Елин Пелин: един от градовете на страха

Протест срещу приемането на бежанци, 2016 г.

© Георги Кожухаров

Протест срещу приемането на бежанци, 2016 г.Преди няколко дни и Елин Пелин се присъедини открито към населените места в България, които не искат да приемат бежанци. Този път дори не става дума за мигранти, а именно за бежанци, които са получили хуманитарен статут и българската държава е длъжна да им издаде документи. Какво се случва обаче? Група жители на Елин Пелин изразява негодуванието си спрямо този факт. В същото време община Елин Пелин отказва да издаде документи на бежанците. Към пазителите на "българщината" се присъединява и самият кмет на града Ивайло Симеонов.


По телевизиите видяхме неколцина бунтуващи се българи, които тропат с крака и се тупат "патриотично" в гърдите, защото не искали бежанци. От другата страна стоеше едно сирийско семейство, очевидно несвикнало да си общува с викове и крясъци. Семейство, стъписано пред тази реакция. От сирийска страна чухме, че тези хора нямат никакво намерение да напускат Елин Пелин, защото знаят правата си. И ще ги отстояват.


Телевизионният зрител може да се подлъже и да си помисли, че жителите на Елин Пелин, които е видял на площада, изразяват волята на жителите на целия град. В същото време от репортаж на БНР се разбира, че съседите на сирийското семейство ги смятат за възпитани и нормални хора. А хазяинът на семейството е много доволен от тях и в никакъв случай не иска да ги пъди. С други думи, оказва се, че първоначалното впечатление лъже, което би трябвало да знаем добре, вместо да се подвеждаме. Но новината вече е гръмнала: Цял Елин Пелин не иска бежанци. Не защото не искали бежанци по принцип, поне така твърдят, но защото след тях щели да дойдат други.
Ако виждаме едно нещо днес, това е, че


страхът сплотява


Страхът сплотява смачканите и бедни руснаци, които се готови да преглътнат лошото качество на живот, в името на общия враг на Русия. И ето – рейтингът на Путин расте. Страхът повлия и на Брекзит, както и пасивността на младите избиратели, голяма част от които сметнаха, че излизането от Европейския съюз може да бъде само някаква лоша шега. Страхът повлия и на избирането на Тръмп за президент. И ето – сега ГЕРБ се опитва да превърне страховете на нацията в надежди, а БСП не спират да атакуват избирателите с "алтертивни факти" като митовете против подписването на СЕТА.


Но да се върнем към Елин Пелин. Да не смятаме местните политици за по-лошо качество. Защото Елин Пелин си има кмет, който заяви позицията си. И използва именно страха, за да утвърди позицията си. Защото Ивайло Симеонов говори как неговото управление ще се пребори със статуквото, а това управление вече се е превърнало в статукво.


Но няма значение. За нас по-важно е той


да "спаси българщината"


дори да не е спазен законът в случая със сирийското семейство. И всеки жител на Елин Пелин ще знае, че местната власт не е спазила закона, следователно и той не е съвсем длъжен да го спазва.


От друга страна поведението на онези жители на Елин Пелин, които протестират срещу сирийските бежанци показва явно невежество по отношение на творчеството на писателя Елин Пелин. Защото ако нещо от същината на произведенията на този автор беше стигнало до главите им, вероятно те нямаше да реагират по този начин. Да не говорим и за очевидното непознаване на един разказ на Йордан Йовков, в който се говори за един другоселец, който дори от своите, българите получава само враждебно отношение и неразбиране.


Но така е Тези, които така шумно се тупат по гърдите и се наричат патриоти, май не четат много. Иначе говорят за българщината. И за Елин Пелин и Йордан Йовков вероятно говорят. Но за тях те са снимки, книги, които са част от интериора на някой дом и имена на училища, улици, площади и селища. А не са това, което са писателите наистина – думи, отпечатани в книги.


Но страхът обединява.


Врагът е ясен


Бежанците и мигрантите са много по-важен проблем от това, че държавата ни не функционира нормално. Защото много по-трудно е да се оправи една държава. Много повече енергия изисква това, отколкото да посочиш някого с пръст и да го замеряш с камъни. Нищо, че се пишеш християнин и по този начин показваш, че и Новия завет не си чел, където в прав текст е написано как един християнин би следвало да се отнася към друговерците и изобщо към другите човешки същества. Нищо, че се пишем българи, а вместо да оправим държавата си, насочваме гнева си към малцинствата, към управниците в столицата, вместо да действаме срещу нашите лични управници, когато те не калпави и не си вършат работата като хората.


И сега някой ще каже, че не съм истински българин. Истината е, че той именно няма да е. Защото вместо да говори за зверствата на турците, той може да прочете какво е казал за турците Васил Левски. Защото Левски нееднократно казва, че проблемът е в "турската власт". А че има ли български закон, пред него българите, турците и всички останали жители на България трябва да са равни. Ще цитират Ботев, докато пиянстват по кръчмите и мърморят, че в тази държава нищо не е наред, забравяйки, че Ботев има и такова стихотворение. И в публицистиката си често именно на българите се гневи.


Бих искал да завърша с два въпроса. Първо, доста софиянци живеят в Елин Пелин, Ихтиман, Вършец и други градове и села. Това дали те ще си сменят адресната регистрация зависи от конкретните обстоятелства. Но в момента в Елин Пелин има едно сирийско семейство, на което не му разрешават да си извади документи. На това семейство и през ума не му минава да направи нещата по "българския начин". Защото ние сме свикнали винаги да търсим вратички в закона. И така затваряме голямата врата на закона и позволяваме да живеем в неправова държава. На това сирийско семейство до момента изглежда не му е хрумнало да намери други сирийци в София, да си смени адресната регистрация, все едно живее при тях. Така да си изкара документи в София и след това да се върне да живее в Елин Пелин. Но


ние сме българи, тези схеми са ни ясни до съвършенство


И второ ние сме европейци. Или поне искаме да сме такива. Защо никой не помни, че Сирия е приютявала европейски бежанци по време на Втората световна война? Това не трябва ли да ни каже нещо? И не е ли по-добре вместо да се поддаваме на първичния страх, да осмислим малко случилото се в историята. Да научим, а не просто да се осведомяваме.


В днешния хаос от информация всеки е отговорен сам за себе си. И за информацията, върху която избира да изгради светогледа си. Но май е по-лесно да мислим, че масоните са виновни за всичко и че американците не са кацали на Луната, отколкото да кажем в очите на елинпелинския или на някой друг кмет, че не си върши работата като хората. И да сложим нов кмет на негово място. Защото сме забравили, че кметовете ние ги слагаме. А не ни ги спускат. Ако ни ги спускат, значи не гласуваме за правилните хора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  И така затваряме голямата врата на закона и позволяваме да живеем в неправова държава.
  _________
  Щом мнозинството има мнение - това е демокрация!
  Щом толерантни ентусиасти налагат мнението си над населението, това е тирания.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Гневно

  Г-н Иван Димитров защо не вземете тези бежанци у вас и да не ми обяснявате за европейските ценности.

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  През последните десетилетия, страхът от комунистическите репресии беше заменен от друга форма на страх:
  - страх от силови групировки
  - страх, генериран от пасивност на институциите и създаденото усещане, че липсва защита за персоната.
  - страх, инспириран от религиозно обсебване.
  - страх от своевелията и самоуправството на други граждани.
  - внушен страх от европейски ценности.
  - внушен страх от мигранти.
  - реални опасения от демографския срив и изтичането на полезни кадри извън страната.
  - страх поради липса на социална перспектива - образователна, здравна, пенсионна.
  По-голямата част от посочените страхове са следствие на извратените политически процеси в България.
  Според мен трябва да се действа радикално по отношение на демагозите, популистите и религиозния догматизъм.
  Не трябва да се допускат до управлението на страната.
  Дава им се малък кредит на доверие (на църквата - никакви кредити) и след това, при липса на ефективност - трайно извън властта.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само си представете какво би станало, ако България не е европейска.
  Кадърните българи ще останат навън, а на нас ще ни върнат тези наши съграждани:
  https://news.bg/int-politics/premahvat-balgarsko-geto-v-italiya.html

 5. 5 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Елин Пелин, един град на селяндурите (да не се бъркат със селяни)!

  chavo64
 6. 6 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Това е тъпотия. Семейства, особено възпитани хора и с деца, трябва да остават и да им се помага.
  Протести обаче всеки ден трябва да има ако ти натресат дечица с бради, гледащи агресивно и готови да скочат на бой, ако не им осигуриш пари, подслон и там каквото се сетят.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  "Телевизионният зрител може да се подлъже и да си помисли, че жителите на Елин Пелин, които е видял на площада, изразяват волята на жителите на целия град."

  За жалост "попщината" (шепа хора да си присвояват правото да говорят и действат от името на всички, въпреки че самите те са мисловни аутсайдери) е масова практика в България.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Имагинерния страх е най-голям, защото е невидим и необясним.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Сирийците не са свикнали да си общуват с викове и крясъци..." - Само с куршуми и бомби, нали! На автора трябва да му бъде напомнено, че около 100 години преди да паднем под турско робство около големите градове на България турците са се били разположили на палаткови лагери, включително около Янтра под стените на Царевец. Пета колона! Сирийците имали права; правата на бежанците, а правата на българите и общините, които са на самоуправление? Те нямат ли право на глас? Кого всъщност обслужва законът на България? Ако цитираните бежанци са нежелани в една община, може би ще бъдат пожелани в друга. Трябва ли да поставяме в унизително положение нашите сънародници, а едновременно с това и бежанците? Аман от Стефчовци!

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#3:"ruby"]Дава им се малък кредит на доверие (на църквата - никакви кредити) и след това, при липса на ефективност - трайно извън властта. [/quote]
  Исакаш да кажеш ,че когато хората са ратай в собствените си къщи трябва да им е все едно дали в плевнята има вълк,мечка или силяхдара е дошъл да им взиме децата за бизнес еничари или миячи на чинии!???
  Щом хората имат страхове може пък да основателни? Жителите на Елин Пелин имат право сами да решават общинските си въпроси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Едно сирийско семейство, очевидно несвикнало да си общува с викове и крясъци хаха разбира се там от където идват няма такива нещо Само с това изречение си личи какъв е този Иван Димитров голям хуморист друго няма смисъл да се чете.

 12. 12 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Семейство, стъписано пред тази реакция. От сирийска страна чухме, че тези хора нямат никакво намерение да напускат Елин Пелин, защото знаят правата си. И ще ги отстояват.
  ========================

  Психологически, нещата не се връзват, аФторе!

  Ако това са мирни хора и са "стъписани" от бурната реакция на отхвърлянето им, те В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не биха се натрапвали! ТОВА е нормалната човешка реакция, "умнико".

  От друга страна, ако въпросните се мислят за "естествени господари" (поради превъзходството на "правилната" си религия) на dhimmi-тата, ще бъдат непреклонни, както и са направили.

  А не се и съмнявам, че си знаят правата. И само правата, щото за тях задълженията явно са в сферата на неведомостта...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#10:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Жителите на Елин Пелин имат право сами да решават общинските си въпроси![/quote]
  Тези въпроси не са общински, а общонационални.
  Кмета нарушава общностното законодателство. Представител на властта, който нарушава законите, няма место в нея.
  Кокво точно искаш да кажеш под това, че всеки може да решава.
  Пожарникари да откажат да гасят пожар! Войници да преценят, че няма да служат по устав! Всяка махала туземци да си има собствени правила, но да черпи от общото стопанство!
  Какво точно искаш да кажеш! Че мога да изритам попа, само защото не го харесвам!
  Добре. Няма проблем!
  Категорично приемам само това, че събралите се граждани в Елин Пелин са истински християни - морал, интелект, 100%.
  Представителна извадка!

 14. 14 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Стига с тия мюслита! Щом искат да останат тук да стават християни! Ако не щат да ходят в Иран, или в някоя друга мюсюлманска държава!

  За нашето отечество и слава, за нашата свобода и държава да си пролеем ний кръвта да си добием волноста от

  НАШИТЕ ТИРАНИ - БЕЗВЕРНИ МЮСЮЛМАНИ!

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#14] от "himler":

  А аз като атеист може ли да остана!!!
  Всички религиозни да се махат.

 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Абе защо вместо да се пишат такива сърцераздирателни статии, не се направи един истински анализ, защо хората в България в последните десетилетия все повече живеят в страх?
  Защо има села къдети живеят японци и англичани и никой там няма страх от тях?
  Има и смесени села, с турци, помаци и българи и там или няма проблеми, или ако има някакви те старартелно се крият.
  Имаше няколко анонса от страна на държавите от т.нар. Стара Европа, България и Гърция да бъдат превърнати в депа за чужденците, които тя не желае и е отсяла.
  В допълнение към очèвадно настъпващия фундаментален ислям в южната част от страната, и безчинствата на една толерирана малцинствена група, не е чудно защо хората се страхуват.
  БТВ, същият процес тече и в Западна Европа.
  Преди няколко дни една получих пламенно писмо от една приятелка във Франция, която се жалеше, че ценностите там вече не са същите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Г-не Иван Димитров!
  Губите моето уважение и може би повече няма да чета ваши статии!
  Може би израствате в собствените си очи като се държите поучително без да вниквате в дълбочина на проблема!
  Защо не отидете в Елин Пелин и да разясните европейските ценности на тези "изостанали от Вашия интелект" граждани? Сигурно е доста по-трудно и дори невъзможно от това да напишете една статия и да си получите хонорара!
  Към кого е отправена Вашата статия?
  Ако е към мене, то сте сгрешили адреса! Аз няма да отида в Елин Пелин да разяснявам европейски ценности! Няма да отида и на Орлов мост да правя контрапротест срещу вижданията на някои граждани на Елин Пелин!
  Тези, които не четат Елин Пелин, Йовков и Новия завет, те няма да прочетат и Вашата статия!
  Така, че ползата от Вашата статия е само за Вас чрез Вашия хонорар, защото статията не достига дълбочина на проблема и да посочва поне някакво частично решение!
  В България има много проблеми за които може да пишете и те са от жизнено значение за обикновените граждани.
  Например за човек, който е работил 40 години и накрая получава пенсия под жизнения минимум! Ето този проблем е елемент от създаването на поставения от Вас проблем! Пишете за него и за други като него, които са предпоставка за създаване на други проблеми!
  Българския народ не е лош по характер! Той е приемал и арменци и е спасявал евреи! Не го принизявайте с мотото за европейските ценности!

  pastor
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ....тези хора нямат никакво намерение да напускат Елин Пелин, защото знаят правата си. И ще ги отстояват. ....
  ------------
  Как?
  И щом знаят толкова много,значи са учЕни.
  Нямаше ли изискване да доказват,че могат да се издържат или това важеше за Европа?

 19. 19 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Честно казано, предпочитам за комшии това сирийско семейство, отколкото някои необразовани, неграмотни и прости шопи-патриоти.

 20. 20 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#17] от "pastor":

  Господин авторът не се интересува от мнението ти, което аз напълно споделям. Грантът сигурно е вече прибран и похарчен и се мисли за следвсщия..,

 21. 21 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Георгиев":
  Не се учудвам- българомразците винаги предпочитате чуждите пред своите.

 22. 22 Профил на umnik
  umnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До сега не видях някой да е разбрал какво става в Елин Пелин.
  Имигранти в Елин Пелин има мнооого отдавна - чак от 1990 г. И всеки ден един автобус имигранти пътува до София сутрин и вечер се връща обратно.
  Всъщност самия град половината е от вътрешни имигранти (преселници) от цялата страна. Местни шопи са не повече от 50%.
  Така че това, което става в Елин Пелин е акция на ВМРО за стягане на редиците преди изборите.

 23. 23 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#16:"rapidfire"]В допълнение към очèвадно настъпващия фундаментален ислям в южната част от страната, и безчинствата на една толерирана малцинствена група, не е чудно защо хората се страхуват. [/quote]
  Някой е дал на мигрантите много пари,за да дойдат в Европа.
  Какъв е проблемът този Някой да им даде пари да изкупят къщите,нивите,дребния бизнес и да изгонят българите?Както стана в Косово.
  Та къде,казвате,да вървим българите-в Афганистан или Сирия?
  Авторчето,що не вървите сетете се къде със статийката си...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално
 25. 25 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":
  [quote#24:"Роси"]Омразата продава. [/quote]
  Не е омраза,а предпазливост.Отговорност към семействата ни.
  Или те могат да си преследват интересите,ние не...

 26. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#24] от "Роси":

  '' Омразата продава.''

  А недалновидната глупостите предава...

 27. 27 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До мой # 26:

  Извинявам се:

  Недалновидната глупост предава...

 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не, братле, нямат. В конституцията на РБ е записано, че всички граждани са равни пред закона. Не може в Елин Пелин закона да е различен, защото шепа лумпени (начело с кмета) са решили друго. Най големия проблем на България неслучването на върховенството на закона и подкрепянето на лумпенизирането ще ни закопае окончателно. Със съжаление, чета "мислите" на хора като теб, бидейки действителните петоколонници. Би ли ми отговорил на един прост въпрос? Защо го правите? От чиста тъпотия или имате личен (финансов) интерес? Защо унищожавате шансовете на нашите (и Вашите) деца да живеят в един по-добър свят?

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#28:"George Svinarov"]В конституцията на РБ е записано, че всички граждани са равни пред закона. Не може в Елин Пелин закона да е различен, [/quote]
  Именно братлето, за това говорим!
  Всички граждани са равни което значи ,че ако някой не е гражданин на Елин Пелин и България кмета на Елин Пелин с какво трябва му е задължен??? Вероятно на човека му е писнало от финансовите анархисти които му удрят по масата и изискват ибрици по ЗНИ , взеха им най-хубавите ниви за логистични центрове от търговската обсада на България а сега им поставят ултиматум да станат толерантно ентусиазирани все едно са им малко проблемите с някои граждани на България които много им се краде и малко им се работи, но администрацията там трябва избягват да ги вразумяват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Ами ти недей да мразиш, кой те спира да обичаш всичкото башибозук? недей да ги мразиш, раздвай им се, ама не ми ги кани тук и не ги натрисай другите да ги обгризват. Който иска черни и ислям, куфарчето и да заминава в Африка или БИ и да им се радва...

 31. 31 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Авторчето нищо не пише за 30 те нелегални там, в Елин Пелин, за които кметът е писал много писма до недоразумението Бъчварица и не е получил никакъв отговор какви са , що са. А точно този факт беше водеща обосновка- държават няма стратегия, натриса едни ислямски талибани и хората да се оправят, да ги интегрират, да бъдат теориризирани, а правителството си измива ръцете. И се пробват- днес са 2, утре 20, вдругиден 200.

 32. 32 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#28] от "George Svinarov":

  Ооо, не, ноу уей, найн, това със "светлото бъдеще за децата" ни се изтърка и претърка. Нали градихме комунизма точно с идеята децата ни уж да живеят добре и така животът на всички ни мина и замина. Дай друга опорка- тази комунистическа опорна точка не върви в 21 век, а само на грантаджийските събрания.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#31:"bee"]И се пробват- днес са 2, утре 20, вдругиден 200. [/quote]

  Бабите казваха:
  - подадеш му ръка то ти захапе ръката.
  Ще повярвам ако толерантните ентусиасти настанят 200 пришелци край затворения комплекс в Бистрица! Ако всичко е спокойно да продължават и към Симеоново и Камбаните!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 639 Неутрално

  В Елин Пелин се разфасоват откраднатите коли он София, вилите наоколо с пропищели от набезите на местните цигани, но на тях сега бежанците са им криви.

 35. 35 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Боклук, голям боклук, грантаджия.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Весело

  Требва да се чете Елин Пелин:

  "— Прост народ сме ние, господине, само ни навикват. На вас така ви се чини, ама то не е така. От простотия хитруват нашите селяни. От простотия и от сиромашия.
  — А-а-а — от сиромашия, от сиромашия… Пусто дърво недодялано! От сиромашия се оплакват, а пиянствуват като скотове."

  И полека-лека авторът Иван Димитров се оказва загърнат във вълчия кожух на съдията-изпълнител.

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Група жители на Елин Пелин изразява негодуванието си спрямо този факт"

  Интересно би било да се разбере какъв процент от жителите на Елин Пелин искат сирийското семейство в града си и какъв не

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  [quote#37:"daam"]И сега някой ще каже, че не съм истински българин. Истината е, че той именно няма да е. Защото вместо да говори за зверствата на турците, той може да прочете какво е казал за турците Васил Левски. Защото Левски нееднократно казва, че проблемът е в "турската власт". А че има ли български закон, пред него българите, турците и всички останали жители на България трябва да са равни. Ще цитират Ботев, докато пиянстват по кръчмите и мърморят, че в тази държава нищо не е наред, забравяйки, че Ботев има и такова стихотворение. И в публицистиката си често именно на българите се гневи.
  [/quote]
  Този любим цитат на Левски за българофобите е опроверган по време на Априлското въстание в което не взема участие нито един мюсюлманин който би трябвало да се чувства угнетен от турската власт според Левски напротив участват в потушаването му! А колкото до Ботев той е имал съвсем точна представа за природата на турчина и затова махнаха публицистиката му от учебната програма! Така че авторчето трудно може да убеди някого че именно той е истинският бъргарин а не протестиращите против ислямските нашественици жители на Елин Пелин!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "rapidfire":

  заради пропагандата - знаеш ли какво е било отношението към японците в САЩ и германците в съветската зона, когато са били в конфликт, и съответната пропаганда е определяла кой е лош по подразбиране

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#3] от "ruby":


  [quote#3:"ruby"]Дава им се малък кредит на доверие (на църквата - никакви кредити) и след това, при липса на ефективност - трайно извън властта. [/quote]
  Звучи добре, но си остава едно пожелание, поне докато физически не се свърши.
  Иначе, страха е фактор, но става силен и възможен благодарение на медиите, които дали по търговски причини като гледаемост, цени на рекалами и т.н., дали по КОЙ знае какви други причини, ни тиражират и преувеличават значимостта на дадено събитие и мнозинството от нас, които няма как да знаят истинските мащаби и да оценят значимостта, лесно мпгат да бъдат подведени.
  Ако към това прибавим елементараната и много удобна простотия на патритарството, което не иска нищо от ваша страна освен да се самоопределите като такъв, с което моментално ставате "голяма работа", с (обикновено) голямо шкембе, върху което се е опънал голям трибагреник и..работата свършена.
  Ама това акъл, възпитание, култура, конкретна работа и/или някакви, па било и на местно ниво постижения..кой ти гледа, нали по паспорт и самочувствие си "Болгар, болгар!" и няма друг кът мене/тебе.

 41. 41 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Чудесна статия, която казва доста истина. И не са само въпросите за популизма, омразата срещу други хора, присвояване от неколцина на „право” да говорят от името на всички....

  Има фундаментални въпроси за спазване на закона и за ..... страха. За съжаление, 45 години комунизъм по съветски образец, направиха от нас българите хора, които се страхуват от всичко и от всеки... Всяка промяна или дори едното семейство с деца ни се привиждат като някаква заплаха! А законът е някакво пожелателно четиво.

 42. 42 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#12] от "els_g":

  "В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не биха се натрапвали! ТОВА е нормалната човешка реакция, "умнико". "

  На кого точно се натрапват? Четете ли? Хазаинът им казал, че в никакъв случай няма да ги изгони, а съседите им не се оплакват? Ама някой не ги харесвал - има правила, има съд,
  "умнико".

 43. 43 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#2] от "mentra65":

  "Г-н Иван Димитров защо не вземете тези бежанци у вас и да не ми обяснявате за европейските ценности".

  Такива бележки къртят мивката. Някой да е поискал вие да вземете някого у вас? А в този случай пък ясно е написано:

  "В същото време от репортаж на БНР се разбира, че съседите на сирийското семейство ги смятат за възпитани и нормални хора. А хазяинът на семейството е много доволен от тях и в никакъв случай не иска да ги пъди"

  Излиза, че няма нужда да взимате това семейство у вас - някой вече го е сторил и е доволен. Преди да изхврлите като ..... на пясък почетете малко по-внимателно.


 44. 44 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 943 Гневно

  Та да попитам автора: как тези бежанци /мигранти или каквито са там/ са влезли в България - през КПП, представяйки документи, молба за убежище и т.н., или...? Нали пред закона всички са равни, или...? И второ: защо никъде в написаното /и във всички подобни писания/ не се споменава какво следва след издаването на лични документи на тези хора, а именно: задължително /подчертавам - задължително по закон!/ жилищно настаняване, социални помощи, здравно обслужване, езиково и професионално обучение и още, и още, и всичко това за сметка на общината, където живеят "проклетите шопи", т.е. от техните /а и от нашите, на всички българи/ данъци!!!

  Питам!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 45. 45 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#25] от "fresia":
  "Не е омраза,а предпазливост.Отговорност към семействата ни. "

  Предпазливост?? Бихте ли отговорили как двама 50-годишни сирийски бежанци с две деца биха поставили в риск един български град или село, където има достатъчно млади и стари мъже.

  Днес имаше репортаж по НОВА ТВ за ограбен 82-год. дядо в монтанско село. Ограбват го няколко пъти. Последният път са заловили двамата грабители, които с нож са заплашили дядото през нощта и са го ограбили. Двамата грабители са наши българчета на възраст от 10 (десет) и 11 (единадесет) години. Не носят наказателна отговорност.

  Предпазливост и отговорност за семействата, казваш Кои според теб са по-рискови - сирийското семейство или тези двамцата, дето след 6-7 години съвсем ще им дойде сила, но не и ум.

 46. 46 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":
  "Омразата продава."

  Точно, но и страхът е голям фактор. Една голяма, много голяма част от хората в България са смачкани, отчаяни и изплашени от 45 години комунистическа репресия и мълчание, обезверени от 27 години преход, който не свършва ... Хората на много места в България, особено по-малки насели места, се страхуват от собствените си сенки, не смеят да кажат и дума срещу кражбите, далаверите, корупцията и беззаконието, които са правило в България.

  Няма нищо по-страшно от самия страх. Той прави хората малодушни, апатични, покорни, прикрити и жестоки ("силни" към най-слабите.

 47. 47 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Що се правите на ударени?
  Кметът трябва да има достъп до досиетата на мигрантите и основанията им за статут.Ако тези основания са недостоверни или недостатъчно проверени,той има пълно право да откаже заселването и да обжалва акта.
  Естествено,че хазяите,получаващи наема си директно от държавата,ще държат наемателите си.
  Естествено,че съседите ще се въздържат от коментар,защото не искат проблеми от съседния двор.
  Нека се покаже и докаже на хората,че конкретните мигранти наистина са пострадали от войната и за колко време е правото им на престой.Никой гък няма да каже.
  Що мълчат,защо не покажат досиетата?Щото са стандартните досиета на икономически мигранти,а не на бежанци.
  Айде номера!

 48. 48 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Българският народ знае какво му готвят ляво- толерастите и се бунтува.
  Тук- едно сирийско семейство, там- едно иракско семейство, тук -едни афганистански "деца", там - едни пакистански девойки и така , докато бентът се отпуши!

  Но ...българите не са германци и имат опит с нашественици. И памет!

  Да не забравяме, че Боко прие цяла НАРЕДБА за разселване на мигранти в малките общини и левичарката Бъчварова ходеше из страната да я пропагандира!

  Става въпрос за МАСИРАНО разселване със задължителен социал за всеки мигрант!

  Тази истина КРИЯТ ляво- толерастите, какъвто е авторът на този пасквил.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 49. 49 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#45:"iceman_bg"]Бихте ли отговорили как двама 50-годишни сирийски бежанци с две деца биха поставили в риск един български град или село, където има достатъчно млади и стари мъже. [/quote]

  Отговорът на този либерастки въпрос е само ЕДИН- атентаторите в Париж и Брюксел са ДЕЦА на "интегрирани" мигранти със съответните паспорти . Отгледани и изучени от приемните държави.

  Отговори ти на този факт?!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 50. 50 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#49] от "mr.lottalove.":

  пък атентаторите взривили църквата Св. Неделя са били чистокръвни българи... не може да слагате всички в един кюп

  Birds of a feather flock together.
 51. 51 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#50:"Xumpomo name"]пък атентаторите взривили църквата Св. Неделя са били чистокръвни българи... не може да слагате всички в един кюп [/quote]
  Щом са българи в България,нищо не може да се направи,освен да ги хванат и съдят.
  А с мигратите има какво да се направи,за да не стигнем до проблеми:не ги внасяме.Това е толкоз просто и логично!
  И най-вече наше право,на данъкоплатците,дето издържаме тая държава.

 52. 52 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  [quote#50:"Xumpomo name"] не може да слагате всички в един кюп[/quote]

  Ти различаваш ли ги?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 53. 53 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "iceman_bg":

  Въпросът е принципен!

  Няма значение, дали тези хора са свестни или не. Какво ще правят в България, къде ще работят? Къде ще работят децата им? Ще доведат ли още членове на семейството - братовчеди, лели, баби и дядовци?

  България няма да приема бежанци, точка! Ние не сме ги канили и не можем да грижим за тях. Да отиват в Германия - там ги чакат. Пожелаваме им всичко най-хубаво с най-добри чувства.

  Който желае да работи в България, може да подаде молба за работна виза. Ако работодател се нуждае от хора извън ЕС, може да си наеме такива без проблем. Преселване на хора от други райони, които няма какво да работят в България, е самоубийство.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 54. 54 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#4:"ruby"]Само си представете какво би станало, ако България не е европейска. [/quote]

  България е в Европа, точка. Няма какво да ми развивате разни теории тука.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 55. 55 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "chavo64":

  Г-не, Вие като гражданин, защо не вземете да помогнете на сирийците? Ми съберете малко пари, наемете им квартира в София и проблемът ще бъде решен.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 56. 56 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#12:"els_g"]В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не биха се натрапвали![/quote]

  Именно!

  Същите тия съдят държавите в Западна Европа, когато не получат статут. Делата се точат с години, а те през това време раждат по 100 деца и накрая остават.

  Имаше един случай във Франкфурт, където един лекар беше отказал на някаква "сирийка" работа в лекарския му кабинет заради това, че носи бурка. На другия ден тя заведе дело за дискриминация срещу него. Мога да кажа само едно - тоя лекар е постъпил изключително правилно, защото наемането на човек, който тръгва да те съди за щяло и нещяло, си е риск, който в днешно време е безразсъдно да се поема.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 57. 57 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Георгиев":

  Ми нищо не ти пречи да се преместиш в Сирия...или в Германия. Там такива като тия с лопата да ги ринеш! Направи си добро - премести се да живееш при тях.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 58. 58 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#51] от "fresia":
  "Щом са българи в България,нищо не може да се направи,освен да ги хванат и съдят.
  А с мигратите има какво да се направи,за да не стигнем до проблеми:не ги внасяме.Това е толкоз просто и логично!"

  Които извърши престъпление в България, независимо от гражданство и етнос, следва да бъде съден. Това казва закона, не аз. И наистина е просто и логично.

  А "мигратите" могат да бъдат не само емигранти, а и бежанци. Правите ли разлика? А какво ще стане, ако Западна Европа и САЩ кажат: Не ги внасяме мигратите от България! Да се връщат откъдето са дошли или да кандидатства всеки еидн за работна виза ...

 59. 59 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#53] от "EP":
  "Въпросът е принципен! Няма значение, дали тези хора са свестни или не. Какво ще правят в България, къде ще работят? Къде ще работят децата им? Ще доведат ли още членове на семейството - братовчеди, лели, баби и дядовци? България няма да приема бежанци, точка!"

  България е подписала конвенция за бежанците и е длъжна да ги приеме! Принципен въпрос. Правете разлика между емигрант и бежанец!

  Не се ли питат и в Западна Европа/САЩ къде ще работят всички българи - емигранти и дали няма да си доведат децата, бабите, лелите, чичовците и т.н.

 60. 60 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#59] от "iceman_bg":

  Българите бежанци ли са? Те отиват да работят! Тези хора, ако идват да работят, са добре дошли!

  През цялото време се чудя, Вие, като такъв защитник на "бежанците", защо не съберете малко пари да им помогнете, а искате другите да дават пари за тях. Защо не ги приемете вкъщи и да им помогнете? Дайте пример, а не пишете само по форумите лозунгите, лъжите и високопарните си слова за човечност.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 61. 61 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#60] от "EP":
  "Българите бежанци ли са? Те отиват да работят! Тези хора, ако идват да работят, са добре дошли!"

  Вие как мислите, за какво са дошли - да живеят с подаяния в богата България? Дали тези сирийски бежанци или емигранти, са дошли да живеят и да работят? Ако не работят, как ще живеят и с какво?

  И защо огромното мнозинство искат да отидат в богати европейски държави вместо тук в България? Според Вас защо българите емигрират в Западна Европа и САЩ, а не остават тук? Предполагам знаете.

 62. 62 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#55] от "EP":

  Да не се позна случайно?!

  chavo64
 63. 63 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#50:"Xumpomo name"]пък атентаторите взривили църквата Св. Неделя са били чистокръвни българи... не може да слагате всички в един кюп [/quote]
  Сигурно не сте чували за Марко Хаим Фридман.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 64. 64 Профил на HARDCORE
  HARDCORE
  Рейтинг: 225 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK