10 мита за замърсяването на въздуха

Акцията на "Спаси София" срещу мръсния въздух

© Спаси София, Facebook

Акцията на "Спаси София" срещу мръсния въздух"Дневник" препубликува текста от "Блогът на Юруков" на Боян Юруков. Оригиналното заглавие е "10 мита за замърсяването на въздуха, които ще срещнете днес" .


В последния месец се случи нещо прекрасно. Най-накрая започнахме да говорим по този наболял въпрос и има изгледи общественият натиск да накара отговорните лица да се размърдат. Както с всеки проблем в България обаче, и този бързо се превърна в евтина дъвка. Виждат се все повече карти в червено и сензационни сравнения. Описват се апокалиптични картини с насоки как да избягваме излизането навън и да опазим децата си. Макар продължителното излагане на замърсяване наистина да е здравен проблем, сеенето на паника за лична изгода не помага с нищо.


Събрах 10 мита, които срещаме все по-често в мрежата и медиите напоследък. Развенчаването им далеч не изчерпателно. Ще допълвам с илюстрации и линкове в коментарите. Целта ми тук е да покажа, че темата не е толкова проста и праволинейна, колкото изглежда.
1. Замърсяването е нов проблем


Това го срещнах няколко пъти из мрежата. Беше и мимолетно споменато в сутрешен блок. Въпреки сериозното прахово замърсяване, която наблюдаваме сега, качеството на въздуха се е подобрило рязко не само спрямо социализма, но дори и в последните 10 години. Причините са във филтриращите инсталации на заводите, по-малкото тежко машиностроене и по-малкото ТЕЦ мощности. В сравнение с 90-те пък има много по-малко запустяла и ерозирала почва около градовете.


2. Заводи и ТЕЦ-ове замърсяват градовете


Това може да е важало до преди 10-тина години, но вече не. Във визуализацията ми за индустриалното замърсяване се вижда, че то е намаляло драстично още преди години по всички показатели. Има единични инциденти на обгазяване в някои градове, но дори те са все по-редки. Праховото замърсяване от тях е пренебрежимо.


Далеч не може да се каже, че причината е в това, че индустрията умира. Това също може да се намери като аргумент. За този период, особено около Пловдив и София, все повече фабрики отварят врати. Всъщност, ако нещо допринася за увеличението на прахта във въздуха, то това е по-скоро строежите на халета и свързана инфраструктура, отколкото самите производства.


3. Като е толкова замърсено навън, ще стоя на закрито


Макар вече да говорим значително повече за качеството на въздуха в градовете, все още не става въобще дума за замърсяването му в домовете и офисите ни. Това е особен проблем особено в стари сгради с лошо проветрение, стара боя и отопление на дърва или въглища. В новите офис сгради има климатични системи, които пречистват въздуха, но и те не винаги работят оптимално. Дори в средностатистическия дом нерядко замърсяването с финни прахови частици може да е също толкова високо, колкото и стойностите в София, които ни стряскат сега.


4. Държавата ни трови


Не точно. Правилно е да се каже, че държавата не си върши работата да ни опази да се изтровим един друг. За сравнение, ако се возим в една кола и един запали цигара, наша си е вината, че не му казваме да спре. На ниво град и община тази роля е вменена на институциите. Държавата е въвела редица регулации, които трябва да се съблюдават за тази цел.


Една от тях е контролните прегледи на колите. Не трябва да се пускат коли превишаващи лимитите, както и такива без катализатор и филтър за твърди частици (при дизеловите). Това обаче се прави масово и дори услуги за махането на филтрите се рекламират открито. Обществото не протестира, защото това ще засегне пряко джоба ни, нищо, че всъщност замърсяването ни вреди пряко и ни струва дори повече, но в дългосрочен план.


5. Общините бездействат


Може би, но не всички. Нещо се прави. Има стратегии, комисии, срещи с организации, научни трудове и проекти. Там спира почти всичко. Има отделни инициативи, но не постигат много. Изпълнителната агенция по околната среда споделя данните от измервателните станции, а само 3 общини споделят данните с гражданите си.


Решението наистина започва с анализ на източниците и кои са най-ефективните решения. Такива анализи има, но са остарели и неадекватни. Не се прави достатъчно също за измерване на замърсяването.


Основният проблем не е, че общините не правят нищо, а че не правят това, което трябва – да се въвеждат забрани за движение на коли и отоплението с твърдо гориво, да се увеличава градския транспорт и да се прави по-чист, да се увеличи санирането, да се озеленят площите. Освен, че струват скъпо обаче, голяма част от мерките са изключително непопулярни.


6. Укриват се измеренията на проблема


Обичаме да казваме, че нещо се крие от нас. Така сякаш вината за проблема се прехвърля на онези, които "крият". Истината е, че информация за това има отдавна. От години се пише и говори за това, но едва наскоро темата привлече внимание. Причината не е в повишеното замърсяване, защото миналата зима не беше по-ниско. Данни за превишенията се публикуват от Агенцията по околна среда и общината.


Определено има какво да се иска като прозрачност – липсват отворени данни в реално време, станциите са недостатъчни и информацията е недостъпна като вид за широката публика. В никакъв случай обаче не може да се каже, че проблемът се укрива. Просто до сега не обръщахме внимание на предупрежденията на експертите.


7. Отоплението на дърва и въглища зимно време замърсява въздуха


Това наистина е един от основните замърсители, но далеч не е единственият. Всъщност, нямаме точна представа какво е реалното разпределение на замърсителите географски и като време. Някои експерти казват, че основна роля има прахта, донасяна от Африка в горните части на атмосферата. Други посочват замърсяването на коли и камиони. Трети – климатични особености на конкретните градове. Истината е някъде по средата. Затова която и графика да видите по тази тема, ще е малко или много грешна. Причината е, че всеки град е различен и тежестта на замърсителите в различните части на деня е различна.


Лесно е обяснението, че отоплението с дърва и въглища замърсява най-много с финни прахови частици, защото отоплителният сезон съвпада по време с големите пикове в замърсяването. Такива пикове обаче има и в горещото лято. Друго обяснение е, че през зимата в София и Пловдив се задържа много по-често мъгла, която лесно се превръща в смог. Това означава, че същото количество прах генерирано от транспорта би се задържало и натрупало много по-дълго, отколкото през лятото.


8. Въздухът в България е по-мръсен дори от Китай


Това го забелязах днес като сравнение. Основава се на индексите в сайтове за качество на въздуха като AQICN. Първото, което трябва да се разбере за такива сайтове е, че показват индекс на замърсяване, а не конкретната концентрация на прахови частици. Някои станции може да измерват само няколко параметъра и индексът им да не е пълен. Тези в Китай, например, публикуват замърсяването от PM2.5 – ултра финни частици, които са още по-опасни, но индексът им се формира по-различен начин. Всъщност, у нас също се измерва концентрацията на PM2.5, но информацията въобще не се публикува. Виждаме само средногодишни стойности. Връзката между индексите и концентрацията на замърсителите не е линейна и има различни методологии за изчислението им. Затова като видите индекс 300 в AQICN, моля не пишете, че замърсяването е 6 пъти над нормата, защото не е – лимитът в ЕС е за концентрация, а не за индекс.


Вторият проблем е, че се сравняват две станции в даден момент. В София през зимата по-често може да срещнете замърсяване под нормата, отколкото над нормата, още по-малко в пъти. Аналогично в Китай все може да се намери станция с ниски стойности в даден момент. Трябва да се гледа средното за града през продължителен период. Тези данни показват, че сме далеч от замърсяването в Китай, а и по-голямата част от Азия.


София остава обаче един от най-замърсените градове в Европа с финни прахови частици. Замърсяването с азотни и серни оксиди не е такъв проблем, но като причини е свързан с това с прах.


И не, това че сте видели някакви карти и индекси в мрежата не означава, че замърсяването в един или друг град е превишено. Има различни модели, които интерполират измервания в Европа и смятат как ще се пренася прахта от ветровете. Един такъв модел е прогнозата на БАН за следващите 72 часа. Той обаче не означава, че замърсяването в даден квартал или дори град ще е над нормата, а че има вероятност замърсяване от други градове да повлияе.

9. Въздухът е отровно мръсен


Има няколко доклада свързващи замърсяването на въздуха със здравословни проблеми. Този материал доста добре ги обобщава. Един на СЗО посочва, че има хиляди жертви от него в България и стотици хиляди в Европа на година. Тук е важно да се разбере, че всъщност никой няма представа и че оценката се базира почти изцяло на общата смъртност. Тъй като средната смъртност в България сега е висока, причините за което разясних вече няколко пъти, твърдението за жертвите изкуствено се завишава.


ФПЧ наистина вредят на здравето, но косвено. Продължителното излагане на замърсен въздух увеличава риска от белодробни заболявания, асма, а според някои – рак на белите дробове и кръвоносната система. Това обаче не прави въздуха токсичен. Не е и нищо ново. Не означава също, че трябва да се затваряме вкъщи или да носим маски – поне не при нивата в нашите градове. Състоянието на градовете ни е тревожно, но от паника и сензационни заглавия никой няма полза освен жълтите медии и сутрешните блокове, разбира се.


10. Държавата трябва да изчисти въздуха, аз нищо не мога да направя


Държавата може да наложи ограничения и да съблюдава регулациите, които целят намаление на замърсителите. Санирането, въпреки всичките скандали, е всъщност добра мярка за намаление на емисиите от големите блокове. Истинските решения обаче може да се наложат само от общините, които отговарят за транспорта, енергийните помощи и местните решения.


Тези мерки обаче, както споменах по-рано, са крайно непопулярни. Преди малко видях, че Фандъкова е казала, че "обществото е узряло" за решение на проблема. Това трябва да си го преведете като "ако направя каквото и да е от нужното, няма да ми отсекат главата веднага". Това изглежда наистина е така, но не променя факта, че толкова години нито тя, нито предшествениците ѝ имаха визията и смелостта да вземат каквито и да е адекватни мерки. Погледът беше и е само към следващите избори. Това важи както за София, така и за другите градове с голямо замърсяване. Единственият начин това да се промени, е достатъчно хора да поставят това като условие за гласа си и да изискат ограниченията за себе си и съседите.


Нямам илюзия, че който и да е от нас ще смени метода на отопление или ще спре старата си кола само защото замърсява. Това е свързано с разходи и когато повечето не го правят, личното действие изглежда като безсмислена капка в морето. Затова трябва да има забрана на общинско ниво и по-важното – да се спазва.


Паралелно с това трябва да има много по-голям контрол над строежите и колко замърсяват улиците около себе си, на индустриалните инсталации, на горенето на сметища и стърнища и ред други неща, които и сега зависят от държавните органи, но не се случват адекватно.


Бонус: Ще се изнеса на село в планината на чисто


Както не всеки град в България има проблем със замърсяването на въздуха, така и не всяко село е с чист такъв. Това, че няма измервания и се виждат звездите не означава, че едно средно голямо село разположено в котловина, в което повечето се греят с печки, не образува смог. Още повече, че отоплението със старите (култови) печки замърсява доста въздуха в самата къща. Така колкото и да е приятна топлината, в една зимна вечер в къща в планината може да дишате по-мръсен въздух отколкото на Орлов мост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Весело

  Цял трактат по темата

 2. 2 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Както авторът сам е казал тема-дъвка. Или ако няма за какво да пишеш - пишеш за мръсния въздух.
  Той обаче наистина е много мръсен. На места в София не се търпи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Единственият начин това да се промени, е достатъчно хора да поставят това като условие за гласа си и да изискат ограниченията за себе си и съседите."

  Така е. Може би само би могло да се добави - и когато достатъчно много хора доброволно вземат мерки за намаляване на замърсяването, което те самите причиняват. Защото ограниченията стават необходими едва когато нещата не могат да станат доброволно.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5714 Гневно

  Целта на всички митове и пропаганди е ДАНЪК ВЪЗДУХ!!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Много добър текст, браво на автора.
  Мисля че е пропуснал да обърне внимание на строежите и калните улици, които не се чистят, паркирането в градинките и излизането с кални гуми...
  Абе изобщо, като си уредим държавата, като почнат да се спазват законите и да има наказания за който не спазва, като общината почне да си върши работата, да издава разрешения за строителство както се следва и да следи за това как се строи, да мие улиците , да контролира правилата за движение и паркиране, техническите прегледи, ОВОС за каквото трябва, да се спазват стандартите за екологичност от различните производства, тогава и заплатите ще се оправят, и пенсиите, и автопарка и замърсяването

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#2] от "biss Mark":

  Ми изчезвай от София тогава, лесно е.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Ето едно мнение на един лекар - „Бедността е фактор за опасното замърсяване на въздуха у нас. Защото повечето българи карат стари коли”, това каза в ефира на „Събуди се” пулмологът д-р София Ангелова.

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 706 Неутрално

  На всички явно им е много трудно да разберат, че при безветрие, особено при инверсия ВИНАГИ ще има замърсяване.. Дори градът да е 20 хиляден, а не милионен
  .. Дори да има 10 000, а не 500 000 автомобила...Вижте данните от Видин, Горна Оряховица....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Отоплението на дърва и въглища зимно време замърсява въздуха"- много вярно. Над всяко българско село и градче привечер се стели видим зверски смог от отоплението на дърва и въглища. Но всичко идва от бедността.

 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Подариха всички градинки на своите хора. Застроиха ги. Не останаха зелени площи в градовете и това е един от основните проблеми. Общините не само, че могат да залесяват много по-активно, но това не струва и много, както другите мерки. Да но за управлението на градовете няма дългосрочна стратегия /има за усвояване на бюджетите, хехех/ и съответно и няма дългосрочна стратегия за залесяване с търсен и постигнат ефект. В градовете много повече дървета се изсичат, отколкото се засаждат.

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  Точка 5 - има СТРАТЕГИИ! За ИДИОТИ ли ни взима този г-н Юруков?!
  Някой се упражнява теоретично, а други с месеци се задушаваме в смога

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":
  Ха ха мога да му кажа на нещо-лога. Нищо не разбират, само се пъчат на телевизията да сипят мъдростите си и да се дуят от 5тте си минути слава

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  " Преди малко видях, че Фандъкова е казала, че "обществото е узряло" за решение на проблема. Това трябва да си го преведете като "ако направя каквото и да е от нужното, няма да ми отсекат главата веднага".
  Г-н Юруков много бърка. Ако кметът на София беше наложил подобни мерки преди една година щяхме с камъни да го убием. И "зелените" щяха първи да хвърлят камъка...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1598 Разстроено

  [quote#11:"etty1"]Точка 5 - има СТРАТЕГИИ! За ИДИОТИ ли ни взима този г-н Юруков?!
  Някой се упражнява теоретично, а други с месеци се задушаваме в смога [/quote]

  Някога (преди строителния бум) е имало нещо като "зелени ръкави" от Витоша към София. Сега тези ръкави за застроени. Според мен никой не гледа и аз ефекта "микро климат". Много се съмнявам разрешенията за строеж да се издават съобразно някакъв план или стратегия. София е едно голямо Банско.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 448 Любопитно

  В Смолян и Разлог каручките са повече от автомобилите, но замърсяването е ужасно. Няколко пъти над нормите.
  А в статията ми се говори , как отоплението на дърва и въглища не било основния проблем.
  Видин е градът в България с най мръсен въздух. Там се движат десетина хиляди автомобила, а в София се движат над 500 хиляди , но това не пречи на Видин да си е лидер при мръсния въздух.
  В София 80% от дните с превишени норми на прахови частици са през зимните месеци. Автомобилите ли намаляват през пролета и есента, че тогава нещата са в норми

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1239 Весело

  Има човек - има проблем.
  Няма човек - няма проблем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3298 Весело
 18. 18 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ++++ за анализа в статията и трезвите и реалистични оценки.
  Абсолютен факт е, че въздухът в София не е особено чист, но София е разположена в затворено котловинно поле (ако си спомняте географията). Качете се на Алеко след като 3 дни не е духнал ветрец през зимата и ще видите кафяво-сивото море под вас. За съжаление през зимата няма зеленина, която е своеобразен филтър. И затова "баровците" и мутрите, които се настаниха в "яката" на Витоша - Драгалевци, Симеоново, Бояна дишат 6 месеца същия въздух като останалите софиянци.
  Много хора, на които работата им , изисква рядко физическо присъствие, напр. такива които работят основно онлайн и по телефоните с удоволствие ще отидат да си живеят по-голяма част от времето на чист въздух на село, а няма да се тъпчат из София. Жалко е, че на най-чистите и прекрасни места сигналът на телекомите ни е слаб - стига до 2G и с интернет почти не може да се работи. Телефоните са ОК. Ако беше поне 3G в София щях да стъпвам 5 пъти годишно. Не повече. Дай боже да стане по-добър сигналът. Стане ли издухвам от София за постоянно.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#14] от "biss Mark":

  Имало е зелени глави! И къде ги тия ръкави? Аз от как се помня, е имало само трънаци от София към Витоша, но пък имаше Кремиковци, О ДА! София е сравнително зелен град, благодарение на това, че някога, преди 80 год. е строена с градоустройствен план, който се е спазвал и е бил сравнително добър, за това има доста паркове в центъра, но полека ще им видят сметката

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Ама то това си е някакво еко-талибанско корпокративно внушение!
  Какви 10 причини!?
  1. Разбира се най-много замърсяват самолетите които са около 20-30 повече като трафик!
  2.Улиците са ужасно мръсни заради строежите на ГЕРБ.
  3.Колите много замърсяват защото вдигат прашилката и защото задръстванията са защото на ГЕРБ направи толкова много светофари ,че София и е парализирана! По колониалния ЗНИ слагат светофар за всяка нова немска бакалия с моите и вашите пари!
  4.Ромовете горят кабели,автобобилни гуми и или печки на машинно масло и това никой неможе да го санкционира.
  5.Да отоплението на дърва замърсява ама аз лично не съм виждал въглища в София да се карат и стоварват от много време, ако е така либертопреносните медии трябва да направят журналистически раследване и да кажат колко милиона тона кюмюр се гори в София?

  Решение:
  ниски цени на тока и ниски цени на билетите за транспорт ще решат екологично въпрос както е в много северно европейски страни!
  Ама ГЕРБ скапа БДЖ,Транспорта и даже биеха хора с тежка жандармерия защото протестираха за надписването на сметките за ток!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  необходим е комплексен подход , стратегии и тактики. необходимо е да се определи проблемът и да се казва истината.

  НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ ЗАЩО СЕГА СОФИЯ Е ЧИСТА ???
  уверете се сами !!!
  Аз ще ви го кажа след малко като ви чуя всички предположения.
  http://aqicn.org/city/sofia

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  има и една мярка, която никой не казва - повишаване доходите , за да се отопляват хората екологично чисто.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  След всяко вдигане на цената на тока, /щото все евтино давали на матряла/ все повече гора минават та всичко което може да се гори.
  В големите градове това е проблем.

 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#9:"DoPe"]Над всяко българско село и градче привечер се стели видим зверски смог от отоплението на дърва и въглища. Но всичко идва от бедността. [/quote]
  Просто няма алтернатива. Хубаво да имаше природен газ до всяка паланка, но в близките 100 години няма как да се случи. Аз съм на локално парно на дърва и въглища и 2 бр. климатици, но тях рядко ги включвам. Не ми е комфортно някак си с климатик.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#23] от "442":

  скоро гората ще свърши и тогава ще свалят гумите от колите по улиците да се греят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#24] от "Доналд Радев":

  има много алтернативи ако корупцията е по-малка и не се краде толкова много. Борбата (истинска) с монополите също ще допринесе.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Ето няколко точки за изчтстване на въздуха.
  1) Всяко паркиране на общинсли терен се заплаща - в центъра по 20 лв. на час. В кварталире - по 0,50 лв. В "зелена" Младост" - 2 лв.
  2) Във всяка четирилентова улица - дясната лента е за градски транспорт. Ако е двулентова - затворена за автомобили.
  3) Глоби от по няколкохиляди лева за изхвърляне на автомобилни гуми на неподходящи места (да не могат да се горят).
  4) Забрана за продажба на автомобили на повече от 15 (например) години.
  Има и още, чакам подкрепа...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 28. 28 Профил на boniperti
  boniperti
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Подкрепям ком. 14. Блоковете по бул. България свършваха с Мотопистата. Вижте сега какво е, сутрин задръстването е от Гешов до бул. Гоце Делчев. Печките били виновни.......

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  Едно време имаше РАБОТЕЩИ политики за подобряване чистотата на атмосферния въздух в голените градове и столицата, които сегашните калинки или не знаят или не искат да риложат, защото за тях СВРЪХпечалбата е по-важна от здравето на раята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#22:"КМЕТ В СЯНКА"]има и една мярка, която никой не казва - повишаване доходите , за да се отопляват хората екологично чисто. [/quote]
  Ако беше така никой баровец нямаше да си поръчва да му изсекат гора в парк Витоша за да си построи там къща със септична яма и да му стоварват по 30 м3 дъбова дървесина за огрев или скъпите и смърдящи ужасно "ЕКО" брикети!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#14] от "biss Mark":

  Зелените клинове са още от плана Мусман но гробарите в София и ДикОФФ ги унищожиха. Фандъкова не направи нищо за залесяването дори напротив. ДикОФФ разреши много сгради без паркоместа и без озеленяване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#28] от "boniperti":


  [quote#28:"boniperti"]Блоковете по бул. България свършваха с Мотопистата. [/quote]
  Абсолютно невярно! Блковете стигаха до ул. "Тодор Каблешков". По близо до резиденция "Бояна" Тодор Живков не даваше да се строи за да не му диша простолюдието въздуха. Някои сме го живяли това време!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#30] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  един баровец не замърсява - замърсяват хилядите бедни. а всеки който сече дърво е глупак и идиот ако не е засадил повече от отсеченото !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете кметееее Диков да беше, с мед да го намажеш! А Стоян Янев преди него? А Янчулев преди него.... тоя сега уж свестен изглеждаше, а ето че вече изкърти на две места велоалеята по "Цар Борис" за да могат да си влизат съдиите и хипермаркетите и обяснява как строителството в Младост си било много нужно и законно.

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#29:"КМЕТ В СЯНКА"]сегашните калинки или не знаят или не искат да риложат, защото за тях СВРЪХпечалбата е по-важна от здравето на раята. [/quote]
  Ако в София намалеят задръстванията колите и камионите ще горят по-малко а от това ще намалеят приходите от ДДС и акциз на горивата, загубите за корпокрацията ще са ужасни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nil satis nisi optimum":

  И това , което казваш е доста невярно. колко се уплътни Бул. България ?
  според теб не е ли презастроен целия район ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  За какви мерки и политики говорим в държава, където върховенството на закона е някакъва утопия а контролът и прилагането на разпоредбите са еднодневни акции 2 пъти в годината?

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не замърсява ли един баровец? А колко блока е построил в градинки един баровец и колко дървета е изсекъл? А колко кенефа е внесъл "нов внос от Италия"?

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#34] от "uq":

  янщулев беше кмет а стуци беше чавдарче в сравнение с последния. познавам ги всичките лично и знам толкова, колкото и те не знаят. Стуци е покойник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Като не е вярно, че държавата крие проблема, поради що СО не даде инсформация за нивата на замърсяване по дни тази зима?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 448 Весело

  При положение, че измервания се правят само в 4 квартала в София, как може да ми се казва, най мръсно е в квартал Х..
  Там където не се измерва , по подразбиране ли трябва да знаем , че е свеж въздуха.
  Същото е и при градовете, измервания се извършват в няколко града, а в стотици останали няма информация.
  Но за градовете където има такава , се вижда че някой от тях са с по мръсен въздух и от София.
  Мерките трябва да се вземат на национално ниво, а не от Столична община.
  Ако премахнат измервателните станции в София, това означава ли че няма проблем с въздуха , защото няма да се обявяват стойности.

 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":

  Такива са ни политиците точно като тебе! Мислят си че всичко знаят и всичко е лесно, за това сме на това дередже. Като прочетох само "паркиране в центъра по 2 лева на час и по 50 ст. в кварталите" и не четох повече, стана ми ясно.
  То ако беше така лесно с тоягата, отдавна да е направено, ама не е. Не се решава нищо, като тормозиш хората и им дереш кожата. Решава се, като направиш нещо хубаво и удобно за тях, ама и на политиците, както и на народа ( ако приемем че ти си народа) им е малко акъла за да го разберат

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#38] от "uq":

  ти прочете ли цялото или само първите 3 думи. хайде прочети пак отначало до край. тук дискутираме а не се заяждаме. Я ми кажи не е ли редно да има СТРИКТЕН контрол при вноса на употребяваните автомобили. Умно ли е държавата да намали или премахне ДДС на новите коли, зада насърчи покупката или други икономически стимули ! как мислиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое не е вярно? Че беше застроно до "Тодор Каблешков"? Че Живков не искаше плебса да му диша въздуха? Че не съм живял по това време?
  Мога да ти кажа и защо в центъра на София въздухът е по-мръсен благодарение на тези строежи, но ще те оставя да се информираш сам...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Беше и главен архитект преди да е кмет. След Яким Петров Бог да го прости.

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не не смятам че е умно държавата да намалява каквото и да било и да стимулира покупката на каквито и да било автомобили. Нужно е да има контрол върху всички автомобили, не при вноса а при техническите прегледи. Немците са го измислили зелен, жълт червен стикер и съответно плащай.

 47. 47 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#42] от "uq":

  Предложенията са взети от Швейцарски град... Може би, според теб, и в алпийската държава е толкова зле, защото там смятат, че е
  [quote#42:"uq"]лесно с тоягата[/quote]

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  и това е вярно. Всеки инженер ДВГ знае, че фаровете също вдигат разхода.
  Ско се вдигне акциза на дизела и бензина а се намали акциза на
  газта дали ще има ефект.
  Фандъкова кога ще почне да мие ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#46] от "uq":

  янчулев в НИКОГА не е бил архитект. ПАК не четеш - строг контрол(технически) при вноса на употребявани коли . Иначе се мамят хората и после им дерат кожите без вина виновни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1081 Весело

  Голфчетата и вопълите ви на 15 години, не са виновно, споко! Купувайте още! Печката на баба Гицка е виновна

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#44] от "Nil satis nisi optimum":

  и какво имаше над мотопистата от източната част до околовръстното и какво има сега . говоря за плъност и за озеленяване и височина. чакам твоето мнение.
  Познаваш ли квартала ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nil satis nisi optimum":

  И щом са от Швейцарски град, значи са умни и ще стане хубаво?
  Минавало ли ти е през ума, че ако можеше да се вземе всичко от Швейцарски град и да се направи навсякъде, целият свят щеше да е като Швейцария, ама не е!
  Я си представи как плащаш по 12 лева на ден ( или по 360 лева на месец) за да ти стои колата пред блока, като срещу тези пари общината не прави абсолютно нищо за тебе, пак няма къде да паркираш, пак се катериш по тротоара... МИСЛИШ ЛИ?Достатъчно е че плащам по 200 лева данък и нищо насреща. Ето в центъра ВЕЧЕ е по 2 лева на час. Ефект? А?

 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#9] от "DoPe":

  "дърва и въглища"

  Малко известен факт е, че при нашите условия дървата и въглищата дават много различни прахови емисии - защото пепелното съдържание на дървата е максимум 2-3%, а масово използваните за битово отопление въглища у нас имат пепелно съдържание 10-20%. Така че за едно и също количество топлина дървата отделят близо 10 пъти по-малко прахови емисии. Това може лесно да се измери, включително и за емисиите на фини прахови частици.

  Така би имала смисъл препоръката: ако се отоплявате на твърдо гориво, увеличете дървата за сметка на въглищата.

 54. 54 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Айде, айде, пак поръчкови статии. Ако ТЕЦ-овете не представляваха огромна екологична опасност, белите държави нямаше да са им "прочели" смъртната присъда. Евродирективата от 2016г. за вредните емисии пък ще доведе до фалити на ТЕЦ-ове и на заводи за цимент и стъкло. Тя ще засегне най-силно топлоцентралите и промишлените предприятия, които горят въглища.
  Евродиректива налага много ниски норми за въглеродни и азотни емисии в атмосферата. За да ги покрие, използването на дърва и въглища за отопление в България трябва да бъде заменено с брикети от биомаса.
  Те обаче са по-скъпи, а за много бедни домакинства направо са лукс. 55. 55 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 448 Весело

  В България качеството на въздуха следят 50 станции. Всеки ден лабораториите мерят нивата на праховите частици във въздуха. Най-много превишения на нормата на замърсяане през миналата година уредите отчитат във Видин, Плевен, Бургас и Монтана, информира Нова тв.
  http://www.bulnews.bg/article/266304
  Аууу, къде е София, защо паметниците във Видин и Плевен не са с противогази.
  Оказва се че в София доста по малко дни са с мръсен въздух, но естествено цялото внимание е насочено на там , защото живеещите в горните четири споменати български града с най много дни в годината с мръсен въздух , не са важни.
  В четирите града на куп, посочени като най мръсни в България има много по малко автомобили отколкото в София ....
  Ами сегааа

 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#33:"КМЕТ В СЯНКА"]един баровец не замърсява - замърсяват хилядите бедни. а всеки който сече дърво е глупак[/quote]
  Добре де, сега ще правим социална оценка на ситуацията ли?
  Бедния циганин който краде ток и кара каруца по-голям замърсител ли е от приятеля на Баце от СИК който кара кола 600к.с. изсякъл е 2 декара от Витоша за къщата си а септичната яма му прелива по канавката, докато автоматичното котле на пелети пушлеви чак до вр.Камен Дел?
  Виждал съм в Автрия и Германия край езерата богаташи дето държат да са еко, ама в България ако колата му е под 300к.с. все едно си личи ,че му е малък .... пакета за екология!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":

  меркие ти са първосигнални и няма да решат проблема.явно си гробарска калинка.
  прочети 21 и отговори . ще ми е много интересно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#51:"КМЕТ В СЯНКА"]и какво имаше над мотопистата от източната част до околовръстното[/quote]
  Разсмя ме, благодря! Околовръстното е на ЮГ от Мотопистата и върви в посока запад-изток... значи предполагам на изток е Бургас...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Весело

  До коментар [#56] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  абе вие разбирате ли какво пиша- тезата ми е че НИКОЙ баровец не може САМ да замърси колкото ХИЛЯДИ хора. Иначе е просто - застрелваме баровеца и няма проблем - решили сме го !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1785 Весело

  [quote#13:"Nil satis nisi optimum"]Ако кметът на София беше наложил подобни мерки преди една година щяхме с камъни да го убием. [/quote]
  ъъъъъ, ама тя не е наложила никакви мерки, еле па подобни хахаха

 61. 61 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#52:"uq"]Минавало ли ти е през ума, че ако можеше да се вземе всичко от Швейцарски град и да се направи навсякъде[/quote]
  Щеше да е по-добре, ама на доста хора не им харесва, защото това означава ред. Факт!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#48:"КМЕТ В СЯНКА"]Фандъкова кога ще почне да мие ??? [/quote]
  Повечето тъпотии които сътвори ГЕРБ в градоустройството изглеждат необратими! Строежите 80% от които са с измислени документи за собственост и ПУП и ги навъкаха по паркове и градинки, направиха така ,че колите паркират в кал а после я стелят по улиците пък самосвалите на пернишките авери направо я мятат на буци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#58] от "Nil satis nisi optimum":

  Говоря ти за бул. българия - има източна и западна част . Ти махмурлия ли си или четеш по диагонал ? Представи си много добре знам къде е околовръстното. Залесявал съм точно там още преди 50 години(може и да не си бил роден тогава).

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Изчерпателен анализ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#62] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тук идва въпросът за имотната мафия, която е под протекцията на ГЕРБ- доказано !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Цитата е от ТВОЯ КОМЕНТАР. Ако си
  [quote#63:"КМЕТ В СЯНКА"]махмурлия ли си или четеш по диагонал[/quote]
  е твой проблем... Обърни внимание, отново е цитат...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 67. 67 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако изпълняваме задълженията си към евродирективата, трябваше сега, в България да няма нито една печка на твърдо гориво/ с държа и въглища/. Ние пак се ослушваме, докато не ни изплющчт някоя висока глоба от Брюксел..

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#19] от "uq":

  ти на колко години си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Весело

  До коментар [#66] от "Nil satis nisi optimum":

  хайде кажи защо сега е много по-чист въздуха а преди 1 час беше дори в нормата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#67] от "Арон":

  София е в наказателна процедура за въздуха от няколко години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Кой точно е щял да я убива с камъни?

  До коментар [#4] от "karabastun":
  Много те бива в конспирациите. Само да те светна, че в момента съвсем официално плащаш данък въздух, а ако нещата се оправят може и да спреш. Т.е., точно обратното на твърдението ти. Що не се пробваш да мислиш? Тия три деца с акъл трябва да се гледат, не с първосигнални реакции, нали така?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  [quote#13:"Nil satis nisi optimum"] преди една година щяхме с камъни да го убием.[/quote]
  напълно заслужено - ти как мислиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  много обективно, да... и като няма индустриално замърсяване от какво е целогодишния смог в Гълъбово, СЗ, и т.н. - американците, извънземните, военните, пръд*ците - от какво...
  покрай строежа на метрото в Младост/ по целия Малинов не изсякоха абсолютно всички 40-50 годишни дървета сигурно... да, не го направиха и покрай сточна, Лъвов и на сумати места още... а на мястото на огромното количество изсечени дърветата не насипаха някаква кал, по която и трева не никне, да... но не нали, то проблема е че всички по кварталите биле с кюмбета, пък останалите - пушачи хахах... облаците прах през лятото също не сме ги виждали, да... и не забелязахме кога се появиха, та следва да се опънат кръглите маси и да се направи разяснителна кампания на малоумното гражданство и селянство

 74. 74 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Някой знае ли защо махнаха станцията за измерване на Орлов мост?

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#73] от "extraCACA":

  ТОВА Е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ. Ако всеки софиянец посади едно по едно дърво след 5 години въздухът ще бъде по-чист всяко дърво е филтър. на бъл. македония имаше 6 реда дървета, които изсякоха по времето на бойко и сега е кална баня и прахоляк.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Целта е по-краткосрочна!
  Целта е да убедим населението, че трябва спешно да направим нещо!
  Сега с европейски пари общините по проект ще закупят едни филтри и ще ги монтират в комините на тези, които се отопляват на твърдо гориво! Получателите няма да имат правото да протестират, защото това ще е за "общото благо" и ще им е безплатно!
  Така едни европейски пари ще бъдат разпределени по незнаен начин, но на никой няма да му пука, защото не са неговите пари!
  Какъв ще е резултата?
  На първо място едни пари ще се насочат незнайно как и къде с доста "берекет" за някои.
  Като популизъм ще отчетем грижата и ще се бием в гърдите на предстоящи избори. Каквото и да бъде измерено следващата година то ще е относително поради липса на оеднаквена методика!
  Като резултат от филтрите - никакъв! Филтрите ще задръстват комините и въздуха в стаите за отопление ще е по-мръсен - както вече бе посочено в статията. Следва индивидуално премахване на филтрите от собствениците и връщане в изходна позиция! Контрол върху филтрите няма да бъде заложен!
  Да не си помислиш, че съм против чистия въздух?
  Просто съм против крупните манипулации изградени върху необходимостта и грижата за здравето!

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#74] от "orchis":

  защото е 30 по-замърсено.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#75] от "КМЕТ В СЯНКА":
  е, дървета те насадиха, нали затова наведнъж изсякоха съществуващите все пак хахаха... и опити за храсти и трева има някакви, но докато всичко това порасне достатъчно, за да е в състояние да компенсира изсеченото ще мине сума ти време... което следва да се запълни с други софри естествено

 79. 79 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  До коментар [#76] от "ПАСТОРА":

  Прав си- естествено, аз ''ДАНЪК ВЪЗДУХ'' го наричам за краткост!
  Иначе и дългосрочни и краткосрочни цели - бол!
  И филтри, и поскъпване на дърва и въглища с еко такса!
  И тормоз на шофьорите и пак еко такса!
  И да се насъсква народа, че някой го ''трови''!
  И в аптеките ще ти продават сироп за прочистване....
  И всякакви пари ще преливат в калабалъка....

  [email protected]
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#78] от "extraCACA":

  има едно дърво Пауломния, което расте с около 2 метрана година.
  Освен това те не садят дървета (4-5-6 годишни) а неукрепнали фиданки , които често не се и прихващат !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#80:"КМЕТ В СЯНКА"]Пауломния[/quote]
  паулоВния и не расте чак толкова бързо, колкото мълвят лакардиите в нета
  но донякъде си прав - много японски клен се засади, а той знаем - ползва се за покривно озеленяване именно защото расте бавно и не прави голяма листна маса... прекалено много декоративни видове, прекалено много от тях изсъхнаха, а то нямаше и как другояче да е като се има предвид кога ги засадиха... абе, накратко - папкането и е майката и бащата на истерията покрай замърсяването, ама матряла няма полезен ход в случая освен да спре да плаща данъци

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#81] от "extraCACA":

  Грешка с името. Расте бързо наистина . Наблюдавам лично едно в София - за 3-4 години вече е колкото един стълб за улично осветление - от по-старите . 6-8 метра най малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  [quote#81:"extraCACA"], ама матряла няма полезен ход в случая освен да спре да плаща данъци [/quote]
  може и като в Румъния.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#79] от "karabastun":

  Даа! Най-много пари се правят от слабостите на хората - алкохол, цигари, секс и наркотици!
  Най-бърз и доходоносен бизнес обаче се прави върху страховете на хората (преди всичко - здраве) - ваксини, дезинфектанти! Например сапун сейфгард, който по-точно разнася мръсотията по тялото без да измива, но за сметка на това трепе бактериите!
  Някой спомена за озеленяването, което си е доста добра мярка! Никой не споменава обаче, че общините изпосякоха дърветата без някакъв план и ги оползотвориха за огрев! Новите когато и ако се хванат ще дадат резултат след доста години! Тогава ще се намери друг умник за благото на хората и изграждането на нова инфраструктура да ги отсече наново! Иначе за едно японско дръвче пред хотел вдигнаха страшна олелия!

 85. 85 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5714 Весело

  До коментар [#84] от "ПАСТОРА":


  [quote#84:"ПАСТОРА"]Най-бърз и доходоносен бизнес обаче се прави върху страховете на хората[/quote]
  ++++++
  Особено, ако страховете са такива СТРАШНИ и ТОТАЛНИ - като ГОСПОД - например Мръсният въздух и Глобалното затопляне/ застудяване !!!

  [email protected]
 86. 86 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#76] от "ПАСТОРА":


  До коментар [#79] от "karabastun"

  ++++++++++++++++++++++++


  Ще бъде като "санирането" по едни 10 хилки за филтър + бан на таралясниците и т.н.

  А без сериозни измервания (диференцирано измерване на аеорозолите по размер с каскаден импактор или по-евтин метод) да се вадят прибързани заключения е доста опасно. Има прекрасни модели вкл. разработени от българи за атм. циркуцалия, но там може дамо да се проиграват сценарии.

  Без сериозни измервания (научни) всичко друго е силно прибързано.

 87. 87 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#75:"КМЕТ В СЯНКА"]Ако всеки софиянец посади[/quote]
  по принцип, това е нарушение
  ако помниш, преди време завъртяха по телевизиите една "журналистическа" истерия - "как се превзема общинска земя", нещо такова... ставаше дума за градинка с цветя, оградена с подръчни материали; та аз, а и всички от квартала случайно познавахме човека, който "превземаше" общинския терен - най-обикновен пенсионер, купуваше си сам луковици, разсади - като цъфнат напролет наистина е уникално и всички много му се кефеха... още първата година обаче народа от близката спирка налетя да къса цветята и той я огради, за да ги опази... верно - много грозна ограда, ама с парите от пенсията толкова... след "разследването" какво мислиш - общината писна да се махне оградата и до там беше саденето, след няколко години пак ще е треволяк и кал до кръста... е те такива работи за гражданско-селските инициативи

 88. 88 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ ЗАЩО СЕГА СОФИЯ Е ЧИСТА ???"

  Сигурно се е стоплило времето в София и няма вече температурна инверсия. Не съм в София и не знам дали вали дъжд - но това също би почистило въздуха. Изобщо - добре че е природата, за да компенсира някои наши действия

 89. 89 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#86:"olimpipanov"]Без сериозни измервания (научни) всичко друго е силно прибързано.[/quote]
  Така е,но е пълна глупост да се твърди,че ролята на отоплението с дърва и въглища била преувеличена.Аз живея в село и вечер буквално можеш да видиш и помиришеш пушека от комините.Почвам да кашлям,въпреки че не съм болен или пушач.

 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#79] от "karabastun":

  Ти четеш ли изобщо или си го включил на режим писане?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#89] от "mushashi":

  Така е, но нещата са комплексни. Далечен пренос на аерозоли от Сахара, автомобили, отопление, непочистени улици. Всеки аерозол има химически състав и размери, които са характерни за произхода му. Освен това зимата поради някои особени за сезона атмосферни явления, ефектът на ФПЧ се усилва.

  Лятото макар и не токова осезаемо ФПЧ и смога си ги има, гледката от Витоша още по татово време беше "прекрасна".  А лятот

 92. 92 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#91:"olimpipanov"]Така е, но нещата са комплексни. [/quote]
  За София може и така да е,но аз живея в Горнотракийската низина и навсякъде е равно като тепсия.През останалите сезони въздухът е много чист.Но през зимата е ад заради пушеците от комините.

 93. 93 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Като става въпрос за филтри на комините, любопитно е какви точно биха били тези филтри - електростатични, ръкавни или обикновени циклони.

  При първите 2 вида има добро прахоулавяне (над 90% при електростатичните, към 80% при ръкавните), но се налага и често почистване.

  Попаднах на една датска статия за електростатични филтри за комини на къщи:

  http://www.biopress.dk/PDF/FiB%20nr.%2021-2007_05%20-%20UK.pdf

  Твърди се, че улавяли 94% от праха и разходите били някъде към 1000-1200 лв. за купуване на филтъра. Като се добавят и разходите за монтажа и поддръжката, се получава общо около 2500 лв. за десетгодишен период. Т.е. разходите наистина изглеждат доста големи и човек се замисля за много други възможни варианти за намаляване на праховите емисии, които биха дали подобен ефект за по-ниска цена. Например вместо филтри би могло да се инсталират пиролизни котлета или печки. Те имат 2 горивни камери - в първата има частично горене и пиролиза, а във втората изгарят образувалите се при пиролизата газове. И праховите емисии (особено ако се горят дървесни пелети) са чувствително по-малки. Зиданите кахлени печки също са с по-малки емисии.

 94. 94 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Единственият изход минава през това, възнамеряващите да дишат чист въздух и да не бършат повече коли по тротоарите с дрехите си да формират политическо представителство, което да стане незаобиколим фактор.

  Коалицията на желаещите трябва да се оформи още сега и да почне да печели симпатизанти по темата, а не да се сети 2 месеца преди изборите.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 95. 95 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4982 Неутрално

  Да ни прекарат газ и колко му е, парно на газ няма да замърсява и по-лесно за нас.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на dichevmnd
  dichevmnd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ами старите коли. ..къде ги забравихте .И основното поради беднотия мносе топлят на дърва и въглища..За 26г.това от демокрацията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK