Съвременното робство не е модерно

Кадър от филма на Камен Калев "С лице надолу" - история, в него е по истински случай за малолетна проститутка и трафика на момичета към Европа.

© Екип на филма

Кадър от филма на Камен Калев "С лице надолу" - история, в него е по истински случай за малолетна проститутка и трафика на момичета към Европа.Публикуваме текста на посланика на Великобритания Н.пр. Ема Хопкинс по проблема с трафика на хора, предоставен специално за "Дневник".


Преди повече от 200 години Уилям Уилбърфорс ръководи Великобритания в борбата срещу робството – отваряйки очите на света за ужаса и унижението, които то носи. Днес светът все още се бори с преодоляването на съвременните форми на робство.


В Европа,
жертвите могат да бъдат открити в козметични салони, автомивки, бараки, ниви и публични домове


Експлоатацията е ежедневна. По последни преценки само в Обединеното кралство има между 10,000 и 13,000 жертви и 45 милиона по целия свят. В България бройката изглежда също нараства, като през 2016г. са получени 105 сигнала за трафик на хора в сравнение с 67 през 2015г., а Международната организация по миграция докладва почти тройно увеличение на броя на жертвите за 2015-16г. от 33 до 85. Това са уязвими хора, които са пропътували далечни разстояния с вярата, че са се запътили към законна работа, но впоследствие открили, че са били излъгани, и са подлагани на тежък труд, лишаване от свобода и мъчения. Невинни хора са принуждавани да проституират, често от хора, на които са смятали, че могат да се доверят.


Чувствам тази кауза като своя. Преди повече от 10 години написах първата стратегия на Обединеното кралство за справяне с трафика на хора. По това време чух разказа на жена от Азия "разменена" между две престъпни групи срещу стар "Форд Кортина" на паркинга на кръчма в Бирмингам. Запознах се и с млада жена от село в Източна Европа, която е станала жертва на трафик и принудена да проституира. След преживения ужас тя храбро даде показания в съда без никакви специални мерки за сигурността ѝ, като параван или видео връзка, докато гледаше трафикантите си в очите. Посланието ѝ беше просто: "Вие ми причинихте това, но няма да се пречупя и ще го надживея." Двамата ѝ трафиканти бяха осъдени съответно на 15 и 18 години затвор.


Настоящият британски министър-председател превърна борбата с този проблем в своя лична мисия. Като министър на вътрешните работи, тя координира


приемането на нов закон за съвременното робство в Обединеното кралство, пръв по рода си в Европа


Законът постанови нови тежки наказания за поставянето на робовладелците зад решетките, където им е мястото, с доживотни присъди за извършилите най-тежки престъпления. Той също създаде ключов полицейски инструмент, който да попречи на осъдени за трафик на хора да пътуват в държави, в които са експлоатирали уязвими хора. Законът осигури засилена закрила и подкрепа за жертвите и, за първи път в света, изискване за прозрачност към бизнеса - да докаже, че няма съвременно робство в компаниите или във веригите им за доставка.

Н.пр. Ема Хопкинс - посланик на Великобритания в България

© Георги Кожухаров

Н.пр. Ема Хопкинс - посланик на Великобритания в България


Но, докато приемането на правилното законодателство е жизненоважно, то е само една част от пъзела на борбата със съвременното робство. Съвременното робство е глобален феномен, който не признава географски граници и се нуждае от международен отговор. Така че, вместо да преследваме отделни престъпници, за които имаме информация, във Великобритания, е


необходим радикално нов, всеобхватен подход за побеждаването на този безсрамен и систематичен международен бизнес модел


при източника и транзита му. Повече от всякога имаме нужда да работим с международни партньори.


Затова Обединеното кралство засилва сътрудничеството си по този проблем с колеги в правителствата, правоприлагащите органи и гражданското общество в Централна и Източна Европа. Търсим начини да споделим информацията, която имаме за тези престъпници, които живеят за сметка на човешкото нещастие, да реагираме на безсрамното ползване на интернет за привличане и експлоатиране на жертви и да сме сигурни, че когато жертвите са идентифицирани, ще ги подкрепяме по начин, който не ги излага на допълнителен риск или повторна травма. По време на поредица от семинари в региона, ще поставим всички тези въпроси на предната линия на тази война.


По време на първия ни семинар във Виена преди няколко седмици, разбрах от ръководителя на новия анти-трафик отдел там за български жертви, експлоатирани от престъпни групи в Австрия. Миналата седмица в Бургас се срещнах с местната комисия за борба с трафика на хора, за да обсъдим някои от постоянните предизвикателства, с които се сблъскват при разбиването на банди за трафик. Тази седмица ще сме домакини на друг семинар в София с делегации от правоприлагащите органи на България, Сърбия, Унгария и Румъния. Ще съберем и по-широката общност от професионалисти и неправителствени организации, които работят по този проблем в България.


Обединеното кралство има желанието да увеличи дейността и фокуса си, работейки заедно с нашите колеги в региона,


включително и България, за преодоляване на бариерите пред по-ефективното действие срещу трафикантите


Тези бариери включват слабо разузнаване, корупция на границите, недостатъци в законодателството, ограничено разбиране на ползването на интернет от организирани престъпници и вкоренени предразсъдъци срещу потенциални жертви, които водят до липса на желание за разследване.


В Обединеното кралство наричаме трафика на хора съвременно робство. Но в това няма нищо съвременно. Методите могат да се променят с времето, но това, което остава същото, е пагубната експлоатация на уязвимите. Нито една държава не може да се справи сама с този проблем. Трябва да направим повече, за да го предотвратим в държавите-източници, да се научим как да го възпираме в страни на транзитно преминаване и да сме уверени в разпознаването на жертви в страните-дестинации. #SlaveryIsNotModern


Повече информация за семинара в София можете да прочетете в социалните мрежи (туитър акаунта на посланик Ема Хопкинс, туитър акаунта на посолството, фейсбук страницата на посолството) или като следвате #SlaveryIsNotModern.

Хаштагът на кампанията

© Фейсбук на посолството

Хаштагът на кампанията


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не само трафика на хора е форма на робство

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Голяма част от това робство е доброволно.
  По-голямата.
  Така че всеки си избира пътя...

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Имам аз една мечта - политиците в третия свят и Русия и те да са като британския посланик . В белия свят политици от голяма величина като нейно превъзходителство посланик Ема Хопкинс ще разровят кирливите ризи и ще алармират обществото за безобразията за да се противопоставим.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Звучи разумно, но и аз мисля, че освен законодателство, много важно е как ще се прилага и доколко ще може да бъде надмогнато националните тежнения пред честното ътрудничетво.
  по-интересно ми е тънкия лед върху който тъпва посланика - нейната страна напуска съюза, а тя и както се разбира дори нейния премиер, призовават за сътрудничество от източника, разбирай най-малкото източна Европа, с транзита, т.е. страните от централна и западна Европа с Великобритания.
  Както се казва, защо ги ручахте жабетата с Брекзита-а, та да се сетите, че сътрудничеството е в основата на решаването на проблемите.

 7. 7 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Де липсата на свободна воля да беше свързана само с трафика на хора и тяхната работна експлатация! Разбира се, че това е сериозен проблем в днешна Европа, засягащ и много наши сънародници, но ограниченията на свободата ни не свършват само с това ... през последните 100 години са измислени респ. възродени редица механизми за подтисничество на масите. Добър поглед в/у този пробем дава А. Къртис в док. му филм "the trap: what happened to our dream of freedom".

  В крайна сметка не трябва да забравяме, че абсолютна свобода съществува май само в мислите ни

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 8. 8 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Според тази статия проститутките масово ги товарят на тировете като картофи и ги возят към Западна Европа.
  Съгласен съм, че има и такива случаи, но това не е масата.
  Пустите му пари, те са си основния двигател.
  За жалост и за сметка на достойноството...

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Разстроено

  "Вие ми причинихте това, но няма да се пречупя и ще го надживея." Двамата ѝ трафиканти бяха осъдени съответно на 15 и 18 години затвор.

  Във Великобритания може да стане това - в България дори до условни присъди няма да се стигне - ако е много дебела работата едни поправки ала Ванко - 2 и схемата пробължава.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  Много силно изявление на британския посланик г-жа Хопкинс! Моите почитания към нея! Според мен лично трафика на хора е най-отвратителен и жесток престъпен бизнес! Той е глобален, както правилно отбелязва посланичката и затова трябва глобален отговор за противодействие срещу този мръсен бизнес!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Преди повече от 200 години Уилям Уилбърфорс ръководи Великобритания в борбата срещу робството [/quote]
  Не знам добрата стара Англия да се е възмущавала от робските пазари в любимата и Османска империя където са били продавани жени и деца за задоволяване на животинските желания на правоверните мюсильмани.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  #11
  Англичаните са си майстори когато става въпрос за лицемерие.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Настоящият британски министър-председател превърна борбата с този проблем в своя лична мисия. Като министър на вътрешните работи, тя координира

  приемането на нов закон за съвременното робство в Обединеното кралство, пръв по рода си в Европа

  Законът постанови нови тежки наказания за поставянето на робовладелците зад решетките, където им е мястото, с доживотни присъди за извършилите най-тежки престъпления. Той също създаде ключов полицейски инструмент, който да попречи на осъдени за трафик на хора да пътуват в държави, в които са експлоатирали уязвими хора. Законът осигури засилена закрила и подкрепа за жертвите и, за първи път в света, изискване за прозрачност към бизнеса - да докаже, че няма съвременно робство в компаниите или във веригите им за доставка."

  Едно голямо браво на Мей и нейното правителство по отношение на тази тяхна политика! България и ЕС да вземат пример! Трябва много по-строго да бъдат наказвани трафикантите на хора! Особено тези, които се трафикират и след това ползват като секс роби жени и деца за сексуална експлоатация!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Е, ти по лицемерен от политиците, в това число и тая, ще излезнеш. Голям проблем, но никой нищо не прави.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"4ort"]В русия робството е официална държавна политика!!![/quote]
  Там ако има някой да разрови (то може и да има) ще се натъкнем на ужасяваща действителност. От дълбоката руска провинция и бивши республики драпат към Москва , но желанието им за добър живот бързо -бързо бива попарено с нещо като каторга

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Как пък го изчисли, че по-голямата част е доброволна!? На какво се базира това твое мнение? Има много хора, които действително отиват някъде доброволно мислейки си, че ще работят нещо нормално и законно, но на място разбират, че са излъгани, взимат им се документите, започват да ги бият, заплашват ги, ако продължават да недоволстват почват да ги дрогират и в краен случай направо ги убиват и изхвърлят като отпадък.

  До коментар [#8] от "DJTrump":
  Има жени, които доброволно стават проститутки, но има и жени които насилствено биват принуждавани да станат проститутки. Точно срещу подобни случаи правоохранителните органи трябва да се борят, те са жертви на трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Този бизнес не винаги е свързан с проституция, има и трудова експлоатация например, но при всички случай става въпрос за тежко престъпление, които трябва съответно също да се наказва тежко.

  П.П.
  Може ли да те питам какво е твоето мнение за проституцията? Трябва ли този бизнес да бъде легализиран както е в някои европейски страни (Гърция и Холандия например) или трябва да бъде обявен за престъпен и да нелегален, както е в някои Скандинавски държави? Как мисли ти Диджей Тръмп?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 913 Неутрално

  др. Хопкинс, щом сте толкова морални, кога Великобритания ще плати обезщетения на жертвите на робството от 17 до 19 век?

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#14] от "forum_terrorist":

  Защо да съм лицемер!? Пиша това което наистина мисля по тази тема, къде видя нищо лицемерно в поведението или мнението ми?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  #16
  Проституцията не е професия.
  Няма как да се легализира.
  Да си се крият там по бордеите, не ги искам като в Амстердам да стоят по витрините.
  Това е хиляди пъти по-гнусно.
  Жените стоят точно като стока за продан.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Можем да бъдем критични към Великобритания за тяхното минало с търговията с роби, така е, те са били част от този мръсен бизнес. Но, нека погледнем в коя страна от Великите сили първо е било забранено робството!? Не е ли това Великобритания, чак години по-късно това става във Нидерландия, Франция, Испания, Португалия, Русия и чак накрая САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  [quote#19:"DJTrump"]Проституцията не е професия.
  Няма как да се легализира. Да си се крият там по бордеите, не ги искам като в Амстердам да стоят по витрините. Това е хиляди пъти по-гнусно. Жените стоят точно като стока за продан. [/quote]

  В Нидерландия се води точно като законна професия, проститутките се осигуряват, плащат данъци на държавата, имат безплатни медицински грижи и т.н.

  Иначе, от коментара ти разбирам, че ти не одобряваш проституцията и че си против това тя да бъде легализирана, ако е така, то аз споделям също твоето мнение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  #21
  Да де, след като вече е изсмукала всичко от тези колонии, империята може да се прави на добра.
  И не се ли питаш защо живеят толкова богато на Острова.
  Това са стотици години кражби - на стока в т.ч. злато, с хиляди кораби е идвала. Робите са още по-ценния капитал. Да не говорим за природните изкопаеми, които са присвоили в тези страни. Да не говорим за търговията, която са монополизирали. Затова и не са тръгнали срещу Турция - и тя е била като тях.

 24. 24 Профил на dragon_gpo
  dragon_gpo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много ми се иска да попитам посланник Хопкинс, в бройката от десет хиляди жертви, които тя визира за Обединеното Кралство, влизат ли източноевропейците, които работят във британските селскостопански ферми срещу мизерното минимално заплащане от около 7 паунда на час, а?! Защото ако питате мен, именно това е съвременната форма на робството, на все отгоре и напълно легализирана! Защо няма нито един британски работник в селскостопанските им ферми, ако условията на труд и заплащане не са повече от мизерни? Само който не е ходил на ферма, само той не знае, как фермерите и подопечните им се отнасят към изтичноевропейските работници. В България хората си мислят, че е голяма работа да отидеш на ферма във Великобритания. Повярвайте ми, единствено унижението е голямо. Истината е, че ние българите сме търпеливи хора и изтрайваме на всичко срещу някой паунд. Ето защо се мълчи по темата.

 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Доброволките да станат проститутки или берачки на ягоди (щото госпожата изрично е уточнила, че роби има на доста и различни места) са достатъчно, че да има смисъл да си създават проблеми. Е, има тъпанари, които зорлем си съсипват бизнеса, ама те не са толкова много. Има и недоразбрали каки, които са очаквали 8 часов работен ден, самостоятелен апартамент и безплатна храна в ресторант и тъпанарят, който не им е дообяснил нещата, на място, за да реши проблема, се пробва да им набие истината с парния чук, ама в общия случай "робите" и "робините" много добре си знаят къде отиват и при какви условия. Между другото, в отговор на въпроса ти за проституцията, ако е легална, ще има много по-малко такива недоразумения и ще е много по-лесно да си търсиш правата, както го правят берачките на ягоди.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  [quote#23:"DJTrump"]И не се ли питаш защо живеят толкова богато на Острова. Това са стотици години кражби - на стока в т.ч. злато, с хиляди кораби е идвала. Робите са още по-ценния капитал. Да не говорим за природните изкопаеми, които са присвоили в тези страни. Да не говорим за търговията, която са монополизирали. Затова и не са тръгнали срещу Турция - и тя е била като тях.
  [/quote]

  Виждам, че имаш и антиколониалистки виждания, което добре, защото аз също споделям твоето мнение по тази тема. Европейския колониализъм е ограбвал държавите в Азия, Латинска Америка и Африка в продължение на векове. Толкова много злини са били сторени на тези държави, робството е едно от тях. Наскоро кандидата за президент на Франция Макрон също говори за това и призна всичко това което ти сега написа.

  [quote#23:"DJTrump"]Да де, след като вече е изсмукала всичко от тези колонии, империята може да се прави на добра. [/quote]

  Тука обаче не съм съгласен с теб. Лъжеш се, че всичко са изсмукали, не това просто не е вярно. Имало е още много богатства, които тези богати на ресурси и суровини държави са предлагали на европейските колонизатори. Имам предвид една ДРК например, Индонезия, Виетнам, Индия, Нигерия и т.н.

  Но, има два пътя по който са поели европейските държави след края на ВСВ. Сигурно знаеш, че тримата големи победители от войната се споразумяват да наложат нов световен ред, затова се създава и ООН, е един от основните принципи е който се залага в хартата на ООН е, че трябва да се върви към деколонизация на светът... Рузвелт и неговите наследници са били съгласни с това, СССР отдавна е имал тази позиция срещу западния колониализъм. Великобритания след като Чърчил пада от власт също разбира, че трябва да се сложи край на тази колониалистка политика. Но, те осъзнават това, защото виждат, че в някои техни колонии избуява национализма и жаждата на местните народи за свобода и независимост. Има хиляди бунтове срещу британските колониалисти, насилието се разраства, така става в Кения, така става Индия, както и британския мандат Палестина, където и араби и евреи са били против това да бъдат колония на британците. Така, че след края на войната британците стъпка по стъпка сами дават свобода на своите колонии. Но, не навсякъде става така... във Франция и Нидерландия явно и след войната колониалистичното мислене е било силно и тамошните власти решават да запазят колониите си, ако трябва и със сила. Затова и французите водят войни срещу местните патриотични и националистически движения в Алжир и Виетнам например. Разбира се, накрая франзуците губят войните, а виентамците и алжирците извоюват своята независимост и свобода. Същата грешка правят и холандците... за тях Индонезия е била златна кокошка с която те не са искали да се разделят. Но, и те като французите се провалят, защото индонезийците ги изритват от родината си след война. Деколонизацията след края на ВСВ е интересна тема, жалко, че не се набляга много на нея в българските часове по история.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#9:"lustmord"]Във Великобритания може да стане това - в България дори до условни присъди няма да се стигне -[/quote]
  Няколко НПО в България от години насърчават покупко-продажбите на булки които са малолетни а оплождането им в детска възраст се смята за семейни традиции и етнически особености! Експорта на девойки за секс робини към Западна Европа се смята за износ на мозъци само...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Всяка диктатура, която не позволява на гражданите си да пътуват в чужбина, съществува благодарение на робството.

  подпис
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#17] от "balkantourist":
  "кога Великобритания ще плати обезщетения на жертвите на робството от 17 до 19 век?"

  Когато Италия плати за робството по време на Рим и когато Русия плати за робството по време на СССР. Защото робите са роби само ако им е забранено да пътуват свободно. Това се прилагаше във всички съветски колонии.

  подпис
 30. 30 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Двамата ѝ трафиканти бяха осъдени съответно на 15 и 18 години затвор."

  Четете би Тиквун, Цацаров, Пеевски , Корнелия, Гоце! Четете и не питайте защо само ви псуват хората!!! Мамичката ви..............

 31. 31 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 551 Неутрално
  До коментар [#21] от "Иво":

  В Европа робството е забранено от Средновековието. След Великите геогрфски открития то е разрешено в колониите. На Виенския конгрес е забранена търговията на роби след което започва процес на забраната му през целия 19 век. В Испания то е забранено от 1812 в Британските колонии 1833. Във Френските колонии 1849 окончателно. В Австрия 1848 робство и крепостничество. В Русия 1723 робство 1861 крепостничество. Послвдната бяла страна в която е забранено е Бразилия 1889. В арабските монархии от Залива след ВСВ. В Щатите през 1863 но в южните щати запазват каторгата която става скрито робство. Каторгата е забранена чак 1941. В България е забранено с Търновската конституция.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "DJTrump":

  Просперитета на Европейския континент идва благодарение на търговията и понякога и на кражбата на блага и ресурси от края на каменната ера до сега какво толкова се впечатляваш.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Настоящият британски министър-председател превърна борбата с този проблем в своя лична мисия. Като министър на вътрешните работи, тя координира приемането на нов закон за съвременното робство в Обединеното кралство, пръв по рода си в Европа”

  Нейно Превъзходителство също зорко гледа откъде духа вятъра!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  [quote#25:"usero"]...ама в общия случай "робите" и "робините" много добре си знаят къде отиват и при какви условия.[/quote]

  Надценяваш осведемеността на някои жени, те често имат ниско образование и не са много наясно със схемите на трафикантите. Освен това някои са просто наивни, за съжаление има и доста такива жени.

  [quote#25:"usero"]Между другото, в отговор на въпроса ти за проституцията, ако е легална, ще има много по-малко такива недоразумения и ще е много по-лесно да си търсиш правата.[/quote]

  Аз пък защитавам мнението, че тази професия трябва да си остане забранена и извън законна. Поради много причини... на първо място връзката между трафика на хора с цел сексуална експлоатация и проституцията е кристално ясна и очевидна. Малко е лицемерно и доста неефективно да се бориш с единият мръсен и престъпен бизнес, а другия да го легализираш. На второ място тази професия е дълбоко унизителна и недостойна според мен за една жена. Освен това крие здравни рискове, както и риск от насилие, спрямо жените, които бачкат това дори и законно. Така, че аз защитавам политиката на Скандинавските държави, както и на САЩ впрочем, защото и там в повечето щати проституцията е незаконна. Осъзнавам, че няма как тази професия да изчезне напълно, винаги ще има проститутки, както винаги ще има измамници, убийци , крадци, насилници и т.н. Просто държавата трябва да се бори с тези престъпни бизнеси и схеми, това е борба която никога няма да свърши, но поне да ги ограничат до колкото могат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#31] от "angevins":

  Благодаря ти за коментара, интерес и информативен е. Аз като тебе също се интересувам от история. В Азия например също дълго време е имало робство, и на това се е гледало като нещо нормално. Робството в Китай, Корея и Япония изчезва чак някъде към 19 -20 век. И в повечето случаи роби в тези страни са били местни хора (от същата държава в която са родени и на която са били поданици), които са имали някакви провинения спрямо управлението или просто не са си плащали данъците.

  Интересен случай има в Монголската империя. Самия Чингис хан е имал много трудно детство, той отблизо и на свой гръб е разбрал колко ужасно нещо е робството и когато става Велик хан взима решение да забрани робството сред своите сънародници. Приема се закон според който е забранено, монголци да бъдат роби на други монголци. Това е още една причина всички монголци да го обичат и почти боготворят до ден днешен. Но, разбира се, робство има в империята, просто роби са били чужденци, които са се осмелили да се противопоставят на монголската власт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Робството съществува от зората на човечеството и до днес в Африка и Азия включително и в "богатите" петролни монархии в Персийският залив!
  И тъй като предлагането на човешки материал расте с 75-80 милиона на година ,в бъдеще само ще се разширява!

 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Аз пък съм за пълното легализиране на проституцията и понижаване на цената й, както е било в Древен Рим. Правели са секс на поразия и това е било най-естественото нещо. Разбира се, че има някои рискове, но в коя професия няма такива? Всеки носи глава на раменете си и може да допусне грешка, но инстинктът за самосъхранение в повечето случаи сработва отлично. Светът и хората днес са точно такива, каквито винаги са били и ще бъдат - една голяма част почтени, процент крадци и измамници и процент сводници. Така тече развитието на човечеството и така ще продължи. Впрочем, всички ние се продаваме в едно или друго отношение - особено, ако искаме да бъдем независими от близките си - продаваме най-малкото времето си, а понякога и нещо повече за още и още пари. Няма как да е другояче. Така са устроени социалните отношения от време оно и така ще си продължат.

 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#38] от "bobbyperu":

  Така е.

 41. 41 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 279 Весело

  По-голямо робство от това да работиш за 300 евро в ЕС надали може да съществува.

 42. 42 Профил на dragon_gpo
  dragon_gpo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А посланник Хопкинс споменава ли нещо за расизъма и дискриминацията към източноевропейците след явлението "Брекзит"? Споменава ли нещо посланника за разпространяваните през миналата година в Лондон листовки с надпис: "Напусни Европейският Съюз. Без повече полски паразити". Знаете ли, че има случаи в които англичанки не позволяват на българи да люлеят децата си на люлките на детските площадки, защото нямало място за техните деца. А знаете ли, че над 95 % от българите вършат най-черната и нископлатена работа във Великобритания, просто защото не биват одобрявани и допускани до по-добри длъжности. Българите тук работят основно във ферми на полето, автомивки, разносвачи на храна, почистване на домовете и куриери. Това не е ли дискриминация?! Та нали именно правителството на Тереза Мей провокира "Брекзит". Нелепо е именно представители на това правителство да говорят за защита на човешки права. Сега е време и Доналд Туск да им каже "Вън от Европейският Съюз" и то без договорки и пазарлъци. Както и самата Мей казва "Brexit means Brexit"!!!!!!!

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Весело

  [quote#23:"DJTrump"]Да де, след като вече е изсмукала всичко от тези колонии, империята може да се прави на добра.
  И не се ли питаш защо живеят толкова богато на Острова.
  Това са стотици години кражби - на стока в т.ч. злато, с хиляди кораби е идвала. [/quote]
  Аре, поредния дето обяснява, че англичаните били имали Ролс-ройс и Ягуар-и щото ги били откраднали от някой африканец или азиатец. То и ние през соца си правехме БМВ-та у дома, ама мръсните империалисти ни ги крадяха нощем и заради това ние чакахме по 10-15 години ред за лада, а те си ги сменяха (моделите) през година...
  Ей, това глупостта, как все по хората ходи, как веднъж не тръгна по гората... Роби има от преди коренните англичани да почнат да се боядисват в синьо...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Весело

  [quote#42:"dragon_gpo"] Българите тук работят основно във ферми на полето, автомивки, разносвачи на храна, почистване на домовете и куриери. Това не е ли дискриминация?! [/quote]
  Май нещо ги пишеш "на едро и наопаки". Отиваш на бригада за ягоди, береш ягоди, отиваш да учиш — приемат те и учиш. Аз не виждам дискриминация. Дори бих се притеснил, ако някой дето няма ценз, го пуснат да те оперира щото бил от малцинство някое, та да нямало дискриминация...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на dragon_gpo
  dragon_gpo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз не визирам първоначалната работа за която си тръгнал от България. Аз също съм дошъл във ферма подобно на всички останали. Това, което визирам е възможностите за кариера и просперитет във Великобритания. Аз лично работя в 500 годишна институция в която заплащането на час е над мечтаното дори за британците. И знаеш ли какво, умнико. От стотици, може би и хиляди колеги с които съм разговарял, не съм срещал нито един българин, да не кажа и почти нито един източноевропеец. Същевременно отиваш в една автомивка или селскостопанска ферма и виждаш, че е пълно с българи и нито един антличанин. Не се обаждай, като на барабан задната палка, щом не живееш във Великобритания и нямаш лични впечатления.

 46. 46 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е модерно, сигурно не е и актуално, но си съществува, факт; качеството на някои храни и безалкохолни (които купуваме от супермаркетите), продавани под една и съща марка и на един и същ бранд, също не е модерно, сигурно не е и актуално, но си съществува, факт.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#47] от "toffeetwr":

  +++ от мен! Много неприятна жена, под всяка тема пише антирелигиозни глупости, даже и под статии като тази, която няма ама нищо общо с религията! Съжалявам искрено нейния съпруг и деца (твърдеше, че има такива).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Докато има наивници, които вярват, че ги търсят за добре платена работа, ще има и робство.

 50. 50 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ема Хопкинс... обратно в Англия веднага!!!

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  [quote#17:"balkantourist"] Хопкинс, щом сте толкова морални, кога Великобритания ще плати обезщетения на жертвите на робството от 17 до 19 век? [/quote]

  До коментар [#17] от "balkantourist":

  Ще плати,когато и заведеш ЖИВ роб или негов роднина/и. На кого да плати иначе?!

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тия приказки за робство са просто приказки за наивници.Проститутките доброволно избират такъв начин на живот заради финансовите възможности,които им предлага.Естествено,че сводниците трябва да се наказват,но това не означава,че жените са робини.

 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Любопитно

  [quote#36:"Иво"]Осъзнавам, че няма как тази професия да изчезне напълно, винаги ще има проститутки, както винаги ще има измамници, убийци , крадци, насилници и т.н. Просто държавата трябва да се бори с тези престъпни бизнеси и схеми, това е борба която никога няма да свърши, но поне да ги ограничат до колкото могат. [/quote]
  Всяка забрана ражда бизнес. В САЩ забранили алкохола, и си създали яка мафия, която пуснала корени във властта. Знам че на пръв поглед изглежда странно, но защо тези момичета да бъдат прецаквани от каналджии и сводници, вместо да работят, да плащат данъци, здравни и пенсионни вноски?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#52] от "mushashi":

  Пълни глупости, много от жените и момичета са жертви, които са подлъгани и принуждавани да станат проститутки, ето едно видео да се ограмотиш малко по темата:

  http://www.bbc.com/news/world-39047008

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  [quote#53:"gost22"]Всяка забрана ражда бизнес. [/quote]

  Аз затова и написах, че този мръсен бизнес няма как да изчезне напълно. Но, поне може да бъде ограничен. Гледам даваш ми за пример САЩ, знам, че харесваш тази държава, как би коментирал факта, че и до днес почти всички щати са забранили проституцията?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на rational72
  rational72
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А тук на територията няма кой да се поинтересува с какви пари мургавите барони са вдигнали триетажните мраморни замъци.... Цаци??

 57. 57 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  По- подли лицемери от англичаните няма. Във всички бивши английски колонии, протекторати съществува робство под една или друга форма, а англичаните се правят, че няма нищо нередно. Ако имаш домашен помощник, слуга, и този слуга ти е на разположение 24 часа в денонощието, без почивен ден, положението му няма как да бъде дефинирано по друг начин, освен като на роб. Англичаните имат вечни интереси! Приятелствата и демокрацията не са техен патент! Най- малко тях трябва да слушаме, когато става дума за робство и държави, в които има робство (робовладелски държави). Може и да не модерно да имаш роб, може да е супер отвратително, но е универсално (унивърс- вселена) разпространено и то в днешния 21 век. Нито една машина не може да замени човешкия добитък, нали!

 58. 58 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От заглавието помислих, че става въпрос за кредитите.

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#17:"balkantourist"]др. Хопкинс, щом сте толкова морални, кога Великобритания ще плати обезщетения на жертвите на робството от 17 до 19 век? [/quote]
  Лично на жертвите може. Наследниците не жертви, така че за тях няма обезщетение.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  България е уникална държава. Избрала е най-големите си врагове за съюзници. На всичко от горе им търси кусури. Честно, докато бяхме съюзници на Русия и другите страни от Варшавския договор никога не се е говорило за робство и за роби.

 61. 61 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Любопитно

  [quote#60:"Judjuk"] Честно, докато бяхме съюзници на Русия и другите страни от Варшавския договор никога не се е говорило за робство и за роби. [/quote]
  Ми ха си казал нещо, ха са те пратили в трудов лагер, а родата ти да я тормозят до внуци и правнуци. Всъщност единствената военна акция на Българската армия (150-200 хиляди войници) беше една разходка до Прага с танкове, за да мачкат цивилни граждани дето искаха да не са роби... Отделно, че всеки българин беше длъжен да работи и да живее където му посочат, а не където иска.
  Лъжите ви няма да минат, докато има живи хора, дето сме изпитали соца на гърба си.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Весело

  [quote#57:"bobhunter"]Може и да не модерно да имаш роб, може да е супер отвратително, но е универсално (унивърс- вселена) разпространено и то в днешния 21 век.[/quote]
  Виж ми подписа. А робството реално е фалирало отдавна, независимо какво си мислиш ти за огромната аванта от "безплатния" робски труд... Дори емблематичните робовладелци в Спарта, са били разорени (не победени със сила, щото са били и емблематични войни) от собствените си роби.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK