Сексуалното насилие върху мъже - обществено и правно табу

Снимката е от учение

© Георги Кожухаров

Снимката е от учениеПреди дни френски полицай бе уличен в изнасилване на цветнокож младеж с полицейска палка по време на арест в предградие на Париж. Видео от инцидента бе разпространено в социалните мрежи. В резултат от оповестяването на случая възникна вълна от мирни протести във френската столица и от погроми в предградията.


Сексуалното насилие върху мъже все още е табу и за него се говори много рядко в повечето общества по света. В някои от тях половите роли и съпътстващите ги стереотипи са толкова стабилни, че изнасилване на някой от силния пол просто не е налично в обществените представи. А понякога сексуалното насилие върху мъже не фигурира като престъпление дори и в правото. В законите на много страни, включително и България, под "изнасилване" все още се подразбира престъпление, на което жертва може да стане само жена.


Правото в България не предвижда,
че мъжете също може да бъдат жертви на сексуално насилие
В Наказателния кодекс (НК) на Република България чл. 152 е единственият, в който се споменава за престъплението "изнасилване". Поместен е в раздела "Разврат" в главата "Престъпления срещу личността". Последните корекции по чл. 152 от НК са нанесени през 2002 г. Ето какво точно гласи той: "Който се съвъкупи с лице от женски пол, лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие; ако го принуди към това със сила или заплашване; ако го приведе в безпомощно състояние, се наказва за изнасилване с лишаване от свобода от две до осем години".


От текста на чл. 152 от Наказателният кодекс се разбира ясно, че в България изнасилването е престъпление, на което жертви може да бъдат само жени. И ако лице от мъжки пол стане жертва на изнасилване, тогава насилникът не би могъл да получи адекватна спрямо престъплението му присъда от 2 до 8 години, каквато следва да получи в случай, че жертвата му е лице от женски пол.


Що се отнася до блудството с малолетни обаче, жертвите на престъплението не се определят по пол. Тоест в чл. 151 от Наказателния кодекс на Република България е предвидено, че жертви на такова престъпление може да бъдат деца и от двата физически пола. За разлика от чл. 152, в който 15 години нищо не е поправяно, последните актуализации в член 151 са били нанесени през 2009-а, 2010-а и 2015-а година.


България и Словакия са единствените държави в Европейския съюз, в които правото не допуска, че жертви на изнасилване може да бъдат не само жени, а и мъже


В чл. 157 от Наказателния кодекс все пак се предвижда наказание от 2 до 8 години в случай на "полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол" чрез употреба на сила, заплашване и използване на положение на зависимост. Но в този член не са предвиждат съществени утежняващи присъдата на извършителя детайли, налични при изнасилването, на които жертва според чл. 152 може да бъдат сами жени. А именно когато жертвата е приведена в безпомощно състояние (например като ѝ бъде сипан наркотик в питието); когато жертвата е низходящ сродник; ако изнасилването е повторно такова престъпление за насилника; ако изнасилването на мъж е осъществено от 2 и повече лица; ако е довело до средна или тежка телесна повреда; ако след изнасилването е последвал опит за самоубийство или е имало самоубийство.


Държавите на Стария континент извън Европейския съюз, които не предвиждат, че мишени на сексуално насилие може да бъдат и мъжете, са Албания, Армения, Беларус, Русия и Швейцария.


Във Франция и в други страни от ЕС


В наказателния кодекс на Франция, където стана публично известен случаят на сексуално насилие върху младеж при задържането, не се упоменава изрично, че изнасилването е престъпление, на което жертви може да бъдат само жени, както е в българския закон. Текстът във френския наказателен кодекс е оформен така, че той да може да се приложи във всеки случай на изнасилване, без значение от пола на жертвата. Ето точно какво гласи чл. 222 от френския наказателен кодекс: "Изнасилване е всякакъв акт на сексуално проникване от какъвто и да е вид, извършен над лице чрез използване на насилие, ограничаване, заплаха или изненада."


По подобен начин са оформени засягащите престъплението "изнасилване" закони във всички страни от Европейския съюз, освен в България и Словакия.


Oсобено строги са законите в Испания, където "посегателството против сексуалната свобода на друго лице чрез използване на сила или заплаха", се смята за престъпление, което се наказва със затвор. Тоест дори и да има опит, без да е извършено изнасилване, се предвижда лишаване от свобода.


Колко често мъже стават жертви на изнасилване?


Макар и повечето мъже днес да живеят с представата, че изнасилването не е престъпление, на което биха могли да станат мишена, фактите са други. В британско проучване 16% от анкетираните мъже признават, че са били жертви на сексуално насилие поне веднъж, като повечето са били насилени като деца. Първата присъда на Острова, издадена за изнасилване на мъж, влиза в сила през 1995 г.


По данни на Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ от 2010 г., 1 от всеки 5 жени и 1 от всеки 7 мъже в страната са били жертва на изнасилване поне веднъж през живота си. Но тъй като не се води официална статистика, се предполага, че действителният брой е много по-голям.


Страхът човек да признае, че е станал жертва, е характерен не само за мъжете, но и за повечето жени. Според австралийския психолог д-р Сара Кром по-малко от 1 на 10 случая на изнасилване се докладват в полицията.


Изключително рядко мъже - жертви на сексуално насилие, разкриват пред другиго какво са преживели. Дори когато са им нанесени сериозни физически наранявания, мъжете по-скоро са склонни да посочат пред лекарите абсурдни причини за нараняванията, отколкото да признаят истината.


Стеротипът за силния мъж, който трябва да може да се предпази сам


Според британския вестник "Гардиън", и извършителите, и жертвите на сексуални престъпления - мъже, предпочитат да запазят инцидента в тайна. Когато мъже признаят, че са станали жертва на сексуално насилие, те често губят свои приятелства, а нерядко това затруднява отношенията и с най-близките им роднини. А жени, които разбират, че съпрузите им са били изнасилени, често решават да ги напуснат.


Обществото е склонно да обвинява мишената на сексуалното насилие за инцидента. Без значение дали е мъж или жена, голяма е вероятността жертвата да бъде заклеймена като виновна.


Битува и стереотипът, че мъжете преживяват по-леко случаите на сексуално насилие, отколкото жените. Но повечето изследвания разкриват, че ефектите в дългосрочен план са еднакво травмиращи и за двата пола, като мъжете може да бъдат допълнително потиснати от обществената стигма.


Ами ако ме помислят за гей


Колкото по-патриархално е едно общество, толкова по-трудно е за мъж, станал жертва на изнасивалне, да информира властите за сексуално посегателство. Основната причина за това се свързва с oпасението, че под въпрос може да бъде поставена неговата "правилна" сексуална ориентация и да бъде обявен за хомосексуален.


Екстремизмът и изнасилването на мъже


Изнасилването на мъже и жени - доколкото темата присъства в обществото - се асоциира със затворничеството. То също така е и много чест инструмент за терор от екстремистки групи (паравоенни, мафиоти и други), особено по време на хаос и при военни действия.


Проучване от 2009 г. установява, че упражняването на сексуално насилие над мъже от други мъже е характерно за конфликтите по целия свят.


В сирийската гражданска война много пленници признават, че са станали жертви на сексуални посегателства. Търсещи убежище, избягали от гражданската война в Уганда - също.


Физическите и душевните травми


Мъжете-жертви на изнасилвания обикновено получават повече удари от насилника, отколкото жените-жертви, и по-често биват заплашвани с нож или пистолет, тъй като е по-вероятно да се съпротивляват. Проучване по темата разкрива, че 1/4 от мъжете, потърсили медицинска помощ след преживяно сексуално насилие, имат наранявания и 1/5 имат разкъсвания.


При подрастващите сексуалното насилие нанася много повече и много по-силни психически травми, отколкото при възрастните хора.


В сравнение с мъжете, които не са били жертви на сексуално насилие преди да навършат пълнолетие, преживелите такова в незряла възраст по-често страдат от психически заболявания - включително депресия, алкохолизъм и наркомания. При тях по-често се появяват самоубийствени мисли и по-често правят такива опити.


Сексуалното насилие в незряла възраст също така нерядко може да доведе жертвата до проблеми със сексуалната идентичност, до страх да не стане хомосексуален и дори до проява на хомофобия.

Ключови думи към статията:

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Г-н Спасов, когато има проникване с палка е сексуално насилие(блудство) но НЕ е изнасилване.
  Моля пичете коректно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]пичете [/quote]
  "пишете". Наложително е да има възможност за редактиране.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Неутрално

  Ми щом си мъж - не пискаш!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 284 Любопитно

  А бе не знам!?Чувал съм, че има мъже,които искат да бъдат насилени сексуално!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4989 Неутрално

  "В британско проучване 16% от анкетираните мъже признават, че са били жертви на сексуално насилие поне веднъж, като повечето са били насилени като деца..."


  Общество за "пример"...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Поредната манипулативна статия.Сексуалното насилие върху мъже се наказва според българското законодателство.
  Ето цитат от Наказателният кодекс

  "Чл. 157. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) (1) Който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години."

  Наказанието е същото като при изнасилване.А изнасилване може да има само от мъж спрямо жена и то ако проникне вагинално.Дори и ако мъж сексуално насили жена анално,то това не се счита за изнасилване,а блудство.Това че не се наричат с термина"изнасилване",не означава,че останалите сексуални насилия не се наказват също толкова строго.
  Почвам вече да се чудя дали става въпрос за манипулация или за некомпетентност при подобни статии.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "В британско проучване 16% от анкетираните мъже признават, че са били жертви на сексуално насилие поне веднъж"

  Това означава, че си е голям проблем.

 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Сексуалното насилие върху мъже - обществено и правно табу

  Преди година и нещо, четох заглавие във вестник "Труд" - нещо от сорта - "Зъл педераст изнасилва мъжете в цялото село. Срам ги е да си признаят и затова не се оплакват в полицията".
  В началото ми се видя много чудно, че мъжете са били такива. Викам си, може и да им е харесвало и някой серсемин измежду тях, дал гласност и разрушил идилията. Ето сега идат избори. И гледам как българските мъже са готови да хукнат с още мокри дирници, за да гласуват за своя зъл, но любим педер@ст - бил той от ГЕРБ, БСП, или друг някой омайник. Пък после, педер@сите били лоши. А електоратът, добър - невинен, принуден и накрая, все изнасилен. Дуп@е да му е яко - като няма акъл.

  /не се чете/
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  [quote#7:"mushashi"]Сексуалното насилие върху мъже се наказва според българското законодателство. [/quote]
  Отбелязано е, ето абзац от статията: "...България и Словакия са единствените държави в Европейския съюз, в които правото не допуска, че жертви на изнасилване може да бъдат не само жени, а и мъже..."

  Гадна работа!

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#10:"historama"]Отбелязано е, ето абзац от статията: [/quote]
  Какво не разбра от коментара ми?Ясно написах,че сексуално насилие върху мъже са наказва също толкова строго,колкото и срещу жени.Няма значение дали се използва терминът"изнасилване".Дори и при анално сексуално насилие върху жени не се използва термина "изнасилване".Статията е манипулативна и се внушава,че в България не се наказва сексуално насилие върху мъже.

 12. 12 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]сексуално насилие(блудство) [/quote]

  Доста тенденциозна статия наистина. Мъж може на бъде жертва на сексуално насилие, просто терминът "изнасилване" означава жена да бъде насилена от мъж.

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  В резултат от оповестяването на случая възникна вълна от мирни протести във френската столица и от погроми в предградията.
  **********************

  Мирни протести? Е, как да продължава да чете, човек, след като статията започва с такава брутална лъжа?

  Ето едно видео от "мирните" протести - https://www.youtube.com/watch?v=hGovIQwLiOo

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1447 Весело

  До третия път не се брои 😈

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#8] от "daam":

  Или че анкетата е била пълен провал...

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  "Страхът човек да признае, че е станал жертва, е характерен не само за мъжете, но и за повечето жени. Според австралийския психолог д-р Сара Кром по-малко от 1 на 10 случая на изнасилване се докладват в полицията."

  За съжаление това е така. Все още особено при жените има страх да признаят, че са били изнасилени дори на своите семейства и партньори поради страх, че ще бъдат напуснати, заклеймени или критикувани от тях. А, ако си мълчиш шанса мръсния изнасилвач да бъде наказан са много малко. Още повече той има възможността да продължава да насилва и други жени смятайки, че ще му се размине наказанието и следващия път.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отново да се учим от чуждия опит.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#4] от "Росен Чапаев":

  Да, а аз съм чувал, че изнасилвачите на жени ги говорят същите глупости... че жените си го търсели и са искали да бъдат изнасилени. Вярваш ли и в това Роска!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#13:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] мирни протести във френската столица и от погроми в предградията. [/quote]Ти май не можеш да четеш, а?
  "мирни протести във френската столица и от ПОГРОМИ В ПРЕДГРАДИЯТА." - казано си е едно към едно!

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  [quote#12:"newgenerations"]Мъж може на бъде жертва на сексуално насилие, просто терминът "изнасилване" означава жена да бъде насилена от мъж. [/quote]

  А, истината е, че и жена може да изнасили мъж. Има подобни случай, колкото и да са рядко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  До коментар [#19] от "cristo_n":

  Чета... ама за разлика от писалия статията, гледам и телевизия. Един мирен протест не видях, дали в столицата, дали в предградията, действията на "протестиращите" бяха едни и същи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#20:"Иво"]А, истината е, че и жена може да изнасили мъж. [/quote]
  Жена не може да изнасили мъж.Може да извърши блудствени действия с него,но не и да го изнасили.
  Явно си форумен пенкилер,компетентен по всички въпроси.Но бих ти препоръчал по материя,която не ти е ясна,да се въздържаш от категорични коментари.Щото се превръщаш във вторият Ети.

 23. 23 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#21] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Е ти наистина ли очакваш някоя ТВ да си губи времето да показва мирен протест, при положение, че другаде има екшън? Хората обичат да гледат зрелища, а телевизиите се борят за ефирен рейтинг!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#24:"Иво"]Кажи ми как можа да изръсиш подобна глупост и лъжа!?[/quote]
  Ами да кажем,че като адвокат по наказателни дела съм разговарял с десетки подобни жени.По-скоро съм слушал техните показания в съда и съм им задавал въпроси.Където са предупредени ,че ако лъжесвидетелстват самите те биха били съдени.Пред журналисти подобни жени може да ръсят всякакви лъжи,но когато стане въпрос да носят отговорност за думите си съвсем други са нещата.

 26. 26 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А за психическия тормоз какво ще кажем?

  Долу евроатлантическите ценности!
 27. 27 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Пазете се от Дърев, Беновска, Корнелия и Вигенин !

 28. 28 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#18:"Иво"]Да, а аз съм чувал, че изнасилвачите на жени ги говорят същите глупости... че жените си го търсели и са искали да бъдат изнасилени. [/quote]
  Че са си виновни -така е в много от случаите. Колко от тях са били опаковани като за ски спускане? Всичките са били с къси рокли, голи крака, изкарали са на максимум "млечните си жлези".
  Приемат да флиртуват с някой, натискат се пияни, а после-били изнасилени. Да бе да!

  Долу евроатлантическите ценности!
 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#16:"Иво"]ако си мълчиш шанса мръсния изнасилвач да бъде наказан са много малко. Още повече той има възможността да продължава да насилва[/quote]

  Виж сега, братчед. Проблемът със сексуалното насилие не е еднозначен. Има и случайно попаднали, но има и такива които са си го търсели. Дълго и упорито. Да, насилникът е примитивен - не го защитавам. Но не е ли още по-примитивно една жена да отделя часове пред огледалото преди да излезе, само за да бъде предизвикателна. Разбира се, това не е повод да бъде изнасилена. Но вероятността силно нараства. Например в Афганистан изнасилват дори и козите. Макар тези кротки женски животни да не носят поли и да не са гримирани. Пак го отнасят от някой загорял овчар. Въпрос на късмет. Затова в българския език си имаме един израз - на тази и излезе "късмета". А дали е бил добър или лош този късмет се разбира след 9 месеца.

  /не се чете/
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#25] от "mushashi":

  Това, че си адвокат не значи, че разбираш от тази тематика или, че си прав в случая. Всички европейски държави, както правителства и НПО-та признават, че този проблем с трафика на хора с цел сексуална експлоатация съществува, всички знаят, че има жени, които насилствено са принуждавани да проституират! Във всички държави в ЕС има също има закони, които са насочени срещу този нелегален и мръсен бизнес! И стига си парадирал с твоята професия, това, че си адвокат не значи, че знаеш и разбираш всичко. Погрешното ти отношение към този мръсен бизнес е прекрасен пример за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#24:"Иво"]Проститутките доброволно избират такъв начин на живот заради финансовите възможности,които им предлага." [/quote]
  Че лъжа ли е? Боцне се с някой за 7-8 минути и хайде 50 лева. А иначе трябва два дена да работи за тях пари.
  И ако някой не ѝ плати достатъчно или я хванат, че краде и веднага се оплаква, че била изнасилена, милата! Как ли пък не!

  Долу евроатлантическите ценности!
 32. 32 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#29:"Тони Шнайдера"]Например в Афганистан изнасилват дори и козите.[/quote]
  Защо?? Техните жени не им ли пускат достатъчно?

  Долу евроатлантическите ценности!
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#28] от "Сова":

  Аха, точно за такива хора имах предвид аз! Благодаря ти Совичке, че се появи. Нека видят останалите съфорумци що за мислене имат някой сови като тебе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#7:"mushashi"]Почвам вече да се чудя дали става въпрос за манипулация или за некомпетентност при подобни статии. [/quote]
  По-скоро първото, щото няма как да знаеш какво пише в чл. 152 НК, а да не знаеш какво пише в чл. 157
  Има и доза оригиналничене, но водеща е идеята да се пришие държавата към другите, цитирани в "статията" подобни и че "единствени" в ЕС наред със Словакия сме толкова "изостанали", като Албания, Русия и прочие ... даже и Швейцария
  Не изключвам, разбира се и неграмотност, така типична за някои афтори тук ... ако не беше "провалена" съдебната реформа, ах как щяхме да оставим словаците сами на позорния стълб

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#30:"Иво"]Това, че си адвокат не значи, че разбираш от тази тематика или, че си прав в случая.[/quote]
  А ти ли разбираш?Кажи какъв опит имаш в подобна материя.
  [quote#30:"Иво"]Погрешното ти отношение към този мръсен бизнес е прекрасен пример за това.[/quote]
  И какво ми е отношението?Изрично написах,че сводниците трябва да бъдат съдени.Това са най-големите боклуци на света.Не съм казал,че няма насилие над тези жени,но те доброволно избират тази професия.Всяка може винаги да отиде в полицията или просто да избяга.Ама не го правят.Избират парите ,които получават от този начин на живот.

 36. 36 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#29:"Тони Шнайдера"]Пак го отнасят от някой загорял овчар.[/quote]
  А защо обществото не се грижи за своите членове, които работят тежък труд в изолация за да има какво да яде същото това общество?!
  После що никой не искал да става овчар!

  Долу евроатлантическите ценности!
 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1447 Весело

  Само при социалистите няма изнасилвания- всичко е обществено, включително и жените (даже и майките😂)...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  [quote#29:"Тони Шнайдера"]Проблемът със сексуалното насилие не е еднозначен. Има и случайно попаднали, но има и такива които са си го търсели. Дълго и упорито. Да, насилникът е примитивен - не го защитавам. Но не е ли още по-примитивно една жена да отделя часове пред огледалото преди да излезе, само за да бъде предизвикателна. Разбира се, това не е повод да бъде изнасилена. Но вероятността силно нараства. [/quote]

  Съжалявам брачед, но не съм съгласен с теб. Повечето жени са суетни и искат да бъдат привлекателни, това е нормално женско поведение. Някои искат да бъдат секси и затова се обличат така, но това далеч НЕ значи, че искат да бъдат изнасилени. Това е глупаво. Ти самия спомена за Афганистан, там също има доста високи нива на изнасилване на жени, въпреки, че повечето носят бурка. Ето, че самия ти даваш пример как жените могат да бъдат изнасилени въпреки, че чрез облеклото си по никакъв начин не предизвикват изнасилвачите им.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#34:"роджър"]По-скоро първото, щото няма как да знаеш какво пише в чл. 152 НК, а да не знаеш какво пише в чл. 157 [/quote]
  Сигурно е така.Вижте как манипулативно се набляга на термина"изнасилване".Щом не се считало за изнасилване,то тогава едва ли не престъпният хомосексуализъм и блудството не се наказвали.А не се казва,че тези полови престъпления се наказват със същите наказания.
  А и много ме съмнява и в другите държави да няма разграничение между изнасилване,блудство и престъпен хомосексуализъм.

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  Адвокате,

  Какво Вие не разбрахте от статията?

  Съответния член на българския НК ясно определя "Който се съвъкупи с лице от женски пол,"...

  Темата е наличието на "женски пол" в съответния член 152...

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#38:"Иво"]Ти самия спомена за Афганистан, там също има доста високи нива на изнасилване на жени, въпреки, че повечето носят бурка. [/quote]
  Смятай колко трябва да са грозни за да предпочетат козата пред жената!!!

  Долу евроатлантическите ценности!
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  [quote#31:"Сова"]Че лъжа ли е? Боцне се с някой за 7-8 минути и хайде 50 лева. А иначе трябва два дена да работи за тях пари. [/quote]

  Сово, Мусашите не прави разлика между жени, които са малтретирани и насилвани да бъдат проститутки и жени, които доброволно стават и работят като проститутки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#34:"роджър"]Не изключвам, разбира се и неграмотност, [/quote]
  Сетих се за един случай,когато имаше статия,че в Пловдив имало най-много жертви на катастрофи.А ставаше въпрос естествено за Пловдивска област.След като го написах си поправиха статията.

 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#36:"Сова"] защо обществото не се грижи за своите членове, които работят тежък труд в изолация за да има какво да яде същото това общество?!
  После що никой не искал да става овчар! [/quote]

  Братчед, то и коза никоя не иска да става. Ама кой я пита.

  /не се чете/
 45. 45 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#44:"Тони Шнайдера"]Братчед, то и коза никоя не иска да става. Ама кой я пита. [/quote]
  Сигурно я питат. Но сега е модерен принципа на мълчаливото съгласие!

  Долу евроатлантическите ценности!
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":

  И как тогава тази възможност е законово регламентирана в десетки европейски държави?

  Пак ще си пишем май кое е изнасилване във България и кое в други държави.

  Ако така си представлявате клиентите горките те.

  Пример:
  Заведение, една жена ми сипва без да зная опиат в питието след което прави секс с мен докато съм под въздействието му. Воала състав на изнасилване в нормална страна.
  Как е това във България?

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  [quote#35:"mushashi"]А ти ли разбираш?Кажи какъв опит имаш в подобна материя. [/quote]

  Очевидно разбирам повече от теб. Интересувам се отдавна от тази тематика.

  [quote#35:"mushashi"]И какво ми е отношението?Изрично написах,че сводниците трябва да бъдат съдени.[/quote]

  Ами, ти трябва да кажеш най-добре от целия ти коментар, ще го цитирам целия отново: "Тия приказки за робство са просто приказки за наивници. Проститутките доброволно избират такъв начин на живот заради финансовите възможности,които им предлага.Естествено,че сводниците трябва да се наказват,но това не означава,че жените са робини." излиза, че едва ли не този проблем - трафик на хора с цел сексуална експлоатация не съществува и че, всички проститутки стават такива доброволно. И че, няма насилствено принуждавани жени, които да стават проститутки, които са пребивани и държани в плен! Нещо което просто не е вярно.

  [quote#35:"mushashi"]Не съм казал,че няма насилие над тези жени,но те доброволно избират тази професия.Всяка може винаги да отиде в полицията или просто да избяга.Ама не го правят.Избират парите ,които получават от този начин на живот. [/quote]

  Пълни глупости, точно обратното е! И има стотици примери от ЕС, че това което си написал е една голяма лъжа (или просто заблуда от твоя страна)!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#42:"Иво"]Мусашите не прави разлика между жени, които са малтретирани и насилвани да бъдат проститутки и жени, които доброволно стават и работят като проститутки.[/quote]
  Повечето от тези проститутки работят в държави като Германия,Белгия,Холандия.Как си представяш полицията в съответните държави да знае,че има жени насилствено принуждавани да проституират и да не вземе мерки?Много,ама много си далече от реалният живот.Ако се информираш само от сайтове като този,не се учудвам.

 49. 49 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#47:"Иво"]И че, няма насилствено принуждавани жени, които да стават проститутки, които са пребивани и държани в плен! Нещо което просто не е вярно. [/quote]
  Има, но те са изключение. Масовия случаи не е такъв.

  Долу евроатлантическите ценности!
 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#47:"Иво"]Очевидно разбирам повече от теб. Интересувам се отдавна от тази тематика. [/quote]
  Ясно.

 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#38:"Иво"]Съжалявам брачед, но не съм съгласен с теб. Повечето жени са суетни и искат да бъдат привлекателни, това е нормално женско поведение. [/quote]

  А ако си застанал до една такава нормална жена с нормално женско поведение, не е ли нормално да и се усмихнеш и да я заговориш. Дори да не я познаваш. И ако я пожелаеш с цялото си тяло до последната си клетка - има ли нещо по- нормално от това? За мен ненормално ще бъде, ако броиш мухите над някое кучешко л@йно на тротоара, докато тя очаква да я погледнеш. Не я оставяй да си тръгне разочарована! Не бъди коравосърдечен. И ние сме се родили благодарение на една такава моментна слабост. Нали?

  /не се чете/
 52. 52 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#47:"Иво"] коментар #35 от “mushashi”
  Очевидно разбирам повече от теб. Интересувам се отдавна от тази тематика. [/quote]

  Иво, след като разбираш толкова много от тази тематика, не си губи времето с мъжете във форума - приятелски съвет.

  /не се чете/
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  [quote#48:"mushashi"]Повечето от тези проститутки работят в държави като Германия,Белгия,Холандия.Как си представяш полицията в съответните държави да знае,че има жени насилствено принуждавани да проституират и да не вземе мерки?Много,ама много си далече от реалният живот.Ако се информираш само от сайтове като този,не се учудвам. [/quote]

  Те (полицаите) знаят, че съществуват подобни жени и случаи, защото многократно са разбивали подобни бардаци, където жените са малтретирани от своите сводници и са държани под ключ. Тези жени нямат достъп до телефони, интернет и така нататък за да могат да сигнализират полицията. Учудвам се, че не знаеш за това и, че имаш наглостта да го отричаш. Подобни отвратителни престъпления се случват в реалния живот, тук в ЕС. Ограмоти се повече по тази тематика, има толкова много информация по тази тема. Ако, имаш нужда и аз ще ти помогна с допълнително инфо.

  До коментар [#50] от "mushashi":

  Да, и твоята позиция по този проблем също ми стана ясна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  [quote#51:"Тони Шнайдера"]А ако си застанал до една такава нормална жена с нормално женско поведение, не е ли нормално да и се усмихнеш и да я заговориш. Дори да не я познаваш.[/quote]

  Нормално е.

  [quote#51:"Тони Шнайдера"] И ако я пожелаеш с цялото си тяло до последната си клетка - има ли нещо по- нормално от това? [/quote]

  И това е нормално.

  Дотук мислим по еднакъв начин брачеде... не е нормално обаче, след като й предложиш да правите секс (не веднага разбира се (а след известно време на ухажване и срещи), макар, че някои мъже си искат директно)), ако тя откаже ти да я изнасилиш.

  Съгласен ли с мен за това или не?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Според мен трябва да се приеме закон, който да задължава младите жени да се поддържат красиви и второ-да пускат на определен брой мъже определен минимален брой пъти!
  Ти представяш ли си какво им е на чичковците по селата без секс години наред? Или дядовците? Не може така!
  Трябва да има грижа за здравето на населението!
  А и защо Господ/природата е дала п*тка на жената ако не я ползва по предназначение?! Какво значи това цяла година да се връткаш и да се правиш на важна и да не си ползваш п*тката??А?!

  Долу евроатлантическите ценности!
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Сериозен проблем, ако описаното в статията е точно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  “Според британския вестник “Гардиън", и извършителите, и жертвите на сексуални престъпления - мъже, предпочитат да запазят инцидента в тайна."

  Прави впечатление, както в текста, така и в коментарите, че най-неглижиран е сценарият, при който мъж е насилен от жена!
  А не би следвало, ако приемем, че половете трябва да бъдат равнопоставени!

  I Want To Believe
 59. 59 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#58:"2.5"]А не би следвало, ако приемем, че половете трябва да бъдат равнопоставени! [/quote]
  Абе какво равнопоставяне бе! Ти колко жени миньори познаваш?!

  Долу евроатлантическите ценности!
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Любопитно

  До коментар [#39] от "mushashi":

  Именно господин адвокат!

  Точно това е идеята на статията:

  Във всички останали страни на ЕС освен Словакия, няма деление по пол на жертвите на деянието "знасилване".

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  * "изнасилване"

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#54:"Иво"]Дотук мислим по еднакъв начин брачеде... не е нормално обаче, след като й предложиш да правите секс (не веднага разбира се (а след известно време на ухажване и срещи), макар, че някои мъже си искат директно)), ако тя откаже ти да я изнасилиш.
  Съгласен ли с мен за това или не? [/quote]

  Съгласен съм Иво. Аз предложения за секс, никога не съм правил. В такива моменти речи не се държат. Нещата се усещат и от двамата. Жена не съм изнасилвал, в смисъл да я принудя силово да правим секс. Понякога съм бил груб, защото някои жени така ме харесват. Веднъж бях награбил една, на някакво гости в другата стая. Тя ми вика, пусни ме. Пуснах я и се върнахме при другите. След половин час ми вика, дай да отидем някъде другаде. Не искам тук. Това имах предвид одеве.

  /не се чете/
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Любопитно

  До коментар [#35] от "mushashi":

  А преди два дни така пламенно защитавахте жертвите на сексуални престъпления и "клеймяхте" съфорумците, които били "безчуствени към тях"!

  Сега пишете:
  "Всяка може винаги да отиде в полицията или просто да избяга.Ама не го правят.Избират парите ,които получават от този начин на живот."

  Преди няколко месеца в една европейска държава една такава жена румънка дето "винаги да отиде в полицията или просто да избяга" се удави заключена в приземния етаж на един клуб, защото стана наводнение от силни дъждове.

  Викате сигурно заради "парите ,които получават от този начин на живот" се удавила жената?

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Дефиницията на изнасилване по българското право е проникване на пениса във вагината без съгласие на жената.Всички останали насилствени действия от сексуален характер са блудство.Блудствените действия са наказуеми,независимо от кого и спрямо кого са извършени.Би могла да бъде проблем дефиницията на действията от сексуален характер,като такива извършени с цел да се възбуди или удовлетвори полово желание.При случая с чернокожия младеж във Франция явно целта не е била такава

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#62] от "Тони Шнайдера":

  Окей брачеде Тони, радвам се, че мислим еднакво по този въпрос. Разбрахме се.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#13] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Аз така и не разбрах каква е целта на тази задълбочена статия?

  Очевидно, че българското законодателство третира ЕДНАКВО сексуалното насилие върху жени и мъже, както посочва колегата МУШАШИ по- горе.
  Авторът нещо не е разбрал.

  Може би иска да каже, че ако български полицай завре палка в г. за на някой мигрант, то полицаят няма да бъде съден?

  Пореден ляво- толерастки опит да бъде вменена някаква вина на България и Българите. Да бъдем поставени сред някакви укорими изключения .

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 68. 68 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#28:"Сова"]Приемат да флиртуват с някой, натискат се пияни, а после-били изнасилени. Да бе да![/quote]

  Звучиш като ердоганист!

  Това, че една жена иска да се облича по- свободно и да демонстрира красивите си бедра и цици, че обича да я ухажват и флиртува, НЕ ОЗНАЧАВА, че си търси изнасилването или блудството!

  Къде ви отглеждат такива дървеняци ве?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 69. 69 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#62:"Тони Шнайдера"] Аз предложения за секс, никога не съм правил.[/quote]
  Статистиката казва, че в западните страни успеваемостта на такива предложения е 1/3.

  Долу евроатлантическите ценности!
 70. 70 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#68:"mr.lottalove."]Това, че една жена иска да се облича по- свободно и да демонстрира красивите си бедра и цици, че обича да я ухажват и флиртува, НЕ ОЗНАЧАВА, че си търси изнасилването или блудството! [/quote]
  А какво означава? Още малко ще ми седне на х*я ама не искала?!

  Долу евроатлантическите ценности!
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#68] от "mr.lottalove.":

  Точно така, това имах и аз предвид в коментар [#18]. И ето, че Совата сама си призна, че неговия мироглед по тази тема е такъв, че жените в повечето случаи сами си били виновни, че са изнасилени, т.е. прехвърля вината от насилника на жертвата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Авторът показва тотална неосведоменост по проблема и особено относно противоправността на сексуалната принуда съгласно българското право. Има цял раздел със сексуални престъпления в НК, от чл. 149 до чл. 159. Обект на много от тях може да бъде лице от мъжки пол. Да, изнасилена според българското право може да бъде само жена, но мъж може да бъде пострадал от блудствени действия или престъпни хомосексуални действия.

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#72] от "Симеон":

  Може би се иска да се повдигне дискусия с цел законодателна промяна.

  По-горе посочих един доста разпространен метод на изнасилване:

  "Заведение, една жена ми сипва без да зная опиат в питието след което прави секс с мен докато съм под въздействието му. Воала състав на изнасилване в нормална страна.
  Как е това във България? "

  От юридичека гледна точка във България ако разменим пола на участниците имаме различни състави на еднакво престъпно деяние.

  Това коректно ли е?

  Защо едно и също деяние се третира по различен начин?

  Защо в примера жената е жертва на изнасилване, а мъжът на блудствени действия?

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#73] от "ivan_":

  Именно Ванка! Критерият (аршинът) трябва да бъде еднакъв.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#71] от "Иво":

  Совата има манталитет на ердоганист.
  Кво да говорим повече!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 76. 76 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#73] от "ivan_":

  В ком.7 Мушаши ясно обясни, че наказанието в твоя пример ще бъде същото, както при изнасилване, макар че деянието ще се квалифицира като блудство или сексуално посегателство.

  От 2 до 8 г.

  Къф е проблемът?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#76] от "mr.lottalove.":

  Проблема е че става въпрос за правна норма.

  Правото е малко "особенна" материя.

  Ето "къф" е проблема:

  Продължавам примера:

  Изнасилената от мъж жена забременява и ражда дете с баща изнасилвача.
  Жертвата (изнасилената жена) има право да защити интересите си срещу изнасилвача относно детето.

  Насилника жена (в случая, в който Аз съм жертвата) забреминява и ражда дете с баща жертвата (тоест Аз).
  След което, понеже жертвата (Аз) не е изнасилена, а е блудствано с нея, може още веднъж да бъде жертва, като бъде осъдена да "приеме за собствен наследник" детето на насилника.


  Има един основен момент в правото, че никой не може да ползва права, като резултат (породени) от престъпление.

  Надявам се да можете да разберете чрез примера "къф" е проблема!

  Модератора е неадекватен!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#67:"mr.lottalove."]Пореден ляво- толерастки опит да бъде вменена някаква вина на България и Българите. Да бъдем поставени сред някакви укорими изключения . [/quote]
  Точно това е и целта на статията.Да се покаже,че в България не се наказват сексуалните насилия срещу мъже.Само дето удобно се пропуска факта,че има член 157 от Наказателният кодекс ,който третира именно тези престъпления.Правят се внушения,че щом не се отчитали като изнасилване,едва ли не подобни дейния не се наказвали.А примерно дори и насилствен анален секс с жена не се приема за изнасилване.Но наказанията са същите.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#79] от "mushashi":

  Г-н адвокат,
  Правните Ви познания са доста "посредствени".
  Жалко за клиентите Ви.

  Коментирайте спрямо правото хипотезата раждане на дете в резултат на извършени блудствени действия...

  След това си дайте сметка за непълнотата на законодателтво, което не дефинира деянието изнасилване на мъж.

  Имате прекрасен пример в моите коментари.

  Модератора е неадекватен!
 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Любопитно

  До коментар [#79] от "mushashi":

  За Вас правото се изчерпва с налагането на наказание...

  Нещо не смеете ми се струва да коментирате "професионално" въпросите, които повдигам?

  Защо е толкова "нелогично" за Вас да приемете, че правната практика на 27 държави с 500 млн. население е по-богата от тази на 2 държави с 20 млн. население?

  И в интерес на истината започвам да разбирам, защо не успявате да правите качествен анализ.
  Вие просто сте в една малка рамка с ограничени познания, виждане и подготовка и съответно анализите ви се базират на това...


  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  ""...Има едно злодеяние, което не бива да се допуска, което никому не е позволено да извърши против другите и което никой не бива да одобрява или да прощава. Докато хората желаят да живеят заедно, никой човек няма право да слага начало на това деяние — чувате ли ме добре?, — никой не може да започва да използва физическа сила против другите."-Айн Ранд
  "Това,което не може да се изрази с думи,се отпечатва/в психиката/ и се изразява в болка." Ан Анслен Шютценбергер
  ------------------------------------------------------------
  Толкова за изнасилването-било то на жени или на мъже.

 84. 84 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Правилен въпрос, но погледнат много едностранчиво и прекалено нашироко за значимоста на въпроса - както се изясни деянието се наказва по други членове и параграфи. На това отгоре при изнасилване на жена-жена има ли полов акт или и то заминава към блудство? Защото по принцип блудство не е точно изнасилване! Това са остатъците от едновремешното разбиране за еднополовата любов и еднополовите актове: те не съществуваха при социализма!
  Повдигнатият въпрос би трябвало да бъде: Разграничение на изнасилване и блудство! Защото тази материя е актуалната, а не изнасилването на мъж - било от друг мъж или от жена! И който повдига въпроса по този начин не разбира нищо от материята, но го отнася автора на статията (който пък въобще не се е замислил какво пише).

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#84] от "qwerty":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  И защо е табу, защото го няма в закона ли? Ами да променят закона.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#84:"qwerty"]На това отгоре при изнасилване на жена-жена има ли полов акт или и то заминава към блудство?[/quote]
  Няма,защото изнасилване има само при съвокупление между мъж и жена-т.е проникване на пениса във влагалището.То дори и при анален секс спрямо жена няма изнасилване,а се счита за блудство.Независимо от термините обаче всяко сексуално насилие се наказва според българските закони.

 91. 91 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#90:"mushashi"]Независимо от термините обаче всяко сексуално насилие се наказва според българските закони. [/quote]
  Да, но: Искам наказанието за изнасилване да е еднакво за всички извършители! Не някои да минават по тънката лайсна на блудството!
  Отделно съм написал по-горе, че за мен има разлика между блудство и изнасилване и да поясня: при блудството във общоприетия смисъл се влага заблуждаване и възползване от незнанието или неосведоменост за последиците.

 92. 92 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#89] от "Цайко":

  той верно се беше "развязал" (по руски). все пак, на БГ левицата беше лозунга "с грижа за малкия"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#86] от "Мойше! Толкоз!!!":

  от одеве ме разсмивате, всичките.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#88] от "Роси":

  Именно.

  само, че ако проследите коментарите има необяснимо защитаване на настоящето положение.

  Не разбирам, какви са мотивите на подобна защита?

  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Любопитно

  До коментар [#90] от "mushashi":

  "защото изнасилване има само при съвокупление между мъж и жена-т.е проникване на пениса във влагалището"

  Това е дефиницията за изнасилване в българското законодателство.

  И пак да Ви запитам:
  "Заведение, една жена ми сипва без да зная опиат в питието след което прави секс с мен докато съм под въздействието му."

  Изнасилен ли съм?
  Налице е:
  "съвокупление между мъж и жена-т.е проникване на пениса във влагалището"

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#91] от "qwerty":

  Ами то наказанието при основните състави е едно и също-от две до осем години лишаване от свобода. Размера на наказанието зависи от много фактори и това, че дадено престъпление е блудство или престъпен хомосексуализъм не означава, че престъпника ще е по-леко наказан отколкото при изнасилване.

 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#96] от "ivan_":
  Още вчера ясно ви написах, че не желая да коментирам каквото и да е било с вас.Има си достатъчно компетентни хора във форума-защо се занимавате с некомпетентен човек като мен?

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#96] от "ivan_":

  Явно не може или не иска да ти отговори на този въпрос. След като му го задаваш за трети - четвърти път. Иначе, сте напълно прав относно този конкретен казус.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#98] от "mushashi":

  Вие ми написахте, Аз спрях, а Вие продължихте...

  Вие сте адвоката, а Аз форумния глупак (според Вашите определения)...

  Като практикуващ адвокат не се ли чувствате неловко с оглед на изложените становища.

  Как продължавате да защитавате очевадната непълнота на българското законодателство в случая?

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK