За случая с Илия Троянов, преводача му и Държавна сигурност

За случая с Илия Троянов, преводача му и Държавна сигурност

© ИздателствоСедмица не спират коментарите в медиите и социалните мрежи, след като писателят Илия Троянов публикува във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" есе, с което обвини българския преводач на романа си за Държавна сигурност "Власт и съпротива" в принадлежност към структурите на ДС. Авторът допусна, че Любомир Илиев - един от най-уважаваните преводачи от немски език - умишлено е пропуснал и променил пасажи от неговия текст. Поводът писателят да публикува есето четири месеца след излизането на книгата на български стана стихосбирката "Балът на тираните" на литературния историк Пламен Дойнов, който под прикритието на поезията прави изводи от документите, видени по време на проучванията му в архивите на ДС. Според Закона за досиетата единствено Комисията по досиетата има право да обявява публично принадлежност към службите.


В предаването на БНТ "Денят започва с култура" във вторник Любомир Илиев твърдо отрече да е изопачавал текста, а за обвиненията в агентурно минало каза: "Нито съм проверявал досиета, нито знам откъде може да излезе подобно обвинение към мен. Това със агентство и... Това са неща, които тепърва ще се доказват, разбирате ли. Това не става нито по телефона, нито без доказателства. До момента, в който не се изясни този проблем най-сериозно, просто не си струва да говорим за него . Аз не знам кой и откъде черпи той (Илия Троянов - бел. ред.) тези сведения, обаче така или иначе го е сложил там, от което на мен ми е много неприятно, но ще трябва да се живее с него, няма как. Мога да го уверя, че ако някой не харесва книгата му, причина за това не е преводът." Колеги на Илиев защитиха преводаческата му етика и заявиха, че заради компрометирания начин, по който се отвориха досиетата у нас, написаното също има характер на донос. Във въздуха обаче останаха много въпроси.


За случая с Илия Троянов, преводача му и Държавна сигурност

© Анелия Николова


"Дневник" потърси Любомир Илиев, който също живее в чужбина, с въпроса ще поиска ли проверка от Комисията по досиетата, но той засега не отговаря. Към Илия Троянов редакцията се обърна с молба да посочи точно промените в превода. От издателството "Сиела" казаха, че знаят само за три, нанесени по негова молба в последния тираж на книгата (виж карето и прикачените файлове). Илия Троянов, който в момента е в Индия, отговори, че е казал всичко в есето си. "Очевидно повечето хора, които коментират, не са чели нито статията, нито романа. Интересно, че нито един от тия укриватели не повдигна въпроса какво значи за автор с моята биография и моите убеждения, след 20 години работа по този роман, да бъде преведен от бивш агент на ДС!"
Илия Троянов не е реагирал за превода на друга негова книга, чийто преводач е обявен като сътрудник на ДС от Комисията по досиетата. Това напомниха преводачи, както и литературният критик и историк Михаил Неделчев, с когото "Дневник" разговаря по случая. "Аз не водя списък на доносниците. Ако всички са знаели, защо никой не ми е казал?", отвърна писателят.


"Дневник" публикува есето на Троянов, преведено от издателите му от "Сиела".


Предателство, как е твоето име?


Неотдавна "предател на народа" стана "Антидума на годината 2016". Говорителката на журито обясни, че антидумата е "наследство от диктатурите". А защо няма дума като "предател на човека"? Нима тя не би изразила несравнимо по-прецизно междучовешката подлост, която е в основата на повсеместния гнет над населението на една страна?


От около двайсет години разговарям с мъже в България (никой от тях не е млад), които са били подложени на репресии по време на комунистическата диктатура: постоянно наблюдение, арести, изнудване, насилие, изтезания, "изправителен" труд, затвор. Винаги ставаше дума и за тяхното отношение към ония, които след 1989 г. са били развенчани като доносници и информатори, т.е. като предатели на едно приятелство или на едно общо дело. И винаги се повтаряше едно и също - как никой от носещите вината така и не потърсил повод за помирителен разговор, никога нищо не признал или пък обяснил, въпреки настояването на предадения, за извинение и дума не можело да става. Нито един от предателите не направил опит сам да разкаже всичко за случилото се. Така е в целия някогашен Източен блок, изключенията са малко и са известни. Литературата също далеч по-рядко отколкото би могло да се предполага се е заемала с темата, доносникът рядко е неин главен герой, поне досега. Моите дългогодишни занимания с тези въпроси в крайна сметка се вляха в романа "Власт и съпротива", където темата за предателството не просто присъства, тя е вплетена в структурата на текста и като индивидуална травма, и като отворена обществена рана.


Българският превод на романа излезе през лятото на 2016 г. Горе-долу по същото време се появява и стихосбирката на литературния критик Пламен Дойнов със заглавие "Балът на тираните". Някои от стихотворенията са с необичайни заглавия: "Агент ‚Юрий‘ превежда Робърт Блай" или "Агент ‚Кънчо‘ превежда Уйлям Фокнър". Вероятно никога нямаше да разбера за тази публикация, ако стихотворението на стр. 41 не носеше заглавие "Агент ‚Георги‘ превежда ‚Власт и съпротива‘". Когато научих, зимата вече беше дошла. Обади ми се един приятел и ми съобщи новината. Тъкмо бях седнал на чаша греяно вино с издателя си Кристоф Линкс на Коледния пазар в "Култур Брауерай" в Берлин (между другото, Кристоф Линкс е издал и "Речник на Държавна сигурност"). Изведнъж се почувствах натикан в собствения си роман.


Побързах да се обадя на Пламен Дойнов. Той беше изключително резервиран; държеше се така, сякаш бях прокурор, а той – обвиняем. Неколкократно повтори, че тази тема не може да се обсъжда по телефона. На въпроса кое го е накарало да напише стихотоврението, той отговори, че заради изследванията си като литературен историк имал достъп до папките с досиетата на двата някогашни съюза - писателския и преводаческия. И намерените досиета говорели с ясен език. Сторило му се особено натрапчиво, че тъкмо тази личност превежда "Власт и съпротива". Иначе не познавал преводача Любомир Илиев, нямал никакви лични причини да търси и прави подобни разкрития. И много убедително разказа как е открил кой стои зад псевдонимите - на базата на споменатите преводи и публикации.


Предпазливостта на Пламен Дойнов си има своята простичка причина – страх от санкции от страна на държавата. Да разкрива публично кои са личностите, стоящи зад псевдонимите на ДС, е право единствено и само на Комисията по досиетата и това се е случвало, когато е ставало въпрос за държавни служители, професори, журналисти или други влиятелни обществени фигури. Ако частно лице получи право на достъп до своето или до нечие друго досие, под заплаха от наказние с до няколко години затвор се задължава да не оповестява имена на трети лица (които обикновено се задраскват с черна линия). Така е и при литературни изследвания. Със своите стихотворения Пламен Дойнов е намерил елегантен начин за изпълнение на етичния си дълг, без да се излага на опасност от наказателна отговорност. В не малко посткомунистически държави, между тях и България, правата и интересите на извършителите са поставени над тези на техните жертви.


Въпросната страница от стихосбирката, която ми беше изпратена сканирана, разкрива нехарактерно за досегашната лирическа традиция допълнение – откъс от досие от ДС, един почти неразбираем фрагмент от катакомбите на властта:


Б) Агент "Георги – II" за

- установяване на връзките на обекта в писателските и преводаческите кръгове, както и вида на връзките, също така местата на срещите...
- анализ на духовните и творческите му позиции, доставка на информация...


Докато препрочитах стихотворението, си припомних срещата с моя преводач на един няколкодневен преводачески колегиум в Щрален, в края на който всички преводачи прочетоха, всеки на своя език, началото на втора глава: "Предателство, как е твоето име". Спомних си вълнуващия му разказ за дядо му, подложен някога на политическо преследване и репресии – нещо, заради което романът по особен начин го докосвал. Спомних си размислите му за това колко важна е такава една книга за прекратяване на амнезията в България. Спомних си повторените няколко пъти и от двама ни уверения в солидарност и взаимен респект. Не исках да повярвам на обвиненията. Написах му един внимателно формулиран имейл, питайки го колко истина се съдържа в това стихотворение. Отговори ми на немски, че не знаел за него, стихотворението било обида, но можел да си представи кой е нейният източник. А че е "агент Георги" – това било ново и за него. Не познавал Пламен Дойнов. Щял да си помисли дали да предприеме правни действия, но трябвало най-напред да говори за това с адвокат. Предложи за момента да забравим историята. Истината скоро щяла да излезе наяве. Би могло да си поговорим някога насаме по темата, но в момента не виждал причина да дава обяснения.


Стените на моето самозаблуждение се сринаха. В краткия имейл всички фази и фрази на самооправданията бяха изредени като по учебник: отричане, твърдение за нанесена обида, желание всичко да се премълчи. Диалектиката на измамата – пелерината на мълчанието ще се погрижи за това, истината да излезе наяве! Това ме стъписа. Не получих друг отговор. Останалото беше мълчание. И макар че за мен този имейл беше един вид признаване на вината, това, което остана след него, беше мъчителна несигурност. Докато, в един разговор на четири очи с журналиста Жерминал Чивиков – някогашен сътрудник на Дойче Веле, Пламен Дойнов не се осмели да излезе от прикритие. Документите, до които се е добрал, обясни поетът, разкривали преводача Любомир Илиев "като дългогодишен, особено усърден и злонамерен доносник".


И когато вече си мислех, че няма как да стане по-лошо, получих имейл от Жерминал Чивиков: "Сега си обяснявам някои от странните неточности при превода на книгата." Не само доверието ми беше пострадало, а и преводът. До този момент приемах грешките като резултат от небрежност и недоглеждане. Сега обаче виждах над целия текст да тегне ужасна преднамереност. Знаех вече за една доста значителна промяна. В центъра на романа е бомбен атентат срещу статуята на Сталин посред София. Документите показват как ДС се опитва така да замаже фактите, че накрая да не стане ясно дали атентата го е имало изобщо. Оттук и изключителната важност на следващата смяна на перспективата. Революционерът Константин описва всичко от своята гледна точка: "В оная вечер изчаках главата на Сталин да падне на земята. Едва когато го видях забил лице в калта, едва тогава избягах. Трябваше да си доставя това удоволствие. Не само за да проверя как ще подейства нашият удар, а за да стана свидетел на красотата на делото."


Целият този абзац в българския превод е в условно наклонение, сякаш Константин фантазира, сякаш сеещата съмнения ДС има право. Нарочно ли е или е недоглеждане? На друго място думата "нагаждач" невинно и не злонамерено ли се превежда със "съмишленик"? Без достъп до досиетата на ДС, без откровен разговор с преводача не може да се стигне до яснота. С всяко следващо посягане към текста, който ми бе предоставен (на места липсват цели абзаци, като един много важен – за трудовите лагери в Ловеч и Скравена), ме пронизваше ужасното подозрение, че хегемонията на Държавна сигурност се е разпростряла върху целия текст. Параноик ли бях или реалист, приемайки, че някогашният доносник продължава да изпълнява задачите, спускани му от бившите му господари? Защо беше приел с такава готовност точно този превод? Бях заточен в мрачния свят на предположенията и съмненията, за който обаче съвременниците твърдят, че е подлата реалност на оная система.


Един бивш политически затворник, който е и един от прототиповете на героя Константин, ми разказа по телефона, че започнал да чете превода дума по дума, така, сякаш гълта врял чай, глътка по глътка, всяко от четирите нива на текста поотделно, търсейки литературния израз на предателството. Двамата водихме много интензивни и подробни разговори, но едва сега почувствах погнусата, с която той денонощно е принуден да живее още от младини.


Във впечатляващата си статия "Предателство. Шестима приятели, едно ченге, страната ми и един сън" Инга Волфрам разговаря с тогавашния главен редактор на ежедневника "Юнге Велт" Арнолд Шьолцел, който години наред доносничел за останалите членове на един критически настроен дискусионен клуб в ГДР, записвайки тайно разговорите им с магнетофон. На въпроса: "Никога ли не си чувствал угризения на съвестта?", отговорът му е: "Не." "Съжалявал ли си някога, че си работил за ЩАЗИ?" Отговор: "Не. Разкаяние, изкупление, грях, предателство – това са морални категории, които са верни, всяка една поотделно, но както тогава, така и сега мисля, че всяка една от тях има и своята обратна страна, която също трябва да се отвори..."


Не знам коя обратна страна е отворил преводачът на "Власт и съпротива". Той злоупотреби с доверието на автора. Изигра биографична близост. Той носи вина (вина, която в неговата страна е под защитата на закона), но така и не показа разкаяние. А истината е, че предателството трябва да се презира!


в. "Франкфуртер алгемайне Цайтунг", петък, 27.01.2017
Превод от немски: Екатерина Войнова


– на стр. 21 думата "съмишленици", публикувана в първия тираж на книгата, е заменена с "нагаждачи" в тиража, който в момента е на пазара;


– на стр. 274 изречението "Аз обаче, уж на около 35 години, онази вечер съм бил чакал главата на Сталин да рухне на земята. Избягал съм чак когато лицето му пльоснало в калта", публикувано в първия тираж на книгата, е заменено с "Аз обаче, уж на около 35 години, онази вечер чаках главата на Сталин да рухне на земята. Избягах чак когато лицето му пльосна в калта" в тиража, който е на пазара в момента.


– на стр. 147 е пропуснато изречението "Тръгнах да се прибирам, първата смяна вече отиваше на работа, никой не поглеждаше към мен, никой не ме гледаше в очите, униформата предизвиква този ефект, но въпреки това имах чувството, че всички вътрешно ми се хилят." Мястото на това изречение е след: "От последния поглед, който ми хвърли арестуваният, разбрах, че се хили вътрешно." и пред: "Побеснях, прииска ми се сам да разпитам всички, да направя на пух и прах високомерието им, да ги науча на респект."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До преводачите ли стигнахте - то е пълно със сътрудници от действащи политици, собственици на медии, та до...
  Смешки общо взето, някой открил, че ДС още кадрува...

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В много грозни времена живеем! ДС кадрите са много, обичат държавната служба защото са се научили да крадат яко. Коварни копелета са и работят подмолно на всякъде....човек може да развие параноя че "изскачат" от всякъде. Ще го преболедуваме, ама цели 2-3 поколения се гледаме на "нож" и обществото не може да се успокои от тази чума

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  ДС кадрите са ясни - ама в случая май става дума за реклама на някаква книга !?

  [email protected]
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"DJTrump"]Смешки общо взето, някой открил, че ДС още кадрува...[/quote]
  Ей като почнете да се правите на гламави та та таа...отдела, що прикривате келешите?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Гневно

  Наистина странни факти.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Точка, друг ги прикрива. Разни методиевци, симеончовци и костовци. Ние няма как да ги знаем.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Най-добрият ми приятел от студентските години се пропи. Сигурно е снасял не само за мен.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Обадете се на Дръндарският доносник Сава.....той раздава порциите !!-

  Долу рушистите и фашистите
 9. 9 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]ДС кадрите са ясни - ама в случая май става дума за реклама на някаква книга !? [/quote
  По скоро иде реч за морал ,а колкото до реклама на книги по нашите земи си е нонсенс.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чета името на автора на "романа". Изглежда ми като да е на българин. Защо му е преводач, да му преведе книгата?!? Нещо не схващам.

 11. 11 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Интересен е този Траянов - щом Георги Готев, фамилен доносник "Иванов"/баща му също е доносник, а спонсор му е Тодор Батков, също агент/ на ДС, ръководи сайта на Еврокомисията Юрактив, взема и рекламира официални интервюта от путинопреклонни политици като Урина Бокова и шофьорът на самолети и междувременно прецедент Радев, какво да говорим за почти анонимни преводачи, които Комисията по досиетата не обявява, защото не са заемали директорски длъжности в НРБ??!

 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 938 Неутрално

  [quote#10:"primaxm"]Чета името на автора на "романа". Изглежда ми като да е на българин. Защо му е преводач, да му преведе книгата?!? Нещо не схващам. [/quote]

  Защото е напуснал България като малък и не говори езика перфектно (макар че съм го слушал и не личи много)

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  [quote#11:"David Moyseev"]ръководи сайта на Еврокомисията Юрактив[/quote]
  Еурактив не е сайт на еврокомисията, а ЗА еврокомисията. Те сами си прикачват тия етикети.
  http://www.euractiv.com/fondation-euractiv/fondation-euractiv/
  Всъщност, един от източниците на фалшиви (перфидно скалъпени) новини за английско говорещата публика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Знаете ли, вече започва да ми писва от поколенията родени преди 70-те години на 20-ти век. Защо, защото границата между тези които са били пълнолетни към 1989г. и тези които са навършили пълнолетие след това, но са били достатъчно големи за да помнят много добре 80-те години на реалния социализъм е там някъде, към 1971г. Аз като роден през 70-те мога да им заявя най-отговорно, писна ми от вашите драми кой за кого доносничел и кой кого бил предал! Защо нас като ни подготвяха за приемане в Комсомола през 1988г. в "провинцията" и когато хъшлаците измежду всички събрани 8-и класове направиха на луда съвсем младата ни комсомолска секретарка и я разплакаха открито подигравайки се с петимата от РеМС за които се опитваше да ни говори, след това никой от тях си нямаше проблеми и даже не му намалиха поведението? Докато в София големи сериозни хора, доказани професионалисти в своята област са се попикавали от страх че ще ги "изкажат" и... няма да получат повишение или няма да ги пуснат командировка в чужбина! Говоря за 80-те, не за времената на лагерите, но колкото повече драми излизат, толкова повече се убеждавам че всичко е плод на малодушие и истински жертви няма, специално по това време! Човек когато се чувства свободен и в концлагер да го натикаш пак ще намери начин да се чувства свободен, а те... четвърт век след падането на Системата продължават да ми реват какви жертви са били!

 15. 15 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  TLR;

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  честно казано звучи като клюкарски подход към маркетинга на превода. жалко.

 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#12:"kapitan_laino"] (макар че съм го слушал и не личи много)[/quote]
  Дай да се разбе'рем - слушал или подслушвал?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Мисля, че г-н Троянов си прави лоша и неетична реклама с този изсмукан от пръстите скандал. Впрочем повече харесвам като автор неговия баща, написал според мен една от най-силните книги за войните в бивша Югославия.

 19. 19 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И тоя Троянов е едно самочувствие ?! Какво е тръгнал да говори за соца у нас като не е живял тука ? На 7 г. е напуснал България. Какво знае за соца, освен това, което е прочел за него ?

 20. 20 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сталкер":
  [quote#14:"Сталкер"]Знаете ли, вече започва да ми писва от поколенията родени преди 70-те години на 20-ти век. [/quote]
  Като ти писва няма да четеш! Някой да те кара насила?! Не само няма да четеш, вместо да пишеш есе дълго като черга, просто няма да влизаш във форума!

  The best way out is always through Robert Frost
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сталкер":

  Когато имаш семейство е малко трудно да бъдеш смел.  А преводачите преди 89 -та всички до един са сътрудници на ДС.Няма какво да се чуди автора.Трябваше да си намери млад човек.

 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сталкер":


  [quote#14:"Сталкер"]Човек когато се чувства свободен и в концлагер да го натикаш пак ще намери начин да се чувства свободен,[/quote]

  Както вървят нещата в света и с Русия, нищо чудно да провериш верността на това твърдение. Впрочем и през 80-те има концлагер - Белене функционира.

 23. 23 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#14:"Сталкер"]Защо нас като ни подготвяха за приемане в Комсомола през 1988г. [/quote]

  През 88-ма знаещите вече са разнасяли парите и са се подготвяли за бъдещите интересни времена. А моето следване, няколко години преди споменатата година започна с разкази как са изгонили няколко колеги за това че са били религиозни.

  Eddie lives... somewhere in time!
 24. 24 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Все пак има и този момент, че голяма част от преводите-постижения на големия преводач са направени след 1989. Знае се, че оттогава преводите се правят със субсидия на страната, то която се превежда. Смятате ли, че той би могъл да стане наистина толкова голям преводач, ако не беше оповестеа още тогава дейността му. Дали германските и европейските субсидии нямаше да дадат възможност на други да се изявят и да на правят име.

 25. 25 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  [quote#14:"Сталкер"]Защо нас като ни подготвяха за приемане в Комсомола през 1988г. в "провинцията" и когато хъшлаците измежду всички събрани 8-и класове направиха на луда съвсем младата ни комсомолска секретарка и я разплакаха открито подигравайки се с петимата от РеМС за които се опитваше да ни говори, след това никой от тях си нямаше проблеми и даже не му намалиха поведението?[/quote]
  Абе не знам за вас, но на мен ми го намаляха два пъти заради отказ да вляза в Комсомола.
  Бях болен, когато в основното училище, в 7 клас приемаха отличниците (какъвто бях).
  После в елитната гимназия никой не допусна, че не съм член.
  Разбраха, когато отказах да им плащам членски внос. Опитаха се да ме приемат, но аз им теглих една майна на ДКМС-то, и ми намалиха поведението веднъж, това през 1987.
  Следващия път беше на следващата година, по подобна причина... сбих се с комсомолския на класа при опит насила да ме задържи на събрание, на което да ме приемат за член.
  Добре, че в края на 1989 дойде амнистията (премахната оценката за поведение и изобщо свалиха Бай Тошо), че с моите две единици надолу ВУЗ нямаше да видя, ако беше останал социализма.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 26. 26 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#13:"Николай Колев"]Еурактив не е сайт на еврокомисията, а ЗА еврокомисията. Те сами си прикачват тия етикети....
  Пишеш глупости - доносникът Готев е чиновник на Еврокомисията, която изцяло финансира Юрактив.


 27. 27 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Е добре, авторът Троянов нали знае български, защо поне не провери превода на творбата си? Щеше да си спести пристъп на параноя.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 28. 28 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "Athanatos":

  След 1985 г. когато Горбачов започна перестройката режима стана малко по-хлабав. Вече не те вкарваха по арести за такива постъпки, но пък се е случваше това, което стана е станало с теб. Точно през 1987 г. от СУ уволниха проф. Н. Василев и още трима преподаватели, които бяха членове на БКП заради критични приказки.

 29. 29 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "678":

  Е точно това имам предвид - уволнили 3-ма известни и уважавани преподаватели, истината и свободата не заслужават ли известни жертви, ако другите вместо да се свиват в дупките си се бяха застъпили за тях и също бяха започнали да приказват критично всички ли щяха да уволнят? После ДС и "доносниците" й им виновни...

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  [quote#10:"primaxm"]Изглежда ми като да е на българин. Защо му е преводач, да му преведе книгата?!? Нещо не схващам.[/quote]

  Не схващаш, защото никога не си чувал за Илия Троянов.
  Голям писател и човек.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#27] от "stein":

  Основно при параноята е, че субординираш по различен начин фактите. В текста Троянов дава тяхната времева последователност, едва след откритието за агента-преводач, е започнало да му се струва, че може би грешките са неслучайни. Той коректно саморефлексивно си дава сметка, че може би вижда химери, но изникването на химерите от сенките на миналото е също част от пробема нанеразкритите досиета. Троянов доброволно се представя като поучителен наглед за ситуацията, в която сме всички ние вече четвърт век.

 32. 32 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "stein":

  В едно интервю каза, че е получил превода, но не го чел детайлно, защото имал и други задачи.

 33. 33 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Иначе за конкретния пример от превода - замяната на избягах със съм избягал - според мен Троянов няма основания за притеснение. Замяната е изцяло в полза на героичността на героя му. По принцип на български времевият релеф е по-мощен и по-разнообазен и за мен когато текстът седи плоско издържан само в просто минало време е допустимо да се въведат други, за да не се урони възприятието на читателя. Това е едно от малкото охудожествявания на превода, които ми се виждат безпроблемни. В случая прехода от избягах на съм избягал създава едно благоприятно и правдоподобно усещане за непланомерност на бягството, за това че за него се мисли едва след момента на актуалния подвиг - взривяването на паметника, че то е второстепенно спрямо плана за взрива, а вероятно и не е планирано подрробно. Освен това преминал от избягах в съм избягал пресонаж е персонаж саморефлексивен и обмислящ многостранно преживяното, тоест отново в полза за героя, като допълнително се конструира и изключителната значимост на извъшеното взривяване, което доколкостава ясно е в синхрон с авторовото намерение.

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#10] от "primaxm":

  прочетете малко от биографията му и ще разберете.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Стряскащо е, че 27 години след официалния край на социализма у нас, все още действа дългата ръка на ДС.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  “От издателството “Сиела" казаха, че знаят само за три, нанесени по негова молба в последния тираж на книгата (виж карето и прикачените файлове)."

  Ако не греша, името на “Сиела” се замеси и в скандала с наем на машини за гласуване! Собственикът е близък до Кунева, така че може би е по-редно да си зададем въпроса, доколко е свързан с ДС самият той? Ако “да”, защо се чудим, че ползва услугите на “колегите си” за превод...

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#19] от "678":

  "И тоя Троянов е едно самочувствие ?! Какво е тръгнал да говори за соца у нас като не е живял тука ? На 7 г. е напуснал България. Какво знае за соца, освен това, което е прочел за него "
  Факт е че никой "живял тука" не написа истината толкова години. Факт е , че Троянов, с книгите си Власт и съпротива и Кучешки времена, казва цялата истина за "соца у нас" и прехода. Факт е че трябваше човек , който нее "живял тука" да направи това е много покаателен, всъщност тъжен. Помислете за това

 38. 38 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 407 Любопитно

  До коментар [#36] от "2.5":

  да бе, И врагове дебнат отвсякъде

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Повтаря се историята с първия превод на Архипелагът Гулаг на Солженицин на английски, който е бил извършен от сътрудник на КГБ. В превода много пасажи са изпуснати, други са преиначени така , че всичко да бъде смекчено в полза на КГБ.
  Мръсна история.

 40. 40 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До половината на книгата съм, без да знам кое издание точно е (купена наскоро).

  Не съм стигнал още до главата на Йожата, но дотук мога да потвърдя, че книгата е написана изключително увлекателно и си личи огромният чисто изследователски труд на автора.
  Не мисля, че файн тунинга на преводача би повлиял на крайното ми впечатление от книгата, но разбирам разочарованието на Троянов.
  Не на него, не на тая книга, не това!

 41. 41 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Сега виждам, че проблемът не е в избягал съм, а в "пльоснало" и това вече е преизказно наклонение наистина и наистина променя изцяло характера и смисъла на сцената. Наистина учудващо, че добър преводач може да го допусне, просто не виждам как това може да е недоглеждане или грешка. Има изопачаване, има ирония и недоверие на преводача към написанато. Има.

 42. 42 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Весело

  Божке, то верно си е цяло похищение на роман, истинска драма!
  И да, очевидно ДС все още съществува. Особено ярко е присъствието й в главите на доста хора. Не мисля, че изобщо би могла да си тръгне от...там.

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  [quote#42:"red.mary"]И да, очевидно ДС все още съществува. Особено ярко е присъствието й в главите на доста хора. [/quote]

  Да, ДС не съществува! Съществува "наследницата" ДанС! В голямата си част, кадрите са същите, или обучени и възпитани, в "духа" на защита на Партията и нейната "правилна линия", непроменена и до сега.

 44. 44 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 365 Неутрално

  И внимавайте как гласувате на 26 март, че да не вземат окончателно да затворят достъпа до архивите на ДС и РУМНО.

  И бъдете здрави!

 45. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И аз да се оплача.Некакви идиоти - печалбари беха "издали"
  любимия ми ,3ти том на Дюма за тримата мускетари /в оригинал над 1000 стр./ като едно книжле от към 200 странички???Изроди!!!
  Въобще и в издателския бизнес е пълно с ментета издатели,главно ченгенца...

 46. 46 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тия от "СИЕЛА" ако си държат на името би трябвало да претопят тиража,да издадат правилната книга и да я раздадат безплатно на
  купувачите си.Но ченгетата-издатели не държат на името си,а само на мангизите си...Да е жив и здрав Интернето...Сума издатели ше умрат от глад покрай него...

 47. 47 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#26] от "David Moyseev":

  Еурактив не се финансира от бюджета на ЕС. Айде без такива еврейски лъжи

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 48. 48 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#47] от "bulgarinvstranstvo":Абе айланкоолу, я отвори страницата на Юрактив и виж от кого се издава. А просташкият ти расизъм те отнася към невежествените слоеве на комуно-патриотарската агитка....

 49. 49 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Весело

  Накрая да не излезе, че спорят за един хонорар, който преводачът иска да си получи?

 50. 50 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Весело

  Това ме накара да разгледам книжката, която прелиствам в момента. Амос Оз. Оказа се, че е преведен от иврит на английски, и от английски - на български. Ако преводачите ни са като журналистите...

 51. 51 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Драмата с досиетата на ДС продължава. Докога ще се питаме кой, защо, как и кога е доносничил???!

  Има разлика между доносник и информатор на службите. Първият информира за различно мнение по политически, икономически, културни, социални, религиозни въпроси, информира за вицове. Вторият информира за готвено криминално престъпление.

  Редно беше една независима комисия да раздели доносниците за различно мнение от информаторите по криминални дела, и да се извадят всички имена на доносниците.

  Не се направи по понятни причини: едно заради страх от заслужена разплата и конфликти, второ - за да шантажират доносниците, трето - за да ги поставят на удобни места и пак да ги шантажират.

  В резултат целия ни преход е белязан от съмнения и подозрения за кредитни милионери, политици, съдии, държавни служители, бизнесмени, които са били част от ДС. Немалко хора бяха и осветени от комисиите по досиетата.

  Не видях никой да обясни или да се извини, ако е сгрешил и е бил доносник. И не се лъжете, комунизмът и ситуацията преди 1989 г., не оправдават доноси за различно мнение или вицове от приятели и компания. Информация за такова нещо, във всички врмена и строеве, се нарича донос от доносник.

  И в този случай, ако преводачът държи на името си, може да поиска да го проверят и да оповести документите. Ако не желае, мисля фактите са ясни ...

 52. 52 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сталкер":

  Толкова си далече от истината, че е излишно да дискутираме. Понятие си нямаш, как можеш да сравняваш 1988 и приемането ти в Комсомола с да кажем 1956 или 1968 или 1980, че чак до 1984. Точно фактът, че по-младите не искате да разберете за какво става дума (а и няма как да го разберете при тази посткомунистическа пропаганда, умишлена липса на всякаква информация в учебниците и къса българска памет) на терена се появи т.нар. "дясна" партия ГЕРБ с цялата опростачена управляваща шайка и България се превърна окончателно в това, което спокойно може да се нарече кочина.

 53. 53 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Всички на по-добри позиции си бяха ДС и писателите, та кой да напише книга за ДС от БГ , трябва да пише за себе си, а за това трябва смелост, морал и съвест. А, никой такъв в БГ няма.

  BG e мини империя на злото.
 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Лустрация, и разследване на законността на придобитото имущество, бяха стъпките, първите, които трябваше да бъдат извършени, след 1997 година!
  Историята с Илия Троянов е просто банална реакция на отегчени, или може би, уплашени от "осветяване", агенти под прикритие! На власт е Законът за "омерта"...

 55. 55 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#7:"Николай Колев"]Най-добрият ми приятел от студентските години се пропи. Сигурно е снасял не само за мен.[/quote]

  А може и да се е оженил... 😂😂😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Няма лоша реклама и ДС става!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Това винаги съм го подозирал. И всъщност е толкова близо до ума. В този аспект, направо неестествено е как един такъв направи след промените дружество за приятелство с превежданата страна.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Аман от пишман дисиденти и въшкари-доносници. Този дебат е толкова низък, че не си заслужава коментар.

  Ето защо у нас имаме Ганю, но никога няма да имаме нашия Ган Гановиц.

  http://i.imgur.com/7Fip2K6.jpg

 59. 59 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  Повечето от пооленията се изнесоха от България, бягат от липсата на ред в държавата и от ДС-комунетата във властта.

 60. 60 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Този комплексар Троянов, който обхванат от синдрома "нямам родина, но съм гражданин на света" дори прие исляма преди време, наричайки публично суфизма "противоотрова срещу тесногърдието на Православието".

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/themen/ilija-trojanow-ueber-sufismus-14394753.html

  Та този самоповярвал си нравоучител все плюе по родината на родителите си, защото пак е модерно, а и по-изгодно да се ровиш в раните на миналото, вместо да оцениш неутрално историческите факти. Немците се справиха с този си комплекс, но тях вечно ще ги хранят евреи чрез Холивуд, а нас Троянов чрез книгите си ... поредният "лов на вещици", който в случая ще донесе със себе предимно добра реклама на автора! И моето семейство е страдало от доносници на ДС, но няма как да продължим да живеем с комплексите на миналото (типично за българина), с омраза и параноя! Не трябва да забравяме, а да простим и да продължим ...

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 61. 61 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#53] от "чети българино":

  Напроти, има! Велизар Енчев, независим депутат в момента, написа първи книга за своята служба в ДС "Аз бях в разузнаването", 2014. Книгата си заслужава.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не знам коя обратна страна е отворил преводачът на "Власт и съпротива". Той злоупотреби с доверието на автора. Изигра биографична близост. Той носи вина (вина, която в неговата страна е под защитата на закона), но така и не показа разкаяние. А истината е, че предателството трябва да се презира!"

  Интересна тема . Чух я първо по телевизията в упоменатото предаване . Чета есето с очакването да науча нещо интересно от кухнята . Нищо подобно - кухнята се оказа достойна за посещението й от шеф Манчев. С тази разлика , че Манчев се опитва да разчисти боклуците и наслоени мърсотии , а есето се опитва да защити подобни чрез измислени истории . Изхождам от факта , че става въпрос за роман . Достатъчен сам по себе си факт , че става въпрос не за достоверност , а за неистина , или по-скоро до клюка , разработена от писател с буйно въображение до романтична история с политически подтекст .става въпрос за атентат срещу паметник . На възраст съм , при която няма начин да съм пропуснал такъв акт , колкото и да е прикриван , уж , от ДС . Маже да се прикрие , колкото се прикри , примерно , и новинката за Жоро Павето . Да оставим настрана факта , че ДС именно за това е била създадено - да осигурява сигурността на държавата . В това число - да предотвратява атентати и да преследва извършителите - . Да се огледаме наоколо - и ще видим ДАНС. От цялото повествование се излъчва пристрастност - говорене изцяло със хора от "нашия " лагер . И поне от кумова срама и с претенция за достоверност , би трябвало да се коментира и мнението на другата страна . В случая - агента на Щази . Поне да се направи опит за обяснение на неговото "НЕ". Но това си е въпрос за виждането на автора . Лошото е , че за собствените си неблагополучия , търси вината на всякъде , освен в себе си . А народа го е казал простичко -Кьорав карти не играе .

 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#60:"Коце Слаев"] Не трябва да забравяме, а да простим и да продължим [/quote]

  Мисля , че по- точния израз е "... да СИ простим и да продължим ." До към 1989 - та този проблем беше почти решен . Раните от враждата бяха хванали вече здрава коричка , въглените бяпа приспани и тлееха под дълбока пепел . Враждата не беше забравена напълно , но достатъчно , за да общуват нормално наследници на жертви , /преди време били насилници / и насилници / преди време били жертви / . И това бе постигнато в продължение на половин век . Демокрацията го съсипа . Разгоря въглените , разчовърка раните . И , прав си - да продължим .Но накъде ? И с какъв товар ?. Ако е със сегашния - до новият преход може би остават двайсетина години . До повтаряне на историята . Като фарс . Не дай си , Боже ...

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#14:"Сталкер"]Човек когато се чувства свободен и в концлагер да го натикаш пак ще намери начин да се чувства свободен...[/quote]

  А как ще реагираш ако цялата ти "историческа памет" се крепи на лъжите и измамите на комунетата, ако цялата ти ценностна система е формирана на базата на техните умотворения след 1944-та до 1989-та?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#63:"papyre"]Мисля , че по- точния израз е "... да СИ простим и да продължим ."[/quote]
  Най-правилният израз е - "Да ИМ простим и да продължим"
  Да, ама как да простиш на някой който дори не се е извинил за хилядите престъпления, които е извършил и дори по настоящем продължава да зивършва?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#63] от "papyre":

  Прошка - може би да, но забрава - никога! Защото пак се връщаме към задкулисно теглене на конците на управляващите, свързани със зависимости, с нечиста съвест, с далавери и корупция. И всичко това отново ръководено от някакъв таен неясен субект, дали ще се казва Библиотекарски институт, ДАНС или някакъв руски "анализаторски" център - няма особено значение. България остана единствената бивша социалистическа страна, в която не бе извършена лустрация и резултатите са налице - завладяна държава и фасадна демокрация, бедност и войнстваща управляваща простащина. След 10 години, ако не се променят радикално нещата (кой ще си сложи обаче главата в торбата?) в България ще останат да вегетират само цигани и пенсионери.

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Гневно

  [quote#61:"Коце Слаев"]Велизар Енчев, независим депутат в момента[/quote]
  Трябва да си пълен идиот за да наричаш Велизар Еначев независим!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#66:"derek101"]Прошка - може би да, но забрава - никога! [/quote]

  Ами да . Това е квинтесенцията на целия уж демократичен преход . Бош лаф . Ами по същия нащин разсъждават и наследниците на избитите без съд и присъда преди 09 09 1944 година . Как мислиш - дали наследниците на Асен Лагадинов не трябва да забравят за отрязаната с трион глава на техния брат , чичо и вуйчо ? Ако не трябва - значи си прав . Но и те ще са прави , когато след 44- та са потърсили възмездие от тези , които са измаршили деянието . Чиито наследници пък са поискали пък възмездие за техните предшественици . Без да се интересуват за какви престъпления е отмъстено на самите тях . Как мислиш - докога и до къде ? . Ти на мене , аз на тебе . И всеки си има своя истина кое е първото - яйцето или кокошката Направи си сметка , че когато се започне спор по тази тема , се връща лентата едва ли не до Аспарухово време . И е обичайно да спорят хора , чиито предци или роднини са минавали и от двете страни на барикадата . Задкулисие ли ? Ами че то си е винаги едно и също . Но не е белязано от партиини пристрастия , а винаги от лични интереси . Така че , въпросите до някакви кукловоди от весдесъща ДС са прйоми от арсенала на това задкулисие . И ДС ще живее вечно . Докато има балъци да вярват в нейното безсмъртие . Лустрация ? На кого и за какво
  Всеки непредубеден ЗАЩИТНИК на демокрацията и нейните принципи , ще трябва да признае , че това е нарушение на Конституцията . Защото там е залегнал принципа , че престъпления , извършени по време , когато според ДЕЙСТВАЩИТЕ по това време закони не са били престъпления Да , ама може . Така демократично биха отвърнали сегашните демократи . Конституцията е комунистическа ., НЕ МОЖЕ да се търси отговорност . Ами нагласете я според сегашните демократични принципи . Ще свърши определена работа , и току виж - наложило се нова промяна . Според някоя Нова демокрация . А балъците ще продължават да кълват и на гола кукичка .

 69. 69 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сталкер":

  Браво. Напълно съм съгласна. Аз завърших през 1988 и също нямам спомени за такива гонения. 27 години разни активисти се опитват да изкарат ДС равна на ЩАЗИ и разрушителния комунизъм на ГДР равен на съграждащия комунизъм на България, но все не им се получава. Ако не бяха плагиати, а бяха говорили за конкретните условия и слабости на системата в България, щяха да бъдат много по-убедителни, но или не го могат, или не им се напъва чак толкова.

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#65:"Храбър"]Да, ама как да простиш на някой който дори не се е извинил за хилядите престъпления, които е извършил и дори по настоящем продължава да зивършва? [/quote]

  Много си прав .Как да простиш на тези , дето са отрязали главата на сина ти с трион и са се гаврили с нея на банкет в Казиното и след това са я захвърлили в тоялетните на училището ? Как да простят родителите на Ястребинчетата , най голямото от който е нямало 12 години ? Родителите на четиринадесетгодишните Сава и Василчо Кокарешкови от Белица да си прегърнат с техните убиици ? Вапцаров ? Йосиф Хербст ? Гео Милев ?. Та като се питаш как , те подсещам как да си намериш и отговора . А за "извършените хиляди и продължаващи и сега да си извършват престъпления , дай барем и примерче , че да стане моабета . Щото така , без конкретика , си е чисто кръчмарска разговорка .

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално


  [quote#14:"Сталкер"]Говоря за 80-те, не за времената на лагерите, но колкото повече драми излизат, толкова повече се убеждавам че всичко е плод на малодушие и истински жертви няма, специално по това време! [/quote]

  Като става въпрос за лагерите , от които нямаш спомени по възрастови причини , бих те посъветвал , без да си го присвоявам като право , да срещнеш някой и друг възрастен жител от селата , пропищели от днешния бандитизъм и спящи с балтий под леглото , па го попитай дали би искал да има и сега лагери за бандюгите . Не го питай за политика - питай за живота . И каквото ти кажат - това е . Предполагам че даже ще поискат и да са надзиратели там . Знам го . Щото съм доста живял . И при капитализъм , и при социализъм , и при "демокрация" .

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#69:"werginija"] Ако не бяха плагиати, а бяха говорили за конкретните условия и слабости на системата в България, щяха да бъдат много по-убедителни, но или не го могат, или не им се напъва чак толкова. [/quote]

  Ами то в края на миналата година в общественото пространство се вмъкна и обясняващо понятие за подобно състояние или действие - Функционална неграмотност . За сегашното състояние на образованието . Но изглежда незабележимо е действало и по- отдавна .

 73. 73 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#72] от "papyre":

  Наскоро гледах пак филма Сиромашко лято и се смях на дефектния будилник-така си беше, производството даваше и много брак, липсваше разнообразие по магазините, а да и банани, че демократите не пропускат да ги споменат. Но вицовете за цели проводници, за пенчо що ми водиш това магаре, за Людмила като министър на културата и така нататък ги знам от дете. Като е било толкова строго и опасно, как пък в къщи са ги говорили тези неща и пред децата.

 74. 74 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#67] от "Храбър":

  ... идиот нарича ли идиота идиот бе, идиот! Статутът му в парламента е такъв, след като напусна БСП преди време ... това че е убеден комуняга и че се заиграва с Русия в момента не променя фактите за ролята му в ДС.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 75. 75 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сталкер": Явно не сте расли в семейство на репресирани или не сте имали такива близки.😥

 76. 76 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#63] от "papyre": Няма прошка без ПОКАЯНИЕ. За съжаление някои "поемат вината с мезета", нищо че този отгоре се опитва да им покаже пътя.
  А за забрава е абсурдно да се говори. Споменаваш ястребинчета, якорудчета... (познавам едно от ястребинчетата, полицай го пуснал да избяга, че бил най-отстрани), на мащаба на зверствата и убийствата след 9.9 е абсолютно несъпоставим. Пък и повечето от тези преди 9 са си били хора, престъпили закона. А тези следващите са убити само за назидание и и още по банално -за да ги ограбят и придобият имотите. 77. 77 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#53] от "чети българино": Има - Следеният човек от В. Бранков.

 78. 78 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#71] от "papyre":

  Четох те внимателно и сега само мога да запитам - ти комунистически активист ли си или си пенсиониран ДС-ар? Или може би все още действащ? Когато се опитвате да оправдаете цялата гадост на избиването на хиляди невинни след 09.09.1944 винаги започвате с ястребинчетата, с Митко Палаузов и т.н. Ако е имало някакви извращения, то те са били изключение, може би десетки, стотици - не искам да кажа, че е било справедливо. Но да избиеш без съд и присъда или с т.нар. "Народен съд" десетки хиляди, да репресираш и мачкаш цялата българска интелигенция, висшите военни, представителите на различните религии, да създадеш лагерите и сега да обясняваш, че там са били само криминалните престъпници, това вече е прекалено. Очевидно нищо не се е променило в извратените ви мозъци.

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#78:"derek101"] Очевидно нищо не се е променило в извратените ви мозъци. [/quote]

  Абсолютно нищо не се е изменило в моя мозък . В него всичко е подредено ден по ден , месец след месец година след година . Казвам това , което съм видял през 75 години . Не чул и прочел , а ВИДЯЛ . Далеч си от истината за обвиненията , които ми отправяш , без да знаеш нищо за опрадалан човек
  Със същото основание мога да кажа , че си издънка на тези , които са избивали тези деца , които споменаваш..Но не го правя . Казано е - за лудото не питай , то само ще се обади . Не съм бил в лагерите . Но имам ясни спомени за част от тях . През 54-а или 66-та в града ни 8-9 месеца работиха групи лагерници по чакълиране на шосето за Благоевград . ? Бях на възраст , когато можех да правя разлика между доброто и лошото , между добри и лоши хора . Затова говоря от първо лице , единствено число . Както биха ти говорили днес хора от бастисаните от бандити , крадци , изнасилвачи и убиици . Ако ги попиташ за разликата от онова и сегашното време . Но няма да ги попиташ ,защото отговора ти е ясен . Лесно е да ти се отговори и на всички останали обвинения които отправяш с лъснати от употреба клишета . Просто бих те попитал колко на Брой са убииствата без съд и присъда ? След като историците сами сочат цифри за ОБЩО избитите между 10 и 30 хиляди . Голяма , почти перфектна точност . За НС - ами чукни в Гугъла , па виж кое е правителството , организирало този съд . Кои са партиите , участвали в него , , кой е бил министър - председател . Разбери , че този съд , организиран с дейното участие на Земеделския съюз начело с Н Петков , по- късно е осъдил на смърт самия Петков . Всяка крушка си има опашчица . Но каквото и да ти отговоря , едва ли ще ме разбереш . За тебе и такива като тебе важи постулата - Не е с нас , значи е против нас . Без даже и да си помислите , че има хора със собствено мислене и собствена оценка за времена и събития . Щях да съм доволен ако вместо с клишета , ми беше опонирал с някой и друг пример , но явно не разполагаш с такива .

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#73:"werginija"] Но вицовете за цели проводници, з[/quote]

  За вица за полупроводниците и целите проводници имам личен спомен . През 1968 - ма учех задочно в Ботевград . Не си спомням точно , но завода за полупроводници беше открит преди година или две . И на откриването му Живков е произнесъл сакралните думе - Хайде , днес завод за полупроводници , а след година и за цели проводници . Но никъде във вица не се отбелязва , че думите му са завършили схаракнерното за него Ха ха ха . И със смях и бурни ръкопляскания . Този случай се разправяше почти на всяка маса в града , даже и наздравиците в кръчмата започваха с наздравица с тези думи . Не беше прост бай Тошо , не беше ...

 81. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#76:"Veli"]А тези следващите са убити само за назидание и и още по банално -за да ги ограбят и придобият имотите. [/quote]

  А това са глупости което говориш , с извинение . Значи преди Девети бунтуващите се срещу властта са били престъпници , а бунтуващите се срещу властта след Девети са били борци за свобода ? Дали съзнаваш каква теза защитаваш ?. Горяните са били Народни освободители ??? А партизаните - престъпници ? . И , значи , изкарат една група хора , избият ги , ограбят скъсаните им гащи и цървули и им вземат имотите . Е, може и аз да съм Прост , но не чак толкова , че да ви разбирам .

 82. 82 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#80] от "papyre":

  В съседната статия се коментира трагедията на магистрала Хемус-пак се сетих за черния хумор на Живков-каквото съм построил, не можете да го боядисате. В случая да го осветите. А извън шегите-родителите ми бяха нападнати, бити и вързани от трима цигани в дома им. Извършителите още не са открити. Същото село нямаше милиционер по време на соца, но такива неща бяха непознати.

 83. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#42] от "red.mary":

  Така нареченото ДС, макар и неофициално си съществува...! И си работи. Не мога да го докажа, но го усещам по много неща, които се случват около мен и наблюдавам от години...!
  Цялата им мрежа от доносници, продължава да си пише рапортите, сведенията, доносите или каквото там искате го наречете. Отчитат се по йерархията си и имат хора навсякъде. Преди години се чудех, как абсолютни некадърници, стоят на началнически си постове и никой не ги пипа и закача... Годините си минаваха и започна да се появява обяснението. Повечето, официално се оказаха агенти на въпросната ДС...! За други, за които не излезе официална информация, съм сигурен, че са същите мижитурки и боклуци.
  Така че, въпросната ДС си е все още около нас...! Не в същия вид и не по същия начин, но нейните хора са около нас. Те са научени на това, за тях това е начин на живот...! Доноси, интриги, лъжа, измама, манипулация..., това са техните специалности!

  Бивш tww09306483.
 84. 84 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Не е толкова важно да нахраниш някого с риба, по- важно е да го научиш да лови риба. Не е толкова съществено да взривиш главата на статуята на Сталин (и децата умират от кеф, когато рушат нещо), да убиеш 2-3 сътрудници на ДС- в терористичен акт, по- важно е да поведеш народа след себе си в името на идея, идеал, програма, за по- добро организиране на живота и по- добро бъдеще. Ако си некадърник да създадеш, да направиш нещо, цял живот можеш единствено да търсиш причини, за обяснение на собствената си некадърност. На крив к.. вълната му пречи!

 85. 85 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#82:"werginija"]А извън шегите-родителите ми бяха нападнати, бити и вързани от трима цигани в дома им. Извършителите още не са открити. Същото село нямаше милиционер по време на соца, но такива неща бяха непознати. [/quote]

  Ами то в случая с родителите ти може всички да сте доволни , с извинение . Защото от възможното огромно зло , се е случило пренебрежително малкото . Защото връзване , бой и грабеж стана ежедневие , на което не се обръща особено голямо внимание от институциите . А сравнението с миналото , ми се струва че извода е ясен - смяната на полицията с милиция . Естествено - с организация , ръководство и мотивация . Така си мисля , когато се замисля . Шегичка . .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK