Бързата работа, смърт за някого

Бързата работа, смърт за някого

© Юлиан ПоповТози текст се посвещава на жената, която почина в тунела "Ечемишка".


На работливи ни се носи славата. Или по-скоро ние си я носим с учудващо упорство. Все пак това е една от опорните ни точки в нашия разпадащ се свят, в нашата разпокъсана държава. Другата опора е славната история, поради която се тупаме в гърдите. Нищо, че забравяме да си вземем уроците от нея. Нищо, че и нея някак не съвсем я знаем. Цитираме онова, което ни изнася и си правим оглушки за онова, което не се връзва в нашата лична картинка. Третата опорна точка е мрънкането, разбира се. Не сме доволни от нищо, с изключение на себе си.


Но сме работливи, това се знае. Даже ни се носела славата в Англия, Германия, по широкия свят. Само в нашата държава май не сме толкова работливи. Но нали и без това ни плащат малко? За какво ни е да работим като ни дерат кожите? Я да си стоим, да се правим, че работим и да си вземаме заплатите. И по времето на социализма така беше. Ти само си кротувай, пази си местенцето, чакай си пенсията и си гледай семейството и дома.
Няма смисъл да се хабиш


Да не би работодателят да се хаби за теб? Ти си гледай къщата.


Виж, блокът ни може да е с олющена фасада, но апартаментът ни е друго нещо. Паркетът е новичък, мебелите – също. Ако не са новички, поне всичко е подредено, чистичко, спретнато. Нищо, че си хвърляме боклука през прозореца. Че го тъпчем по тротоарите. Сядаме пред плазмите. Може светът навън да се разпада, но това не ни интересува. Е, псуваме понякога и даваме акъл, защото сме царете на това. От всичко разбираме. От дърводелство, от пчеларство, от футбол, от политика. Нашето мнение е най-правилното. Но май и нашата салата е най-добрата. Ракията ни също. Няма други като тях.


А по плазмата се точат новини. Например някаква жена умряла в "Ечемишка". Паднало й осветително тяло върху колата. И край! Точка! Но ние не сме виновни.


Виновен май няма


Даже, казват, септември миналата година направили профилактика и нищо не открили. А не я ли направихме ние? И не бързахме ли? Може би жената ни чакаше вкъщи? Или отново си гледахме през пръсти ниско платената работа и затова я претупахме? Или просто не догледахме нещо? Защото какво би могло да се случи? Нали няма да сме ние. Ама май и ние можем да сме и не си даваме сметка. И ето какво става: смърт на човек. Смърт поради нечия грешка.


Но ние имаме опит в тази работа. Отсега знаем какво ще се случи. Никой няма да бъде виновен.


Всички в тази страна сме невинни до доказване на същото


Свети води ненапити сме. От друга страна всички около нас са виновни. Оня, защото ни гледа накриво. Продавачката, защото се държи сопнато, нищо че и ние й повдигнахме тон. Всички гледаме само себе си, вършим само своето, личното. Не си отваряме очите. Не мислим за общото. И резултатът е смърт. Не само смърт на хора по пътища, тунели, поради паднали висулки. Не само смърт пред нищо ненаправили свидетели. Не само смърт в наводнения, бедствия. Но и смърт на едно общество. На нашето.


Гледаме го как умира и мърморим, затворили се в своите кутийки. И това е.


Мислим, че не можем да направим нищо,
но май по-скоро нищо не правим


Искаме да променим света, но грам не променяме себе си. Прекалено сме безгрешни и съвършени. Говорим за това как умират ценностите, а дали ги пазим? За това колко са невъзпитани днешните деца. А грижим ли се достатъчно за собствените си деца? Говорим за това как няма за кого да гласуваме, а не гласуваме дори за себе си в избора за собственото си съществуване. Искаме да сме хора, но често предпочитаме да живуркаме, да я кретаме някак. Искаме да сме добре заплатени, но безропотно приемаме да работим за ниски заплати. Защото нямало какво да направим. Защото някой друг бил виновен за нашата клета, нещастна съдба. Но май съдбата сами трябва да си я изковем. Само сили ни трябват и най-вече желание. Но май и желание нямаме. Затова продължаваме да си мрънкаме. Продължаваме да се бием в гърдите със своята славна история, докато денят ни убива. И продължаваме да си гледаме своята, личната работа, затваряйки очите за чуждото.


За съжаление обитаваме една територия, която носи името България. Живеем с други хора, които носят името българи. А ако можехме да живеем на остров колко би било хубаво! Въпреки че май тук всеки живее на своя си остров. Може и да не ни се иска, но колкото и да разкъсани да сме, територията ни прави някаква общност. Нашето става и чуждо. Чуждото става и наше. Но дали ще го осъзнаем някога? Дали дори след години ще проумеем, че сме отговорни не само за себе си, но и за другите? Защото става някаква човешка грешка и после? Смърт. Успокояваме се, че сме живи, неразбирайки, че всяка смърт от човешка грешка е и наша смърт. Смъртта на една общност. Но нищо! Нали сме живи. Продължаваме да мрънкаме. И си претупваме работата. И си претупваме работата. И си претупваме работата.


И докога така?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Докога така?
  Може би докато овцете спрат да се самоопределят партийно. Докато проумеят,че професионалните политици не работят за нас,че егоизмът трябва да отстъпи пред общественият интерес.
  Трудно може да се обобщи с 2-3 изречения "Докога така"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Аз не искам вината не некадърните калинки да пада върху всички.Обобщаването води до колективна безотговорност.Има виновни и те имат имена, от конкретния изпълнител до шефа на агенцията.

 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Претупването на работата стана характерна черта в народопсихологията.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мамицата ви крадлива... Става ясно, че през 2008 г. е имало обществена поръчка на стойност 8 млн. лева за ремонт на тунела. Днес твърдят, че ремонт не е правен от 1987 година... Румънски мотики ви трябват на всичките.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Цитираме онова, което ни изнася и си правим оглушки за онова, което не се връзва в нашата лична картинка. Третата опорна точка е мрънкането, разбира се. Не сме доволни от нищо, с изключение на себе си."Точно.
  -И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме..
  -Не можем да създадем отбор.
  -Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  -Преди 142 години го е написал Дядо Славейков това стихотворение.И какво,същото и до днес.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#3] от "Без коз":

  Претупват тези ,които са на държ. хранилка, който работи за своя сметка внимава много да не си резне клона.

 7. 7 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Бог да я прости жената..

 8. 8 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Добър текст.
  Масовата некомпетентност и посредственост са гигантски проблем за бизнеса и администрацията. Изобщо за всичко.
  Днес имаше новина за язовирите, в която се проследяваше делото по вината за трагедията в Бисер - напълно очаквано и предвидимо виновни няма, отговорността е размита а обществото е забравило. По аналогия от този случай се замислих какво стана с всички подобни нелепи случаи - паднали стени върху момичета, взривове в предприятия за утилизация на боеприпаси и тн и отговорът е един - нищо.
  Защото няма върховенство на закона, желание за законоприлагане и защото не признаваме никакъв авторитет.

  Умен и красив жълтопаветник.
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Липса на контрол и виновни няма да има

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Строителите на "държавна хранилка" ли са? Телекомите и те ли?
  Фирмите,който полагат кабели? на каква дълбочина трябва да е изкопа? ... Проверява ли ги някой?
  Е, този път не мога да се съглася с теб.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  През септември миналата година на пореден оглед - непосредствено преди началото на ремонта в част от злополучния тунел "Ечемишка", корозията в конструкцията на осветителната система е била видяна и в двете тръби. Категорично е потвърдена необходимостта от незабавна реконструкция, но не са взети никакви, макар и временни, мерки за обезопасяване. Това стана ясно от обясненията на експертите от пътната агенция вчера.

  [email protected]
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Едно ръждясало желязо се скъсало и убило човек. Сега търсят някой да поеме вината. Боже, божеееей, ми тя цялата държава е ръждясала. Милиони сгради и съоръжения се крепят по милостта на случайността и времето. Кого за таз прокоба ще винят.

 13. 13 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#12:"Judjuk"]Милиони сгради и съоръжения се крепят по милостта на случайността и времето. [/quote]
  Не. Колкото и негативни отзиви предизвикам, крепят се по волята на тогавашните строители. Днес не изтрайват и две зими. Да не казвам една...

 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "Без коз":

  Докога? Ами докато този, който е подписал документа, че тунелът е годен за експлоатация не влезне в затвора!

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 479 Неутрално

  " ...септември миналата година направили профилактика и нищо не открили."
  Ми хайде сега тези, които са направили профилактиката и "нищо не са открили" на съд.

 16. 16 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Не разбирам що няма протести?! Утре ще падне некоя лампа върху всеки един от нас. Колкото до пострадалото семейство на жената, направо могат да заведат дело за лишаване право на живот!

 17. 17 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":
  Ако това в твоя коментар е вярно значи се знаят ПОИМЕННО отговорните за този трагичен (и нелеп) инцидент.

  [quote#11:"karabastun"]През септември миналата година на пореден оглед - непосредствено преди началото на ремонта в част от злополучния тунел "Ечемишка", корозията в конструкцията на осветителната система е била видяна и в двете тръби. Категорично е потвърдена необходимостта от незабавна реконструкция, но не са взети никакви, макар и временни, мерки за обезопасяване. Това стана ясно от обясненията на експертите от пътната агенция вчера. [/quote]
  П.п. България отдавна се превърна в реалното доказателство на "теорията на вчупеното стъкло". За съжаление.

 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Едно БРАВО! За друго нямам думи. Може би социалния антрополог Х.Александров е способен на такъв психоанализ на българина.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕК дава Фондовете за нова инфраструктура. Поддръжката на вече построената е от Бюджета. От Бюджета обаче бяха спестени 3,2 милиарда лева, за да се сугестира бюджетен излишък, за сметка на належащите разходи в ущърб на хората. Плачевният резултат от това се видя през последните 6 седмици и вчера се превърна в трагедия като взе поредната жертва по нелеп начин.

  Това е цялата работа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поредната жертва на дясната политика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#2:"hodounski"]Има виновни и те имат имена, от конкретния изпълнител до шефа на агенцията. [/quote]
  Точно!

 22. 22 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Къде е Лилето Павлова да каже колко ГЕРБ е направил за народа?

  vesela
 23. 23 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "socialen":

  Каква дясна политика. От 70 години насам управлява една и съща партия......

 24. 24 Профил на Вагабонт
  Вагабонт
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чърчил":


  [quote#18:"Чърчил"]Може би социалния антрополог Х.Александров е способен на такъв психоанализ на българина. [/quote]
  Защо "може би". Диагнозата е болезнено точна

 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Статията е много добра, повечето коментари-пак с политически привкус. Нищо не сте разбрали от това, което е искал да ви каже авторът.
  Бог да прости женицата и да утеши близките и!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#23] от "nolimit":

  Колкото и да чакаш да дойде светлото капиталистическо бъдеще, то няма да дойде, защото дойде още през 1990 година. Това е Капитализмът.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дразнител":

  Не! Въпроса е принципен и комплексен.Проблема няма да се реши с опандизването на "Петров"!!
  Докато се примиряваме с корупцията,докато си затваряме очите пред явните несправедливости,докато ГО гледаме в устата и ГО чакаме да благоволи нещо,така ще е!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 28. 28 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално


  [quote#26:"socialen"]Това е Капитализмът. [/quote]

  Това е защото вие го правихте,милиционери и комунисти.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 29. 29 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не бързахме ли?
  Не, някой шеф е дал срок.
  И е тропал по масата.
  И е заплашвал с уволнение.
  Така стават нещата тук.
  Но да поставиш срок на обследване, трябва да си и..иот.

 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "Без коз":

  Капитализмът е Капитализъм. Независимо кой го прави.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#30] от "socialen":

  Капитализмът е капитализъм, когато е капитализъм. Комунетата още Марск не разбрахте за конкретния и абстактния труд - а к'во остава за трите тома "Капиталът" - а те са лесни за четене и може да придобиете основите на капитализма - ала с четене на "Винету" и Тодор Живковите многотомници изхабена хартия - няма как да разбирате от капитализъм. И ще дам сравнение:
  Маркс - всекиму според заработеното;
  Живков - всекиму според потребностите.

  Т.е. според Маркс ако двама човека се трудят цял ден и правят единица продукт с разценка два лева и първия направи норма 20, а втория десет - първия получава 40 лева, втория 20 лева.

  Според другаря Живков "Работа според възможностите, заплащане според потребностите" - една дребна жена прави 30 бройки, ала понеже яде едно мляко и пакет солети - получава 3 лева; дебел другар яде 30 кИфтета, ала ръцете му в **** - прави едва 5 бройки с компромис в качеството и получава 50 лева.

  Ето това е комунизма и това е и "капитализма" у нас - всеки (знам че има изключения), чорбаджия все гледа далаверата - как да спести от РЗ, осигуровки, материали, данъци, квалифицирани кадри и прочие - после 'що всичко е говно - 'щото такъв е материала - макар че обиждам говната - те поне хранят фауната, а ние храним само собствените си задници.

  Браво на адаша за статията. Като няма действия, поне думи да има, иначе ще затъпеем като публиката на Слави и фейсбук фенчетата на Иво Сиромахов.

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  [quote#31:"Deaddark"]фауната[/quote]

  Флората.

  Приятна вечер!

 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "Deaddark":

  Маркс описа преди 200 години ставащото днес и у нас, и по Света. Какъв блестящ ум!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#22] от "vesela":
  Магистралка Гордостта на Герп.............. http:www.segabg.compic12372841271 l.jp

 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen":

  а какво е в здравеопазването ,как доктори и сестри ,болници и клиники са хвърлени на кучетата , да морят пациенти без изследвания ,консулти , без пари за реанимация , за операции , уж докторите крадяли ,източвали касата ,уж изписвали излишни ,а то истината е точно обратната , всички искат всичко най модерно , но никой да не плаща разхода ,така се стига до точно обратния ефект на очаквания , при всички я контрол и проверки се изисква не кой е оживял ,а колко пари са спестили и не са изхарчили за да спасят някого , извратена работа

 36. 36 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Явно 70 годишното промиване на мозъците от червените терористи е дало ефект.
  Тия, които посочват капитализма като причина за трагедията, да се поразходят малко по швейцарските или италианските тунели.
  И че не капитализма, а социализЪма направи от трудолюбивия и честен българин крадливо и лъжливо племе.
  Защо не, щом червените шамани изнесоха България и нищо не им се случи.

 37. 37 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Кражбата също може да убива.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#35] от "edin drug":

  Дясна политика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "Deaddark":

  Не се заблуждавай. Анархокапитализмът в най-чистата си форма / манчестърският капитализъм е сигурната гибел на всяко едно общество.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Не съм съгласен - бил съм държавен служител и там по-скоро си връзваш гащите възможно най-стегнато, щото от всички страни те дебнат, за да ти натресат издънка. Дали за да не ти плащат, дали за да ти прехвърлят вина на някой друг, който е политически удобен, дали заради завист или вкиснат човек.
  Та за това и напуснах, че заплащането не си заслужаваше труда и риска, а с незаконни дейности не искам да се занимавам, колкото и доходоносно да е.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "Deaddark":

  Ти сам виждаш до каква тотална трагедия и деградация доведе Капитализмът нашето общество. Най-изчистената му форма би довела до загиването на българската нация и /или до революция/гражданска война, демек, до тотална катастрофа.

  От писаното от тебе разбирам, че нито си чел творбите на Маркс, нито си разбрал обобщенията им от други източници.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#41] от "socialen":

  "Капиталът" съм го чел - "Манифестация на комунизма" - не. Нали от първото ти извадих конкретния и абстрактния труд - знам че "Капиталът" вече е в историята - ала е имало време, когато е бил полезен. И не смятам да обвинявам Маркс за комунистическите му идеи - да, те са утопия - но с възрастта доста хора започват да харесват утопии - живее им се както на младини.

  Само виж кадрите на комунистите у нас - тези на ръководните длъжности - шумкари, мандражии, джамбази, крадци, убийци; от друга страна без образование - с такива кадри и Рая би рухнал, к'во остава за България.

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#6:"hodounski"]Претупват тези ,които са на държ. хранилка, който работи за своя сметка внимава много да не си резне клона.[/quote]

  Не е така. Небрежността, немърливостта, претупването на работата и липсата на най-елементарен професионализъм са видни навсякъде, на всички нива, във всички области. Като почнеш от най-простите ''майстори''-строители/водопроводчици/дърводелци и.т.н. и стигнеш до президентите ни. Никой от тях няма НАИСТИНА сериозна професионална подготовка в сферата, в която работи. Към това се прибавя алчността, корупцията и резултатът е смъртоносен.

 44. 44 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Тук в комунистическата кочина безаконието е "узаконено" и никой не носи отговорност за нищо!

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":


  [quote#2:"hodounski"]Обобщаването води до колективна безотговорност.Има виновни и те имат имена, от конкретния изпълнител до шефа на агенцията.[/quote]

  Доколкото аз схващам написаното, това е есе, а не статия в която се търси или определя кой конкретно е виновен - това ще се случи ( или по-скоро за съжаление не) в резултат на различните там експертизи, разследвания и прочее.
  В есето според мен, става дума за нещо, което касае всички нас или поне мнозинството от нас, че ние сме и разбира се трябва да бъдем взискателни към другите ( служебни лица, разните държавни служби, на които ние им плащаме заплатите и т.н.), но сме абсолютно не готови, да изменим нещо в себе си - да станем една идея по-честни и отговорни, било към децата си, било към обкръжаващата ни среда ( блок, кооперация, квартална градинка, собствените ни деца, пътя и паркинга и т.н.).
  Няма как, на себе си да разрешаваме, прощаваме и дори да се гордеем, че намираме начин да минем между капките, било във фискалния случай, било на пътя, а да очакваме, че онези другите, те ще бъдат на очакваното от нас ниво.
  Защото ТЕ, това сме ние, това са едни от нас и за да се променят ТЕ, вероятно ще трябва да започнем с промяна от НАС.

 46. 46 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  По принцип си прав и есето ми хареса, но всеки трябва сам да извърви пътя си.Не вярвам в колективните разкаяния и вини.

 47. 47 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  "На работливи ни се носи славата". 2 неща по това мнение за българите трябва да се каже: 1-во българинът работи здраво преди всичко на собствения си имот и 2-ро българите в България намаляват, а тяхното място се заема от роми и българи свикнали на държавна работа, където отговорността е размита винаги.

 48. 48 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Ние сме във времето и времето е в нас. От 1944г. до ден днешен в България няма НИТО ЕДИН ЗАБОГАТЯЛ ПО НОРМАЛЕН НАЧИН: С ТРУД, ПОТ И ПРЕДПРИЕМЧИВОСТ! Ако имаше нормално забогатели, хората щяха да им подражават! Докато не затворят до един всички далавераджии, комисионери, фондаджии, бандити, мутри, мафиози и всякаква друга измет от измислени милионери, нищо няма да се оправи в България! Да освободят кокошкарите, да опразнят затворите и да да ги напълнят с ТЯХ, с изродите!

 49. 49 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"Без коз"]Докато проумеят,че професионалните политици не работят за нас,[/quote]
  По-точно - работейки за себе си - работят ПРОТИВ нас...

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Липсата на пари в бюджета и АПИ за ремонти и поддръжка, до това води.
  "Свиване" на превантивните ремонти, докато съоръженията строени преди 40 години "рекат" стига!!
  И те наистина един "казват" стига!!
  Да не дава господ да си наблизо!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Има една хубава българска приказка: Те се правят, че ми плащат, аз се правя, че им работя!
  Ето така се работи в България и няма значение кой управлява и коя фирма строи или ремонтира. Докато минималните доходи не минат 1200-1500 лв. чисто, мислите на хората ще са ангажирани основно със собственото им оцеляване, а не с това да работят качествено и съвестно!

 52. 52 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Мнението на П.Р. Славейков за българския народ:

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.
  Писано по повод борбата за църковна независимост, в която участва самият П. Р Славейков,разочарован от крамолите и кавгите на българите в Цариград/Истанбул/, от която се възползват гърците и турците в наша вреда.

 53. 53 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#17:"Вагабонт"]Ако това в твоя коментар е вярно значи се знаят ПОИМЕННО отговорните за този трагичен (и нелеп) инцидент. [/quote]Да ама не е вярно. Този просто е трол, целящ създаване на негативно настроение към всичко в
  БГ, та току виж сме поискали пак да станем съветска република.

 54. 54 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "Без коз":

  "Строителите на "държавна хранилка" ли са? Телекомите и те ли?
  Фирмите,който полагат кабели?"

  Ами на държавна хранилка са! Едни и същи партийно свързани фирми развиват години наред бизнес благодарение на държавното финансиране и държавните поръчки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK