"Легнахме си през 2017 г. и се събудихме през 1989 г."

"Правителство без корупция" е един от лозунгите, които се издигат на многохилядните протести в Румъния.

© Reuters

"Правителство без корупция" е един от лозунгите, които се издигат на многохилядните протести в Румъния.Когато пожар опустоши нощен клуб в Букурещ през 2015 г., жертвите бяха откарани в столичната болница "Флоряска", но новоизграденото й отделение за изгаряния на стойност милиони евро стоеше неизползваемо и не можеше да помогне на никого.


Шейсет и четири души в крайна сметка починаха, а правителството на Социалдемократическата партия беше свалено в рамките на дни от народния гняв заради неспособността да бъдат наложени противопожарните изисквания в нощния клуб "Колектив" - пропуск, за който бяха обвинявани повсеместната корупция и нехайство.


Управлението временно беше поверено на екип от технократи, а специалната антикорупционна прокуратура в Румъния започна проверки на отделението за изгаряния, което нямало аварийни изходи и обучен персонал и останало неизползвано. Но прокурорите смятат, че някой е щял да спечели от скъпия проект, макар и не пострадалите от клуба.
След внимателно преглеждане на документите те започнаха наказателно разследване през ноември по подозрения, че отговорните фактори съзнателно са надплатили за десетки елементи от оборудването на стойност стотици хиляди евро, купени всичките от една и съща фирма.


Корупционните практики при снабдяването са широкоразпространени в румънския държавен сектор, по-специално в болниците, а постановление, публикувано от управляващата Социалдемократическа партия миналия месец, подчерта размерите на предизвикателството в прочистването на публичния живот.


При изненадващ обратен завой в събота лявото правителство, встъпило в длъжност преди месец, с нежелание анулира постановлението, което би декриминализирало някои корупционни престъпления, след най-големите протести от свалянето на режима на диктатора Николае Чаушеску през 1989 г. По време на неговото управление дребните подкупи бяха начин на живот.


Предстои парламентът да подкрепи оттеглянето на постановлението, което щеше да декриминализира злоупотребата със служебно положение, ако сумите са под 200 000 леи (48 000 долара). То също така щеше да стесни дефиницията на конфликта на интереси, премахвайки наказателната отговорност за държавен служител, който облагодетелства свой бизнес партньор, когато решава кой да спечели договор.


"В случай на злоупотреба със служебно положение договорите за държавни поръчки може да бъдат разделяни на по-малки суми и да бъдат присъждани поотделно", казва Ливия Саплакан, говорител на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), преди оттеглянето на постановлението. "Преди постановлението това беше много ясно за разследване престъпление."


Злоупотреба със служебно положение


НДБК в момента разследва около 2000 случая на предполагаеми злоупотреби със служебно положение и се опасяваше, че много от тях щяха да бъдат спрени.


Протестиращите твърдяха, че правителствената наредба е скалъпена, за да даде амнистия на десетки държавни служители от всички партии, и не на последно място - на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня, срещу когото тече дело за злоупотреба със служебно положение. Сумата в неговия случай е под прага от 200 000 леи.
Правителството отрича това, твърдейки, че постановлението и свързаният с него проектозакон за помилване са били предназначени да облекчат препълнените затвори и да приведат Наказателния кодекс в съответствие с неотдавнашни решения на Конституционния съд.


"Господи, корупцията беше начин на живот толкова дълго, вече ни стига", казва 62-годишната пенсионерка Наталия Поп, която се присъедини към десетките хиляди протестиращи в сряда в столицата. "Сега те искат да променят законите, така че да са удобни на корумпираните. Къде ще ни отведе това?"


Последните протести засенчиха с размера си онези, които последваха след пожара в "Колектив". Тогава социалдемократите бързо се отдръпнаха - изборите бяха само след година и партията нямаше да спечели много от вкопчването във властта.


Този път обаче е изминал само месец от четиригодишния им мандат, с удобно мнозинство в парламента след победа на изборите с обещание за увеличаване на заплатите и пенсиите. В една от най-бедните членки на Европейския съюз много хора се безпокоят повече за това как да изхранят семействата си, отколкото за цената на корупцията.


"Те може да го направят отново"


Премиерът Сорин Гриндяну, посочен от Драгня за правителствен ръководител, тъй като самият Драгня е възпрепятстван да заеме този пост заради присъда за изборни злоупотреби, първоначално изключи оттегляне на постановлението въпреки масовите демонстрации, международните критики и перспективата за законови промени.


"Това идва да покаже, че системите като цяло, и особено нашата, са изключително уязвими към авторитарен натиск", посочва Серджу Мишкою, преподавател по политология в университета "Бабеш-Боляй".


Мирела Мотату, 45-годишна шивачка, която се присъедини към протеста в Букурещ в четвъртък, казва, че е уплашена от постановлението, което заобикаля парламентарните дебати.


"Ако веднъж могат да издадат закон посред нощ, те могат да го направят отново", отбелязва тя. "Легнахме си през 2017 г. и се събудихме през 1989 г."
(БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK