Фабриката за илюзии - 20 години по-късно

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовПреди 20 години Петър Стоянов призова "фабриката за илюзии да бъда затворена" – фраза, която днес политиците ни, (за гражданите много скоро ще видим), не само че не са разбрали, но правят всичко по силите си да я опровергаят, като изведат нейна контратеза, граничеща с абсурдни измерения.


Започналата вече на практика предизборна кампания показва, че водещите партии ще се ръководят от мотото "Колкото повече популизъм, толкова по-добре". Ненаучен урок от българските граждани, видели всякакви предизборни обещания през последните 15 години, но се доверяваха на партии, от които впоследствие останаха разочаровани. А дали българите най-накрая са си научили урока и тезите, които гръмко се лансират през последните дни, им звучат като поредния "предизборен трик", който този път няма да мине.


Партиите в момента, изглежда, се състезават по социален популизъм
Обичайните заподозрени в предизборните кампании през последните години бяха по-скоро вляво (и сега БСП води в жанра), а за "Атака" и "Патриотичен фронт" това бе нещо обичайно и разбираемо с оглед техния партиен натюрел. По-необичайното дори и за българските разбирания е тогава, когато партии от десния спектър извеждат като акцент в своите програми социално-популистки обещания.


Състезанието по социален популизъм започна с шумно афишираната преди дни нова програма на ГЕРБ. Изглежда, от партията са извели погрешни поуки от злополучно проведената кандидатпрезидентска кампания преди няколко месеца и сега са готови да изсипят "рога на изобилието" за някои социални групи и гилдии.


Обещанието за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на евентуален 4-годишен мандат е очевидно невъзможно за изпълнение при този темп на икономически ръст. Разбира се, учителите заслужават по-високи заплати, но това трябва да стане за сметка на реформа в сектора. Целта ми тук е не да опровергавам нещо, което очевидно е нереалистично.


По-скоро с това обещание


от ГЕРБ показват, че се отдалечават още повече от електоралния фундамент
за всяка дясноцентристка партия


– средната класа, дребното и средното предприемачество. Резултатът от президентските избори бе катастрофа за ГЕРБ и съвсем не заради затова, че загубиха за пръв път избори. Всеки някога печели или губи. Резултатът бе катастрофа, защото ГЕРБ загуби в големите градове на страната, дори в София. А средната класа, дребният и средният бизнес, им обърна гръб. И вместо да бъдат изведени поуки защо се случи това, се залага на социален популизъм.


А дистанцирането на средната класа от ГЕРБ е процес, който бе започнал още в началото на 2013 г. непосредствено преди първата оставка на Борисов. Това обаче не доведе до електорална ерозия за партията заради управлението на Орешарски, което "замрази" тези процеси и консолидира електорално ГЕРБ. Но това не продължи дълго. Латентното недоволство отново излезе на преден план. Неслучилите се реформи в съдебната система, дефицитите с върховенството на закона в страната няма как да не се впишат на сметката на ГЕРБ. Все пак това е партията, която управлява с малки прекъсвания от 2009 г.


Математическите сметки не работят в политиката


Ако някой смята, че формулата - в страната има 57 000 учители, умножено по три – с техните семейства, носи едни 170 000 гласа, дълбоко не познава политическата логика. А кога избирателят да повярва на ГЕРБ – тогава, когато поне формално препъникамъкът за реализирането на мандата на Реформаторския блок за съставяне на правителство в края на миналата година бе увеличението на минималната пенсия, или сега, когато се говори за 300 лева минимална пенсия след 4 години?


Социалният популизъм присъства и в обещанията на други десни формации. Новото дясно обединение на Радан Кънев "Нова република" също увеличава предизборно доходи и пенсии. "Най-важната ни цел са доходите. Нашите мерки ще доведат до висок растеж от 6-7% на година, което ще доведе до увеличаване на доходите с 50 процента за 4 години", обяви Мартин Димитров. Нито един сериозен икономически анализ обаче не показва, че такъв икономически растеж е възможен.


Изглежда, формациите от дясноцентристкото пространство
се опитват да водят битка с левицата с леви средства


Колкото и шаблонно да звучи това и мнозина да отхвърлят като валидни тези понятия – ляво и дясно, те имат значение, защото се базират на ценности и начини на живот. Дори и гражданите да не ги осъзнават директно и да се самоидентифицират трудно с тези понятия – едни предпочитат да живеят в икономическа среда с ниски данъци, по-малко държавни регулации, повече свобода за разгръщане на собствения потенциал и възможности. А други продължават да разчитат на държавата. Повече държава за тях означава повече сигурност, включително в икономически смисъл.


Затова социалният популизъм не отива на дясното. Прибягването до него


означава, че дясното има проблем със своята идентичност – не може да разговаря със своите избиратели на езика, който те разпознават


като политически искания, цели и стремежи. Когато се наблюдава подобно фундаментално разминаване, рано или късно трусовете в подкрепата идват. Политиците след това се опитват да се борят с техните последици, но това понякога може да бъде твърде късно. Както преди години бе казал големият Джовани Сартори – познавач на природата на партиите: Партиите са тези, които със своите действия определят собствената си съдба.


А дали гражданите все още се хващат на "предизборните трикове" ще разберем на 26 март.


Милен Любенов е политолог, главен асистент в катедрата "Политология" на Философския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Докторската му дисертация е на тема "Българската партийна система: групиране и структуриране на партийните предпочитания (1990-2005)". Беше секретар по вътрешна политика на президента Росен Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Неутрално

  нищо ново - "фабриката" се разрасна до конгломерат!

 2. 2 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално

  О, те й откриха нов цех на тази фабрика, вие не чухте ли? Има и изнесено производство отвъд океана ...

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3166 Любопитно

  Популизма носи само временни плодове...след изтрезняването следва или погром тип Виденов,или протести,бял автобус,клара маринова пее!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Любенов да не бии... уж да ни предпази от популисти, пък основната му теза да е :" Бойко лъже" с този матриал? Знаете че не ги чета нашите "анализатори" за това ша ва замоля да ми кажете с две думи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Не става, народът сам иска да бъде лъган. Живеем в семейството не на богатите, а на най-богатите и искаме да се мерим с тях. Със страни, които са били империи преди стотина години, когато ние сме били под робство. Иначе звучи хубаво - как ще ги стигнем франсетата, дойчетата и другите, но само звучи. Просто няма как да стане. А пък ако кажеш истината просто няма да гласуват за тебе. Параграф 22...

 6. 6 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Така е, защото те не само убиха по-добрите, но и прокудиха онези, които можеха да им бъдат политически противници и по този начин промениха демографията на целия български народ. Децата и внуците на болшевишките управници, на надзирателите и тъмничарите, на съгледвачите и доносниците, на конформистите и подлеците се оказаха мнозинство след десетилетията на българоубийствената жътва и заедно с малограмотните тържествуват подобно на паразитите, които не разбират, че когато унищожат гостоприемника си, те също са обречени." Д-р Канов

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Тогава имаше интелигентни политици, сега мафиоти и кадри на ДС.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":
  [quote#4:"oporna_to4ka"]основната му теза да е :" Бойко лъже" с този матриал?[/quote]

  Това не е основната теза. Но иначе това, че Бойко лъже си е съвсем вярно.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Загубата на лице е тежка и задълго. Когато партиите си поставят цели за утре (тип "вземи парите и бягай" при това лични, резултатът е този, който виждаме...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Смелост трябва, смелост! Ама няма...
  Как пък не се намери един да излезе и да каже, че просто ще свие държавата до необходимия й минимум, което ще я направи несравнимо по-ефективна и смислена, а и ще остави на мира гражданите и бизнеса да мислят със собствените си глави за собствените си проблеми.
  Трябва да призная, че има минимални проблясъци в посока оптимизиране на администрацията и намаляване на данъци, но те са само от Нова Република (и с половвин уста от ГЕРБ по отношение на разрешителните режими). Което, разбира се не отменя лошото впечатление от популистките залитания.

  Who Is John Galt?
 11. 11 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нищо в България няма да се промени до като не се променят хората като манталитет и начин на мислене. За съжаление тези две неща в масовият българин остават на нива от времето когато България е била под турско робство. Има достатъчно исторически филми и книги които го доказват.

 12. 12 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"exit13"]За съжаление тези две неща в масовият българин остават на нива от времето когато България е била под турско робство.[/quote]
  Само ще напомня, че въпреки неоспоримите манталитетни проблеми, българите, само тридесетина години след Освобождението са успели да постигнат забележим напредък във всичко. Същото се отнася и за периода след войните. Около 1930 г. европейците не са могли да познаят, че България е била победена държава в ПСВ.
  Познайте разликите между тогава и сега...

  Who Is John Galt?
 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално

  БСП, герП, нек'ви ''патриоти'' четат от стар комуноидо-милиционераки ПРЕДИЗБОРЕН ЛЪЖОВНИК. Викат, сричат, но колкото им глас държи как този път истински ще оправят природонаселението. Ма, че го оправяха по нняколко пъти са забравили. Лошото е, че и електоралните единици не го ''помнят''. Пък може и да им харесва, знае ли човек?

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Партиите в момента, изглежда, се състезават по социален популизъм"

  Нищо чудно, след като докараха България до сегашното състояние

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Даването на неизпълними предизборни обещания да стане наказуемо, и да се наказва с най-малко 10 години затвор!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  В едно хасковско село имали обичай когато някой ерген е харесал мома, да отиде да се представи на родителите и. Със себе си води приятел, чиято роля е да го хвали. Поздравили се, седнали, пийнали, приказвали. Па си тръгнали. Излезли на двора. Кандидатът взел камък и го хвърлил далеееече, далече. Всички рекли:" Брей!", а приятелят му се обадил:" О, той може да хвърли къде, къде по-далеч, ами е гладен ,завалията, няма какво да яде!"
  Та полека с обещанията!

 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Много повърхностен и елементарен анализ.
  Цитат от заключението:
  "Както преди години бе казал големият Джовани Сартори – познавач на природата на партиите: Партиите са тези, които със своите действия определят собствената си съдба.
  А дали гражданите все още се хващат на "предизборните трикове" ще разберем на 26 март.", върха на прозорливоста .
  И тоя човек обучава и изпитва студенти !

 18. 18 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Весело

  Фабриката за илюзии май успешно работи в България, няколко нови партии и коалиции като ден се рекламират, като всеки маргинал излиза с голямата торба с лъжи и ги пръска на воля, а накои наивни българи лапнаха ''мухите''!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Истината /за огромно съжаление/ е, че избираме по-малката злина. Отдавна мина времето, когато гласувахме с убеждение за дадена партия. Сега, просто .... нямаме избор!

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Фабриката за илюзии работи на пълни обороти, защото има голям пазар за нейната продукция. Илюзиите (алтернативни лъжи) се търсят от населението и затова предлагането е голямо. Конкуренцията също е голяма и всички (с малки изключения) предложения са леви и ни връщат все повече назад към светлото минало, минало незабравимо.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#10] от "heavymetal":


  [quote#10:"heavymetal"]Смелост трябва, смелост! Ама няма...
  Как пък не се намери един да излезе и да каже, че просто ще свие държавата до необходимия й минимум, което ще я направи несравнимо по-ефективна и смислена, а и ще остави на мира гражданите и бизнеса да мислят със собствените си глави за собствените си проблеми. [/quote]
  Прав сте, смелост е необходима, но за да я проявят тези от които очакваме, трябва преди това ние да ги подкрепим, в смисъл изберем.
  Иначе една гола смелост с десетина депутата си е само ала-бала и никакъв резултат.
  Ясно ми е, че сред нас, избирателите няма реформистко мнозинство, но е редно, поне да вкараме една достатъчно силна контролна квота, за да не позволяваме груби свличания, а с повечко усилия и не малко късмет, може и нещата в някои сфери да придобият по-човешки вид.
  И все пак в съвременната конюктура, която дава възможности на популисти а ла Каракачанов да набират сила, дори и да се опазим от крайни идиотщини, няма да е малко.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  50% ръст на доходите и 6% икономически растеж е напълно възможен, но за това мерките са точно обратните на тези, които повечето партии предлагат. Да ги избороя:

  - отпушване на пречките пред търговията (примерно опашките от тирове по границите)

  - приватизация до последното парче държавна собственост

  - отваряне за икономическа имиграция, компенсатор за загубата на население

  - отваряне на клеясали сектори за конкуренция (примерно, влизат частни вериги училища с по 50 чисто нови училища-строителни площадки за 3 години, както направиха хранителните вериги)

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Партии преразпределители, антиглобалисти, националисти, изолационисти, расисти и протекционисти не могат да докарат икономически растеж

 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Проблемът на българската политическа система е, че класическите десни партии (т.нар. "традиционна десница" на практика нямат своя електорална база - средна класа почти нямаме, а бизнесът е наврян в калта, докато ляво ориентираните хора не намират своите политически представители - БСП определено не е лява партия, а друго живо в ляво на практика няма. И понеже дясноориентираният електорат у нас все пак преобладава, макар и под формата на rednecks (пауперизиран пролетариат у нас на практика няма, поради което и комунистическите партии не виреят в наши дни), то веднага наскачат едни псевдодесни (ГЕРБ) и псевдонационалистически (МВРО, Атака) партии, които яхат вълната на популизма, което накрая завършва със запазване на статуквото. И така вече 27 години.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#24] от "volarok":

  + 100 ! Чудесен анализ!

  И "левите" се опитват да го раздават също чугуни, за да импонират на тестостеронения електорат

 26. 26 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 293 Неутрално

  "Неслучилите се реформи в съдебната система"

  А бе някой може ли да ми каже какви точно реформи трябва да се направят в съдебната система? Въпросът ми не е закачка, просто всички говорят за тези реформи, но всичко спира до тази фраза....

  FILII MARIS SUMUS
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Разстроено

  [quote#10:"heavymetal"]Как пък не се намери един да излезе и да каже, че просто ще свие държавата до[/quote]
  Ей това е другия проблем на българите — очакват от някъде да дойде някой, да им оправи къщата, да им сложи на масата и да ги покани, а те само да седнат и да папкат...

  Кой да излезе, бе, кой ще тръгне срещу далавера за милиарди с голи гърди? Кой ще устиска да превърне себе си и семейството си в мишена на мафията? Само и единствено референдумите са в състояние да преборят такъв противник. Просто е трудно да се заплаши един народ и да се вкара в ъгъла, ако на народа му е писнало. Именно заради това подхвърлят лакърдии за "по-високи доходи" или за "по-ниски, социално поносими цени"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#26:"tall_ship"]А бе някой може ли да ми каже какви точно реформи трябва да се направят в съдебната система? Въпросът ми не е закачка, просто всички говорят за тези реформи, но всичко спира до тази фраза....[/quote]Не само говорят ами и ги предложиха в НС!
  Така че ето ти пример - тези реформи в съдебната система, които бяха предложени в НС но ГЕРБ+ДПС+АБВ+псевдопатриотите ги орязаха така , че нищо не остана.
  И ако помниш -тогава, виждайки че ГЕРБ ги саботира - ДСБ и повечето депутати от гражданския съвет на РБ напуснаха властта!
  Но чукча не следи политиката! Ама пише !

 29. 29 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#26:"tall_ship"]А бе някой може ли да ми каже какви точно реформи трябва да се направят в съдебната система?[/quote]
  Съвсем накратко както аз го разбирам:
  1. Ограничаване на мандата и властта на Главния прокурор. Задължително отчитане пред Президента или НС. Възможност да бъде разследван и отстраняван. Изрична забрана прокуратурата да се занимава с несвойствени дейности като намеса в политиката и медийни изяви извън пряката им работа.
  2. Коренна промяна за всички процедури за възлови назначения в системата. ВСС, Главен прокурор, както и шефовете на съдилища от всякакъв ранг, да се избират пряко от всички магистрати. Премахване на политическият избор.
  3. На по-ниско ниво - разчистване на целия процедурен батак - от затрупаните с дела служители на СС до възможностите за безкрайни протакания на едно дело...
  4. Възнаграждения според ефективността.
  5. Сигурно специалистите ще допълнят още доста...

  Who Is John Galt?
 30. 30 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 897 Разстроено

  И всички грешат , защото не доходите са най важното а чувството че крадците и престъпниците никога няма да бъдат наказани .
  Затова и хората напускат страната , защото знаят че каквото и да правиш никога не е достатъчно за да осигуриш децата си .
  Утре ще се пръкне някой млад успешен бизнесмен и ще ти вземе бизнесът , само защото е близък с властта .
  И единиците които все още имат успешен бизнес се самозалъгват че никога няма да стигнат до тях , но и техният ред идва .

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Е, все пак и това е прогрес, всички политици разбраха, че повече така не може. Сега вече ще почнат и да мислят. Досега само лъжеха, но ресурсът от лъжи се изчерпа.

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  [quote#30:"lout66"]И всички грешат , защото не доходите са най важното а чувството че крадците и престъпниците никога няма да бъдат наказани .[/quote]
  ++++++++++++++++

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на barter
  barter
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "cinik":

  Трудно ще обясниш на много хора за приватизацията след последната масова такава. Хората така и не успяха да видят ползата от нея. Да не говорим, че националистите подхванаха пак идеята за национализация на ЕРП за да влизала печалбата им в държавата. Трудно се оспорват такива доводи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK