Скритите проблеми на бюджетния излишък

Скритите проблеми на бюджетния излишък

© Надежда Чипева, КапиталПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


От няколко години бюджетните данни приличат все повече на айсберг – на повърхността се четат множество добри новини, но те са съпътствани от редица подводни проблеми, които остават незабелязани. Така през 2016 г. консолидираният бюджет приключва годината с излишък от близо 1,5 млрд. лв., като превишение на приходите над разходите се наблюдава за първи път от 2008 г.


Още тук обаче се появява и първият невидим момент – излишъкът се дължи изцяло на разликата между приходите и разходите по европейските средства, докато националният бюджет бележи дефицит. Ако се извади пре- и съфинансирането по европейските програми от националния бюджет, то последният щеше да е на излишък. Аналогична е ситуацията и през 2015 г. Това за пореден път показва силното влияние, което европейските средства имат върху касовото бюджетно изпълнение не само на консолидирания бюджет, но и на националния. Освен това годишните данни за касовото изпълнение на бюджета сами по себе си не дават достатъчно информация за състоянието на публичните финанси.
Следващият проблем идва от отговора на въпроса как от натрупан излишък от около 3,5 млрд. лв. към ноември консолидираният бюджет приключва годината с излишък от едва около 1,5 млрд. лв. Отговорът, разбира се, се крие в разходите през декември, които са вторите най-високи като дял от годишните бюджетни разходи от 2008 г. През 2015 г. този дял е близо 15,4% на фона на ударно усвояване на европейски средства предвид края на предходния програмен период. През 2016 г. не само липсва такова ударно усвояване, но е и налице огромно неизпълнение на консолидираните разходи за цялата година. Въпреки това делът на бюджетните разходи през декември е над 15%.


Подобно бюджетно поведение изглежда се е превърнало в тенденция, тъй като през 2012-2013 г. делът на декемврийските бюджетни разходи от годишните разходи е около 11,7%, през 2014 достига 12,6%, а през 2015-2016 г. надхвърля 15%. През последните две години икономическата обстановка в страната е не просто спокойно, а и изненадва с по-висок от очаквания растеж. Това предполага и по-равномерна разходна политика през годината, а не ударно харчене в последния месец, което по традиция е свързано с непрозрачност, нарушаване на нормите за управление на бюджета и съмнения за злоупотреби. Допълнително утежняващо вината обстоятелство е, че тези разходи се правят от правителство в оставка.


Следващият проблем възниква от структурата на разходите, която в голяма степен се различава от първоначалната прогноза. Така например консолидираните разходи през 2016 г. са с близо 2,2 млрд. лв. по-ниски в сравнение с бюджетната прогноза, което се дължи изцяло на по-ниски капиталови разходи, които са с над 2,2 млрд. лв. по-малко от планираното. Причината е слабо усвояване на европейски средства, което само частично е компенсирано с по-високи капиталови разходи по националния бюджет. Годишните капиталови разходи по националния бюджет се движат между 1,5-1,7 млрд. лв. в периода 2011-2015 г., докато през 2016 г. те са над 2,9 млрд. лв. Това отново показва голямата зависимост на бюджета от европейско финансиране, за което вече споменахме.


В същото време, замаскирани зад големия спад на капиталовите разходи, други разходни пера растат. Така например разходите за заплати се увеличават с около 55 млн. лв. в сравнение с плана, а тези за субсидии набъбват с над 100 млн. лв. Най-голямо увеличение се наблюдава при социалните разходи – около 200 млн. лв. Ако се абстрахираме от огромното неизпълнение на капиталовите разходи, то спадът на консолидираните бюджетни разходи би бил едва около 5 млн. лв. С други думи ефектът от декларираната политика за бюджетна консолидация на правителството през 2016 г. е намалението на разходите с около 5 млн. лв. или 0,02% на фона на консолидирани разходи от над 31 млрд. лв.


На последно място трябва да се обърне внимание и на факта, че през 2016 г. станахме свидетели на няколко еднократни и непланирани ефекта, за които вече сме писали:

 • рекордно високите публични разходи през декември 2015 г., споменати по-горе, които доведоха до рекордно високи приходи от ДДС през януари тази година;


  изплащането на стари задължения на НЕК в размер на 1,1 млрд. лв. през април, по които дружествата по веригата внесоха ДДС;


  възстановяване на европейски средства за вече приключили проекти и др.

Всичко това обрисува съвсем различна картина от тази, която ни се представя с лозунга за бюджетен излишък. Тя допълнително се влошава, като си спомним, че въпреки излишъка през 2016 г. за настоящата година се планира бюджетен дефицит от над 1,3 млрд. лв. Това означава, че воля за реформи липсва, независимо дали икономиката е в подем или спад и независимо от бюджетния баланс. Оправданията, че реформи не се правят по време на криза или че за реформите са необходими пари звучат кухо на фона на сравнително високия икономически растеж пред последните две години. Остава надеждата, че следващото правителство ще има различни възгледи, но дори и това да е така, ще му отнеме време, за да ги приложи, което вероятно означава поне още една година безвремие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  Много добър анализ

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  А този челавия на снимката кой е ???

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Няма пари няма проблеми е разбирането за общите финанси на Аамбубата, за това крадене до дупка и тва е

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7920 Неутрално

  "Причината е слабо усвояване на европейски средства, което само частично е компенсирано с по-високи капиталови разходи по националния бюджет"

  Добър коментар, важното е икономическият растеж да продължи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  не бива да наричаш бойко така - обидно е и може да изгориш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Много добър анализ [/quote]

  Да... в главите на невежи.

  Толкова много противоречия и безсмислици на куп.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тези дни до изборите са ти жътва Сянка. Предполагам че ще смениш колата след изборите?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Бе сигурно икономисти и финансисти могат да спорят много,но макар и слаб има икономически растеж и той трябва да продължи,разбира се трябва да продължи борбата с корупцията и конрабандата,трябва да се спре обедняването на народа и трябва да се продължи работата законите да важат еднакво за всички.Все пак е по добре след като държавата си е платила всичко да остави един милиард излишък и 13 и кусур милиарда във фискалния резерв.И това партизанските отряди на столетницата го знаят и са извадили вилиците и лъжиците.

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak 🙄":

  Платили са му на момчето да ни баклава с тезите на крадците. Май не му се получава

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Баклава да се чете баламосва :-) (таблета си измисля думички) :-)

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Защо над 2-та милиарда повече събрани данъци ги няма никъде в уравнението на този ... как да кажа ... комунистически анализ?

  Те всъщност и си го казват: Остава надеждата, че следващото правителство ще има различни възгледи, но дори и това да е така, ще му отнеме време, за да ги приложи.

 12. 12 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Само една вметка - енергийните фирми би трябвало да са си платили Ддсто отдавна, щом са минали задължения това.

  Иначе лошо няма в малки дефицити при положение че икономиката расте и имаме ниски нива на дълга. Страната има нужда от модернизиране и харчене за инфраструктура, насърчаване на инвестициите и намаляване на енергийната зависимост от други държави са харчове, които си заслужават. Проблемът е, че се съпътстват от много корупция и от безмислени харчове в други области.

 13. 13 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Вечният спор за излишък и дефицит, никога няма да спре. И едното и другото са отричани и одобрявани. Зависи от коя страна на барикадата си? Не сме измислили ние икономиката !

 14. 14 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  Така е. Но не са му дали много.

  Опита и с АЛТЕРНАТИВЕН БЮДЖЕТ С НИСКИ ДАНЪЦИ ЗА 2015 ГОДИНА, но не му се получи.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  От служебния ли пишеш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#13] от "evelin_m":

  Икономиката е ЕДНА. Различни са икономистите , които правят едни и същи грешки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Аамбубата караше Орешарски да обяснява че фискалната дисциплина е много лошо нещо за да може като лепне властта да се накраде на воля. Така и направиха

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak 🙄":


  [quote#11:"Wornoxmaniak 🙄"]Защо над 2-та милиарда повече събрани данъци ги няма никъде в уравнението на този ... как да кажа ... комунистически анализ? [/quote]
  Има ги. Не четете внимателно. ДДС през януари от огромните разходи за декември и ДДС от плащането на НЕК.

 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "излишъкът се дължи изцяло на разликата между приходите и разходите по европейските средства, докато националният бюджет бележи дефицит."
  --------
  В прав текст - мафиотска кочина, без никаква икономика, потънала от години в корупция и далавери. Само европейските средства държат гемията малко над дъното.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Зависи, ако си в недоимък, се размърдваш да работиш, ако си си надвил на масрафа, се блазниш да харчиш повече ! Това имах в предвид.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#20] от "evelin_m":

  и това е относително. аз например никога не успявам да похарча всичко спечелено но познавам много хора , които смело харчат бъдещия си НЕСИГУРЕН доход за години напред а това си е меко казано малоумно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 552 Любопитно

  [quote#2:"mentra65"]

  А този челавия на снимката кой е ??? [/quote]

  Един от соросодите, на чиито съвети трябва да се прави точно обратното, ако искаме да успеем.

 23. 23 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Без да се обиждаш, ти си частен случай!

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#23] от "evelin_m":

  въпрос на нагласа, на философия и на финансова и потребителска култура. хубав ден.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  "излишъкът се дължи изцяло на разликата между приходите и разходите по европейските средства, докато националният бюджет бележи дефицит."
  Горанов дали знае?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK