Левски, Орфей, Александър Македонски, Кристо? По-добре - летище София

Софийската аерогара

© Надежда Чипева, Капитал

Софийската аерогараДа погледнем по-сериозно на идеята за кръщаването на софийското летище на Левски. В момента летището прилича по-скоро на автогара Левски, отколкото на аерогара Левски. Първо там би трябвало да се насочат усилията.


Основните международни летища на една държава
имат изключителен рекламен потенциал


Той може да бъде използван за реклама на града или държавата. Например Франкфурт, Виена, Мюнхен, Абу Даби и други са хубави летища, които представят добре града и страната си. Човек трябва да се потопи в сърцето на Берлин, за да разбере очарованието на този град, аерогарите му обаче дават тягостна представа за столицата на Германия.
Някои страни са решили да напомнят на света, че някой, за когото всички да чували, е всъщност техен човек.


Всички са чували, че Шопен е велик композитор,
не всички знаят, че е поляк


Поляците са си кръстили варшавското летище "Шопен" (странно решение според мен) и така напомнят на всеки, който пристигне или мине оттам, че Шопен си е техен. Ако някой не е чувал за Шопен, има такива, като мине оттам ще научи, че поляците си имат велик композитор, който се казва Шопен. Летището е засипано с всякакви шопенови сувенири и така националната реклама работи, някак си.


Сърбите са си кръстили белградското летище "Тесла". (И всичко останало са кръстили Тесла.) Всеки който мине оттам или дори рови из интернет за билети, ще се зачуди: тия пък защо са си кръстили летището Тесла, да не е на Илон Мъск. После разбират, че Тесла е свързан със Сърбия и си казват: бре да му се не види. Ливърпулчани са си кръстили летището "Джон Ленън".


Къде би било мястото на Левски в тази логика?


Международна аерогара "Левски"?


Как би бил използван рекламния потенциал на името? Пътниците ще се мъчат с двойното име София-Левски, някои ще го асоциират с футболния отбор, други ще го подминават, трети ще питат: кой е Левски?


Хайде поставете се на мястото на някой, който трябва да обясни на пътуващ насам-натам човек с минимални или никакви знания за Балканската история кой е Левски? Герой. Какъв герой? От освободителното движение. Какво е направил? Основал е 500 революционни комитета. И е освободил България? Не, предали са го, арестували са го и са го обесили. Кой го е предал? Не е много ясно, твърди се, че един поп, но май не е той. Някои винят руснаците, но те винят руснаците за всичко. А какво е станало с комитетите? Ами като го обесили и са изчезнали. Надигнал ли се народът в негова защита? Не. А как е станал толкова известен? Ами един писател е написал стихотворение за него. И т.н.


Левски е особен български герой. Нито някой по света го знае, нито може лесно да обясните на някого кой е той, да не говорим, че собственото ни разбиране за него е крайно объркано, защото заради недоразумения като Божидар Димитров не сме в състояние да изучим Левски като хората.


Няма да навлизам по-навътре в тези тягостни неясноти, защото те не са свързани с летището. За летището според мен има два варианта: или да си остане "София" и да бъде специфично лице на София и България или да му се намери име, което говори нещо на повечето пътуващи и по този начин добавя стойност към бранд BG.


По примера на Сърбия някой може да предложи летището да се казва Джон Атанасов, но проблемът с Джон Атанасов е, че само ние си знаем, че той е световно известен. Освен това той е много периферно свързан с България.


Кристо е единственото име, което ми идва наум и което има брандовата стойност на Тесла или Шопен. Подобна инициатива обаче ми се струва трудно осъществима у нас. Представям си каква махленска разправия ще се развихри защо този, а не онзи. Може да го кръстим Орфей, Ей така, да дразним гърците. Или Александър Македонски, докато те не признаят името на Македония. После Орфей. Или Кристо. Но ако се отнесем сериозно, най-добре да си остане "София", а правителството, и общината, да се погрижат всичко свързано с летището и около летището да е модерно, представително и печелившо. Сега не е нито едно от трите и ние губим от неизползвания му рекламен потенциал.


Що се отнася до Левски,
има много начини да отдадем почитта си към него


Най-малкото, което можем да направим, е да положим усилия да го изучим сериозно, да се отърсим от митологията и фолклора около него и да се опитаме да живеем в междуетническо разбирателство и законово гарантирана справедлива среда, за каквито той си е мечтал


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Весело

  Предлагам името на летището да не просто едно име, а да е мото.
  Например смятам, че ще е много подходящ слогана:
  "ВЪН СЕУАНИТЕ ОТ СОФИЯ!"

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Летището трябва да се казва "Лили Иванова"!
  Толкова поколения я знаят по целия свят! От египетските фараони до Лорд Вейдър!
  А е и време да кръстим нещо на жена!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  Не трябва да падаме до комичното ниво на макетата...те са си кръстили античката аероГАРА "Александър ВЕЛИКИ"!?Трябва да сме по-изобретателни а не подражатели.Левски не заслужава това!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Перверзно би било мястото, от което над милион се изнесе от България, да носи името на Левски. Щото тази държава няма нищо общо с чистата и свята република.
  София е достатъчно, въпреки, че и мъдростта отдавна е дефицит.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Ако ще е име на човек - защо не Аспарух?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  Ако го кръстим Орфей, американските туристи с изненада ще разберат, че Орфей не е негър!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":

  Имаше една песен в която се пееше " .... Добре че ви откри Колумб, а не Кубрат!". Не трябва стряскаме задокеанските туристи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Много точно и правилно име си има летището в София. И му отива. С една дума описва състоянието на Територията - ВРАЖДЕБНА.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Не се ли казваше "Враждебна"????
  Какво хубаво име само. Пълно олицетворение на матряла от мрънкачи

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 10. 10 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Орфей е добър вариант ако се търси маркетингов ефект, но Враждебна си е точно на място.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво пречи да си остане аерогара София? Или трябва някои умници да се пробват да преименуват това или онова. Както и да карат малките деца да стоят с пушка в ръка пред паметника на Левски с цел патриотичното им възпитание. Нямаме нужда от чиновнически подход нито към Апостола, нито към патриотизма у подрастващите. Това са святи неща,където не бива да се бърка с мръсни чиновнически ръце.

  малките деца да стоят с пушка в ръка пред паметника с цел патриотичното им възпитание. Нямаме нужда от чиновнически подход нито към Апостола, нито към патриотизма у подрастващите. Това са святи неша,където не бива да се бърка с мръсни чиновнически ръце.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Що се отнася до Левски,
  има много начини да отдадем почитта си към него

  Най-малкото, което можем да направим, е да положим усилия да го изучим сериозно
  ________________
  Добра идея, защото много от умните и красиви само правят копи-пейст на либертофонското тефтерче като говорят за Дякона! Защото от общобългарският комитет "Васил Левски" искат извинение от президента Росен Плевнелиев за реплика, която не е писана от Апостола на свободата, но либертофоните със слаби познания я повтарят като папагалчета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Страшна глупост е тая статия.

 14. 14 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 221 Весело

  Направо го кръщавайте "Нина Добрев" и да се свършва...

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  От теб разбрах, че тефтерчето е спонсорирано от Сорос!!!

 16. 16 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Иронията ще бъде пълна, ако летището се отдаде на концесия на турска фирма и носи името Левски! Да си остане София или да бъде нещо по-техничарско. Например Джон Атанасов! Така всеки ще се пита кой е Джон Атанасов и ще открие за себе си, че наш човек е изобретил компютъра.

 17. 17 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Стоичков или Бербатов. След 3-4 години може и Гришо, ще видим.

 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Какво му е лошото на Враждебна?

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Народ залутан в собствената си суета.
  След като Христо е станал Кристо, какво да се коментира.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  София и реклама на София - най-добре.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  СОФИЯ БГ, и точка !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А защо не, Списаревски?

 23. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Ако го кръстят "Левски",Тончо Токмакчиев,Дучето и други заблудени овце ще кацат в Скопие или Солун. Напълно е възможно микрешкият гном да направи летище в Ловеч и да го кръсти "ЦСКА-София"... особености на националният риболов.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 24. 24 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#13] от "zztop11":

  Обърни внимание на заглавията на статиите написани от този "автор". Лута се къде ли не. Обикновено човек се специализира и изказва мнение за нещата които разбира.

 25. 25 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не знам откъде се появи този нов патрЕотичен зов да се сменя името на летището. София си е хубаво име, а и веднага става ясно кое е това летище. Кръщаване на името на някой национален герой или знаменитост си е чиста проба комплексарщина. Примерът с летище Шопен е добър, а в Будапеща летището е Ференц Лист - какво общо имат тези прекрасни композитори с авиацията не е ясно.

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2369 Неутрално
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  [quote#16:"Милош"]наш човек е изобретил компютъра.
  [/quote]

  До коментар [#16] от "Милош":

  Сигурен ли си? Някъде четох,че Джон Атанасов е открил някакъв метод за изчисляване ли беше или създал изчислителна машина,която обаче няма абсолютно никакъв принос за изобретяването на компютъра.

  По темата. Името София на летището е идеално.

 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#20:"Алф"]София и реклама на София - най-добре. [/quote]
  Това е и моето мнение!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 612 Весело

  Имаме изобилие от кръстници! Има ли например в света летище Айнщайн? Защо англичаните не са кръстили Ман.Юн. например Адмирал Нелсон или Французите ПСЖ, Наполеон? Или по-извратено - имало е летище "Сталин", при това у нас!
  Ако трябва да го "кръщаваме" на някой, подходящо би било Асен Йорданов - поне е свързан с българската и световната авиация. НО, кому е нужно това? София е наречена като селище на Св. София. Станала е столица и най-големият транспортен център на държавата и летището носи името на града... Какво повече?

 30. 30 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1137 Весело

  Имаше време, когато кондукторите в БДЖ викаха "Гара "Левски"! Пази багажа!"

  CONTADOR GRATUITO!
 31. 31 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  Ако ще трябва да носи име летището, има само едно подходящо такова: Цветан Лазаров
  http://offnews.bg/news/Balgariia_1/Prof-Tcvetan-Lazarov-geniiat-na-balgarskoto-samoletostroene_208250.html

 32. 32 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Замислих се сериозно върху името!
  Най ще подхожда "Бойко Борисов" типично за съвременият култ към личността изповядван неприкрито от много съфорумци.Все пак той се снима с чистачките на летището,уволнява и назначава там хора само след едно обаждане по "жесеема". Освен това ни стопли сърцата спрочувствени слова,когато МУ се повреди самолета " Няколко пъти пилотите снижавали съвсем Фалкона, за да видят екипите от земята положението на неприбрания колесник – дали е безопасно да кацне с него.

  "Отдолу му осветяват корема с прожектори като на гинеколог“, образно описа ситуацията Борисов.

  "Кръжим в тъмното над София, гледам долу Банкя, къщата ми, а нямам парашут“, сподели чувствата си премиерът."
  Достатъчно е направил за авиацията, едни Асен Йорданов...трева да пасе.
  Кой може да гледа в тъмното САМО СУПЕРМЕН!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 33. 33 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Може пък да се кръсти "Асен Йорданов" - най- известния български авиоконструктор и авиатор. Основател на авиоинженерството в България а има и принос в развитието на американската авиация.
  Въпреки всичко, по-добре е Летище София.

 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  или 'Враждебна" или "Джон Атанасов"
  Летището е избрано и построено от немското Луфтвафе през 1942 за да брани София. Терминал 1 е част от старата сграда. Старото софийско летище е в Божурище.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Това ми напомни един виц:

  1945-те, в България. Провежда се събрание за основаването на ТКЗС. Стигат до избирането на името. Водещият:
  - Предложения?
  - Предлагам да го кръстим на др. Сталин, казва изпод наболите си мустачки млад комсомолец.
  -Не, не става, в Долно Бунище вече се го кръстили така, отвръща под мазен мустак дърт партиец...
  - Мииии, на другаря Георги Димитров? - плахо предлага леля Пена, държейки си партийната брошурка върху плетката.
  - И това не става, вече има... - измънква партиецът, който вече е получил и писмо, че др. Димитров е на санаториум под Москва. Знае ли човек накъде ще духне вятърът?
  Изправя се бай Пешо:
  - Предлагам да го кръстим Лопе де Вега.
  - И защо така, бай Пешо, кой е Лопе де Вега?
  - Бе и аз не знам, ама и то звучи като да си е*е маата.

 36. 36 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 594 Весело

  Понеже летището на Нотингам се казва Робин Худ, аз бих предложил това в София да се кръсти или Хитър Петър, или Крали Марко.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 37. 37 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  летище София е ОК, поне там да не избиваме комплекси като сърби, македонци и други. Враждебна очевидно не става.
  само без референдум, че може да изберат "Тодор Живков"

  Истината ни прави свободни.
 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#12:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] Защото от общобългарският комитет "Васил Левски" искат извинение от президента Росен Плевнелиев за реплика, която не е писана от Апостола [/quote]
  Първо, този комитет не е общобългарски, а българо-руски, и второ, въпросният комитет би поискал извинение и от самия Левски, че е говорел не много ласкаво за Русия.

 39. 39 Профил на ba4iq
  ba4iq
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Според мен ако не само София, то може да го кръстим Св. София.
  Друг приемлив вариант според мен е (Св. Св.) Кирил и Методий, така поне ще е разпознаваемо за всички които ползват кирилицата, а за останалите поне ще разберат къде е създадена.

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Може с един куршум два заека – Кристо Стоичков.

 41. 41 Профил на chehov40
  chehov40
  Рейтинг: 386 Неутрално
 42. 42 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#39] от "ba4iq":


  [quote#39:"ba4iq"]Друг приемлив вариант според мен е (Св. Св.) Кирил и Методий[/quote]

  Така и ние ще ядосаме гърците, които твърдят, че братята нямат нищо общо с България (частично вярно).

 43. 43 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако от Белово дарят за следващите поне десет години тоалетна хартия за летищните тоалетни, може и аерогара "Белана" да го кръстим.

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Ще ще прекръщавате летище "София", най подхожда "Асен Йорданов" . Световно известен български инженер и в САЩ и в СССР хиляди летци са щудирали неговите учебници.... За бомбардировачите, изтребителите, радионавигацията, отделна приказка...
  Макар че София от Св.София значе Св. София Премъдрост Божия
  Така че хайде да не пипаме именцето на летище София...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#42] от "xax":

  Ако ще ядосваме гърците, хан Тервел или хан Крум би трябвало да са къде по "въздействащи" в/у тях!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Неглижирането на Левски в тази статия е показателно, по принцип.

 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#37] от "Forrest Gump":

  В момента в световния каталог на летищата е "Враждебна".

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Левски е особен български герой."
  Именно. Правеше това, дето трябваше да се свърши. Без знамена, черешови топчета и "ура". От селце на селце обясняваше. Създаваше комитети. Изграждаше мрежа. Без това не става. Но някой трябваше да свърши тази, по днешно разбиране непрестижна дейност. И вижте кой го слави днес - точно тези, дето, вместо да си свършат черната и крайно необходима работа като него, създават работни групи, кризисни щабове, сменят закони и конституции. И използват този, чиято философия не вдяват, за свое собствено оправдание!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1051 Весело

  Посмях се на коментарите. Както често се случва са по-забавни от самата статия.
  В кръга на шегата - може да кръстим летището Левски-Спартак. Хем Левски, хем Спартак. Който не знае кой е Левски, все ще е чувал кой е Спартак. И обратното.

 50. 50 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#45] от "boby1945":

  Те няма да се впечатлят от някой, който ги е победил. Но да поставиш под съмнение уникалната им роля в свтовното културно развитие, за това не прощават . Затова са и кавгите с макетата.

 51. 51 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#44] от "boby1945":

  В този ред на размисли направо да го кръстим летище Румен Радев - в чест на първия авиатор-президент!

 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Фредерик Шопен Варшава Еърпорт, Никола Тесла Белгрейд Еърпорт, Хенри Коанда Букарест Еърпорт - аз предлагам Боримечката като контратеза на глобализма и загубата на национална идентичност:

  Иван Боримечката Соуфиа Еърпорт

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 53. 53 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#12:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]либертофонското тефтерче като говорят за Дякона! Защото от общобългарският комитет "Васил Левски" искат извинение от президента Росен Плевнелиев за реплика, която не е писана от Апостола на свободата, но либертофоните със слаби познания я повтарят като папагалчета!
  [/quote]

  Да не би да искаш да кажеш "либерасткото" тефтерче на Левски, ама много да те е страх?! Защото няма дума "либертофонен"?
  Общоруският комитет "Васил Левски" да не е като общоруският " Институт по теория и практика на лидерството Стефан Стамболов" на Митю ГестЪпото?!

  Репликата на Левски, която се страхуваш да кажеш, е " Който ни освободи, той ще ни зароби!" и тя не е от тефтерчето, а е преразказана от Захари Стоянов в книгата му за Левски.
  Що ви е страх да кажете, че Захари Стоянов лъже? Не дават ли достатъчно рубли началниците?!

 54. 54 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Аз предлагам да го кръстим на името на строителя на съвременна посткомунистическа България - БОЙКО БОРИСОВ ВЕЛИКИ

  Pure Chewing Satisfaction
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#53:"sirsven"]Що ви е страх да кажете, че Захари Стоянов лъже? [/quote]
  Що мислиш така? Според Историята, не З.Стоянов и В.Левски ни освобиха и даже не Г.Раковски, а Русия ни освободи (1878), а ние после, за "благодарност" 60 години "играхме" русофоби-швабофили (1887-1947), не без помощта на политици-царедворци ...
  Вярно излезе ни през носа, три национални катастрофи и четири загубени войни, плюс 1/3 от страната у "съседите", но важен е лозунга, какво преразказъл З.Стоянов ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#51] от "stoyanst":

  Що не, след време, щом има летище "ген.Ш.де Гол" в париж, що да няма летище "ген. Р.Радев"... внася респект... Вярно Радев е нов като президент, ама за 10-на години може да навакса...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Една от малкото некомпрометирани личности в БГ е Батенберг. Атинското е Венизелос, но там е по-лесно, той е нещо като събирателно от Левски, Стамболов и Стоилов за тях.

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1399 Весело

  Най-подходящо е Бай Ганьо. Нищо, че не е световно известно име, много бързо ще стане. Когато чужденецът попита таксиджията или сервитьора, или продавача кой е бай Ганьо, всеки спокойно ще може да отговори: "Това съм аз".

 59. 59 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":

  Да го кръстим 'Демокрация'

  S
 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2060 Весело

  “Всички са чували, че Шопен е велик композитор”

  Дали?
  Сетих се за онзи филм на Михалков, където един федфебел се дереше: “фъкин’ Моцарт из ъ грейт къмпоузър”!
  Вариацията в “Последния екшън герой" пък беше: Mozart - Мо who?

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Темата е много малка ,но пък коментара е добър .
  Заслужаваше си да се прочете!

 62. 62 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#59:"SG"]Да го кръстим 'Демокрация'[/quote]
  Не демокрацията прогони българите, а липсата й.

 63. 63 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 651 Неутрално

  По логиката на автора:

  Чужденец: "Кой е Кристо?"
  Отговор: "Велик българин, който не ще да говори български."
  Чужденец: "Ми що сте си кръстили летището на него?"
  Отговор:"Щото вече има отбор "Левски".

  Следва трескаво пазаруване на амбалажна хартия с етикет "От опаковането на Райхстага."

 64. 64 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Прекрасни коментари. Добре, че поне не сме загубили чувството си за хумор и самоирония.

 65. 65 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Безспорно след време летището ще се казва "Румен Радев", но засега може да приеме и името Продан Таракчиев. Както в Истанбул едното летище се казва "Салиха Гьокчен" - тяхна жена-пилот.

 66. 66 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз предлагам да го прекръстим на Григор Димитров, но само след като спечели турнир от големия шлем, ако не спечели тогава може на Христо Стоичков...

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд.
 67. 67 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Милош":

  Джон Атанасоф (да, с Ф) е толкова българин, колкото Робърт де Ниро е италианец. Я, се стегнете. Човекът е бил американец. Български корени - да. Но не българин. Дори не е знаел български. Роден в Америка, учил в Америка, живял в Америка, работил в Америка, изучен с американски пари, работил ЗА АМЕРИКА.
  Спрете толкова отчаяно да търсите с какво да изпъчите гърди пред света. Тоя комплекс за малоценност е отвратителен. България е достатъчно качествена държава, за да може да се гордее със собствените си постижения, не с постиженията на чужди държави. Не сме македонците. Няма нужда всичко да присвояваме.

 68. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  "Симеон Велики" !!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 69. 69 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Гюро Михайлов

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 70. 70 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Какво става с Божурище последно време? Поне един музей на авиацията да направят? Аз съм за София. Точка.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 71. 71 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 221 Неутрално

  София му е името разбира се. Не бива да падаме до нивото на сърбите за Тесла, на който една от бабите му била от сръбско.

 72. 72 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако е толкова зор май бай Ганьо си е таман.

 73. 73 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Наистина най-приляга Орфей като световно известна личност. Друг вариант би бил Спартак.

 74. 74 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Предлагам "Бачи Кико"

 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Враждебна беше добро, ние си знаехме, че сме против, чужденците не разбираха, че са нежелани
  Тесла е също толкова периферно свързан със Сърбия, бидейки 36 часа само в нея през целия си живот, Загреб също се бори за него, но Мъск го направи известно извън групата на изобретатели, учени и инвеститори...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":

  ми той левски затова е отчитал вътре похарчените соросоидни пари...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 77. 77 Профил на Ivan eJOHN
  Ivan eJOHN
  Рейтинг: 384 Неутрално

  АСЕН ЙОРДАНОВ

  Българинът Асен Йорданов, който конструира "Боинг"

  През 1915 г. той постави началото на родното самолетостроене. Днес го знаят в САЩ, у нас никой не го помни. Така е, като американците имат авиация, а ние не
  Митре Стаменов
  Гордостта на САЩ - самолетите "Боинг", са измислени от българин. Добре е да си разкажем историята на Асен Йорданов, един от пионерите на американското самолетостроене и авиацията, за да си върнем малко от националната гордост, докато вървят баталиите около родната авиокомпания "Балкан".

  Асен Христов Йорданов е роден в София през 1896 г. От малък проявява голям интерес към техниката, механиката и физиката, но най-много се увлича да строи хвърчила. Баща му, който е банкер, но и инженер-изобретател, всячески поощрява заниманията на своя син. Резултатите не закъсняват.

  Под заглавие  "Първият български планйор"  в. "Утро" от 16 февруари 1912 г. пише: "От няколко дни на полето между пехотния лагер и пионерните казарми един млад бъдещ български авиатор прави упражнения за летене с изработения от него планйор. Ученикът от втори гимназиален клас Асен Йорданов, син на досегашния управител на Българската земеделска банка, на възраст 15 години, още като ученик от първи клас се е пристрастил към авиацията. Преди няколко седмици той се заловил сам да си направи апарат, с който може да лети, и напълно успял. Направеният от него планйор представлява проста и лека, ефирна, оригинална комбинация от системата на братя Райт и тази на Фарман. Апаратът е около 7 м дълъг и 1,20 м широк, с квадратна площ около 14 м и тежи около 23 кг. Вчера той летя в продължение на около 12 минути, като се издигна на 10-12 м височина. Смелостта на този младеж заслужава внимание, особено от страна на специалистите."

  През лятото на 1912 г., придружен от баща си, любознателният младеж посещава технически изложби и музей в Италия, Швейцария и Франция. Родителите му го изпращат да учи в Гренобъл, но той постъпва в училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Блерио в парижкото предградие Етан, където се обучават група български авиатори.

  По време на Балканската война Асен е в София, взема колата "Форд" на баща си и заминава доброволец. Постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград, където има 26 нови аероплана, доставени от Франция, Русия, Германия и Италия. Оттук на 16 октомври 1912 г. излита "Албатрос", пилотиран от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, които хвърлят ръчни бомби над Одринската крепост - първото в света бомбардиране от самолет.

  В аеропланното отделение Асен между другите си задължения старателно работи върху  конструирането на първия български самолет "Експрес",  който завършва през лятото на 1915 г. След неговото изпитание специална комисия от Министерството на войната заключава: апаратът е сигурен. Няма допуснати грешки. Признава се за изобретение, а Асен Йорданов - за изобретател. Датата 10 август 1915 г. да се счита за начало на българското самолетостроение.

  В ежедневния вестник "София" от 21 август 1915 г. четем: "От няколко дни в царския манеж е изложен за гледане от публиката в естествената му величина, готов за летение, един аероплан, комбиниран и изобретен от седмокласния гимназист Асен Йорданов, син на бившия управител на Българска земеделска банка. Този български аероплан е една сполучлива комбинация от съществуващите видове аероплани от типа "Би-план". Непълнолетният българин, който в гимназията е отличен математик, внесъл едно ново важно подобрение, което липсваше при съществуващите аероплани, а именно устройството, предпазващо апарата от падане... В самолетостроенето е внесено едно изобретение от българин - нещо, което не може да не погъделичка националното ни чувство и национална гордост."

  През Първата световна война Асен завършва Втора мъжка гимназия и е приет в Школата за запасни офицери. 3 месеца по-късно постъпва в авиационното училище в Божурище, което завършва в кратък срок, и с чин поручик заминава на фронта. Във въздушното отделение в с. Удово му се поверява боен самолет, с който участва в десетки въздушни боеве с неприятелски самолети. За проявена изключителна смелост е награден с орден за храброст.

  Потъпкали всички принципи за международна справедливост за самоопределение на народите, "миротворците" налагат с Ньойския диктат жестоки санкции на България. Забранено е тя да има авиация, самолетите й са унищожени, а личният състав е уволнен. Това отрязва крилата на летеца и конструктора Асен Йорданов.

  През 1921 г. Американският аероклуб  обявява конкурс за обиколка на земята със самолет  За победителите е предвидена награда от един милион долара. Кандидати за състезанието са българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. В писмо до министър-председателя Александър Стамболийски, с което иска да му отпуснат 6000 долара, Йорданов пише: "Значението на този конкурс е безспорно, защото във въздуха се срещат на рицарски двубой за първенство всички цивилизовани народи, респективно техните духовна мощ и делова енергия... Съветът ще види, понеже този конкурс е едно велико дело на човешката култура, че българският народ чрез своя мощен дух с достойнство ще се бори в тази област. Ще се явим пред всички краища на света и там ще разнесем българското име и ще станем причина веднъж завинаги да изчезне нашата непопулярност и обидното за нас питане: нали столицата на България е Букурещ?"

  Молбата е удовлетворена и двамата българи пристигат в САЩ, но конкурсът не се провежда, защото от други страни кандидати не се престрашават да участват.

  С разрешение на правителството Асен Йорданов остава в САЩ. Първоначално върши каквато и да е работа и старателно изучава английски. След време постъпва чертожник в конструкторското бюро на заводите за изтребители "Къртис", сетне става летец-изпитател. Продължава да учи и завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Със своята деловитост, с широките си технически знания и опит постепенно става централна фигура в концерна "Къртис" и е назначен за главен конструктор на заводите. Едновременно е  член на конструкторските екипи "Локхийлд", "Дъглас", "Боинг" и "Пайпър"  Като главен конструктор прави първия в света многоцелов самолет "Дъглас ДС-3", сетне известните от Втората световна война летящи крепости "Боинг В-17 Фортес", "Боинг-29 Супер Фортес", тежките изтребители "Лайтинг Р-38" и др.

  През 1941 г. Асен Йорданов основава дружество "Джорданов авиейшън къмпани", преименувано по-късно в "Джорданов корпорейшън", придружено от "Джорданов електроникс". Ателиетата му заемат 4 етажа в сграда на Медисън авеню в Ню Йорк. Дейността им е в тясна връзка с военната отбрана на САЩ и е строго секретна.

  Популярността на Йорданов нараства, когато открива авиационно училище. За кратко време то се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ.

  Българинът е автор на многобройни трудове с огромна научна и практическа стойност. "90% от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданов - пише видният американски специалист Д. Х. Ърл. - Почти всички от 100-те хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат. Той е пръв в това отношение. Тренингът по неговите книги ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война... Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданов. Те се издават в милионен тираж, а са антикварна ценност. Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно средство книжнината на българина."

  Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на луната,  пише за Асен Йорданов: "От него както аз, така и всички американски летци сме се учили на авиация."

  Асен Йорданов се превръща в легенда, пословична и оригинална личност, наричана от американците с името Джери. Най-голямото американски списание - "Таймс", на 16 януари 1939 г. на страниците "Известни личности" помества портрет на Йорданов и описва неговата кариера. "Официалните власти, които започнаха да тренират всяка година по 20 000 пилоти от колежите и университетите в Съединените щати, избраха "горещите книги" на Асен Джорданов като най-достъпни за начално четиво и инструктажно пилотиране."

  На 19 октомври 1967 г. световните информационни агенции съобщават: "Асен Йорданов - пионер на авиацията, летец-изтребител, авиоконструктор на "Боинг" и "Дъглас", почина на 71-годишна възраст. Прахът от урната е разпръснат със самолет над Америка."

  Още приживе неговите заслуги са признати. Името му е вписано в Книгата за почетни граждани на Ню Йорк, портретът му е изложен в "Залата на Славните" в нюйоркското летище "Ла Гуардия". В Ер Спейс Музеум са изложени неговите вещи и личен архив.

 78. 78 Профил на Ivan eJOHN
  Ivan eJOHN
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Пиши КУР и да се махаме..

  мисля, че може и на камък да го издялат за да е вечно.
  Като Мадарския конник, само че в 21 век.

  и мил спомен за всички заминаващи..

  а всички туристи могат да се снимат, селфита и пр..

 79. 79 Профил на Iliya Petrov
  Iliya Petrov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Орфей, Ей така, да дразним гърците" - авторът нормален ли е?

 80. 80 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-известната личност от световен мащаб, раждана някога в София, е пианиста Алексис Вайсенберг.
  Защо да не кръстят летището в София на негово име?
  Осен това неговото име е с абсолютно безспорен авторитет, за разлика от имената на исторически личности от миналото, писатели и политици.....

 81. 81 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#77] от "ivanejohn":

  Добре, но името на Асен Йорданов не говори нищо на чужденците, както например това на Никола Тесла. Или на Майка Тереза, да речем. Хайде, в България ще го научат покрай летището, но кацащите чужденци ще цъкат с език и ще се чудят кой пък е този.
  А.Вайсенберг е роден в София и е направил първите си музикални прохождания именно в българската столица.
  И е широко позната личност, музикант от световна величина, за неговото име няма да се чуди никой, освен българските селяни.
  Летище "Вайсенберг" ще бъде наистина добро попадение.

 82. 82 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#73] от "oziris7":

  Нито Орфей, нито Спартак имат нещо общо с България. България по онова време не е съществувала. Тези хора са живели по земи, които впоследствие са станали български без това да има нищо общо с Орфей или Спартак. Все едно да обясняваш, че тунизийците са потомци на Ханибал. Стига сте извъртали историята както ви скимне.

 83. 83 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо пък не летище "Алексис Вайсенберг"? Хем великият пианист е роден и израстнал в София, хем хората по света ще го свързват с България....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK