат?


- "Следеният човек" на Веселин Бранев. Макар че и там има недоизказани неща - тези момчета са били привилигировани, за да могат да пътуват. Това някак си е подсказано, но недостатъчно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Тепърва и да разсекретите, полза голяма няма.
  Въпросът е защо не го направихте през 1997 г., щеше да е с доста по-голям ефект. Сега вече парите се излапаха, всеки се докопа до длъжност и е почти безмислено.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  Чакай сега - романът, като излязъл на български - авторът не го ли е погледнал!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Подлогите на ДС и КГБ никога няма да свършат у нас.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Толкова е мръсно и гадно всичко. Толкова съдби са прекършени завинаги. Хора, на които си вярвал , се оказаха не това, за което си ги мислил. И като си помисля, че Митьо Гестапото и такива , като него, пишат книги и се разхождат по телевизиите да ни промиват мозъците и не си получиха наказанието , каквото и да е то. Ние не научихме миналото си, затова и бъдещето ни е все по-неясно.

 5. 5 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Разстроено

  [quote#4:"Роси"]Ние не научихме миналото си, затова и бъдещето ни е все по-неясно.[/quote]
  Е това е нещото което комунистите никога няма да разрешат да стане , защото чрез миналото те управляват нашето бъдеще , тяхното бъдеще е светло , окрадоха държавата за девет поколения напред .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много грозно - преводачи агенти на ДС?! Грозна картинка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Досиетата трябваще още 1990 г. да бъдат радсекретени. По друг начин щеше да протече преходът.

 8. 8 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Имал е таман 6 месеца да го гледа и преглежда. Отделно редактори. Гледах предаването по БНТ за тези обвинения - едно от основните е, че преводача бил използвал преизказно наклонение (ако не бъркам термините) вместо изявително, неща които ги няма в немския и е работа на преводача кое да избере, но което видите ли в случая било направено нарочно за да се омаловажяло това за което се разказва (взривяването на статуята на Сталин)... Параноя от всякъде, то и Илия Троянов си го признава че е параноя, но не му прави чест така да се изхвърля без да е сигурен в каквото и да е!

 9. 9 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Самият Неделчев не е написал книга по въпроса. А беше публична тайна, че Радикалдемократическата партия е с най-много ченгета и службогонци.
  Но интервюто му е добро и смислено.
  Възможно са само две причини да не напише за случилото се и за ченгетата - страх или зависимост.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Весело

  До коментар [#8] от "Сталкер":

  Мен ми се струва, че книгата му е залежала и сега прави реклама , че уж преводача, че уж ДС му виновни, а то е за да раздуха темата за ДС от книгата, че барем някой е купи!
  Ако темата беше друга - някой друг щеше да изкара виновен!

  [email protected]
 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Къде бяхте през 1989-1990 година, когато трябваше да разсекретим досиетата и да направим лустрация. Доколкото си спомням, Неделчев беше тогава един от активистите на СДС, защо не направиха нужното тогава, а сега.

 12. 12 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Айде вземете пуснете в рубриката "Четиво" и стихотворението на Пламен Дойнов, че да не се ръсим с 12 лв за цялата книга.

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Вече 27 години се дъвче тази тема. Да се разсекретява целият наличен архив, за да се успокои обществото - за това е необходима политическа воля

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#13:"neut"]Да се разсекретява целият наличен архив, за да се успокои обществото - за това е необходима политическа воля[/quote]а такава воля е липсваща в милиционерския ГЕРБ.

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Почти 30 години тъпчем на едно място. Кога най-после ще се заговори за вербовчиците, кога ще се направят пълни списъци на щатните слутели на ДС. Чел съм достатъчно документи, за да знам, че насила вербуваните са гледали да донасят безобидни неща, а невербуваните квартални функционери на БКП (днес БСП) и на ОФ са предлагали на ДС направо присъди и срокове за изселване и концлагер.

 16. 16 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не съм съгласна, че разкритите доносници са стигматизирани. Обикалят си из медиите и определят общественото мнение.

 17. 17 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  [quote#1:"DJTrump"]Тепърва и да разсекретите, полза голяма няма. [/quote]

  Тези, които знаят какво има в папките, могат да манипулират "неразсекретените". Полза има за да се прекрати тайното дърпане на конците на "неразсекретените".

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2277 Гневно

  Трябва да се постави от нас, суверенът, като условие към бъдещите ни служители в парламента, стига сме си говорили, няма да мине без тази мярка.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#1:"DJTrump"]Въпросът е защо не го направихте през 1997 г., щеше да е с доста по-голям ефект. [/quote]
  Въпросът има и отговор. Петър Стоянов беше този, който прати закона, подготвен от СДС, за разсекретяване на досиетата на конституционния съд.
  КС пък беше пълен с ченгета и резултатът е този!
  Мантрата "Костов е виновен" върви и до ден днешен.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  Всички преводачи са били или сътрудници ,или следени отблизо ,защото са имали контакти с чужденци.Няма нищо чудно и не знам защо има такива реакции.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Най-лошото е,че „обикновените “ подлички доносници ги заклеймяват еднакво с поръчителите.Сега този Илиев го разнасят из фейсбуците ,а Митьо Гестапото полуяава ордени по това време.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":

  Точно през 90-та комунистите бяха на власт и Семерджиев гореше досиета.Прочистиха си техните и оставиха досиетата на лагеристи,които са подписвали за да оцелеят.

 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#15] от "spiegel":

  Ще спрем да тъпчем на едно място само след като се изкара цялата информация, прегледаме я и я обсъдим. След това и двете страни трябва да решат (да поискат прошка/да не кажат нищо, респ. да простят/да побеснеят). Докато това не стане, червеи ще гризат душите и на следни и на доносници, и ще оскотяваме вся повече и повече.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  "Илия Троянов е значим писател, но не съм съгласен с позицията "в тая страна така се случва"."

  Защото "в тая страна" точно "така се случва". Защо е това несъгласие, като е очевидна истина?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#1:"DJTrump"]Сега вече парите се излапаха, всеки се докопа до длъжност и е почти безмислено. [/quote]

  Исказ на ЧЕНГЕ!!! Винаги има нужда да се разкрие истината! Особена тази, с ченгетата и доносниците от ДС! Като не с дава щатните служители на ДС да хулят доносническият си апарат, създаден от тях и от чиято дейност те са се ползвали (това е биро работата им) Не може да извършва декомунизация Митьо Гестапото! Той е ПРЕСТЪПНИК който трябва да се съди, осъди и вкара в затвора! А на практика сега Митьо Гестапото посочва "кой да влезне в затвора"! Налице е наглост от висша степен, характерна на създателите на комунизма и техните слуги комунистите!!!

 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#2:"karabastun"]Чакай сега - романът, като излязъл на български - авторът не го ли е погледнал!?[/quote]
  -Гледал,гледал в тиража малък се е взрял
  и като нищо друго не видял
  седнал та жалба написал.

 27. 27 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#19] от "Alexander97":
  Разбира се,Мантрата "Костов е виновен" върви и до ден днешен, но не е вярна.
  Но и очевидното, че некадърноста или зависимостта на Костов не позволи да се направи решителна крачка към осветляване /поне на най-важното / от досиетата, също не може да се отрече.
  Щото малко след Костов точно комунистите направиха именно такова нещо. И бяха оповестени редица факти. А и някои се хранеха благодатно десетина години. Като М. Андреев...
  А и редица речовити "антикомунисти"" се оказаха точно агенти на ДС

 28. 28 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#20:"hodounski"]Всички преводачи са били или сътрудници ,или следени отблизо ,защото са имали контакти с чужденци.Няма нищо чудно и не знам защо има такива реакции.[/quote]
  -Така е било и от двете страни на ,,желязната завеса''.
  Така е и сега навсякъде по света. От неграмотни хора и без знания на езици, не може да се събира информация за ,,другите''.

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "Един от първите текстове след 1989 г. беше на агент Димитър, публикуван във в. "Репортер 7". Кеворк Кеворкян. Беше текст за четиримата критици структуралисти – Огнян Сапарев, Енчо Мутафов, Светлозар Игов и Михаил Неделчев. Беше автентичен – нямаше как да бъде съчинен през 90-те. При внимателен прочит се вижда, че той не е искал да навреди на никого от нас. Беше написан много внимателно, мислен текст. Разказваше очевидни неща. Нямаше нито едно изречение, което може да свърши работа на ДС.”

  Демек Кеворк е добро ченге?!
  ‘Ми те лоши не останаха!
  Или са работили на ползу роду, или майсторски са хвърляли прах в очите на комунистите...

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Мишо, Мишо, късно е либе за китка или за каквато и да е нормализация в България ! СДС и Желю Желев просто не се оказаха на висотата на изискванията на времето и направиха колаборация с комунистите , и накрая се оказа че комунистите станаха и християни и милионери и даже ни учат на демокрация ! Просто трябваше да осъдите БКП/БСП , да я обявите за престъпна, да извадите досиетата, да направите лустрация поне до трето коляно . Да ама не ! И къде са сега демократите ? На бунището ! Някои се споминаха но тези които го направиха по-късно си отидоха омерзени от грешките които направиха ! Защото и историята такава оценка ще им сложи . Толкова много наивност и глупост имаше в първите лидери на СДС , докато комунистите се снишиха и подмолно издърпаха килимчето под краката на СДС . Сега е късно за каквото и да е !

 31. 31 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Г-н Неделчев, случаят с "Власт и съпротива" е едно голямо нищо. Някакъв преводач бил доносник. Да кажем, че превеждайки тази книга, той все пак изплаща частица индулгенция за това, да се знае повече за онези времена.

  А какво да кажем за доносниците, които бяха президенти, които управляват университети, които управляват медии, гастролират в студиата ежедневно да дават становища, които управляват обществени пари и заемат държавни длъжности, учат студенти и прочие и прочие...? Има общодостъпен списък с тези хора в интернет и те все още са влиятелната част от обществото. И въпреки това, никой не е стигматизиран, ничий живот и кариера не са пострадали, никой от тях не е поискал прошка.

  В този смисъл, ако има посочване, но няма покаяние и промяна, какъв е смисълът на вашата лустрация?

  Можете да сте сигурен в две неща: 1. времето най-добре ще излекува тази травма, когато поколението на жертвата и палача си отиде; 2. когато обществото се окаже отново в състояние на несвобода и диктатура, ще се пръкне чисто ново поколение от подлеци, готови да предадат другия също като вашите ДС-ари. Независимо от уроците на миналото.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на just
  just
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Като му чета отговорите на Мишо Неделчев, си мисля абе какво е това странно изказване, все ги завоалира нещата, все едни полуизказани, един такъв мек тон, да не засегне никого, те видите ли били принуждавани, ама всъщност били добри хора. Това ме навежда само на една мисъл-и този е ченге. Не напразно онзи който му е писал характеристиката едно време го е описал -
  "хитър", та и сега се опитва да хитрее.

 34. 34 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ на номенклатурата на тоталитарната Партия, досиетата са по-маловажни

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Ужасът на КДС ще ни следва докато е сянка, скрита в тъмното, смееща се безмълвно над всички нас. Трябва да се извади на светло.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  грозно или не - етическата гаранция за дейността на някого никога не е зависило от филологическите му умения. или други професионални такива.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  [quote#21:"hodounski"]Най-лошото е,че „обикновените “ подлички доносници ги заклеймяват еднакво с поръчителите.Сега този Илиев го разнасят из фейсбуците ,а Митьо Гестапото полуяава ордени по това време.[/quote]

  Ами този Илиев защо е направил тенденциозен превод и по този начин е продължил да обслужва ДС? Нека сега го разнасят из фейсбуците и нека го заклеймяват. А Митьо Гестапото вече се е издигнал. Той не получава ордени , а ги раздава на такива като него колеги по линията на ДС.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Остава Михаил Неделчев да обясни защото когато имаха пълната власт /парламент, президент, предложен от тях главен прокурор/ не ги разсекретиха тези досиета.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  [quote#24:"Cassi"]Илия Троянов е значим писател, но не съм съгласен с позицията "в тая страна така се случва"."

  Защото "в тая страна" точно "така се случва". Защо е това несъгласие, като е очевидна истина?! [/quote]

  Ами защото Людмил Неделчев като литератор трябваше да напише подобна книга, а до сега не е написал. Единственото му морално извинение за това е да признае , че е некадърен да я напише. Другото е завист и злоба.

 40. 40 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Я, Мимето се изкихало! Ало-о-о, като трябваше да то направите, накъде гледахте? Тичахте по уредбите на самите себе си. Слушах ви, гледах ви, разбрах ви и бегах! Повече не искам и да ви виждам-чувам. Още по-малко да чета!!!

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#27:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Но и очевидното, че некадърноста или зависимостта на Костов не позволи да се направи решителна крачка към осветляване /поне на най-важното / от досиетата, също не може да се отрече.
  Щото малко след Костов точно комунистите направиха именно такова нещо. И бяха оповестени редица факти.[/quote]
  Досиетата ги разсекрети ДПС! БСП бяха против но не успяха да се наложат. Защо и какви сметки си е правил Доган си остава загадка но фактите са такива, за наш срам и позор досиетата отвори ДПС начело с агент Сава, не "автентичните десни".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#35:"penetrating"]Ужасът на КДС ще ни следва докато е сянка, скрита в тъмното, смееща се безмълвно над всички нас. Трябва да се извади на светло. [/quote]
  То е на светло, нагло ти се хили в лицето от ТВ студия, медии, профсъюзи, бизнес съюзи. Навсякъде начело все обявени ченгета от ДС. ЛУСТРАЦИЯ трябва, не изваждане на светло.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#19:"Alexander97"]Петър Стоянов беше този, който прати закона, подготвен от СДС, за разсекретяване на досиетата на конституционния съд.
  КС пък беше пълен с ченгета и резултатът е този! [/quote]
  При същият този КС пълен с ченгета ДПС успя да прокара закон за отваряне на досиетата. Дали пък Костовият закон не е бил специално така направен че да не мине? И защо Костов не каза на народа "Елате да ни подкрепите!", камък върху камък нямаше да остане от този КС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  [quote#38:"Fred"]Остава Михаил Неделчев да обясни защото когато имаха пълната власт /парламент, президент, предложен от тях главен прокурор/ не ги разсекретиха тези досиета. [/quote]

  [quote#19:"Alexander97"]Въпросът има и отговор. Петър Стоянов беше този, който прати закона, подготвен от СДС, за разсекретяване на досиетата на конституционния съд.
  КС пък беше пълен с ченгета и резултатът е този!
  Мантрата "Костов е виновен" върви и до ден днешен. [/quote]

  Позволих си да постна отговора на Александър , за което му се извинявам, но този отговор опровергава твърденията , че СДС имал "цялата" власт през 1997-2001. Главният прокурор Филчев работеше против СДС, президентът Стоянов също подло и подмолно работеше против СДС, Конституционния съд беше съставен от ченгета и за капак на всичко отгоре , четвъртата власт , медийната също беше против СДС. Костов работеше в условията на кръгова отбрана , а някои тук продължават с мантрата за "цялата" власт , която са имали СДС.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#44:"tacheaux"]този отговор опровергава твърденията , че СДС имал "цялата" власт през 1997-2001. Главният прокурор Филчев работеше против СДС, президентът Стоянов също подло и подмолно работеше против СДС, Конституционния съд беше съставен от ченгета [/quote]
  И само Костов целият в бяло. Същият Костов който даде Техноимпекс на Корнелия Нинова която сега е председател на БСП. При когото Орешарски беше зам.министър а след това премиер на БСП и с явната подкрепа на ДПС.

  И впрочем горкият Костов на който толкова са пречели как така не намери начин да извади досието на Първанов/Гоце и да попречи за победата на "Гоце" над Петър Стоянов а на следващите избори намери начин да го извади?

  Дали това "Кажи си Иване" не изигра роля и дали Иван няма твърде много за казване с което му държат за устата затворена и дърпат юздите? Включително до положението да го накарат да застане редом до Станишев в Костинбродският преврат, да защитава Пеевски от "демонизиране" и да твърди че Бареков е незаобиколим фактор?

  При толкова МНОГО факти натрупани за Костов показващи тежки зависимости човек да го защитава значи е пълен глупак.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  [quote#45:"Fred"] Костов на който толкова са пречели как така не намери начин да извади досието на Първанов/Гоце и да попречи за победата на "Гоце" над Петър Стоянов [/quote]

  Логиката ти куца от това ,че си заслепен от неистова омраза към Костов. Стигаш до глупостта да виниш Костов , че Петър Стоянов изгубил изборите, щото не извадил досието на Гоце. Ами самият Петър Стоянов защо не го извади?! Той като президент е получавал същата информация , която е получавал Костов. Комунистическата клеветническа кампания срещу Костов ти е промил мозъка и си се превърнал в "полезен идиот". Жалко.

 47. 47 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Неделчев - имал си две дела, но в затвора не са те вкарали, а и както разбирам дори не са те викали в МВР на разпит. Това означава само едно - бил си куче, което лае, ама не хапе. Безобиден си бил. Както и другите, да които пишеш. Били такива и онакива, ама за разлика от Илия Минев, който към 30 години бе по лагери и затвори, са си спали на белите чаршафи у дома, вземали са кинти и са живеели някак си живота.
  И жалкото е, че такива като теб и Троянов са по-известни отколкото Илия Минев. Никой не пише за него. Защото на фона на демокрясали комунисти не е удобно да се пише за него. Дори съсценариста на уникално тъпия филм "На всеки километър" Г. Марков има по-голям паметник от този на Илия Минев.

 48. 48 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 556 Разстроено

  За истината никога не е късно
  За възмездие никога не е късно
  За справедливост никога не е късно

 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#31:"osho"]Да кажем, че превеждайки тази книга, той все пак изплаща частица индулгенция за това, да се знае повече за онези времена. [/quote]
  -Някога си, Стефан Савов преведе книга за Че Гевара от испански,преди да се оформи като антикомунист. Е та, на преводачите това им е работата.

 50. 50 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сталкер":
  Изслушах записа на предаването, за съжаление не се получи добър разговор. Не познавам силвия чолева и не мога да зная защо тя беше поканена да коменира; но нейното обяснение че "Великанското самочувствие" на Илия Траянов предизвикало " разразнението" /реакцията на Траянов беше наистина жалко -- но, няма как да рабереш мисленето на свободния човек ако ти самия не си свободен.

 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ало, имаш ли нещо да кажеш на седесарите, дето скачаха и биеха стотици километри (тези, дето бяха извън БГ) да гласуват за вас! Не те ли е срам от тях? Я виж до къде го докарахте! Виж агитката на този форум - до там свихте избирателите! Харесват ли ти психодесните комисари, дето хич хабер от понятие нямат що е дясно? Това ли искахте - соросоидни политолози и трупата на безграмотните инструктирани? Не те ли е срам от нас, двата милиона, дето ви вярвахме и се надявахме, а вие се оляхте? Защо го направихте? Не те ли е срам от това, лал ни разочаровахте и отвратихте? Ами вие си свалихте гащите пред щатите повече от комунягите пред ссср! Едно запомни:седесарите ви мразят най-много! Ама ти си го знаеш, нали? Как ли живееш с това познание!

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  В това време "дясната" Герб награждава Митю Гестапото с орден.

 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Трябваше да бъдат отворени всички досиета, както стана в Чехия, и бившото ГДР , а не да ми ги вадят избирателно на час по лъжичка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK