Елате с друго правителство, договорът на румънците с това е изчерпан

Премиерът Гриндяну (вдясно) и лидерът на управляващата партия Драгня.

© Reuters

Премиерът Гриндяну (вдясно) и лидерът на управляващата партия Драгня.Няма нищо нелогично или конспиративно в продължаването, дори разширяването на протестите и след анулирането на извънредно правителствено постановление номер 13, което строго към момента отстранява опасностите по адрес на наказателното законодателство. А фактът, че протестите сега визират правителството на Сорин Гриндяну, е естествено развитие след всичко, което направи правителството от черния вторник насам. (Правителственото постановление, което декриминализираше някои злоупотреби със служебно положение, бе прието късно във вторник миналата седмица - бел. ред.)


Правителството "Гриндяну" вече не може да продължи. Очевидно е за всеки, който вижда множеството от хора на улицата, които са повече от преброените, имайки предвид постоянния поток от идващи и напускащи площадите.
Договорът за доверие между това правителство и гражданите бе нарушен необратимо.


Защото всеки румънец, социалдемократ или не, има основание да мисли по следния начин: след като приеха това постановление като крадци, след като това намерение предизвика масови протести предишните дни и бе необходимо такова усилие, за да се откажат от него, след като лъгаха толкова много, каква гаранция имаме, че утре няма да се изправим пред същата ситуация с друг регламент в която и да било сфера? Това го казва и лидерът на най-голямата синдикална конфедерация в Румъния - Картел Алфа.
Управлението е на първо място договор за доверие между управляваните и управляващите. Договор, който предполага да не трепериш от страх преди всяко правителствено заседание и да не отваряш с ужас Държавен вестник всеки ден.


Доверието бе изгубено. А правителството не прави друго, освен да влошава положението.


Наредбата за анулиране е минирана с противоречащи на конституцията предвиждания, признати ясно от премиера и министерството на правосъдието, значи - разбирам преднамерени, които могат да имат непредвидими последствия, дори съживяване на извънредно правителствено постановление номер 13, когато нещата се успокоят. Какво ще стане, ако наредба 14 бъде атакувана в Конституционния съд? Какво ще стане, ако наредба 14 бъде отхвърлена от парламента? Да не смятаме опасността за отминала.


Всичко е подкопано от липса на доверие. Когато казваш правителството "Гриндяну", си пипаш портфейла. Когато премиерът казва, че навън вали, поглеждаш през прозореца, преди да повярваш. Стигна дотам, че да бъде оспорван дори в своя град - Тимишоара, който му поиска оставката.


Не става така, управление скришом няма как да работи.


Чувам коментатори да казват, че хора са били докарани на площадите от и аз не зная кого, от опозицията, службите, чуждестранни компании, агентури, Сорос. Никой няма този организационен капацитет на равнище цялата страна. Ако противниците на СДП го имаха, тази партия нямаше да спечели изборите по начина, по който го направи.


Това са хора, които никой не е довел на площада. Никой извън това правителство и Ливиу Драгня. Той е този, който създаде това изумително и прекрасно единство.


Чувам, че целта на протестите била преобръщане на резултатите от изборите, тоест подкопаване на демокрацията. Невярно! Не съм чула нито един човек да скандира името на някоя политическа партия, на някой политик, на която и да е личност. Разбира се, с изключение на Ливиу Драгня.


Елате с друго правителство, договорът на румънците с това е изчерпан

© Reuters


Никой няма проблем с резултата от изборите.


Проблемът е в непоправимата липса на доверие към това правителство. Така не може да продължи. Няма никакъв шанс. Дори в даден момент уличните протести да утихнат от умора, студ, сняг или каквото и да е, обществената нагласа ще остане, ще се усеща и ще се разпространи, готова да избухне всеки момент.


Простият факт, че Драгня, Таричану и Гриндяну отричат реалността и продължават като развалена грамофонна плоча да говорят за липса на комуникация, агентура и управленска програма, ни показва само един политически аутизъм, който вместо да успокои духовете, ги подбужда, защото сам по себе си представлява едно предизвикателство.


За поддръжниците на СДП представлението от палубата на правителствения кораб е отклонението: от разсекретените стенограми от тъмната нощ разбираме, че правосъдният министър е излъгал премиера, който обаче не го уволнява мигновено, а пак му дава срокове за самооценка и поемане на отговорност.


Таричану едва не настъпи Гриндяну и Драгня да съобщи първи за анулирането. Младите социалдемократи, дори някои местни лидери като кмета на Яш или евродепутата Сорин Моиса, се разграничават от гангрената в центъра.


Елате с друго правителство, договорът на румънците с това е изчерпан

© Reuters


Очевидна е и международната изолация на СДП


която партийните анализатори у дома опитват да обяснят чрез не знам каква конспирация срещу Румъния. Конспирация на страните от НАТО и ЕС? Хайде стига. Други смятат, че Йоханис иска да раздели Румъния с помощта на руснаците. Тогава прозападният спасител е Драгня?


Аз не съм привърженик на предсрочните избори, защото няма какво да произведат при сегашната политическа оферта. Не мисля, че сега може да се състави ново мнозинство, освен от несъвместими парчета, които също се намират в криза. По този начин СДП е осъдена да управлява съгласно резултатите от изборите, които със сигурност бяха напълно валидни.


Но да управлява съгласно програмата, с друг премиер и друг състав, за който Ливиу Драгня да не представлява един вид Господ. Тоест истинско правителство. Ако не го направи, съвсем скоро ще се стигне до ситуация, при която СДП наистина да не може да управлява и да започне да губи и традиционния си електорат, защото предложеното представление е трагично.


Не вярвам, че който и да е разумен човек може да остане безразличен към осветяването на нощта от страна на хората, които вече не искат лъжа, не искат провокации, не искат кражби.


Ако Драгня и неговата клика са толкова отчаяно вкопчени във властта при упорито отричане на реалността, очаквам поне останалата част от СДП да разбере драматичната ситуация, в която се намира. Тоест в изключително бърза загуба на скорост с риск да стане напълно невъзприемана във вътрешен и външен план.


Никой не иска СДП да се откаже от властта, която е спечелила. А от това правителство и този стил на управление - тайно, крадешком. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Неутрално

  Писах аз, че пак ще има избори в Румъния!

  [email protected]
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Весело

  [quote#1:"karabastun"]Писах аз, че пак ще има избори в Румъния! [/quote]
  Колкото имаше и в България след Шиши.

  Накрая при нас се намесиха Тримата тенори, та дръпнаха Павел, ама сега от оная опера други арии се пеят ...

 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ако искат ще пратим Орешареца, свободен е...

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Румъния може да се гордее със
  своите граждани.А правителството
  на СДП(соц.демо.партия) с поведението си
  удивително напомня за орешерски и сие!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  Ето така трябваше да се протестира в България, когато Борисов се отметна от правосъдната реформа и допусна да бъде маргиналиирана. Така трябваше да се протестира против Борисов, Цацаров и Захариева след мониторинговия доклад за правосъдието! Така трябва да се протестира срещу мафиотския състав на ВСС, който се подиграва със съдиите в България!

 6. 6 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1070 Весело

  Румънските другари се издъниха , не се прави така , слагат се прегради , вика се полицията от цяла Румъния , Котрапротестиращите се инструктират да викат против президента и Сорос а най голямата им грешка бе , че не взеха Петър Волгин да плюе по националното им радио соросоидите и да заклеймява всичко западно и свесно ... , та те така , сега ще паднат от власт за да им дойде акъла .... !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Рошу партията в Румъния е същата като червената и посестрима в България -крадлива и подмолна.И все намира изпаднали неудачници да гласуват за нея.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  " хората, които вече не искат лъжа, не искат провокации, не искат кражби."
  Ние такива хора ли сме?

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Оставка на правителството - най-логичният изход от напрежението

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В България хората добре да гледат и слушат, за да не излизаме на масови протести и скандирания "Червена чума" месец-два след изборите при победа на комунистите като в Румъния.

 11. 11 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#5:"Paolo Di Canio"]
  Ето така трябваше да се протестира в България, когато Борисов се отметна от правосъдната реформа и допусна да бъде маргиналиирана.[/quote]

  Ами ето, Борисов си подаде оставката, айде правете я реформата, нали го няма в момента ? Що не правите реформа ?

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#5:"Paolo Di Canio"]Ето така трябваше да се протестира в България, когато Борисов се отметна от правосъдната реформа и допусна да бъде маргиналиирана. [/quote]
  Ти да би да си венецуелски гражданин?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Няма и не е имало никога по света комунистическо правителство, което да не се е занимавало с кражби. Дори и в Северна Корея, където няма какво да се краде, открадват целият живот на гражданите си.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Степента на крадливост на едно ляво правителство е пропорционална на степента на близост с идеите на Маркс и Ленин.

  подпис
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#11] от "kalingeorgiev":

  Кой да я прави тази реформа...? Комунисти и милиционери, нито могат, нито искат да се прави нещо такова, особено пък свързано с правосъдие! Това положение много ги устройва и скоро не виждам индикации, нещо да се промени към по-добро.
  Българите не им дреме много и си мислят, че спасението и по-високите им доходи ще паднат от небето...
  Имах и някакви надежди, че след протестите срещу Пеевски, ГЕРБ ще се размърдат. И ГЕРБ, не че не се размърда, нещо повече, взеха че станаха ортаци с Пеевски...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#15:"tww09306483"] И ГЕРБ, не че не се размърда, нещо повече, взеха че станаха ортаци с Пеевски...! [/quote]

  Хм, доста пресилено твърдение за мен. Това, което се разбираше под "съдебна реформа" изискваше промяна в конституцията с определено мнозинство. Това мнозинство го нямаше в НС, това е всичко, просто няма политическо парламентарно мнозинство.
  Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.... (Н. Хайтов)

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Браво на авторката Йоана Ене Доджою!
  Написано с ум, сърце и пристрастно към справедлива Румъния.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хм, като почнат с този сълзлив патос авторките, предпочитани от Дневник, и направо настръхвам от опитите за емоционална мозъчна промивка на читателите му...

  За противовес, ето и един линк към интересен анализ на Богдан Херцог за ситуацията в северната ни съседка, който е доста по-съдържателен откъм информация и оставя читателя сам да си прави изводите:

  http://www.memoriabg.com/2017/02/06/mutnite-vodi-na-rumynskata-politika/

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Добър анализ. Предстои интересна седмица...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нормалните протестиращи постигнаха това което искаха и се прибраха по домовете. 500 хиляди показаха, че не искали сумата да е 44 хиляди евро, а наполовина. Според мен трябваше да е дори 1000 евро. Но щом така са искали народа, наполовина да е.
  Договориха се и това е!
  Само че останаха едни други, които не им е била това целта. И както вече се подуши, искали другите да се махат, за да можело Техните да седнат в креслата. И като знаем, че такива неща напоследък се правят с платени протестъри, ни става ясно, че опозицията ползва такива неприемливи методи за да се докопа до властта.
  Това ако има нещо общо с демокрацията, здраве му кажи!! Майданска "демокрация". По "нашенски".

 21. 21 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 590 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Чукча только писатель.....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK