Зад кулисите на дипломацията: Тилърсън е всичко, което Тръмп не е

Зад кулисите на дипломацията: Тилърсън е всичко, което Тръмп не е

© Brendan Smialowski, ReutersПрезидентът Доналд Тръмп побърза да покаже решимостта на САЩ, когато Северна Корея изстреля балистична ракета във водите между Южна Корея и Япония. Няколко часа след събитието той се появи заедно с пристигналия на посещение японски министър-председател Шиндзо Абе и каза, че САЩ "100 процента стоят зад своя велик съюзник Япония".


Така се случи, че Тръмп приемаше Абе същия ден във Флорида. Той не спомена Южна Корея и това не остана незабелязано от новия държавен секретар Рекс Тилърсън. Затова на първото си официално пътуване Тилърсън уреди тристранна среща в Германия с външните министри на Япония и Южна Корея, за да покаже, че САЩ не предпочитат едната държава пред другата, каза висш служител на Държавния департамент.


Кулминацията на разговорите беше обща декларация, в която САЩ обещаха да защитават двете азиатски държави, които невинаги се разбират. Нямаше пищна церемония пред видеокамерите, нямаше речи, а писменото им изявление беше разпространено, без да се привлича вниманието. Това е в стила на Тилърсън.
Предпазлив, сдържан и решен да избягва светлината на прожекторите,


бившият изпълнителен директор на Exxon Mobil се оказва всичко, което неговият екстровертен началник в Овалния кабинет не е.


През първите си седмици като ръководител на американската дипломация Тилърсън доста се старае да не привлича вниманието, макар във Вашингтон да се засилва усещането, че Държавният департамент е изместван встрани от Белия дом.


Зад кулисите на дипломацията: Тилърсън е всичко, което Тръмп не е

© Pool, Reuters


Служители на Държавния департамент са били предупредени от Белия дом да очакват драстично намаляване на бюджета, като голяма част от съкращенията може да засегнат парите на САЩ за чуждестранна помощ. Тръмп и екипът му са заявили на хората, кандидатстващи за висши длъжности в Държавния департамент, че


ще настъпят значителни съкращения на персонала.


Някои, изглежда, вече започват.


Докато Тилърсън беше в Германия, бяха закрити няколко управленски и съветнически поста, а заемалите ги хора бяха преместени. Някои други висши длъжности са свободни, а няма признаци да бъдат бързо заети.


Макар през първите си седмици Тилърсън да се среща или разговаря с десетки свои чуждестранни колеги, Белият дом води фасадната дипломация. Липсата на участие на Държавния департамент смущава мнозина дългогодишни дипломати.


Зад кулисите на дипломацията: Тилърсън е всичко, което Тръмп не е

© Kevin Lamarque, Reuters


Когато миналата седмица Тръмп бе посетен от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, и.д. заместник държавен секретар Том Шанън трябваше да замести Тилърсън, който летеше за Германия. В последния момент участието на Шанън беше отменено и срещата протече без представител на Държавния департамент.


Тя беше "организирана така, че да позволява по-лични разговори", каза американски служител, предпочел да остане анонимен. Предишната вечер Тилърсън присъства на прием с Нетаняху и зетя на Тръмп и съветник на Белия дом Джаред Къшнър, който се очертава като главен пратеник на Тръмп в Израел, Мексико и други страни.


Тази роля по традиция се пада на държавния секретар.


Тилърсън почти не е говорил публично с изключение на поздравлението, което отправи към американските дипломати в първия си ден на поста, и кратките коментари след опознавателна среща с руския външен министър.


Това контрастира рязко на последния държавен секретар в правителството на Обама - Джон Кери, който редовно си пробиваше път до центъра на световните кризи, като въодушевено изпълняваше свързаната с "публичната дипломация" част от работата.


Кери изтощаваше персонала с импровизирани, вихрени пътувания в чужбина и постоянни медийни изяви, а Тилърсън казва на своя персонал, че иска да бъде по-незабележим.


В личното общуване тексаският петролен бизнесмен с дълбокия баритонов глас е


предпазлив, независим и спокоен, казват американски и чуждестранни дипломати, работили с него.


Широко разпространена тенденция в срещите на Тилърсън с дипломатите е наблягането на безопасността на американския персонал, казаха служители на Държавния департамент.


Тилърсън засегна тази тема, когато говореше пред персонала в първия си ден, и планира да повдигне въпроса отново при пътуването си в Мексико. Той ще отиде там с министъра на вътрешната сигурност Джон Кели, за да се срещне с американски дипломати.


Дипломати от няколко чужди страни твърдят, че засега Тилърсън играе на сигурно в срещите на високо ниво, като избягва импровизирани коментари. Той се показва наглед


добре подготвен и уверен по същността на въпросите,


като рядко се консултира със своите сътрудници или с бележките си.


В Германия миналата седмица Тилърсън призова Китай да помогне за справяне със севернокорейската ядрена заплаха. Той прикани Русия да спазва плана за мир в Украйна от 2015 г. Тези признаци за приемственост в политиката на САЩ може да са успокоили притесненията на някои чуждестранни лидери от Тръмп, но мълчаливостта на Тилърсън разтревожи други.


Френският външен министър Жан-Марк Еро се оплака от "неясната" позиция на САЩ по въпроси като израелско-палестинския конфликт. Тилърсън каза на някои международни партньори, че САЩ все още са на "режим изслушване", оставяйки впечатлението, че Тръмп може да разработи в движение външната политика на САЩ.


В една от редките си срещи с репортери в Германия Тилърсън каза, че носи у дома "много" послания за Тръмп, но отказа да влезе в детайли. "Не и преди да ги споделя с него", каза той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK