Алхимия: от страхове - надежда!

Алхимия: от страхове - надежда!

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" препечатва текста от портал "Култура".


"Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!"


Най-после един честен лозунг за предстоящата кампания! Жалко, че ГЕРБ го свалиха, но сега пък БСП може спокойно да им го вземат, защото те са се засилили да станат основните търговци на страх на едро, като изместят от пазара амбулантните патриоти.
Страхуването стана доходоносен политически бизнес. Турци идват отдолу, бежанци-друговерци настъпват (в Широка Лъка даже), бомби гърмят навсякъде, краят на либерализма, капитализма, демократизма , мултикултурализма и астигматизма също вече се виждат зад ъгъла (или под някакъв ъгъл).


Всъщност не е важно край на какво, важното е, че идва КРАЙ. A краят плаши. Затова е хубаво да се сложи за водач на листа някой баш апокалиптик.


Апокалиптик-милиционер-политик; апокалиптик-милиционер-политик Това явно се предлага като печеливша формула за изборите. А може дори и без политик в листите.


"България умира – гласувайте за мен!" е също хубав слоган.


***
Основният апокалиптик на западната левица в момента е иначе уважаваният немски професор Волфган Щреек (Wolfgang Streek). По неговата теория капитализмът си отива, защото не може вече да се справя със собствените си противоречия – на изучавалите Маркс това сигурно звучи познато. Новото е в механиката на краха. Според Щреек, навлизаме в режим на нисък растеж, засилващо се неравенство и нарастващ дълг на държавите, който започва да става неуправляем.


Традиционно демокрацията и капитализмът са съжителствали добре, когато има висок икономически растеж, равномерно разпределение на благата и достъп до кредит, който не води до натрупване на невъзможен дълг. Според Щреек нищо от това в момента не е налице, което е и причината за неминуемия крах.


Капитализмът "откупува" време до своя край, като трупа дългове по най-различни начини. С тези пари напреженията временно се успокояват, но само временно.


Щреeк няма алтернатива на капитализма. Това, че нещо няма алтернатива, не означава, че то няма да се срути.
Той е носталгик по класическата социалдемокрация, която е успявала да сложи "юзда" на неравенството със силни профсъюзи, колективни договори и социално-икономически права. Но след Блеър професорът загубил надежда, че политиката може да контролира "комодификацията" на труда. Дори днес част от тезите му звучат леко конспиративно: например, че миграцията е капиталистически план за доставка на евтина работна ръка, която да снижи работническите заплати на Запад.


Какво да прави левицата в една пред-апокалиптична ситуация? Щреeк няма ясно решение. Възторгва се от протестите. Те "плашат властта до (тук той използва разговорна дума за дефекация). Повече такава уплаха трябва да се случва. Властта трябва да разбере, че са нужни специални усилия, за да накарат хората да си траят".


Щреeк създава такава уплаха не с протести, а с графики.


***


Методът на Корнелия Нинова в генерирането на страх и уплаха е друг: той е разработен в предизборната програма на БСП. Социалистите вече се наместиха в нишата на анти-мигрантското говорене и засенчиха останалите там "патриоти".


Новото е, че в програмата на БСП влиза създаването на неконтролируема "дългова държава" (по Щреeк). Милиардите започнаха да се трупат на дузини, а обещанията на БСП не престават. Характерното за програмата е следното:


Първо, парите няма да дойдат от повече данъци. БСП планира да въведе само козметични промени в данъчната система, от които на практика няма да има съществени бюджетни постъпления.


Второ, новите милиарди остава да дойдат от дълг. Вярно е, че България е под прага на "правилото" от 60% дълг от БВП. Но в малка по размер икономика като нашата, то бързо може да се наруши. В крайна сметка при около 50 милиарда евро БВП, ако построим АЕЦ "Белене" за 12 милиарда – това са още над 20% дълг. Добавете още 4-5 милиарда за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", още толкова за "директна газова връзка с Русия", един милиард за "Бургас-Александруполис" или нещо подобно, добавете 500 милиона на година за развитие на изостанали райони и дребни суми за повишаване на заплати и гарантиране на кредити за жилище на младите Какъвто и калкулатор да ползвате, сметката с милиардите започва да не излиза.


Трето, дългът, който предлагат да натрупат Нинова и компания, ще отиде основно за руска инфраструктура на българска територия. Под "руска" имам предвид произведена и обслужвана от Русия. Възможно е един ден българските граждани да започнат да печелят от тези инвестиции. Възможно е и обратното. Но така или иначе това няма да стане ясно по време на един евентуален мандат на БСП след март 2017 г.


Четвърто, обещанията за повишаване на доходите са сравнително малка част от предложената "дългова държава". Нинова признава за 1,9 млрд. лева на година, което за мандат е "само" 7,6 млрд. Само "Белене" ще е двойно повече, обаче, така че тук има известна неяснота. Но най-важното е, че парите ще отидат или за 1) руски инвестиции , или за 2) вдигане на пенсии и подпомагане на фирми от БСП доминирани региони. Доста повече за 1) отколкото за 2).


***
Какво целят социалистите с тази програма? Изберете си от следните възможности:

 • да съсипят капитализма, използвайки вътрешните му противоречия;
  да уплашат привържениците на демокрацията и капитализма (до "дефекация" по Щреек);
  да поуправляват и натрупат облаги, докато капитализмът си "купува" време с нови дългове;
  да убедят още повече свои привърженици, че КРАЯТ идва;
  да отложат КРАЯ с някоя друга година;
  да превърнат страховете на хората в надежда за нацията.
***


Щреек е високо ценен от сегашното ръководство на лейбъристите във Великобритания. С този апокалиптичен светоглед не е чудно, че партията на Корбин е на път да се превърне в най-безполезната и безсмислена левица в ЕС (а скоро всъщност извън него). БСП може да се поучи от този печален опит и да поукроти малко емоционалния си нагон към КРАЯ. Да поеме дълбоко въздух и да спре да дава вид, че се готви да управлява като за последно!


Тези, които са й опозиция, също могат да й помогнат, вместо да се делят на жълтопаветници и чепове за зеле.
_______________


How Will Capitalism End? New Left Review 87 (2014) https://newleftreview.org/II/87/wolfgang-streeck-how-will-capitalism-end


Щрейк в интервю пред "Гардиън". https://www.theguardian.com/books/2016/dec/09/wolfgang-streeck-the-german-economist-calling-time-on-capitalism


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Хубав анализ за хора, които мислят и разсъждават. За съжаление, в България остават все по-малко. Сметката ще я плащаме всички, независимо от избора ни. Но много грешки ни се насъбраха. Нямаме право повече да грешим. Тези, които продават България обаче, трябва да са вън от властта, не задълго, а завинаги.

 2. 2 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#0:"автора"]По неговата теория капитализмът си отива, защото не може вече да се справя със собствените си противоречия – на изучавалите Маркс това сигурно звучи познато. [/quote]
  Маркс стига до това, но прави няколко допускания, най-значимото от което е, че пренебрегва (тогава всъщност това не е толкова изразено) движението на стоки и капитали между държавите и не оценява точно най-големия актив в икономиката.. Но за него толкова.
  Най-добрия начин за избягване на края е да не се гласува за БСП, ДПС и псевдопатриотите.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Някой да каже ЕДНО УСПЕШНО управление от комунистите, за да ме убеди, че трябва да гласувам за тях???

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Комунистите винаги са експлоатирали страховете на хората. Винаги са насаждали страхове и винаги са обещавали, обещавали обещавали. Светло бъдеще (никога светло настояще), равенство, помощи, заплати. И в крайна винаги винаги са изхарчвали и открадвали парите. И после наново насаждане на страхове и обещания щото хората са прости и се ловят отново и отново на същите празни лакърдии. А че има малоумни социалисти в Западна Европа не е новост, винаги ги е имало и винаги ще ги има.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#3:"4ort"]Някой да каже ЕДНО УСПЕШНО управление от комунистите, за да ме убеди, че трябва да гласувам за тях??? [/quote]
  Кастро, Чавес, Ким Чен Ир, тавариш Брежняв, гаспадин Пут-ин... още десетки мога да изредя.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#5] от "Радан-Издислав Кънев":

  Аз питам за успешни.
  Тия са БЕЗАНАЛОГОВИ, заедно с това на Мадуро.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  поредната поръчкова дописка. А боце на какво залага - пак на страх> патриотите - на страх ! ДПС - на Страх и т.н. !!!
  Смешен плач.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Алхимия: от страхове , че ви спират парите - ТОВА личи!!!
  А може ли Люси Димова да изчака и да редактира Даниел Смилов - вместо да излага и себе си, която я уважавам -да не бърза портълът да лапа грантове е така по инерция...
  А стига - НОСТАЛГИЯ - , но само временно...Люся ?
  Можеш ли да пишеш или е ЗАБРАНЕНО !!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Този лозунг бнеше голям гаф от страна на герберите. Толкова ли не се намери един, който да се сети, че тълкуването на "да превърнем страховете на хората в надежда" може да им донесе куп неприятности. Все пак го свалиха, защото щеше да е голям срам, ако продължаваха да го "размахват" наляво и десно

 10. 10 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Да, това "страховете в надежда" е много точно и изразително име за партийна стратегия. Но е само за вътрешна употреба - в партийната кухня.
  Не бива да се показва на избирателя, че партията вижда страховете му (или че сама създава страховете му) за да ги употреби.
  Но това е и стар търговски похват - FUD (Fear Uncertainty and Doubt) - ако не се страхува клиента, трябва да му създадеш страхове, за да си продадеш стоката.

 11. 11 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#2:"Uprsport"]но прави няколко допускания, най-значимото от което е, че пренебрегва (тогава всъщност това не е толкова изразено) движението на стоки и капитали между държавите[/quote]

  Та относно Маркс и неговите "пренебрегвания" - няколко цитата:
  "Едрата индустрия създаде световния пазар, подготвен с откриването на Америка. Световният пазар предизвика колосално развитие на търговията, корабоплаването
  и сухопътните съобщения. ...

  Всеки от тези стадии в развитието на буржоазията се придружаваше от съответен политически напредък. Буржоазията изигра в историята извънредно революционна роля.

  Нуждата от все по-широк пласмент на нейните продукти гони буржоазията по цялото земно кълбо. Тя навсякъде трябва да проникне, навсякъде да се настани, навсякъде да установи връзки.
  Чрез експлоатацията на световния пазар буржоазията превърна производството и потреблението на всички страни в космополитически. За голямо огорчение на реакционерите тя изтръгна изпод нозете на индустрията националната почва.

  С бързото усъвършенстване на всички средства за производство, с безкрайно улеснените съобщения буржоазията въвлича в цивилизацията всички нации, включително и най-варварските. Тя принуждава всички нации да усвоят буржоазния начин на производство, ако не искат да загинат;
  тя ги принуждава да въведат у тях си така наречената цивилизация, т.е. да станат буржоа.

  Както направи селото зависимо от града, така тя направи варварските и полуварварските страни зависими от цивилизованите, селските народи - зависими от буржоазните народи, Изтока - зависим от Запада."

  Това е написано и публикувано преди 169 години (1848) в Комунистическия манифест.
  В някои отношения Маркс и Енгелс са били великолепни политолози, въпреки че във всичко останало са чиста проба утописти.
  Мисълта ми е, че марксизмът трябва да се познава, когато се говори и пише за него. Точно онова, което отричате, е неговата основна теза: световно производство, световна държава, заличаваща националните, съответно световна наемна работна ръка (знаете лозунга - пролетарии от вси страни, съединявайте се...), световна революция!

  А от гледна точка на икономическата наука Маркс е сред значимите за времето си учени, но не и велик.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Да живее апокалипсисът. Да видим дали хората на изборите ще се държат като маймуна пред питон преди да бъде погълната или като бавно сваряваща се жаба

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Капитализмът е само-разрушаваща се система. Колкото повече гони печалбата,толкова повече "произвежда" инфлация. Трябва да си напълно кьорав за да не го виждаш! Великите и устойчиви общества в историята са тези,които създават потребности,а не нужди,(от печалби).
  Ех,къде отидоха сладките 80-те години от 20-ти век,когато хората имаха само потребности,(да отидат на концерт на Дженезис,а не да си купят някоя ненужна вещ)! И барел нефт беше $10.

 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#13:"deaf"]когато хората имаха само потребности,(да отидат на концерт на Дженезис,а не да си купят някоя ненужна вещ)! [/quote]

  То 80-те години може и да са сме имали потребности, ама нямахме възможности. По онова време ненужни вещи си купуваха заслужилите другари от Кореком. Те си раздаваха ненужни апартаменти и си взимаха ненужни коли Мототехника. Днес може да купим някоя ненужна вещ и ние, без друг да определя какви са ни потребностите.

 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 615 Неутрално

  И както винаги истината е някъде по средата , винаги има полуидиоти които спекулират със страховете на хората и винаги се намират пълни идиоти които им се връзват.
  Това да вярваш че някои ще ти вдигне доходите ,без ти да направиш нищо си е пълен идиотизъм.
  А нещата са измислени отдавна , най лесното едните се сдружават и искат по голямо парче от баницата .
  Нещо което във България звучи невъзможно , няма как българи да се съберат и да отстояват нещо без да се изпокарат .
  Примери с многобройните десни партии .
  Другият начин ,много по трудният всеки се спасява поединично ,най често в презрените капиталистически държави от ЕС , САЩ и Канада .И там започва всичко от начало , ако не си супер квалифициран специалист започваш от дъното и с изненада установяваш че и там за всяко повишение на заплатите трябва да се бориш .
  А и накрая, в гадните капиталистически страни ако достатъчно дълго и упорито си искал нещо ти отделят малко по голямо парче от баницата , а в бившите социалистически страни изпращаха танкове да те питат какво искаш .

 16. 16 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "Радан-Издислав Кънев":

  Хаха ти не си наред!

 17. 17 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#5] от "Радан-Издислав Кънев":
  Само че Путин за ваше съжаление не е комунист , а човек които преследва и вкарва в затворите комунистите в Русия .
  Изключение са тези комунисти които му лижат дъ.. то и не смеят да му се противопоставят .

 18. 18 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Гневно

  Турци идват отдолу, бежанци-друговерци настъпват (в Широка Лъка даже), бомби гърмят навсякъде, краят на либерализма, капитализма, демократизма , мултикултурализма и астигматизма също вече се виждат зад ъгъла (или под някакъв ъгъл).
  -------------------------------------------------

  Смилов, не е вярно вашето твърдение, капитализма и демокрацията никой няма намерение да ги гъта.

  Ей такива са всичките ви ''анализи'', написани да страхувате нормалните хора и да ги оплитате в либераските си мрежи!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статията е насочена изцяло срещу БСП. И е манипулативна не в това, че в тази изборна надпревара всички се надпреварват да обещават с какви блага ще ни залеят, което е възможно само ако ни засипят до върха на косите на главите ни с външни дългове (това е наистина така), а е в това, че е насочена само срещу БСП, макар обещанията на ГЕРБ да са по-щедри и от тези на БСП. По-високи от тях са комай че само обещанията на партиите от РБ.

  Между другото, теорията на Щреек, такава, каквато ни я представя Смилов, е абсолютно неадекватна. Първо, защото никой сега в Европа и в Америка няма намерение да премахва капитализма. Хората се борят да свалят от власт само глобализирания неолиберален капитализъм, защото той води човечеството към пълна социална и катастрофа поради непреодолимата и бързо нарастваща пропаст между бедни и богати, при което бедните не само че не подобряват, но и намаляват в абсолютно изражение своята материална обезпеченост.

  Интересно е, обаче, как Смилов от върл антигербаджия за броени месеци стана неявен, но върл защитник и пропагандатор на ГЕРБ. Защото няма как да повярвам, че той е толкова глупав, че не разбира, че всяка засилена критика на БСП, ако не си казал нищо друго, е непряка пропаганда на ГЕРБ.

  Па и освен това в изборите ще участват и Да, България, и Новата република на Кънев, и РБ. Защо Смилов така бързо и съвсем мълчаливо ги изостави на произвола на съдбата и на презрението на избирателите?

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "exit13": Хаха ти не си наред!
  ====================================

  Ами така е, както го е направила Exit13: Свестните у нас считат за луди!

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating": .... като маймуна пред питон преди да бъде погълната .....
  ===================================

  Ти колко маймуни си виждал, погълнати от питон? Колко горили и колко уранг-утана? Или макар и гибони?

 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#17:"lout66"]Само че Путин за ваше съжаление не е комунист [/quote]
  Всеки член на КГБ е бил член на КПСС.

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "Григор Лилов": Мисълта ми е, че марксизмът трябва да се познава, когато се говори и пише за него.
  ====================================

  В това сте стопроцентово прав, защото всички, които в този форум пишат срещу него, очевидно нямат и хал хабер от неговата същност. Включинтелно най-ерудираните им автори на захранващи статии.

  Но именно като политолози те са едно пълно нищо. При това в основата на всички грешки на Маркс е неговият постулат, че наемният работник може да продаде своята сила за определено време, но не може да продаде своя труд или резултата от своя труд. Което е пълна лъжа. Защото когато някой се хване на акорд да направи нещо срещу заплащане, той фактически пряко продава своя труд или резултатите от него.

  По-важно е обаче, че те и двамата не познават това, което днес наричаме СОЦИАЛНА ПСИХОЛОГИЯ. Не познават връзката между социално-обществени интереси и социално-обществено поведение. А да създаваш теория за създаването на изкуствено изградени върху някаква система от принципи общкества и държави, без да познаваш как променените отношения между социално-икономическите трупи в държавата ще променят техните реални интереси и от там – тяхното обществено-политическо поведение, е пълен политологичен и политически кретенизъм.

  Между другото, същата грешка допускат и създателите на теорията на глобализирания неолиберализъм. И създателите на това общество в САЩ, ЕС и Канада. Но тъй като грешките са еднакви по вид, но противоположни по посока, в комунистическото общество недоволни бяха елитите (затова разграждането започна от Горбачов), при глобализирания неолиберализъм недоволни са народите.

 24. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хубав и оригинален анализ. След плагиаторските текстчета на Стефан Попов се бях разочаровал от авторите на Дневник.

  Някак не бях забелязал, че общият знаменател на всички големи инвестиционни (или по-скоро дългови) намерения на БСП е Русия и енергийните проекти. И не осъзнавах как ако се натрупат, наистина ще ни съборят.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 25. 25 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Е то, ако питаш чугунените глави от Позитано и промитите им комунистическо-социалистически мозъци, управлението и на Орешарски било абсолютен успех... Само дето ние видиш ли не сме изчакали за да видим "УСПЕХА"... Това е по думите на Куюмджиев, Таско, Праско, КУРнелия и т.н... Да, същите тези хора, които гласуваха ЗА ПЕЕВСКИ с две ръце! И това НИКОГА не трябва да се забравя!

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  БСП няма намерение да гъта капитализма, защото се храни от него. Ето сега, до 2020 г. се надяват да вземат властта и да прилапат еврофондовете. А след това ще получат някой и друг партиен заем от руски банки, за да се опитат да извадят страната ни от ЕС и НАТО. Ето това е най-голямата опасност от БСП, а не, че ще гътнат капитализма. Такива указания те няма да получат от Русия, защото там капитализмът (от азиатски тип) им е още по-нужен за легализиране на кражбите.

 27. 27 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#23] от "glog":
  [quote#23:"glog"]При това в основата на всички грешки на Маркс е неговият постулат, че наемният работник може да продаде своята сила за определено време, но не може да продаде своя труд или резултата от своя труд. Което е пълна лъжа.[/quote]

  Напълно съм съгласен с вас. В неговата теория това е аксиома. Т.е. тя не подлежи на доказване или аргументация, той самият не я доказва, макар че върху нея вече се строят другите хипотези. Това е капиталната му грешка в "Капитала".

  Друга капитална грешка в трудовете на Маркс и Енгелс е противоречието в твърденията им за за пролетариата като класа, която ще вземе властта и ще управлява, след като те самите многократно пишат, че същият този пролетариат няма подготовката, уменията и отговорността да управлява.
  Или друго таково откровение - противоречие: "комунизмът не отнема на никого възможността да си присвоява обществени
  продукти, той отнема само възможността чрез това присвояване човек да си подчинява чужд труд." Е, да, трудът при него е за държавата, но пък тя - цялата докрай е присвоената.  Но пак ще отбележа, че като политолози Маркс и Енгелс са прогнозирали достатъчно вярно развитието на световната икономика, стопанство и редица отношения в обществената и социална сфера в следващите 170 години. Например включването на жените в обществено-икономическата сфера, ролята на капитала като обществен фактор, интернационализирането на хората и мн. др.

  Всъщност те са утописти в заключенията си, защото не може да напишеш такова нещо - пълна истина от една страна и пълна заблуда във втората му част:
  "Разбира се, на първо време това може да стане само с деспотична намеса в правото на собственост и в буржоазните производствени отношения, значи чрез мерки, които икономически изглеждат недостатъчни и несъстоятелни, но които в хода на движението надрастват сами себе си и са неизбежни като средства за преврат в целия начин на производство."

 28. 28 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  това е едно от най добрите статитий която съм чел до сега
  само бай селю от бай ганювско би гласувал за БСП само най неграмотните няма как никога да разберат какъв апокалипсис са социалистите колко много вреди са нанесли и колко са манипулиращи към простоватия ганю в обещания

 29. 29 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Успешен мандат е през 2140-2144 год. ,Центристко крило на сегашното Бсп и партия ''центрум'' в коалиция. по сегашните стандарти мандата може да се счита м/у задоволителен и добър. Надявам се ,да съм бил полезен във Вашия избор.

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1888 Весело

  [quote#23:"glog"] Защото когато някой се хване на акорд да направи нещо срещу заплащане, той фактически пряко продава своя труд или резултатите от него. [/quote]
  Всъщност разликата е в начина на заплащането, като при акорда работника съкращава по собствено желание времето за производство на определен обем продукт, без да е принуждаван (незаконно) от работодателя... Прилага се, когато обикновения начин с надниците е силно изкривен в полза на работниците.
  Маркс наистина е прав, че работника може да продава единствено своето лично време, физическата и умствената си дейност през това време ("труд".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Затова е хубаво да се сложи за водач на листа някой баш апокалиптик.
  Апокалиптик-милиционер
  .......................
  Виж ко, те, комунягите, от край време копаят гроба на капитализма.
  Та чак станаха милионери покрай тази си основна дейност, а народът бе положен в изкопаната от тях яма и сега хвърлят прст върху него. Ама оня, нещо не му се умира и се измъква през Терминалите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Много нормално и още по-нормално е че работи учудващо добре, понеже се създаде благодатна почва. Вече 10 години, пеевите парцали тровят хората с глупостите си и те им вързаха. Уж десните ГЕРБ нямаха проблеми с това, понеже в същите парцали венцеславеха вожда им. Накрая обаче това им подля вода, сега върви обясни нещо на средностатистическия пролетарий, най-много да те набеди за соросоид, гербераст и да ти разбие главата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#1:"Роси"]Нямаме право повече да грешим.[/quote]
  Следователно, какво трябва да направим ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 436 Весело

  [quote#2:"Uprsport"]движението на стоки и капитали между държавите и не оценява точно най-големия актив в икономиката..[/quote]

  Движението на стоки и капитали не е актив. Актив е пазарът. Останал невидим дори за Маркс. Точно този актив е в дъното на движението на стоки, капитали и хора. И не е планирано действие от когото и да било. Просто капитализмът използва най-рационално ресурсите. Независимо дали са петрол или пазар, капитализмът ще ги опоска за отрицателно време. Ако може ще ви продаде и водата за пиене на жадните в пустинята. Затова щатският пазар се "продава" на други страни за сметка на американеца. Петролът се "взима" от по-слабите ръце и се използва от по-силните. Производството се изнася оттам където е скъпо, но продукцията му пак се продава там където е скъпо. Въпрос на възможности. Затова и хората са недоволни локално. Политиката е винаги локална!
  Индианците са недоволни, че им прокарват железници през земите и им избиват бизоните за ремъци за машините - опоскване на ресурси. Американците са недоволни, че им изнасят производството, а им използват пазара. Пак опоскване на ресурс. Страните от третия свят са недоволни, че им използват полезните изкопаеми и труда на безценица. Пак опоскване на ресурси. Ами, нормално - това е капитализма. Това ни е човешката природа.

  Може ли нещо да се промени? Не. Нито регулации, нито социализъм биха помогмали. Няма как да кажеш на едните: "Стойте си бедни, защото ще засегнем жизненото равнище на други" или "Дайте да дадем пазари на китайците и да ви изнесем работните места за да получите по-евтини стоки!"...

  Този номер с откупуването на земя за 20 бутилки уиски сме го виждали. Истината е, че по-евтините стоки са мираж, но печалбите на акционерите не са. Това всеки разбиращ първокурсник по икономика би следвало да схване. Цената не е функция на себестойността, а на търсене и предлагане. Следователно, ако се намали себестойността ще е по-голяма печалбата!!! Няма луд собственик да предложи стоката си на по-ниска цена, ако му падне себестойността. Последното се получава само при ценова война.

  Абе, икономиката е като футбола - проста игра за умни хора.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Весело

  Всеки се хукнал да ни страхува, а и Смилов с тях.
  Той па ни страхува от БСП, АЕЦ и Русия с Путин...
  Въобще, голямо страхуване ще падне до 26 март, а надеждата че някой ще плати...
  За Смилов знаем кой плаща, а за фотоволтаиците...
  Упсс..
  Тия, слънчевите тоци са правилната алтернатива на Беляне, макар да е леко скъпичка за сега.

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#35:"Graf"]алтернатива на Беляне, макар да е леко скъпичка за сега.[/quote]
  Ахам.."уеко", казвате, господин Графе..разликата е сал къде шес, седестотин кинта на мегаватчаз..колко му е, ше теглим един заем, па да го плащаме, имами опит у таа насока. Да питаме Влатко Велики

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#27] от "Григор Лилов":


  [quote#27:"Григор Лилов"]В неговата теория това е аксиома. Т.е. тя не подлежи на доказване или аргументация, той самият не я доказва[/quote]

  Доказва тезата си с разделението на труда като факт на капиталистическия начин на производство. Той още не се е сблъскал с конвейерното автомобилно производство, но е видял разделението в текстилната промишленост.
  Работникът във фариката продава време, а не резултат от труда, защото резултатът от труда му е непродаваем до появата на крайния продукт - стоката, а ризата може да се появи на стотици или хиляди километри от мястото където е предачния стан.
  Днес, 150 години по-късно, е още по-сложно и кооперирано, но това не е аргумент срещу марксовата теза.

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "glog":

  А ти колко косатки си виждал на плажа?
  От ония, дето на тумби се самоубиват излизайки на брега почти по съвсем неясни причини.

  Трябва ли непременно да си виждал нещо за да знаеш, че съществува?
  Трябва ли сегашният 20 годишен да е виждал погрома, на който всеки път България е подлагана, когато на власт са комуноидите?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":


  [quote#35:"Graf"]Той па ни страхува от БСП, АЕЦ и Русия с Путин... [/quote]
  Не е той.
  Факт е, че ако комуноидите по някакво чудо вземат властта тройният гоцев ще се набие на България.
  А той тоя троен е точно благоденствие (някакво) на Русия за наша сметка.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#39] от "Росен (Путлер капут)":

  Статията е за страхуването и надеждите. Тъй почва.
  И тъй си продължава.
  Гледам, че и Радан се включил в страхуването.
  [quote#39:"Росен (Путлер капут)"]Факт е, че ако комуноидите по някакво чудо вземат властта тройният гоцев ще се набие на България. [/quote]
  Няма да е чудо, освен за такива като теб. Чиста закономерност ще си е, след Баце в компанията на Кунева, Москов и Лукарски.
  Ей, да попитам. Онова самоварче на цена 1 200 000 000 лева кво смятате да го правите?
  За газ няма да питам, щото в Шумен ще си го карате от Алфа Центавър. И за нас ще има за Топлофикацията в Софето. Взеха да ни свикват, да не се плашим много как ще е..

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#21] от "glog":

  Не ми се налага да ям изпражнение за да го позная
  Вие да се казвате Тома Неверни? Той преди да види не повярвал

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":

  За вас първо. Ще ви се греят задниците все по-тънко...парното.
  Тръмп...дали е номер на САЩ с него или не....пусна "помпата" до края и ще пада нефта, съответно и газа ще пада.
  Дали, заради края на нефтената ера, дали заради доубиването на империята на злото или пък и двете.
  Пак за парното ви.
  Зависи, обаче кой какви пари ще краде, но ще пада цената на парното ви. Аз съм в кооперация и утре да стане чудото и пуснат ТЕЦ Шумен пак си оставам на климатици.

  Чудо казах ще е, ако комуноидите вземат властта, освен ако не затворят урните в 11,00 часа. Тогава биете.
  [quote#40:"Graf"], Москов [/quote]
  На Москов нищо си му няма. Вероятно пак ще е министър на същото място, щото има реформи да се правят. От Костов насам той...Москов пръв направи нещо. И онова инфо на лъжливият изгонен преди от председателстване на парламента Герджиков....от слугите му де, че нямало файда от отпечаТКИТЕ е лъжа.
  Радан малко преиграва и може да стане плачка без да е имало играчка даже, но аз пак ще си гласувам за ДСБ или по-скоро отново, защото не можах предният път, заради пръмовица.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен (Путлер капут)":
  [quote#42:"Росен (Путлер капут)"]Тръмп...дали е номер на САЩ с него или не....пусна "помпата" до края и ще пада нефта, съответно и газа ще пада.[/quote]

  През 2011 писах за една закономерност, ма кой да чете. Демократите - евтин петрол, скъп долар. Републиканците - скъп петрол, евтин долар.

  [quote#42:"Росен (Путлер капут)"]Пак за парното ви.
  Зависи, обаче кой какви пари ще краде, но ще пада цената на парното ви.[/quote]

  Шъ пада друг път, а ще го има, ако има газ. На тоз етап освен през Украйна има виртуална през Турция, ама е само 1 милиард кубика. А трябват още 1.5 милиарда. Договорът за транзит през Руина е до 2018.
  Някаква идея от де?

  [quote#42:"Росен (Путлер капут)"]На Москов нищо си му няма. Вероятно пак ще е министър на същото място, щото има реформи да се правят. От Костов насам той...Москов пръв направи нещо.[/quote]

  Да фанат да се разберат със Семерджиев, теоретично и философски. Може да извикат бат'Ваньо за модератор и оценител...


  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  " По неговата теория капитализмът си отива, защото не може вече да се справя със собствените си противоречия – на изучавалите Маркс това сигурно звучи познато."

  Със сигурност и в перспектива изучаващите Маркс ще са в пъти повече, от тези, които ще си губят времето със Смилов!
  И има защо - това всъщност е доста отпреди Маркс...

  "Трето, дългът, който предлагат да натрупат Нинова и компания, ще отиде основно за руска инфраструктура на българска територия. "

  Смилов какво предлага в последна сметка, стратегически инвеститор, който да ни хариза инфраструктура?!
  Такива пируети правеше онзи чук от Кременчуг! Ако ще критикува комуннистите от десни позиции, нека да са наистина десни, а не такива на поръчков драскач, прихванал логорея!

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "Graf":
  [quote#43:"Graf"] Договорът за транзит през Руина е до 2018. [/quote]
  Договорите с Русия не са това, което изглеждат.
  Путлер ще носи газ и с кофи, иначе сабачая смерть.

  [quote#43:"Graf"] ако има газ. [/quote]
  Този въпрос ВЪОБЩЕ не стои. Ама въобще. Газ имаше, има и ще има. Цената беше добра, после стана "лоша" и сега вече завинаги ще е добра...дори без шест месечната формула тя ще си се крепи около цената на нефта.
  Ще бъде построен потока. Дали ще му викаме "Набуко" или другояче, но ще го има. Дали ще мине през трупа на Путлер или не ми е все едно.
  [quote#43:"Graf"]Демократите - евтин петрол, скъп долар. [/quote]
  Закономерност....донякъде може би.
  Схемата е друга. Старата. Рейгън, евтин петрол, нисък долар, малко оръжие и бум империята на злото в казана. Сега е гледаме същият филм. Дори не е втора серия. Цял свят го знае, само в Кремъл не мислят и не виждат, че проблема не е в млеконадоя, това няма настигане, а в Кримтехен.
  В прав текст от белият човек: Без връщане на Крим вечно ще си кесите в лайната.
  http://echo.msk.ru/blog/day_video/1921480-echo/

  [quote#43:"Graf"]бат'Ваньо [/quote]
  Дойде ли неговият ред...лоша работа, но не защото е лош мин. председател. Ще са спечелили комуноидите преди това и пак ще са вкарали България в национална катастрофа с всичките и екстри.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Не мисля, че БСП ще вземат властта. Все се надявам да няма толкова идиоти в България и наистина да не правим пак експеримента какво щяло да стане, ако левицата била управлявала - отговорът е ясен и без това - засилване на руското влияние и ограбване на населението.

  E PLVRIBVS VNVM
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#44] от "2.5":

  Тъй само да вметна, че не се разбира може би от всички.
  Русия никога няма да бъде стратегически инвеститор за България.
  Стратегически вредител да.
  Освен това комунистите не са за критикуване, а за....напиночетване стадионско.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#47] от "Росен (Путлер капут)":

  Е, щом го каза, значи да вадим червенити знамена. Раша пристига

 49. 49 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Весело

  [quote#47:"Росен (Путлер капут)"]Тъй само да вметна, че не се разбира може би от всички.[/quote]

  От всички едва ли, от теб с гаранция!
  Ама не се кахъри така ти е било писано. Никъде не съм споменал Русия, но ти, както обикновено си подразбрал. Т'ва ти е проблемът, подразбирането се появява, при тез, на които им куца мат'ряла за обективиране. Само да помоля най-учтиво, ако може да прескочим следващата стъпка, където ме осветляваш, какво съм искал да ти кажа?!

  I Want To Believe
 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Има доста заблудени хора, които си мислят, че с биене на барабан ще се създадат едни пари - за по-големите заплати, за по-големите пенсии. А с биене на барабан не става! Иска се денонощен труд, жертви, пот, мисъл, визия, себеотрицание и най-вече воля и честност!
  А Маркс ли? Човекът който обяви пролетариата (най-ретроградната класа) за водеща и най-съзидателна? Човекът който се занимаваше и със социално строителство и прокламираше "диктатура на пролетариата" и "експроприация на експроприаторите от експроприираните"! По най-кървавия начин! Който беше знамето на най-зловещите режими! Този ли световен престъпник! Марш в Ада! За който Т. Живков заяви, че не може да бъде никакъв теоретик на социализъма, понеже когато е писал фантазиите си не е имало и помен от социализъм ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "2.5":
  [quote#49:"2.5"] ако може да прескочим следващата стъпка, където ме осветляваш, какво съм искал да ти кажа[/quote]
  Няма да може, понеже послъгваш....манипулираш де, но за мен това е едно и също.
  [quote#49:"2.5"] Никъде не съм споменал Русия[/quote]
  Но се вижда ясно КОЙ (кого) имаш предвид.
  Ето как отворко.
  [quote#44:"2.5"] предлага в последна сметка, стратегически инвеститор, който да ни хариза инфраструктура?! [/quote]
  Последният т.н. инвеститор е КОЙ?
  И после викаш не си, а?
  И споменаваш Смилов и пак не за Русия.....суперинвеститора НЕ намекваш може би?

  Пробвай някъде, където айкюто е двуцифрено и далеч от сто.
  И там пускай предварително застраховки от типа, "ако може недей...".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Страхуването стана доходоносен политически бизнес. Турци идват отдолу, бежанци-друговерци настъпват (в Широка Лъка даже), бомби гърмят навсякъде, краят на либерализма, капитализма, демократизма , мултикултурализма и астигматизма също вече се виждат зад ъгъла (или под някакъв ъгъл)."

  Добре си описал катаклизма , ДанаИлчо , ама си пропуснал ТУБЕРКОЛОЗАТА . И напразно бъркаш в кашата БСП. Ясно е , че ако не я набъркаш и и отредиш главна роля в" есето ", хонорарчето ще е мижаво . Но знаеш , че туберкулозата , бич сатанински , десетки години вече беше ликвидирана , и то при предшественицата на БСП . И се завърна триумфално начело на Демокрацията . Не е зад ъгъла или под някакъв ъгъл . Тука е момче , и коси с косата . И всява страх . реален страх . .

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Основният апокалиптик на западната левица в момента е иначе уважаваният немски професор Волфган Щреек (Wolfgang Streek). По неговата теория капитализмът си отива, защото не може вече да се справя със собствените си противоречия – на изучавалите Маркс това сигурно звучи познато. "

  Професор Щреек трева да пасе . Не знам кога ДанаИл се е запознал с учението му , но преди повече от четвърт век , Смилов и подобните ме анализатори категорично заявиха , че видите ли , комунизма си отива и настъпва новата ера - на Новия капитализъм .Демократичен при това . И в знак на сигурно ст в предсказанието си , дори го афишираха с песен . На редица комунистически композитори и певци на комуницма Та вместо да анализира западната и АМЕРИКАНСКАТА левици , да направи Смилов анализ на собствените си оракулски предсказания . .

 54. 54 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  В детските ми години, ни предлагаха (леко задължаваха, ама нейсе) да се абонираме за някакво съветско списание. Трябва да съм бил 5-и клас, когато на 4-та корица на един от броевете на "Крокодил" (отделена винаги за политическа карикатура) излезе една с надпис "Капитализм дозрел и презрел...". Беше изобразена една презряла дюля, цялата налазена от червеи (а самите червеи бяха с глава - американска каска и тела - от бомби), която дюля изглеждаше, че всеки момент трябва да тупне на земята. Този брой на "Крокодил" ще да е бил от 1979 - 1980 г...
  И така - близо четиридесет години оттогава и капитализмът все не пада. Обаче вече СССР и комунизъма като държавна идеология, слава Богу, вече ги няма (обзалагам се, че единици са били тези, които са допускали това и в навечерието на 1989 г.).

  Та така - нега да си го караме с добрия стар капитализъм, пък нека дървените философи да му мислят кога щял да откапе от клона.

  А да - и да не забравяме, че българските социалисти, всъщност са най-върлите капиталисти (започнаха с летящ срарт от номенклатерните си позиции). И макар да са капиталисти, за жалост в дясната политика, хич ги няма... Само си пожелавам пурдоти (ако е речено пак да дойдат на власт) наистина да не вдигнат данъци и осигуровки...

 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  " Властта трябва да разбере, че са нужни специални усилия, за да накарат хората да си траят".

  Щреeк създава такава уплаха не с протести, а с графики."

  А Смилов , след подробен , целенасочен анализ антиНинова , прави заключение - Нинова , слушай и изучавай ЩРЕК. Иначе ще трябва да очаквате страх до дефекиране , както срамежливо се изразява Смилов . Явно усещайки ,че със статията може да се дефекира .

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересно , след обстойния анализ на програмата на БСП , какво мисли "автора " за 650 лв минимална заплата и за средна работна заплата от 1500 лв за 3,5 млн работещи . Дали обещаващите това не са открили пещерата на Али баба ? Ако е така , дано са открили и вълшебната парола .

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#49:"2.5"]Т'ва ти е проблемът, подразбирането се появява, при тез, на които им куца мат'ряла за обективиране[/quote]

  По- кротко с Росенчо . При него проблема е друг , не подразбирането . Той е ОБСЕБЕН . От фикс идея . Материал за обективиране е нужен на обективната мисъл , не на обсебената .
  Обсебеността е функция на пристрастността . Това признава и Стефан Цанев , когато говори за комунизма в Хрониките . След 89- та , естествено .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Разстроено

  [quote#47:"Росен (Путлер капут)"]Освен това комунистите не са за критикуване, а за....напиночетване стадионско.[/quote]

  Извинявай Росене , баща ти жив ли е ? Питам , защото се притеснявам за здравето ти . Все пак , повече от шест години общуваме , редно е . Според моите разбирания за морал ...


 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#43:"Graf"]а фанат да се разберат със Семерджиев, теоретично и философски. Може да извикат бат'Ваньо за модератор и оценител...
  [/quote]

  Че те се фанаха . За гушите .

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Нищо не ни пречи да повторим апокалипсиса "Виденов". Късата памет на матряла като нищо ще докара на власт червената кръстоска между марокански скакалци и колорадски бръмбари. Докато електоратът не спре да настъпва мотиката при всяко гласуване, дотогава с удивление ще наблюдава лунния пейзаж след всяко комунистическо управление.

 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Позволявам си да се усъмня в чистите помисли на Данито, който само преди дни тук издигаше 100-процентови социалистически лозунги от типа "ако сте наистина загрижен за съдбата на работническата класа, трябва да й гарантирате максимално качествени публични услуги и достъп до работни места с генерирани от държавата програми." А днес какво - против държавните инвестиции в икономиката? Максимално качествени услуги и заетост без нови дългове? Айде бе! Само лек повей на вятъра и зад маската на либерала лъсва грозна социалистическа реалност.

 62. 62 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Една жена иска да пусне обява във вестника със следното съдържание:

  "40 годишна добре изглеждаща девствена жена, разведена 4 пъти, търси съпруг. Телефон за контакти ХХХХХХХХХ."

  Служителят от вестника се зачудил и я попитал:
  - Госпожо, ако ми позволите любопитството, искам да Ви попитам - как е възможно след 4 брака да сте все още девствена?

  Жената го погледнала тъжно, и обяснила:

  - Първият ми съпруг беше грънчар. Всичко правеше с ръцете, само с ръцете… Вторият беше адвокат - всичко правеше с устата, само с устата! Третият беше комунист - обещания, обещания, само обещания!
  - А четвъртият?
  - Четвъртият беше социалист - наби ми го направо отзад!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 63. 63 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#19] от "glog":

  Тц, статията е изцяло срещу Иво Христов, но след като той е идеологът на тазгодишната кампания, няма как да е иначе.

 64. 64 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#23] от "glog":

  Почвайте да правите АйФони на ишлеме/акорд да борите тезата, с домати и корнишони на времето не стана.

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Григор Лилов": Но пак ще отбележа, че като политолози Маркс и Енгелс са прогнозирали достатъчно вярно развитието на световната икономика, стопанство и редица отношения в обществената и социална сфера в следващите 170 години. Например включването на жените в обществено-икономическата сфера, ролята на капитала като обществен фактор, интернационализирането на хората и мн. др.
  ===================================

  С другото, което пишете, съм съгласен. Но тук мисля, че грешите. Защото това не е политология, не е и политика, а не нещо като ОБЩЕСТВОЗНАНИЕ. Идеология, безспорно, но не политология. Защото ПОЛИТИКАТА, ТОВА Е ФОРМА (ОБЛАСТ) НА ПРОЯВА НА ИДЕОЛОГИЯТА, ЧИЙТО ОСНОВНА ЦЕЛ, ФУНКЦИЯ И ЗАДАЧА Е УПРАВЛЕНИЕТО НА ОРГАНИЗИРАНОТО В ДЪРЖАВА ОБЩЕСТВО. А политологията е науката за политиката. А не за бъдещето развитие на обществото, което е задача на науката ФУТУРОЛОГИЯ, доколкото това изобщо е наука.

  Според мен основна заслуга на Маркс е учението му за класовата борба, макар той да е пропуснал, че освен на класи, обществото може да е разделено на касти или на съсловия, така че създавайки безкласово общество в СССР, болшевиките на практика превърнаха държавата от класова, в кастова. Освен това Маркс пресилено решава, че борбата между класите непременно трябва да доведе до безкласово общество. И изкл

 66. 66 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Григор Лилов": Продължение от #65
  ====================================

  И изключва възможността от класово сътрудничество, просто защото пренебрегва факта, че класовите противоречия не са само антагонистични. А всъщност те са антагонистични само при подялбата на НЕТНИЯ национален продукт и при разпределянето на данъчните задължения между класите (социално-икономическите групи), и са еднопосочни във всички други области на функциониране на държавата и на нейното управление.

 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating": Вие да се казвате Тома Неверни? Той преди да види не повярвал.
  ===================================

  Тя тази работа само с виждане не става. Аз съм на принципа ОКО ДА ВИДИ, РЪКА ДА ПИПНЕ!

 68. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#63] от "limbize": Тц, статията е изцяло срещу Иво Христов, но след като той е идеологът на тазгодишната кампания, няма как да е иначе.
  ====================================

  Грешите, господине! Те знаят, че Да, България няма как да получи толкова гласове, че да създаде правителство. Невероятна е и комбинацията на Да, България с някакви други партии, която да може да състави правителство. А отказът на ХИ да сътрудничи с Радан показва, че никой не очаква от този нов проект на ХИ нещо, което да е свързано със създаването на новото правителство след месец и половина.

  От друга страна рязкото преминаване във форума от пълното пренебрежение към ББ като към прочела само една книга на Карл Май ТИКВА, към пълно изчезване на такива нападки, без релациите за ХИ и неговата партия да са нараснали и дори са намалели, показват, че не това е целта. Но след ярко антинародното управление на ГЕРБ през последните четири-пет месеца неговото лансиране по-скоро би предизвикало негативизъм, отколкото желание за подкрепа, затова хитро е използвана непряката пропаганда за ГЕРБ чрез демонизирането на БСП. Защото хората, които едва-едва са решили да гласуват за БСП, ако бъдат отказани, в никакъв случай не биха гласували за ХИ и неговата Да,България. Нито за Новата република на Радан. Те, най-вероятно, изобщо няма да гласуват. А тъй като ГЕРБ е единственият сериозен противник на БСП, от загубата на БСП най-голяма аванта ще имат ГЕРБ.

  Има и още нещо. Поведението та ББ и на неговото най-близко обкръжение от последните няколко месеца, особено след изборите за президент, води до извода, че ГЕРБ замисля някакви политически машинации и комбинации, които, ако спечели изборите и създаде правителство, да му дадат възможност да направи такива промени в законодателството, които да го забетонират във властта за поне няколко мандата. И затова сега не само неговите постоянни, но и изобщо никой от олигарсите на иска да му попречи, тъй като ако това е вярно, нещата са били уговорени в дните и седмиците след поражението на ГЕРБ в президентските избори.

 69. 69 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#68] от "glog":

  кой ти ги пише тея простотий бре?
  Точно политиката на БСП преди изборите за президент беше снишаване, за д аизпъкнат простотийте на ГЕРБ, които не са с епроменили за 8 години. След изборите се почна с апокалиптичната риторика добре позната ни от публицистиката на Иво Христов.
  Да България едва ли ще събере и 3%, но са 3 % от хора които ги подкрепят заради това, което искат. БСП и ГЕРБ не могат да съберат и толкова, всичко е плява.

 70. 70 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#69] от "limbize": Кой ти ги пише тея простотий бре?
  ===================================

  На самообслужване съм. Опитвам да напиша поне една простотия, която да е по-голяма от поне една твоя простотия, но не мога. В простотиите ти се оказваш просто недостижим. Завиждам ти!

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#67] от "glog":

  Ами пробвайте - не Ви завиждам

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 274 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK