Разобличаване на конспирацията - откъс от новата книга на Ивайло Дичев

Корицата на новата книга

Корицата на новата книгаТози текст е от новата книга на проф. Ивайло Дичев "Културата като дистанция. Единадесет есета по културна антропология", публикувана от Университетското издателство "Св. Климент Охридски". Откъсът е от главата "Митът за конспирацията и ритуалът на прозрачността". "Дневник" ще публикува и "Прозрачността като легитимация" - откъс от същата глава


Разобличаване на конспирацията


Чуждите конспиративни теории, разбира се, будят насмешка. Възприемаме ги като своеобразен жанр на популярната култура - градските легенди, верижните писма, правителствените тайни, съветите за предпазване от неподозирани беди. Нали сте чували, че ваксините предизвикват аутизъм; че белият сос на дюнерите се приготвя със сперма; че певецът Принс бил убит в чест на 90-ия рожден ден на английската кралица, защото бил на път да разкрие тайната на химическите следи в небето? Защо вярваме в тези истории, защо ги препращаме? Просто естетическата форма (чудодейните обрати, необяснимите съвпадения, невероятните логически вериги...) има това свойство да живее собствен живот, преразказваме ги, защото са интересни. Отделно - комерсиалната експлоатация, например от сайтове като bradva.bg (с вариант sekirabg.com), от YouTube канали на самозвани професори, от предавания за "духовност" в традиционните медии.
Най-интересни са конспиративните обяснения на света, в които има усилие за рационално обяснение на ставащото. Ако небивалиците от жълтите медии напомнят приказките, които разказваме на по-малки от нас, те по-скоро играят ролята на мита в решаване на когнитивните дисонанси, пред които се изправя съвременният човек. Пред теб са две познати неща, които по никакъв начин не могат да се съвместят - впрягаш логическите си способности и измисляш такава верига, която води от едното до другото през трето, четвърто и пето. Всъщност това прилича на демистификация: смелият интерпретатор отхвърля официалните обяснения и доказва, че не се хваща на привидности. Да го наречем интерпретативен реванш на модерния човек, обиден, че демокрацията не му дава онова, което е обещала.


Конспиративните обяснения вероятно водят началото си от монотеистичното централизиране на злото в ръцете на Сатаната. Евреите държат печално първенство като негови въплъщения: те приличат на модерни хора, неразличими от всички нас, но заедно с това са свързани по някакъв едновременно древен и таен начин, отвъд рамките на държавната територия, която обвързват другите народи - една независимост, въплътена във фигурата на Скитника евреин. Фалшификацията на т.нар. "Протоколи на ционските мъдреци", които уж излагат тайния еврейски заговор за завладяване на света, е една от най-успешните конспиративни теории на Новото време. Фабрикувани с участието на руската царска тайна полиция в края на XIX в. за легитимиране на удара върху либералните идеи, те всъщност черпят вдъхновение от един по-ранен френски текст, разобличаващ конспирациите на йезуитите, както слухове, пропагандирани от католическата църква, за заговора на други свободомислещи люде - масоните. Основната фигура в текста е късото съединение на противоположностите: либерализмът и всеобщото избирателно право водят "всъщност" към диктатура на юдейския цар, безбожието - към юдейската вяра, свободата на печата - към най-строга тайна цензура. Тази вътрешна противоречивост позволява еврейската конспирация да се привиди въплътена едновременно в болшевишката революция и в едрия "безроден" капитал, в древните религиозни практики и в либералните идеи, в изпълненото с плъхове и зарази варшавско гето и в богатството на пръснатото по света семейство Ротшилд. В определени моменти към него се добавят еротични елементи, както е например в изследвания от Едгар Морен "орлеански слух" от 60-те години на XX в., според който в еврейските магазини подмамвали клиентките си в мазетата, упоявали ги, за да ги принуждават да проституират. Нека добавя, че за Фройд параноичните фантазии говорят за свърхценностно преживяване и често имат хомосексуален произход.


Изстъпленията на Хитлер, а също и на късния Сталин, открил конспирация на еврейските лекари отровители, очевидно граничат с психичното отклонение и заедно с това заразяват милиони хора, та чак до днес. След проблематичното за арабите създаване на Израел върху палестинска земя (1948) християнските конспиративни антисемитски теории бяха преинтерпретирани в ислямски ключ; своеобразната им кулминация беше идеята за това, че терористичните удари от 11.09.2001 г. са всъщност дело на евреите, които по този начин искат да навредят на враговете си - мюсюлманите. Както всеки фолклор подобни идеи се движат свободно из глобалния свят, адаптират се локално. Ето как издателство "Обектив" представя книгата на Волен Сидеров "Бумерангът на злото" (2002):


Дали историята е това, което сме учили в учебнците? (...) Защо в учебниците не учехме, че болшевизмът е наложен от една еврейска клика (...) Защо не знаем, че едни и същи финансови магнати от Уолстрийт финансираха Троцки и Хитлер? Не беше ли 11.09.2001 г. акт, извършен от свръхелита за пренареждане на света?


Конспиративната теория вълнува не само защото някакви сили ни вредят. Става дума за нещо още по-лошо: ако бъдем достатъчно бдителни с наивността си, ние самите ставаме съучастници на злото. Истината могат да видят само отделни, крайно подозрителни индивиди, но и в тях не можем да сме съвсем сигурни - в момента, в който добият плът и име, те автоматично стават подозрителни.


В този смисъл сюжетът съдържа един елемент на сладостна безпомощност: каквото и да правим, няма да успеем да се спасим от заговора, можем обаче да мразим, да страдаме, да се чувстваме чужди на ставащото.


Високите образци на жанра като "Процесът" на Кафка или "1984" на Оруел ни дават идея за това откъде черпи силата си параноичното светоусещане: анонимно, усложняващо се общество, което все по-трудно разбирамо. Знам обаче със сигурност, че всичко е много по-лошо, отколкото изглежда, и това спасява достойнството ми. Можем да се върнем и до "Петото размишление" на Декарт, смятано за начало на модерната философия: няма как да разбера дали зъл демон не мами сетивата ни, единственото, което ми дава увереност, че съществувам независимо от него, е, че му се противопоставям - съмнявам се, ergo sum.


Има ли нещо, което днес да не сме подложили на съмнение? Колкото повече отричат съществуването на летящи чинии, толкова повече сме сигурни, че нещо се крие от нас; колкото повече се тупат в гърдите американците, че уж били кацнали на Луната, толкова по-ясно ни е, че цялата работа е режисьорска постановка, най-вероятно младежка работа на гениалния Спилбърг. Дигиталният обрат ускорява движението от слух към медия и от медия към слух, добавя визуални анализи и доказателства като снимки на извънземни или веещ се на Луната (където няма атмосфера) американски флаг. Мрежата е изтрила бариерите между публично и частно, овластила е частния човек и е подкопала авторитета на институциите: тя е реванш на фолклора в ерата на свръхспециализираната наука.


Няма политическо събитие в България, за което да не е имало конспиративно обяснение. През 90-те първенство държи теорията, че комунистите сами са съборили режима си, за да ни заробят икономически. В някои версии става дума за договорка между Горбачов и Буш-старши на срещата в Малта, другаде просто между Луканов и Желев. Интерпретациите имат нужда от своя понятиен инструментариум и в случая централна е думата "сценарий": от едната страна, преходът се представя като сценарий за разрушаване на хубавия социалистически лагер от американците (подпомогнати от Горбачов), от другата - преходът се проваля именно защото се провежда по сценарий на комунистите (начело с Горбачов). Друг такъв инструмент, с който се разобличаваше сатанинският план за разединение на десните, беше "планът клин", разобличен от Едвин Сугарев в серия публикации от средата на 90-те ("Литературен вестник"). Зли, тъмни сили вбиват клин в редиците на СДС и тъкмо той, а не некадърните и неорганизирани тогавашни лидери, обяснява тъжното развитие на българската демокрация. Подобни интерпретативни нагласи улавяме непрекъснато в изрази като "измислени герои" (не са тези, за които се представят), "кукловоди" (някой отзад дърпа конците), "синьо-червена мъгла" (всичките са от една банда), "задкулисие" (важните неща по определение не виждаме) и т.н.


Един последен образец на конспиративното мислене донесе кризата с бежанците от 2015-2016 г. В тревожното и хаотично движение на хора през границите на Европа, в разделянето на посрещащите на враждебни и гостоприемни, в караницата между евролидерите и национал-популистите демистификаторите веднага откриха план и замисъл. Бежанците са пускани целенасочено, за да разрушат и заробят Европа: според политическата чувствителност на интерпретатора субектът на това действие варира. Според десните това е Асад, подкрепян от Русия, като последната нарочно решила да бомбардира, та да побегнат хората. Според левите злодеят са САЩ, които стратегически са планирали разбишкването на Близкия изток, за да поставят на колене европейския си конкурент. Според националистите пък - без изненада - пуска ни ги Турция, която използва това демографско оръжие за своите неоосманистки цели.


Както знаем от Клод Леви-Строс (1995), митът решава когнитивни дисонанси; той изчерпва енергията си, когато отшуми мъчителното несъответствие, породило появата му. Андрей Райчев (2003) прилага това определение върху посткомунистическата конспиративна митология по следния начин. Очаквали сме, че капитализмът е най-хубавото общество, а сме се озовали в най-лошото, оттук нуждата от мита за злодея комунист, ченге, мафиот - един вид трикстер, който непрекъснато разваля всичко. Нека преведем неговия пример към по-новата политическа ситуация. Канцлерът Меркел - чудесен, ефикасен политик. И изведнъж започва да иска от нас да проявим човещина, да приемем бежанци. Как да примирим това противоречие? Ами вероятно тя не е това, което виждаме, управлява я някой невидим кукловод - Путин, Обама, Сорос, автомобилната индустрия.


Как конспиративното обяснение запазва достойнството на обикновения човек? То ликвидира реалността на видимия свят, доказва чрез логически построения, че зад думите, убежденията, ценностите има нещо друго, много по-лошо - някой плаща, извършва нечовешки експерименти, трови, облъчва. Така манихейците с един замах са отричали видимия свят като дяволско творение, за да се отървават от всичките му унижения и мъки. Схемата действа безотказно, защото всеки, който опита да оспорва конспиративния сюжет, автоматически застава на страната на злото, сиреч губи реалност и престава да е дори опонент, с който изобщо има смисъл да се спори.


Демистифицирането на тайните същности крие логическа уловка: те по определение никога не могат да бъдат хванати в образ. Зад разкрития злодей винаги подозираме друг, по-дълбоко законспириран; зад комуниста е ченгето, зад ченгето - Съветският съюз, зад него - евреите. Ако случайно конспираторите дадат знаци, че са готови за промяна, това е само част от макиавелическия им план. Комунистите забравят за Маркс, започват да трупат капитали, но това съвсем не ни убеждава, че са се променили, тъкмо обратното, прави ги още по комунисти.


Мюсюлманските свещеници отправят фатва срещу убийците на ДАЕШ, но това ги прави още по-подозрителни - аха, осъждате, за да ни заблудите. Откъм тоталното подозрение същността на злодея е непознаваема и недостижима: недоверието няма логическа граница: то може да спре само в един вид умора, спадане на бдителността. Конспиративният мит внушава, че властта е всемогъща, особено когато се пресъздаде със специални ефекти в холивудски филм. Безсилен съм да стигна до твърдо знание, мога обаче да мисля логично. Параноята търси свръхподреденост и ред в един свят, за който обикновените хора знаем, че невинаги и не изцяло влиза в логическите ни конструкции. Жак Лакан я определя като сръхинтерпретативно разстройство: всичко е логично, проблемът е в това, че е прекалено логично, че реалността не успява никъде да прекъсне интерпретативните вериги (Lacan 1932; 1980). Може да се намери връзка между всеки две неща във Вселената, въпросът е колко дълъг път ще трябва да изминем и дали това си заслужава (принципът на схоластическия философ Окам: сред възможните хипотези трябва да избираме тази, която се основава на най-малко предпоставки). Параноичният човек в този смисъл не е по-глупав, а обратно - по-умен е от нас - наивници, които решават да спрат и да се доверят на един или друг факт, на една или друга институция.


Аргументът обикновено е: правдоподобно ли е, логично ли е, в чия полза? Но също така: потриса ли ни достатъчно като разкритие, преобръща ли досегашните ни наивни представи? Защото художествената емоция е функция на обратите - колкото по-мощно е разкритието на това как нещата стоят всъщност, толкова по-дълбоко се запечатва в съзнанието разказът. Просто така е устроена човешката памет. Ето защо най-нелепото, най-немислимото преобръщане изглежда най-правдоподобно: затова ни е подготвила хилядолетната наративна история на човечеството. Мислите, че Джордж Сорос е филантроп, идва тук да ни помага? Точно обратното, мрежата на неговите фондации подготвя изнасянето на българската култура за чужбина. Тодор Живков, най-големият комунист, всъщност е агент на Гешев - удивително, потресаващо. Нямаме време да четем исторически съчинения, които ще докажат или оборят това, убеждава ни вътрешната емоционална правда. Хитлер убивал евреите, питате се защо ли? Ами много ясно, Хитлер всъщност е бил евреин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Може би го има някъде в другите текстове, но не и в цитирания абзац - не видях да се направи връзка между конспиративните теории и ПРОПАГАНДАТА - а тази връзка е пряка!
  Пропагандата е майка на конспиративните теории - тоест първо възниква необходимостта от пропаганда и после тя се обосновава с конспиративни теории!

  [email protected]
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И този е част от конспирацията, така че не може да я разобличава.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#2] от "Истината - "езикът на омразата"":


  [quote#2:"Истината - "езикът на омразата""] не е конспиративна теория, а жива конспирация. [/quote]
  Точно това не е никаква конспирация - а елементарна и официална диверсия!

  [email protected]
 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Конспирации у нас, в България, няма.
  Конспирацията изисква съгласувани и точни, навременни действия от не малко хора. Ние не можем да организираме да си изгоним мухите от кухнята, какво остава за конспирация.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Не във всяка конспиративна теория има истина , но че историята не е това което учехме и все още учат нашите деца е сто процента истина .

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#6] от "lout66":

  Шегуваш се, нали!
  Историята дори по дефиниция не претендира да бъде истина!
  Ако двама родители разказват на децата си собствената си семейна ''история'' истината ще е само илюзия.А ако случайно са в развод - истината ще е пълна конспирация!

  [email protected]
 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Хората сътворили прехода в България са били свързани, а целта е една - да се трансформира властта на комунистите в икономическа власт. Това, че е станало тайно от обществото е вече конспирация. Така че Дичев напразно се сили, фактите на конспиративното трансформиране на властта са много. Даже пренсянето на долари от Добрев през сръбско-българската гпаница е част от тази конспирация, както и овладяването на гласовете на българските мюсулмани чрез ДПС-то в служба на олигарсите, които пък са агентите на СССР, а после и на Русия у нас и много други факти.

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Няма политическо събитие в България, за което да не е имало конспиративно обяснение. През 90-те първенство държи теорията, че комунистите сами са съборили режима си, за да ни заробят икономически.
  ....................
  Ето тати истина се стремят комунистите и ДС еничарите да заличат от обществентото съзнание.
  Ивак,пробвай се пак, но по-напред сподели, с какъв псевдоним си бил картотекиран в ДС.
  Като син на Стефан Дичев, Ивака знае прекрасно, кой кой е в кой републиката, понеже папка на същата софра с блядките.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 594 Весело

  Дичев... професор Дичев


  българските плейметки си имат своя д-р Енчев
  а българските прогресисти своя проф. Дичев

  Je suis дани кирилов
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално
 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Весело

  Ивайло Дичев разкрива конспирацията с конспирациите. А дали и неговата теза не е конспирация - да ни накара да спрем да вярваме на конспирациите?
  А конспиратор не е ли човек, който спира коне?

 13. 13 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мерси, книги от българи на историческа или политическа тематика на чета. 99% са ченгета и агенти на ДС. Да не говорим, че са на светлинни години от западните си колеги във всяко едно отношение.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Става дума за нещо още по-лошо: ако бъдем достатъчно бдителни с наивността си, ние самите ставаме съучастници на злото.
  [quote#1:"karabastun"]е видях да се направи връзка между конспиративните теории и ПРОПАГАНДАТА[/quote]
  Който е подозрителен към "световната коспирация" значи е съюзник на злото!
  Либеротофоните драматични фантасти ще изпаднат в когнитивен дисонанс ако ги питаш за писателя-дисидент Никола Николов, е ли е той покварен от "злото" с най-известната му книга ,защото е избягал в САЩ след като е награждаван с медали от войната срещу Хитлер от комундетата а те пък го натикали в затвор!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Колко зор, за да вмъкне сред глуповатите конспиративни теории издевателството на българското ДС под формата на преход. Няма да мине, колкото и да цитира Андрей Райчев, професорчето няма как да ни заблуди....

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#2] от "Истината - "езикът на омразата"":
  [quote#4:"karabastun"]Точно това не е никаква конспирация - а елементарна и официална диверсия! [/quote]
  Обикновено повечето събития които родовата памет не помни в разбити семейства и общества, се намира някой послушен професор който да съчини подходящите истории и да ги вмъкне в новите учебници! Така чичко Сорос и фондациите му измислиха нова история в няколко периферни колонии и много държат тя да се чете точно от техните учебници!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Ако това се преподава от Професора в Софийския Университет, клета ни майка Българио
  Пълна боза. и ваксините вътре в бозата

  Причинно-следващата връзка
  "Комунистите -забравят за Маркс- започват да трупат капитали"
  е просто гениално.
  с

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#15] от "Жоро Г":
  Напълно съм съгласен с теб. Според Дичев, преходът е спонтанно дело, комунистите са свидетели и участници като всички нас, те не са имали интерес от него. Вероятно някои алчни отделни комунисти са започнали износ на капитали 5 години преди края на комунизма. Иначе и до днес комунистите са просто леви мислители, които само поради лични комплекси харесват олигарси, особено руски. Ченгетата от ДС винаги гласуват против разкриването на тайната на ДС, но то е защото такива са убежденията им. Не мога да не потвърдя, че клишетата за световната конспирация са използвани само за параван, за да се внуши, че в нашия преход няма конспирация, няма единство на комунистическите сили, че мултимилионерите в БСП са просто хора с леви убеждения и пр. Все едно след като има демокрация, хората с големи интереси към богаството на една страна не могат да синхронизират действията си и да действат като глутница. Това е срамно за един професор, пък дори да е закърмен в комунистически дух.

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Този пише това не защото е спонсориран от чичко Сорос, а защото е възпитан от привърженици на чичко Сталин.

 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Похвално са усилието и желанието на проф. Дичев за демистификация на много т.н. конспиративни теории ,които учудващо придобиват все по-голяма легитимност в съвременното общество. Организирането и провеждането на т.н. "преход" ,обаче да бъде приравнявано към тях,при наличието на толкова директни и индиректни очеизвадни доказателства и милиони живи свидетели, е пример за чудовищно игнориране на реалността. Дали от глупост или целенасочено, е отделен въпрос.

 22. 22 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Единственото качество на Ивайло Дичев е, че е наясно с ограничените си умствени възможности. Съзнанието, че не е умен, но достатъчно интелигентен, го кара да владее техниката на клишето и трупа безцелни и повърхностни изречения/разсъждения.

  Явно това ниво го устройва. Та не е ли "успех". Професор, минава за ерудит, автор!! на книги, белег в никому неизвестна любителско-културоложка среда. Полезен за себе си.

  За публиката - безполезен.

  Navigare Necesse Est
 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "radetski":

  Нека припомня, че прозорците на Дичевата катедра в Универсиет №ЕДНО на България гледат очи в очи паметникът на лъжата и конспирацията и извратеността на историята - паметникът на "съветската армия """освободителка"""".

  Дичев е сляп за действителността. Материално мотивиран за морална измама. Да сме убедени, че всички са лъжци. Че няма надежда. Че концлагерите и терора са вятърни мелници.

  Navigare Necesse Est
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#20:"авторът"]Този пише това не защото е спонсориран от чичко Сорос, а защото е възпитан от привърженици на чичко Сталин. [/quote]
  То пък либерално ентусиазираните нямат проблем когато някой е роден в семейство което храни децата си с вярност към партизани и сталинисти, пък после се преориентира към западни филантропи и обърнат идеологията в духа на евроатлантическите либерални скъпоценности! Другаря Дичев като научен капацитет в социалните деформации вероятно е запознат от първо лице с този субкултутен феномен!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#23:"Schopenberg"]Да сме убедени, че всички са лъжци. Че няма надежда. [/quote]
  Надежда има ама тя е надеждата е конспиративна теория!
  Даже е писал и за 11.09.2001 г. акт, извършен от свръхелита за пренареждане на света!
  Римляните като древни експерти по конспирациите винаги задават един въпрос:
  -Кой има полза???
  Е каква е полза на ислямските бомбаджии камикадзета да ги преследват и убиват от Мароко до Ирак с умни бомби и дронове? И каква е ползата на тези които продават умни ракети,дронове и частните корпорации за разузнаване и анализи, които усвоиха няколко трилиона за 15 години за да терминират няколко вятърни мелници?
  Пък тези в Гуантанамо ходят на интервю със самолетен билет на своя сметка или как?!
  [quote#23:"Schopenberg"]Че няма надежда. Че концлагерите и терора са вятърни мелници. [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  До коментар [#9] от "СДС":

  Градски, а не нас , а точно Ивчо - келепиря , да обяснява, че конспирациите не го кефят!
  Има си прости фенове у Дойче веле - има си прости фенове в Уеб кафето и тъпаците във Фактора!
  И не не не ме ме -ме - не е обидно - АМИ обидно е БОКЛУК - да обяснява, че не е боклук на нормалните хора *- и да къдри, че ако на някой не му кефи - било конспирация /ДА Е ..В..БОКЛУ...ТИ -ДА ...Е ВА!!!/
  Наздраве!
  * нормалните хора *- такива на които , за разлика от Дичев - не им плащат- да плещят!!!

  [email protected]
 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Любопитно

  Дневник, докога ще ни го промотвате този сричащ полупрофесор самоопределил се като десен философ?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Винаги съм се питал защо личности като Ивайло Дичев, Иван Бакалов и Кольо Колев се радват на такова широко медийно присъствие при положение че дрънкат глупости на вересия и са си облекли червените хастари навън? Има ли някакъв нормален отговор?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Както разбирам, авторът напълно отрича съществуването на конспиративни теории. Реалната конспирацията е основно оръжие и се използва от службите на всяка държава. Но не и в мозъците на масите. Този вид теории се ръководят от съответните заинтересовани организации. Случайно създадените са само между комшиите в махалата.

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  няма да си я купя. не че на Дичев ще му се накриви от левия в десния крачол, примерно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Кич! Политическо порно.

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  До коментар [#28] от "emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!":

  Защото им се плаща ДОБРЕ медийното присъствие - Я пробвай да напишеш ТЕКСТ - да видя къде ще ти го публикуват и рекламират!

  [email protected]
 33. 33 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Децата на комунистите, а Дичев е точно такова дете, овладяха всички позиции в България. Не е конспирация, а факт. Че дори се стигна дотам Запада да им плаща, за говорят и пишат глупостите си.

  God bless Russia!
 34. 34 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Именно т.нар. "български преход", изцяло манипулиран от комунистическата ДС, е неоспоримо доказателство за реалното съществуване на конспирациите, целящи узурпиране на политическата и икономическа власт от малка група хора за сметка на обществения интерес.
  С подобни писания Ивайло Дичев само се дискредитира като олигархически слуга, на когото му се плаща, за да дезинформира и прикрива историческите ФАКТИ за престъпния социален, икономически и политически модел на прехода.

 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  Интерпретативните връзки на матряла потвърждават теорията на Дичев. Дори и да напише нещо сносно матряла го заклеймява като либераст и соросоид. А, сега кажете кое не е вярно.

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Съдейки по постнатия откъс, книгата изглежда обещаваща. Ще видим.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Глупости на таркалета. Но има едно място в предложения ни откъс от книгата на Дичев, който обръща посоката на нападките на автора от обикновените хора от народа, от политиците в опозиция, към управляващите елити.

  Това е откъсът, в който Дичев ни казва, как Сталин и Хитлер създавали конспиративни теории, които да обясняват по задоволим за обществото начин техните злодеяния и престъпления. Забележете, това го правят СТАЛИН И ХИТЛЕР, ДОКАТО СА НА ВЛАСТ. Но не го правят тези, които са техни жертви и не притежават власт. А ако познаваме историята, ще видим, че почти винаги конспиративните теории се създават от управляващите, за да оправдаят своите неоправдаеми действия или престъпления. Докато злините, които злонамерените управляващи нанасят на своите народи, са толкова много и така жестоки в своята реалност, че на народите и дори на опозицията не им е необходимо да създават някакви си там теории, па били те и конспиративни, за да покажат злините, които са извършени и се вършат над тях.

  Е, и, разбира се, за да запазят влиянието си върху народа и да оправдаят извършваните от тях престъпления, управляващите обявяват, без обаче да доказват това, всяка изобличаваща ги история за безпочвена конспиративна теория.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#22] от "Schopenberg": За публиката - безполезен.
  ====================================

  По-точното е: ЗА ПУБЛИКАТА ВРЕДЕН!!!

 39. 39 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Не е нужно, зад едно събитие, революция да стои непременно конспирация, за да е продукт на съответните исторически процеси. Така в това че комунистическата върхушка сама е провалила социализма, за да заграби истинската икономическа власт, вместо да си стои макар и привилигирован, но все пак слуга на народа няма нищо конспиративно, а е обективен исторически процес. В индустриалната епоха работническата класа беше основната създаваща блага и се създадоха предпоставки за всичко това което видяхме през 20-ти век. Когато към края на същия този век света навлезе в информационната епоха нещата се промениха и съответно сриването на социалистическата система беше естествен резултат от това. Със или без конспирация резултата нямаше да бъде по-различен. Въобще, конспирациите, независимо дали реални или въображаеми, са само нещо като лесен начин хората да си обяснят историческите процеси (също както боговете са лесно обяснение на природните закони). Ето например Априлското въстание, освен национално-освободително е преди всичко българската буржоазна революция и започва с една истинска конспирация, в други страни, които не е имало от каква чужда власт да се освобождават революциие са си били чисто буржоазни, а в трети не е имало никакви истински революции и конспирации, но в крайна сметка резултата е един и същ и е бил неизбежен както и да са се развивали конкретните събития!

 40. 40 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Тази бъркотевина е част от конспиративно-пропагандната вълна, с която разните медии ни заливат. Натъпкана с "алтернативни факти", които не са факти, а измислици, статйката се опитва да обясни на автора си кой кой е в цялата измама, наречена политика!

 41. 41 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "Schopenberg":

  "Интелигентен" означава издигнат културално интелектуал, какъвто Дичев не е. Предполагам, че предложената по-горе помия не е за всеки, но всеки читател остава с впечатлението, че някой се опитва да го будалка. Хайде, молявса!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK