С главата надолу в реката от срам

С главата надолу в реката от срам

© Надежда ЧипеваПомните ли "анклава" сeло Розово? На 1 май 2014г. жителите му изнудиха държавата да изпълни ултиматума им и да прогони 17 сирийски бежанци заедно с шестте им деца, заселени там легално и при спазване на всички правила.


"Домакините" се уплашиха, че децата им можело да прихванат паразити. Метнаха нависоко два трикольора и заплашиха, че ще линчуват бежанците, ако държавата сама не наруши законите си. В решителната фаза на битката влезе дори кметицата на селото Теодора Георгиева. Вместо да отведе насилниците там, където пише в Наказателния кодекс, полицията пристигна в селото, за да охранява своеволията им. След това сирийците си заминаха и оставиха розовчани в автономната им територия, на която вече не важеха поне два български закона - за убежището и бежанците и този за защита от дискриминация.


След това
слабоволие на държавата


беше ясно, че територията й много скоро може да се окаже сглобена от гетата на автономната омраза.


През последните десетина дни Широка лъка също отвоюва своето и изгони две афгански момчета без родители, настанени в социален дом. След това държавата също отказа да се погрижи за тях и дори загуби едното някъде по пътя от Родопите към Пловдив и София. Сега е ред и Елин Пелин да изгони от града законно настаненото там семейство на Фатима и Фахим Джабер от Алепо.


"Тук турчин не е вирел"


съобщи по телевизора един от гражданите, "нема да има и сириец". По сценария от Розово в кадър веднага влезе и кметът Ивайло Симеонов, който вече втори месец отказва да издаде ЕГН-та и документи за самоличност на бежанците. Въпреки че е длъжен да го направи защото семейство Джабер са преминали през цялата процедура за получаване на хуманитарен статут. Според всички международни спогодби, подписани от България, той е равносилен на разрешение за постоянно пребиваване у нас.


Вместо да изпълни закона, кметът Симеонов реши да очарова викачите от градския площад: "Ние, шопите, няма да допуснем сирийци при нас", каза той и скочи право в новините. За повече тежест се позова на решение на Общинския съвет в града. То, разбира се, не е документирано в нормативен акт, защото е противозаконно. Но така подстрекателството на съветниците от Елин Пелин нямам как да бъде и оспорено от областния управител на София – област.


Турбофолкът на тази институционална безотговорност


прозвуча и в друг телевизионен блиц на Ивайло Симеонов: "Моите съграждани са категорични и няма да допуснат, който и да е, да живее, без да се съобразява с нашата воля". От тук нататък разпасването на площада потегли без спирачки. Директните заплахи, които прозвучаха от Елин Пелин, до този момент не са сепнали ничий правоохранителен рефлекс. За това стигнаха до там, че Фатима и Фахим се оказаха предупредени от добрите градски християни, че може да бъдат "покръстени" - вероятно в реката, "но с главата надолу".


Как става възможно всичко това?


Отговорът е в членския състав на Общинския съвет в Елин Пелин. Там има пет партии и коалиции, в които т.нар. патриоти са формирали критична маса. За това говорят дори само имената на политическите им платформи: Коалиция "ВМРО – Нова България", Коалиция "Единство" (БСП, Атака и Нова зора), още два "генномодифицирани" съюза - между социалдемократите и Реформаторския блок и между ДПС и БЗНС "Александър Стамболийски". Съветниците от ГЕРБ също излизат на площада за протест срещу "чужденците".


А защо точно сега ли?


Семейство Джабер живеят в Елин Пелин от август миналата година. А големият им син от години работи в борса за електроника в София. Но сега внезапно идват избори и всички стават техни жертви.


Национализмът "продава"! Колкото по-фундаментален, по-радикален, по-покръстващ с главата надолу, толкова по-добре за продуктовото му позициониране.


"В нашите градове живеят хора, които имат абсолютното право да желаят или да не желаят с кого да съжителстват, излъга от телевизионния екран съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Смеонов. Представители на "Хелзинкски комитет", "Отворени общества" и всякакви други соросоидални и либерастки организации от сутрин до вечер ни защитават интересите", каза още той.


След това попита кой ще носи отговорност, ако "някой тегли кибрита и това семейство изгаря"?


До къде ще стигнем така?


Заверата на ретроградния национализъм огражда гето. Плете оградата му от страх и двуличие, също като селяните от Розово преди три години и тези от Широка лъка преди три дни.


Сега е ред на гражданите от Елин Пелин - "с вселенски отпор да защитят собствения си вид" (по Боян Расате). Инстинктът на примитивното оцеляване най-вероятно пак ще се окаже по-силен от държавата и ще изхвърли от града Фатима и Фахим Джабер. Ако междувременно те сами не направят по-доброто за себе си – да си тръгнат преди един ден да чуем, че са ги покръстили с главата надолу, или че някой е уловил кибрита, подхвърлен от Валери Симеонов.


Така ще е по-добре и за нас. Няма да носим поне този срам – че шопите от Елин Пелин са се оказали болни от същия атавизъм като талибаните край Кабул или сирийските касапи на ИДИЛ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Гневно

  Някой може ли да каже има ли циганин който да спазва закона,да си плаща данъци,ток,вода.............................Какво ме убеждават в тази статия,че трябва да търпя сирийци в родината си защото иначе нарушавам закона.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Доста лицемерно. Тези дето са толкова загрижени за мигрантите, в същност не полагат НИКАКВА, ама АБСОЛЮТНО НИКАКВА загриженост за местното население. Даже положението е по-страшно, те издевателствуват по всички възможни начини върху него.

 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Каквото и да се пише, България ще се напълни с мигранти!Но не са виновни мигрантите,а демографската катастрофа и евакуацията на етническите българи от територията!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  [quote#1:"mentra65"]има ли циганин който да спазва закона,да си плаща данъци,ток,вода.............................Какво ме убеждават в тази статия,че трябва да търпя сирийци в родината си[/quote]
  Душа
  ЗАЩО тогава търпиш циганите бре
  Тези цигани които пишеш че не спазват закона
  и не плащат данъци ток и вода
  Да ама ще ги търпиш и хоро ще играеш
  Зер тези заради които се играе бездарното
  театро на национализма се надяват на
  КУПЕНИТЕ ЦИГАНСКИ ГЛАСОВЕ
  Затова още по-стръвно ще работят за
  маргинализирането на циганските
  общности в гетата
  А СИРИЙЦИТЕ НЕ ГЛАСУВАТ
  И да гласуват СИРИЙЦИТЕ
  НЕ СА КАТО ТУКАШНИТЕ ЦИГАНИ
  ДА СЕ ПРОДАВАТ за по 20 лева
  Затова са и НАЙ-УДОБНАТА МИШЕНА
  ЗА НАСЪСКВАНЕ

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Гневно

  И Спас се включи в
  РАЗВИХРЯНЕТО НА ДЕМАГОГИЯТА!!!
  Изкривяване на обществения дебат. Не се обсъжда изобщо ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ за всякаквата паплач, налазила земите ни, както и последвалите наказания за престъпилите закона…
  Обсъжда се кого къде да настанят, пък защо хората не щат пришълците, как така идеите на либерастията не се приемат от здравомислещите и тъй нататък демагогии…

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Любопитно

  Що не организираш едно митингче на пъпа на Варна, Спасе - в подкрепа на заселването им - или така по-хуманно е да си пишеш!?

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Любопитно

  Два милиона българи за 27 години се махнаха от тук – кой в чужбина, кой в по-добрия свят…

  България не може да се грижи за болните, децата, възрастните… А Спас и аверите му тръгнали да изискват грижи за навлеци и паразити, дошли да заемат териториите – не само тук, а и целия континент…

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някой се уплаши от народния гняв, както и от референдуми.

  Баси и купона
 9. 9 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 497 Гневно

  [quote#1:"mentra65"]Някой може ли да каже има ли циганин който да спазва закона,да си плаща данъци,ток,вода[/quote]
  Има. Познавам няколко такива и, странно, на моменти ми изглежда, че уважават законите и демократичното устройство на държавата повече от теб!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Да кажем, че има голяма разлика между патриотизъм и идиотизъм, но по определени предизборни причини разни кадри почнаха да ги бъркат.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  По тези села и българин не вирее. Миналата година са закрити 50 броя, защото и последният жител е починал.

  Няма такава формула, чужденци да не виреят, но ако си с ХУ-прабългарска хромозома (доказана от генетична лаборатория) да цъфтиш та да пееш

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#5:"karabastun"]за всякаквата паплач, налазила земите ни,[/quote]
  Когато ти отидеш във Франция например и там си мръсен българин, който е некатолик и непротестантин, ще мислиш ли за себе си като за 'паплач'? И ще оправдаеш ли французите, ако те го направят?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Всичко щеше да е добре, никой нямаше и дума да отрони, ако държавата се грижеше за нашите бедни сънародници така, както се грижи за имигрантите.
  А това се вижда и това дразни.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":


  [quote#5:"karabastun"]Не се обсъжда изобщо ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ за всякаквата паплач, налазила земите ни, както и последвалите наказания за престъпилите закона… [/quote]

  Ами можем да те обсъждаме и теб, и подобните ти, само кажи.

 16. 16 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поредният жалък пасквил убеждаваш ме, колко е добре да си толераст. Колко хубаво е да си овчедушен и да търпиш. Ало авторчето, какво казва закона по въпроса какви права имам аз в моята къща?

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Любопитно

  До коментар [#9] от "Amot":


  [quote#9:"Amot"]Има.[/quote]
  Ами това са изключения, нали ?
  Които потвърждават - правилото!

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Обаче Русия да те съдира държавата от крадене и да я превзема отвътре не е достатъчнапричина "патриотите" да се раздвижат..

  .. Наште патриоти са най-смешни от всичките ни политикани..другите поне поуправляваха и краднаха а тия само кашлят ..

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Весело

  До коментар [#15] от "stein":

  Обсъждайте - обсъждайте

  и мен
  [quote#15:"stein"] и подобните[/quote] които са 100 % от българите аз ще отида в банята да си пазя мивката - да не я изкъртите!

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Всяка година намаляват ражданията на новородени у нас, преди 7-8 години се раждаха към 70000 деца, миналата година вече са 63000. Колко от тях са родени в семейства с достатъчно финансови възможности е отделен въпрос. Но така от година на година намаляват хората в производителната прослойка, която създава БВП и всички средства за пенсии, здраве, образование и т.н. Следователно у нас по-рано или по-късно без външни имигранти няма да можем да живеем по същия начин. Това е резултат от ниската раждаемост брой деца на една българка.

 21. 21 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До номер 3: Българите не се евакуират, тях ги гонят от родината им.

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Там има пет партии и коалиции, в които т.нар. патриоти са формирали критична маса.
  ==================================
  Значи според автора има "правилни" и "неправилни" партии. Хем от една страна е либерал - всеки сам преценява според своя интерес и е гарантирана свободата на всеки индивид, хем от друга - да не се съгласиш индивидуално с нещо, за което нямаш желание било "ретрограден национализъм". Ами защо не сме нито в Шенген, нито са ни свалили визите за САЩ? Това е пак тип национализъм, макар и донякъде по мек. И затова думата либерален означава в случая - защита на индивидуалните права на гражданите от произвола на властта, медиите, силовите органи и т.н. Което и правят на място съответните избрани партии според закона. Че на журналиста не му харесва идеологията им си е негова работа.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  България я очакват бляскави времена и всякакви фаталисти да си гледат работата. Същото важи и за всички християнски държави по света.

  А толерастите ще си намерят майстора един ден. Вселената винаги има механизъм за баланс. Аз също съм много толерантен към много неща, но не и когато се прекрачват определени граници.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  -Цитат от 0-та: ,,Национализмът "продава"!...''
  -Продава, ама само на нищите духом, а не на истинските патриоти.
  П.П.-,,Патриотизъм е да обичаш страната си.
  Национализъм - да мразиш чуждите.''
  /Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол-
  Президент на Република Франция (1959 - 1969)/

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Комунягите палят страховете на народа , ама патрЕотете и Сайдера ще вземат гласовете на уплашените хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#24:"Бенк-Бенк"]Национализъм - да мразиш чуждите.''
  /Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол-
  Президент на Република Франция (1959 - 1969)[/quote]
  И по време на колониалната война в Алжир, която се води в името на Франция, французите патриоти ли са били или националисти?

 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 553 Разстроено

  До коментар [#18] от "lynyrdS":
  Днес много се забавихте със стандартната опорна лъжа - за ограбващата Раша.
  Дано все пак да няма проблеми със възмездната страна.....
  А за по-голяма обективност не трябваше ли, поне от кумова срама, да споменете и за други "ограбвания"? Например, за два ТЕЦ-а, едно австрийско ЕРП, Дънди Прешъс....

 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#20:"ck"] у нас по-рано или по-късно без външни имигранти няма да можем да живеем по същия начин. [/quote]
  -Ам'чи нали, според науката, всички европейци са наследници на мигранти от Африка и Ева е чернокожа. Ама днес мнозина днес мразят ,,братовчедите'' си и искат ,,наследството'' само за себе си.

 30. 30 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всяка нация минава през периоди на толерантност към чужденците които искат да се заселят на територията и , и на периоди на неприемане на чуждите. Не е редно да се самообвиняваме за такива неща - То си е заложено в нас...природа братче, междувидова борба го е нарекъл Дарвин. Ама при нас е по тежка и коварна вътрешновидовата борба, оти има едни дето уж са вътрешни, ама играят за Кремъл

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5768 Гневно

  АВТОРА - какво точно момче е на 19 години - доказано и каква работа И ПО КОЙ ЗАКОН има при непълнолетни момичета !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Неутрално
 33. 33 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 530 Неутрално
 34. 34 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не страхуйте ся!! Ленчето (Йончева) кат стане депутатин ша опрай работа с бежанците - ша ходи да прескача оградата

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  До коментар [#30] от "oporna_to4ka":

  Я кажи как герб се подложиха на Меркел и пуснаха нелегалите в България !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А бе вие май не разбрахте едно, че българина е толерантен към чужденци, но не иска мисюлмани. Ако тези бяха от Украйна, Беларус, Германия, Англия, Франция, Испания, Китай нямаше да има никакви проблеми. Българина гледа телевизия и знае до какво води заселването на араби, афгани и африканци и затова не ги иска. Ако не знаете вижте гетата в Брюксел, Париж, Лондон и т.н. където дефакто десйтват законите на Шериата и полиция там не влиза.

  Апропо същото е и в Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения и цяла Източна Европа, която не е заразена с вируса на толерастията, които опасен като вируса на комунизма.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 37. 37 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Случаят в Елин Пелин наистина буди съмнение за предизборни дивотии,защото това семейство живее в Елин Пелин вече пет месеца,приети са да живеят в Елин Пелин от същия този общински съвет и кмет(никой не твърди обратното)и сега изведнъж се оказват заплаха за градчето.Широка лъка е друг случай-Там се приемат две лица(само те твърдят,че са деца)без никакви документи и без знанието на местната власт и като се има предвид,че няма постоянен полицейски патрул,хората се страхуват.Случаите са различни,но и бежанците трябва да разберат,че като пресичат границите където си искат вече са престъпници,че трябва да се съобразяват с порядките в тази държава в която са,че сигурно на хиляда терористични акта по света -95% са извършени от хора изповядащи някакъв вид ислям и хората наистина се страхуват.И въобще твърде нагло е да се обвинява някого заради страха му.Както се казва - Има си крушка ,опашка.Злобата на професионалния патриот към не-патриотите,не ми се коментира.

 38. 38 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сянка, ще ходатайствам за теб Елена да те вземе да инспектирате оградата, да и носиш стълбата и да я подпираш

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 39. 39 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 695 Гневно

  [quote#3:"Росен Чапаев"]Каквото и да се пише, България ще се напълни с мигранти![/quote]

  Каквото и да се пише, каквото и да се говори България НЯМА да се напълни с мигранти

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 40. 40 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#27:"Каишков - Системен нарушител"]Национализъм - да мразиш чуждите.''
  /Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол-
  Президент на Република Франция (1959 - 1969)- цитат на коментар #24 от “Бенк-Бенк”
  И по време на колониалната война в Алжир, която се води в името на Франция, французите патриоти ли са били или националисти?[/quote]
  -Е,ако се разровим в историята, с учудване'' ще установим, че всички войни са водени за териториални придобивки и ресурси. А национализмът е удобната мотивация за тях. Интерсно е, че и османският ,,национализъм'' се води под зеленото знаме в името на султаните. На тези, които са били ,,истински'' турци, ако не се броят майките им, сбирани от половината свят

 41. 41 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Тук турчин не е вирел"

  съобщи по телевизора един от гражданите, "нема да има и сириец".
  ----------------------------------------------

  Браво на тези баш българи!

  Емигрантите да ги приемат в Саудитска Арабия , Катар и Турция, дето поддържат ислямистите с пари и логистика в Сирия!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 42. 42 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Трябва новата власт да легализира паравоените формирувания по границата и да ги финансира, да даде на граничари, полицаи и военни повече права в това число и употреба на сила плюс 30 годишни присъди за хванатите за трафик на хора. И ще видите как ще почнат да ни заобикалят.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 43. 43 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#39:"FvH"]Каквото и да се пише, каквото и да се говори България НЯМА да се напълни с мигранти[/quote]
  -Няма! Ама и няма скоро да изчезне страхът от ,,другоселците'', докато не се оправят икономиката, доходите на хората и културата на народонаселението. Дотогава непознатото ще буди страх, макар и без много основания.

 44. 44 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#1] от "mentra65":
  Сирийците не плащат ли данъците си, не спазват ли реда и пр.?! Нека протестът да бъде за плащане на данъците, спазване на законите, поддържането на реда, това е истинският проблем, защото нащите "индийци" нарушават висчко това и ние си мълчим.

 45. 45 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#28:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Днес много се забавихте със стандартната опорна лъжа - за ограбващата Раша.[/quote]

  както виждаш всички безсрамни кражби от всякъде където могат -/ от Германия например след ВСВ са изнасяли дори телефонните стълбове и траверсите/.. и всички ресурси от земята които копаят и разпродават не са им помогнали повече от това да построят един мизерен кенеф..
  ..В прочем в книгата на Гинес като най- ограбена държава на света на първо място стои - Украйна..

  [quote#28:"ПРОРОК ИЛИЯ"]възмездната страна..... [/quote]
  .. днес си много литературен..хич не ти утива..

 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Стотици мигранти проникнаха през високата ограда на испанския анклав Сеута в Мароко и някои бяха ранени, предаде Франс прес в петък.
  По оценка на полицията около 500 души са успели да влязат в града. Ранени са някои мигранти, както и служители на силите на реда, съобщиха спасителните служби и полицията.Анклавът Сеута от средата на 2000-те години е обграден от двойна телена ограда с дължина 8 км.
  Сеута и другият испански анклав Мелиля са единствената сухопътна граница между африканския континент и ЕС.

 47. 47 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Дневник, уважавам ви като медия, но не разбирам това ваше войнстващо левичарство. А то и левите у нас не го разбират...

 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  "всякаквата паплач, налазила земите ни, "

  Абсолютно съм съгласен с теб! Вън руснаците от България!

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  Четейки коментарите на червениата, за сетен път се убеждавам, че най-характерната черта на българските комунисти е това, че са фашисти.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#44] от "авторът":

  НЕ,сирийците не спазват реда,по зле са от нашите цигани.Това,че дневник не отразява престъпленията на бежанците е друг въпрос.

 51. 51 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#20] от "ck":
  [quote#20:"ck"]Всяка година намаляват ражданията [/quote]
  До коментар [#21] от "cases":
  [quote#21:"cases"]Българите не се евакуират, тях ги гонят от родината им. [/quote]

  Това е основният проблем. На който патрЕотите не могат да дадат решение. Или не искат. И затова се крият зад измислени страхове.

 52. 52 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 695 Гневно

  [quote#47:"volarok"]
  Дневник, уважавам ви като медия, но не разбирам това ваше войнстващо левичарство[/quote]

  Не разбирате, защо трябва да има нормално поведение от институциите и защо истеричното крещене по темата е вредно за всички?!

  Disclaimer: аз твърдо подкрепям "политиката" на МВР по границата (ака: бой и обратно), смятам, че трябва да има бърза екстрадиция за мигрантите, които няма как да получат бежански статут (приема се териториален принцип и не подлежи на преразглеждане и обжалване), хванатите за трафик на хора трябва да се осъждат по бързата процедура за поне 10 години без право на замяна...

  Обачеее да изгониш един байчо и жена му, които освен това живеят на това място половин година ЛЕГАЛНО, с докумените и на никого не са направили нищо... да разкарваш две момчета из страната един месец (независимо дали са на 17 или 19), при което едното да го изгубиш... извинявам се но това е кретения, това е признак за много, много прост и малодушен народ. Ако имаш един проблем и го заметеш под килима, той няма да изчезне...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#12] от "Amot":

  Познавах един френски поляк, Бог да го прости, емигрирал във Франция през Втората световна. През 1995 беше на 83 години, но във френското селце още му викаха "поляка". Така че не бъди толкова сигурен кой какъв е.

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  "След това държавата също отказа да се погрижи за тях и дори загуби едното някъде по пътя"

  Не думай!
  Може би трябваше въоръжен конвой? За да не избяга? Тоест да не се загуби де, горкото детенце?

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#50] от "mentra65":
  Говоря за това семейство от Елин Пелин. А който не спазва реда - съд и затвор. Така ще реагираме в рамките на европейските закони.

 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  " 17 сирийски бежанци заедно с шестте им деца 17 сирийски бежанци заедно с шестте им деца"

  Вие давате ли си сметка какво етническо прочистване е да се вкарат в едно село 23 чужденци, при това от съвсем различна културна група? Никой не е длъжен да се съгласява!
  Това си е етническо прочистване!

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Всеки ден някоя левичарка дава акъл на българския народ!🎠🎠🎠

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 58. 58 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#52] от "FvH":
  Поздрави за мъдрия коментар!

 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  "Фатима и Фахим се оказаха предупредени от добрите градски християни, че може да бъдат "покръстени"

  Що, какво лошо има? Нали искат да се интегрират?

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  "Така ще е по-добре и за нас. Няма да носим поне този срам – че шопите от Елин Пелин са се оказали болни"

  Ами авторе, що не ги вземете у вас?Нали сте много загрижен,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бургас се препълни с руснаци. Къде ги националистите да се вдигнат на бунт срещу тях?!?

 62. 62 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако има 2 цигански семейства в българско населено място, със сигурност ще си плаща сметките.Но ако са 10 няма да плащат нищо и цялото населено място ще пропищи от тях.Идете и вижте в гетата кой какво плаща.Та и с мигрантите тъй. Затова мерки овреме, а не приспивни песни от Бъчварова и сие.

 63. 63 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#52] от "FvH":

  Един Байчо е кротък и страхлив.
  Десетина почват да искат джамия!
  Стотина искат партия.
  Хиляда искат шариат!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#61] от "Жоро Г":

  По-добре с християни, било то руснаци, англичани или каквито и да било други, отколкото главорези.

 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#4:"Hawaii"]ЗАЩО тогава търпиш циганите бре[/quote]
  Защото те са родени тук. Сириеца няма нищо общо с България!
  Събудил се една сутрин и решил да идва тука!
  Айде друм!

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#39:"FvH"]България НЯМА да се напълни с мигранти[/quote]
  , поради простата причина, че предпочитат по-европейски страни - Германия, Швеция...
  Покрай нашите "патриоти", народът доста изпростя.

 68. 68 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#65] от "Sandokan":

  Кажи го това на украинците. Те със сигурност ще ти повярват, че руснаците не са главорези.

 69. 69 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#68] от "Жоро Г":

  Ти пък много си осведомен кой какво мисли! Да не си и ти от резаните, че така ги защитаваш? Споменах руснаци, англичани и всякакви други християни, а ти веднага залепна като муха за руснаците. Ясен си от сто километра! Аман от родоотстъпници, жадуващи за ислямско "присъствие"!

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  [quote#61:"Жоро Г"]Къде ги националистите да се вдигнат на бунт срещу тях?!? [/quote]
  И училища им строят с нашите данъци.

 71. 71 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  След като няма държава (държавните институции отказват да прилагат законите), тогава ще има диктатура на пролетариата. Трябва да се борим с тези отгоре, които не си вършат работата, а не с тези долу, защото те са подвластни на емоции и на манипулации.

 72. 72 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  по-добре да се заселят сирийци отколкото руснаци.

 73. 73 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Нали преди месец освободиха Алепо от главорезите. Да отиват да си ремонтират къщата. За какво се жертваха сирийци, иранци, руснаци, палестинци, нали да ги освободят, а не да си седят в мирна Европа на помощи.

 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#65] от "Sandokan":
  Добрината от руснаците е толкова голяма, че, ако продължава, няма да можем да я понесем и ще изчезнем като държава.

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  [quote#72:"хм"]по-добре да се заселят сирийци отколкото руснаци. [/quote]
  а колко по-добре щеше да е за страната ни, ако патрЕотарите и ДПС не бяха възпрепятсвали възможността европейски граждани да купуват земя у нас като физически лица, и да заселят малките градчета и села. И никой от тях не се обади против възможността на юридически лица независимо откъде да да купуват земя под претекст за "инвестиции" в страната. От което се възползваха най-вече руски и турски фирми.

 76. 76 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Невероятно е каква истерия в национален мащаб предизвиква темата с бежанците... Около 20 000 чужденци получили постоянно убежище на фона на 7 млн българи, и някои говорят за етническо прочистване, завземане на територия и т.н.! Не знам лабилна психика, която се манупулира с ''пост-факти'', някакъв вроден комплекс или изначален страх ли, що ли...
  А и няма как да не се направи паралел с българите от '43 год., които въпреки заплахата от директна конфронтация с Хитлер се организират и спасяват българските евреи от депортация.. Доблест, смелост, хуманност - за което по-късно получават признание от целия свят; на фона на страх, неосведоменост, омраза и ксенофобия днес...
  Какво се случи с нас, та от българите от '43та да се превърнем в българите от 2017та?


  Поздрав

 77. 77 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До 76: Прочети историята - 45г. комунизъм и 27г. див капитализъм. За да бъдеш хуманист е необходимо да са оправени твоите и на народа ти нещата и след това да мислиш за другите. Когато едно продажно правителство мисли повече за бежанците, отколкото за своите граждани, които бягат от родината си по 100 000 на година не можеш да го подкрепяш.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално
 79. 79 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#77] от "pbdan":

  Далеч съм от мисълта, че в разгара на ВСВ българите са цъфнали и вързали, та не им остава нищо друго освен да въздадат справедливост на бедните и онеправданите... Точно затова си мисля, че става дума за ценности, които малко или много днес просто ги няма. Нацията не може да се обедини около една цел, една кауза - освен ако ксенофобията не е такава кауза..
  За правителството съм на същото мнение.

  Поздрав

 80. 80 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До кога ще се дава гласност на дебили като Спас Спасов? Като е толкова хуманен да си вземе в тях няколко бежанци ама нещо не иска лицемери като този има много!

 81. 81 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  До коментар [#76] от "alex_8712":

  Точно обратното!
  Такава възможност НЯМА – гражданите не желаят пришълците!
  А гражданите са суверенът, държавата е подчинената им система…

  karabastun1@abv.bg
 82. 82 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Весело

  До коментар [#80] от "hugo_chaves":


  [quote#80:"hugo_chaves"] Спас Спасов[/quote]
  само преразказва великите български коментатори от ''Дойче веле'' - за хонорарче, иначе го боли .... за пришълците!

  karabastun1@abv.bg
 83. 83 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  Защо няма стотици статии изписани за изоставените сами на себе си възрастни хора по селата, ежедневно унижавани и малтретирани от "римляни" за по 5-10 лв., а понякога и за по-малко?

 84. 84 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Алекс, имали са дух макар да са ядяли картофи вместо хляб. Това което наблюдаваме не е ксенофобия, а усещане че ни използват да се устроят без да работят, само да искат помощи, джамии, соц. придобивки. Виж ги как живеят на запад и помисли защо не сме особено желани - бедни сме. Евреите, каквито и да са си направиха собствена държава, не висят на соц.помощи и работят. Защо загинаха толкова сирийци, иранци, кюрди, руснаци, палестинци - нали да освободят Алепо и местните да се завърнат да си оправят града. Да ама е по-лесно в мирна Европа на помощи.

 85. 85 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#20:"ck"]Следователно у нас по-рано или по-късно без външни имигранти няма да можем да живеем по същия начин. [/quote]
  Което не значи да приемаме всеки от коли въже, без подбор!
  Нито пък значи да приемаме хора без докукменти, показали, че не уважават закона преминавайки държавната граница по престъпен начин!

  В Русия съм! В Русия съм!
 86. 86 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 283 Неутрално
 87. 87 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4879 Неутрално

  Вменява ни се вина, че се опитваме да запазим традициите си? Които са издържали 500 години ислямизация?
  Сирийците да си търсят жилища при събратята си по вяра в съответните села!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 88. 88 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  В България властват омразата и примитивизма, а патриотарите използват страховете на хората. Резултат е случаят в Елин Пелин ( и не само).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 89. 89 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "pbdan":

  Абсолютно съм съгласен, + от мен Висенето на помощи никога не е решение, а рецепта за бъдещи гета и соц. изключване - циганската общност у нас е ярък пример. Въпросът с интеграцията обаче за мен е последващ, първият е склонни ли сме да приемем бягащи от война хора /изключвайки хора от страни, в които няма военни конфликти/. Много правилно сте го посочили - някога сме имали дух, за разлика от сега..

  Поздрав

 90. 90 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Да, хората с дух защитават също подобни на тях. Но в случая семейството е от Алепо (свободен вече град), но те не искат там, а в Западна Европа. Мадж Алгафари каза, че говорят на алепски диалект и наистина са оттам. Ако им се подсигурят добри условия, това ще се разчуе и след година ще са 20, а след още една 200 в Елин Пелин. Например малка България охранява летище в Афганистан с 300 души контингент, а те идват тука, рушат, чупят и все недоволни. Как да им съчувстваме? Това са мъже 85 на сто в мобилизационна възраст и не се бият с талибаните, а чакат ние "неверниците" според тях да им свършим черната работа.

 91. 91 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  До коментар [#88] от "Cassi":

  Уважаема Cassi в България не
  [quote#88:"Cassi"]властват омразата и примитивизма[/quote]
  а ЗДРАВИЯТ РАЗУМ и Инстинктът за самосъхранение и оцеляване !Колкото и да пропагандирате против Българския народ, няма нормален човек, който да ви повярва! Разберете чè демагогията ви е ясна и отвратителна!

  karabastun1@abv.bg
 92. 92 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Проблемът е в управляващите елити в Европа - можеше да има контрол на границите, можеше да се търси информация за имигрантите от властите в държавите им, можеше да се предприемат съдебни мерки срещу хора без документи и преминаващи границите, можеше да се търси решение с договорки с ислямски държави, които да приютят човекопотока, като се отделят средства за издръжката на тези хора и т.н. Там е работата, че няма воля нещата да бъдат такива. Редно би било тези, които искат да дойдат тук, да се ориентират към християнството и обществено-полезен труд в замяна за издръжката им. Изглежда че елитите искат да разбият традиционните общества и да отслабят колкото се може повече християнското влияние. Ако нещата продължават така, в скоро време ще позволят многоженството.

 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2644 Разстроено

  [quote#0:"статия"]"Тук турчин не е вирел"
  [/quote]
  Ето това е голямата мъка на такива родоотстъпници като авторчето на поредният пасквил, че народът ни все още има памет за миналото си и не се хваща на гнусните лъжи за щастливото съжителство с турците. Това се мъчат да унищожат всички безродници за да можем да бъдем претопени от ислямските нашественици които трябвало да примем с отворени обятия като клети бежанци каквито 90% от тях не са!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2644 Любопитно

  [quote#72:"хм"]по-добре да се заселят сирийци отколкото руснаци. [/quote]
  И какво му е по-доброто? Сигурно петата турска колона от 500 000 турци ти се вижда малко че трябва да я увеличаваме с вносни муслими?!

  Руснаците поне влагат пари в икономиката ни и не са на социални помощи!
  До коментар [#72] от "хм":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1483 Весело

  https://www.youtube.com/watch?v=jHnjlQC6Puw

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Хората се плашат от исляма .Дали е Пакистанец или Мароканец за Българина няма разлика.Същия вариянт го има в близкия изток към еврей и християни.Това е вярваме в различни богове християните и мюсюлманите.Който не ми вярва да погледне под статийте на големите новинарски потоци , какво разделение има само на расова и верска основа .Омразата е огромна и тя води до едно нещо винаги .Проливане на кръв.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Може ли някой да каже кой ЗАКОН е нарушен, с това, че хората отказват да приемат мюсюлмански мигранти в техните градове и села ?

 99. 99 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1487 Любопитно

  [quote#66:"Веселин Дечев"]Сириеца няма нищо общо с България! Събудил се една сутрин и решил да идва тука!
  Айде друм![/quote]
  нЕкои съображения:
  * Там има гражданска война и много хора се "събуждат" бягайки за живота си, изоставяйки всичко каквото притежават и са градили с поколения
  * 20% от населението са християни, т.е. 4 милиона.
  * православная им църква е доста по-стара от нашата, като болвинството не са като сегашните 90% ВиК (Велинкден и Коледа) БГ "християни" ами острояват вярата си в ислямска дърава
  * Алепо (в момента големи части са разрушени до невъобразимо състояние) е град с над 5 000 (ХИЛЯДИ) години история, тогава когато в БГ са ядяли само корени
  * "Българската" роза е точно сирийска, пренесена от турците от района на Дамаск
  * Да продължавам ли...?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 100. 100 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6702 Неутрално

  Толерантността ни към емигрантите се възпитава, но е много трудно за възприемане и осъзнаване, поради простия факт, че сме бедна държава и не можем да изхраним и лекуваме всички наши граждани.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK