Психиатрите срещу Тръмп или САЩ като фирма

Психиатрите срещу Тръмп или САЩ като фирма

© ReutersПоследните десетина дни вълна от психиатрични оценки и диагнози на Доналд Тръмп заля САЩ. Авторитети по психиатрия оценяват психическото му състояние не просто като особено или нестабилно, а като достойно за психиатрична диагноза. Медиите по света публикуваха и подробна диагноза от известен психиатър, според когото Тръмп страда от "малигнен (злокачествен) нарцисизъм".


Експлозията от психиатрични експертизи дава клинична конкретизация на казаното още от Хилари Клинтън, че Тръмп е "емоционално негоден" за президент. Преди встъпването му в длъжност водещи американски психиатри написаха писмо до Барак Обама, в което повтарят, че Тръмп има разнообразни симптоми на умствена нестабилност и неразбиране на границата между фантазия и реалност. Дори се създаде група Граждани терапевти срещу Тръмпизма, която публикува предупреждение за психическото му състояние. Кулминация е заявлението на Нанси Пелоси, водач на демократите в Камарата на представителите, че е крайно време да се приеме закон за задължителен психиатричен преглед на президента.


Предвид епидемното разпространение на тези мрачни оценки нека попитаме директно: Може ли Тръмп да бъде психиатрично освидетелстван? Може ли психиатрията да отсъди, че той има умствено разстройство в клиничен смисъл? Отговорът е: Не, не може. Няма такъв шанс.
Първо, психиатричната диагноза е хлъзгаво нещо по принцип, освен ако не става дума за тежки състояния, примерно шизофрения в остра фаза. Второ, психиатричната експертиза може да произведе диагноза, която в обикновения език е равносилна на "луд", ако въпросният луд е публично опасен по непосредствен физически начин. Трето, обаче, истината е, че Тръмп не прави нещо различно от онова, което заявяваше в кампанията си.


Както напомни един от основателите на Pay Pal, просто хората не слушат какво той говори. Като се заканва, продължава Питър Тиил, да изхвърли нелегалните имигранти, или да строи стена между САЩ и Мексико, или да накаже Китай, масовият слушател си превежда думите на по-мек език и преценява, че Тръмп ще води по-строга, разумна, но твърда и ефективна политика с имигранти, Мексико, Китай и т. н. А той всъщност има предвид тъкмо онова, което е казал, по съвсем буквален начин.


Тръмп не е различен "луд" от Мусолини, Берлускони
или някой креслив европейски националист


Това обаче не са клинични лудости. Упражняването на психиатрите в диагностика също няма клиничен смисъл. То е част от политическата реторика на бунта срещу новия президент. Все пак какви трайни нагласи могат да се разчетат зад поведението, в което психиатрите виждат нещо познато?


Тръмп действа според представите си за позицията, която е заел. За него разликата между президент на компания и президент на държава изглежда нищожна. Светът е оразмерен в мисленето му като свят на фирмени отношения. И играта на президента на САЩ Тръмп е игра на президента на Тръмп-организацията. Ако отстъпи, започне много да се обяснява и вслушва в по-долните йерархични нива, ще изгуби авторитета и възможност да доминира. А и ще се усложни излишно. Тръмп не си позволява да се държи по друг начин като президент на страната, тъй като това би означавало вече да не е президент и на компанията си. А това силно би накърнило образа му, идентификацията му, усещането му за себе си, всичко, което той е. Настояването, че няма никакъв опит в публичните дела е само допълва с фактически сведения тези нагласи.


Оттук: Няма как да наема по двама души за позиция, затова имигрантите вън. Нивата на вътрешна сигурност се вдигат. Правилата за управление и работни заплати се актуализират. На партньорите, занемарили инвестициите, се обръща гръб. Намаляваме разходите, включително за аборти, това са излишни харчове. Редуцираме социалните пакети. Залавяме се здраво за работа и повишаваме благосъстоянието на компанията САЩ. Ще бъдем първи, без конкуренция. Ще бъдем "Америка над всичко".


И още нещо: фирмата е семейна. Доверието е вътрешно-семеен ресурс и всеки допуснат до управлението и привидян като асоцииран член на семейството. Затова нищо странно няма в ексцентричния подбор на екип, както и в дълбокото неразбиране на разделението на властите. Назначаването на персони като Стивън Баннън е мотивирано от факта, че като националист той ще бъде лоялен към нацията-фирма. Автентични националистически убеждения президентът няма.


Тръмп е такъв, какъвто е, и никога не е го е крил. Целият съм пред вас, сякаш казва човекът зад маската с бронзовия тен.


Но позата "целият съм пред вас" подвежда.


"Целият съм пред вас" е равносилен израз на "Аз съм скрит"


Защото е маска, прикриваща персоната носител. Самата маска се изгражда като поредица гримаси, неспокойна, с преминаващи едно в друго изражения. Избран е дори нюанс на тена на това непроницаемо лице. Подобна маска е характерна за маниакални нагласи. В жестовете и мимиката има видима възбуда. Бързината, с която хвърчат решения, укази, изказвания (форматът на "Туитър" е като картечен откос) е част от една обща еуфория, която владее персоната. Тя често прераства в раздразнителност и проявява нисък праг на търпимост, както личи по последния скандален туит срещу съдията, суспендирал антиимигрантския указ ("този така наречен съдия" е немислимо изказване за федерален съдия).


Действа се сякаш всичко е спешно, без всъщност да е. Движението остава пързаляне по повърхността, без проникване в дълбочина. Това е онази вътрешна неотложност, чрез която състоянието на мания отказва да се установи, да се уталожи, за да не премине в депресивната си противоположност.


А при вътрешната празнота на фирмения възглед за света това е доста вероятно. Войната с "медиите-лъжци" също се корени тук. Движението по повърхностите изгражда и фиксацията върху как-нещата-изглеждат. Медиите са предатели, защото отказват да останат при златния бронз на лицето, а тършуват зад него.


Маниакалното състояние предполага забързано отскачане между теми и предмети.


Но централната за Тръмп маниакална идея е управлението


Тя е разбирана по архаичния начин на знам всичко, знам какво, кога, как трябва да се прави. Оттук и императивното поведение на собственик, както и разпореждане не само на федералната, но и на световната територия. По нищо не личи, че е съветван или че е интегрирал в мисленето си повече компоненти, отколкото в кампанията. Нещо повече, проявява склонност да опростява сложното и да го превръща в механично. И опитът на разузнаванията да му предлагат алтернативни сведения води до война с разузнаванията. Това е характерна реакция на маниакално функциониращия ум, който знае повече дори от специалните институции за набавяне на информация.


Редуцирането на реалност с множества фактори до идеята за величието на Америка, която се схваща аналогично на успеха на компанията, може да има тежки и необратими последствия. Игнорирането на сложно устроения обществен живот е вътрешен риск за самите САЩ. Но още по-голям е глобалният риск за довеждане до катастрофа на институциите, в които са стабилизирани международните взаимодействия. Онова, което – точно или неточно – се обозначава като либерален световен ред е не друго, а мрежата институции, изградени от САЩ след Втората световна война. Тяхната първична задача е намаляване на риска за нов световен конфликт. В този си замисъл те са несъмнено успешни и в решаваща степен отговорни за съхраняването на мира след 1945 година.


Този възглед за глобалния мир също предполага America first или аналогична фраза. Но значенията й са различни, дори противоположни на мотото на Тръмп. "Америка първа/преди всичко" е тривиален фирмен императив в контекст на пазарна конкуренция. Но същата фраза в полето на международни взаимодействия означава тъкмо обратното. В последните 70 години


САЩ играят ролята на "първи" не толкова в измисляне на глобални институции, а в гарантиране на тяхната валидност


да изпълняват на практика мисията си. Ако това значение на "първи" отстъпи място на фирмено-конкурентното "първи" рисковете от глобално бедствие нарастват рязко.


Тази маниакалност няма клинично естество. Тя характеризира една политическа персона. В края на процеса по нейното разгъване думите на героя от Антихрист на Ларс фон Триер "Хаосът владее/царува" може да добият буквални значения.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (327)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Весело

  А той всъщност има предвид тъкмо онова, което е казал, по съвсем буквален начин."Ами то така се получава-като сме свикнали да ни лъжат политиците и като дойде един който си говори буквално,не можем да го проумеем.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Светът си мислеше
  че след мусолини никой
  повече няма да повтори
  знаменитите му гримаси
  Ето че след близо 80 години
  същите муцки ги виждаме
  едно към едно

 3. 3 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "...просто хората не слушат какво той говори..."

  на български се казва "не слушат какво говори той", оправайте преведеното от google translate.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  Тръмп води фирмена политика от името на президента. Времето е пари - значи бързо. Атакуват пазарите ми-значи контрамерки. Атакуват работните ми места-значи протекция на своите. Всичко е ясно.
  А сега ще трябва да се сблъска челно с реалността - държавата не е фирма

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Има известна разлика в това да управляваш собствена фирма и да управляваш държава. Тръмп явно не я прави.
  Язък за Мелания, в такова чудесно състояние, а е изгубила форма тотално.

 6. 6 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много добра статия, има по темата и един перфектен анализ на психологията на Тръмп, от Ноел Макафи, позоваващ се на теорията на знаменитата психоаналитичка и писателка Юлия Кръстева : http://kristeva.fr/the-kristeva-circle/trump.html

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  +++
  АБСОЛЮТНО!
  Май на психиатрите им е време да презаредят при колеги!

  [email protected]
 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Статията е добра. Трймп е неуравновесен.

 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ...Тази маниакалност няма клинично естество..

  Не вярно психичните заболявания също са заболявания...имат си номер код в класификациите..диагностицират се.. лекуват се и прочие..
  Оставени без лечение се влошават..

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Надали срещу някой президент на САЩ е изливана такава помия и има такава опозиция. Близо половината американци не гласуваха за Обама, ама след като стана президент, колкото и да не го харесват - не протестираха, не изпадаха в истерия и не му правеха психиатричен анализ. Днешните либерали уважават единствено собственото си мнение, говорят за свобода и разбират под това да се възползват единствено те от нея

 11. 11 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Колкото повече плюете по Доналд, толкова по силен става!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 12. 12 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Мдааа, познато-непознати води.
  Двама различни но еднакво луди на два съседни континента. Пиесата ще е интресна, но и страшна.

 13. 13 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#11:"Али Ибн Абдул Обстул Бей"]Колкото повече плюете по Доналд, толкова по силен става![/quote]


  По -луд става... по -болен де... тия състояние не преминават от само себе си .

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Би трябвало благочестивият, възпитан, културен Обама да е дотегнал твърде много с беззъбата си политика на американците , за да изберат подобен негов антипод. Все пак дано по-скоро американската демокрация се справи с този налудничав клоун.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  Наистина хората с повече от половин мозъчна гънка в Америка и по света са сериозно озадачени и обезпокоени най-вече от факта, че този егоманиак, този болезнено обидчив, патологично суетен, склонен към самозаблуда (delusional), с маниери на сръбски сутеньор (grab 'em by the pussy), и изразено биполярно разстройство 71-годишен инфантил държи късопръстата си ръчица близо до ядрения бутон.

  Други сериозни поразии едва ли ще направи (в Америка, както видяхме, има съдебна и закодателна власт, които ще го озаптят), но една ядрена война е доста реална заплаха.

  То е като да дадеш на 5-годишно дете да си играе с ръчна граната - все някога ще дръпне халката...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор". "


  "Тук фондация „Сорос“ създаде седем или осем think tanks. Ще кажат… някои ще кажат: бяхме създадени от Централата в Ню Йорк, защото парите често идваха директно оттам, без да минават през институт „Отворено общество“ в София […]. Но в действителност работата се вършеше тук. Тук бяха създадени, струва ми се, говоря приблизително […] около двадесет и пет НПО […] не е нищо […]. Разбира се, много хора няма да ви го признаят […] те искат да се наричат свои собствени създатели. – Стефан Попов, председател на управителния съвет на институт „Отворено общество“ в София, разговор от септември 2002 г."
  ( откъс от статията "Децата на Сорос"

  https://anonybulgaria.wordpress.com/2014/02/06/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81/

 19. 19 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#10] от "daam":

  Либералите уважават избора на демокрацията, но в същото време и мислят.

 20. 20 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Тези психиатри са с изкукали и те!!

 21. 21 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 676 Весело

  Ох Тръмпииии...
  Тегло те чака.
  Тия психиатри не мирясват,ей!
  Сега сериозно - Ако Тръмп направи така,че САЩ и Русия се обединят и унищожат Ислямска държава - то аз ще призная че провидението си знае работата...Това ще е добре за света.А самата Америка при Тръмп - не знам,по скоро не.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#12] от "plf":

  "Двама различни но еднакво луди на два съседни континента..."

  Абсолютно!

  На Путин поне са му спестени фрустрациите, които Дръмпфел получава от всички страни: Русия си е феодална държава, никой не смее да му противоречи, медиите го възхваляват, народът го обожава - няма сериозни дразнители за лудостта му.

  Докато Дръмбо встъпи в длъжност с близо 60% неодобрение, медиите го побъркват, комедианти го правят на пиян морков, от Белия дом изтича информация като от гевгир - очевидно сред най-доверените му сътрудници има такива, които ги е СРАМ да изпълняват глупавите му прищевки и се опитват да ги парират, като ги лийкнат на медиите...

  Божичко, какво доживя мислеща Америка!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  Ето че след близо 80 години
  същите муцки
  ========$
  Ще свикваш хавайски .
  Слез от палмата и заживей според хорските изисквания ....нужно е ! Опита от историята помага , но и подвежда ....
  Ще се множат подобни политици ....и за луди ще ги обявяват , и за мусолини.....при Ердоан бе същото , през 2006 та бе атакуван от лекари ,че не се е приглеждал на психиатри . И на Путин му дадоха май някаква диагноза миналата година. ...
  Това са нови тенденции в политиката , породени от старите , вече деградирали .
  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Bukalemun
 24. 24 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "daam":

  "Днешните либерали уважават единствено собственото си мнение, говорят за свобода и разбират под това да се възползват единствено те от нея"

  Днешните либерали са чисто и просто реинкарнация на вчерашните болшевики. Никаква разлика в манталитета. Няма да се учудя, ако в предишния си живот Хилъри Клинтън е била Надежда Крупская.......

 25. 25 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 803 Неутрално  " Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор". " .

  На последното си заседание Настоятелството на фондация "Отворено общество" преизбра Стефан Попов за председател за втори две - годишен мандат. Стефан Попов има докторска степен по философия от Института за социално-политически науки в Ню Йорк, работи за Център за либерални стратегии и преподава философия в СУ "Св. Климент Охридски". 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  "Психиатрите срещу Тръмп или САЩ като фирма..."


  Психиатрите - това са хората, които трябва да работят с Тръмп, след като бъде свален от американците!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дойде време някой да прегледа и психиатрите....

 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2257 Весело

  [quote#24:"agile"]Днешните либерали са чисто и просто реинкарнация на вчерашните болшевики[/quote]


  Това е тъпо разсъждение! Либералите са точно от другата страна на комунистите и диктаторите! (Ако може образно да се обясни). Преди да пишете опитайте се да се ограмотите поне малко. И по тази причина, никой не може да унищожи либералните идеи! Те могат да бъдат заменени временно от консервативни или тоталитарни режими, но само за кратко!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тръмп не е луд, луди са тия които гласуваха за него и му повярваха.

 30. 30 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#28] от "Rim":

  " И по тази причина, никой не може да унищожи либералните идеи! "

  Мдаааа...

  "Либерализмът е брониран здраво в гърдите!
  И бронебойни патрони за него няма открити! Няма открити!"
  (по Вапцаров)

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#28] от "Rim":

  "Преди да пишете опитайте се да се ограмотите поне малко."

  Абсурд!

  Политически грамотни граждани няма как да подкрепят тоя луд неосъществен диктатор, както културни и музикално грамотни хора не ходят на чалга сборищата на Слави.

  Всеки с публиката си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Целият свят е за психиатрична диагноза !
  Защо Тръмп да прави изключение ?

 33. 33 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti":

  "Ще свикваш хавайски .
  Слез от палмата и заживей според хорските изисквания .........нужно е ! Опита от историята помага , но и подвежда .... "

  Хавайски и Грантски месеци наред тръбяха как Тръмпела щял да бъде тотално размазан на изборите, и се бяха ошашавили тотално, след като стана ясно, че Тръмп е президент - няколко седмици никакви ги нямаше във форума. После известно време гледаха едни влакчета по витрините. Но ще свикнат.....

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Болни общества избират болни лидери.

 36. 36 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Допадна ми анализа, както и изводите, че Тръмп управлява САЩ както Фирма(та си). Арогантно , безцеремонно, изискващ подчинение и същевременно непрестанно одобрение от подчинените си , от заобикалящата го среда , строго и целенасочено подбрана с тази единствена цел - да го ласкаят , да го величаят , което освен , че гали и храни егото му, води до спирала на зависимост, изискваща нови и нови, кръгове на одобрение , които на принципа на формулата на Маркс П-С-П', да напомпат допълнително егото Му.
  Или с други думи , според мен, иде реч за някаква форма на (психическа и психологическа) зависимост, без която Аз-ът на Тръмп, не би оцелял и властта на която го качи американският народ, е най-вишият афродизиак . Оттук нататък пътят е само надолу, при това убийствено за оцеляването на личността , надолу и сблъсъкът на посредствеността с реалността вероятно ще разруши всички съпротивителни вътрешни сили на Тръмп и начина да не приеме реалността , през очите и оценката на другите е, като премине във една друга реалност. За справка животът на Милиардерът Хауърд Хюз.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Поредната помия изсипана върху Тръмп. Не знам психиатрите какво смятат за него а и не ме интересува, но малко са хората по света, които има психическата стабилност да издържат на такава долна и манипулативна кампания и толкова плюене ежедневно и от всякъде, така че Тръмп се показва като изключително стабилен емоционално и психически. Ако има някой за освидетелстване това със сигурност е хахавицата Хилъри, Тръмп е повече от адекватен.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#36] от "нуцо":

  Да, всички анализи са ей от такива като теб дето изобщо не познавате Тръмп, но пък да давате експертно мнение за най-дълбоките аспекти на характера му не се свените. А хората, които го познават и имат близки контакти с него са на съвсем друго мнение.

 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Някога, по времето на Сталин, а и малко следнего, неудобните, които нямало за какво реално да ги обвинят и елиминират, ги обявавали за психично болни. Факт, известен на всеки не много завеян политик или историк. Е, доживяхме да видим, как подобно нещо се появява в САЩ, като отглас на комунизма, но с краката нагоре. Защото в САЩ не управляващите обявяват своите политически врагове за психари, а обратно, разярените лъжливи медии обвиняват управляващите, че са откачили.

  Дерзайте, господа! Точно по този път мощният военно СССР набързо достигна до точката на саморазграждането.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#8] от "foxa5":

  Интересно ми е ако теб те подхванат така медии и какви ли не видни и не съвсем експерти и ежедневно те плюят, колко по-уравновесен ще бъдеш, или ще се покриеш и няма да смееш да си подадеш носа навън. Тръмп до момента доказа че е изключително уравновесен щом има силата да удържи на всичките глупости.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#36] от "нуцо":

  Много точно казано. Индивидът развива нещо като морбидна наркозависимост, с постоянно увеличаващи се дози. Липсата на овации, на коленопреклонни хвалебствия той тълкува като афронт и отмъщава на прегрешилите.

  Прав си, че пътят оттук нататък е само надолу.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Тръмп има разнообразни симптоми на умствена нестабилност и неразбиране на границата между фантазия и реалност[/quote]
  Това го вижда всеки, който му слуша дрънкането. Той си чете измислени новини и конспирации от жълтата преса и после ги повтаря като факти. Нещо като побърканите чугуни тук, само че вместо да тормози роднините си с глупостите си, се е родил в богато семейство в Америка.

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Когато се бориш против статуквото, може и луд да те изкарат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Написаното освен че важи за Тръмп, 100 % важи и за нашия Бойко Борисов. Заменете "фирма, корпоация" с "мутренска организация, полиция" и всичко ще си дойде на мястото. Тези възпитатели на нашия политик са го фрмирали изцяло като хитрец, демагог, такъв, който "проявява склонност да опростява сложното и да го превръща в механично" - строителя на магистрали, детски градини и пр. Няма разлика и в това, че нашият Тръмпф трябва да е много хитър и адаптивен, и това му се удава. Което никак не го прави смислен и полезен за нацията ни държавник...

 48. 48 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#30:"agile"]"Либерализмът е брониран здраво в гърдите!
  И бронебойни патрони за него няма открити! Няма открити!"
  (по Вапцаров) [/quote]

  Точно така! Но не защото комунистът-предател Вапзаров е казал, а защото "либерален" означава свободен! Думата "либерален" произхожда от латинското liber ("свободен". И тъй като Бог ни е създал със свободна воля, няма, как свободата да бъде убита!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В момента чета обявения за Хит Трилър роман на американския писател Глен Бек ЗАЛЕЗЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, излязъл в САЩ през 2010 година, а на български през 2011 година. Та в него е описано точно това, което става сега в САЩ, и което е озаглавил като The Overton Window. Но заглавието на българския превод е по-точно, защото показва как това управление на САЩ, което е съществувало там през 2010 година, води политика, каквато водеше и правителството на Обама, която няма нищо общо с демокрацията.

  Невероятно, но авторът романист е написал роман, който не е нещо невиждано от чисто художествена гледна точка, но който е по-адекватен и информативен от всички политологични монографии и статии, които съм чел през последните 27 години. И който е особено адекватен в днешните времена.

 50. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#42] от "Modestmouse":

  Тръмп е толкова уравновесен и "удържащ", че всеки ден пише като тийнейджърка в Туитър срещу всяка критика. За Мерил Стрийп и СНЛ забрави ли? Кой президент (или пък възрастен мъж изобщо) се държи по тоя начин? Последно ревеше в Туитър срещу една търговска верига, защото те няма да продават продуктите на Иванка там.

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1987 Весело

  До коментар [#3] от "molon.labe":

  "не слушат какво говори той"

  Можеш да кажеш още и "..той какво говори..", както и "..какво той говори". И всичко ще бъде вярно, в зависимост от контекста.В двата нови варианта просто се поставя ударение на ТОЙ.
  ПС Още повече, че в българския като правило подлогът в изречението се поставя пред сказуемото.


 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#45] от "Yard":

  "Той си чете измислени новини и конспирации от жълтата преса и после ги повтаря като факти."

  Което само по себе си е признак за психическо разстройство - неспособност да отличиш лъжа от измислица, фантазия от реалност.

  Стигна се дотам, от Белия дом да обявят за фейк нюз всички социологически анкети, показващи неодобрение на президента, С УГОВОРКАТА, че щели отново да ги приемат за достоверни, когато покажат одобрение.
  😆😆😆😆😆😆😈

  Ясно е защо фалира Барнъм енд Бейлис - защото сега циркът е на Пенсилвания Авеню 1600...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#50] от "Yard":

  "Последно ревеше в Туитър срещу една търговска верига, защото те няма да продават продуктите на Иванка там."

  Което (реването) си беше и закононарушение, между нас казано. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#49:"glog"]И който е особено адекватен в днешните времена. [/quote]


  От гледна точка на комунисти и диктатори, може да е актуален! Но има и други гледни точки, които са мнозинство! Тези които отхвърлят диктаторските, едноличните и комунистическите режими! И точно те ще отрежат клона, на който се е покатерил рижият смешник Тръмп.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  [quote#21:"Scorpi_4404"] Ако Тръмп направи така,че САЩ и Русия се обединят и унищожат Ислямска държава - то аз ще призная че провидението си знае работата...[/quote]

  Вие сте готов "Тръмп", дано не се занимавате с политика в България. Щели да се съберат Бог и Дявол, за да унищожат творението Адово?! По-скоро е обратното и Дони Дъ Дак е типичен пример на проявление на Злото. Нещо повече, той е еманация на най-големите рискове на демокрацията като такава. Хубаво го гледайте и знайте, че все още човечеството не е открило съвършено устройство на държавата. В Америка поне са опитали, докато в Империята на злото всичко и делюзия - имитация на нещо, което обществото приема за нормално или желано, водещо обаче до точно противоположните на приемливите резултати за целия социален организъм. Злокачествен тумор, казано като за по-прости.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 56. 56 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма какво да се самозалъгваме - Доналд Тръмп е най-'неамериканският' президент. Човекът, който показва точно обратното на американските идеали.

  Дали този човек е способен да остави някакъв мит след себе си? Като този например за Ейбрахам Линкълн, наричан "Честният Ейб"? Можете ли да кажете за Тръмп "Честният Доналд"? Дали ще е известен като него със своята скромност или страст към знания? Или ще остане известен с трудолюбивостта си като Линдън Джонсън, изучил се сам от бедното тексаско училище до президент?

  Или като Джордж Уошингтон може би - всички знаем историята за черешовото дърво, малкият Уошингтон и "Тате, аз не мога да излъжа"? При Тръмп тази история би звучала вероятно така: "Тате, не бях аз, едни мексиканчета го отсякоха." Или ще го запомним с решителността и осъзнаваната огромна отговорност на Дуайт Айзенхауер в нощта преди D-Day, когато от неговото "Да" или "Не" зависи съдбата на половината свят? Не, тогава вероятно Тръмп би написал: "Ако стане нещо, обвинявайте метеоролозите и съдебната система - те решиха така, не аз."

  Или може би ще го запомним като Франклин Д. Рузвелт, изправен на атрофиралите си крака, за да изнесе важната си реч пред Конгреса въпреки болката?

  Не. Тръмп няма да остави мит след себе си. Митовете имат вдъхновяваща сила, защото те не показват това което сме, а това, което искаме да бъдем.

  Опитвам се да уча детето си да бъде честен, да е отговорен, да бъде добър, да се изправя и да защитава по-слабите, да е търпелив и, преди всичко, да бъде скромен. Опитвам се да го уча на добродетели чрез такива митове и истории. Сега, обаче, приятели, вече не знам какво да му кажа. Защото Тръмп показва точно обратното. Той показва на едно момче, че лъжата е на почит; а честността, търпението и скромността са за лузъри. Че да помогнеш на някого не е доблест и героизъм, а е слабост и обект на присмех. Че мъжките добродетели са за нещастници.

  Бихте ли дали Тръмп някога за пример на детето си? Аз - не.

  Тръмп не е детската представа за мъж, за герой. Той е мъжката представа за дете.

 57. 57 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дон Кихот":

  "какво той говори" е най-малко вярното.

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#50] от "Yard":

  Че от кога писането в туитър е признак за неуравновесеност? Тръмп използва социалните мрежи за да стигне казаното от него директно до хората, като не може да разчита на медиите, които изкривяват всяко негово изречение, разбира се че ще ползва социални мрежи. Май много свикнахме политиците да са прекалено полит-коректни, е Тръмп не е такъв и за това хората го избраха. Мерил Стрийп изръси една лъжа и глупост на място където изобщо не и беше работата да говори за това. Хиляда пъти беше казано че Тръмп не е имитирал никой, дори има видеа на които Тръмп прави същите жестове когато говори за Тед Крузи и други, но Мерил Стрийп като малоумна реши да изкаже "огромното си възмущение", ми какво Тръмп да и ръкопляска на глупостта ли?

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#56] от "Черен хумор на кило":

  +++++

  Тръмп е антигерой - мошеник, лъжец, невежа, простак, расист, сексист, парвеню (вижте в какъв абсурден кич живее), а много вероятно и изменник на родината си.

  Оказа се, че в досието му (синопсиса от 35 страници) имало доста верни елементи. Американските служби продължават разследването.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#56] от "Черен хумор на кило":

  Тръмп вече остави отпечатък в историята защото беше абсолютния аутсайдер с нула опит в политиката а в момента е президент на щатите. Така че субективната ти оценка няма никаква тежест.
  А и от изброените от теб неща моментално може да го припознае човек като трудолюбив, не само защото не се спираше по време на кампанията си си по 3 митинга на ден, за разлика от Хилъри, ами защото почна ударно още от първия ден откакто беше избран и беше по 16 часа на ден в срещи. А можеше просто да си доживее живота обикаляйки от хотел на хотел и радвайки се на децата и внуците си.

 61. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  [quote#58:"Modestmouse"]Че от кога писането в туитър е признак за неуравновесеност? Тръмп използва социалните мрежи за да стигне казаното от него директно до хората[/quote]
  Президентът на Съединените щати НЕ Е ЧОВЕК и всичко човешко му е чуждо. Няма как съществото с пръст върху червения бутон да се забавлява в Туитър като средностатистическа американска домакиня!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 62. 62 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Весело

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Е, ако вярваме на един друг форумец писал по-горе, ти поне от досиета и доноси разбираш, ама иначе си твърд антикомунист.

 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#61] от "Непукистка":

  Кой говори за забавление, тук става въпрос за директно послание до хората, което не е преминало през медийното изопачаване.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "daam": Надали срещу някой президент на САЩ е изливана такава помия и има такава опозиция.
  ====================================

  Причината за това е основателна или поне разбираема. Защото до сега, през цялата история на САЩ, тези две партии винаги са водили една и съща по принцип политика, но по различен начин. Поради което смяната на управляващата партия води не до смяна на политиката, а до промяна на начина, по който се води същата политика. До промяна на хората от елита, които са по-облагодетелствани, но без промяна по отношение на интересите на народа, които са пренебрегвани.

  Сега това, което прави Тръмп, не е просто промяна на начина, по който се провежда същата политика, а е принципна промяна в самата политика. И точно по тази причина в началото елита на РП беше против него. Затова сега всичко наднационални корпорации и всички соросистки по своята насоченост медии са срещу него. Защото това не е дори просто смяна на политиката, но е смяна и на доказалата своята фрапантна недемократичност политико-икономическата управленческа система на глобализирания неолиберализъм.

  С една дума, това, което прави сега Тръмп, е по своята същност революция. Революция, каквато САЩ до сега не се преживявали. И затова враговете на Тръмп са готови буквално НА ВСИЧКО, за да го спрат.

 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#60:"Modestmouse"]Тръмп вече остави отпечатък в историята [/quote]

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Психолозите изключват / пренебрегват избирателите на Тръмп. Тръмп беше избран, за да осъществи, което обещаваше. Политиката е емоционално поле на действие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#60:"Modestmouse"]почна ударно още от първия ден откакто беше избран и беше по 16 часа на ден в срещи[/quote]
  Затова ли не ходеше на брифингите на разузнаването с оправданието, че бил "like a smart person" и нямал нужда? Миналия уикенд играше голф осем часа. В Белия дом постоянно гледа телевизия (като след това туитва ако види нещо, което не му харесва).
  Страшен работяга.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#62] от "Modestmouse":

  "Е, ако вярваме на един друг форумец писал по-горе..."

  Ти на Тръмп си повярвал, та няма да повярваш на някакъв "форумец", регистриран вчера...
  😆😆😆😆😈

  Такива като теб сте beyond help. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#68] от "Yard":

  Как пък му знаеш ежедневието и колко телевизия гледа не става ясно. За брифингите ясно обясни, че няма нужда да слуша едни и същи неща всеки ден и моментално могат да го информират ако има нещо ново, затова и вършеше полезна работа без да си губи времето. Мнението за това че работи не е мое ами на всички, които са близо до него, ти на какво базираш твоето.

 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хората свикнаха след изборите, политиците да не правят това, за което са получили вота. Тръмп е прецедент, защото се опитва да направи обратното и затова Елитите в Европа и Америка се вдигнаха с/у Тръмп.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#58:"Modestmouse"]Хиляда пъти беше казано че Тръмп не е имитирал никой, дори има видеа на които Тръмп прави същите жестове когато говори за Тед Крузи и други,[/quote]

  Тоест, с тези жестове не имитира никого? Tака ли да разбираме гениалната логика

  Ех, ама само колко е достойно, интелигентно и зряло да имитираш Тед Круз все едно, че е олигофрен...Това наистина вече говори много добре за идола ти.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3452 Весело

  До коментар [#47] от "inn":
  [quote#47:"inn"]Написаното освен че важи за Тръмп, 100 % важи и за нашия Бойко Борисов.[/quote]

  Къде го чукаш, къде се пука, а? Да му се не знае, вие с Борисов лягате, с Борисов ставате май? Глупости на кило и това поради ЧТО? Или наближават избори, или... сте Раданчо (негов верен трол). Трета вероятност липсва.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "Rim": Това е тъпо разсъждение!
  ====================================

  Прав си само на 50%. Защото глобалистите не са просто комунисти или болшевики, а са обърнати с главата надолу болшевики. Които е много по-лошо от един нормален болшевик.

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Весело

  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  Не бе аз не казвам че е вярно написаното, не знам. Но като гледам ти не си и опровергал, та знам ли. Обикновено когато някой е много краен в омразата си, има нещо гнило там, а пък на теб всичките ти постове са като по калъп и все омраза се лее от тях.

 77. 77 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#63] от "Modestmouse":

  Донякъде сте прав, само че прякото общуване с гражданите приключва незабавно след едногодишната предизборна кампания. Оттам нататък е президентската администрация, партията, сенаторите от същата. Медиите там, за разлика от тук, имат съвсем друга роля, а и друг стил - доста по-аналитичен и по уважителен към широката публика.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Европейците не познават американския манталитет. Америка не са големите метрополи на крайбрежията и Силициевата Долина, които се чувстват по-близо до Берлин и Париж. Америка е вътрешността! Heartland, Bible Ring. Милионите обикновени, трудещи се американци се чувстват пренебрегнати от Елита и избират този, който им обещава, че ще се справи с този елит. Тука и българи, и американци са много близки.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#76:"Modestmouse"] а пък на теб всичките ти постове са като по калъп и все омраза се лее от тях.[/quote]

  За разлика от твоите постове, пълни с любов, смирение и човечност, цитирам:
  [quote#69:"Modestmouse"]Глупака се събуди[/quote]
  [quote#58:"Modestmouse"]Мерил Стрийп като малоумна[/quote]
  [quote#37:"Modestmouse"]хахавицата Хилъри[/quote]


  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Любопитно

  "Кулминация е заявлението на Нанси Пелоси, водач на демократите в Камарата на представителите, че е крайно време да се приеме закон за задължителен психиатричен преглед на президента."

  Наистина е крайно време да се направи това. След това да се прегледа този луд клоун Тръмпи и след като се установи, че е психически болен да се отстрани от власт. Това е начина този ненормалник да бъде свален от власт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Тези автори на "анализа", да не са преписвали, от западните си колеги? Ето една подобна статия, в "Политико":

  http://tinyurl.com/gm5mvcb

  Явно Тръмп има най- много/големи проблеми, с МАСИВНАТА бюрокрация, във Вашингтон.

  Жив е той, жив е...
 82. 82 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#47] от "inn": Написаното освен че важи за Тръмп, 100 % важи и за нашия Бойко Борисов.
  ===================================

  Откачаш, господине! Сравняваш несравними величини и същности. По своята същност политиката на ББ е обратна на политиката на Тръмп. Тръмп е лидер, а ББ е подмазвач на лидери от вида Меркел или Юнкер.

 83. 83 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тръмп пропагира обратното на това, което се правеше 30 години, против мейн стрийма. Затова са против него.

  Трябва да се знае, че Обама е главният виновник за Избора на Тръмп. Обама излъга Америка, не изпълни Обещанията си и не успя да подобри живота на обикновения американец. Обама задълбочи проблемите в обществото.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#58:"Modestmouse"]Тръмп използва социалните мрежи за да стигне казаното от него директно до хората, като не може да разчита на медиите, които изкривяват всяко негово изречение, [/quote]

  Ами да, как щяхме инак да разберем, че федералният съдия Робарт е само "така наречен съдия", а Мерил Стрийп е надценена актриса...? Гадните медии щяха да прикрият тези безспорни факти!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "казаното още от Хилари Клинтън, че Тръмп е "емоционално негоден" за президент."
  ==========================
  Значи, ако се възмущаваш от злоупотребите и лъжите на глобалистите, си "емоционално негоден" за президент, така ли!?
  Е, хилърито пък определено беше МОРАЛНО негодна за президент на Щатите.
  Да не говорим, че етикетът "емоционално негоден" беше лепнат от либерастите, защото нямаше как да се противопоставят на разкриваната от Тръмп истина. Бесни са, че им вадят скелетите от гардероба, а те толкова време се стараха да налагат т.нар. политкоректност...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 86. 86 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  [quote#59:"Norman Granz"]в досието му (синопсиса от 35 страници) имало доста верни елементи. Американските служби продължават разследването. [/quote]

  Мдааа, дано само да не направи нещо, след което ‘all the king’s horses and all the king’s men couldn’t put Humpty Dumpty together again’.

 87. 87 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Смятайте, щом и социалният вече е клакьорка на Тръмпи, кои са му феновете  

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 88. 88 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#80] от "Иво":

  Демократичният избор трябва да се респектира.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#77] от "Непукистка":

  Това е само една гледна точка. Логиката пък казва, защо трябва след като е приключила кампанията, избрания вече президент да спре да комуникира директно с гражданите. Няма причина да го прави, въпреки че ние сме свикнали политиците да са достъпни само докато ги изберат а след това да не чуваме нищо от тях ами само да гледаме резултатите от "умната" им дейност. Ами Тръмп е различен, най-малкото защото се ангажира да дава отчет за изпълнението на обещанията си. Тия неща дневник не ни ги пише, но всеки американски гражданин преди изборите можеше да се подпише под един договор подписан и от Тръмп, в който Тръмп се ангажираше с конкретни действия още от първите дни на стъпването си в длъжност и съответно всеки може да му търси отговорност ако Тръмп не изпълнява обещанията си в този договор, това само по себе си е прецедент в политическата история и ясен показател ча Тръмп има отговорност към избирателите си.

 90. 90 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Това не е пропаганда, а вопли на истерия от загубата.
  Зад "лудия", "психически болен" и т.н. Тръмп са застанали много милиардери (според авторите излиза, че и те са превъртяли), застанали са повечето геополитически центрове и анализатори в САЩ (Кисинджър, Бжежински са най-известните имена), застанали са видни фигури от предишни администрации, застнали са огромни концерни и огромни банки като Голдман Сакс и т.н., и т.н.
  Т.е. Тръмп е избор на елит, който заедно с известни милиардерски фамилии от столетия участва в управлението на САЩ и света.
  Те всички луди ли са, психически болни ли са, идиоти ли са, тъпанари ли са?
  Това, което се вижда за всеки непредубен анализатор, е тежката битка между два световни елита.
  Единият - нововъзникнал в последните пет десетилетия, успя да поеме местните и световни дела и след "победоносно" управление от над 20 години се провали - поставяйки на карта стабилността и ролята на на САЩ и загубвайки спечелената световна война с падането на социализма.
  Загубвайки, защото този елит се конвергира с бившите елити на комунистическите партии, понеже парите (им) не миришат, както беше казал някога император Веспасиан.

  И сега за нищо на света не желае да понесе загубата си (и загубата на възможността за лесни печалби) - опитвайки се за последно да дискредитира дори самата демокрация и нейните механизми.
  Разбира се, това не означава, че поелият сега властта ще намери точните решения. Но медийната атака, в която в духа на най-грозните комунистически практики се лепят всякакви етикети, е показателна за далеч по-голяма безцеремонност и "малигнен (злокачествен) нарцисизъм", за което се набеждава Тръмп.
  И последно - водещият рубриката Стефан Попов като виден деятел на гражданското общество у нас дълги години беше шеф на "Отворено общество" на Сорос. Разликата между оригинала и тукашното му копие - Сорос обяви открито позицията си на война към Тръмп, а тук тази статия ни се поднася като "обективизирано" и "професионално" мнение.

 91. 91 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#78:"socialen"]Америка не са големите метрополи на крайбрежията и Силициевата Долина, които се чувстват по-близо до Берлин и Париж. Америка е вътрешността! Heartland, Bible Ring. Милионите обикновени, трудещи се американци[/quote]

  И защо? Америка е и двете, очевидно. Просто единият електорат е твърд, като нашите червени бабички навремето

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 92. 92 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Любопитно

  "В последните 70 години САЩ играят ролята на "първи" не толкова в измисляне на глобални институции, а в гарантиране на тяхната валидност да изпълняват на практика мисията си."

  Мола?! Каква е мисията на НАТО? Защо беше създадено, през 1949г.? Каква му беше "мисията", тогава?

  Жив е той, жив е...
 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#80] от "Иво":

  Хората се превърнаха за 30 години в електорални машини. Гласуват, знаейки, че когото и да изберат, получават това, което не искат. При Тръмп в момента е обратното, той се опитва да прави точно това, което обеща.

  Изборите в САЩ бяха демократични, свободни и трябва да се уважават.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#86] от "Черен хумор на кило":

  "Мдааа, дано само да не направи нещо..."

  Това е и моето притеснение, за което намекнах още с първия си постинг по темата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Когато аргументите липсват се намесват психиатрите. Тотален признак на безсилие. Е, нека победи по силния. Европа тази година ще се промени радикално. Тогава и всички шамани по света да бъдат призовани няма да помогнат.

 96. 96 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#89:"Modestmouse"]Тия неща дневник не ни ги пише, но всеки американски гражданин преди изборите можеше да се подпише под един договор подписан и от Тръмп, в който Тръмп се ангажираше с конкретни действия още от първите дни на стъпването си в длъжност и съответно всеки може да му търси отговорност ако Тръмп не изпълнява обещанията си в този договор[/quote]

  Колко трогателно и патетично! А има ли някакъв проблем всеки американски гражданин да му търси отговорност защото ИЗПЪЛНЯВА обещанията си, или щом нещо е обещание от предизборна кампания, то задължително трябва да е нещо хубаво и законно?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 97. 97 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Да управляваш държава като фирма може да се окаже не чак толкова лошо нещо, особено след като години наред е била управлявана като НПО (т.е., по чужди наставления, с лобистки пари и в интерес на лобистки групи, несъвпадащ и много често дори противоположен на обществения интерес).

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 98. 98 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#91] от "stupid_american":

  Политиката, правена последните 30 години беше в полза само на едните. Сега другите, загубилите от Глибализацията и Неолиберализма възстанаха чрез Тръмп.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 99. 99 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#97:"els_g"]Да управляваш държава като фирма може да се окаже не чак толкова лошо нещо[/quote]

  Може, може. Само стой, та гледай

  Дотук: една отменена заповед, заради която ще се прахосва енергия и време по съдебни дела. И нищо друго свършено.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 100. 100 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#90] от "Григор Лилов":

  Лилов тези помии в СКАТ. Тука не ти вървят конспиративните теории.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK