За афганистанците и Широка лъка

В центъра в квартал Овча купел в София. Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

В центъра в квартал Овча купел в София. Снимката е архивна"Дневник" публикува от блога на Лидия Стайкова, с нейно разрешение, текста й "За афганистанците и Широка лъка", написан по повод случая в родопското село от тази седмица. Хората там не приеха две момчета от Афганистан от страх, че не знаят какво ще направят. Под заплахи от протести, момчетата бяха преместени.


Бих искала да внеса малко яснота по този казус, който се появи неочаквано за мен и за останалите ми познати, които работят с бежанци. Не бяхме чули и разбрали, че непълнолетни търсещи закрила ще бъдат изведени от бежански център, не знаем и дали това е пилотен случай или ще се приложи за всички настанени в центровете. Никой не е питал мен или мои познати за мнение и идеи по въпроса.


Има ли правно основание непълнолетни и малолетни търсещи или получили закрила в България да бъдат настанявани в институции извън бежанските центрове? Да. Цитирам:
Закон за убежището и бежанците
чл. 29
(10) (Предишна ал. 7, изм. – ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г., предишна ал. 9 – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Непридружените малолетни или непълнолетни чужденци се настаняват до навършване на пълнолетие във: 1. семейство на роднини или при близки, приемно семейство, социална услуга – резидентен тип, или в специализирана институция при условията и по реда на Закона за закрила на детето; 2. други места за настаняване със специални условия за малолетни и непълнолетни лица.
(11) (Нова – ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г., предишна ал. 10 – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) При определяне на мястото на настаняване на непридружен малолетен или непълнолетен се взема предвид мнението му. Доколкото е възможно, братята и сестрите се настаняват заедно, като се взема предвид най-добрият интерес на детето.


Има ли утвърдена практика?


На мен лично са ми известни само два случая. Единия познавам отблизо. През 2014 в Дом за деца лишени от родителски грижи беше настанен непълнолетен сомалиец (на почти 18 години) с бежански статут. От него научих по-късно за друг случай – по време на летен лагер се беше запознал с непълнолетен палестинец, който от няколко години е живял в аналогичен дом.Защо не сме чули за съпротива на гражданите при цитираните случаи?


Ще говоря само за единия случай. Младежът от Сомалия говореше прилично български и английски език. Имаше създадени добри приятелства в града, а също и възрастен човек, който е сериозно ангажиран да му помага, да уреди записването му на училище и т.н. Този възрастен бях аз. Социални работници и работещите в дома ме познаваха, имаха телефона ми. Макар да не бях официален негов настойник. Преди приемането му в дома, което стана в рамките на дни и не беше планирано, а се наложи спешно, социални работници бяха общували с него няколко пъти – в рамките на тези няколко дни. Нямаше дълга подготовка, но имаше осъществена комуникация, увереност, че приемащата институция има солидна подкрепа, както и някаква преценка за личността и намеренията на момчето. Момчето беше настанено в дом, в който има и други младежи и девойки на неговата възраст.


Какво е различното в случая с двамата афганистанци?


Преценката ми е базирана на наученото от медиите. Момчетата (на 16 и 17) са "спуснати отгоре" без предварителна подготовка, без заявка, че приемащата институция ще получи някаква подкрепа за работата си с тях, без увереност, че ще може да се осъществи комуникация с момчетата – заради езиковата бариера, без уведомяване за това какво се предвижда да правят в Широка лъка, където няма подходящо училище за възрастта им, а институцията, в която се настаняват е за деца от 7 до 14 години.


В медиите месеци наред беше изграждан силно негативен образ на бежанците от Афганистан и те като цяло се възприемат като много по-опасни от всички останали бежанци.


Взет ли е бил предвид най-добрият интерес на самите младежи?


Според мен – не. Би трябвало да бъдат настанени в населено място, където за тях има възможности за образование, професионално обучение, работа. Важно е и да бъде място, където могат да получат със сигурност подкрепа – от организации, доброволци и пр. Това е възможно в по-големи градове.


Важно ли е да осъдим жителите на Широка лъка и да ги обявим за расисти?


Мисля, че е важно да НЕ го правим. Първо, не бих си позволила да осъждам хората заради това, че имат страхове и притеснения, дори когато на мен лично ми изглеждат неоснователни или смешни. Второ, когато сложим отрицателен етикет върху някого, той реагира отбранително и втвърдява позицията си. Хора, които споделят неговите чувства, заемат същата отбранителна позиция и не стават по-приемащи, а тъкмо напротив.


Каква е ролята на журналистите в такива ситуации?


Според мен, ролята на журналистите не е да заемат страна и да издават морални присъди, а да се опитат да проучат ситуацията и да се постараят да покажат колкото се може повече обективни факти. Ако аз бях журналист, бих се свързала на първо място с институциите, които са отговорни за решението двете момчета да бъдат изпратени в Широка лъка, а също така с институциите, които следва да изпълняват това решение. Не бих се обърнала към хора, които ще се занимават с това да заемат позиция и да издават присъди, както и хора, които нямат пряк опит с подобни случаи или пък достатъчно познание за бежанската ситуация у нас


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Сигурни ли сте, че тези младежи наистина са непълнолетни?
  Номерът с представяне на пълнолетни за непълнолетни младежи се прилага широко с цел получаване на бежански статус.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Добре бе - защо точно в Широка Лъка решиха да настаняват афганистанци!
  Да не би да са искали да се интегрират с бъдещите пайнерки, които се учат там!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "Каква е ролята на журналистите в такива ситуации?"
  Ролята на българските журналисти няма нищо общо с ролята на журналистите в нормалните държави. И не само ролята, те и журналистите не са никакви журналисти, с малки изключения.

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ами да си ги взема в къщи, тамън ще и помагат в домакинството и ще я успокояват

 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  "В медиите месеци наред беше изграждан силно негативен образ на бежанците от Афганистан".

  Ми медиите какво да напишат - това са фактите. И са най-много от прииждащите и са замесени във всички скандали и на полицията скочиха на бой и при изнасилвания са замесени в Германия и други страни. Сега писаха, че са намалели бездомните котки и кучета в Овча Купел и, че също причината вероятно е в тези добри хора...
  И кой е този, който ще определя какви са хората от Широка Лъка - ми не искат чужденци, какво толкова има.
  Или искате пак тоталитаризъм - някой да ни каже, че нещо трябва и ние като овци да изпълняваме.
  Да си внесем мюсюлмани, защото така протестираме срещу Тръмп може би...
  Айде нема нужда.
  А тази госпожа зае позицията на мигрантите, когато полицаите ни ги замерваха с камъни в Харманли. Така че тоя случай ми намирисва на постановка, за да могат сега да искат повече от населението на определени места, където ще пращат мигранти.
  Бъдете толерантни демек, щото иначе сте расисти.
  Ще видим, Боце подписа за бая пари от Меркел, няма начин да не са включени и такива мероприятия.

 6. 6 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Пресичането на държавната граница извън контролно -пропусквателните пунктове е престъпление. Дори наистина тези ,,момчета,, да нямат навършени 18 години, това не е пречка те да понесат отговорност за нарушаването на законите ни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  #1
  Нищо не са сигурни - те са дошли след като са унищожили документите си. Може да са и на 17, може и да са на 27 години. Може да са афганистанци, може и пакистанци. Имената им даже не се знаят. Всичко може - и ИДИЛ да ги е вербувала и т.н.
  Това е проблемът и това каза Тръмп - не искам да влизат хора, които не можем надеждно да проверим.
  И всичкото либерал гракна...

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Идват без документи без самоличност и знае ли ги човек какви са и колко са непълнолетни, дали не са и терористи.

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-напред е важно се уточни, че това не са бежанци и никакви разпоредби относно бежанците не следва да се прилагат към тях. Това са нелегални емигранти.
  След това е важно са уточни, че на тази възраст тези "деца" са си мъже, най-често женени и с деца, дори да приемем, че са съобщили действителната си възраст.
  И на последно място следва да се посочи широко премълчавания поради криворазбрана толерантност факт, че в една Швеция повече от половината престъпления свързани с насилие - изнасилване и нападения с цел грабеж се извършват точно от такива "деца".

 10. 10 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Неутрално

  И с какъв акъл ще настаняват мохамедани точно в Родопите?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Въпросът е- защо така се демонизира съвсем логично притеснение...или би трябвало навсякъде да са на мнението на една шепа правилно подковани хора, просветлени и фини...

  ...а другите- deplorables по родопски...

  Ми на мен хич не са ми симпатични тия прорасли мъже, дето се опитват да минат за деца.

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Лидия Стайкова - запомнете от мен:

  Сложили сте си таралеж в гащите. Обаче не искам да ми слагате и на мен.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално  До коментар [#3] от "Роси":

  Другарко Роси защо не си вземете Афганистанчетата в къщи и да им се радвате от близо ? Защо кудкудякате по цял ден във форума вместо нагледно да ни демонстрирате мултикултурализма и интеграцията в действие ? 14. 14 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Едва ли тези "деца" са на тези години които са декларирали-как пък нито един от тези мигранти не си изгуби телефона, а само документите. То, не че другите мюсюлмани са цвете, ама афганистанците са май най-гадното племе от тях. Единствено нулевата търпимост към тях може да накара някоя институция да си свърши работата-никакво пускане в България, а влезлите- по най-бързия начин обратно у дома. Дали 14-15 годишен или 25-26 годишен идиот ще се гръмне или убие с "алах акбар" за загиналите и близките им няма разлика!

 15. 15 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Орбан го каза най-добре - който е за Франция (тия двамата искали да ходят във Франция) - самолета. Който е за Германия или Швеция - самолета. С друг транспорт не може. Като нямаш пари или виза - сори, тук е ЕС, не е разграден двор - тогава който откъдето е...

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Бежанци от Афганистан в България НЯМА и НЕ може да има !!!
  Пак ли ще дъвчем законите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Снощи заспах пред телевизора. По едно време ме събуди повишен звуков фон - Милен Цветков се развълнувал. Благодарение на това можах да видя селската интелигенция на Широка лъка. Използвам случая, да им изпратя единствения музикален поздрав, който заслужават:

  https://www.youtube.com/watch?v=PD6qWQlCxvQ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  До коментар [#13] от "wnw04489661":
  Къде съм споменавала афганистанци. Вчера писах за тях. Днес думата е за журналистите, които вчера се възмущаваха, че хората в Широка лъка не ги искат. Много неадекватно ме апострофирате.

 19. 19 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво правят Афганистанци в България?
  Това не са бежанци!

  Да ги връщат от където са дошли!

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Добре бе - защо точно в Широка Лъка решиха да настаняват афганистанци! [/quote]

  И аз това се чудя. За какво да смущават микровселената на местните коне с капаци....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Диганчо да ги вземе ребята нали сега рушия и афганистан са. Братя

  Долу рушистите и фашистите
 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "страхове и притеснения, дори когато на мен лично ми изглеждат неоснователни или смешни."

  На госпожата й изглеждат смешни страховете, но там от памтивека са живели бели хора с определена култура и традиции, и да вкарваш зорлем мургави индивиди с тотално различна култура си е направо престъпление. Ако госпожата желае да живее с такива, нека си вземе няколко афганистанчета у дома, или направо да иде там да живее при талибаните - а ние желаем тук да си живеем сред себеподобните.
  Нищо против нямам афганистанците или сирийците, не желая да ги взривявам или да им налагам своите обичаи, нека си живеят както знаят - но там, откъдето са си.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#19:"mans"]Какво правят Афганистанци в България? [/quote]

  Вероятно са ги заловили на път за Германия и Швеция. Във всеки случай не идват да се установят в добре уредената държава България, в която живее много умен, богат и напредничав народ.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#1:"pamela"]Сигурни ли сте, че тези младежи наистина са непълнолетни? [/quote]

  Бай Йордан Кехая от автосервиза на Широка лъка ги замери със шублера и каза, че са поне на 24

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 25. 25 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тука е пълно с расисти и шовинисти ама.Иначе горди от историята си.

 26. 26 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  #23
  България и Аганистан да сравняваш...
  Хайде по-сериозно.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#22:"Камен"]там от памтивека са живели бели хора с определена култура и традиции, и да вкарваш зорлем мургави индивиди с тотално различна култура си е направо престъпление. [/quote]

  И родината на афганистанците, и Широка лъка са застинали на ниво памтивека. Единствената разлика е, че поне тези двамата искат да се преместят в Швеция. Докато на местните бекове така си им е екстра.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  И друг парадокс: приемливо е за правилните и фините да се подиграват на грубите родопчани...но не и на главорезките антропологични черти на "дечицата"...

 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Изводът е един - има бежанци има проблем. Законът трябва да бъде преработен така, че да не създава проблеми които отпосле трябва да бъдат разрешавани. Ще дам пример. Когато някой гражданин не е доволен от Топлофикация, той трябва да подаде жалба "до нея". Тоест, подаваш жалба до този от който се жалваш и чакаш той да предприеме мерки срещу себе си. След като българските граждани са подложени на такъв правен идиотизъм, който Брюксел естествено не забелязва, защо не бъде приложено същото към бежанците - да напишат жалба до режима, който застрашава живота им. И да чакат той да се трогне. Освен това въпросните афганистанци са малолетни и не са имали правото, да пътуват без придружител. Държавите през които те са преминали как са допуснали това и вместо да ги върнат на родителите им, ги натрисат на нас. По каква логика и на какво основание?! В правото има един постулат, че когато един закон е явно несправедлив, не би следвало да се прилага. Същото трябва да важи и за закони които издават явния идиотизъм на създателите си. Здравомислещите не трябва да ги прилагат. Затова тези две афганистански момчета трябва да бъдат незабавно екстрадирани родината си и там да строят светлото талибанско бъдеще. Ако пък не искат - да напишат жалба, а не да се мятат на първата камила и да тръгват накъдето им видят очите.

  /не се чете/
 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 607 Весело

  До коментар [#27] от "cinik":

  Има нещо гнило в разбиранията ти. Мразиш и псуваш всеки провинциалист който се е нанесъл да живее до теб и си паркира бричката на тротоара, но в същото време би приел всеки брадат с отворени обятия. Защо не си така толерантен с плевенчанина, русенеца, хасковлията и т.н.?

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#30] от "VR|46":

  просто е - едното е лично отношение а другото е платен бизнес.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Важно ли е да осъдим жителите на Широка Лъка и да ги обявим за расисти?

  Мисля, че е важно да НЕ го правим."Ами разбира се.Хората са си прави,не са никакви расисти в случая.

 33. 33 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И пак по темата. Случаят с тази млада датчанка е особено показателен, как европейците се превръщат в хора втора ръка и как тече масовото промиване на мозъци.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6049259

  /не се чете/
 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  "В медиите месеци наред беше изграждан силно негативен образ на бежанците от Афганистан и те като цяло се възприемат като много по-опасни от всички останали бежанци."
  ........................................
  18+
  https://www.nytimes.com/video/world/asia/100000004108808/the-killing-of-farkhunda.html?action=click&gtype=vhs&version=vhs-heading&module=vhs&region=title-area

 35. 35 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално  До коментар [#20] от "cinik":

  Ало, младия , красивия и " умния " колко афганистанчета си приютил у вас ? Бас ловя, че ако го беше направил нямаше да висиш цял ден във форума на " Дневник " да ни развиваш дървените си философии на тема абстрактен хуманизъм. 36. 36 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":

  Браво за остроумните отговори. Но няма смисъл - закостенялите говеда едва ли ще те разберат, още повече мненията с тънки нюанси и по хапливи. Само ще врътнат троснато глава...

  www.soundcloud.com/x2805
 37. 37 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Колко лесно е да се иронизират, обиждат и осъждат хората заради убеждения и действия, касаещи основно тях! Колко лесно е да им налага философия, която те не възприемат! Философия, която налагащите я може би възприемат само защото са физически отдалечени от събитията.
  Нима хората от Широка лъка нямат право на лично мнение? Нещо повече, нима хората от Широка лъка нямат реални основания да се страхуват?

 38. 38 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Жената го е описала добре.
  Не са знаели какво да правят и за това са притеснени.
  Не мога да ви опиша какъв смях беше когато в един ГОЛЯМ бг завод се изтръскаха едни подобни (преди известен брой години). Скрили се в един камион мислейки си, че отиват в Германия - полицията в ГОЛЯМ български град една седмица не беше наясно какво да прави!!!

  До коментар [#22] от "Камен":
  Тука от памтивека живеят умни и добри хора, но след 44 г. проруската ГМО програма ги превърна в някакви слабоумни говеда, на които им се запотява челото при повече от две мисли по-дълги от 2 изречения.

  www.soundcloud.com/x2805
 39. 39 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "wnw04489661":

  А вие старите ретроградни и плашливи .... какво правите по въпроса освен да редите вопли и стонове в социалните мрежи. Щяхте да протестирате, ама въздуха мръсен нали???

  www.soundcloud.com/x2805
 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#30:"VR|46"]Мразиш и псуваш всеки провинциалист който се е нанесъл да живее до теб и си паркира бричката на тротоара[/quote]

  Трябва да ме четеш по-отблизо. Културата на паркиране по тротарите е установена от местния шопски контингент с трудноразбираемото западно наречие. На прииждащите в града грешката им е, че следват правилото "Когато си в Рим, прави като римляните" и се "приспособяват" към местните нрави.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 41. 41 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#30] от "VR|46":

  [quote#30:"VR|46"]Защо не си така толерантен с плевенчанина, русенеца, хасковлията и т.н.?[/quote]

  Защото, е от партията, която организира гей-прайда - ДЕОС.
  Както знаем, те мразят люто всичко де що е традиционно и българско и любят ислямските "мигранти".
  Правилно си забелязал, че...

  [quote#30:"VR|46"]Има нещо гнило в разбиранията ти.[/quote]


 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#37:"zhivko6461"]Колко лесно е да им налага философия, която те не възприемат! Философия, която налагащите я може би възприемат само защото са физически отдалечени от събитията.
  Нима хората от Широка лъка нямат право на лично мнение? [/quote]

  От третото изречение нататък се отплеснах и почнах да си мисля, че разказваш за някакви червенокожи от американски резерват

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#41:"manu_chao"]Защото, е от партията, която организира гей-прайда - ДЕОС. [/quote]

  Преди 10 години кой организира гей-прайда, когато ДЕОС го нямаше?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 44. 44 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#27:"cinik"]И родината на афганистанците, и Широка лъка са застинали на ниво памтивека. ... на местните бекове така си им е екстра.[/quote]
  Явно си се извисил мнооооого високо нравствено и интелектуално. Много по-високо от хората в Широко лъка, респ. от голяма част от населението на България, дори на ЕС. Защо не отвориш очите на изостаналите с личен пример? Всички бекове ще прогледнат и много от тях тутакси ще скочат от памтивека в съвременността.

 45. 45 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "manu_chao":

  Да си тъп и неразбран селянин с ограничен мироглед НЕ Е БЪЛГАРСКА черта, още по традиционна. Черта на кашкавалокрадците е, издигнати като връх на нацията след 44 г. За справка виж възрожденците, а и след освобождението...

  www.soundcloud.com/x2805
 46. 46 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "zhivko6461":

  Дай да паднем всички мисловно и нравствено само защото мнозинството е тъпо. Например това, че мнозинството слуша чалга значи, че аз не мога да слушам електронна музика от 23 години насам?

  www.soundcloud.com/x2805
 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#35:"wnw04489661"]Ало, младия , красивия и " умния " колко афганистанчета си приютил у вас ?[/quote]

  Този въпрос може да ми задаваш, ако някой иска от теб или от индианците в Широка лъка (п.с. лъка да не би да идва от (индиански) лък?) да приютяват някого у тях.

  Мен можеш да ме питаш, пречи ли ми двама афганистанци да живеят в моя квартал или на моята улица. И ти отговарям, че не ми пречи, а и да дойдат да живеят, изобщо няма да го разбера.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 48. 48 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#42:"cinik"]От третото изречение нататък се отплеснах и почнах да си мисля, че разказваш за някакви червенокожи от американски резерват[/quote]
  Извинявай, нямам претенции да съм добър писател и не мога да те заинтригувам и концентрирам! А и нямам и такава цел. Още по-малко стремежи да коментирам проблемите на споменатите от теб "червенокожи от американски резерват".

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Господа, толкова минуси ви изплющях само за 20 минути, че съседите вече тропат по стената, да спазвам обедната почивка!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 50. 50 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#40] от "cinik":

  Попадам често на твои коментари в рубриката "новини от вас" защото и аз като теб я следя. Така че съм виждал твои постове в посоката която описах. Както и да е. Смущаващо е това, че наричаш "примати" хората от с. Широка лъка без да се опиташ да разбереш притесненията им. Авторката в статията ги описала донякъде.
  Впрочем хората от Родопите са най-милите и гостоприемни в цяла България. Казвам ти го от позицията на човек роден в Северозапада, където има най-голяма концентрация на боклуци.

 51. 51 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":

  По принцип интернет порното е лош навик, но да мастурбираш над форуми е още по-неприятен порок.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Каква е ролята на журналистите в такива ситуации?"
  1.Да проверят на каква възраст са децата в общежитието - до 14г. И на каква възраст са афганистанските младежи - 17 и 18г. по тяхно изявление, без никакви други доказателства. Да посочат, че има случаи, когато, за да попаднат под закрила, има случаи, когато пълнолетни се обявяват за малолетни. Именно журналистите да посочат рисковете на такова принудително съжителство преди да е станало късно. Информацията е техният бизнес. Да я представят такава, каквато е. Без розова боя и захар.
  2.Да поразчоплят причините за тези случаи:
  а)краткосрочните:Защо ББ отказа помощта на вишеградците? Те предложиха и финансова, и директна. Защо сега те помагат при охраната на бг-сръбската, а не на бг-турската граница? Защо не отиде на срещата, на която го поканиха? Защо сега се сблъскваме с проблеми, които ги няма при тях, защото ги разрешиха?
  б)дългосрочните:защо войната в Афганистан, чийто повод беше търсенето на Бен Ладен (от въздуха ли искаха да го целят), трае до днес, след като той вече не е между живите? Кой воюва в Афганистан? Срещу кого воюва? И защо? И кой точно го е канил?И може ли един да воюва, да произвежда бежански потоци, а друг да обира пешкира?
  3.Да представи автора на текста, когато не се касае за журналист от медията
  Ако не ме лъже паметта, г.Стайкова е тази, която публикува снимките на "малтретираните бежанци" при кравалите в бежанския лагер в Харманли. Пострадалите полицаи не бяха обект на вниманието й.
  Толкова за ролята журналистите. А играещите ролята на такива са друг случай.

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#50] от "VR|46":

  Притесненията на коментиращите в интернет за ужасяващи за мисловното ниво на което мислят, че са!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#46:"dj x2805"]Дай да паднем всички мисловно и нравствено само защото мнозинството е тъпо. Например това, че мнозинството слуша чалга значи, че аз не мога да слушам електронна музика от 23 години насам?[/quote]
  Как изтълкува подобен призив? Мисловно и нравствено падение ли е когато на базата на многобройни нападения се страхуваш за себе си, за близките си, за имота и бизнеса си? Когато е повече от ясно на каква защита от държавата можеш да разчиташ.
  П.П. Не мога да отрека, че огромно мнозинство от сънародниците ни харесва тази музика. Аз не я харесвам, не я слушам и никой не ме принуждава да я слушам. С повърхностните си познания в областта слушам рок, диско, метал, класическа музика, ... Т.е. хубава (според мен) музика.

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#51:"lil_alex"]По принцип интернет порното е лош навик, но да мастурбираш над форуми е още по-неприятен порок.[/quote]

  Не знам какво да те посъветвам в такъв случай, сексолог или психотерапевт. Питай в бг мама.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 56. 56 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#45:"dj x2805"]селянин[/quote]
  Живеещите на село, с продукцията си, са вадили няколко пъти България от национални катастрофи, които пък, са причинени от СЕЛЯНДУРИ.
  Типично за селяндура е, че казва на селяните, какво ТЕ трябва да правят, какво е добро за тях. Така разбират демокрацията селяндурите - няма значение какво е желанието на селото - важно за селяндурите, кашкавалокрадци, е да спуснат нареждането си, а селяните да слушат и изпълняват.
  Селяндурите, с кашкавалени китки и омекнал мозък, прибират паричките от еврофондовете, а селото, с отрудените си ръце да му бере гайлето на "умерените ислямисти".
  Това е демокрацията "по селяндурски".
  А, когато опре до възрожденците - в Батак и Брацигово, за селяндура клане на българи не имало, имало е "присъствие".


  До коментар [#45] от "dj x2805":

 57. 57 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#49:"cinik"]Господа, толкова минуси ви изплющях само за 20 минути, че съседите вече тропат по стената, да спазвам обедната почивка![/quote]
  Аз лично предлагам редакцията на "Дневник" да те награди за активността.
  Оценката, изразена с плюсове и минуси за коментарите ми приемам по-скоро с безразличие. Съчувствам на пишещите, които държат на високите си оценки, респ. рейтинг. Но как ли биха могли да противодействат на развихрили се "изплющавачи" на минуси?

 58. 58 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много премерен текст. Предлага рационален подход и решения. Истерията обаче си допада както на "широките народни маси", така и на мнозина от форума на Дневник.

 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  при мен беше същата история. бях полусънен с чаша розе в ръка, докато милен цветков не ме разсъни. много селсковата история. това е прословутата българска толерантност: двама афганистански младежи взривяват всички баници, терлици, айдерлези, ейца шарени и пр. "етническо-религиозни модели на толерантност".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#50:"VR|46"]Впрочем хората от Родопите са най-милите и гостоприемни в цяла България. [/quote]


  ...и най-религиозно толерантни, чували сме митовете за "централните родопи и вековното съжителство на християни и мюсюлмани". ми хайде - да покажат гостоприемство и разбиране де. нали са "толеранти". само дето е много лесно да си такъв към някого, който прилича много на теб и ти е съсед от векове. за разлика от обратното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 61. 61 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "Камен":

  е...двама души? егати и лабилното общество, ако двама души от нейде си са в състояние да предизвикат такъв социален апокалипсис.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 62. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#58] от "thepirineagle":
  И иждълката напетата е заедно с находата. Хайде да обясниш със свои думи, ама бавно, че да мога да си записвам добре формулирани безсмислици, какви точно решения предлага този добре премерен текст? Ти знаеш ли колко годишни са деклариращите се за 17 г. афганистанци? И знаеш ли, че в този интернат са деца до 14 години? И знаеш ли изобщо какво пишеш? Такива като теб са най-вредни! Безотговорни гадости в премерена реч!

  Мърфи е оптимист!
 63. 63 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#61] от "abdelhaqq":
  Хайде еврейски троле, малко по-кротко с очернянето на българите, които са приютили теб и предците ти.

 64. 64 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#62:"султана глаушева"]До коментар [#58] от "thepirineagle":
  И иждълката напетата е заедно с находата. Хайде да обясниш със свои думи, ама бавно, че да мога да си записвам добре формулирани безсмислици, какви точно решения предлага този добре премерен текст? Ти знаеш ли колко годишни са деклариращите се за 17 г. афганистанци? И знаеш ли, че в този интернат са деца до 14 години? И знаеш ли изобщо какво пишеш? Такива като теб са най-вредни! Безотговорни гадости в премерена реч! [/quote]
  ,,Пиринския орел,, е македонистка - родоотстъпник, за нея е добро това което е лошо, вредно за държавата ни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 65. 65 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#61] от "abdelhaqq":

  В старата ми махала имаше точно 2 келешчета, които направиха квартала неприятен. Много малко трябва, малките камъчета обръщат колата: усещане за несигурност, малки инциденти.

  Едно закачане на деца от по-малките- всички се сещат каква е една от вредните афганистански страсти...

  Ей такива малки неща в село, където всички се знаят.

 66. 66 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#60:"abdelhaqq"]е много лесно да си такъв към някого, който прилича много на теб и ти е съсед от векове. за разлика от обратното.[/quote]

  Ма верно ли бе? Като евреите из Европа, векове щастливо съвместно съжителство, нацистите чак не искали да се разделят с тях и си ги направили на сапун, пък нашите свенливи деди-расисти недооценили идеята да се къпят със съседите си? Че и приемали евреи след погромите срещу тях в съседни държави, пфу представяш ли си? Абсолютни расисти.

  Като е толкоз лесно я кажи как върви еврейско-арабската дружба в Израел? Колко стотин паднаха жертва само за миналата година на вашето добросъседстване? Кога ще ги изхвърляте останалите да си останете в чиста еврейска държава, нещо одобрението към това растяло? Пък ние тука по двама, по двама да си правим мулти-култи, а?

 67. 67 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#61] от "abdelhaqq":

  Не се прави на мотика, днес двама, утре още няколко и така малко по малко британците малцинство в собствената си столица. На змията главата се троши докато е малка, не я чакаш да порастне. Много добре виждаме свръхпредставеността на етносите от оня край сред всякакви престъпления в Западна Европа.

 68. 68 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално  До коментар [#47] от "cinik":

  Ето ти две новини, които никога няма да прочетеш в " Дневник " :

  В Дания тийнейджърка е обвинена в планиране на бомбени атентати

  Днес, 16:34 • БТА
  По света / Сигурност • 0 коментара
  Датската прокуратура заяви, че срещу 16-годишно момиче са повдигнати обвинения за планиране на бомбени атентати срещу две училища в страната, предаде Асошиейтед прес.

  Тийнейджърката е обвинена в "извършване на подготвителни действия за направата на бомби", използвайки самоделното взривно вещество ТАТР, казаха от датската прокуратура.

  Момичето е посочило, че мишените й са били училище в град западно от Копенхаген и еврейско училище в столицата.

  Полицията е осуетила плана, като е арестувала момичето на 13 януари 2016 г. По случая е насрочен съдебен процес, който ще започне на 7 април в град Холбек, на северозапад от Копенхаген.

  Прокуратурата е оттеглила обвиненията за съучастие, първоначално повдигнати срещу 25-годишен мъж.

  Адвокатът на защитата заяви пред Асошиейтед прес, че клиентът му, който два пъти е бил в Сирия, ще бъде освободен по-късно днес.

  Самоличността на момичето и на мъжа са неизвестни.  Четирима задържани при антитерористична операция във Франция

  Днес, 15:42 • от Борис Бъчваров
  По света / Сигурност • 0 коментара
  Четирима души са арестувани в Монпелие, Южна Франция, по подозрение, че планират терористична атака. Сред задържаните са 22-годишен мъж и 16-годишната му приятелка.

  И двамата са познати на властите за връзки с радикалния ислям, след като в дома им били открити експлозиви и други материали за изработването на бомба. По непотвърдени сведения задържаните са подготвяли атентат в туристическа зона на Париж.

  Полицаите са попаднали на заподозрените чрез наблюдение на социалните мрежи. Франция остава в повишена готовност за възможни атаки на ислямисти. Страната е в състояние на извънредно положение от ноември 2015 година.  Можеш да поразмишляваш над тях ако имаш с какво, нещо, в което дълбоко се съмнявам.


  И не ми излизай с тъпия либерсстки номер, че това са фалшиви новини. Достатъчно е да изпълзиш от сайта на " Дневник " , за да ги прочетеш. 69. 69 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#61:"abdelhaqq"]е...двама души? егати и лабилното общество, ако двама души от нейде си са в състояние да предизвикат такъв социален апокалипсис.[/quote]То с двама души се започва, а после... Все едно да вкараш само гл@вичката и да спреш дотам

 70. 70 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Разстроено

  [quote#4:"shileto"]Ами да си ги взема в къщи, тамън ще и помагат в домакинството и ще я успокояват [/quote]

  Да ги взема, ама не иска!

  Иска ние да ги приемем с отворени обятия!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 71. 71 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#4] от "shileto":

  Може би не са достатъчно черни за авторката. Виж - загрижила се за сомалиец.

 72. 72 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  След време да не се окажат поредните ислямски главорези , като стотиците други в Европа, забравили да си изтрият зверствата от ФБ.

 73. 73 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "pamela":

  Непълнолетни са питах ги преди малко. И какво значение има дали са пълнолетни щом нямат бради значи са деца.

  До коментар [#6] от "gripen":

  Как разбрахте че са пресекли държавната граница може само да са я преминали. Границата ни е цяла не е пресечена все пак.

 74. 74 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#69] от "volarok":

  Ето кой развращава младежта.

 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#62] от "султана глаушева":
  Ами ако се успокоиш и прочетеш отново написанато от авторката и собствените си творения, и същевременно осъзнаеш ,че всъщност почти не се изказваш по темата, а даваш свобода на собствената си ирационалност, може пък и да започнем да разглеждаме проблема / явно има такъв / от сравнително обща гледна точка. Рационалното и човешкото ,обикновеното човешко съчувствие,емпатия изглежда са чужди,направо извънземни понятия за някои.
  Just for the record : против съм толерантното отношение към безконтролното пресичане на граници и нелегален масов наплив към "белите" държави. Също така съм против и преклонението пред дивата селяндурщина и примитивен атавизъм. Лека нощ!

 76. 76 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#61] от "abdelhaqq":
  Имаше един български филм,нещо от рода на "Спасение дебне отвсякъде"....Ако съдим ,обаче от тукашния форум, за другите медии няма и смисъл да говорим, за територията и местната популация няма надежда. Никаква. Няма рацио. Няма съчувствие. Няма идея за бъдещето. Няма и осъзнаване на настоящето. Само "алтернативна реалност" - 1300 г. "история","толерантност",";вяра","култура"......Живков и сие са оставили незаличима следа. Жалко.

 77. 77 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#64] от "gripen":
  Дойде и такова време - "родоотстъпници" като мен да милеят България да бъде държава,не територия. Правово общество. Толерантен социум включващ всички работливи,талантливи,честни и кадърни. Без значение на етнос,религия,лични пристрастия / освен изброените по-горе /. Странно място е света. В Македония подобни на мен ги обвиняват в същото. Дошло е време,отново след над 70 години, да се разделим масово на обичащи свободата и равенството пред закона и умиращи за "силна ръка".....

 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Аз предлагам левича-либерал-толерастите да проведат една политика на ''отворените врати''и да спрат да си заключват дворове,къщи,гаражи,вили,апартаменти,входове...Що се заключвате бе?Да не би да смятате,че всички дето минават покрай недвижимото ви и движимо имущество искат да му напакостят,а?Що поставяте всички под общ знаменател,а?Че някой и СОТ си слагат.Гиди тесногръди,мнителни олигофрени,с промити от комониздиде и кагебистите мозъчета.Уелкъм сириан рефюджис фром Пенджаб уит биг паламарка''.

 79. 79 Профил на barter
  barter
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#47] от "cinik":

  Ще го разбереш когато започнат да гледат жена ти по-особено и когато започнат да се събират на групички по тъмните улички

 80. 80 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 347 Неутрално

  А защо в Широка лъка - чисто христианско село, а не в Сливен в маалата или в някое разградско или кърджалийско село. Тъкмо по-мек и плавен ще бъде процеса на интеграция между по-мургави, мюсюлмани, говорещи турски език.

 81. 81 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 479 Гневно

  До коментар [#4] от "shileto":

  Защо предубедените хора не спрат да използват този определено тъп коментар?!?

  Mt
 82. 82 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#72] от "bee":

  След време да не се окажат поредните ислямски главорези , като стотиците други в Европа, забравили да си изтрият зверствата от ФБ.

  А каква е гаранцията, че след време на главата Ви няма да падне керемида?!? А ако падне, ще трябва ли да заключим, че на всички глави ВИНАГИ падат керемиди?!?

  Mt
 83. 83 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До Martina: Това е керемида, която идва от другия край на света, злонамерена е и се старае винаги да се намира над главата ти.

 84. 84 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#67] от "nemeria":

  мотика сте Вие, дорогой, или поне проявявате акъл като за толкоз.

  попитах нещо много просто: къде е прехвалената мюсюлманско-православна толерантност в прословутия преекспониран "български етническо-религиозен модел" от Централните Родопи, ако двама афганистанеца могат да го прекатурят. само с намека за присъствието си. ако нещо е много стабилно, ценно и многовековно, за каквото се представя, защо рухва от нищо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 85. 85 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#65] от "lil_alex":

  ако двама афганистанеца обръщат колата на прехвалената централнородопска "толерантност", значи тая кола е бетер стара шкода на трупчета. сиреч, тая "толерантност" си е чиста "ксенофобия". ми хайде, да им пратят свещеника да ги "катехизира". да ги научат да си "менкат яйца на великден". нали е много ценно и устойчиво и "от петстотин години е така". да не се окаже, обаче, изведнъж, че тази "толерантност" свършва там, където свършват и симпатиите към съседа ни.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#63] от "molinaba":

  е, не съм очаквал, че толкова бързо ще паднете. какво е "очернянето" на българщината? това, че двама афганистанеца буквално взривяват прословутата родопска "толерантност", дори без да си извършили нищо? толкова й е устойчивостта, значи. "колебливото, като сътворено, ще се измени, та да пребъдва неколебливото", нали така казва Синодалният превод на онова, което се предполага, че четете.

  и за да бъде ясно: нито Вие сте ме приютявал, нито пък Вие, камо ли кой да е православен днес, имат нещо общо с Кирил Пловдивски или Екзарх Стефан от Втората световна. и Ваши изказвания като това го показват.

  въобще, смешни сте с това изтъкване. еврейските общности навсякъде по света са били общности на интелектуалци, хора на изкуството, управници, финансисти, работници, напълно интегрирани и незабележими сред останалите. включително и в България. сиреч, дори не може да кажете, че "афганистанците" са като "евреите". всъщност, сетих се: само истински православен може да го каже, убедил съм се все пак, самият Йоан Златоуст казва "аз мразя евреите". как

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#72] от "bee":

  е хубаво де, такъв риск има винаги. но докато не стане ясно, че това е така, проблемът е в българските институции. винаги. те пращат погрешно юноши в дом за по-малки деца. те са тези, които не казват на хората. те са тези, които нямат капацитет за оценка на риска. те са тези, които нямат "експертизата" да преценят дори някой дали е афгани или сириец. а дотогава всеобщия шум от типа на "не щем мангали" си остава в полето на чистата ксенофобия. изключително ми е противен ислямът, не мога да го понасям. обаче този смешен плач в случая е нелеп. "Две деца взривиха толерантността между етносите в Родопите". звучи като заглавие от "Блиц".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 88. 88 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#71] от "bee":
  Да ги заведе на море тогава

 89. 89 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#81] от "Martina":
  Заведи си ги в къщи, сготви (без свинско за да не хапнеш бой), посрещни ги и им се радвай, ние нека си останем лошите само после да не пищиш

 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#89] от "shileto":

  шиле, горе някой го каза. никой не иска "да водиш бежанци вкъщи". да оставим това на доброволческите, благотворителните и църковните организации. въпросът не е дали ги "водиш вкъщи", а дали като живеят в едно село с теб (двама на брой), опискваш целия свят. защото "си чул лошо за афганистанците, които са мургави, и гадни, и изнасилвачи, и мангали, и миришат".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  За момент си мислех че причината може да в в противопостявянето на анонимността на големия град и историята с поколения и род като основание за взаимоотношенията в селото.
  Припомни ми се обаче фактът с рязкото падане на цените на недвижимостите в София в района около пазара - по улици като "Симеон", "Пиротска" и т.н., явна реакция на арабското присъствие в тази част на града. Определено обществото в България не е готово, може би от страха за насъщния, натрупани предразсъдъци и т.н. Припомни ми се шегата от периода на развития социализъм ( поне за шега минаваше, всъщност си е чиста демонстрация на ксенофобия) "Мразим расизма и негрите."
  Все още сме там....

 92. 92 Профил на finnif
  finnif
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спорите за глупости! Чужденци, и особено неевропейци в България не трябва да се установяват и толкоз! Независимо от законите, които се пишат! Иначе България изчезва! Това важи с особена сила за такива като ислямистите, на които самият Коран им казва, че трябва да се размножават като хлебарките, за да имат войници, и да превземат чужди територии! Не мога да разбера защо ги пускат през границите?!? Такива трябва да се разстрелват на място още на самата граница, както беше едно време!

 93. 93 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#91] от "daskal1":

  виж. аз знам какво значи мюсюлманско гетоизиране на градската среда, виждал съм в големите градове в германия, например. ходил съм на ифтар в джамия там (мразя курбанестите мазнотии и миризмата на чорапи в джамията, ужасно много), водил съм дебати с араби на родния им език, знаем как постепенно в един наводнен от имигранти район бюргершафтът се отдръпва, хелялното настъпва, и пр. но в широка лъка въобще не става въпрос за това. двама юноши. това е. суммум бонум на родопската толерантност. е, това казвам и аз - много е лесно да съм толерантен към съседа ми, който чете същите книги като мен, слуша същата музика като мен, обича същите яденета като мен, а когато това не е така, не го прави на огромен проблем. трудно е обратното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 94. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#92] от "finnif":

  хан Круме, ти ли си?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 95. 95 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#84] от "abdelhaqq":
  "ако нещо е много стабилно, ценно и многовековно, за каквото се представя, защо рухва от нищо."
  ......................................
  Защото се привнася външно тяло в организма. Просто е.

 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#95] от "volarok":

  какво е това външно тяло? две външни тела, впрочем, ако трябва да сме терминологично изрядно, хехе

  проблемът с такива свръхреакции е, че поставят фокуса на лошо място.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#93] от "abdelhaqq":

  Преди докторантурата роботих една година в българомохамеданските села спрямо които Широка Лъка е метрополия. Така е, традициите на общностите са непоклатими -момите се спират след 7 или 8 клас за да си тъкат прикята, един стопанин купува пиенето в смесения магазин за дадена вечер, мъжът на магарето а жената отзад с багажа и тъй нататък

 98. 98 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#97] от "daskal1":

  и жената се краде, а па кочът дори близвал овцата по ушето в знак на нежност, нежели "ние мъжете" (по хайтов). и тази конюктура да ми се възпалява относно толерантности е просто нелепо и гротесково. ама православието е спасило булгарщината. и селям.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 99. 99 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#86] от "abdelhaqq":
  Както казва статията, към която е коментарът ви, по случая цари информационно затъмнение. Това пък позволи да се развинтят фантазиите на разни хора, според мен и вашата.
  Не знам как по-меко да ви го кажа, за да не се обидите, но политическият ландшафт по света и у нас показва, че хората са уморени от високопарни думи, които се използват, за да им се пробута какво ли не. Та така и с вашата риторика тук. Смесили сте много неща в коментара си, някои общочовешки ценности с някои доста спорни неща. Въпросът е дали шараните се хващат на въдицата?
  Ако има разлика в българите преди и сега, голям принос имат събратятя ви евреи измислили и наложили комунизма и атеизма.
  Похвално е че познавате Новия Завет.

 100. 100 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK