Един Бял дом, в който не е ясно кой за какво отговаря

Един Бял дом, в който не е ясно кой за какво отговаря

© ReutersВ началото на януари председателят на Камарата на представителите Пол Райън се срещна по въпроса за данъчната реформа с представители на новоизбрания президент. Присъстваха бъдещият главен стратег и старши съветник Стивън К. Банън, бъдещият началник на кабинета Райнс Прибъс, бъдещият старши съветник Джаред Къшнър, бъдещият съветник Келиан Конуей и бъдещият старши съветник по политическите въпроси Стивън Милър. В началото на срещата Райън многозначително попитал: "Кой отговаря?"


Мълчание.


Това продължава да е правилният въпрос. Бивши служители, които са добре запознати с работата на президентската институция, описват екипа на Тръмп в Белия дом като структура с претрупан връх, с пет-шест властови центъра и почти никаква вертикалност. "Желанието да си голяма клечка взема превес над всякакво чувство за екипност. Това ще доведе до нефункционалност, разпиляност, нелоялност и изтичане на информация", каза опитен републиканец.
Тръмп е управлявал семейна фирма, но никога голяма организация. Нито пък е виждал такава организация като служител. "Тръмп не е в състояние да оцени значението на смислена командна структура и процес на вземане на решения. Напротив, инстинктите му вместо това се насочват към множество малки властови центрове с поощряване на агресивно съревнование за спечелване на благосклонността му", каза друг бивш официален представител.


Това, изглежда, е динамиката, която се наблюдава в политически токшоута през уикенда. Те по традиция са местата, където администрацията общува с медиите и политическите елити (чиято религия посвещава неделните сутрини на боговете на политиката, скандала и същината). Представителите на Тръмп обаче явно се целят в различна публика: публика от един човек, който може да ги потупа по гърба в туитър.


Целта, както показа Милър през уикенда, не е да убеждаваш или дори да обясняваш. Тя е убедено да се повтарят най-абсурдните или необосновани твърдения на Тръмп от изминалата седмица. Веднъж става дума за решаващите за резултатите от изборите измами с гласоподаватели в щата Ню Хемпшър (за които няма никакви доказателства). Следващия уикенд може да е за вредите от ваксинирането или за това, че върховният съдия Антънин Скалия е бил убит (и двете теми са били повдигани от Тръмп в миналото). Главната задача на представителите на Тръмп е да повтарят "алтернативните факти" на Тръмп с нетрепващ глас.


За мен (и за всеки друг човек извън Белия дом) е трудно да се разбере какво точно са случва в Западното крило. Изтичанията на информация може да дават изкривена картина. В този случай обаче те бяха ужасно много, очевидно от най-високите нива. И до едно разкриват управленска структура и култура, в които най-висша цел не е да се проявява компетентност или творчество, а да се проявява лоялност, или по-точно подмазвачество. Философията на съревноваващите се властови центрове наистина причинява страшна дисфункция, разпиляност, нелоялност и изтичания на информация. Проваленият и плашещ указ на Тръмп за имиграцията е веществено доказателство номер 1.


Сега обаче Съветът за национална сигурност, изглежда, няма никаква представа какви са му целите, абсолютно е деморализиран и се опитва да проумее каква е американската политика от президентските туитове. Истинският СНС бе лошо отслабен от действията на съветника за национална сигурност, а изглежда, че Банън създава СНС в сянка в услуга на добре развития си националистичен дневен ред.


Президентът може и да вирее в условия на хаос, но не и президентството. Един президент има нужда от сътрудници, които честно да му подават информация и анализи, а не се състезават за благосклонността му. Това може дори да включва коригиране на грешни инстинкти на президента. Винаги ще има съперничещи си властови центрове в Западното крило. Белият дом обаче работи най-добре, когато има по думите на бивш служител в Белия дом: "Силен началник на кабинета, упълномощен от президента да упражнява абсолютен контрол над цялата логистика, процесите на вземане на решения и изпълнението им. Той може да има колкото си иска съветници, но докато един човек няма пълен контрол над процеса, ще цари хаос."


Какво значи да имаме президент, който толкова държи да го харесват и е толкова чувствителен към пренебрежително отношение? От работата си в Белия дом при управлението на Джордж У. Буш си спомням информационните материали, които старши служителите получаваха преди международни посещения. Те винаги включваха подробен личностен профил на чуждестранните лидери. Другите разузнавания сигурно се подготвят по същия начин. Дали импулсивните (и може би невъздържани) реакции на Тръмп не се манипулират от врагове и съюзници, било да го успокоят или да предизвикат гнева му?


По някаква причина Тръмп вижда полза да е заобиколен от безредие и разпад. До момента това е допринесло за създаването на относително дребни и самопредизвикани кризи. Как обаче стоят нещата с големите, които се предизвикват от неспирния поток от събития? Президентът ще се изправи пред изключително сложни предизвикателства, на които трябва да се реагира в реално време, без възможност за повторения. Ще може ли президентът да действа мигновено, въз основа на най-добрата информация и най-добрите съвети?


Мълчание.


(БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Да назначат повечко отговорници по фалитите, товарищ Тръмп натам е тръгнал, за пореден път.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Любопитно

  И кой какво говори е също толкова неясно...

  Stef
 3. 3 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Картинатa от понеделник насам е покъртителна в Белия дом: Стивън Банън по цял ден си мърмори под нос и отвреме-навреме размахва юмрук към небето, Стивън Милър си блъска главата в стената, Рейнс Прийбъс тренира харакири пред огледалото.
  Келиан Конуей крещи на всички и се разхожда с пистолет в ръката. Шон Спайсър често избухва в плач, а Доналд Тръмп се заключва по 3 часа в тоалетната с телефон в ръката и отказва да излезе.

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Би мааму. Важното е че пред американците са блеснали житата. Колкото е по велик ръководителя на дадена държава, толкова по бедна става тя (справка Турция; Русия; Куба...) Пък ако имат "невероятния шанс" полубожество да е начело(справка Северна Корея) - мизерията е тотална

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Започвам да си мисля, че Президент Тръмп няма необходимата компетенция да заема настоящата си позиция.

  Всички тези информации, които коментираме водят до един извод...

  Друг президент...

  Модератора е неадекватен!
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  "СНС се опитва да формулира политика по президентските туитове..."
  😆😆😆😆😈

  One Flew Over the Orange Cuckoo's Nest...
  😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ами министрите се утвърждават от сената - и сената ли е в хаос?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Желанието да си голяма клечка взема превес над всякакво чувство за екипност. Това ще доведе до нефункционалност, разпиляност, нелоялност и изтичане на информация", каза опитен републиканец.""

  Привържениците на Тръмп започнаха да се топят като пролетен сняг. Че и тук започна да се забелязва.

 9. 9 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен хумор на кило":

  ++++++

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Другари либералчета, дайте на човека полагащите му се 100 дни пък после има време да циврите.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#7] от "neut":

  Функционално неграмотен?

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  100 те дни се дават, за да се види каква ще е политиката на новоназначен ръководител.

  Когато е минал месец и се вижда, че новоназначения Президент не успява да формира екип и не успява да структурира администрация е необходимо ясно да се покаже тази му слабост.

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 959 Неутрално

  То стигнеш ли до там да се оправдаваш в Туитър като президент на САЩ...

  Имало едно време ссср...
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#5:"ivan_"]Започвам да си мисля, че Президент Тръмп няма необходимата компетенция да заема настоящата си позиция. [/quote]
  То това се поваряше от началото на кампанията му. Разбира се, той се изтъкваше, че е успешен бизнесмен и ще се заобиколи с хора извън политиката и т.н. Нищо, че има не знам си колко фалити и дела срещу него и се заобиколи с изпечени политици със скандали зад гърба си и откровени идиоти.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Клинтънските пропагандатори дотам ли я докараха - за тъпи ли да се правят, че реват, че не им е ясно кой за какво отговаря в Белия дом!!!

  [email protected]
 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#13:"citoplast"]То стигнеш ли до там да се оправдаваш в Туитър като президент на САЩ... [/quote]

  Интересно, че и тук войнстващите му защитници се покриха скоропостижно. Като си помисля само каква баталия предизвикваха за щяло и нещяло.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Хаосът е проблем за противника докато бъде идентифициран като непредизвикан хаос. После идва лесното...
  Тръмп няма екип, няма опит да ръководи голяма корпорация, няма опит да произвежда. Опитът му се свежда до фамилен бизнес (ако красавиците влизат в семейството -добре). Стивън Милър е копие на Тръмп и Банън взети заедно и дотам. В екипа му има изключения като министърът на отбраната, но държавния секретар изчезна след изборите, министърката на образованието е трагедия. Има ли някой още, който не е избягал, или не са го изгонили?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  едно че няма и месец откакто е в Белия Дом второ демократите блокираха до последното всичките му назначения после защо още не била смазана машината, поредната пропаганда от левите парцали

  а горе гледам някакъв умник от форума за фалити говори, явно не е проверявал индексите на пазарите които продължават да удрят нови най-високи стойности, Дау Джоунс днес е с пореден исторически връх...

  twitter.com/voxybg
 19. 19 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 351 Весело

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  кви 100 дена, бе др. комуне?
  след всичките каши, които дръмбо продължава да дроби, вече не може да се чака, дори и при най-добро желание.
  импийчмънта наднича зад ъгъла...

 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Спокойствие и само спокойствие - повтарял Карлсон на Дребосъчето. Горе-долу такава е ситуацията в приказния свят на Тръмп и неговите блюдолизци.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yard":

  Аз следя нещата с едно око и през един океан.

  Признавам си, че си мислех, че това негово поведение е добра постановка, имаща за цел да го вкара в Белия дом (което и стана).

  Сега обаче пиеската свърши и започна да става ясно, че "Царят е гол"...

  Странно ми е, че този човек успя да влезе в Белия дом?
  Американската система не би трябвало да допуска подобно нещо...
  Може би американците сериозно трябва да помислят върху някаква промяна в тази система за избор...

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "voxy":

  В статията не пише за скърцаща машина, защото няма смазка...

  Статията по скоро описва един автомобил без гуми, двигател и волан, но със много желаещи да го управляват...

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Класика в жанра: много вожд, малко индианец. И вождовете само пушат лулата на мира и се чудят как да се спасят от гнева на големия бял(с оранжево) бащица.

 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#5:"ivan_"]Всички тези информации, които коментираме водят до един извод...

  Друг президент... [/quote]

  Що се бъркате в американските работи? Пожелайте си друг български президент, ако толково ви вълнува политиката...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Важното е, че тромпетистите си карат по опорните точки и всичко им е ясно за белия дом.

 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  Тръмп няма никакви данни да бъде американски президент. Не е заемал никаква публична позиция преди това изискваща работа с избиратели и колектив от съмишленици. Няма опит в управлението на голяма децентрализирана корпорация като например Епъл.

  Единственият му управленски опит е Тръмп организацията и шоуто Чирака. И това не е опит който би облагодетелствал един президент на САЩ.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Весело

  WHITE ХАОС

  ТрЬІмп Наш

  Импийчмънта чука на вратата

  Айде уволнениеееее

 28. 28 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "ivan_": "Започвам да си мисля..."

  "Всички тези информации, които коментираме водят до един извод..."

  "Друг президент..."

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 29. 29 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  В други медии е посочено, кой е автора на този пасквил:
  Майкъл Герсън, в. "Вашингтон пост"
  -----
  Хибридната война срещу Тръмп продължава

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#24] от "Доналд Радев":

  Не, тук във форума всички само си списваме.

  И за Ваша информация, лично за мен Президентът на България няма никакво влияние, докато Президентът на САЩ има някакво влияние.

  Да сте ме видели случайно да коментирам под статии за българска политика?

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  това ви е новата залъгалка
  преди - нямаше никакви шансове да го изберат за президент, сега новата мантра/мечта импийчмънт, само че такъв импийчмънт защото шайка идиоти не го харесват не съществува и не е описан в никой закон

  twitter.com/voxybg
 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#18:"voxy"]демократите блокираха до последното всичките му назначения[/quote]
  Кое по-точно са блокирали, след като републиканците имат мнозинство в сената?

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  "Стивън Милър е копие на Тръмп и Банън взети заедно и дотам."

  За да "блести", некадърник като Дръмпфел трябва да се заобикаля с безгръбначни безличия като тoя chinless wonder със стъкления поглед.

  Честно казано, от идиотщините, които бълваше на митингите си пред the inbreds in the square states, си представях, че ще е точно такава карикатура като президент, но очаквах, че поне около него ще има двама-трима читави, които да го вкарват в пътя...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  Нещата явно са по-зле ,отколкото биха могли да предположат и най-заклетите рационални критици на Тръмп.....

  ThePirinEagle
 35. 35 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#24:"Доналд Радев"]Що се бъркате в американските работи? [/quote]
  Толкова ли е паднало нивото на опорките? Не че преди не беше абсурдно ниско.

  "Н-не коментирайте, т-то са си американски р-р-работи ;_;"

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  "Импийчмънта чука на вратата..."

  На мeн току-що ми чукна на таблета днешната сатира на Анди Бороуиц от Ню Йоркър: FBI special-orders a pair of tiny handcuffs.
  😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#30:"ivan_"]Да сте ме видели случайно да коментирам под статии за българска политика? [/quote]
  Не съм те следил тебе лично. Всъщност във форумите не пиша на "Ви". А в поста си употребих "ви" в множествено число визирайки всички нашенци на които им се ще да бъде подменен вота на американският народ.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Весело

  [quote#37:"еко"]името на медията е достатъчно, за да спра да чета по-натам. [/quote]
  Тъй тъй
  Не е като ТАСС
  Името ТАСС е достатъчно
  за всяко руско същество
  за да почне да ЧЕТЕ и КОНСПЕКТИРА
  ха-хааааааа

 40. 40 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  Ох, ох, оххх...
  Журналисти тръгнали да поучават Президента какво трябва да направи и левичарчетата из форума подеха статията на Вашингтон пост за знаме на борбата
  Към левичарчетата: имате ли малко самокритичност към собствените си действия? Защото със такава лекота раздавате съвети към Президента, че ще рече човек, че сте били поне по 3 мандата президенти на САЩ?
  Смешници!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 41. 41 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#35] от "Yard": Какво коментираш любезни, да не би случайно да си мислиш, че цяла Америка е изпаднала в анти-Тръмп мания...много повече е нужно да се постараят от това...

  импийчмънт - през крив макарон.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 42. 42 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  Ама и журналиста тарикат - всичко е обхванал, за всичко е писал.
  Хем хоризонтална структура (това за няколко върха), хем нямало ясна вертикала. Отличник, всичко е увъртял на куп и копче не можеш да му кажеш!
  И защо левичарчетата толкова ги привлича Властовата вертикала? Ми защото трябва да има на кого да се кланят и да са благодарни.
  Да заминават за Раша - там най-ярко е изразена така желаната от тях Вертикала на власта. Каквато дори във Китай нямат!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#38] от "Доналд Радев":

  Благодаря за уточнението!

  Не съм си и позволил да коментирам подмяна на вота/волята на американците.

  Президент Тръмп си е президент на САЩ.

  Просто информациите, които получаваме са за несправяне с основни функции, като Президент и ръководител...

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#19] от "mekarshalev":

  По всички правила на играта на политика се дават 100 дни да си подхване работата. А тука още един месец не е минал откак застъпи на власт и почнаха цирковете.

  Ама иначе сме многo либерални и толерантни, а?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#12:"ivan_"]Когато е минал месец и се вижда, че новоназначения Президент не успява да формира екип и не успява да структурира администрация[/quote]

  Статийката третира случка от НАЧАЛОТО НА ЯНУАРИ, т.е ПРЕДИ встъпване в длъжност, назначаване на "отговорни" и т.н.
  Ама целта на занятието е друга, та не е толкова важно какво пише.......
  Нищо де, така, в критики и задявки, неусетно ще се изтъркалят 4 години, па тогава - нови избори, нов късмет, може би......

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1233 Весело

  Пълното издивяване на левичарчетата е във последна фаза
  Кога ще заминавате за Канада, а? Или за Мексико?
  Чорапите си сами не можете да обуете, но големи приказки говорите

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 47. 47 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Няма никакво значение кой за какво отговаря в Белия дом.Важното е,че от там се каза Путин да връща Крим.Отговорно послание!

 48. 48 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#43] от "ivan_": "Просто информациите, които получаваме са за несправяне с основни функции..."

  Абе, тайна е, но ще ти го кажа под сурдинка - има и други мнения в американските медии.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 49. 49 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#44:"БМЗ"]По всички правила на играта на политика се дават 100 дни да си подхване работата.[/quote]
  Обясниха ти вече за какво се дават тия 100 дни.
  Ако президент (или който и да били друг) започне да прави невероятно идиотски неща от първия ден, тая песен за стоте дни не важи.

 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Ооооо, Барак Обама какъв огромен управленски опит е имал когато се е настанил в Белия Дом. Бил е сенатор и университетски преподавател. За парите е знаел само че пристигат по сметка отнякъде и трябва да се харчат. За Путин е решил че трябва да прави "релоуд". За арабите се е опитал да им се подмаже, за Гуантанамо е знаел, че трябва да го затвори начаса. И нищо не се е получило! Путин го е изиграл и Крим е прибрал! Арабите му се ... на фасона! А лагера в Гуантанамо му помогна да се добере до бин Ладен в Пакистан и да му свали скалпа. Лагерът още си работи и людоедите припкат с оранжеви носии там. А в Пекин не докараха стълба да слезе от Ейр Форс Уан и не го и посрещнаха - изпълзя през задния вход на опашката на самолета и се направи че нищо не е станало. А как го нарече онзи лудият филипински президент - не е за цитиране. Така че по-полека с критиките и пасквилите срещу Тръмп.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Тц.
  По-добре подавайте документи за Хауекзит.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 52. 52 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Хилари знае, не се притеснявайте ще ги опраска за секунди

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 53. 53 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#49] от "Yard":

  Кой си ти, че да съдиш дали са идиотски или не?
  Либерастите ного обичате да се поставяте над нещата, хм?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 54. 54 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivanchoLA": За последно като я видях беше политически труп...естествено не и политиката и, но нея самата може да я отпишеш.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#45] от "pag":

  "В началото на срещата Райън многозначително попитал: "Кой отговаря?"

  Мълчание.

  Това продължава да е правилният въпрос."

  Явно не успявате да разберете, че за интересна статия е необходим хубав пример.

  В случая примера е въпросната случка.

  Но примера свършва с първия абзац.

  След това следва:

  "Това продължава да е правилният въпрос."

  Не се притеснявайте, в този форум пишат и други функционално неграмотни съфорумци.

  Не сте единствен.

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#53:"БМЗ"]Кой си ти, че да съдиш дали са идиотски или не? [/quote]
  Не съм идиот.

 57. 57 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#43:"ivan_"]Просто информациите, които получаваме са за несправяне с основни функции, като Президент и ръководител... [/quote]
  А задаваш ли си въпрос, че това може да са фейкови информации... Когато източникът е "Вашингтон пост" или "Ню Йорк таймс"...
  Напротив. Тръмп се справя прекрасно. Въпреки упоритата съпротива. Та той още не е със всичките си министри...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#48] от "diogenes":

  Прекрасно!

  Означава ли това, че изложеното в статията не отговаря на действитолността?

  Мнения много, реалността е една.

  П.С. Всички четем за "туит" политиката. Всеки си съставя мнение.
  Или Президент Тръмп не "туитва"?

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivan_": "Мнения много..."

  Добре.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#57] от "Доналд Радев":

  "...това може да са фейкови информации... Когато източникът е "Вашингтон пост" или "Ню Йорк таймс"..."

  Комундер, едно време се опитвахте да внушавате, че ВВС, Радио Свободна Европа, Гласът на Америка и т.н. са империалистически пропагандни централи, а истината е в ТАСС, Работническо дело и Правда.

  За твое сведение, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Chicago Tribune, Guardian, Independent, Telegraph, Economist, Newsweek, Time - това са изданията, които задават ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ в журналистиката.

  А не измислените, финансирани от Москва парцали, които се опитвате да ни пробувате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#56] от "Yard":

  Това тепърва трябва да се доказва.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 62. 62 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Любопитно

  До коментар [#59] от "diogenes":

  С втората част защо не се съгласи?

  "Мнения много, РЕАЛНОСТТА Е ЕДНА"

 63. 63 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#57:"Доналд Радев"]Напротив. Тръмп се справя прекрасно. [/quote]
  Какво е направил досега, че да определим прекрасното му справяне? Защото аз мога да ти изброя например издънките му.
  Отмени регулациите по закона Дод-Франк, които бяха насочени срещу големите банки и предлагането на рискови финансови инструменти. Нещо, което беше една от причините за кризата от 2008 г. А сега големите банки пак ще отвържат кесиите безконтролно. Друго - замрази Обамакеър. И с какво замени програмата? С нищо или по-точно обеща нещо за 2018 г. Обамакеър, хубава, лоша, но поне имаше програма. Ако е толкова лоша, да беше я променил. А сега е хаос. Трето - мина месец от встъпването в длъжност - има ли готов кабинет? Не. Къде са му подготвените хора? Такъв период никога не е имало в историята на администрацията. Един месец. Флин дори вече напусна защото го хванаха по бели гащи в леглото с руснаците. От споменаването на Русия - към външната политика. Пълен хаос и грешка след грешка. Настърви противниците си, отказа търговските си партньори и отблъсна съюзниците си. Най-фрапиращият случай бе с Австралия - единствената страна, която винаги, абсолютно винаги и във всяка американска война след 1914 г. е изпращала войски в подкрепа на САЩ - ПСВ, ВСВ, Корея, Виетнам, Ирак и т.н. Защо трябваше да ги обижда? Каква беше тънката му и "майсторска" игра там? Китай. Репчи се, репчи се и накрая в телефонен разговор с китаеца клекна и отново призна политиката "Един Китай", която е в сила от времето на Картър. Нали щеше да ги мачка и да отменя "Един Китай"? Естествено китайците побързаха да го тестват доколко е адекватен и в дипломацията. Все още чакаме отговора на Северна Корея. Какъв? Тръмп не знае какво да отговори. Стана за обект на присмех от целия свят - почти всяка държава вече има клипче "Америка първа, кой иска да е втори".
  Да продължавам ли?

 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#57] от "Доналд Радев":

  Не! Чета само Дневник всъщност. Не поглеждам толкова задълбочено от къде препечатват.
  Теориите с достоверността на новините всъщност не ме вълнува.

  Косвено имам наблюдения за действията на Президент Тръмп, които няма как да се фалшифицират.
  Досега има достатъчно безпорни факти, които подкрепят тезата, че не успява да състави екип.

  Това е негов проблем!
  Несправянето му с него не може да се оправдава с това, че някой му пречи!

  Той е Президентът на САЩ!
  Има достатъчно власт за да се пребори.
  Трябва да знае как, само че!

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на mnovev
  mnovev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivan_":

  Иване,

  от кога те направиха говорител на над 60 милиона американци. Същите приказки от същите медии се разправаха и преди изборите. Да не говорим колко сигурни бяха че политическата коретност пак ще спечели. Ама на, този път настъпиха мотиката и не могат да се примирят от яд.

 66. 66 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#5:"ivan_"]Започвам да си мисля, че Президент Тръмп няма необходимата компетенция да заема настоящата си позиция.[/quote]
  Ама сега ли "Започваш" ? Защото доколкото знам, преди няколко дни обяви, че си против Тръмп, пък сега, че тепърва започваш да се съмняваш.
  Ами колкото и да не ви се ще на някои, Тръмп е избран от американския народ, има и моя малък принос, така, че вие недоволните, може просто 8 години да си поклащате недоволно глава!

 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#65] от "mnovev":

  Изразявам своето мнение!

  "Започвам да си мисля, "...

  Какви 60 милиона американци?

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Весело

  Спомнете си мисълта на Чърчил:
  "Американците винаги правят нещата както трябва! След като опитат всичко останало ... "

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#68] от "vxa15365434":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Любопитно

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Умен, я кажи кой за какво отговаря?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#66:"Калата"]Тръмп е избран от американския народ, има и моя малък принос[/quote]
  Хаха, троленето в Дневник за принос ли го броиш? Или си разпространявал фалшиви новини във Фейсбук?

 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#66] от "Калата":

  Не мога да отговарям за Вашите знания!

  Няма как да съм "обявявал" подобно нещо, защото никога не съм бил За или Против Тръмп.

  Продължавам да не съм За или Против Тръмп.

  Освен това, няма никакво значение дали съм За или Против Тръмп.

  Нямам право да гласувам на изборите в САЩ.

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#37] от "еко":

  Комунистите винаги сте се гордеели с това, че не обичате да четете.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#13:"citoplast"]То стигнеш ли до там да се оправдаваш в Туитър като президент на САЩ...[/quote]
  По-жалкото е, когато започнеш да правиш в Туитър реклама на парцалките на щерка ти от официалния акаунт на Президента на САЩ.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами това е чудесно. Хаосът движи нещата...

 76. 76 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#52:"ivanchoLA"]Хилари знае, не се притеснявайте ще ги опраска за секунди[/quote]
  Ееей, живо ли е още злобното бабе бе Ванчо? Прави ли вече 3-4 крачки без да я крепят? Оня тик с очите как е ?
  Виж не сме я забравили нея!!! Ще и дойде реда. Не съм забравил обещанието на Тръмп да я прибере на место, където ще си има постоянно придружител и наблюдение. И едни ярки дрешки, да се не губи. Не сме я забравили, нито нея, нито Спонсора и Сорос, който се меси в избори. Ама съвсем доказано! Подписката е готова. Нали знаеш 100 хил и се разглежда.
  И да ти кажа. И ей сега да изчезне дори Тръмп, не се надявай на Хилъри!! Сандерс ще е и пак няма да е тя!

 77. 77 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#21:"ivan_"]Може би американците сериозно трябва да помислят върху някаква промяна в тази система за избор...[/quote]
  Напълно съм съгласен. Електоралната колегия е отживелица.
  Един човек = един глас.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 78. 78 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Весело

  [quote#37:"еко"]името на медията е достатъчно, за да спра да чета по-натам.[/quote]
  Washington Post си го премести.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 79. 79 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#76:"Калата"]Виж не сме я забравили нея!!! Ще и дойде реда. Не съм забравил обещанието на Тръмп да я прибере на место, където ще си има постоянно придружител и наблюдение. И едни ярки дрешки, да се не губи. Не сме я забравили[/quote]
  Хаха, ушанка, че той Тръмп това още в началото каза, че е само catchy лозунг за тъпите му фенове като теб.
  [quote#0:"0"]Crowd: "Lock her up!"
  Trump: "That plays great before the election, now we don’t care"[/quote]
  [quote#0:"0"]“I don’t want to hurt them,” Trump said of the Clintons during an interview with 60 Minutes. “I don’t want to hurt them. They’re good people. I don’t want to hurt them.”[/quote]

 80. 80 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Весело

  [quote#44:"БМЗ"]По всички правила на играта на политика[/quote]
  Тръмп е самопровъзгласил се анти-естаблишмънт политик. Той иска да разруши правилата на политиката и цялата политическа система.
  Ами окей тогава, каквото си е поръчал, да си го яде.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 81. 81 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#48:"diogenes"]ще ти го кажа под сурдинка - има и други мнения в американските медии[/quote]
  Раша Тудей не е американска медиа. FYI.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 82. 82 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#60:"Norman Granz"]За твое сведение, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Chicago Tribune, Guardian, Independent, Telegraph, Economist, Newsweek, Time - това са изданията, които задават ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ в журналистиката. [/quote]
  Стандартите отдавна не са това, което бяха... Между другото - верно ли е, че New York Times е собственост на мексиканец? Ако отговорът е: Да, то тогава нещата са ясни.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 83. 83 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#29] от "Доналд Радев":

  гуньо, ето малко по-подробно за автора:

  Michael John Gerson (born May 15, 1964) is an op-ed columnist for The Washington Post, a Policy Fellow with the ONE Campaign,[1][2] a visiting fellow with the Center for Public Justice,[3] and a former senior fellow at the Council on Foreign Relations.[4] He served as President George W. Bush's chief speechwriter from 2001 until June 2006, as a senior policy advisor from 2000 through June 2006, and was a member of the White House Iraq Group.[5]

  He helped write George W. Bush's controversial second inaugural address that called for neo-conservative intervention and nation building around the world to effect the spread of democracy to third world countries.[6]

  и този човек, работил в кабинета на Буш-син, ли е платен от Клинтън?/Сорос?

  it comes from inside, just listen ...
 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#63:"Черен хумор на кило"]Какво е направил досега, че да определим прекрасното му справяне?[/quote]
  С един туит смъкна цената на президентския Боинг. С един туит смъкна цената на F35... Това не ти ли стига? Ония медии, които колегата ги нарече "ЗЛАТНИЯТ СТАНДАРТ" заслужено ще оттекат в канала. Дойде време на туит-управлението!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#83:"Kalin"]гуньо, ето малко по-подробно за автора: [/quote]

  Нямам нищо против гласа на Буш-младши. Той е легенда. Но той понякога изразява екстравагантни виждания. Като например това за ползата от обрязването като предпазна мярка за неразпространение на СПИН.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 86. 86 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#80:"Sepulveda"]Той иска да разруши правилата на политиката и цялата политическа система.
  Ами окей тогава, каквото си е поръчал, да си го яде. [/quote]

  Ама да знаеш - ще го направи...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 87. 87 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#77:"Sepulveda"]Напълно съм съгласен. Електоралната колегия е отживелица.
  Един човек = един глас. [/quote]
  Глупости. САЩ са обединение на държави (щати). Всяка държава (щат) може да напусне съюза. И изборите са на ниво държава (щат). Станат ли общонационални избори, просто САЩ ще трябва да си смени името.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#84] от "Доналд Радев":

  Да де само, че този самолет Ф35 американския производител иска да го прадава и в чужбина...

  А американския президент му смъкна цената с един "туит"...

  Малко кофти за американския производител...

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Прочетох статията до цитата "В началото на срещата Райън многозначително попитал: 'Кой отговаря?'".

  И това в началото на януари, когато президентът още не е встъпил в длъжност.

  Отговорът е логичен: никой. Още няма избрана администрация.
  Какво пита толкова Райън? Подобен е случая с отстраняването на Флин от длъжност. Провел разговор с руския посланик преди да встъпи в длъжност. Глупаво и наивно!

  В интерес на истината, постъпката на Флин си е аматьорска. Изказването на Райън според статията обаче е типичен мръсен трик на обигран политик, който никога не е криел враждата си към Тръмп. Ясно е как политическият истеблишмънт за сега се опитва да печели по точки, използвайки грешките на президента и на членове на екипа му. По същество обаче президентът води правилна политика.

  Аз лично не мисля, че той ще успее. Срещу утвърдена политическа мафия това е трудно до невъзможно. Само че мафията рискува повече - или поява на трета силна политическа партия, или граждански размирици в Америка.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 90. 90 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Всъщност Тръмп няма шанс да намери читави хора, защото:
  1 Те трябва да го понасят заедно с глупостите, които бълва, а това е проблем
  2 Той трябва да се вслушва в съветите им, а това е още по-голям проблем
  Единствената възможност е те да работят дистанционно, без да се сблъскват с него и най-близките му сътрудници (които са като него) и освен това да са отчаяни патриоти, защото ще трябва все пак да го търпят. Е, няма как да стане.
  Една от страните ще чуе: You are fired

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#82] от "Доналд Радев":

  "...верно ли е, че New York Times е собственост на мексиканец? "

  Толкова си ограничен, че ми става жал и ще ти отделя малко време, за да те информирам за някои неща.

  Ню Йорк Таймс е акционерно дружество и Карлос Слим притежава 17% дял в него. Карлос Слим, за разлика от Дръмпфел, е истински (не кредитен) милиардер и е инвестирал пари в нещо, което му носи гарантирон доход.

  Най-сигурният начин Карлос Слим да загуби инвестицията си е да почне да се меси в издателската политика на Ню Йорк Таймс. За това си има издател - Артър Зулцбъргър.

  За човек като теб, който се информира от парцалите на Пеевски, това е необяснимо, но е истина.

  Рупърт Мърдок притежава портфолио от медии в Австралия, САЩ и Великобритания, покриващи практически целия политически спектър - от Фокс Нюз през Таймс ъв Ландън до Нашънъл Джиографик. Той НЕ СЕ МЕСИ в издателската им политика, също както Карлос Слим на Ню Йорк Таймс. Сещаш ли се защо? Едва ли - ако се сещаше, щеше да пишеш смислени неща, а не дивотии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#90] от "penetrating":

  Съгласен съм напълно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#88:"ivan_"]Да де само, че този самолет Ф35 американския производител иска да го прадава и в чужбина...

  А американския президент му смъкна цената с един "туит"... [/quote]
  Смъкна цената за американските ВВС. Че кой е казал, че цената е смъкната за израелските, британските и другите купувачи? Там отдавна договорите са сключени. Ми нека английската кралица да поиска с един туит да се намали цената на F35 за Великобритания.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#88] от "ivan_":

  Разлика между маса и норма на печалба.

 95. 95 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Весело

  Че това, което Майкъл Герсън е видял при Доналд Тръмп за един месец ние си го гледаме вече осма година при Бойко Борисов. Как ще ни стигнат американците, а? Къде са тръгнали?


 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#94] от "daskal1":

  ???

  Модератора е неадекватен!
 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#97] от "ivan_":

  ОК, намаляването на цената на Ф35 поне на теория ще доведе на увеличен брой продажби, особено сега с натиска на генерал Матис в Брюксел за увеличаване дела на европейските партньори в бюджета на НАТО. Увеличеният брой продажби е и увеличената маса на печалбата за сметка на намалената норма на същата за производителя.

 99. 99 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#95] от "Един препатил":

  Борисов е цял Бисмарк в сравнение с Тръмп.
  Тръмп е все едно Жорж Ганчев или Митьо Пищова да тръгнат да съставят правителство.

 100. 100 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 687 Весело

  [quote#50:"vxa15365434"]Барак Обама какъв огромен управленски опит е имал когато се е настанил в Белия Дом. [/quote]
  Барак Обама е адвокат, завършил Харвард, бил е сенатор от Илиной.
  Тръмп е основал Тръмп Юнивърсити, имал е конкурс за "мис" и три жени от Източна Европа, което в очите на Култа го прави далеч по-квалифициран, да?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK