Още малко за машинното гласуване, или как може една работа да не стане

Представители на Реформаторския блок организираха демонстрация на машинно гласуване

© Надежда Чипева, Капитал

Представители на Реформаторския блок организираха демонстрация на машинно гласуванеДо края на срока за обществената поръчка има само два дни, включително днешния.


За последния месец машинното гласуване от технологичен проблем стана политически с тенденция да стане водевил. Стигна се дотам, че зам. председател на правителството, генерал заяви: Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има. И още: ... Последното решение на Върховния административен съд е категорично – или машини навсякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бих искал да коментирам от гледна точка на някакво правно тълкуване, по-скоро очакванията са, че ще има или за всички, или няма да има, казал той.


Искам да обясня, че ако някъде има генерали, които разбират от избори, това е в Африка и в Бирма/Мианмар. В Африка те периодично вземат властта, налагат ред по своите си начини, после викат консултанти по избори и търговци на изборна екипировка, купуват разни джаджи и правят избори. Обикновено търговците са на терена преди консултантите. В Бирма/Мианмар пък, генералите имат конституционно гарантирани 25% от местата в парламента. Тукашните генерали нямат този позитивен опит и е редно да не правят прибързани коментари на изборни теми.
Може ли някой да обясни как с 500 машини изборите са ОК, а ако има да речем 3000 машини, няма да са ОК. И да искаш или всичко, или нищо. Това е все едно да не отидеш на работа от "Плиска" до "Орлов мост" щото не е дошъл 204. Нищо, че има и 604 и той може да те закара пак там за работа. Подобно говорене налива вода в мелницата на противниците на машинното гласуване.


Дано не се лъжа, но мисля:


подготвя се почвата за премахване на машините
поради обективни трудности да бъдат доставени


При това без да се дискутира опцията дали може да се доставят да речем 5000 машини.


Какви са фактите – на последните избори е имало 500 машини. Колко точно са били използвани и колко са стоели в куфарите си не е ясно. Централната избирателна комисия /ЦИК/ пише, че 500 секционни комисии /СИК/ са предали протокол от машинно гласуване. В тези 500 СИК са реализирани 57 573 гласа (115 средно на машина), от които 53 412 действителни гласа са за кандидати или средно по 107 гласа. Сметката показва, че 3 538 гласа са за квадратчето "Не подкрепям никого" – по 7 гласа на машина или 6.1% . Излиза, че бели гласове (недействителни) са само 623 или само 1.08% от всички подадени машинни гласове. Това никак не е лошо, като се има предвид, че на предишните парламентарни избори недействителните гласове бяха над 6.2%.


Сайтът "Отворен парламент" изчисли, че средно 32% от гласувалите в тези 500 секции са използвали машината. Което е висок процент. Факт е, обаче, че на едно и също място е имало секции с 255 машинни гласа от 352 подадени и с 13 гласа пак от 316 подадени. Примери има много.


Какво става, обаче, на фона на фактите. От месец и нещо насам се създава впечатление, че ЦИК вместо да анализира машинното гласуване по всички параметри и да удари по масата с ясен анализ на плюсовете и минусите, да предложи решение за максимизиране на техните плюсове (ако имат),


се оправдава по медиите дали е можела да поръча машините преди датата на изборите


дали пък масовото машинно гласуване се отнася и за предсрочните избори и др. Дано това да е само мое впечатление. Нали сме наясно, че в ЦИК са хората, които най-много разбират от избори. Нали те са тези, които трябва да мотивират или да отхвърлят тази иновация. Аз не виждам такова нещо. Този вакуум с запълва с дискусии по медиите. ЦИК, разбира се, облече всичко това в юридически аргументи, но както се казва, неприятният вкус остава.


Хайде да приемем, че машините имат плюсове - няма да допуснат недействителни гласове, няма да има допълнително инвалидиране на гласове, ще се отчитат точно преференциите. Хайде да приемем, че не сме в състояние да осигурим всичките 13 000 машини. Което е и глупаво на всичкото отгоре, но това е друга тема.


Какво можем да направим ако имаме малко здрав разум?


Ами първо да видим в кои секции има най-много действително гласували, къде са те? В Благоевградския многомандатен избирателен район, например, има 399 секции с по над 500 вписани избиратели и от тях 226 секции с по над 700 избиратели. Това едва ли са всички секции с най-много гласували, но ако анализираме реалната избирателна активност по секции, то може да определим едно 3000 – 5000 секции за страната, в които голям брой избиратели биха ползвали машинното гласуване. Може би те ще са предимно в градовете с младо и по-образовано население. Хайде да си представим, че имаме 5000 машини и на всяка от тях реализираме по 300 гласа. Това са 1.5 милиона гласа. Те ще са напълно действителни гласове, които никой после няма да може да манипулира като не им брои преференциите, оцапа ги с нещо и ги направи недействителни.


Ще има и категорично бели гласове (невалидни), които ще бъдат малко, ако гледаме числата от миналите машинни гласове.


Малко ли ви се виждат 1.5 милиона "дезинфектирани" гласа?


За сравнение недействителните хартиени гласове на предишните парламентарни избори са средно 6.23%, но има 1958 секции с над 10% недействителни, от тях 295 секции с над 20% недействителни, а от тях 66 с над 30%, 11 секции с над 40% и две секции с над 65% недействителни гласове. Нали многото машинни гласове ще стеснят полето за манипулации с хартиените гласове. Една добре таргетирана кампания на партиите към младите хора да гласуват с машина би вдигнала процента на "дезинфектираните" гласове и би свалила цената на един такъв глас. За съжаление това не е приоритет на партиите. Те не искат избирателна активност. Тя им пречи.


Темата има и още един аспект. За машинното гласуване говори една единствена партия или групичка от партии около Реформаторския блок. Да сте чули ДПС да говори на тази тема? Или БСП. Или ГЕРБ. Да сте чули някой да говори изобщо за гласуване, за граждански дълг и други подобни неща.


И пак да напомня, ако сте забравили – ЦИК е партийна квотна проекция на партиите в парламента. Машините, и тук съм съгласен с критиците на ЦИК,


са заплаха за партийните началници и затова те ще насъскват избирателите си да не ги ползват


Ще ги плашат с каквото могат. Така ще бъде смазано преференциалното гласуване в много секции, а ако бъде премахнато машинното гласуване изобщо, то вождовете и кандидатите на традиционните партии ще са щастливи. И ще се почерпят с рахат локум.


Много хора не знаят, но след предишните избори за Народно събрание няколко организации поискаха от ЦИК да бъдат отворени чувалите по определена методика и


да се изследват причините за големия брой недействителни гласове


Имаше методика, разработена от член на ЦИК. Само че, много от членовете на ЦИК реагираха като ощипани и отказаха. Не знам дали има още надежда да се проведе изследване на недействителните гласове даже от президентските избори през 2011 г. То би имало значение само за музейното дело, но и то не се провежда, а материалите ще отидат за унищожаване. Заради подобен подход и липса на здрав разум, няма да се учудя ако някой съд послуша коментарите на генерала и забрани изобщо машинното гласуване в страната на идващите избори ако няма машина в с. Дебочица (11 гласували), или в с. Драгуш (38 гласували) или в с. Пепелина (16 гласували) и в други знайни и незнайни села и паланки, които са ключови за българската демокрация. Тогава в някои партийни централи ще се изпие доста уиски и др. питиета.


Има ли други решения за внасяне на ред
в броенето на бюлетините и отчитането на гласовете?


Има, но партиите не искат да го допуснат. С цялата система за партийно номиниране на членовете на СИК и РИК, на застъпници, представители и др., партиите си купуват около 13 – 17 места в парламента. Те са за всички партии, но това е от общ интерес и никой не иска да го промени. Никой не иска да набира СИК, РИК и ЦИК само по професионални критерии и да вкара там грамотни и независими хора.


Хайде представете си, че вместо да се дадат 20 милиона за машини, част от тях се дадат за заплати на членовете на СИК и те се набират без оглед на партийните номинации. Дали няма в СИК да влязат грамотни и независими хора, които могат да броят партийни гласове, преференции и др.


Може, ама друг път.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  В България имаме учебници по темата - как една работа нЕма да стане. Тази дисциплина се изучава във всички видове училища.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  От какъв зор изобщо се вдигна такава гюрултия около машинното гласуване - нито е по-бързо, нито е по-неманипулируемо, нито нищо - само едни милиони на акере!!!???

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кабинета е на нищоправците и крадците, така че ако искате нещо да не се случи - сега е момента

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1839 Весело

  Върховния административен съд е категорично – или машини навсякъде, или не."Върховния соломоновски съд.Или да или не.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Кое не е по-бързо, и как манипулираш машината?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Трябва членовете на СИК да носят наказателна отговорност а не парична глоба за неверни данни в Протокола който са длъжни да го подпишат още повече, че вече са със статут на Държавен Служител.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Този състав на ЦИК наистина е избран от НС на квотен принцип, само че да си спомним от кое НС - от предпоследното, с мнозинство представители на БСП, ДПС и Атака !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  "Има ли други решения за внасяне на ред
  в броенето на бюлетините и отчитането на гласовете?

  Има, но партиите не искат да го допуснат."

  Партиите /големите/ искат избори под контрол!
  Както до сега!
  От първите избори след 10.11.89.
  Манипулация до гроб!
  Фалшификация до гроб!
  Де тояга, де!!!

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]От какъв зор изобщо се вдигна такава гюрултия около машинното гласуване [/quote]
  Карабастуне, прочети статията. Всичко е обяснено. Възможността за манипулиране на резултатите е минимална с машините. Ти не искаш ли по-честни избори? Сериозно!

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да се премахне машинното гласуване навсякъде, за да не се анулират изборите.

  Това, че няма машини във всички изборни секции е вина на безхаберното "правителство" на Борисов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alexander97":

  Повтарям!
  Два пъти бях шеф на секция с МГ на президентските избори - времето се губи, докато те търсят в списъка и те записват - дали ще удариш чавка или ще натиснеш квадратче - времето е едно и също!
  Нищо не пречи да натискаш 3, а машината да отчита например 7 !!!
  И най-важно е какво пише в протоколите и кой нанася резултатите!
  Съвсем сериозно!
  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#11:"karabastun"]Нищо не пречи да натискаш 3, а машината да отчита например 7 !!! [/quote]
  Ами ако ще е така, направо да пишем резултатите.
  Без да ходим до секциите.
  Май в някои секции резултатите "се знаят" преди гласуването, а?

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Ами точно за това е машинното гласуване, за да се елиминират писачите на протоколите. Протокола ще излиза автоматично и ще се сверява с пуснатите касови бележки в урната. Няма да се правят невалидни бюлетини с драскане по валидни и НАЙ-ВАЖНОТО неграмотни и не знаещи български ще са АУТ.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Машинното гласуване е важен елемент за независимост от партийни манипулации.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Да няма да се манипулират бюлетините, но
  купуването на гласове ще продължи !!!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Основната причина, която за кой ли път се посочва и от автора на днешната статия е, че т.н. основни партии - ГЕРБ, БСП и особено много ДПС (не защото главните фигури там са по-различни от другите две, а поради това, че техния електорат е реално ограничен и обикновено е използван на почти 100%), нямат интерес от по-висока активност или от намаляване на броя на купените или корпоративно притиснати гласове. В тази връзка и по-големия брой нередовни бюлетини играе същата роля, т.е. снижава активността, което като цяло позволява със сравнително нискък процент гласували за тях, да си вкарат достатъчно голям брой депутати.
  Затова и кампанията "всички са маскари" така дружно се води от почти всички и особено силно и системно от прасчовите медии, та относителната тежест на гласувалите за тях да расте и "колкото повече, толкова повече".
  Затова и от нас зависи успеха на тяхната проста и логична позиция - колкото повече от нас гласуват, толкова повече объркваме техните карти, така че не се връзвайте на тези, които ви говорят, да НЕ гласуваме, та да се видело, колко са НЕлегитмни. Може, ама друг път.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Любопитно

  Повсемест ното въвеждане на машинното гласуване означава край на зачеркнати,загубени бюлетини,пликове,трикове ,чавки и алабализми.Но....простият електорат на БКП и ДПС ще трябва да бъде обучаван....а това е трудно.Възможноста за манипулации става малка....И те така!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6562 Неутрално

  Излишно упражнение върху темата. Имаше достатъчно време след приемането на закона (март 2014 г.) управляващите да осигурят необходимия брой машини, като евтиният вариант е закупуване на машини, произведени от български фирми - за радост има такива фирми. Но, българска работа точно по Иван Хаджийски - недовършена, недоизпипана, недоизкусурена и прочие синоними - това е положението в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Големите партии не искат машинно гласуване по много причини. Първо, в селата, където няма в комисиите членове от малките партии или застъпници, "големите" си разпределят гласовете, подадени за другите партии. Второ, няма как да правят машинации с мъртви души от списъците. Трето, ще се броят преференциите и може да изгърми някой партиен кадър, сложен на челно място в листата. Големите партии са наблъскали в листите си разни актьори и певци на по-задни места, за да привличат гласоподаватели, но не и да бъдат избрани. Но хората не знаят, че са сложени там само за стръв, и може да ги маркират. И т.н.

 20. 20 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Ако нещо може да промени планирания резултат от изборите,то няма да бъде направено.Честните избори са мит,без който няма демокрация.

  5ar8
 21. 21 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":
  Ами точно за това е машинното гласуване, за да се елиминират писачите на протоколите. Протокола ще излиза автоматично и ще се сверява с пуснатите касови бележки в урната.
  ....................
  И как ще стане това, при положение, че ще има и нормално гласуване с хартиени бюлетини?

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  Авторе, не машинното гласуване е важно. В случая то е алтернатива и нищо повече. Идеите, новите идеи ще накарат негласувалите досега да гласуват за някого... И това в комбинация със задължителността на вота.
  Има за преразпределение 1 000 000 гласа. За тях е борбата на тези избори...

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alexander97":


  [quote#9:"Alexander97"]Възможността за манипулиране на резултатите е минимална с машините. [/quote]
  Ъхъ... точно заради това други държави са се отказали...

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fiji":


  [quote#19:"Fiji"]Големите партии не искат машинно гласуване [/quote]
  Тезата е несъстоятелна...
  Ако е вярно, защо са го гласували в пленарна зала?

 25. 25 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  От какъв зор изобщо се вдигна такава гюрултия около машинното гласуване - нито е по-бързо, нито е по-неманипулируемо, нито нищо - само едни милиони на акере!!!???
  ..................
  И аз се питам същото.
  И си мисля - кой има полза ота цялата тая сага ТОЧНО СЕГА.
  Ясно беше , че няма как да се организира и осъществи закупуването на толкова много машини.
  И въпросът е ЗАЩО десебарите се разбързаха точно в последния момент?
  И се сещам как и друг път са "подавали топката" на БСП-то.
  Защото, реално цялата тая история води до УДЪЛЖАВАНЕ НА ЖИВОТА НА "ВРЕМЕННОТО" СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА БСП

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  До коментар [#13] от "442":

  Глупости !

  [quote#13:"442"]Ами точно за това е машинното гласуване, за да се елиминират писачите на протоколите. [/quote]
  Според теб - защо няма да има протоколи!?

  karabastun1@abv.bg
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  До коментар [#19] от "Fiji":

  Това пък какво общо има с машинното гласуване!?

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  До коментар [#17] от "Messerschmitt":

  Още някакви заблуди - ако знаеш цифрите не е ли все едно дали ще зачеркнеш цифрата, или ще я натиснеш с пръст!

  karabastun1@abv.bg
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":


  [quote#14:"penetrating"]Машинното гласуване е важен елемент за независимост от партийни манипулации. [/quote]
  Абсолютно празен и неверен лозунг сте постнали!

  karabastun1@abv.bg
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  [quote#15:"valtoro"]Да няма да се манипулират бюлетините, но
  купуването на гласове ще продължи [/quote]
  Обаче купения вот ще олекне... особено ако се въведе гласуването по пощата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#26] от "karabastun":

  Протоколи ще има, даже два, един от машината и един от урната.

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#24] от "Добрин Велков":

  Не знам дали БСП и ДПС са гласували "за", а Бойко каза, че реформаторите са му извили ръцете да гласуват този закон (ако казва истината).

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  До коментар [#25] от "buljubei":

  Има три основни причини :
  - далавера да се усуче бюджет за машинното гласуване;
  - реклама на партиите, които вдигат шум / без значение за какво - само шум да има и безплатно отразяване по медиите/;
  - понеже не се очертава явен победител на изборите - се оставя отворена възможност за обжалване;
  Има и още някои по-маловажни партийни игри и игрички, както сте написали, разбира се!

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  До коментар [#31] от "442":

  Пак да повторя!
  [quote#11:"karabastun"]Два пъти бях шеф на секция с МГ на президентските избори -[/quote]
  Протоколът, който се предава от СИК в РИК - Е ЕДИН!!!
  Попълва се и се подписва !
  Това извлечение от машината се прикрепя към него, но и бройките от него се нанасят на ръка в протокола.

  karabastun1@abv.bg
 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  [quote#27:"karabastun"]Това пък какво общо има с машинното гласуване!?[/quote]
  Кое? Че машините броят преференциите винаги, а хората само когато им изнася? Или че като гласувам например на село за Нова Република гласът ми машината ще го преброи, а хората не?

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  [quote#28:"karabastun"]Още някакви заблуди - ако знаеш цифрите не е ли все едно дали ще зачеркнеш цифрата, или ще я натиснеш с пръст! [/quote]
  Щом е все едно, защо тогава толкова пискане срещу машините, а? Май за манипулирането на изборите не "все едно". А и като се губи едно и също време, що да хабим хартия и да има съмнения за фалшиви бюлетини, сменени чувалчета, и неправилно броене? Да, знам опорната точка — "ще хакнат системата", само дето тези дето хакват, ще имат насреща си подобни по знания експерти от другите партии дето ще искат да не им хакнат резултата. Съвсем различно е когато всички партии следят за едно нещо с най-добрите си хора и специалисти, а не всички да излъчват представители и наблюдатели по градове и паланки, та да пазят едновременно стотици места.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Весело

  [quote#34:"karabastun"]Това извлечение от машината се прикрепя към него, но и бройките от него се нанасят на ръка в протокола. [/quote]
  Да ама няма как да подправиш нещо, което го има записано и на друго място, до което друго място нямаш достъп. Дребна подробност...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  До коментар [#36] от "gost22":

  Ама вие къде го видяхте
  [quote#36:"gost22"]толкова пискане срещу машините[/quote]
  Аз например не пискам срещу машините, а човешки се мъча да обясня, че нищо не променят!
  Струва ми се, че повечето форумци бъркат МГ с електронно гласуване и се вдигат някакви диви лозунги!

  karabastun1@abv.bg
 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  [quote#23:"Добрин Велков"]Ъхъ... точно заради това други държави са се отказали... [/quote]
  Другите държави гласуват по пощата, и заради това машинното гласуване им идва нерентабилно. Ако смятам, че в секицята ще ми задраскат бюлетината и ще я направят невалидна или ще я подменят, то си я пускам по пощата. Имам вариант. Машината ми дава същата гаранция, само дето ще е в стаята при хартиените бюлетини. Отделно че не е толкова лесно да се хакне машина, защото другите участници в изборите ще плащат на същите специалисти да пазят системата от хакване и да проверяват дали спечелилия не е хакнал системата... А това с наемането на специалист е по силата дори на малките партии и формации, докато наемането на наблюдатели за всяка секция в страната е далеч от възможностите и ресурсите им...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":


  [quote#5:"Darth Plagueis"]как манипулираш машината?[/quote]
  Вижте в Холандия какво става.Прочети Холандия защо се отказва от машинките изцяло,и ще гласува само хартиено.

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Весело

  До коментар [#38] от "gost22":

  Майтапчия - на практика има неотчетени от машината гласове, щото някой е объркал бутончето/ представете си как се вади празен касов бон, ако имате достъп до касов апарат/ има и още едни нулеви бройки, защото от времето на натискане на командния бутон, до натискане на екрана е изтекло по-дълго време и после трябва да се чака - а на гласоподавателят не му се е чакало и е гласувал с хартиена бюлетина и т.н и т.н. - е такива несъответствия - нали трябва да бъдат адекватно / или може и НЕАДЕКВАТНО/ нанесени в протокола!
  Протоколът е законният документ, а не лиЩчето от машинката!

  karabastun1@abv.bg
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#41] от "yanne":

  Аз питам тукашните експерти. Ти отговор имаш ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  До коментар [#40] от "gost22":


  [quote#40:"gost22"]това с наемането на специалист е по силата дори на малките партии и формации[/quote]
  Нова шега - до всяка машина колко''специалиста''трябва да имат допуск по тази логика!?

  karabastun1@abv.bg
 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  [quote#39:"karabastun"]Аз например не пискам срещу машините, а човешки се мъча да обясня, че нищо не променят! [/quote]
  Което е погрешно твърдение отвсякъде. При гласуване по пощата или с машина, достъпа до бюлетините е тотално ограничен и много по-сериозно контролиран. Така се елиминират повечето схеми за манипулиране на хартиените бюлетини и резултатите на базово ниво. Ако машината брои и отчита данните от гласуването, то няма как комисията да подмени резултата нарочно или по грешка, защото има контролен документ от машината, също като дневния оборот от касовите го има на лентата с дневния отчет и е вписан ръчно в касовата книга — няма как отчета да се различава от вписаното на ръка. Ей това е проблема и от там идват "обясненията" защо "е все едно дали с машини или с бюлетини".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  ''ако няма машина в с. Дебочица (11 гласували), или в с. Драгуш (38 гласували) или в с. Пепелина (16 гласували) и в други знайни и незнайни села и паланки, които са ключови за българската демокрация. ''

  аФФторе, авторе, можеш ли да обясниш с какво твоят глас в София е по- важен от този на баба Пенка в село Драгуш ? и защо ти да имаш право да гласуваш с машина, а баба Пенка не ? ако ще 1 човек да има гласувал в тва село ?

  йебем ти журналистиката

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Весело

  До коментар [#45] от "gost22":

  Хайде да накараме някой магазинер да си уволни касиерката и клиентите сами да си чукат касови бонове по желание, а тези които не искат да си пишат касови бележки на индигиран кочан, а вие ще направите дневния отчет - за да разберете колко достоверен ще бъде на практика!
  Е това е машинното гласуване - пълна каша в протокола!

  karabastun1@abv.bg
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  [quote#44:"karabastun"]Нова шега - до всяка машина колко''специалиста''трябва да имат допуск по тази логика!? [/quote]
  Що, вие в комисията в секцията ли програмирате машината и всеки ли може да И "бучне флашката"?
  Останалото с неотчетените и объркани гласове с машината е допуснато умишлено, за да се изопачат нещата, щото при банкоматите няма такива грешки, а и те са машини на същия принцип. Хайде стига мъкна вода от девет дерета, знаем си схемите и държавата. Само у нас катаджиите са по-добри от камерите, и Сульо и Пульо откомисията броят и отчитат бюлетините по-добре, точно и без шашми от машините за гласуване.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2955 Любопитно

  До коментар [#9] от "Alexander97":


  [quote#9:"Alexander97"]Възможността за манипулиране на резултатите е минимална с машините.[/quote]
  Затова ли в Холандия се отказват от машинно гласуване изцяло?!

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Весело

  [quote#47:"karabastun"]Хайде да накараме някой магазинер да си уволни касиерката и клиентите сами да си чукат касови бонове по желание,...[/quote]
  Споко, и това ще го доживееш. Точно както доживя кафето да ти го прави автомата на ъгъла, а не киселата лелка от гаражното кафене да ти пуска "втора цедка" щото не си И симпатичен.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#49:"yanne"]Затова ли в Холандия се отказват от машинно гласуване изцяло?![/quote]


  не, понеже прекаляват с тревата и им се привижда Путкин под леглото като станат от сън

 52. 52 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#47:"karabastun"]Хайде да накараме някой магазинер да си уволни касиерката и клиентите сами да си чукат касови бонове по желание[/quote]

  май френд, селф чек-аут машини има във всички големи супермаркети в белите държави, 21 век отдавна е настъпил в някои географски ширини

 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Весело

  [quote#21:"buljubei"]И как ще стане това, при положение, че ще има и нормално гласуване с хартиени бюлетини? [/quote]
  Добър въпрос. Сега остава да попиташ кой е узаконил такава организация, която да не може да направи разлика между броя гласоподаватели използвали машините и тези с хартиените бюлетини. Моя отговор е: нарочно се създава хаос, за да е представят машините като излишни, та да се продължи с номерата около ръчното броене на хартиените бюлетини. Ако може да пипнеш нещо, то може да го подмениш или преправиш някак, а в машините няма как да пипаш. Все едно касиерката в магазина да ти бръкне в картата толкова лесно, колкото и да те излъже с рестото при плащане в брой...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Весело

  До коментар [#52] от "carmello":

  Не сте ми разбрал основната идея
  [quote#47:"karabastun"] клиентите сами да си чукат касови бонове по желание, а тези които не искат да си пишат касови бележки на индигиран кочан,[/quote]
  ако е само машинно гласуване - ДА, а ако е смесено става КАША!

  karabastun1@abv.bg
 55. 55 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#54:"karabastun"]а ако е смесено става КАША![/quote]

  абе хората човек пратиха на Луната с компютър с памет 8 бита, как пък се при нас става КАША ?!?

 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Неутрално

  До коментар [#53] от "gost22":

  Авер, честно казано, аз съм навит да има само МГ, за да не се шашкаме като броим, за да не ме ядосват като пишат глупости и като не могат да сметнат 5+47+51 например!
  Но пак повтарям смесеното гласуване е пълна каша!

  karabastun1@abv.bg
 57. 57 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ако има нещо някъде, на което ДПС категорично се противопоставя или саботира, знайте че това нещо някъде е полезно за България.

 58. 58 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#55] от "carmello":

  Абе ти му викаш "Куме Иване
  той гледа за к..а да те хване

  човек на Луната, 21-ви век, тъпотии на търкалета.
  Човек ти обяснява просто и ясно, как може да се объркат нещата и да стане каша. Ти - пак - тенологията това, технологията - онова.
  Не става само с технология - момче младо.
  Ти явно не си сторнирал касова бележка?
  Щото и касовият апатрат си е машина , нали - натискаш там едни копчета и - хоп- касовата бележка излиза.
  Обаче има и един ХАРТИЕН кочан , за случаите, когато оплескаш натискането.
  Понимаеш?

 59. 59 Профил на nrgbg
  nrgbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#48:"gost22"]Що, вие в комисията в секцията ли програмирате машината и всеки ли може да И "бучне флашката"?
  Останалото с неотчетените и объркани гласове с машината е допуснато умишлено, за да се изопачат нещата, щото при банкоматите няма такива грешки, а и те са машини на същия принцип. Хайде стига мъкна вода от девет дерета, знаем си схемите и държавата. Само у нас катаджиите са по-добри от камерите, и Сульо и Пульо откомисията броят и отчитат бюлетините по-добре, точно и без шашми от машините за гласуване.[/quote]
  +++++++

 60. 60 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Да сте чули ДПС да говори на тази тема? Или БСП. Или ГЕРБ." - тези са купувачите на гласове, нямат интерес от машини за гласуване.

 61. 61 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 559 Весело

  [quote#9:"Alexander97"]Възможността за манипулиране на резултатите е минимална с машините.[/quote]Няма технология, на която да не видим сметката за 24 часа, както няма шашма, която да не разработим за същото време.
  Иновации, батенка... Нация техническа!..

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  “От месец и нещо насам се създава впечатление, че ЦИК вместо да анализира машинното гласуване по всички параметри и да удари по масата с ясен анализ на плюсовете и минусите, да предложи решение за максимизиране на техните плюсове (ако имат)”

  Има си закон и не е работа на ЦИК да прави SWOT анализ на машинното гласуване!

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  " в ЦИК са хората, които най-много разбират от избори."
  Колкото повече ги гледам и слушам се убеждавам, че това въобще не е истина. В ЦИК всяка партия си е избрала по 1-2 верни хора, които правят , каквото се иска от тях, а не каквото трябва.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  [quote#14:"penetrating"]Машинното гласуване е важен елемент за независимост от партийни манипулации.[/quote]
  Точно затова се мотаят и се чудят как да не се използват машини за гласуване.
  За тези машини и тяхната необходимост се знае не от 2016-та, а от 2012. До 2016-та година машонното гласуване се правеше експериментално. Сега вече трябваше да бъде въведено окончателно...
  Очевидно на мошениците от БСП/АБВ/ГЕРБ и ДПС не им се ще провеждането на честно, отговарящо на истинските желание на хората гласуване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3347 Весело

  Карабастунът май е вкарвал свои хова в парламента по втория начин, та затова толкова се е разпенил срещу машинното гласуване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#65] от "Храбър":

  Машинното гласуване е важен елемент за независимост от партийни манипулации.
  ...............................
  И това е така, защото?

  Защото ваш Ристьо казва така?

  Ми не.

  Машините помагат за някои неща - примерно, грешки при попълването, по-бързо броене и т.н.,
  но за манипулациите - не.

  И още нещо, машинното гласуване реално улеснява контролирания вот. Ако досега се снимаха вътре в кабинката, сега просто ще се отчитат с бележката от гласуването.

 68. 68 Профил на W. C. Bryant
  W. C. Bryant
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "До края на срока за обществената поръчка има само два дни, включително днешния."

  А дали има желаещи!?

  "Truth crushed to earth shall rise again".
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#67] от "buljubei":
  Прочети всичко написано от "gost22" по-горе и тогава ела да плещиш тъпотии и да поспориш с казаното от него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#65:"Храбър"]Очевидно на мошениците от БСП/АБВ/ГЕРБ и ДПС не им се ще провеждането на честно, отговарящо на истинските желание на хората гласуване.[/quote]
  Съгласен съм,че посочените партии са мошенически.Аз никога не бих гласувал за подобни партии и не съм го правил досега.Ама нека да си свалим розовите очила и да си признаем,че мнозинството от българите гласуват за тях.Няма нужда от живот в измислен свят,а да се търсят начини да се привлекат избиратели.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Съгласен съм, че е непълен, но за останалото мога да поспоря, особено в частта с трвърдението ми, че е срещу партийното влияние

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тия умозатъмнения в статията стъпват на изцяло погрешната основа, че машинното гласуване осигурява абсолютна защита от манипулация, което не само не е вярно, а е точно обратното на реалността - ресурсите за подправяне на резултатите от машинно гласуване са далеч по-малки отколкото при хартиените бюлетини. А краткото време за изграждане и сертифициране на системата само долива бензин в огъня. Жалко е, че една - две надплатформени партийки считат , че могат да се утвърждават в очите на неграмотните си избиратели чрез непрекъснато крякане по технологията на избора. Явно когато нямаш аргументи защо трябва да управляваш , е полезно да се отдадеш на саботаж на избора, та белким не се разбере, че не ставаш за нищо и не те подкрепя никой!

 73. 73 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#15:"valtoro"]Да няма да се манипулират бюлетините, но
  купуването на гласове ще продължи !!! [/quote]
  Съгласен. Няма значение средството, което ще използваш за отчитане на вота. Търговията с гласове си продължава. Машината си е машина, важното е какво се случва пред и след машината.

 74. 74 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Айде стига с тази плоча. Машинното гласуване не е панацея. Решението е в гласуването по електронен път, което ще даде възможност на всички, които нямат възможност или не искат да ходят до избирателните секции.

  FILII MARIS SUMUS
 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#24:"Добрин Велков"]Ако е вярно, защо са го гласували в пленарна зала? [/quote]

  А защо зебрата е на ивици , леопарда на петна , а хамелеона си мени цвета на украската ? Мимикрията , мимикрията да е жива . Та да" Впрочем , мимиикрията стана национален манталитет , в смисъл - живучкат " и депутатите . Впрочем , това стана национален спорт .
  П П Няма връзка , ама Простия в момента се изцепи , че БСП искали да купят изборите , та затова уволнили Главния секретар . Може и да стане , ако експроприират влога на Герб. Дано се сетят за идеята .

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#75:"papyre"]Впрочем , мимиикрията стана национален манталитет , в смисъл[/quote]

  Да не се чете , та останалото да придобие искания смисъл .

 77. 77 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 624 Неутрално


  но има 1958 секции с над 10% недействителни, от тях 295 секции с над 20% недействителни, а от тях 66 с над 30%, 11 секции с над 40% и две секции с над 65% недействителни гласове.

  -------------------------------------

  то няма какво да се коментира, как ще изпусне статуквото тази златна възможност да нагажда резултати

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK