Един бивш неонацист за възхода на крайното дясно

Крисчън Пиколини

© Червената къща

Крисчън ПиколиниКрисчън Пиколини е бивш американски неонацист от Илинойс, син на италиански имигранти. Автор на книгата "Романтично насилие: Мемоарите на един американски скинхед" и носител на регионална награда "Еми" за видеокампанията срещу омразата на организацията си "Живот след омразата" (Life After Hate).
Пиколини изнесе няколко презентации в България, запознавайки аудиторията с неговата история и с методите на вербуване в екстремистки организации преди 30 години - тоест преди появата на социалните мрежи - и днес, когато вербуването се осъществява основно посредством тях.


Историята на живота на Крисчън Пиколини разкрива, че екстремизмът е заразен, а хората, които боледуват от него, също са негови жертви.


От невинността към омразата
Както всеки тийнейджър, и 14-годишният Крисчън търси себе си. Тъкмо в този период на наивност в живота му се появява с 13 години по-възрастният от него Кларк Мартел, с когото се сприятелява. Но намеренията на Мартел, оказва се, не са никак приятелски, тъй като той е човек, чиято мисия е да вербува податливи на манипулация млади момчета и момичета, които да въвлича в екстремизма, превръщайки ги в машини за терор.


Мозъкът на Пиколини е бил промит, както самият той се изразява. Методът за това е класически - празнотите в душата на жертвата се запълват с омраза. Омразата започва да се разпрострянва като рак, потискайки любовта и жаждата за живот и щастие. Вербовчикът успява да фокусира съзнанието на жертвата върху чувството на омраза към тези, които пропагандата му посочва като виновници за неговото нещастие. В случая с Пиколини, това са цветнокожите и чужденците.


От усмихнат млад иделист за няколко месеца Крисчън е пробразен в озверял и огорчен от живота човек, който не иска нищо друго освен да отмъщава на тези, за които вярва, че са отнели полагащото му се.Празнотите в душата, които се запълват с омраза в процеса на манипулация, може да бъдат с различен произход. Най-често те са издълбани от бедност, социална изолация, загуба на родители, преживяване на травма, насилие, сексуален или психически тормоз.


Вербуването като кауза


Още през първата година от членуването му в екстремисткото движение Пиколини е бил научен как да бъде вербовчик. Казва, че е промивал мозъци по същия начин, по който е бил промит и неговият собствен - лъгал е други хора, че им е приятел, за да ги привлече към движението.


Едно от най-важните качества за това е способността да се откриват уязвимите, лесно манипулируемите.


Превръщането на Пиколини от вербовчик в лидер на екстремистка група


През втората година от началото на членството на Крисчън в движението неговият вербовчик и лидер на групата Кларк Мартел влиза в затвора, след като пребива момиче, също скинарка. Причината е, че я вижда навън в присъствието на цветнокожи. Така на 16-годишна възраст Пиколини става главатар на най-склонната към насилие и с най-много последователи неонацистка банда в САЩ.


Преди 30 години за вербуване и пропаганда се използва музиката


В края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век основният инструмент за разпространяване на пропаганда е музиката.


В края на 80-те години членове на движението на Пиколини формират групата "White American Youth" (Бяла американска младеж), като през 91 г. я прекръстват на "Final Solution" - тоест на името на плана на Хитлер за унищожаването на евреите в Европа.


Четвърт век по-късно музиката вече не е необходим инструмент за привличане на симпатизанти към екстремистките движения. Защото днес има много по-ефективно оръжие - социалните мрежи.


Усещането за любов променя Крисчън завинаги


Раждането на първото му дете е повратната точка в живота на Крисчън Пиколини. "Когато за първи път прегърнах новороденото си дете и усетих неговата невинност и безпомощност, аз сякаш се върнах към своята собствена невинност, която беше част от мен преди вербуването ми в движението", споделя той. Крисчън признава, че поне 8 години преди да се запознае със съпругата си и да създаде семейство той не е познавал любовта, а само омразата. Чувствата да обича и да съчувства другиму са му били напълно чужди. "Преди раждането на първото ми дете не обичах дори и себе си. А сега вече имах нещо, за което да се грижа и което да обичам. Именно това промени мисленето ми", казва той. Но признава и това, че му е било изключително трудно и не е имал смелост да напусне движението и приятелите си.


След раждането на първородната му дъщеря Крисчън прехвърля лидерската позиция на друг. Започва да изхранва семейството си като отваря магазин, в който най-напред продава нацистка музика. Постепенно започва да продава и друг вид музика и при него все по-често влизат хора, които преди това безпричинно е ненавиждал. Контактите му с тях му помогнали да изпитва толерантност и съчувствие.


Спомня си случай, когато в магазина е влязъл цветнокож тийнейджър, който споделил, че майка му тъкмо е била диагностицирана с рак. Тогава си спомнил болката, която е изпитал и той, когато преди години на неговата собствена майка била сложена същата диагноза.


Спомня си и как в магазина влязла еднополова двойка с малко дете. Виждайки как родителите целуват и обичат детето си, Крисчън си дал сметка, че те изпитват същата любов, която и той изпитва към неговото собствено дете.


Постепенно Крисчън осъзнава, че той и различните хора, които преди години обвинява за нещастието си, споделят много повече общи неща, отколкото е можел да предположи преди това. И тези общи неща не са причина за омраза, а за близост. Този извод го подтикнал да вземе радикалното решение да напусне напълно екстремисткото движение и да свали касетите и дисковете с нацистка музика от стелажите на магазина. Но тъй като основната му клиентела е от любители на нацистка музика, бизнесът му просто фалира.


Впоследствие съпругата му го напуска, взимайки със себе си и двете им деца. Следващите 5 години от живота си прекарва в депресия - губи желание да живее и дори обмисля самоубийство.


Външният му вид (татуировките) и миналото му предизвикват предразсъдъци у работодателите и не го наемат на работа. Но със съдействие на приятелка Крисчън започва работа в корпорацията IBM, представяйки фалшива автобиография.


Прошката поражда новото благородно призвание


Работата на Крисчън в IBM му налага да посети отново същото училище, от което е бил изключен заради побой над цветнокож охранител преди години. Там се среща с него. Тогава Крисчън получава прошка от "възрастния цветнокож мъж с хубава усмивка", както го описва, и му дава обещание, което ще бележи живота му занапред - че ще намери добра обществена кауза, на която да посвети живота си.


Създаването на организацията Life After Hate


Скоро след това, през 2004-а година, по-малкият брат на Крисчън, който той лично по-рано привлича към екстремисткото движение и който остава в него, е убит от хора, които е тормозил поради африканския им произход. Това фатално събитие и обетът пред "цветнокожия мъж с хубавата усмивка" го водят до решението, че той трябва да поправи грешките си и да помогне на хората, на които е повлиял лошо чрез проповядване на омраза. Така той, заедно със съдействието на негови нови съмишленици, основава неправителствена организация Life After Hate за подпомагане на въвлечени като проводници и изпълнители на екстремизма хора, за да може да се върнат към нормалния живот. "Когато хората се почувстват по-пълноценни, нямате представа колко бързо забравят за омразата и се освобождават от нея", казва Крисчън.


Това днес е единствената организация и в двете Америки, която работи с екстремисти, които искат да изоставят омразата, но не могат да съберат смелостта да напуснат групата, с която се идентифицират и в която са им приятелите и познатите. Организацията помага както на неонацисти, така и на членове на групировки като "Ал Кайда" и "Боко Харам".


Има ли разлика между нацистите и ислямистите?


Крисчън Пиколини признава, че покрай работата с организацията е останал изумен колко много сходства има между членовете на иначе фундаментално различни екстремистки групи, които идеологически нямат нищо общо и дори враждуват помежду си. Тоест неонацистките движения и ислямистките привличат хора с едни и същи профили, с едни и същи празноти в душите. А лидерите им и задкулисните им ръководители имат една и съща цел - да въздействат на обществото чрез иницииране на хаос и всяване на страх.


Екстремистите стават все повече и вече имат "нормален външен вид"


Ако в миналото екстремистките групи са били лесни за разпознаване поради отговарящия на определена субкултура външен вид (татуировки, носене на определена символика или характерни дрехи); ако са се събирали на определени места и влиянето им е било значително по-ограничено, в наши дни вече тяхното разпознаване е много по-сложно и почти невъзможно. Защото всички те изглеждат като част от "мейнстрийма", от легитимното общество. Това превръща контролът на службите за сигурност върху екстремистите в много трудна задача.


Насочването на легитимното общество срещу подобни течения още в края на миналия век налага създаването на нова система за проповядване на есктремизъм, която Пиколини описва така: "Постепенно решихме, че нашите идеи биха били много по-завладяващи, ако спрем да развяваме знамена и да палим кръстове. Много по-ефективно би било, ако сме облечени с костюм, с вратовръзка, да имаме висше образование, да имаме почтена работа и тихомълком да заразяваме с нашата идеология колеги и познати, които са податливи на манипулация."Запис на The Atlantic от конференция на "алтернативното дясно" САЩ показа движението посреща победата на Тръмп с нацисткия поздрав - и поставя под въпрос дали някои хора "са хора изобщо"


Днес екстремистите и особено вербовчиците сред тях много добре осъзнават това и действат точно по описания от Пиколини начин. Те пропагандират своите възгледи доста по-деликатно и постепенно пред техни познати, които успяват да заблудят, че са легитимни представители на "мейнстрийма" (легитимното общество). Те изглеждат като всички останали, като обикновено дават само откъслечни сигнали, по които може да бъдат разпознати като членове на екстремистки групи.


Социалните мрежи са основният развъдник на екстремизъм днес


Интернет изключително много улеснява задачата на вербовчиците на екстремисти - нацисти, ислямисти или други. Това, за което в миналото са били нужни масови събирания, днес е нужен просто профил в социална мрежа. С една компютърна клавиатура или с телефон в дланта всеки може да разпространява омраза и да привлича под влиянието си хора, които да манипулира и да превърне в симпатизанти на идеите му.


Освен това, че социалните мрежи улесняват действията на екстремистите, пропагандата и дезинформацията в тях подтиква към така наречения "евтин тероризъм". Все повече терористични нападения днес се извършват не от клетки на определени групировки, а от хора, които са повлияни от пропагандата и дезинформацията (включваща и фалшивите новини), които се разпространяват чрез фалшиви и реални тролове в социалните мрежи. Един от последните такива случаи беше, когато дни след като щатският президент Доналд Тръмп забрани на чужденци от 7 държави да влизат в страната, канадски студент извърши терористично нападение и уби 6 души в джамия в Квебек, повлиян от пропагандата и дезинформацията по отношение на нелегалната имиграция.


Историята на Грейс


Пиколини твърди, че все повече жени и все по-млади момичета стават проводници на пропагандата и дезинформацията в социалните мрежи, защото има организации от хора, които ги вербуват целенасочено. "Това се прави умишлено, за да може да примамват млади мъже да стават последователи на тяхното движение", твърди Крисчън Пиколини.


Той споделя следната история: "Родителите на такова момиче на име Грейс се свързаха неотдавна с мен, тъй като то качвало клипчета в социалните мрежи, сценарият за които бил пращан от неин приятел, когото тя не познавала на живо и с когото се запознала в социалните мрежи. Всяка вечер разговаряла с него по телефона". Преди да се срещне с момичето, Крисчън направил проучване и установил кой е този странен човек, с когото тя общувала 6 месеца. Оказало се, че Грейс дори се влюбила в него, макар и никога да не го е виждала на живо. Той ѝ изпращал снимки на друг човек, лъжейки я, че са негови. Пращал ѝ и видеоклипове, на които уж говори той, но всъщност наслагвал върху устните на другия човек, за когото се представял, своя собствен глас. Представил ѝ се като 23-годишен младеж от щата Айдахо, а всъщност бил на 35 и живеел в една от източноевропейските страни. Този 35-годишен мъж от Източна Европа се оказал вербовчик на неонацисти.


Крисчън продължава разказа за Грейс така: "Нещата полека-лека започнаха да се разплитат и се установи, че той не е правил това само с Грейс, а с още 12 момичета, най-малкото от които е било на 14 години. И изобщо не е действал сам, а е работил в група от тролове, които са вършили същото с още много други момичета".


Пиколини твърди, че хора от тази организация обработили стотици млади момичета, които впоследствие дори създавали фалшиви профили в джихадистки групи и в такива за защита на човешките права. В тези групи те разпространявали фалшиви новини. "Тяхната цел е провокиране на социални интриги, дестабилизиране на обществата, промиване на мозъци и всяване на омраза сред млади хора, за да може постепенно да ги приобщят към своята кауза", твърди още Пиколини.


Стени вместо мостове


Това, което още повече допринася за въвличането на все повече хора към екстремистките възгледи е фактът, че много хора в развитите страни през последните години се разочароваха от своето икономическо битие. Тези частично или напълно отчаяни хора най-лесно се насочват към решения, които изглеждат лесни - например строеж на стени.


Пиколини е песимист за екстремизма в бъдеще, имайки предвид действията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той е убеден, че на 7 ноември 2016 г. - когато Тръмп бе избран за държавен глава - някой е ритнал туба с бензин върху въглените. "Хората, които бяха изтлявали под пепелта със своята омраза, изведнъж получиха легитимност. Америка не е нито първата, нито последната страна. Това е тенденция, която се наблюдава и в България, и в Унгария, и в Словакия и т.н. Почти в цяла Европа", твърди Крисчън Пиколини.


Стивън Банън, стратег на кампанията на Тръм, а днес - един от най-влиятелните му съветници, е бившият двигател на крайнодесния сайт "Брайтбарт нюз"

© Associated Press

Стивън Банън, стратег на кампанията на Тръм, а днес - един от най-влиятелните му съветници, е бившият двигател на крайнодесния сайт "Брайтбарт нюз"


Дезинформацията и пропагандата са колосален по мащабите си проблем днес. В социалните мрежи все повече реалността заприличва на игра на "Star Craft", в която обаче вражеските единици са действителни хора. Хора с екстремистки възгледи целят да предизвикат хаос чрез разпространение на "фалшивата истина" и успяват. Фронтът е в онлайн пространството, но последиците от тези битки са реални. Поне засега жертвата на това е човечността, която постепенно се заменя от изкривеното разбиране за нормалност. От информационния хаос се възползват икономически и политически кръгове, които желаят не прогресът и свободният пазар да предопределят приоритетите на света, а политиката.


Методите на съвременните вербовчици са много по-ефективни от тези на вербовчиците преди 30 години. В социалните мрежи посланията на екстремистите достигат едновременно не до един или двама - както е било в миналото - а до десетки, стотици, хиляди и дори стотици хиляди последователи. Ако нямаше социални мрежи, със сигурност групировки като "Ислямска държава" нямаше да бъдат толкова влиятелни и опасни, колкото са в момента.


Основната мишена на пропагандата и дезинформацията са най-чувствителните млади хора. Таргетът са тези младежи и девойки, които се чувстват самотни, неразбрани, изоставени, без приятелска компания, без чувство за достойнство. Защото тъкмо тези хора са най-податливи на обработка и вербовка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Една спасена човешка душа.

 2. 2 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Много точен в анализа си Пиколини пропуска само един много важен факт - че зад подобни организации стоят кукловоди с много пари. Както зад Хитлер стояха милионите на Тисен и Круп, на Мусолини - на Аниели, така и зад тези стоят нечии милиони на някой добре облечени господа, желаещи да осребрят омразата и насилието.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Весело

  Покъртителна сапунка, при това със сложни думи като "таргетът". Разплаках се от трансформацията на неонацита. .
  Бози....

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  "Разплаках се от трансформацията на неонацита. . "

  Ти си живото доказателство, че неонацист може да се реформира, но комунист и съветски възпитаник - никога.😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "antonio_vivaldi":

  Това се подразбира. В капиталистическата с-ма всичко става с пари.
  Добре е, че този човек се е осъзнал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Да стане от комунист нацист или турбокапиталист?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  "Да стане от комунист нацист..."

  От комунист много лесно се става нацист - виж Путин. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Разстроено

  Крисчън who? Покъртителна житейска история! Не мога да си сдържа сълзите! 😭🤧

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "antonio_vivaldi":

  E, кукловоди е силно казано, стига с тия конспиративни теории. Това, че хора с пари се сещат да използват възможностите, които те могат да им дадат, не значи, че ги контролират и Хитлер, Мусолини, бин Ладен, ал Багдади са били само някакви кукли и сламени хора.

 10. 10 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  Повечето редови комунисти в Германия са минали към Хитлер.
  Ето някои от приликите между комунисти и нацисти

  Знамето на Хитлер е червено.
  И на Сталин е червено.
  Хитлер е управлявал от името на работническата класа, партията на Хитлер се е казвала работническа.
  И Сталин е управлявал от името на работническата класа, неговата система на властта официално се е наричала диктатура на пролетариата.
  Хитлер е мразел демокрацията и се е борел с нея.
  Сталин е мразел демокрацията и се е борел с нея.
  Хитлер е строял социализъм.
  И Сталин е строял социализъм.
  Хитлер е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища за извращение.
  И Сталин е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища — за отклонение от генералната линия.
  Хитлер безпощадно е унищожавал съратниците си по партия, които са се отклонявали от правилния път — такива като Рьом и неговото обкръжение.
  Сталин също безпощадно е унищожавал всички, които са се отклонявали от правилния път.
  Хитлер е имал четиригодишен план.
  Сталин — петгодишни.
  При Хитлер една партия е била на власт, останалите — в затвора.
  И при Сталин една партия е била на власт, останалите — в затвора.
  При Хитлер партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
  И при Сталин партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
  При Хитлер конгресите на партията са били превърнати в грандиозни спектакли.
  При Сталин — също.
  Главните празници в империята на Сталин са били 1 май, 7–8 ноември.
  В империята на Хитлер — 1 май, 8–9 ноември.
  Хитлер е имал хитлерюгенд — млади хитлеристи.
  Сталин е имал комсомол — млади сталинци.
  Официално са наричали Хитлер фюрер, Хитлер — вожд. Извинете, Сталин е бил наричан вожд, а Хитлер — фюрер. В превод е едно и също.
  Хитлер е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Берлин да се изгради най-голямото здание в света — Домът за събрания. Куполът на зданието е с диаметър 250 метра. Главната зала е трябвало да побира 150–180 хиляди души.
  И Сталин е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Москва да се изгради най-голямото здание в света — Дворецът на съветите. Главната зала при Сталин е била по-малка, но пък цялото съоръжение е било много по-високо. Зданието с височина 400 метра е било един вид постамент, над който се е извисявала стометровата статуя на Ленин. Общата височина на съоръжението е 500 метра. Работата по проектите на Дома за събрания в Берлин и Двореца на съветите в Москва се извършва едновременно.
  Хитлер е планирал да разруши Берлин до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.
  Сталин е планирал да разруши Москва до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.
  За Германия Хитлер е бил външен човек. Той е роден в Австрия и почти до момента, когато идва на власт, не е имал германско гражданство.
  Сталин е бил външен човек за Русия. Той не е бил нито руснак, нито дори славянин.
  Понякога, много рядко, Сталин е канел чуждестранни гости в своя кремълски апартамент и те са оставали потресени от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло.
  Хитлер е наредил да публикуват в пресата снимка на неговото жилище. Светът е останал потресен от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло. Само че сивото одеяло на Сталин било на черни райенца, а Хитлеровото — на бели.
  Същевременно на уединени места сред приказна природа Сталин е издигал доста уютни и добре защитени резиденции-крепости, които изобщо не са напомняли отшелническа килия.
  И Хитлер на уединени места сред приказна природа е издигал непристъпни резиденции-крепости, не е жалел за тях нито гранит, нито мрамор. Тези резиденции изобщо не са напомняли отшелническа килия.
  Любимата жена на Хитлер, Гели Раубал, е била 19 години по-млада от него.
  Любимата жена на Сталин, Надежда Алилуева, е била 22 години по-млада от него.
  Гели Раубал се самоубива.
  Надежда Алилуева — също.
  Гели Раубал се застрелва с пистолета на Хитлер.
  Надежда Алилуева — с пистолета на Сталин.
  Обстоятелствата около смъртта на Гели Раубал са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Хитлер.
  Обстоятелствата около смъртта на Надежда Алилуева са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Сталин.
  Хитлер е говорел едно, а е вършел друго. Както и Сталин.
  Хитлер е започнал да управлява под лозунга „Германия иска мир“. След това завзема половината Европа.
  Сталин се е борел за „колективна безопасност“ в Европа, не е жалел за това нито сили, нито средства. След това е завзел половината Европа.
  Хитлер е имал Гестапо.
  Сталин — НКВД[1].
  Хитлер е имал Освиенцим, Бухенвалд, Дахау. Сталин — ГУЛАГ.
  Хитлер — Бабий Яр. Сталин — Катин.
  Хитлер е изтребвал хората с милиони. И Сталин — с милиони.
  Хитлер не се е окичвал с ордени, и Сталин не се е окичвал.
  Хитлер е ходел с полувоенна униформа без отличителни знаци.
  И Сталин — с полувоенна униформа без отличителни знаци. Ще ми възразят, че после Сталин е бил привлечен от воинските звания, от маршалските лампази и златните еполети. Така е. Но Сталин си е присъдил званието маршал през 1943 година след победата край Сталинград, когато е станало окончателно ясно, че Хитлер е загубил войната. В момента на присъждането на званието маршал Сталин е бил на 63 години. Маршалската униформа облича за пръв път по време на Техеранската конференция, когато се е срещнал с Рузвелт и Чърчил. В случая ние не можем да сравняваме Хитлер и Сталин просто защото Хитлер не е доживял нито до такава възраст, нито до такива срещи, нито до такива победи.
  А в останалото всичко съвпада. Сталин е без брада, но с прочути мустаци. Хитлер е без брада, но с прочути мустаци.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Изключително интересна и драматична история, затова и изводите на човека са толкова важни. Този тип нихилизъм, като че ли за първи път появил се в Царска Русия и след това преминал през болшевишкото, нацисткото, неонацисткото, крайнолявото и днес ислямисткото насилие, сега вече се използва на държавно ниво. 100% съм сигурен, че източноевропейската страна с групи тролове, вербуващи неонацисти, е Русия.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Пак конспиративни теории.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  Дайте сега някоя покъртителна история как някой ляв радикал, от ония, дето палят, трошат и бият в името "свободата на словото", е станал нормален човек.Няма такива?
  Бря, каква изненада...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Методите на съвременните вербовчици са много по-ефективни от тези на вербовчиците преди 30 години."

  Така е, така е, сега вербуват с грантове. Ефектът е 100%-ов.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Всички радикални екстремисти сатават обикновено такива, не защото празнотите в душите им се запълват с омраза в процеса на манипулация - а защото са ХАЙЛАЗИ!
  Бачкане му е майката!

  [email protected]
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#13:"pag"]Дайте сега някоя покъртителна история как някой ляв радикал, от ония, дето палят, трошат и бият в името "свободата на словото", е станал нормален човек[/quote]

  А, има. Половината зелени лидери в Европа са такива поне официално. Справка Франция

  Само дето и сега не са нормални, а само се правт

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  "100% съм сигурен, че източноевропейската страна с групи тролове, вербуващи неонацисти, е Русия..."

  Викаш, едва ли е Естония... 😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  На Кремъл сега фашистката и неонацистката идеология върши добра работа. Расовата омраза се посява по-лесно от класовата. Затова и Путлер се е насочил към финансиране на радикалните популистки движения и партии в Европа.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  Ще стане съвсем мелодраматично

 21. 21 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  По време на войната част от децата на висшите ръководители на СССР, в момента не си спомням на кои точно, но наистина на известни ръководители, образуват клуб на нацисти.
  Хайлази, нямали си работа, смятали, че са по-заслжили от другит деца и си направили такъв клуб.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Не ми се вярва и да е България, в която този тип краен "национализъм" силно люби Расия на Путлер.

 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "bulgarinvstranstvo":

  Повърхностно изброяване на теми, сугестиращи някаква прилика. Основните, съществените разлики са пропуснати, най-вероятно от незнание.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Може и България да е. Май американското разузунаване бяха посочили Пловдив като един от центровете на руски тролове.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  "Расовата омраза се посява по-лесно от класовата."

  Разбира се.

  Много по-трудно е да накараш Джуджуците и Карабастуните да повярват в международната работническо-селска солидарност, отколкото да обвинят "тарамбуките" и (особено) юдеите за това, че нужникът им е още на двора...
  😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#9] от "usero":

  Документите за финансирането на Хитлер от въпросните индустриални фамилии отдавна са публични. В тях с немска прецизност са описани огромните суми превеждани на Хитлер преди и по време на изборната кампани и за какво точно са използвани. Така Хитлер от една стая в сутерен с една маса и канапе, изведнъж се сдобива с луксозен офис в центъра на Мюнхен и армия от секретарки, печатница и дори самолет, с който да обикаля страната по време на кампанията.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  О, Боже.... А е едва петък сутринта... Какво ли ни чака до края на уикенда?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  [quote#25:"Norman Granz"]Много по-трудно е да накараш Джуджуците и Карабастуните да повярват в международната работническо-селска солидарност[/quote]

  Хей Гранц, ти да не ставаш марксист-ленинец? Или винаги си бил такъв?

 30. 30 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#23] от "socialen":

  А кои са основните разлики_
  тя е само едно - за Хитлер разделителената характеристика е расата, за Сталин класата.
  Газовите камери са съветско изобретение, ползвано за първи път в СЛОН.

  Но на Сталин не му е трябвало да ползва газов камери, за разлика от Германия и Европа, в Русия може да остави хиляди композиции лагерници насред тайгата да умират от глад. Кой после ше ги намери.

  Лично на Вас ви препоръчвам руския документален сериал Следствие вели, май с водещ Леонид Млечин. Там -е видите каква мафия е имало още по съветско време в СССР.
  Жалко, че в България няма такъв документален сериал.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 31. 31 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Именно. От самото си идване на власт Путлер е заложил на низките инстинкти, върху тях изгради новата тоталитарна Русия. Вместо "интернационализма" на СССР - имперско-кагебистки шовинизъм, вместо съюз нерушимый республик свободных - омраза и война с всички съседи и т.н.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#24] от "bulgarinvstranstvo":

  "Може и България да е."

  Баш Русия си е. Аз бях на една от тези срещи - в Червената къща.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  "...не съм виждал рублите как изглеждат ..."

  Той и Ролдугин не е виждал рубли... 😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Методите на съвременните вербовчици са много по-ефективни от тези на вербовчиците преди 30 години
  ========
  Жалко. ....
  В края на статията започва най интересното и....толкоз.

  Bukalemun
 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  И като си помисля, че само след ден-два руското посолство ще заклейми Луков марш...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Това на улица Любен Кравелов ли е? Не съм чувал за такава къща и в гугл това намерих

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 38. 38 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#24] от "bulgarinvstranstvo":


  [quote#24:"bulgarinvstranstvo"]Май американското разузунаване бяха посочили Пловдив като един от центровете на руски тролове.[/quote]

  Любопитно - прокуратурата се втурна да проверява руските твърдения за българско оръжие, но по това - мълчание.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#4:"Norman Granz"]Ти си живото доказателство, че неонацист може да се реформира, но комунист и съветски възпитаник - никога.[/quote]


  Разбираш ги ти трансформациите, грънци. Все пак и ти си минал през една такава - от правоверен партиен секретар и доносник, за една нощ се трансформира във върл десен антикомунист. Само патосът ти е останал същият. Със същата страст днес громиш несъгласните с правилната Брюкселска линия, както навремето си громил кривналите от Московската линия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Национализмът винаги е последното прибежище на всяка фалирала власт,група или система. Прехвърлянето на тежестта от социалните конфликти по изкуствен начин към национални, етнически и религиозни, обаче вместо да удължи живота на подобни режими и кланове ускорява още повече техният разпад.

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  До коментар [#21] от "bulgarinvstranstvo":

  Ми анджак - винаги е било така - я виж бен Ладен, я гледай тук във форума най-радикалните и най-заядливите са най-мързеливите, като Гранц!
  Така, че не трябва да се допуска безработица - особено при младежта!

  [email protected]
 42. 42 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Аха да се просълзя от картината с младата еднополова двойка с малко детенце и стигнах до злите източноевропейски нацита, които подвеждат американската младеж... и направо се разридах...
  Оу, Гош, колко мъка...

  Впрочем, то вербоването си е вербоване, техниките са широко използвани за всякакви цели. С всеки екстремизъм е така, вкл. и с либералния.

 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#26] от "antonio_vivaldi":

  Че кой го оспорва това?

 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#29:"Judjuk"]Хей Гранц, ти да не ставаш марксист-ленинец? Или винаги си бил такъв? [/quote]

  Винаги си е бил. Комунист боята си мени, ама вярата в светлото бъдеще - никога.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  Много хубава, полезна и актуална статия и тема! Благодаря на Дневник, че че споделиха тук! Дано повече хора я прочетат и споделят!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 604 Весело

  очаквам автобиографична история на теодор спасов "Живот след Любовта" - покъртителна история за завръщането в реалността и трудната адаптация в живота на един млад човек след като му спрели гранта...


  този юнак го чета още от актуално - последно там списа през декември в края на миналата година и зачезна...

  https://www.actualno.com/columnist/author/29

  бях силно притеснен, как едно толкова силно бездарно перо на либералствуващата журналистическа "съвест" изчезна от "ефира", явно сменили са гранта и читателите на дневник тази година ще бъдат ощастливени от цялата му платена "любов"... просто трябва да се настанят удобно, добре да се заредят с пуканки, лимонада и носни кърпички, за по чувствителните...


  а че грантовете ще спрат и теодор спасов ще му се наложи да си търси нормална работа нямам съмнение, колкото лекторите от "георги кирков" спасиха комунизма, толкова теодор спасов и подобните му ще спасят либерализма... та предстои излизането на "Живот след Любовта"

  бездарието цвят няма, платените драскачи са вечни, само че тези дето ги употребяват ги менят един друг, и употребените излизат на борсата без "любовта" на донорите

  Je suis дани кирилов
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В САЩ, по разбираеми причини, понятията са размити. Например, Бенън - много факти говорят при него, че не е това, което големите медии го изкараха.
  Това са само малки примери, защо европейците не разбират САЩ и защо е грешно понятията да се гледат 1:1

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#2] от "antonio_vivaldi":

  Прав си Вивалди. Има кукловоди, които седят зад тези процеси и имат интереси това да се случва, апропо Крисчън намеква за това в края на статията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#46] от "samarianin":

  Прочетете вестник Фьолкишер Беопнахтер от 1933 до 1945 година. Това което сте написали страшно прилича на писанията там. Направо сте като един Алфред Ризенберг

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  . Организацията помага както на неонацисти, така и на членове на групировки като "Ал Кайда" и "Боко Харам".
  ==========
  Ето Даскале !
  Почнаха да падат и първите отломки от трусовете , предизвикани от Тръмп !
  Е все някога трябваше да се случи. ....
  До коментар [#3] от "daskal1":

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#10:"bulgarinvstranstvo"]Повечето редови комунисти в Германия са минали към Хитлер.[/quote]
  Да, и аз съм чела за това.
  Слушах един коментар на Тони Николов. Според него партията на Марин Льо Пен се състои от бивши членове на френската компартия. Което всъщност изобщо не е учудващо.

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#42:"forza"]Аха да се просълзя от картината с младата еднополова двойка[/quote]

  Да нямаш предвид Герт Вилдерс и партньора му.

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#37] от "bulgarinvstranstvo":

  "Това на улица Любен Кравелов ли е?"

  Именно.

  Това е някогашното ателие на скулптора Андрей Николов, което днес се използва за срещи на интелектуалци и политически дебати.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  . Организацията помага както на неонацисти, така и на членове на групировки като "Ал Кайда" и "Боко Харам".
  =======
  Щом ти е харесала статията , чети Ивчо !
  Чети и помни !
  Човека не е споменал ИД , единствено поради актуалността на текущите събития. .....
  Предизвикал е само буря ,а не ураган....
  До коментар [#45] от "Иво":

  Bukalemun
 55. 55 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#49] от "bulgarinvstranstvo":

  възможно е, а вие прочетете агитационните материали на дружеството за разпространение на научни знания "г.кирков" и ги сравнете с качеството и нивото на материалите пускани в дневник


  туй ви е за ориентир - http://www.omda.bg/page.php?tittle=%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%93._%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2&IDMenu=204&IDArticle=3317

  предполагам че центъра за следване на демокрацията има подобен "устав"

  проблема на демокрацията в България е че всичките потенциални георги-кирковци станаха соросци - манталитета е един, бездарието ... и то, няма как и бъдещето им да е друго...

  скоро ще сменят знамената, идеи подплатени с грантове най-лесно се сменят...
  иде вятър на промяната както пееха скорпионс, а отговора от вятъра се носи както припяваше дилън

  Je suis дани кирилов
 56. 56 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#42] от "forza":

  И на мен не ми хареса тоя пример с хомодвойката и малкото дете.

  детето не може да бъде дете и на двамата или и на двете.

  Това е пример колко далече е отишла свободата в либералното общество.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#52] от "antonio_vivaldi":

  "Да нямаш предвид Герт Вилдерс и партньора му."

  По-вероятно Вова и Дима. 😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#54] от "eti":

  Ети какво всъщност искаш да кажеш и споделиш? Подреди си малко мислите в главата и бъди по конкретен с тезата и мнението си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хахаха, да говориш пред аудиторията на Дневник за нацистка омраза е все едно да плашиш куче с пържола!
  Ами той, форумът е измислил омтазата!
  Вчера какви хвалебствия ма нацистките успехи през ВСВ имаше само!

 60. 60 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#55] от "samarianin":

  Ако не ст забелязали, пропутинските тролове редовно си менят позициите, ту са добре с Турция, ту зле, ту така, ту онака. бе както им духне вятъра от Кремъл.

  От друга страна, тъкмо обвиняваните от вас, грантаджии, основно твърдо застанаха против Тръмп.
  Нали ако получаваха пари щяха да му се подмазват?
  А те го плюят още повече

  разбирам, че за нищожество и плужек като вас, думата принцип е чужда. Но за някои хора това не е така.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 61. 61 Профил на bsc59516850
  bsc59516850
  Рейтинг: 0 Неутрално

  бивш неонацист?? ае стига бе!!

 62. 62 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това е проблемът на либерастията- лицемерието. Омраза? Може, но само в " правилната" поссока

 63. 63 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ви истории като тази е стаена надеждата за света.

  В коментари като този:
  [quote#3:"daskal1"]Покъртителна сапунка, при това със сложни думи като "таргетът". Разплаках се от трансформацията на неонацита. .
  Бози.... [/quote]
  е стаена трагедията му.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#60] от "bulgarinvstranstvo":

  "... тъкмо обвиняваните от вас, грантаджии, основно твърдо застанаха против Тръмп."

  Мен даже тримата от запаса ме обвиниха, че съм "хапел ръката, която ме храни".

  Личи си, че са свикнали да ближат ръцете, които ги хранят.

  К-9 mentality... 😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#38:"spiegel"]прокуратурата се втурна да проверява руските твърдения за българско оръжие, но по това - мълчание.[/quote]

  Няма и какво да проверява прокуратурата, търговията с оръжие не е забранена.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тукашните нацистки вербовчици като Венчето и Даскала скочиха като ужилени.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Както винаги пионерите на нови технологии измислят и осъществяват идеите си, виждайки позитивните перспективи. Както всеки инструмент, обаче, резултатите от тяхната работа служат както за това, за което са предвидени, както и за съвсем изненадващи цели.

  Джинът излезе от бутилката и бързо започва да заема нови територии...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#44:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Комунист боята си мени, ама вярата в светлото бъдеще - никога. [/quote]
  истинският комунист е русофил. Гранц не е такъв, и това е достатъчно за ортодоксалните комунистите да го приемат за предател. А комунистите не прощават на разколебалите се (справка - партизанското движение у нас. Има сведения, че половината от жертвите са именно такива)

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Подреди си малко мислите в главата и бъди по конкретен с тезата и мнението си.
  ========
  Вече ще мислим по малко .........
  Новините почнаха да излизат с "хастара навън" !
  Вече няма алтернативно покрити новини.....
  Още няколко подобни статии и ще разбереш за какво иде реч !
  До коментар [#58] от "Иво":

  Bukalemun
 70. 70 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Доживях в Дневник да се громи нацизма!
  Какво ли не направи идването на Тръмп!
  от девет кладенеца вода се вади срещу него

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  Ами той, форумът е измислил омтазата!
  =========
  Аааа , няма не искам !
  Форума си е форум.
  .......на калпавия пехливанин , все тепиха му е виновен. ...
  А дано повече такива статии с разкайващи се .....!
  До коментар [#59] от "stile libero":

  Bukalemun
 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Все пак и ти си минал през една такава - от правоверен партиен секретар и доносник, за една нощ се трансформира във върл десен антикомунист. [/quote]

  Милото Венче...Преди се опитваше нещо да каже по темата, колкото и да не и се получаваше. Сега вече го подкара само на произволни лични нападки.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Комунистите са много по-промити мозъци от нацистите!
  Всеки може да види, колко лесно комунистите се превръщат в нацисти (форума бъка от такива индивиди) Докато обратното е почти невъзможно.
  дъното на злината е комунизма, всичко друго е по-нагоре...........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази статия е действително покъртителна, но не само заради трогателната човешка история, а и защото казва много ужасяващи истини за възраждането на неонацизма и човекомразието като цяло.

  Много мразещи веднага се познаха и се наостриха, разбира се, за пореден път опитвайки се да омаловажат казаното в нея. Не видях да измислят нищо смислено, освен първосигналния сарказъм, станал вече тяхната автоматизирана реакция срещу всичко човешко.

  Защото, приятели, няма какво да се лъжем: разликите са по оста човечност. Новите неонацисти, част от които пишат и тук, всячески ще се опитат да ви докажат, че човечност не съществува; че всички са такива, само се правят; че човечността е опасна и вредна. Всичко това, защото те отдавна са загубили способността си да са хора.

  Някъде в дъното на тъмните си души,те знаят, че в тях се крие един
  [quote#0:"статия"]озверял и огорчен от живота човек, който не иска нищо друго освен да отмъщава на тези, за които вярва, че са отнели полагащото му се.[/quote]
  и всячески се борят да скрият това, придавайки някаква логика на схващанията си.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#60] от "bulgarinvstranstvo":

  весело момче, каква "принципна" позиция, поздрави...
  пишете невероятно нелогични и объркани тези /сигурно пушите/, които инак добре аргументирате с обиди /това ви се отдава, чувствата ви са искрени и бурни/

  не знам дали посочените "тролове" са плащани от руснаците, допускам;
  но не съм забелязал да менят позицията си към русия, не мислите ли че това е "принципност"

  нямам никакво съмнение, че има "елфи", които не е трудно да забележиш и които денонощно стоят във форума да защитават напредничавите и прогресивни позиции на единствено правилната линия на благодетеля на цялото прогресивно човечество и радетел за едно отвооорено сосояти, добрия чичко джордж сорос...
  в този смисъл "принципната" им позиция е толкова "принципна" срещу тръмп, че няма къде повече... нали не искате да кажете че са получавали пари от тръмп досега, но той направил нещо и те се обърнали против него...
  грантаджиите са "принципни" на гранта... а гранта не е на тръмп / тези които са на американски държавен грант скоро ще вземат завоя/


  сега за малко се абстрахирайте от това че съм "нищожество" и "плужек" и ако може проумейте какво ви казвам - най-отвратителното нещо което се случи в прехода не е корупцията, а извращаването на "гражданството", превръщането на "гражданин" в платена професия, а проявата на "гражданска съвест" в платена акция...
  десетките платени "граждани", които "работят" обикаляне на медии за да защитават "каузи" срещу заплащане е тоталния фалит на Гражданското общество у нас...
  това е по-страшна корупция от всичките презряни черепи, вълци, пеевци и прочие гъзове... щото онези корумпират институции, а соросоидите корумпират съвести и съзнания....
  това че тези които го "работят" това нямат свяст да осъзнаят абсурдността на позицията си е диагноза...

  същия е и горния нещастник списувател сърцевед...и ти си същия, но това е отделен въпрос
  и проблемът е че ни можеш да го разбереш - щото добре са те подковали с "материални и духовни" ценности, като едно време го правеха комунистите

  Je suis дани кирилов
 76. 76 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кажете ми, кой нормален човек не би се трогнал от подобна история? И защо ненормалността на хора като Даскала, Венчето и останалите плювачи е станала толкова обичайна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Сложих ти "+" , но не затова че си споменал имена.....
  За да ти напомня ,че качествени статии от този тип , не трябва да се харчат с такава цел....
  До коментар [#76] от "stupid_american":

  Bukalemun
 78. 78 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 264 Весело

  Егати и плоската пропагадна статийка...
  Историята на някакво комплексирано неовнацистче, което все пак се е осъзнало навързана с политическата ситуация в САЩ и победата на Тръмп на изборите.
  А митателите рупат марули... Вие се шегувате...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 79. 79 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#76:"stupid_american"]Кажете ми, кой нормален човек не би се трогнал от подобна история?[/quote]

  Вие се шегувате?!?
  Тази история е толкова трогателна, колкото вица за добрите очи на другаря Ленин. Всеки нормален човек надушва от три километра измислената пропаганда в този материал.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Какво ли не направи идването на Тръмп!
  от девет кладенеца вода се вади срещу него
  =======
  Доста по вероятно е обратното.
  Човека на първата снимка проговори , благодарение на човека на последната. А той пък е избран от Тръмп , така че....
  До коментар [#70] от "stile libero":

  Bukalemun
 81. 81 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Бозица.
  Вчера същият този Пиколино обясняваше в радио интервю, че не трябва да сме расисти и да отритваме "бежанците". Спомена и за пропагандата на Русия.
  Интересно, така въодушевените журналистки дали ще споделят кой му плаща пътуването на този и поради каква причина.

 82. 82 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Аз откога ви разправям, че между фашизма, комунизма и религиите, на практика няма разлика, резултата е един и същ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 83. 83 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Вчера Тръмп беше ленинист (поне съветникът му), днес е фашист. Очаквам до вторник да бъде канибал, а до края на следващата седмица - член на ККК и да сегрегира семейство Обама. До края на месеца може и към ИДИЛ да го пришият.

  Поздрави на бившия партийния секретар, настоящ антикомунист и израелски гражданин! Пъргавина завидна!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално


  Като четох материала в началото , когато се описваше как се вербуват нацистите, направих паралел с вербуването на комунисти, когато комунистическата идеология е била във възход в началото на ХХ век. По същия начин на млади хора, податливи на внушения, които се чувстват самотни и общо взето неудачници в живота се внушава , че причина за своите нещастия са капиталистите, които експлоатират работниците и всичко в този живот ще се оправи , когато тези капиталисти изедници бъдат унищожени и когато настъпи победата на комунистическото общество , в което всички ще бъдат щастливи. Комунистическата идеология след жестоките експерименти , осъществени през ХХ век с десетки милиони жертви се срина защото показа своята стопанска непригодност да съществува, въпреки , че имаше изградена стройна теория и цели нАучни институти с титулувани професори и академици проповядваха неизбежността на победата на комунизма и как американският империализъм е "висш и последен етап" на капитализма и прочее глупости.Интересно е , че комунистическата идеология издържа, не без помощта на левичарския запад, по-малко от век , а нацистката идеология , без да я подкрепят "научни" институти, както беше с комунистическата се оказа по-жилава. Комунистите в Русия и бившите социалистически страни се трансформираха в нацисти. Днешна Русия е нацистка държава, която има удивителни прилики с нацистка Германия по времето на Хитлер. Според някои философи преходът от комунизъм към демокрация става с преминаването на по-нисши форми на диктатури като нацизъм, фашизъм, авторитаризъм и накрая слаба и нестабилна демокрация. Русия върви по този път. По пътя към демокрация сега е във фаза нацизъм. Има още дълъг път за извървяване , ако въобще стигне някога до демокрация.

 85. 85 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#79] от "kalingeorgiev":

  За разлика от другаря Ленин, този човек обикаля света и всеки може да се срещне с него, да си поговори, да провери верността на фактите. Аналогията ти е крайно недъгава, като повечето неща, които публикуваш де. Но да, знам - ей такива истории най-много ви дразнят, щото нищо, ама нищо смислено не можете да кажете против.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#74] от "stupid_american":

  Добре казано/написано! Браво +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  [quote#60:"bulgarinvstranstvo"]От друга страна, тъкмо обвиняваните от вас, грантаджии, основно твърдо застанаха против Тръмп.[/quote]

  Колега, грантовете ги дава Америка за България, финансирането идва от Демократическата партия.
  Има си хас да не са "твърдо против Тръмп".......

  Основната им опорка е "щом не си твърдо против Тръмп, значи си путинист, ушанка и пр.". Следват я наистина "твърдо", независимо от съдържанието на новината веднага скачат да убеждават как хем Тръмп бил на каишка на Путин, хем щял да му разкаже играта (Тръмп на Путин, да не си помислите обратното).
  Въобще не им пука, че няма логика......

  Знанието е сила, информацията - власт
 89. 89 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#5] от "socialen":

  А при социализма как е другарю. Лъжи, лъжи и бой и смърт. Кой учеше децата, че на запад убиват деца, че половината население са фашисти, че се напиват с кока- кола...Социалистите
  Кой затвори границите за де не видят хората че не е така.....социалистите
  Кой не можеше да осигури нормално облекло, касетофон и компютър на хората......социалистите
  Кой им проми мозъка- пропагандата на социалистите- писатели и поети и журналисти....че социализма бил най- великия, а ние сме рая.
  И какво стана- социализма се оказа лъжа, ама никой не се извини. От омраза убиваха хора, които казали че Стален не е най- великия. Казали били само. самоубий се.

 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#63] от "stupid_american":

  Даскала като един консервативен "безпристрастен" наблюдател показа истинското си лице...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ''Мозъкът на Пиколини е бил промит, както самият той се изразява''

  Така е като не четеш ! винаги ще мислиш че някой ти е влезнал в главата тъпа

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 92. 92 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  [quote#88:"pag"]Колега, грантовете ги дава Америка за България, финансирането идва от Демократическата партия. [/quote]

  Лъжеш много нагло. Да не си им счетоводител, че знаеш откъде идва финансирането? Или просто си голословен на принципа "една жена каза"?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 93. 93 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  [quote#92:"vesolr"]Лъжеш много нагло. Да не си им счетоводител, че знаеш откъде идва финансирането? Или просто си голословен на принципа "една жена каза"?[/quote]

  И аз много ви уважавам, да знаете.

  Лични обиди + инсинуации с напъни за сарказъм. Жалка картинка.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 94. 94 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  [quote#56:"bulgarinvstranstvo"]детето не може да бъде дете и на двамата или и на двете.[/quote]

  Ако са две жени, може. Примерно (да ги наречем Лиза и Сузи) взема се яйцеклетка от Лиза, опложда се с материал от анонимен донор и се имплантира в Сузи, която да износи и роди детето. По този начин и двете са му майки. Виж, с двама мъже номера няма как да стане.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#72] от "stupid_american":

  Милото глупи... пак не разбрало за какво става въпрос, ама се бута напред.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  [quote#89:"grayeagle"]Кой учеше децата, че на запад убиват деца, че половината население са фашисти, че се напиват с кока- кола...[/quote]

  Хиииий, виж ги ти на какво са ме научили?!!!

 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#76:"stupid_american"]Кажете ми, кой нормален човек не би се трогнал от подобна история?[/quote]

  Мислещите нормални хора не се впечатляват от подобни сълзливи пасквили, те са предназначени за прости и наивни душици, като теб, дето лесно се впечатляват и вярват на всичко, което прочетат някъде.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#79:"kalingeorgiev"]Тази история е толкова трогателна, колкото вица за добрите очи на другаря Ленин. Всеки нормален човек надушва от три километра измислената пропаганда в този материал.[/quote]

  Добре казано. Особено това, за добрите Ленинови очи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#83:"vxa15365434"]член на ККК и да сегрегира семейство Обама. [/quote]

  Бял милиардер изгони чернокожо семейство с две деца от държавното им жилище, за да се настани той в него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK