За "грешките" в досиетата, или отново за случая с "Власт и съпротива"

За "грешките" в досиетата, или отново за случая с "Власт и съпротива"

© Мартин Дитрих, Личен архивДиана Иванова е независим журналист, автор на документалния филм "ЧУЙ" за "Радио Свободна Европа" и борбата на ДС срещу радиото, куратор и групов терапевт, който се занимава с психическите последици, нанесени от бившите тайни служби. "Дневник" я потърси за коментар по случая с обвиненията на Илия Троянов към неговия преводач. Акцентите са на редакцията.


Около литературния скандал, предизвикан от есето на Илия Троянов във "Франкфуртур алгемайне цайтунг" на 27 януари, като че ли вече се каза достатъчно. Писателят изрази съмнения, че преводачът му (Любомир Илиев) е агент Георги на ДС – нещо, за което основания му дава стихотворението "Агент Георги превежда "Власт и съпротива" от поетичната книга "Балът на тираните" на Пламен Дойнов.


Има един интересен момент в есето на Троянов – в кореспонденция с него преводачът казва, че едва в този момент научава, че е бил "агент Георги", че подозира клевета и предлага - засега - да оставят темата, докато истината излезе наяве.
Именно тези думи на преводача събуждат у писателя Илия Троянов съмненията, възмущението, подозрението, че преводачът премълчава по типичен начин - като всички агенти – съучастието си с бившите тайни служби, от което се ражда още по-голямото подозрение – че преводачът е преправил текста, изкривил смисъла на важни изречения – тоест – той е "предал" автора.


Тъй като става дума за един от най-блестящите преводачи от немски език – Любомир Илиев – скандалът предизвика веднага обида сред преводаческата гилдия – че Троянов не може да си позволява такива твърдения спрямо такъв професионалист.


Друга част от говорещите призоваха Любомир Илиев да разкрие бил ли е или не агент на ДС. Ако не е бил – да съди Илия Троянов за клевета, ако е бил – въпросът приключва.


Скандалът оставя лош вкус. Може би няма как да е иначе, когато става дума за агентура на ДС


Но именно заради лошия вкус ми се струва важно да кажа няколко неща – защото параноята на Троянов може да бъде разбрана, но показва сериозно непознаване на българския контекст, защото обидата на преводачите ни води в грешна посока и защото въпросът не приключва, а тепърва започва именно ако според документите се окаже, че Илиев наистина е бил агент Георги.


Пред последните години се занимавам със сравнителни анализи между психическите последици, нанесени от тайните служби, в Германия и България. Сблъсквам се често с подозрителност – и от страна на българи, стари емигранти в Германия, и от страна на изследователи. При една среща в Потсдам миналата година писателят Мартин Арендс ми призна, че по телефона решил, че ме пращат българските тайни служби. Това ме шокира, защото ми се случваше за пръв път, но самият Арендс ми обясни с усмивка, че тази параноя и подозрителност са останали в него от живота му в ГДР и че вече е способен да ги анализира и осмисля, както и да се самоиронизира заради това. После доста се забавлявахме. Казах му, че ще разкажа случката, и той даже насърчи това.


Истината е, че България навън е черна дупка по отношение на тоталитарното си минало – затова всякакви фантазии в тази посока са възможни. Истина е също така, че германският опит с отварянето на досиетата е доста различен от българския и изключително важен за нас като българи – и може би именно заради това – често митологизиран от самите нас.


Само няколко факта - след падането на стената


германските политици, точно както българските, искат досиетата да бъдат затворени


и върху миналото да се сложи черта. Това не става, защото избухва гражданското недоволство в ГДР и централите на "Щази" са окупирани – в Берлин, Лайпциг, Ерфурт. Сред личностите, които ясно защитават позицията защо този архив е важен и трябва да бъде поставен под граждански контрол, е пасторът Йоахим Гаук, който ще оглави първата Комисия по досиетата през 1990 година и по-късно ще стане германски президент. Сегашният председател на Комисията по досиетата също е виден правозащитник – Роланд Ян. С две думи – отварянето на досиетата става под граждански натиск, въпреки политиците, и начело на процеса стоят - от началото до днес - ярки обществени личности.

Корицата на книгата "Власт и съпротива"

© Издателство

Корицата на книгата "Власт и съпротива"


Няма да се спирам на дългата история с отваряне и затваряне на досиетата у нас – просто ще се спра на последния факт – председател на комисията от 2006 година е Евтим Костадинов, човек, работил по времето на комунизма в системата на МВР, от когото аз никога не съм чула категорични граждански автентични изявления. Той вероятно е добър председател и администратор, но в случая с досиетата много важни са именно автентичността и гражданската позиция. След малко ще дам няколко примера, за да стане ясно защо това е така.


Илия Троянов, именно защото говори с хора, били част от опозицията срещу комунистическия режим, и твърди, че те и до днес не могат да разберат как нито един агент не проговори и не поиска извинение, би трябвало да знае, че комисията обяви като агенти хора, които за пръв път научаваха това от нея. Тези хора бяха шокирани. Някои млъкнаха още по-тревожно. Хора именно от тази антикомунистическа опозиция.


Ще дам само няколко примера – през октомври 2014 година комисията обявява земеделеца Петко Огойски, малко преди да навърши 80 години, за агент на ДС. Обявяването му е направено, без да е намерена подписана от него декларация, през 1958 година, след негов престой в затвори и лагери, като още 1959 година той е изключен като сътрудник. Животът на Огойски е ярък пример за опозиционно живеене и борба по времето на комунизма – затова е странно случайното стечение на обстоятелствата – разкритието като "агент" от комисията спира президента Росен Плевнелиев да му връчи орден "За граждански заслуги" през ноември същата година. Между едното и следващото решение има само няколко дни разлика.


Друг пример – Жеко Стоянов, земеделец, осъден на смърт през 1961 година


заради това, че иска да възстанови Младежкия земеделски народен съюз, прекарва целия си живот след това като миньор, с постоянна смяна на местожителството, е обявен за агент Македонски от Комисията по досиетата през 2012 година. Вербуван е на 16 години. Няма подпис и негова декларация за сътрудничество. Свален от отчет през 1960 – една година преди да бъде осъден на смърт. Жеко Стоянов е проверяван два пъти преди това – като депутат от 38-ото Народно събрания и като кандидат за вицепрезидент от БЗНС, но едва 2012 се намират нови документи. В случая с Жеко Стоянов проговори дъщеря му – Ваня Жекова, член на Комисията по досиетата и гласувала срещу баща си тогава – миналата година тя направи филма "Прошка", за да обясни историята на баща си и абсурда на неговото обвинение.


Ще продължа и с един литературен пример – през 2014 година литературният критик Радосвет Коларов е шокиран от новината, че е бил агент на ДС - агент Божидар, вербуван през 1988 година от полк. Благой Благоев. Коларов пише текста "Мъртвите души на ДС" в "Литературен вестник" (11-17.06.2014), в който разказва шока и безсилието си пред машината и закона: "Бил съм "вербуван" на измислена дата, без мое съгласие, присъствие, участие... Почувствах се като герой в кафкиански сюжет."


Преди две години започнах да събирам такива "грешки"


- за да установя, че повечето от хората, оказали се в тези "грешни" списъци, предпочитат да мълчат, за да бъдат забравени.


Не искам да бъда адвокат на никого. Не зная дали в случая с Любомир Илиев става дума за "грешка". Искам просто да кажа, че вече е очевидно и ясно, че да попаднеш в графата "агент" все още не означава нищо. Дали грешките на ДС са съзнателни, или става дума за просто изпълнение на социалистически план и типично социалистическо отбиване на номера – ние не знаем.


Но тези случаи – дори само тези – поставят много сериозно въпроси за "истината", съдържаща се в досиетата, и за нейното представяне пред обществеността като "истина" - по съмнителен начин, от съмнителни в позицията си личности в Комисията по досиетата.


Затова - ако познаваше българската действителност по-детайлно, Илия Троянов може би щеше да изпита и други чувства, след като регистрира стъписването на преводача – или поне щеше да подложи на анализ - и защо не самоирония - собствената си параноя.


Въпросът не е, че "държавата, наречена България" не се развива


– плоско и невярно съждение – а че въпреки подобни черно-бели оценки "отвън" ние все пак търсим език, на който да говорим за това. Търсим го, не сме го намерили. Но не сме се отказали.


Затова бих отправила молба към Любомир Илиев – прочетете какво има в документите за вас в Комисията по досиетата, които Пламен Дойнов явно познава и на които се базира. Предполагам, че това е неприятно занимание. Но прочетете и бъдете така добър да ни кажете. Каквото и да пише там – вашето име на преводач няма да пострада, показа го мигновената реакция на преводачите.


Но ние имаме нужда от тези думи, от този разговор, а не от мълчание – именно защото в тази държава, наречена България, има хора, които вярват, че истината никога не е била просто в документите – а в разговора между нас, предизвикан от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Нали вече стигнахме до консенсус, че литературния скандал е с цел реклама!
  Продължава ли да залежава книгата на Илия Троянов , че пак се раздуват дивотии?

  [email protected]
 2. 2 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Агентите на ДС вече изкарват невинни хора доносници и агенти!!!А явни и доказани кадри на ДС, бяха и са, депутати, министри, депутати, ректори и какво ли не още.
  Така е тук, където гражданското общество се иронизира и подменя с платени, почти без каквато и култура, млади хора, които за 20 лв не разбират на каква тирания се обричат!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  ..... разкритието като "агент" от Комисията спира президента Росен Плевнелиев да му връчи орден "За граждански заслуги",обаче Вежди Рашидов нищо не можа да го спре да даде на Митьо-Гестапото награда за някакви литературни заслуги.И въобще ако имаше закон за лустрация,тогава хората набедени неоснователно като агенти щяха да се борят да изчистят имената си,сега що.Новото лице на БСП - агент Тодоров,известен ни като журналиста Тома Томов,защо да си чисти името,какви последствия има за него,че е бил или не е бил агент,никакви.

 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Кой беше Илия Троянов?
  Тук за литература ли става въпрос или за политика?

 5. 5 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Илия Троянов да не Вазов, та толкова внимание към него ? След като този е по-известен от Илия Минев действително в България много неща са объркани.

  God bless Russia!
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Еми то е ясно, че десетинана най- титуловани стари преводачи са агенти. Как иначе да е. Логично е да не ползвате хора, които са били най- титуловани от стария режим. Ползват се преводачи, които не са номенклатура. Със сигурност обаче, не само писмените документи имат значение, защото хората на службите са изгорили доста съдби и по устно нареждане или по устна договорка между агенти.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Дали грешките на ДС са съзнателни – или става дума за просто изпълнение на социалистически план и типично социалистическо отбиване на номера – ние не знаем.
  ...
  И двете !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 995 Любопитно

  По време на Костинбродският скандал ли бяха намерени отпечатани стари папки.
  За какво ли са използвани ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Я кажете - колко от вас си купиха
  [quote#1:"karabastun"]книгата на Илия Троянов[/quote]
  - че все пак за това става въпрос !?

  [email protected]
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  В едно е права авторката ,че комисията трябва да се ръководи от човек с ярко изявена гражданска позиция ,а не от администратор. Докато не прочетем тази страница ,няма да мръднем крачка напред. Деморализиращо е за младите, които виждат обществения живот окупиран от ДС и креатурите им./библиотекарския УБИТ/Телевизиите преливат от ченгета „анализатори“.И журналистите имат вина за това.

 11. 11 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Книгата на Илия Троянов е явление в българската литература, очевидно е, че повечето коментиращи не са я чели. А трябва! Един достоен българин е посветил 20 г. от живота си, за да създаде един не само завладяващ разказ за онези времена, но и истински въздействащ роман. Моите деца ще прочетат тази книга, а вие си плещете глупости, едва ли на Илия Троянов му е до 100 копия, продадени в България. Книгата е наречена " подарък за немската литература" от списание Шпигел, авторът й е носител на литературна награда за нея през 2016 г. в Германия и не се срамува да се нарече българин.

 12. 12 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  В този случай последователно се дава предпочитание само на едната позиция. Стои си човекът в Германия, а тук се хвърлят на барикадата за него. Не знам какво да си мисля. И как да не ме обземе параноята?
  Много показателно е подхвърлянето на Мартин Арендс - във всяка шега има истина, нали. Иначе не става шегата.

 13. 13 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Пламен Дойнов намекна, че той не би си позволил да създаде сюжет от случайно откритие - става дума за писани с наслада и обстоятелственост доноси. Хайде някой да се изкаже и по тази хипотеза. Какво правим със светините на бг-превода. На Кръстан Дянков на името има награда. Как възпитаваме обществото - като отдаваме почит на недостойни личности.
  Това също се нарича корупция.

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Ужасната каменотрошачка ДС и днес много успешно смила животи и съдби. Всичко трябва да бъде отворено, видяно и изговорено.

 15. 15 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Да съ твърди, че няма да пострада името му е пълно не разбиране на преводаческата позиция, която разбира се е и етическа - иначе Гугъл както превежда ще бъде.
  Пострада ли етическото ядро, остава транслиращата машина, която засега няма начин да е добър преводач.

 16. 16 Профил на ulz16377814
  ulz16377814
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вярвам повече на Пламен Дойнов отколкото на Любомир Илиев. Поведението на последния напомня за призива на Т. Живков да се снишим, докато бурята отмине. Дано не отмине и той да изпие докрай горчивата чаша!

 17. 17 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Според статистиката на ЩАЗИ (нашата е близка), под 50% от агентите са подписвали декларации. Често това е било под натиск, примерно в затвора по политически причини, или след присъда за леко криминално престъпление. По принцип тази половина от агентите се е смятала за не особено надеждна и скоро е била сваляна от активен отчет.

  Също малко под 50% са били агентите, които са били идейно мотивирани и за които има само рапорт за вербовка. Често тези агенти абсолютно нищо не са писали -- не само декларация за сътрудничество, но и пукнат донос от тях лично няма. Доносите ги е записвал в тяхно присъствие оперът, който е работел с тях в момента. Тези агенти са били оценявани високо.

  Съвсем малък дял са били секретните сътрудници, които са били смятани за агенти за влияние (често видни учени, общественици, журналисти). За тях даже не се е пишел рапорт за вербовка. Те са били особено ценни. В момента се сещам за няколко.

  Навремето, при посещенията си в България, великият Гаук каза две неща: 1) унищожени досиета няма и 2) фабрикувани досиета няма. И наистина, за ... някой ще фабрикува досие преди 50 години за някого, който сега, по някаква случайност, е станал обществена фигура?

  И още. Агентите често са били прехвърляни на други оперативни работници. И как тогава ще стане онази работа с фабрикуваните досиета? Това е най-малкото пълно разжалване на вербовчика и изхвърляне от органите. А по-вероятно процес и присъда.

  Запомнете горните две точки и не лъжете хората!

  И бъдете здрави!

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#11] от "veselakoleda":

  Поздравления за това, което сте написали!

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Последният номер на Дявола (ДС) е да докаже, че не съществува...

 20. 20 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Гневно

  Оф, айде моля, тия, които имат нужда да си лекуват параноята и налудничавите обсесии другаде и да престанат да ме занимават с фантазмите си. Повръща ми се вече като прочета за досиета. Сапунка.
  Иначе авторката е права, че предвид многото грешки и скалъпени досиета, това обявяване, че е налично "досие" вече нищо не значи. И точно защото нищо не значи е време да се прекрати това нищоговорене и преливане от пусто в празно от хора, които не могат да надмогнат личните си проблеми, страхове и обсесии. Всеки има такива, вероятно, но не ги развява непрестанно и публично в "есета".

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#20:"red.mary"] И точно защото нищо не значи е време да се прекрати това нищоговорене и преливане от пусто в празно от хора, които не могат да надмогнат личните си проблеми, страхове и обсесии. [/quote]
  Точно така, тези, които не могат да кажат нищо умно, по-добре да не се обаждат...

 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Ако се върнем на шегата с Арендс според описаното в статията излиза, че всъщнрост авторката наистина може да я праща ДС, макар тя да не знае.

 23. 23 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 490 Любопитно

  *1* и *20* - дали съзнавате какви ГОЛЕМИ слонски л.... сте?Да,именно липсата на процес като този в Германия след обединението е причина да овонявате този форум!

 24. 24 Профил на Николай Статков
  Николай Статков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  преводачът е преправил текста, изкривил смисъла на важни изречения – тоест – той е "предал" автора

  защо ми се струва така да работи българската секция към Съда по правата, ЕСПЧ!

  пък и колко министър председатели направиха пътека до Съвета на Европа: да се намалят присъдите; да се намалят образувяните дела!

 25. 25 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]Телевизиите преливат от ченгета „анализатори“.И журналистите имат вина за това.[/quote]

  Журналистите имат ОГРОМНА вина за това.

 26. 26 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Явно за теб литературата започва и свършва с "Винету", затова трудно се ориентираш ... "Власт и съпротива" бе обявен за немскоезичен роман на 2015, ако товя не е успех, кое е?

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#26] от "noemis":

  А само да не ми твърдите, че цяла Германия се е захласнала по прашасалите следи на нашата ДС!
  А пък тук се оказа, че преводът бил калпав - и сега трябва да се възбужда интерес!
  Ако романът беше на друга тема - кой щеше да е виновен!?

  [email protected]
 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Трябва да се осветли цялата мрежа
  Не само агентите
  Да се осветлят офицерите събирали
  и пресявали информацията
  Да се осветлят следващите нива
  на които е била докладвана
  агентурната информация
  И НАЙ-ВАЖНОТО
  Да се осветлят РЕШЕНИЯТА
  КОЙ
  НА КАКВО НИВО
  КАКВИ РЕШЕНИЯ Е ВЗЕМАЛ
  въз основа на доносите

 29. 29 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Браво отново на Диана, че опитва да за кой ли път да начене диалога за нюансите в сивото десарско минало!

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 30. 30 Профил на ulz16377814
  ulz16377814
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "red.mary":

  Перверзия е бивш сътрудник на ДС да преведе тази книга. Според мене грешките в превода са плод на немарливост, а не са направени умишлено, но авторът има право да се чувства предаден.

 31. 31 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Въпросът е съвсем елементарен: и авторът е жив, и преводачът е жив. Защо не е пратен преводът първо на автора да го прочете и да си каже забележките? Нали се издава с платени права и авторът е наясно, че се прави превод. Или, ако е гласувал пълно доверие на преводача си, защо последният не му е пратил поне пасажите, за които биха могли да изникнат евентуални съмнения? Тук не става дума за принадлежност или не към определени служби, а за точност на превода от един език на друг при жив автор и жив преводач.

 32. 32 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  Ами мълчи тогава, или друга тема за дъвкане няма.
  Досиета. Колко интресно!

 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 733 Любопитно

  До коментар [#17] от "m.konstantinov":
  [quote#17:"m.konstantinov"]Навремето, при посещенията си в България, великият Гаук каза две неща: 1) унищожени досиета няма и 2) фабрикувани досиета няма. И наистина, за ... някой ще фабрикува досие преди 50 години за някого, който сега, по някаква случайност, е станал обществена фигура? [/quote]

  Сигурен ли си, че в ония времена не е имало създаване на фиктивни досиета, за да се отчете бурна дейност? Във всички други области е имало преувеличаване на резултатите, защо ДС да е изключение?


  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Съпротивата е неистова и е от страна на ДС ...
  А мълчанието е обяснимо, кой иска да хвърля камък в блатото..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не мога да разбера, защо днес се води изобщо такава дискусия и до какво ще доведе това.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  В страната има по-наложителни неща за вършене. След 27 години Капитализъм акцентите трябва да са другаде.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на srh57514507
  srh57514507
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Когато гоце се кандидатира за втори мандат,каза на висок глас аз съм гоце.И какво от това. Пак го избраха Затова нашето общество
  ще страда, много ще страда.Факт.

 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  [quote#2:"chinaski"]Агентите на ДС вече изкарват невинни хора доносници и агенти!!![/quote]

  За да се изкарат и "чисти" хора маскари и всичко така да се омотае, че никой вече да не разбере, кое е истина и кое лъжа.
  Пропуснахме момента да изчистим истината, сега десетилетия ще берем горчивите плодове на това мълчание.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  [quote#6:"grayeagle"]Еми то е ясно, че десетинана най- титуловани стари преводачи са агенти. Как иначе да е. [/quote]
  По моите наблюдения за всеки който е имал възможност професионално често да пътува на Запад или е имал професионални контакти с чужденци съществува висока вероятност да е бил вербуван от ДС. Включително до ниво барман на хотел по Черноморието.

  Съвсем логично е, няма да вербоват баба Пена от село Уйньово, какво интересно ще им каже тя? А за църквата и въобще идеологическият фронт, също тези които могат да влияят на големи маси хора вероятността е направо 100%.

  Въобще от ДС са обхванати приблизително 5-10% от населението, един на всеки 20-30 души на долните нива до половината дори 100% нагоре. Това емпирично правило си го изведох преди доста години и досега напълно се потвърждава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  [quote#2:"chinaski"]Агентите на ДС вече изкарват невинни хора доносници и агенти!!![/quote]
  По-лошото е, че явните агенти на ДС, дори началниците им свободно се разхождат по ТВ студия, дори се държат надменно а водещите им се подмазват и непрекъснато ги канят. Направо ни навират в лицето "На власт сме, бяхме и останахме!".

  Голяма грешка направихме навремето, трябваше да ударим по ДС, да запазим архивите на ДС и БКП. А не да се борим срещу някаква си петолъчка на Партийният дом. Докато се борихме срещу нея ДС тихомълком унищожаваше важните досиета и оставяше необходимите.

  Иначе това, че немците били прозорливи да нападнат централата на ЩАЗИ съм малко скептичен, че като народ са били толкова умни. Май че умни хора са им го подсказали. Пък и на Малта май че вече е било определено как ще се раздели света и не са им позволили на руснаците да си разиграват коня в Германия както в нас.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  И все пак как в качеството си на разследващ журналист Диана Иванова раздава диагнози - параноя - на писатели - Арендс, Троянов. Навремето си имаше за компания и извинение психолог - Калин ли, Калинов ли. Тук не го виждаме него съавтор и него, да не говорим за етическата страна на тези определения. Това публично белязване с диагнози е до болка познат похват от соца.
  Някой може пък да твърди, че статията на Иванова е параноична, тъй като от нея излиза, че всеки може да бъде изкаран агент или доносник на ДС. Ей това си е параноя.

  Отделно, че обвинения е много лесна дума за журналистите - вчера почетохме, че и Памук обвинил някого в нещо. Липсата на нюанси, бедна лексика, бедна понятийна различимост, възпитание на първични рефлекси у аудиторията.

 42. 42 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":

  Кой конкретно е агентът в случая с Илиев, който несправедливо го изкарва доносник.

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Цитат:"С две думи – отварянето на досиетата става под граждански натиск, въпреки политиците, и начело на процеса стоят - от началото до днес - ярки обществени личности."

  Нужно ли е да се коментира?!

 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#29] от "Добрият войник Швейк":

  Какви нюанси, тя раздава диагнози! И те са все в едната посока. И не е тази на великия преводач.

 45. 45 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "znaya":

  Не визирам Илиев, а примерите в статията!Едва ли са само те трите!За конкретния случай е много странна ситуацията, както за Троянов, така и за преводача!

 46. 46 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#45] от "chinaski":

  За примерите трябва да се опираме на вярата в Д. Иванова като източник, Вие ако можете, аз вече се чудя дали мога.

 47. 47 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Единственото, за което е добре да се види написаното в статията е как гражданите трябва да се молят - чинопреклонно и с упование - на доносника да им каже точно какво и за кого е донасял. Остави, че да не е луд да го прави, ами и допълнителна ситуация на унижение - на обществото от доносника. Баси закона, баси и чудото. Чак ми се приходи в затвора след като взема да го наруша.

 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Всеки един от определена възраст нагоре по един или друг начин се е сблъсквал с мръсотиите на комунистическите служби. За съжаление матряла така и не постигна съгласие, че всички ченгета заслужават обществено изобличение плюс забрана на професии. Много каскети и до днес говорят за героични разузнавачи нежели за боклуци. Съответно второ поколение от "героичните служители", техни синове и дъщери гъсто населяват демократичните елити с разбираема гордост от произхода си. След като липсата на лустрация е устойчива характеристика на кочината, не е ли вече прекалено късно за кахърни антрефилета като кураторката по-горе. Изходът - Терминал 2.

 49. 49 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Все пак съмненията на Илия Троянов не се основават само върху твърденията на трета личност. Става дума за промяна на смисъл след изкривен превод. И то на важни за автора текстове от книгата му. Т.е. имаме два факта, които се връзват.
  Така че наистина, ако преводачът иска да изчисти името си, нека публикува досието си. Няма друг начин.
  А това, че преводачите го защищават - нищо чудно. И там мафията си има филиал.

 50. 50 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар 49 от Мондиана:

  Не желая да Ви се натрапвам, но ще ми бъде интересно да науча мнението Ви по повод моя коментар номер 31.

 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#20] от "red.mary":


  " Повръща ми се като прочета за досиетата . Сапунка ! "


  А имаш ли повод " да ти се повръща " ?
  Обикновено това е позицията на ДС-ченгетата, а не сапунка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Преди около месец и половина и малко повече - когато президентските избори бяха минали, а извънредните ощ едостатъчно далеч - отново се чу за накърненото чувство за справедливост, което движи насеение и граждани в невероятни посоки. Сега на дневен ред са други мотиви - по-конкретни така. А доносниците ни се хилят - кой от дома си в чужбина, кои от медиите, представят се за големи професионаисти, за ненакърними мъдреци и за всеки, който каже "А", се ръси диагноза.
  Ама сега не е времето за тези неща, ще казват - значи доносникът още казва кога за кое е времето. Ако навремето са сгрешили, че не са направили свестен закон (къде им е бил ума, баси опиянението дето ги е тресяло, а явно и страха от подареното, вместо извоювано) - не виждам защо да упорстваме в грешките им, когато преките последствия все още са навсякъде около нас.

 53. 53 Профил на Николай Статков
  Николай Статков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":

  ние потърпевшите знаем!
  в правото има едни основни принципи, един от тях е: последователност и предвидимост ....... или сегашните са съучастници и подбудители на дискриминационното отношение в "разделяй и владей" .............

 54. 54 Профил на Николай Статков
  Николай Статков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "m.konstantinov":

  добро пояснение другарю!

 55. 55 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Там е работата, че никой не е в бяло...Пл. Дойнов издава стихосбирка "Балът на тираните", в която публикува стихотворение"Агент Георги превежда Власт и съпротива", но не публикува: "Агент Николов основава частен университет" или "Гестапото основава частен университет и получава орден за приноси към българската култура", или пък "Ученикът на агент Николов публикува критика за стихосбирката "Балът на тираните" на страниците на портал Култура" . Гредите ни вадят очите, но предпочитаме да анализираме сламките. Не съм много сигурна, че има връзка между преводаческите решения и мнимата принадлежност на преводача към службите, но че Троянов, както сам твърди, е попаднал в собствения си роман е без съмнение...Да прочете "Опера аперта" на Умберто Еко.

 56. 56 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#55] от "kaliroe":

  Абсолютно, тъкмо нещо такова се бях юрнала да пиша и виждам вашия пост. Както и за вече споменатия Кръстан Дянков никой нищо - явно като е умрял Фокнър и не може да го обвини няма проблем за нас.
  Или пък агент Невена снима портрети на легендарни анархисти. Да не говорим за мащаби от типа - Агент Талев рекламира екстракт от незабравки, докато е медиен съветник на актуалния премиер.
  Примери безброй, трябва да се направи общодостъпна колекция, ще е по интересна от Неновините.

 57. 57 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#55] от "kaliroe":

  Само дето не омаловажавам случая. Троянов може да е афектиран, в интервюто за ДВ вероятно и некоректен, те там и доста го форсират всъщност, обаче факт, че всички досега си мълчаха, стихосбирката е излязла миналата година, значи ако няма остена скандал във ФАЦ всичко ще си е по старому.
  И аз не вярвам, че нарочно е преправяно в превода. В статията си Троянов също не го твърди, той казва просто, че го преследва подозрението, но онзи случай, който тук публикуваха с преизказното наклонение, опорочава явно ключова за Троянов сцена, тъй че като ефект поне на едно място има необяснима за голям преводач грешка. Вероятно просто не е могъл да надвие себе си в случая, подсъзнателното му водело ръката му, кикотът е избил на хартия.

 58. 58 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 912 Неутрално

  А също въпросът е и за колко такива случаи на вампиризъм на ДС-агенти ние изобщо не подозираме, а те буквално се хранят от нас, объзкръвяват настоящето. Посе се чудим що е пълно със зомбита.

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  Я!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Я виж ти!
  Какъв психологически дисонанс имало с грешни и фалшиви досиета. Психолози и психоаналитици направо са изпаднали в овчи възторг.
  ГЛУПОСТИ!
  Абсолютни глупости И ТЪНКИ СУГЕСТИВНИ ВНУШЕНИЯ ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ НА АРХИВИТЕ!
  Защото били...плод на социалистически преизпълнения на плана.....БАСИ ГЛУПОСТИТЕ!
  ЗАПОМНЕТЕ,
  1.НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ИЗЧЕЗНАЛИ или УНИЩОЖЕНИ ДОСИЕТА!
  2.НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА "ФАЛШИВИ" ДОСИЕТА!
  ОБАЧЕ
  3.ИМА ЗАКОНОВО СКРИТИ ДОСИЕТА в архива ЛИЧНО към председателя на сегашната комисия за ДС! Легитимно!
  Само балъците вярват в обратното на т.1 и т.2!
  Казвам го като професионалист.
  А психолозите-журналисти, дето си търсят работа с "психическите" проблеми на ДС да си "гледат работата".
  И да не ни пробутват сугестиите си за това как не трябва да вярвяме в досиетата на ДС, докато ни обясняват как трябва да вярвяме, че ДС била всесилна....
  ПЛОСКО!
  !

 60. 60 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  Апропо, госпожа Диана Иванова, да не ни пропутва плоските номера с окупираните централи на КАЗИ от ГРАЖДАНИТЕ(!)
  Централите на ЩАЗИ бяха окупирани от агенти на БНД.
  Класически!
  Така както се прави с окупирана държава.
  Каквото всъщност се и случи.
  Тривиално.
  А пропагандата за "гражданското" окупиране е за балъците.
  !

 61. 61 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#50:"jappy68"]Не желая да Ви се натрапвам, но ще ми бъде интересно да науча мнението Ви по повод моя коментар номер 31. [/quote]
  Предполагам, че имате известно право, но никога не съм се интересувала как вървят отношенията между автор и преводач. Може би Троянов се е доверил на преводача, защото има някакво реноме. От друга страна това не е договор, че да се изследва всяка дума. А и май хората на изкуството не са от най-подредените и с най-структуриран подход към нещата. Може би просто някой все пак е сравнил книгата с превода и е обърнал внимания на автора.

 62. 62 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  [quote#48:"Lemmy"]Съответно второ поколение от "героичните служители", техни синове и дъщери гъсто населяват демократичните елити с разбираема гордост от произхода си.[/quote]
  Абсолютно си прав. Преди години се срещнах с една позната в София и по някаква случайност предната седмица бяха публикували името на баща й като агент на ДС. Нямах намерение да повдигам този въпрос, но като видях намръщеното й лице, просто я попитах как е, все пак не бяхме се виждали години. А дамата като се разфуча, че съм бил направил намек за баща й и колко невинен бил той и каква жертва е на "мръсната опозиция". Ами какво да кажа, въпросната позната е на изключителено висок пост и това със сигурност стана, когато баща й беше зам-министър в едно комунистическо правителство.
  От тогава бягам далече от всички, чиято рода е имала нещо общо с мракобесите от ДС. Нямам намерение да успокоявам гузни съвести. И отново, както ти правилно спомена, изходът за нормалните българи е един - терминал 2! След като 27 години не можем да изринем авгиевите обори, какво да си говорим....

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK