"Легнахме си през 2017 г. и се събудихме през 1989 г."

"Правителство без корупция" е един от лозунгите, които се издигат на многохилядните протести в Румъния.

© Reuters

"Правителство без корупция" е един от лозунгите, които се издигат на многохилядните протести в Румъния.Когато пожар опустоши нощен клуб в Букурещ през 2015 г., жертвите бяха откарани в столичната болница "Флоряска", но новоизграденото й отделение за изгаряния на стойност милиони евро стоеше неизползваемо и не можеше да помогне на никого.


Шейсет и четири души в крайна сметка починаха, а правителството на Социалдемократическата партия беше свалено в рамките на дни от народния гняв заради неспособността да бъдат наложени противопожарните изисквания в нощния клуб "Колектив" - пропуск, за който бяха обвинявани повсеместната корупция и нехайство.


Управлението временно беше поверено на екип от технократи, а специалната антикорупционна прокуратура в Румъния започна проверки на отделението за изгаряния, което нямало аварийни изходи и обучен персонал и останало неизползвано. Но прокурорите смятат, че някой е щял да спечели от скъпия проект, макар и не пострадалите от клуба.
След внимателно преглеждане на документите те започнаха наказателно разследване през ноември по подозрения, че отговорните фактори съзнателно са надплатили за десетки елементи от оборудването на стойност стотици хиляди евро, купени всичките от една и съща фирма.


Корупционните практики при снабдяването са широкоразпространени в румънския държавен сектор, по-специално в болниците, а постановление, публикувано от управляващата Социалдемократическа партия миналия месец, подчерта размерите на предизвикателството в прочистването на публичния живот.


При изненадващ обратен завой в събота лявото правителство, встъпило в длъжност преди месец, с нежелание анулира постановлението, което би декриминализирало някои корупционни престъпления, след най-големите протести от свалянето на режима на диктатора Николае Чаушеску през 1989 г. По време на неговото управление дребните подкупи бяха начин на живот.


Предстои парламентът да подкрепи оттеглянето на постановлението, което щеше да декриминализира злоупотребата със служебно положение, ако сумите са под 200 000 леи (48 000 долара). То също така щеше да стесни дефиницията на конфликта на интереси, премахвайки наказателната отговорност за държавен служител, който облагодетелства свой бизнес партньор, когато решава кой да спечели договор.


"В случай на злоупотреба със служебно положение договорите за държавни поръчки може да бъдат разделяни на по-малки суми и да бъдат присъждани поотделно", казва Ливия Саплакан, говорител на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), преди оттеглянето на постановлението. "Преди постановлението това беше много ясно за разследване престъпление."


Злоупотреба със служебно положение


НДБК в момента разследва около 2000 случая на предполагаеми злоупотреби със служебно положение и се опасяваше, че много от тях щяха да бъдат спрени.


Протестиращите твърдяха, че правителствената наредба е скалъпена, за да даде амнистия на десетки държавни служители от всички партии, и не на последно място - на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня, срещу когото тече дело за злоупотреба със служебно положение. Сумата в неговия случай е под прага от 200 000 леи.
Правителството отрича това, твърдейки, че постановлението и свързаният с него проектозакон за помилване са били предназначени да облекчат препълнените затвори и да приведат Наказателния кодекс в съответствие с неотдавнашни решения на Конституционния съд.


"Господи, корупцията беше начин на живот толкова дълго, вече ни стига", казва 62-годишната пенсионерка Наталия Поп, която се присъедини към десетките хиляди протестиращи в сряда в столицата. "Сега те искат да променят законите, така че да са удобни на корумпираните. Къде ще ни отведе това?"


Последните протести засенчиха с размера си онези, които последваха след пожара в "Колектив". Тогава социалдемократите бързо се отдръпнаха - изборите бяха само след година и партията нямаше да спечели много от вкопчването във властта.


Този път обаче е изминал само месец от четиригодишния им мандат, с удобно мнозинство в парламента след победа на изборите с обещание за увеличаване на заплатите и пенсиите. В една от най-бедните членки на Европейския съюз много хора се безпокоят повече за това как да изхранят семействата си, отколкото за цената на корупцията.


"Те може да го направят отново"


Премиерът Сорин Гриндяну, посочен от Драгня за правителствен ръководител, тъй като самият Драгня е възпрепятстван да заеме този пост заради присъда за изборни злоупотреби, първоначално изключи оттегляне на постановлението въпреки масовите демонстрации, международните критики и перспективата за законови промени.


"Това идва да покаже, че системите като цяло, и особено нашата, са изключително уязвими към авторитарен натиск", посочва Серджу Мишкою, преподавател по политология в университета "Бабеш-Боляй".


Мирела Мотату, 45-годишна шивачка, която се присъедини към протеста в Букурещ в четвъртък, казва, че е уплашена от постановлението, което заобикаля парламентарните дебати.


"Ако веднъж могат да издадат закон посред нощ, те могат да го направят отново", отбелязва тя. "Легнахме си през 2017 г. и се събудихме през 1989 г."
(БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3371 Весело

  От соц.комунисти всичко може да се очаква...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 967 Разстроено

  Е вие поне сте били през 2017 г. , ние българите си останахме на 2007 г. когато глупавите европейци се излъгаха да ни приемат в ЕС. И докато за Румъния има надежда че отново ще бъде в 21 век ние усилено сме се запътили към заветната 1989, но поне имаме възможността да не преживяваме отново Лукановата зима има къде да избягаме в "гадният"ЕС .

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А ние, българите какво да кажем, като всяка година се събъждаме през 1989 ... че в някои отношения дори 1965...

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Гневно

  Няма отърване от тая червена чума.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да а пък матряла тук си стои в 1989 и още плаче за правешкия и каква велика индустрия имало тогава....

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 6. 6 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Легнахме си през 2017 г. и се събудихме през 1989 г.

  Те поне някъде са били презтова време и могат да се върнат. Ние, уви, не сме напускали...

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  "пропуск, за който бяха обвинявани повсеместната корупция и нехайство."

  И тук е така, ама няма борба с тях от страна на съдабната система.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#3] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":в някои отношения дори 1965.

  когато баща ти е бил пионерче.

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добре че у нас няма корупция, иначе щяхме да сме като румънците.

  Цитат

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Така е -комунистите винаги те връщат в 1 -ви клас

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Май ви трябва втора революция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"lout66"]ние българите си останахме на 2007 г. когато глупавите европейци се излъгаха да ни приемат в ЕС[/quote]
  Типиш булгариш - европейците глупави? Много точно ни преценяват хората, ама ни подават ръка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Тц, тц, не случиха на народ румънските управляващи, за разлика от нашите.


 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Червените кхмери то Позитано 20 искат и нас така да ни "омагьосат".

  Не случайно др. Курнелка за сефте заведе "актива" на хаджилък в святото за всеки българин място - родния дом на Априлския мислител.

  Зер, космическа енергия блика от дворния гириз на баба Маруца и дедо Ристо, отгледали такъв многотомен титан на мисълта.

  Да се чуди човек кога ги написа тия томове, кога успя да пострОи три Българии...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  [quote#14:"Norman Granz"]Червените кхмери то Позитано 20 искат и нас така да ни "омагьосат". [/quote]
  В Румъния тези номера не минават както се вижда от събитията там през последните няколко години. Причините за разликите между румънците и нас трябва да се търсят в червеноруската мафия. Румънците още по времето на Чауешеску изритаха този троянски кон, докато в татковината и сега червеноруската мафия управлява и контролира всичко.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#15] от "GreenEyes":

  "Причините за разликите между румънците и нас трябва да се търсят в червеноруската мафия."

  Напълно съм съгласен.

  Страната, която е в ДЪНОТО на всички европейски класации по бедност, корупция, демографски упадък, недоверие в институциите, липса на перспектива и т.н., В СЪЩОТО ВРЕМЕ се хвали с най-висок процент русофили!!

  Ами явно двете неща са свързани. Явно ни е хубаво да живеем като скотове, т.е. като руснаци - в беззаконие, безправие, мизерия, безпътица, в неуредици и социален хаос?! Явно нямаме сили - също като руснаците - да прозрем, че една шайка престъпници ни лъже, стриже и дои?

  Ами ... майната ни тогава.

  Аз ще издържа някак още седем години, докото детето ми завърши и го запиша в някой европейски или северноамерикански университет, после се махам оттук. С израелски паспорт мога да живея навсякъде, но най-вероятно ще е на някой далматински остров в Адриатика или край някое бистро студено езеро в Словенските Алпи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#5:"m_hakkinen"]Да а пък матряла тук си стои в 1989 и още плаче за правешкия и каква велика индустрия имало тогава....[/quote]
  Поне лампи не убиваха хора в тунелите тогава. Ама чакай те комунистите са виновни. Но сега пък си свободен като в Америка. Ако оцелееш обаче.

 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 653 Весело

  Браво Дневник, че следите и ни информирате за Румъния. Много е хубаво, че публикувате румънски автори. И ние, а и журналистите да усетят емоциите и мисленето на най-близките ни днес балканци. Браво и благодаря.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Системен нарушител"]Поне лампи не убиваха хора в тунелите[/quote] Комунистите избиваха брутално и безмилостно хората навсякъде из страната. Но върхът на гнусната червена мътилка беше, когато остави населението беззащитно под радиактивните облаци от Чернобил.

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Полека лека ще се оправят румънците. Ние ще си менкаме между Бсп и Герб.

 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"Schopenberg"]Комунистите избиваха брутално и безмилостно хората навсякъде из страната. [/quote]
  данните сочат обратно - хората гинат по пътища и магистрали а прахови облаци с най различни замърсители плюс радиация душат беззащитното население. Ама пак комунистите са виновни, може би обаче китайските или по деобре севернокорейските. Последните са много опасни, като изгнила лампа в ремонтиран от демократичните институции тунел.

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За съжаление наблюдавам от няколко дни, че румънските протести започват да се доминират от умните и красивите, което е признак, че народният гняв отново ще се опорочи и пренасочи в грешната посочи, както винаги през изминалите 27 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Румъния постигна някакъв напредък, който отново ще бъде направен на пух и прах от едно дясно, неолиберално правителство. Както винаги през последните 27 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6247 Весело

  Комунистът лъже дори когато мълчи и краде дори когато спи!!!
  И докопа ли власт - стиска до кръв и не пуска!!!
  Желязо!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Неутрално

  Червената болест е не лечима, намалее й действието и пак се възбуди. Дано да имам сили да я спрем навреме.

 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Курнелчето тъкмо се нави да става Премиер...и оттатък оградата румънците и попариха надеждите...

 27. 27 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Весело

  Нямала лечение червената болест ли?

  Мммне съм съгласен. Я ги виж - вкусиха веднъж кръвчица на депутати злоупотребили със служебно положение и им хареса. И при първият опит да се върне корупцията се материализираха на площадите.

  Веднъж свикнеш ли на хубаво - готов си да се бориш за него.

  Евала, румънци!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Социалистически заблуди - смятат, че са хванали Господ за шлифера. Орешарски 2 в Румъния...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":доминират от умните и красивите

  Забелязваш? Схемата е отработена. Платените протестъри скачат срещу корупцията!

 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "ahasver":

  +

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ами какво да се чудим - комунистите по цял свят крадат, а но на Балканите крадат като за последно! Ами нашите Масларки, РОвчи, Гоцета, Богомилманчевци, Герговци, Курнелии /Курни бе уволнена за корупция по скандала "Фронтиер" но сега ще бори корупцията отново!/ - с какво са по-добри от румънските гащници и кокошкари? Жалко, че румънците поне се опитаха да затрият комунизма по радикален начин, ама май не им стигнаха куршумите в края на декември 1989-та....

 32. 32 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  И ние може да сме така след 2 месеца, като в заглавието

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 33. 33 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#26:"BGman1"]Курнелчето тъкмо се нави да става Премиер...и оттатък оградата румънците и попариха надеждите... [/quote]
  Ако лъжкинята и корумпиерка Курнелия дори се опита да се добере до премиерски пост, София ще засенчи Букурещ! Софиянци не са заспали като провинцията - видях го с очите си през 400-те дни протести против Орешарски, Гея, Бея и Злодея. И добре, че стана засечката в Румъния за да имаме повод червената паплач никога да не види власт.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  "Легнахме си през 2017 г. и се събудихме през 1989 г."
  Аз се страхувам, че ние може да се събудим направо на 9.09.1944 година, с Червената армия на границата.

 35. 35 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Системен нарушител"]Поне лампи не убиваха хора в тунелите тогава. Ама чакай те комунистите са виновни[/quote]

  Абе,каиш - те лампите сега убиват хора,щото ДС комунистическата мафия още котролира положението и краде от обществените поръчки за ремонт на лампите.И със всичко е така,недей да се правиш на улав и да внушаваш че за всичко е виновна демокрацията,която и без друго не се е състояла. Демокрацията не работи именно защото комунистите полагат всички усилия да я компроментират.Нищо не се е променило от живково време,а ти си железобетонен чугун.

 36. 36 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  [quote#16:"Norman Granz"]Страната, която е в ДЪНОТО на всички европейски класации по бедност, корупция, демографски упадък, недоверие в институциите, липса на перспектива и т.н., В СЪЩОТО ВРЕМЕ се хвали с най-висок процент русофили!!

  Ами явно двете неща са свързани. Явно ни е хубаво да живеем като скотове, т.е. като руснаци - в беззаконие, безправие, мизерия, безпътица, в неуредици и социален хаос?! Явно нямаме сили - също като руснаците - да прозрем, че една шайка престъпници ни лъже, стриже и дои? [/quote]
  +++++++++
  Като капак сега си тече направо процес на ресъветизация на България. БКП/БСП си е клон на КПСС и винаги, ама винаги ще си остане придатък на Московията. Тези рускочервени другари са избивали невинни и това мечтаят отново да правят. Осъществявали са систематичен, обмислен и целенасочен терор срещу собствения си народ. И не съжаляват за това, дори се гордеят, макар и (зле) прикрито. А сега, под ръководството на Нинова дори са в процес на "деевропеизация" и връщане към старите комунистически, съветско-болшевишки традиции и корени. Включително вярната служба на кремълските им господари. Които традиции и корени са ги вдъхновили навремето да избият десетки хиляди невинни. Всичко останало е пропагандна плява. Абе няма оправия в държава, където управляват рускочервени мафиоти. В само две страни в света е така - България и Русия. КНДР, Венецуела и Куба ги изключвам щото техните комунета нямат вече икономически връзки с Масква и съответно облаги от корупционни далавери.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Весело

  [quote#25:"Peni Nikol"]Червената болест е не лечима, намалее й действието и пак се възбуди.[/quote]
  Ако сте цанили д-р Москов и д-р Семерджиев да я лекува, има опасност да стане хронична.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  [quote#36:"GreenEyes"]клон на КПСС[/quote]
  Кой е правоприемник на КПСС? Либерално-демократическата партия на Жиронвски, Комунистическата партия на Зюганов, Справедлива Русия на Сергей Миронов или Всерусийска политическа партия „Родина“ на Журавльов и Рогозин?

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Различни народи сме, тъжно ми е да го кажа, макар че имаме почти идентична историческа съдба.

  klimentm
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#38] от "wanderer":

  " Крадлива Русия" на ВВПутин.

  klimentm
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  [quote#35:"leslin"]Демокрацията не работи именно защото комунистите полагат всички усилия да я компроментират.[/quote]
  Къде не работи демокрацията - в Либия, Ирак или Афганистан?
  Да не би да има друга причина за неработещата демокрация?
  [quote#0:"Радан Кънев"]Един американски президент бил възкликнал „Икономиката, глупако!“..[/quote]
  http://bolgari.net/ikonomikata__glupako_-n-6627.html
  Сега, на "новата република" ли да вярваме или на старите РъБ-ове и ГЕРБ-ови, дето все предишните са им виновни, дори и да са самите те?

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Путин ли подписа указа за прекратяването на КПСС? Щото тука пише друго
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D1%8C%D1%86%D0%B8%D0%BD,_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87
  "23 августа 1991 Ельцин подписал указ о приостановлении деятельности КП РСФСР, а 6 ноября — о прекращении деятельности КПСС."

 43. 43 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 686 Весело

  [quote#29:"ahasver"] Платените протестъри скачат срещу корупцията![/quote]

  Ами, плащайте и вие! Ама, вие предпочитате да плащате на майките си... пенсии, де...

 44. 44 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  [quote#38:"wanderer"]Кой е правоприемник на КПСС? [/quote]
  Изпуснал си да споменеш кой е слугинажния клон на КПСС. БКП/БСП, всъщност слугува на Русия, независимо под какво име, територия и управление е.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  [quote#33:"David Moyseev"]Софиянци не са заспали като провинцията - видях го с очите си през 400-те дни протести против Орешарски, Гея, Бея и Злодея.[/quote]
  Вече цяла България е провинция. Иначе нямаше да имаме фуражка за президент.

 46. 46 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Колко познато...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 47. 47 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#5] от "m_hakkinen":

  Матряла в 1989 г., плюеше по бай Тодар.
  Матрялът в момента е във възторг, като след Априлския пленум от 56г.

 48. 48 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 585 Гневно

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител": "Поне лампи не убиваха хора в тунелите тогава."

  Лампи може и да не са убивали хора, но хора - хора убиваха, къде в комунистическите концлагери брутално и скотски, къде по много по-меркантилни и гнусни начини, чрез доноси и политически уволнения и гонения! Много сте избирателен, другарю?!?

 49. 49 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":"Аз се страхувам, че ние може да се събудим направо на 9.09.1944 година, с Червената армия на границата"

  Да, ама първо ще трябва да мине през Румъния, а там нали знаете какво има - ПРО на САЩ и армия, която толкова долюбва ватниците, колкото прасето-коляча си!

 50. 50 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител":


  Само вицове и други подобни.
  Никога не съм разбирал желанието на част от българите да са роби от периода на кАмунистическото робство.

  www.soundcloud.com/x2805
 51. 51 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#48] от "ultra_61":

  Е не с лошото, то не са били лагери а ОЛ ИНКЛУЗИВ ЛАГЕРИ! Хората взимали живота си с ПЕСЕН НА УСТА в тях!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 52. 52 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#5:"m_hakkinen"]Да а пък матряла тук си стои в 1989 и още плаче за правешкия и каква велика индустрия имало тогава.... [/quote]

  Да, да!!!Всеки ден тук си прилича, като някой от началото на '80-те!!!Виновни са им ЕС, НАТО, бежанци, цигани и времето, като никога те - страхливите, глупавите и покорните, свикнали на шуробаджанащина и връзкарство, което при ГЕРБ се разрасна неимоверно.
  И никога няма да излязат заради подобен закон у нас, но заради ракията и цигарите, са готови на всичко.
  Искат си онова гадно време - на страх, подчинение и примирение!

 53. 53 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":

  Защо трябва да се доминират от тъпите, старите и оскотелите

  www.soundcloud.com/x2805
 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Румънците ,подобно на българите ,също често настъпват мотиката,но за разлика от южните си съседи,поне не скланят глава и протестират,бунтуват се. Колкото и крехка да е имат някаква държавност и опит да изградят правово общество.
  В същото време територията срещу Гюргево и надолу до Гърция се съветизира и русофилията се шири като убийствен вирус.

 55. 55 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Комуносоциалистите са деформации в ДНК

  Любов и светлина!
 56. 56 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 474 Гневно

  [quote#34:"Роси"]Аз се страхувам, че ние може да се събудим направо на 9.09.1944 година, с Червената армия на границата.[/quote]Аз също... Но този път - на източната ни граница - по Черно море!

  http://s2.1pic.org/files/2016/09/23/2d7d3f1c6e31825bbb2e.jpg

  http://s2.1pic.org/files/2016/09/23/5da7818c74893281cbf3.jpg

  http://s2.1pic.org/files/2016/09/23/afee9b9bb79b80c839bb.jpg

  http://s2.1pic.org/files/2017/02/09/7843ed3a56d51772947a.jpg

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Не демонстрирайте толкова явно неграмотността си!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK