Задава ли се данъчна коалиция

Задава ли се данъчна коалиция

© ShutterstockАнализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


В създалата се предизборна обстановка мога да се откроят много полярни позиции на основните политически партии, както и някои сходни, но с откровено деструктивен характер. Водещото сближаване е по отношение на патриотично-популисткия уклон за повече харчове, като обещанията на политиците за благоденствие просто валят отвсякъде - безплатният обяд вече е по-скоро безплатен "ол инклузив". През последните дни обаче се оформи и друго течение на говорене, което остава до голяма степен пренебрегвано. Парадоксално или не, но ляво-патриотичният възход на политическата сцена е придружен с идеи за облекчаване на данъчното бреме, които са видими по целия ляво-десен спектър."


Нека се разходим по плановете на основните политически играчи и техните предложения по отношение на данъците. Част от идеите са изрично написани в програмни документи, друга част все още се обсъждат. Общата картина обаче е ясна:
ГЕРБ: Това е единствената партия, която, общо взето, не говори за данъци. Бидейки доскоро на власт и съответно водейки фискална политика, ГЕРБ явно са на позиция да запазят статуквото. Подкрепата им за плоския данък е по същество позиция, но все пак е отчетлива липсата на други идеи. Покачването на осигуровките (планирано за 2018 г.) тук остава в сила.


БСП: Левите са много активни на тема данъци, като водещият мотив е отмяната на плоския данък. Публично избягват да говорят за пълна отмяна, но в програмата е записано "плавен изход от плоския данък" (разбирай отмяна). Въпреки това, отмяната в случая е с риторика за облекчаване на бремето чрез въпросното приспадане на 50 лв. от дължимия месечен данък на работещите родители за дете. Това се противопоставя на нова ставка от 20% за работещите с доход над 10 хил. лв. на месец. Те са около 7 хил. човека, тоест тук не се търси фискален ефект, а засилена риторика срещу "богатите". Към тези промени в плоския данък следва да прибавим и друга идея за по-ниско облагане - нулева ставка на данък печалба за стартиращи млади предприемачи (до 35 г.) с оборот до 150 хил. лв. на година и поне 5 нови работни места.


Обединените патриоти: Патриотите също нямат завършена програма, но на места са коментирали основните си идеи. Водеща идея изглежда е диференцираното ДДС за лекарства, храни и учебници. По отношение на плоския данък е много вероятно да са силно критични и да подкрепят идеи, сходни с тези на БСП - форма на необлагаем минимум или друго облекчение в комбинация с по-висок процент за "богатите".


ДПС: "Либералите" все още няма представена програма. По техни думи върху нея работи активно и г-н Делян Пеевски. Въпреки последното, в данъчната ѝ част едва ли ще намерим нещо много интересно. ДПС най-вероятно ще поддържа риторика за ниски данъци и ще защити плоския данък. Спорно е дали ще имат конкретно предложение за данъчни промени, като ако има такива, то е много вероятно да са в сферата на облекченията за един или друг сектор или социална група.


"Воля": Хората на Марешки още нямат готова програма, но съдейки по негови изяви и по лицата, отговорни за програмата, то е много вероятно да се застъпи риторика за ниско данъчното бреме.


"Реформаторски блок II": Новите стари "реформатори" също още не са представили своята програма, но от различни изказвания е ясно, че дискутират някои идеи за по-ниски данъци. Сред тях са постепенно намаляване на ДДС (с много малка стъпка) или натиск за намаляване на осигурителната тежест.


"Да, България": Партията с най-силен антикорупционен уклон все още разсъждава върху икономическата си програма, но отново риториката до момента е в посока по-ниски данъци. Заговори се за възможно намаляване на ДДС или други малки стъпки като премахване на данъка върху лихвите на физическите лица и данък "уикенд".
Нова Република: Новата формация на Радан Кънев вече обяви някои от икономическите си идеи. Сред тях са по-нисък ДДС за храни, лекарства, книги и учебници, премахване на данък "уикенд" и отказване от покачването на осигуровките.


От всичко изложено дотук можем да направим няколко извода:


Първо: Идеите на всички партии са за или запазване на статуквото или на практика намаляване на данъчното бреме. Масово е схващането, че има фискално пространство за намаляване на данъци или въвеждане на облекчения, като макар и да няма ясни оценки, водещите идеи са в рамките на 300-500 млн. лв. по-малко приходи в бюджета на година.


Второ: Повечето предложения са в плоскостта да се направи жест към определена група - било то облекчения за работещите с деца или тези с ниски заплати, било то освобождаване от данъци за млади предприемачи или по-ниско облагане за конкретен пазар (на лекарства, храни, книги). Това обикновено са идеи, които преследват конкретни избиратели, но отстъпват в чисто фискален и икономически план - неутралните данъчни идеи са за предпочитане.


Трето: Едната възможна данъчна коалиция е тази на БСП и Патриотите с цел разтуряне на плоския данък - въвеждане на необлагаем минимум (или сериозни облекчения) и наказване на "богатите". Тези идеи обаче не са подкрепени от другите политически играчи.


Четвърто: Има ясна възможност за данъчна коалиция в дясно-център. Обединителната линия е запазването на плоския данък и ясно изразената риторика за ниски данъци. Необходими са обаче някои отстъпки и промени в общите послания, за да се постигне съгласие. ГЕРБ трябва да променят позицията си за запазване на статуквото и да приемат отмяната на някои свои идеи - преосмисляне на данъка върху лихвите и данък "уикенд", както и оттегляне на планираното увеличение на осигуровките през 2018 г. Разбитото реформаторско дясно от своя страна следва да потърси неутралните данъчни решения (да забрави за облекчения и преференциални ставки) и да намери общ език дали да се фокусира върху осигуровките (което намалява тежестта върху работещите) или върху ДДС (което се разпростира върху всички).


През идните седмици най-вероятно ще видим сериозен дебат по отношение на плоския данък (разделителната линия между двете групи) и може би почти никакъв по отношение на другите идеи. Въпреки това, възможността за смислена данъчна коалиция е налична.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8661 Неутрално

  Повечето партии още не са публикували икономическите си програми - рано е за преценка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Задава се червена чума. Активно подпомагана от Издислав. После ще викаме като румънците "чума рошие"

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Не знам данъчна, ама една крадлива коалиция като нищо ще ни ощави . Дано да не стигаме до ситуация в която сегашния решетник ще обяви като някогашния (Гоце) решетник че в името на България БСП$ДПС трябва да поемат управлението

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Плоският данък си е наказание за бедните. На ИПИ, за които "не" е ясно кой им плаща заплатите, им е голяма болка, че може да се разделят с благинката плосък данък. И не толкоз, че е плосък, а че е 10%. Щото и в други сродни бивши соц. страни има, ама е по-висок. Т.нар. "богати" да кажат какво са направили за цялото общество срещу богатството си. Тука влизат и добре платените чиновници с десетки хил. бонуси на народна издръжка. Например икономистчетата от ИПИ като им се намали данъка с какво допринесоха повече.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#1:"neut"]Повечето партии още не са публикували икономическите си програми[/quote]
  Дръж ни в течение като ги публикуват да ни обя'сниш!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  [quote#4:"calc"]Плоският данък си е наказание за бедните. [/quote]
  Да ама корпоративното подоходно облагане е светая светих за либертофоните и финансовите анархисти и административните мушмороци които изнесоха милиарди от България а бюджета все си седи празен!
  Нищо не се казва ,че Баце оставя и 25млрд. външен дълг който ще трябва да го плащат бедните и болните които остават в "kleta majka"- България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Плоския данък е най умното дясно нещо измислено от лявата партия (сега естествено вряка с/у него от куртоазия , активно подпомагана от креатурите си) !

  ПП. Всъщност ако трябва да се цакат богатите е по добре да се обложат адекватно замъците им , ролсовете и самолетите им...

 8. 8 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Това че някой е по-предприемчив от другите, не означава, че трябва да плаща повече. Ако се търси реформа по-скоро трябва да е в посока по-висока минимална заплата, която след облагане с осигуровки и данъци, да е достатъчна за оцеляване без да се разчита на помощ от роднини. Като се вдигне минималната заплата обаче трябва да махнем помощите и да намалим данъци и осигуровки на всички. Ако намалим ДДС само на книгите няма да почнем да четем повече, а ще увеличим печалбата на издателите. Данъците и законите трябва да стимулират хората да са иновативни, а не да чакат на държавата.

 9. 9 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":

  От години чакам някой левак, пардон, левичар, да ми обясни с цифи и формули КАК ТОЧНО плоския данък ощетява бедните. Получавам само някакви смехотворни общи приказки на ниво "Белчо и Сивушка". Ти имаш ли желание да се пробваш?

 10. 10 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  [quote#2:"Радан-Издислав Кънев"]Задава се червена чума. Активно подпомагана от[/quote]

  ...ГЕРБ!!!Да, подкрепяна и възродена от Борисов!С неправенето на реформи, с подкрепянето на статуквото, с безумните си решения и със смесването на президентските избори с оставка!!!никой не го беше карал да залага всичко на масата, както и да издига Цачева!!!
  Но решаващото е, че той само "усвояваше" европески пари, без никакви реформи, каквито бе обещал, дори напротив - спъваше даже предложението им.
  И това му се случва за втори път - едва ли е случайно, а ако не е нарочно, значи е некомпетентно, некадърно и престъпно!!!!
  Ама винаги е удобно друг да е виновен за простотията и тъпотията, която вирее в такива, като теб!

 11. 11 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#9] от "kopo":

  Треба да си много тъп, ако години не си могъл да си обясниш елементарно нещо. Срещу заверка на банкова сметка, мога да ти пратя малко сметки. Ако твърдиш че, си "десен" трябва да имаш елементарни матем. познания, а не да чакаш обяснение. Или и ти като онзи артист - "аз съм десен, щото съм роден в центъра на Сф". Смешници

 12. 12 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#11] от "calc":

  Продължава се с общите приказки, но гарнирани с лични обиди. Както казах - пробвай се с цифри и формули. Аз съм прост инженер без претенции за "автентично десен" или "роден на жълтите павета", така че ми спести долнокачственото тролене.

 13. 13 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Дуков":

  Най ме кефят "десничарските" мантри, че видиш ли най-богатите били най-"предприемчиви".

  Я да ги изброим поименно тия предприемчивите у нас - г-н Черепа, г-н Вълка, г-жа Свинска и мастър Свински, г-н Заточения в Сърбия... Предприемач до предприемача, мила моя майно льо

  А, да не забравим и тая госпожа:

  http://www.mediapool.bg/sluzhitelka-v-mz-poluchi-10-000-leva-zaplata-moskov-ubivam-gi-ot-rabota-news249994.html

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Мисля, че плоският данък трябва да се запази. Каквито и условности да има БСП, при премахването му ще бъде засегнати средните доходи, ако не в началото, то по-нататък

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  Я ми кажете има ли плосък данък в Германия, Франция, .... във развитите европейски държави ...
  НЯМА , но никой не плюе по данъчната им система и хората там живеят в пъти по добре от в страни където има плосък данък.
  60% от работещите в България получават заплати до 1000 лева, следователно няма нищо лошо да има прогресивен данък , както е в повечето развити страни.
  До 1000 лева 10%
  До 1500 лева 12%
  До 3000 лева 15 %
  Над 3000 лева 20%
  Около 80% от работещите получават до 1500 лева заплати

 16. 16 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Много ми е забавно - посочва се данъчната система в Западна Европа и после се сравнява с доходите в България. Всички посочени доходи в "примерната" ти таблица за прогресивен данък се явяват под МИНИМАЛНИТЕ доходи за Западна Европа. хайде сега да помислиш пак по темата.

 17. 17 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Хихи, мдам, никой не гледа сривът от приходите от корп. данък. Табу за статукводжиите

 18. 18 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако се вярва на НСИ най-големи заплати от простосмъртните получават хората работещи за/в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" или грубо казано програмисти и инжинери. И са в най-добрият случай около 200к души.
  При (все още) отворен трудов пазар в Европа колко от тях ще се махнат от България ако им сервират намаление на заплатата с 500 лева?Колко щр минат в сивия сектор?

  http://stackoverflow.com/questions/14326210
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Щом всички говорят за намаляване на данъците или запазването им, значи ще ги увеличат - първо закон на политиката в България.


 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  Ти я ми кажи има ли корумпирана и богата държава?

  Ако се почне борба с корупцията и оправяне на съдебната система, ефектът ще е много по-голям отколкото въвеждането на прогресивно данъчно облагане.

 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Нали за всичко се възхищаваме на успешните европейски държави.
  Какво пречи борба с корупцията и прогресивно облагане.
  Уж искаме да бъде както в Европа , ама само ако ни изнася.

  И вече доста време мина за да се оправдаваме, да ама ще крият данъци ....
  Да ама ще крият ако им се позволява.

 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#16] от "kopo":

  Естествено , че трябва да е съобразено с нашата действителност.
  Ти да не мислиш , че в Германия всички вземат над 5 хиляди евро заплати.
  Смешни оправдания.
  За над половината работещи няма да има промени в данъчното облагане, но като получаваш повече ще внасяш и повече както правят на Запад.

 23. 23 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#4] от "calc":

  "Т.нар. "богати" да кажат какво са направили за цялото общество срещу богатството си"

  Е те затова имат кинти - щото предлагат нещо дето се търси. Колкото до изкривяванията и патологичните случаи, именно това е ролята на държавата - да изравнява горе-долу игрището и да следи да няма мошенгии и корупция и никъде това не е перфектно. Ама докато бай Българ псува по презумпция всеки с над два бона месечно, няма да се получат нещата. Добра държава с озлобени бедни скотове не става, а наливането на кинти наготово на озлобените бедни скотове досега никъде по света не е донесло добри резултати

  chutzpah
 24. 24 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Трябва да има минимален необлагаем доход!/ примерно толкова колкото на човек му трябва за оцеляване храна, сметки/ Отвратително и гнусно е, да се облагат и да се печели от най-бедните, членове на обществото. И това не е комунизъм, а елементарен морал. Предполагам България е единствената страна в която това не се прави. И това говори много за съществата, въвели това!

 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Плоският данък трябва да се замени със справедлив прогресивен данък.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#23] от "evlampi":

  Озлобените бедни сктове бегат точно където има такиви данъци. Но "имащите какво да предложат" от странство не идват тука нещо. А след 3-4 год. шопско също ще се превърне в "скотско". Пишем за шопско щото за една и съща работа получават 2-3 пъти повече, а не, че са умни подобаващо.

 27. 27 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#26] от "calc":

  "за една и съща работа получават 2-3 пъти повече"

  Това е силен признак за отровена от соц мисъл.

  Никой (особено недоволните от доходите си) не бачка за чест и слава, а за мангизи. Защо който зяпа в чуждото канче не върши 'същата' работа за повече мангизи? Сега за разлика от руското робство няма жителство, нали?

  chutzpah
 28. 28 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsu":

  Всяко стадо си има мърша. Корупция също има. Обаче и хората не искат да си мръднат пръста, за да си подобрят живота. Сигурно над 95% от хората живеят в собствени жилища. Значи всички те ако имат идея могат да рискуват да си продадат апартаментите, да излязат под наем и със събраните средства да наоравят малък бизнес. И това е в случай, че никоя банка, фонд, бизнес ангел, сайт като kickstarter и т.н. не пожелае да финансира идеята. Да определено смятам, че богатите са предприемчиви дори заради факта, че са разбрали кого трябва да оберат, кого да подкупят, на кого да се подмажат...

 29. 29 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Дуков":

  Не съм съвсем съгласен и го казвам в ролята си на "предприемач" и "капиталист", даващ работа на 10 души. Най-големите врагове на съвременния капитализъм трябва да са именно дребните предприемачи, а не "левите" или "наемните работници". Защо е така ли - ами защото дребният и среден бизнес е ЕДИНСТВЕНИЯТ враг на транснационалните корпорации, а да се говори, че дребните и средни бизнесмени са "богати" в сравнение със собствениците на тези мастодонти, които пък определено не са "предприемчиви", е просто несериозно. Колкото до наемните труженици - те имат изгода огромните корпорации да задушат всяка конкуренция, за да могат в условията на монопол да получават по-големи заплати...
  Та затова казвам, че са ми смешни всички тия "десни" вопли. За мен те са предимно теоретични, без връзка с реалността

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако ще помагаме на по-бедните,намалете ДДС,господа от БСП.На 7000 души като им дигнете данъците с кво помагате на ниско платените?Още повечè,чè тия 7000 души не пасат трева-веднага ще ви посоча без никакво замисляне един начин да не плащат 20%,а 15-корпоративният данък е 10% и данъкът върху дивидентите е 5%-правя си ЕООД,доходите над 10 к на месец ги минавам през него,плащам му 10% данък и 5% данък върху дивидента и съм готов с 15%...

 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  АКо приемем,че тези 7000 души декларират лични доходи в размер на средно 20 хиляди на месец,то повишения данък ще донесе 7 млн лв месечно..или 84млн годишно.Горе долу счетоводна грешка в бюджет от 25 млрд.лв...И то ако приемем,è тези 7000 души не предприемат никакви стъпки в насока да избегнат част от този данък,което ми е малко трудно да повярвам,че ще стане..

 32. 32 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#22] от "001":

  Пиша бавно, защото явно не можеш да четеш бързо"*
  В момента ние сме бедни, много под средното за ЕС. Това пък спъва разтежа на икономиката ни.
  Предлаганото от теб ще забави замогването или дори ще ускори обедняването ни спрямо средното за ЕС.

  *Намеквам за нещо различно.

 33. 33 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#32] от "kopo":

  По добре пиши , умно , а не бавно или бързо ...
  Сега аз ти казвам.
  Тези получаващи над 3 хиляди лева заплати в България , ама никак не са бедни и е редно да плащат по високи данъци както е в белите страни.
  Една бира в Германия ти е 5 евро , същата в бг заведение ти е 1.5 евро . В Германия собствено жилище имат около 60% от германците, в България собствено жилище имат около 90%. Данъците на имотите в Германия не са по 100 евро годишно , а над 1000 евро .... .....

  Ниво на заплати не е равнозначно на покупателна способност и 3 хиляди лева в България се съпоставими на заплата от 5000 евро в Германия , а такива заплати вземат малко германци.
  Средната заплата в Германия е под 3 хиляди евро.

 34. 34 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#33] от "001":

  "и е редно да плащат по високи данъци"

  Че те плащат по-високи данъци. Десет процента от по-голямото от две числа е по-голямо от десет процента от по-малкото, нали?

  Кое ни казва коя е оптималната функция отразяваща изменението на това нарастване отчитайки свързания контекст?

  chutzpah
 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#34] от "evlampi":

  наистина ли , ама как не се сетих преди да ми го напишеш ...
  Мислиш ли че в Германия, и много други развити страни не знаят , че има разлика между 10% от 1000 и 10% от 3 хиляди ...
  Много добре знаят , но въпреки това са сметнали за справедливо , тези които имат доход до 8652 евро годишно са освободени от данъци, няма 5 няма 10% , преценили са че с тези пари хората ако плащат данъци ще трябва да бъркат в кофите както хиляди българи , които го правят.
  Също така са преценили обаче че получаващите до 53 хиляди евро годишно плащат един % данъци , а тези с доходи над това плащат по висок %
  И хоп изненада преценили са че получаващите огромни заплати , трябва да дават половината на държавата си и ги облагат с тройно по големи проценти от тези получаващи средни немски заплати.
  И още по случайно , че този модел им е помогнал да са водещата държава в ЕС

 36. 36 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2720 Весело

  До коментар [#35] от "001":

  Ами аз съм навит да се приемат немските закони ЕДНО КЪМ ЕДНО.

  Става ли?

  chutzpah
 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#36] от "evlampi":

  мен ли ме питаш ...
  Ако зависише от мен и аз съм ЗА .... но зависи от обществото в което живеем. Искаме да имаме по хубав живот , ама ако може да премахнат данъците за всички ще е най добре . А пък Германеца получаващ 20 хиляди евро заплата , има и такива с радост дава почти половината на държавата си и го е приел за нормално , а не се проклина от сутрин до вечер , че с тези пари може да си купи яхта за няколко години , ако ги укрие , ама също така знае , че ако го хванат няма да му се размине и в затвора няма да му трябва яхта .
  Но както виждам 99% от пишещите смятат , че плоския данък на България е много по добър от прогресивния на Германия ...
  Това са реалностите ..
  Тр

 38. 38 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#33:"001"]Тези получаващи над 3 хиляди лева заплати в България , ама никак не са бедни и е редно да плащат по високи данъци както е в белите страни. [/quote]

  Колко души в българия според теб получават над 3 хил. лева?

  Около 100-на хиляди са - или 5% от заетите. Ако ще 100% данък да им наложат няма да се усети кой знае каква разлика в бюджета.

  С високи данъци голяма част от тези хора ще минат в сивия сектор или (което е по-лошо) ще избягат от българия.

  Рискът от емиграция от "белите" държави не е толкова висок и могат да си позволят по-високи данъци за по-богатите.Въпреки че и Франция се опари от цоциалистическите изцепки на Оланд.

  В гърция с рязко вдигане на данъците през 2015 предизвикаха изтичане на мозъци и в сектори които не бяха толкова засегнати от дълговата криза и затънаха още повече.

  http://stackoverflow.com/questions/14326210
 39. 39 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#38] от "npocmaka":

  да избягат където искат,
  щели да отидат в сивия сектор, ами , ако е няма корупцията , утре ще отидат да го попитат със заплатата си от 2999 лева които е декларирал , как е купил джип на любовницата му или как има къща в Гърция и те така ще се научат да не са в сивия сектор. И точно за това като начало съм предложил да не е фрапантна разликата, за да не се почустват рязко прецакани.
  Ако им се виждат много 15% данък на 3 хиляди , да отидат да плащат 25-35% данък в белите страни.
  А тези със заплати над 3 хиляди са около 15% в момента и 20% няма да са непосилен данък за тях .

 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2876 Весело

  върху нея работи активно и г-н Делян Пеевски....

  Е това е експерт по данъци....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#33] от "001":
  Докато ти пишат умно, опитай се да четеш умно.
  Тези, на които завиждаш, че вземат над три хиляди лева, плащат ПО-ВИСОКИ данъци от по-малко получаващите. Несретникът, който едва връзва 500 лева, дава на нуждаещата се държава 50 лева, а "богаташът" с 3000 - 300 лева данък. То е ясно, че мързеливия дава по-малък принос от работливия. Ти искаш да намалиш стимулите умните и способните да останат тук и да работят за теб, като компенсират неосъществения ти принос към държавата. Не е много умно като позиция.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 42. 42 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#41] от "UJC4040":

  абе пишещите тук сте най умни , това го знаем
  всеки втори беше си сложил трайчо президент, а трайчо с 5% подкрепа

  Вие сте най умните, а глупавите германци, французи с прогресивен данък
  Русия с плосък данък , ето тук се крие тайната на успеха

 43. 43 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#42] от "001":
  ...и лозунгите от Работническо дело ще повтарям аз в захлас...

  С радио и комунист спорът е безмислен.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#43] от "UJC4040":

  Плоският данък е въведен в България от БСП тоест БКП
  Плосък данък има в Русия
  Прогресивен данък има в повечето европейски страни

  България иска да има данъчната система на Русия или се стреми на тази на водещи страни като Германия , Франция, Англия

  Оказва се че повечето тук в действителност те русофили , ама го играете само русофоби.
  Искаме да сме в ЕС ама с данъчна система копирана от Русия

 45. 45 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsu":

  Аз лично също така предпочитам да има 200 малки фирми вместо една голяма. И да, съгласен съм, че големите фирми изкарват много повече от малките. Въпросът е обаче, че предпримачите, малки или големи, нямат нужда от социални помощи, по-ниско ДДС за едно или друго, а по-малко бюрокрация, по-лесно навлизане на нови пазари, по-ниски данъци... И това са "десни" политики. Правилната нагласа не е: "дай да вземем от богатите!" с прогресивно облагане или нещо друго, а "Дай, да видим как да изкарваме повече пари, отколкото ако стоим на заплата!". Частен случай на последното би било човек да се преквалифицира на 45-50г, а не да гласува за "леви" политици понеже те обещават да не затварят морално остаряло производство.

 46. 46 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Институт за пазарна икономика ???
  А институт за земното притегляне ?
  Петър Ганев, старши научен сътрудник ?

 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Защо не ни трябва плосък данък.
  Първо едно уточнение: през цялото време говоря за подоходния "плосък" данък за физически лица.
  Няма съмнение, че плоския данък е по справедлив от прогресивния и напълно разбирам хората, работещи по 80 часа седмично под напрежение. Те не искат да плащат огромни суми за сметка на полуграмотни и неграмотни маргинали. В този ред на мисли да ги насоча към още по-справедливо и още по-неработещо решение : данък "на глава". Ако държавата има нужда от Х лева годишно , при население Y всеки плаща Х/Y лева и всичко е цветя и рози. Да, ама не. Историята го е доказала. Сумата X/Y се явява непосилна за голяма (подозирам 60% за България в момента) част от населението в следствие на което държавата бързо фалира. Заради това съвременните държави се опитват да практикуват облагане което да изравни чистия доход след облагане. Разбира се в краткосрочен план това обределено е болезнено за хората реално издържащи държавата. Ама то няма как да е иначе. Гореспоменатите маргинали няма как да плащат заплатите на администрацията. Не е честно, но е факт и който не го осъзнава изпада в утопизъм. Сега да погледнем и в дългосрочен план. Прогресивния данък дава възможност на бедните слоеве да се.съвземат и да успеят да си подобрят финансовото положение. Било отделяйки време за квалификация, било финансирали образование на децата си и т н. Естествено голяма част от маргиналите ще пропилеят всеки шанс, но...НО...Първо, в нашата бандитска държава има не малко смазани хора, които незаслужено са изпаднали до нищета. То не бяха пирамиди, то не бяха бързи кредити, то не бяха безумни ипотеки и банкови своеволия. Отделно колко семейства останаха без дом поради хазарт? Трябва ли да зачеркнем съпругата и децата на човек пропаднал в бездната на хазарта? И второ, ако го няма въпросния шанс , как си представяте възникването (или възстановяването) на средната класа в България? Нали именно средната класа създава пазара на една нация? На труд, на финанси, на стоки? Установяването на стабилна средна класа би засилило икономиката и би се отразило добре както на бизнеса, така и на пазара на труда. И рефлектирало положително именно върху Вас, хората с високи доходи, неразумно милеещи за плосък данък.
  Неслучайно в България плоския данък бе приет от (червената) олигархия. Ама ние нали сме овце - вързахме се..За пореден път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах