Широка лъка като пример

Кукери в Широка лъка. Снимката е архивна

© Асен Тонев

Кукери в Широка лъка. Снимката е архивнаИмаше доста случаи на села, отказващи да приютяват бежанци, но този е най-грозният. Все пак тук не става дума за тълпи или за млади брадати мъже. Тук става дума за две момчета, които са родени в Афганистан и са лишени от родителски грижи. И за това как цяло едно село се вдига срещу тях. При това – изключително категорично. И момчетата бяха преместени на друго място. Нямаше как


При такъв случай обществото автоматично се разделя на две части


По-голямата част възприема бежанците и мигрантите като враг, нашественик. Опитва се да брани "българските ценности". Втората част се надсмива над първата и вижда в това проява на тесногръдие. В същото време на втората част й става и тъжно, защото не това е светът, в който тя иска да живее. Това е един затворен кръг, от който няма как да се излезе, ако двете страни не започнат да водят диалог. А те живеят в една държава, колкото и несъвършена да е тя. И трябва да поемат отговорност за общото си бъдеще, вместо да се карат помежду си. Няма друг начин.
Всеки проблем може да бъде видян от различни страни. Първата страна може да се запита дали би й станало хубаво, ако когато тяхното дете отиде в Германия, другите живеещи в студентското общежитие се вдигнат на протест? Защото детето идва от България. От тази корумпирана държава, за която толкова много са чели. От тази държава, в която престъпността е престъпно висока. Политиците са корумпирани. И всичко останало, което са чели в техните медии.


Първата страна също така може да се попита какви са положителните и отрицателните следствия на членството ни в Европейския съюз. Отдавна не съм ходил в Широка лъка, но току-що се прибрах от Враца. Направи ми впечатление на колко места има ремонтирани сгради, включително държавни, и пред тях стоят табели, на които пише, че парите са дошли от еврофондове. Убеден съм, че и в Широка лъка са взимали пари от еврофондовете за нещо. Няма начин. Ако те не са взимали, някое от съседните села е взимало Или общината е взимала.


Тук веднага някой ще се провикне, че ние даваме пари на Европейския съюз, а той после ни ги връща обратно. Ще спомене и как се краде от еврофондовете. И няма да се сети да си зададе въпроса какво щеше да стане, ако тези пари не минаваха през Европейския съюз? Защото добре знаем, че разпределението на средства в България е като "Софийска вода" – голяма част от тръбите са стари, постоянно има течове и повече вода се губи по пътя, отколкото стига до нашите чешми. Не е ли по-разумно тези пари да минават през разпределителната станция на Евросъюза, та поне да търпим по-малки липси? И ако сме готови да приемем евросубсидиите, защо не сме готови да приемем официалната политика на ЕС по отношение на бежанците и мигрантите? Дали защото приемаме само това, което ни се поднася, но не искаме и да даваме? Дали не поставяме келепира на първо място във взаимоотношенията си дори помежду си?


Жителите на Широка лъка твърдят, че решението е взето отгоре, без да се допитат до тях. И в същото време канализират гнева си не към институциите, които са отговорни за това, а към две момчета, които са имали нещастието да се родят в Афганистан.


Това показва, че те не се опитват да решат проблема, а го прехвърлят на друг


И колко време ще трае това? Нима в последните години и за момент да сме спрели да се оплакваме, че в държавата ни проблемите се прехвърлят от институция на институция? Не трябва ли да използваме всеки конкретен случай, за да ги решаваме? Утре институциите могат да им спуснат друго решение. Опасявам се, че ако бежанци или мигранти не са в ядрото на този проблем, този път гневът ще отнесат институциите. Това е, което ме плаши.


Жителите на Широка лъка твърдят, че присъствието на тези две афганистански момчета ще урони престижа на селото като туристическа дестинация. Чух го по телевизията. И щяло да има отлив на туристи. Но нима част от Родопите не са с мюсюлманско население? Нима това е честно отношение към туристите? Нима това трябва да е политиката на местата, които са туристически дестинации?


Да пазят своето, без да приемат и грам от чуждото?


Не се ли е породила тъкмо по този начин културата в това село? Чрез диалог между различни култури? Не личи ли това дори в нашата чиния, където има кьопоолу, имамбаялдъ? И по тази логика не продават ли те своята култура. Не я ли превръщат в продукт, изпразнен от всякакъв смисъл? Не се ли отразява това върху отношението им към туристите? Не усещат ли, че по този начин те отглеждат консуматори на българщина, а не българи?


Жителите на Широка лъка твърдят, че децата не знаели български език и това било огромен проблем. Нямало да се интегрират, страхували се, че децата им ще ходят на училище с тези "опасни" момчета. Доколкото си спомням преди години в Широка лъка живееше един японец, който се беше запалил по българската култура и свиреше на гайда. Той постепенно научи български език и хората го харесваха. Тогава значи, че проблемът не е в липсата на владеенето на български, защото всеки чужденец би научил нашия език, стига да му се даде време. Ще кажат, че проблемът е в религията. И ще забравят, че самите японци имат будистка секта, която прави атентати в Токийското метро. Че през Втората световна война японците далеч не са били толкова миролюбиви, колкото са днес. Ще забравят и че самото християнство доста е зверствало по вековете.


За съжаление е по-лесно да гориш вещици и да хвърляш камъни


Тоест да реагираш първосигнално, отколкото да се замислиш. А отношението към японеца поставя за втори път въпроса за келепира. Нямаше ли да е друго отношението ако това не бяха деца, а възрастни мюсюлмани и те си бяха купили две огромни и скъпи къщи в града? И дали тогава щеше някой да го интересува дали хората идват от Афганистан, Ирак или откъдето и да е?


Втората група на свой ред може да се запита как би реагирала, ако някоя институция й прати в блока две деца от друга религия. Няма ли в този случай да не й стане особено приятно? И хората да се вдигнат на протест? Интересно би било срещу кого би бил протестът: срещу чужденците или срещу институциите? Но тук можем само да гадаем, защото картината е доста по-пъстра в града, защото в един блок живеят хора с доста по-пъстри и различни виждания за живота, отколкото живеят в едно село. В това няма отрицателна оценка спрямо хората по селата. Такава е действителността.


Втората група може да се запита и дали би й било приятно толкова лесно да бъде дамгосана от първата група? И дали този проблем не е двустранен? Дали двете групи не се дамгосват постоянно, вместо да вперят поглед в истинския проблем – институциите. Дали не се хаби повече енергия по линията на конфликта между "умните, красивите и толерантните" и "хората от народа", отколкото срещу отговорниците за проблемите.


Дали не се фокусираме върху приятелския огън


вместо да насочим мерника на действията си към истинския враг. И какво значи това "умните и красивите"? Голяма част от тях нито са умни, нито красиви. Те са просто хора, които живеят на друго място и съответно имат различен поглед върху живота. Какво означава "толерантните"?


Голяма част от тях не са толерантни към всичко, например дамгосват нетолерантните, а истинските толерантни хора биха били толерантни дори към онези, от които са отричани. И какво значи "хората от народа", патриотите и пр.? Нима това също не са хора, които първо не са всички бедни. И второ, голяма част от тях ползват благата на селото, притежават различен капитал от хората по градовете, защото разполагат с време и ресурси, които липсват по големите населени места? И не трябва ли двете групи да се опитват да водят някакъв диалог и да разберат, че обитават територия, която има конкретни управници, които би следвало да носят отговорност за действията си? Румънците го направиха, ние мълчим и се караме помежду си.


Ще завърша с историята на църквата "Света Богородица" в Широка лъка, защото в нея има много истина. Дали в Широка лъка са я забравили? Или я разказват на туристите, без да разбират смисъла й. Султан Махмуд втори дал на християните по-голяма религиозна свобода. Българите от Широка лъка, Чепеларе и Павелци се вдигнали, изпратили пратеници да молят за разрешение за църква и скоро им било разрешено. Избраното място било точно срещу конака на турския управник на селото – Смаил ага. Той и други мюсюлмани в селото се възпротивили на строежа, а при поставянето на първия камък самият Смаил ага дошъл с пушка и забранил да се строи, но Тодор Щурият му отговорил, че селото може да се вдигне, но камъкът – не.


Строежът продължил, но и мюсюлманите продължили да пречат на работата. Жителите на Широка лъка се оплакали в Пловдив и оттам изпратили сейменин, който трябвало да помогне за изграждането на църквата. Той се срещнал с мюсюлманите и те му казали, че не са съгласни. Той им отвърнал, че те не зачитат султанския ферман и щом такъв има, трябва не само да не възразяват, но и да помогнат за строежа. Разгневените местни мюсюлмани казали, че ако има ферман, ще се покорят на волята на султана. Сейменинът им прочел фермана, мюсюлманите се разотишли и повече не попречили на строежа. И така се родила една прекрасна църква. Може след това жителите на селото да са се редували да спят в нея, за да я опазят, но не бива и да забравят кой се е застъпил за нея, когато е трябвало.


Проблемът е, че ние нито имаме подобни управници. Нито проявяваме подобно отношение към законите. И ето какви неща се случват


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "Проблемът е, че ние нито имаме подобни управници. Нито проявяваме подобно отношение към законите. И ето какви неща се случват"
  Ето това е проблемът. Ако всичко ни е наред, то и хората ще се примирят и отношението ще е друго. А те са свикнали все да им се обещава, да ги лъжат, да ги крадат... Не виня тук хората от Широка лъка.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  Няма ''Втората група'', г-н Димитров - защитнико на отхвърлените вече от самата Меркел - Меркелски тези!
  По въпроса за мигрантите - българският народ не се дели на никакви групи!!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пак ли ще ревем за две циганчета ? Хората от Широка Лъка с какво са виновни ,че в света има изроди които предпочитат да заколят неверниците пред това да си гледат децата ! Афганистанците в голямата си цяло не се разбират с други народи не случайно там винаги е имало война.

 4. 4 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Диалог с "патрЕоти" и други поддатливи на стереотипи люде е невъзможен, именно поради тази причина. Те си набиват в канчетата от малки, че всички мюсюлмани са лоши, че всички от онзи регион са потенциалти терористи, че циганите са втора или трета категория хора... Какъв диалог? Диалог се води с разумни хора, а не с нацисти.

 5. 5 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Браво на гордите български жители на живописното местенце Широка Лъка! Който е чел историята знае, че те винаги са защитавали българщината и при много по-трудни условия. Те показаха, че при тях гражданското общество работи и има задружно действие за отсояване на общественият им общ интерес - а именно запазване на българщината и тяхното бъдеще - децата им! Сега знам, че ще се появят разни либерали и ще почнат да защитават така наречените "деца", дори и наистина да са на 16 и 17 години, нещо в което много се съмнявам, имайте предвид, че за Афганистан 16-17 години не са като за България 16-17 години. Там бойците се обучават от 11-12 години и на 15 вече са завършени войнци на исляма, на който му харесват да си ги вземе у тях да живеят до дъщерите му!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 6. 6 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Според Шериата тези две момчета не са деца. А ако им вземете мнението, ще разберете, че те няма да признаят друго право, освен Шериата.

 7. 7 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 746 Неутрално  В Дания тийнейджърка е обвинена в планиране на бомбени атентати

  16:34 • БТА
  По света / Сигурност •
  Датската прокуратура заяви, че срещу 16-годишно момиче са повдигнати обвинения за планиране на бомбени атентати срещу две училища в страната, предаде Асошиейтед прес.

  Тийнейджърката е обвинена в "извършване на подготвителни действия за направата на бомби", използвайки самоделното взривно вещество ТАТР, казаха от датската прокуратура.

  Момичето е посочило, че мишените й са били училище в град западно от Копенхаген и еврейско училище в столицата.

  Полицията е осуетила плана, като е арестувала момичето на 13 януари 2016 г. По случая е насрочен съдебен процес, който ще започне на 7 април в град Холбек, на северозапад от Копенхаген.

  Прокуратурата е оттеглила обвиненията за съучастие, първоначално повдигнати срещу 25-годишен мъж.

  Адвокатът на защитата заяви пред Асошиейтед прес, че клиентът му, който два пъти е бил в Сирия, ще бъде освободен по-късно днес.

  Самоличността на момичето и на мъжа са неизвестни.  Четирима задържани при антитерористична операция във Франция

  15:42 • от Борис Бъчваров
  По света / Сигурност
  Четирима души са арестувани в Монпелие, Южна Франция, по подозрение, че планират терористична атака. Сред задържаните са 22-годишен мъж и 16-годишната му приятелка.

  И двамата са познати на властите за връзки с радикалния ислям, след като в дома им били открити експлозиви и други материали за изработването на бомба. По непотвърдени сведения задържаните са подготвяли атентат в туристическа зона на Париж.

  Полицаите са попаднали на заподозрените чрез наблюдение на социалните мрежи. Франция остава в повишена готовност за възможни атаки на ислямисти. Страната е в състояние на извънредно положение от ноември 2015 година. 8. 8 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ето един пример какво направи едно такова "дете" от Афганистан на 17 години в Германия:

  http://www.mediapool.bg/arestuvaneto-na-afganistanets-za-iznasilvane-i-ubiystvo-predizvika-polemika-v-germaniya-news257386.html

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Господин Димитров,тука става дума за брутално незачитане мнението на местната власт-дали са 16 и 17 години казват(да ги наречем деца),те.Няма никакви документи.Да приемем,че са деца,ама на страната на ИД се бият и много по малки деца 12-13 годишни и то обучавани на джихат в лагери.В Широка лъка няма постоянно полицейско присъствие и хората с право се страхуват."Защото детето идва от България. От тази корумпирана държава, за която толкова много са чели."Няма примери за български деца които да участват в някакъв джихат,не е все едно и също.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Ще се абстрихирам от глупостите, които е писал автора, но истината е, че станахме прекалено злонамерени. И съм забелязал,че точно на най-хубавите места живеят най-лошите хора. Не знам на какво се дължи.

 11. 11 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 746 Неутрално  Бъдете сигурни, когато двете " деца " от Афганистан направят поредния золум в Широка Лъка , другарят Иван Димитров и всичките останали " Либерали " ще се правят на глухонеми. Просто на другаря Иван Димитров другарят Шорош му плаща едни пари, за да дращи и обяснява колко долни, лоши и гадни са Българите и колко хубави, прекрасни и възвишени са Афганистанците.

  Колко трябва да ти плащат, за да съдействаш собственият ти народ да бъде изтрит от лицето на земята, другарю Дитров ?

  Колко трябва да плащат, за да побликуват подобни пасквили и гнусни манипулаци срещу Българите ? 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Султан Махмуд втори дал на християните по-голяма религиозна свобода.
  ======================
  Либерален вой как - така някои заели позиция и се опънали на "общочовешките ценности", щото "на Запад" не правели така. На белгиеца като каза че България трябва да напусне ЕС щото не била "истински" европейска, либералните активисти само смутено му се иизвиниха. Тук клеймят ли клеймят. Чак султан за пример дават. Ами да си беше стоял султана в Турция не да завоюва чужди земи че после да "дава свобода". До къде стигнаха либералите, вековния ни поробител, османлиите, да ни ги дават за пример на българите.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  на аФтора ще кажа че има Закон за местното самоуправление и е хубаво да го прочее преди да пише а институциите да не го нарушават.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Тези бежанци следва да бъдат обучавани на български език и други хуманитарни дисциплини в лагери от затворен тип. Другите като разберат, че мигрантите у нас не биват пускани веднага на свобода, ще намалее и притока на незаконни мигранти през границата.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  [quote#14:"ck"]Тези бежанци [/quote]

  това НЕ СА бежанци !!! Това са нелегално нарушили държавната граница.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 752 Неутрално

  В случая двамата създават прецедент, който би послужил след това за нови подобни действия. Биха се отворили вратите за нови подобни, ако няма реакция. След реакцията няма да има нови подобни действия. Целта е постигната.

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  Дайте резултатите за Широка лъка
  от последните президентски и
  парламентарни избори
  Дайте да видим ЗА КОГО и за
  КОЯ ПАрТИЯ са гласували в
  Широката лъка
  Това ще обясни и корените
  на проблема
  Впрочем погледнете медиите
  С какво настроенията в
  тукашните медии са
  по-различни от тези
  в Широка лъка
  За какво говорим тогава

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#4] от "hutyapuylo":

  Иди им го обясни на тях първо бе човек. Те ще те убият. Ти затова предпочиташ да ревеш пред нас, наричайки ни расисти и нацисти. Но в момента, в който отидеш и почнеш да критикуваш ислямистите за техните действия те ще те убият.

  Е ти една хубава новина от преди 2 дни. В Афганистан са убити 6-ма служители на Червения кръст и 2-ма са отвлечени. Иди протестирай срещу тях и им обясни на тях как убийствата на невинни хора, които се опитват да ти помагат, са лошо нещо.

  https://www.nytimes.com/2017/02/08/world/asia/afghanistan-red-cross-icrc.html?_r=0

 19. 19 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 746 Неутрално  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За " либералите " закони все още няма открити. Те си правят каквото си искат. Законите важат за останалите. " Либералите " започват да пискат за спазването на законите само, когато на тях това им е изгодно.

  Двете Афганистански " Деца " абсолютно незаконно са проникнали на територията на Република България и по нейните закони трябва да лежат в затвора.

  Призовавам всеки който не ми вярва да премине през летище София опитвайки се да избегне граничен контрол. Моментално ще го арестуват и ще го закопчаят за най - близкия радиатор, а веднага след това ще го и съдят за опит за незаконно преминаване на границата.

  Нито един " Либерал " няма да започне да пищи или да пише статии за вас , нито " Българският " Хелзинкски Комитет ще ви защити " правата " , защото те много добре знаят, че вие сте престъпник и сте нарушили Българските закони.

  Случаят с двете Афганистански " Деца " е типичен случай, когато " либералите " не ги устройват Българските закони и те призовават за нарушаването им.
 20. 20 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Техният град - тяхното право. Никой от широка лъка не казва на димитров как да живее на жълтите павета

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  [quote#14:"ck"]Другите като разберат, че мигрантите у нас не биват пускани веднага на свобода, ще намалее и притока на незаконни мигранти през границата.
  [/quote]
  Достатъчно е в лагерите за емигранти
  освен български език да има и
  професионални курсове
  Емигрант който не се е устроил на
  работа да бъде връщан откъдето е дошел
  Това ще спре потока
  Защото това е поток на икономически
  емигранти търсещи охолния живот на
  Германия Франция и Шенген
  Ние не сме целта им
  Ние сме транзитна гара

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  [quote#4:"hutyapuylo"]с нацисти. [/quote]

  знаеш ли значението на обидите, които използваш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  [quote#21:"Hawaii"] български език да има и
  професионални курсове [/quote]
  много често са добре обучени по военните дела- да ги пратят в Афганистан като платени войници - ето едно добро за тях и за нас решение- елементарно е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Не става дума за дечица, а за младежи които са преминали ПЕША 3500 км- през пустини, планини, зони на военни конфликти и охранявани граници. Та, не ми говорете сказки... това първо.

  Второ, двама пича, живеещи в общество което е далеч от разбиранията на нашето общество се слагат по незнайно какъв принцип в едно училище, където децата са до 14 години. По стандартите на техния етнос, те са мъже които вече имат жени и деца. Адаптацията дали ще има? Дори с психолози, комуникатори и преводачи? А такива с афганистанците няма да дойдат в Широка Лъка. Да се оправят както могат местните... ето за такова безхаберие иде реч. Хората не са виновни...

 25. 25 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Гневно

  Г-н Иван Димитров,когато вземете тези две деца във вашия дом и видите за какво става въпрос тогава пишете двойно по голяма статия за ценностите на евро фондовете.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Кашата е забъркана с промяната на дефинициите. Бежанци-мигранти, деца-възрастни, право-желание. Единият прочит ни бил. Децата бежанци имат право. Другият възрастните мигранти имат желание...
  Това е в дъното на кризата - некоректните дефиниции...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  " И ако сме готови да приемем евросубсидиите, защо не сме готови да приемем официалната политика на ЕС по отношение на бежанците и мигрантите? "

  Защото е ПОГРЕШНА! Авторът вместо във Враца да отиде в Западна Европа и да види гетата с азиатски и африкански навлеци. Да види тоталното освинване на тия квартали, превръщането им в квартали от Африка и Азия и напускането им от местните европейци. Да научи от местните какво е истинското мнение на европейците за тия навлеци, което избягват открито да изказват поради страх да не бъдат осъдени за расизъм за най-малкия намек, че не харесват и не искат тия диваци в държавата си, а не като папагал да повтаря мантрите на политици, загубили връзка с действителността! За да бъде Европа каквато е сега, в продължение на векове европейците са преживели какво ли не, но са се трудили, борили и умирали за това по-добро бъдеще, а тия диваци искат да дойдат на готово и където се настанят превръщат мястото с същата кочина като тая, от която идват. Да си стоят в скапаните държави и да се потрудят да ги оправят. След 500 - 1000 години ще станат като Европа днес.
  Европа е много малка за да приеме всичките 3-4 милиарда диваци на тая планета и да си ги отглежда като домашни любимци.
  И авторът вместо да упреква другите, че не искат тия деца, да бе упрекнал и родителите им за безотговорното им размножаване и безхаберие към децата си. Повечето от пристигащите сами деца си имат родители, най-малкото някой е платил на трафиканти да ги докарат до тук, но за това не се говори, а ни се обяснява колко състрадателни трябва да сме.
  От всички тия ревльовци по медиите по несгодите на мигрантите, не ми е известно някой да е настанил мигранти в жилището си и да се грижи за тях . Отново на принципа - "Другари, дайте да дадете."

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трудно се чете подобен текст, съшит с бели, грантови конци. Авторът може би не знае, че българите преди години в Западна Европа без право на пребиваване, биваха затваряни в лагери и депортирани в България.
  И пак казвам - ако грантовете служеха по предназначение, а не за писане на глупости, щяхте да построите 5 звездни хотели за тези нашественици.

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Ясно е, че хората в България не искат държавата да се напълни със сирийци, афганистанци, пакистанци, иракчани, либийци и т.н., било то бежанци или икономически емигранти каквито са повечето, колкото по бързо се разбере това от политиците, толкова по-добре. В Афганистан нали уж наложиха демокрация. И къде е Афганистан къде е България ако някой иска да бяга от войната в Афганистан нека бяга в някоя от съседните държави, в Иран, Тюркменистан, Узбекистан и Таджекистан няма войни. Просто всички искат да се изтърсят в Европа, това не са никакви бежанци от войни.

 30. 30 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ян Хус е казал -"О, свещена простота" и "По ми е мил добрият немец, от лошия чех" Хитлер - "Бийте евреите" и "Славяните са тор за арийската нация". Лесно е да мразиш, по-трудно е да подадеш ръка. Омразата на Хитлер причини милиони убити и безбройни беди на народите и най-вече на тези, които бяха възпитани в омраза. Отровните плодове на кресливите ни "патриоти" са налице. Хора бдете.

 31. 31 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Дневник, тази статия не трябва ли да е в "Предозиране"?
  Хубаво давате примери, ама трябва да продължите паралела...
  Как ще се чувстваме, ако наскачат срещу нашите деца студенти в Германия - ами, няма да наскачат, защото най-вероятно нашите ще си плащат, за да учат и ще работят. На тези двама хубавци да им бяха връчили по един буквар и по една лопата за сняг и да видим ако залегнат здраво над тях дали няма да спечелят поне малко уважение?
  По въпроса със зверстването на християнството - да, зверствано е - от християни, мюсюлмани, будисти и просто масови убийци и военнопрестъпници без убеждения, защото агресивноста е неизменна част от човешката природа. Чест прави на тези, които се опитват да цивилизоват и облагородят тези напъни на тъмната страна на природата и ако трябва да сложите ръка на сърцето си - в последните десетилетия това са християните. Огромно количество ходжи проповядват човеконенавист, докато християнските духовници май вече са попреминали този противен период от развитие на религията.
  И последно - пълно безобразие е да се разкарват така хора като забравен багаж - единия ден тук, другия -там. Чиновниците, отговорни за това, са за едно хубаво конско и дисциплинарни мерки.

  slivizasmet.blogspot.com
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#30] от "fallada":
  [quote#30:"fallada"]. Хора бдете.[/quote]
  понеже бдим , чатова даваме отпор на ислямистката ИНВАЗИЯ. Хайде да ги вземеш у вас а ние ще дойдем да се учим от теб и ще те снимаме за телевизията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ох. Та и султана, та и кьопоолуто, та и будизма - голям миш маш. Няма да ви се получи диалога. Няма реализъм в нито една от двете страни. Едните са склонни към идеализъм, другите към негативизъм. Едните виждат дете сираче, жертва, другите - изнасилвач и терорист. В интерес на истината може да бъде и едното, и другото. Но няма кой да ни каже кое от двете е.

  Какъв диалог, какво обсъждаме, като не го знаем даже какво е?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 34. 34 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#1:"paf"] Ако всичко ни е наред, то и хората ще се примирят и отношението ще е друго. [/quote]
  Няма да е друго.
  Българинът е толерантен,но не е глупав.Живее с турци,руснаци,арменци,евреи и пр. безпроблемно.
  Тези не ги искаме и няма да се обясняваме защо.

  Няма да подпомагаме по никакъв начин завладяването на Европа от варвари,защото на тях им се живеело наготово.
  Ще пречим с всички сили.
  Автора,кажи какво не чу.

 35. 35 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#30:"fallada"]Лесно е да мразиш, по-трудно е да подадеш ръка. [/quote]

  Остави тая теоретична добронамереност и отиди и виж на място в Западна Европа какво се случва където се настанят тия диваци. Те никога не става европейци, а превръщат кварталите в част от Азия и Африка и европейците ги напускат прогонени от диващината им.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 36. 36 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#34] от "fresia":

  ++++++++++++++++++++++++++

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  Димитров - видя ли от коментарите, чè няма никакви различни мнения по въпроса за вашите мигрантски пришълци - камо ли да фантазираш, чè в българското общество имало ''две групи''!!!!
  Има една ''група'' с едно мнение - в България не ви щем паразитите!!!!
  Не прави повече жалки опити за инсинуации!!!!

  [email protected]
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  Управниците са представителната (най—добрата) извадка на народа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  Ми същите като в София са резултатите. Е и?

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#33] от "Офелия Груева":

  има стародавни науки, които помагат и са много полезни в случаи като този,
  [quote#33:"Офелия Груева"]Но няма кой да ни каже кое от двете е.

  Какъв диалог, какво обсъждаме, като не го знаем даже какво е? [/quote]

  налице са всички индиции за това, че институциите в този случай лъжат и заблуждават хората.
  Ако не беше така щяха ПРЕДВАРИТЕЛНО да отидат и да предупредят хората за тези мигранти и да ги уведомят за намеренията си а не да действат в духа на най- осъжданите през всички врмена тоталитарни практики !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  [quote#37:"karabastun"]Не прави повече жалки опити за инсинуации!!!![/quote]
  докато е жив поръчителят и има редовни плащаия , ще има и подобни писания. После ще си сменят имената и ще пишат дитирамби за следващия донор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 318 Неутрално

  А защо в Широка лъка - чисто християнско село, а не в Сливен в маалата или в някое разградско или кърджалийско село. Тъкмо по-мек и плавен ще бъде процеса на интеграция между по-мургави, мюсюлмани, говорещи турски език. Ние им пазим летището вместо те да си го пазят, а от благодарност да ги хрантутим и изпълняваме капризите. Те ще рушат и чупят лагера в Харманли, ще преследват момичета и жени пък ние да ги съжаляваме, че се родили в Афганистан?!

 43. 43 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#30] от "fallada":

  За лошият афганец нещо казва ли г-н Хус? Всички платени медии ореваха ефира за двамата афганистанци изгонени от Широка Лъка и никой не зададе въпросите притесняващи местното население. От къде знаете бе драги на колко години са ? От къде знаете, че са сираци? Документ ли си носят? Ако са сираци как са стигнали до Европа? Кой и защо им е финансирал воаяжа ? Все интересни въпросната.

 44. 44 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Автора !
  Не обвинявай цялото българско човечество , а ако ти се къса толкова сърцето и ако 2 момчета са толкова малко вземи да ги осиновиш . Или ти , или останалите ревльовци !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Много интересно, как един съвсем елементарен случай стана главна тема в средствата за масово осведомяване.
  Някой претупал на две на три задълженията си и вместо всичко да се реши от местната власт, като се търси най—доброто за всички засегнати, всички се юрнали да дават интервюта и да упражняват пустословие.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "« с нацисти». - цитат на коментар #4 от “hutyapuylo”

  знаеш ли значението на обидите, които използваш ?"

  Преди десетина дена под друга статия приложих ето това материалче, дето има и снимчица на Баш Нациста с голямо ''Н'' и на един ''симпатяга'' с чалмица в дружески мухабет:

  http://www.jewishvirtuallibrary.org/the-mufti-and-the-f-uuml-hrer

  Та белким форумните юди се подамислят и спрат да ръсят идиотизми...
  Пак съм ги надценил...Джобовете с подрънкващите вътре сребърници стават ли за мисловна дейност?!?

 47. 47 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 267 Весело

  Поредния либерастки вой..зарамете се..стига сте манипулирали общественото мнение в либерастко-толерастка посока.

 48. 48 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До DDR: Трябва да се действа бързо, защото от двама ще станат 10 после 100, ще тръгнат в глутници да насилват, ще се смесят с мангалите и нов Женски пазар.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Има няколко тези, които издишат напълно:
  1. Това, че взимаме пари от еврофондовете не ни прави слепи последователи на всякакви европейски политики. Напротив, ЕС е в криза и трябва да преосмисли целите си.

  2. Примера с японеца също е неудачен, това е бил културен и възпитан човек с професия и личен интерес към селото. Тук се касае за двама тийнейджъри.

  3. Да се отиваш да обясняваш на едни диви селяни, които са прочели най-много по две-три книги, не са видели свят, че ако те сега се отнесат добре с тези деца, то и към нашите деца в Германия ще се отнасят достойно, е арогантно. Няма такава аналогия и това е подигравка с едни простовати хора, направо опит за заблуда.
  Има и още.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Разбирателство казва авторът! С кого!!!
  С лица, потънали в циничен егоизъм, приемащи беззаконието, когато ги обслужва, но ритащи спрямо правото на другите, черпещи ресурси от европейския данъкоплатец, но отричащи неговия манталитет, издигащи попа като висш съветник и попиващи неговите внушения за затваряне на вратите, подобно на египетски жреци, обслужващи себе си в името на бога.
  И къде да отидат афганистанците според туземците от Широка "християнска душа"! Другаде! Колко лесно. Ами ако другаде настояват и от там да ги махнат.
  Да ходят в Европа. Ами ако ни спрат евросубсидиите, каквито призиви сме чували!
  Да се махат от България, защото са маргинали. Ами тези, дето поркат и се таковат по манастирите, по-малки маргинали ли са! Да изгоним и тях!
  Разделението тепърва ще се задълбочава и не за друго, а защото селският тарикатлък надделява над толерантността под пасивния и ехиден поглед на институциите.

 51. 51 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Естествено, че институциите са виновни. За момент да приемем, че това са наистина нормални човешки същества, които до вчера са пасли козите, има и милиони такива хора в Афганистан, не са всичките главорези. Та трябваше ли да ги пратят, без да попитат има ли условия, има ли подготвени хора, има ли подходяща среда? Има ли педагози с подход към лица със специални нужди? Ами няма, конкретно по малките населени места. Има ли социални работници в Широка лъка, които да могат да общуват "с такива лица"? Явно няма. Има ли общност, от която могат да излязат доброволци? Ами очевидно и това няма. Въобще не им е било там мястото при това положение. Както и друг път съм казвала, на хартия сме прекрасна държава, чудесни закони приехме по европейски стандарти - извадили са двете непридружени млади момчета от лагера, за да не се поддават на лошо влияние от по-възрастните, сред които със сигурност има и с по-екстремистки нагласи, има и агресивни, абе като един малък затвор си е. Влизаш там, и ставаш "човек". Опазили са ги, дали са им шанс. Това правилно, ама после какво? Захвърляш ги в едно село да се чудят какво да ги правят местните хора... Разбира се, че институциите имат най-голяма вина! Едни пари са усвоени, отчетени са едни дейности, а резултата?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 52. 52 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз с никой няма да се разбирам.

 53. 53 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Гневно

  Пфу, егати текста! Манипулация до манипулация, няма едно нормално изречение. То бива да си полезен идиот, ама авторовата подлизурщина просто минава всякакви граници. Да ми обяснява нагло, че сме имали имамбаялдъ и "справедлив" султан за управник, като пропуска "момента" с 500-годишното РОБСТВО! Да отрича разлика между религии, като се позовава на МИНАЛОТО и го ПРИРАВНЯВА с настоящето! Да прави безумни и изцяло теоретични сравнения с български деца, които са дотолкова несъстоятелни, че и най-отнесеният читател няма да им повярва...
  Отврат.
  Честно, повръща ми се от идиоти, полезни или не!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 54. 54 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#29:"Modestmouse"]Ясно е, че хората в България не искат държавата да се напълни със сирийци, афганистанци, пакистанци, иракчани, либийци и т.н., било то бежанци или икономически емигранти каквито са повечето, колкото по бързо се разбере това от политиците, толкова по-добре. [/quote]
  Те нашите го знаят, ама дали го казаха на Меркел? Или ги е страх да не си развалят рахатлъка и да им се засегне далаверата с фондовете? Не съм чула като Орбан да казват в прав текст - хора, правите грешка! Мън-мън, вижте колко сме добрички, дайте пари. Е така изглежда отстрани участието ни в европейската политика.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 55. 55 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#53] от "els_g":

  Ние сме превзети и ставаме част от Османската империя. Ако искаш да си роб- моля , бъди. В тоя империя няма роби. Имаме си имоти, професии и общи данъци. Единствените ограничения са за религиозните храмове- големината им. Прегледай се. Гледай филми за роби. Ние не сме били роби, но сме станали нещо по- лошо и то заради Османската империя--ПРОСТИ ЛЪЖЛИВИ СЕЛЯНИ
  Такива сме и досега. Ходим да работиме по чужди държави- влачиме се като мърши и се подлагаме, но и там одумваме местните, които ни дават работа. Ние сме супер умни, мнооого бели и недооценени. Не сме народ, а мърша. Ако дойдат от Катар министерска делегация в Широка лъка ще им направят тия същите- директорка и кмет и - свирка на площада. Бащите ще си тикат момичетата за брак.

 56. 56 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не бива да укорявате хората от Широка лъка, ше взимат превантивни мерки да не се допускат потенциални диваци в селото.

 57. 57 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "grayeagle":

  " В тоя империя няма роби. "


  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_Ottoman_Empire

  След тази долнопробна лъжа се отказах да чета последващите словоблудства...

 58. 58 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Не може да се каже че обществото е разделено, освен ако се смята че не повече от 2% толерасти са някакво разделение, пък и те вече се топят като снега. КАЙТО ИСКА "БЕЖАНЦИ" ДА ДАДЕ ЛИЧЕН ПРИЕМР И ДА СИ ГИ ЗАСЕЛИ ВКЪШИ!!!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 59. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#53] от "els_g":

  ” с 500-годишното РОБСТВО” —колко много потомци на роби имало ;—).
  Добре, че дедите ми не са били роби а нормални поданици на няколко империи,три царства и една народна република.
  Ще ходя да запаля една свещ за Иван Хаджийски—голям човек, тънък психолог.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сигурно има платени грантове щом 2 дена се набиват канчета колко сме зли и не сме били приели талибани сред децата си на незнайно каква възраст, пропътували половин свят да се довлекат тук. Айде у левобс рази толерастия и авторът да си ги прибира у тях.

 62. 62 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#58] от "vinetu":
  не повече от 2% толерасти
  Не повече от 20 платени драскача от портала ''халтура'', които само праскат минуси на мненията под пасквилчето ''Широка лъка като пример'' и не смеят да се обадят!
  Даже и Иван Димитров не забелязвам да е проявил смелост - да се покаже във форума да си защити явно натрапеното му от някого мнение за фалшивите си тези!!!!

  [email protected]
 63. 63 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "wnw04489661":


  Не, ще търсят виновните средбългарите. За бунта в Харманли НПОта казаха, че българите са виновни.

 64. 64 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#61] от "bee":

  Никой не иска тези, които нищо не правят, нищо не могат, не принасят ползи за хазната, единствено черпят, не създават полезен продукт и живеят от манипулации. На това отгоре могат да се окажат религиозни фундаменталисти.
  В този смисъл можеш ли да ми кажеш какво предимство имат всички служители на вероизповеданията пред двамата афганистанци?

 65. 65 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално


  До коментар [#34] от "fresia":

  Абсолютно. Е къщата си не съм длъжна да се обвснявам кой да дойда и кого да харесвам. Още повече са ми го натрапват. Не може ддно мслцинство "толерантни леви" , да ми решават вместо мен, да призовават за нарушаване на законите, за да получат грантове след това.

 66. 66 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#27] от "quatro_4x3":


  Въпросът е защо за някои страни това не е политика, а за нас трябва да бъде, осибено сло е вредна и опасна?

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  "Все пак тук не става дума за тълпи или за млади брадати мъже."

  О нима? Сладки дечица на по 6-7 годинки, а? И как решихте, че НЕ става дума за млади мъже? Определихте им възрастта медицински ли? Нека напомня, че едно такова "дете" в Швеция уби доброволка, която работеше в такъв дом, на съда се оказа че не е на 17. Така че прави са хората.

  Докато не започнете медицински да им определяте възрастта хората имат пълно право да не вярват.

  Нека напомня и още нещо - в Норвегия се установи след медицински преглед, че над 80% от въпросните "деца" са излъгали за възрастта си и съвсем не са деца. Подобно е положението и в Дания. В Швеция въведоха такова медицинско определяне на възрастта, ама не съобщиха за резултатите. Вероятно защото не са хубави. Ако беше се потвърдило че повечето наистина са деца, щяха да ни проглушат ушите: "Ето видяхте ли?!

 68. 68 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "foure":


  На тези въпросо либерасто- толерастите мълчат. Не са удобни въпроси.

 69. 69 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#57] от "marrad":

  И прочете ли внимателно. Отнася се за хора и съсловия, / по нашите територии ги няма както виждаш от написаното/, които имат белези на робство. Това е характерно за цялото средновековие в държави като тая и Русия. Крепостния селянин може....да се приравни на роб. Но не е роб. Роба се продава свободно, децата му също са ти роби и можеш да разполагаш с живота му свободно/държавата няма право върху него/, а само собственика му. Иди в Копривщица- къщата на Каблешкови и други роби. Малки палати са.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Понеже държавните органи не си вършат работата, остава гражданите да се разправят. Няма кой да каже ,право ли или криво.

 71. 71 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#58:"vinetu"]Не може да се каже че обществото е разделено, освен ако се смята че не повече от 2% толерасти са някакво разделение, пък и те вече се топят като снега. КАЙТО ИСКА "БЕЖАНЦИ" ДА ДАДЕ ЛИЧЕН ПРИЕМР И ДА СИ ГИ ЗАСЕЛИ ВКЪШИ!!![/quote]
  Никой не иска бежанци. Пак нищо не сте разбрали. Категорично НЕ ГИ ИСКА НИКОЙ! Даже "толерастите" не ги искат, само апелират за хуманно отношение. Оплачете се от политиците. Меркел да не би от толерантност да ги призова - напротив, съвсем рационални подбуди. Каквито имаха и тези, които им организираха трансферите. А ние искаме или не, вече са тук. И въпросът сега е: като животни ли ще ги третираме, или като хора? Така ги виждат нещата "толерастите". И хубавото е, че след като са само 2%, би трябвало политиците да се съобразят с желанието на мнозинството. Ама защо не се обърнете към тях, ами наливате цялата енергия на протеста срещу тия 2% романтици? Не мислите ли, че който е имал интерес да се наводни Европа с мигранти, точно на това е разчитал - вместо единна политика - разделение сред хората и сред държавите? Аз казах какво искам - искам българските политици да престанат да бъдат едни йес-мени в европейската политика и да изразят ясно желанието на народа. Както други техни колеги правят. ЕС трябва да излезе с единно решение на въпроса и с единна политика. Иначе става страшно. Идват избори, използвайте това за да поставяте въпроса. Не само за пенсии и заплати да се говори. Не се разпилявайте в нападки един към друг. Това с нищо няма да помогне.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#29:"Modestmouse"]нека бяга в някоя от съседните държави, в Иран, Тюркменистан, Узбекистан и Таджекистан[/quote]

  До коментар [#29] от "Modestmouse":

  В съседните страни не ги искат. В Пакистан имаше много афганистански бежанци, но напоследък започнаха да ги депортират след като им изтече разрешителното за престой. Чудя се ЗАЩО ли не ги искат дори и там?

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Гневно

  До коментар [#69] от "grayeagle":

  какво знаеш ти за Копривщица та даваш "примери" ! Каблешков за какво се бори и си дава живота ? Как мислиш !!!???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#72] от "libertariansky":

  ти откога стана толкова сведущ по някакви "хуманитарни норми"? Я ни осветли малко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#69] от "grayeagle":

  Много е сложно да обясняваш на хора, който не желаят да мислят.Вече 135 години поколения на ред са промивани с пропагандата за робството и освободителите.Защо ли —мисля, че за Вас отговорът не е проблем. Въпросът е колко дълго още ще живееме с митс, че дедите ни са били безправни роби и сме длъжни до като свят светува някому.Докога ще се крие цялата истина за войната от 1877—78?. Много се спекулира, че видите ли българите сме толерантни— ама не се учи какво е ставало 1913 в Родопите и Гюмюрджинско и което също спомага да загубиме Беломорска Тракия. (мнозинството от населението желае или да е в отделна република или към Турция).Та така, много въпроси, никакви отговори...
  И не на писледно място—не би ли трябвало националният празник да е обявяването на независимостта, чисто български акт, вмест краят на една война между две империи?.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 77. 77 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  https://www.flickr.com/photos/velokin/29251643924/
  Надпис на общината в Мадрид. Август 2016 г.

  Post tenebras spero lucem
 78. 78 Профил на Svetlozar Ivanov
  Svetlozar Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, какво би се случило на две български момчета , на същата възраст, ако решат да предприемат пътешествие до Индия примерно, но не по установения ред, а пресичайки нелегално границите на Турция, Иран, Авганистан, и т.н., без никакви документи, и носейки в пазвите си по 10 - 15 хил евро за плащане на каналджии и граничари ? Да оставим настрана факта, че в най бедната страна в Европа - България, това е непосилна сума за по голямата част от населението !

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#76] от "DDR":

  извинявай но ти какво образование имаш ? и доколко си запознат с историята и историческите извори за тези доста близки в исторически смисъл събития и времена ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "grayeagle":

  [quote#55:"grayeagle"]Ние сме превзети и ставаме част от Османската империя. Ако искаш да си роб- моля , бъди. В тоя империя няма роби.[/quote]

  Вижте, манипулацията ви няма да мине. Първо, стесняването на значението на понятието "роб" само до класическите роби на робовладелския строй може да служи на туркофилите и толерастите само за пред спонсорите им. Да, не сме имали чак толкова "чисто", класическо робство, макар че в началото е било доста подобно - да си спомняте случайно "трите синджири роби" - и това е, защото българските поробители НЕ са римляни или бели американци, а ИСЛЯМСКИ нашественици. Спецификата на обществените отношения при тях се определя от постулатите на исляма и шериата. Които дори и сега не се свенят да говорят за, примерно, "сексуални робини" и да практикуват форми на робство. Според вас, това очевидно НЕ е робство - щом не се побира в класическите рамки.

  Второ, за мен е гордост това, че ВЪПРЕКИ ужасната изостаналост на общественото ни развитие по причина на наложената ни примитивна форма на управление и потисничество на османците, българският народ бързо започва да се развива след Освобождението. Ако не се намирахме на такова стратегически важно геополитическо място, съм сигурна, че щяхме да наваксаме изоставането и дори да станем лидер. Защото българите милеят за "наука" и уважават учението. Докато го има този ученолюбив дух, ще имаме възможност за прогрес и развитие.

  За разлика от вас, аз обичам своя народ, който е успял да се съхрани въпреки ужасните условия, и нямам намерение да отричам неговото минало, за да печеля жалките сребърници на спонсори. Естествено е да има лоши последствия от тези 500 години, но да плюеш рода, от който произлизаш, показва наистина висока степен на самоомраза и самоотричане. Това може да ви разболее в най-буквалния смисъл. Така че, моля, последвайте си съвета и идете да се прегледате вие.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 81. 81 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#79] от "КМЕТ В СЯНКА":

  АОНСУ

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 82. 82 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#80] от "els_g":

  " ...За разлика от вас, аз обичам своя народ, ..."

  Съмнявам се точно българският да е неговият народ ...

 83. 83 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Едни такива брадати "афганистанчета" бяха в основата на бунта в Харманли. И какво дтсна там, защо нищо не пишат медиите, кой плати щетите, има ли осъдени или това не е платено от грантовете?

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#81] от "DDR":

  Мерси. Усетих, че историята не е силната ви страна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "realguru":

  Това е все едно да кажеш "всички българи са клошари" защото по улиците се срещат доста такива, или "всички българи са неграмотни чалгари" - на същия принцип. Дано някога схванеш...

 86. 86 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#82] от "marrad":


  [quote#82:"marrad"]Съмнявам се точно българският да е неговият народ ...[/quote]

  И аз.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 87. 87 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#69] от "grayeagle":

  Горното умотворение цели отново да убеди форумната публика, че в Отоманската империя РОБСТВО ( и роби съответно) не е имало !!!
  Обаче за зла участ на старателния ни ''убедител'' в цитираната от мен статия се прокрадват издайническите словца:
  '' ... , a firman of Sultan Mahmud II gave freedom to white slaves. ...''
  Глупав султан бе ...!!! Че то РОБСТВО и роби няма - щото го твърди всесведущият ''greyeagle"!!! - a тоя Ще освобождава с ферман(!!!) нещо , дето въобще никога не го е имало!!!
  Но ти си скромен и няма да заявиш в прав текст, че султанът - за разлика от тебе - идея си е нямал за реалностите във владенията му ... нали?

 88. 88 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тук става дума за две момчета, които са родени в Афганистан и са лишени от родителски грижи......
  .............
  ЕС даде безвъзмездно на Афганистан 3 млд € да си оправя бъкиите.
  Български войници и техни колеги от Нато ги пазят от лошите афгаництанци на место.
  Децата не са деца, а младежи, които търсят мекото, а родителите им са може би във ФРГ, а може и при талибаните.
  Някой може ли да каже със сигурност, какви са тези "деца"? Бъдещи терористи или просто социални туристи?Не. Тогава жителите на България са прави, да мислят първо за себе си, а псоле за някви си навлеци, които никой не е канил.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#89] от "libertariansky":

  не ми пиши опорки а ми цитирай какви са "хуманитарните норми".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#85] от "hutyapuylo":

  Това което казваш е вярно. Но нека да го обърнем, за да видиш ти разликата.

  Обърнато съответства на "всички клошари са българи". Което определено не е вярно. Има клошари в почти всички държави.

  Не всички ислямисти са терористи - това е вярно. Но всички терористи са ислямисти (или 99%) също е вярно.

  Надявам се виждаш разликата, вече. Сега ми обясни защо няма терористи от другите религии или няма терористи атеисти.

 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  [quote#89:"libertariansky"]водеща сила в българия[/quote]
  и малко правопис

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 93 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#51:"Офелия Груева"] да приемем, че това са наистина нормални човешки същества, които до вчера са пасли козите, има и милиони такива хора в Афганистан, не са всичките главорези.[/quote]

  В Афганистан никой няма да ти повери да му пасеш козите, ако не си главорез. Нали на втория ден ще се върнеш без стадото.

  /не се чете/
 94. 94 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  [quote#93:"Тони Шнайдера"]В Афганистан никой няма да ти повери да му пасеш козите, ако не си главорез.[/quote]
  Личен опит?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 95. 95 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#94:"DDR"]Личен опит? [/quote]

  Да - с пишман козари като теб

  /не се чете/
 96. 96 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  на тази възраст не може да говорим за дечица, все пак това на практика са млади мъже, друг въпрос е какъв развален телефон доведе до тази ситуация

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 97. 97 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#95] от "Тони Шнайдера":

  Коза с твойто име в теВтера немам. Сигурно си бил при некой друг чобанин.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 98. 98 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  големия проблем е че когато опитаме да издържаме пришълците с толкова пари с колкото изкарва средния българин ни обвиняват в геноцид, явно ние сме корава нация щом се справяме с толкова

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 99. 99 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#80] от "els_g":

  Виж, другарю. Бив член съм на вмро. Не мога да понасям долните ни номера и не ща и да чуя за тях. По време на народния съд, кой ни изби. Българите. Кой си кръсти храма на човек/приел исляма и с шлем покрит със строфи от корана/, който никога не е бил у нас- Александър Невски. Кой си доведе царе от чужбина- нали сме велики, защо великото народно събрание на се оказа на висота- да избере българи начело. Кой търпя векове да му пишат на гръцки. Кой въведе задължетелен руски в училищата- от 1945-89г. Българите. Кой се продава най- лесно от европейските народи, и на най- ниска ставка. Българите. Кой не каза на хората, че има ядрена авария и те се изборазболяха от рак. Българите. Кой обра спестяванията на хората в банките. Българите. Кой пусна македонисти в пиринско. Българите. Кой построи металургичен комбинат до столицата си , без да има руда, за да изтрови поколения. Българите. Айде раздавай си нискочелия париотизъм на безкнижни.

 100. 100 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#71] от "Офелия Груева":

  "А ние искаме или не, вече са тук". СЪД ЗА НЕЛЕГАЛНО ПРЕМИНАВАНЕ, ИЗЛЕЖАВАНЕ НА ПРИСЪДАТА И ДЕПОРТАЦИЯ. ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ТУК!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK