Нинова и предателите

Корнелия Нинова

© Анелия Николова

Корнелия НиноваАко бях футболен коментатор, този текст спокойно можеше да започва така: "Корнелия Нинова откри сезона, като си отбеляза зрелищен автогол на важен международен мач". Нека да поясня. Става дума за реакцията на председателя на БСП на гласуването в Европейския парламент /ЕП/ на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада – СЕТА.


Нинова, която се обяви категорично срещу споразумението, заяви, че подкрепилите го български евродепутати, излъчени от ГЕРБ и ДПС, са "предатели". Според нея, СЕТА противоречи на интересите на нашите производители и ще доведе до заливането на българския пазар с продукти, съдържащи генномодифицирани организми (ГМО). Острата реакция на лидера на БСП предизвика иронично писмо от Антонио Лопес, генералния секретар на Европейската народна партия /ЕНП/. "През месец март в Брюксел ще се проведе среща на Партията на европейските социалисти. Ще наречете ли и тях предатели?", попита Лопес. Български съмишленици и "адвокати" на г-жа Нинова побързаха да се намесят в задочния дебат. Според тях с писмото си до лидера на БСП всъщност генералният секретар на ЕНП й направил голяма услуга, защото така я легитимирал като автентичен противник на еврократите.


Да направим анализ на гласуването в ЕП на СЕТА, което се проведе на 15 февруари. "За" бяха 408 евродепутати, 254 "против", а 33 се въздържаха. Това не е финалът на процедурата по "приемането" на СЕТА. Предстои споразумението да бъде ратифицирано на национално ниво. Докато депутатите от център-дясната ЕНП бяха почти единни – само 5 от 206 гласуваха "против", вотът показа
дълбоки разделения сред Прогресивния алианс на социалистите и демократите – S&D


От 174 леви евродепутати, които гласуваха, 66 бяха "против", а 13 се въздържаха. Основното противопоставяне по темата СЕТА беше между френските социалисти (всички 13 депутати бяха "против") и немските, повечето от които бяха "за" (само 5 от 24-мата немски евродепутати бяха "против"). Всички леви депутати от Хърватия, Дания, Финландия, Унгария, Литва, Румъния, "самотните" представители на Люксембург и Естония, мнозинството от депутатите от Испания и Португалия също изразиха подкрепата си за споразумението, докато против наред с френските и българските избраници бяха и всички представители на Австрия, Беглия, Чехия и Полша, както и на Ирландия, Латвия и Словения, които имат по един член на групата на S&D.


На базата на анализа изказването на г-жа Нинова не може да бъде определено другояче освен като груба политическа грешка. Не визирам нейната теза за последиците от СЕТА. Въпросът за ефекта от споразумението върху българския пазар е обект на дискусия. Начинът, по който беше заявена позицията на г-жа Нинова, обаче по нищо не се различава от и не се извисява над обичайната стратегия на популистите, които рекрутират съмишленици като разпалват страхове и предупреждават за ужасни катаклизми. По-важно е друго.


Слагайки клеймото "предатели" върху подкрепилите СЕТА, лидерът на БСП игнорира дълбоките различия в собственото си партийно семейство. По този начин, с това непремерено изказване, тя


демонстрира дипломатическа неопитност,
дори непохватност


Именно това е акцентът в писмото на г-н Лопес до нея. От тази перспектива, трябва да бъде отхвърлена и споменатата опорна точка на българската левица, която беше пусната непосредствено след гафа на Нинова.


Още по-странно, като отчетем политическия контекст, беше и поведението на лидера на европейските социалисти, г-н Сергей Станишев. Той първоначално гласува "за" СЕТА, след което от неговия екип заявиха, че "се бил объркал". При положение, че става дума за важен вот по тема, която очевидно разделя сериозно левицата,


"грешката" на г-н Станишев изглежда особено нелепа


Бих си позволил да предположа, че той и неговите сътрудници са чакали до последния момент да видят накъде ще задуха вятърът, и, впоследствие, когато са осъзнали, че вотът "за" ще навреди на г-н Станишев, са побързали да "влязат в правия път".


Накратко, българските социалисти показаха, че имат още много какво да научат за "голямата политика". За възможностите им на терена на "малката", ние вече си знаем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  дайте и шмайзера и да отива в тайгата!

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Каквото и да говорите Нинова е във възход. Това е изключително важно.

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Все много ни е страх, какво ще кажат началниците
  .

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  да, бкп е във възход защото хората имат къса памет как ги крадоха и ги лишиха от основни човешки права точно тези които сега се гласят да се върнат на власт, за да крадат разбира се - това са правили, това си могат. да видим колко са наивниците да им повярват.

  коментар [#2] от "xali":

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Това, че едно стадо го "водят" в някоя посока не значи , че тя е вярната и полезна за стадото. Може да го водят на заколение !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  Лошото е, че ГЕРБ ги задминаха тотално в "усвояването" и схемите и хората го гиждат и чувстват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Тукашните руски прОдатели лаят стръвно
  Зер чорбаджиите им от москва
  са повече от недоволни заради
  нулевата им ефективност

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Любопитно

  Другарката Курнелия още малко
  и синчето си ще нарече ПрЕДАТЕл
  Къв го дири в Америка а не в москва

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  "грешката" на г-н Станишев изглежда особено нелепа

  Дреболии! Че той поначало , откъдето и да го погледнеш, си изглежда като чучело в политиката. Още от времето, когато Доган и Симеон му дърпаха конците в тройната.
  Неговите "жалони" в политиката са "презареждане", "прашки", "Хохегер", "Моника", "Свобода", "синдром 15", страстните брежневски целувки с Местан и т.н.... С нещо друго да сме го запомнили?

 10. 10 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Едно стадо повече от 70 години върви след една човеконенавистна партия и не вижда издевателствата й.

 11. 11 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#9] от "Дон Кихот":

  Да,запомнихме го с това,че загуби всички избори срещу ГЕРБ.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Весело

  "През месец март в Брюксел ще се проведе среща на Партията на европейските социалисти. Ще наречете ли и тях предатели?", попита Лопес."Като нищо,ако Москва нареди.

 13. 13 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  Нинова ще се състезава с Танчето от Д21 в категория "словоблудство". Може да излезе добро шоу-и двете са зобали от едни ясли и си знаят кирливите ризи.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kalina Mihaylova":

  Хидрата има много глави и стадото загуби фокуса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Г-жа Нинова правилно им каза, че в Европейския Парламент и в Европейската Комисия седят лобиистите на мултинационалните концерни, мислещи за техните, но не и за интересите на европейците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дон Кихот":


  [quote#13:"Дон Кихот"]знаят кирливите ризи.[/quote]


  калта по-лесно се пере от кръвта.

 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#2:"xali"]Каквото и да говорите Нинова е във възход. Това е изключително важно. [/quote]

  За кого е важно? За Доналд Тръмп?, за Тереза Мей?, за индианския вожд Зоркото око? - стар емигрант в Канада, или за инкасатора на Топлофикация в Подуяне. Дори пазачът на стадион Герена в Сухата река се беше вторачил в патрончето си с Ямболска гроздова и хич не го интересуваше възхода на тази зряла жена, която сама не вярва в победата на партията си. Нинова гледа тъжно, като пренебрегната съпруга. Тя е умна жена и разбира, че е важно да запази достойнство, колкото за пред пенсионерите в квартала. Нейната стратегия е - щом избирателят не я е избрал, значи не е дорасъл да избира. Ако е избрал 18 годишната продавачка в Супера отсреща - значи има лош вкус. Пренебрегнатата съпруга трябва да запази достойнство, защото иначе ще и се смеят и гаргите край Герена.
  Нинова гледа умно - но и в двата случая изглежда глупаво. Защото сама се насади на тези пачи яйца. Ако не ги измъти - зле. Ако ги измъти, още по-зле - ще я кълват с човките си старите хардлайнери , докато не я изритат от Позитано. В политиката или влизаш с много пари, или с Преторианска гвардия. Там милост няма. Или режеш глави, дори това да е главата на Краля, както постъпиха в Париж с Гилотината. Така постъпи и Сър Оливър Кромуел в Лондон - Лорд-Протекторът. За съжаление, Корнелия Нинова може на тези мъже да изпере само чорапите. Ако и ги дадат, разбира се. Или да продава билети за мачовете на Герена. Ако я назначат - след изборите. Нещо в което искрено се съмнявам. БСП не прощава на губещите. Затова и няма печеливши в последните 15 години.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Весело

  Той първоначално гласува "за" СЕТА, след което от неговия екип заявиха, че "се бил объркал".Да простим на другаря Станишев неговата неосведоменост по въпроса.

 19. 19 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Очевидно в мАсква вече не издържат на санкциите наложени от САЩ и ЕС персонално на отделни путинисти. Видно е и че "контра-санкциите", т.е. забраната за внос от ЕС и САЩ вреди САМО на рушлямците, но не засяга изобщо "наказаните".
  И в нетърпението си да се отърват от личните си наказания, наложени им заради окупацията на части от Украйна путлеристите са навили до край гайките на платените си ибрикчии в ЕС, като БКП и Курнелия Решетникова.
  Затова така истерясаха по повод споразумението с Канада.
  Нямат време да мислят ни за политика, ни за бъдеще - всички сили в боя за сваляне на личните наказания на путлеристите.
  "Зад нас е мАсква!".

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Г-жа Нинова има отлично държавническо поведение.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#20:"socialen"]Г-жа Нинова има отлично държавническо поведение. [/quote]

  Както и Георги Димитров, Раймонда Диен, Очарчето Калитко и братя Грим.

  /не се чете/
 22. 22 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Нинова е една патка ,която е забравила от кое блато е изплувала , и доста тъмни петна в биографията й ,които ,разбира се , тя удобно е зачертала в паметта си , но не всички забравят.......

 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#22:"florencia"]Нинова е една патка [/quote]

  Но върши работа, колкото за цяло ято - грачещ шум и червена перушина по медиите.

  /не се чете/
 24. 24 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не виждам смисъл в цялото виене.
  Всички сме против СЕТА,но когато и Комедия Нинова го каже,я плюем.
  ??

 25. 25 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 751 Любопитно

  До коментар [#24] от "fresia":
  Кои сте тези всички?Не съм упълномощавал някой да говори от мое име.

 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нинова не е сбъркала и не се е изложила със своята позиция по този въпрос. Защото политиците, които наистина мислят за интересите на ЕС и на неговите сържави, но не само за техните елити, но и за интересите на своите държави и народи, би трябвало да откажат ратифицирането на това предателско спрямо интересите на народите и държавите на ЕС споразумение.

  Излагат се така наречените български медийни и политически елити, които в политическо отношение изостават от политическото развитие на своя народ поне с една-две години. Появата на Тръмп на политическата сцена на САЩ и неговите първи успехи и като вече законен президент, показват, че става смяна на световната политика, за която българският народ е напълно готов политически. Но срещу която медиите се борят, а политическите лидери и техните партии пренебрегват.

  Та излагацията на Нинова не е в това, че е срещу подобно споразумение. Нейната излагация е в това, че изостава политически и е под нивото на това, до което вече е достигнал българския народ. До това, което вероятно вече е непредотвратимо. И което е съзвучно с интересите на държавите и на народите на всички държави. В това число и на България.

 27. 27 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#20] от "socialen":
  Така е !!! Ако не вярваш , ела да се разберем по мъжки !

 28. 28 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#24:"fresia"]Всички сме против СЕТА[/quote]

  Тя стринка ти от село , не може да го каже това СЕТА от първия път , пък ти говориш , че била против .

 29. 29 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#2:"xali"]Каквото и да говорите Нинова е във възход. Това е изключително важно.[/quote]

  "xali" прочети това!

  [quote#22:"florencia"]Нинова е една патка ,която е забравила от кое блато е изплувала , и доста тъмни петна в биографията й ,които ,разбира се , тя удобно е зачертала в паметта си , но не всички забравят.......[/quote]

  много точно,поздравления...

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#2] от "xali":

  [quote#2:"xali"]Каквото и да говорите Нинова е във възход. Това е изключително важно. [/quote]

  Защо бе xali? Защо е изключително важно? Хайде един път поспри да одобряваш статии и комикси и съчини повече от две изречения за да разберем и някакви мотиви. Защо е важно и за кого е важно Нинова да е във възход?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja": .... да, бкп е във възход защото хората имат къса памет как ги крадоха и ги лишиха от основни човешки права точно тези които сега се гласят да се върнат на власт, ....
  ===================================

  Първо, БСП отдавна не е подобна на БКП, на която е продължение, така че само политически неграмотник може да продължава да нарича БСП-то БКП.

  Второ, БСП е във възход не защото народът има къса памет, а защото народът вижда нещата в държавата си такива, каквито те наистина са. А според това, което става на политическата сцена в България през последните седем или осем месеца, не БСП, а точно ГЕРБ е вече партията, която е най-опасна за бъдещето на държавата ни, ако успее отново да състави правителство. И защото нито една от значимите български партии още не е достигнала политическото ниво на народа си и продължават да мислят със загубили вече предишното си значение и предишното си влияние понятия, термини, категории и политики. Те все още не са разбрали или не искат да разберат, че при сегашния си политически елит ЕС няма как така да се промени, че политиката му да бъде не само наистина ефективна, но да е и в еднаква степен полезна за всички негови държави. И че промяната, тръгнала от Англия с нейния Брекзит, но стъпила на територията на САЩ с появата на Тръмп, която прави невъзможно понататъшното съществуване и просперитет на ЕС при сегашните му управленчески принципи и структури, едва ли вече би могла да бъде спряна, въпреки яростната съпротива срещу нея. Това не са разбрали дори Патриотите, които са твърде семпли и страхливи в своите политически действия. И затова народът, след като никой не му предлага нещо по-добро, което да е наистина изпълнимо, увеличи подкрепата си за БСП.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Боко каза, че е една птица която не е ястреб.
  Не разбрах какво имаше предвид, патка или
  кокошка , но май е прав !!!

 33. 33 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#31:"glog"]Това не са разбрали дори Патриотите, които са твърде семпли и страхливи в своите политически действия. И затова народът, след като никой не му предлага нещо по-добро, което да е наистина изпълнимо, увеличи подкрепата си за БСП[/quote]
  Аз не съм сигурна дали Патриотите имат потенциал за дела,а не само за приказки,които-признавам-удават им се,на пулса са.Всички партии сега напипват пулса...за да го спрат после.
  Интересувах се от тях,защото няма за кого да гласувам.
  БКП,ДПС-не;ГЕРБ-ръката ми не се вдига да ги отбележа отново в бюлетината,реформаторите са ми недостатъчно ясни,а патриотите ми отмиляха,щом прибраха печално известния Георги Манев.Замирисаха ми на мутри и на сидеровки.
  Времето на изборите наближава,а аз съм до кривата круша...

  До коментар [#31] от "glog":

 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони Шнайдера": Прекрасно си описал, колко лъжливо е доброто настроение и колко са лъжливи надеждите на Нинова да победи ГЕРБ в изборите. Но ако е така, защо тогава така всеотдайно се впрягате в кампанията по нейното тотално оплюване, целта на което е тя да не успее да направи това?

  Не съм привърженик нито на БСП, нито на ГЕРБ. Нито на която и да било друга значима българска партия. Защото всички те продължават да живеят в миналото и не могат да вземат предвид посоката на развитието на световната политика през последните една-две години, която вече едва ли би могла да бъде върната в предишната си посока. Затова, според мен, за държавата ни вероятно е най-добре следващият парламент да не може да състави правителство. Белким до по-следващите избори българските политически партии и техните лидери успеят да се осъзнаят политически поне толкова, колкото се е осъзнал народът, и да предложат истинска съвременна политика, съобразена с тенденциите на развитието на световната политика.

 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#31] от "glog":
  Единствената разлика между БКП и БСП е замислена и реализирана от самата БКП: премахването на идеологията, която пречи на комуниста да стане капиталист. Разсъжденията ти по въпроса са елементарни и еклектични.

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#33] от "fresia": Времето на изборите наближава, а аз съм до кривата круша...
  ===================================

  Вината за това не е твоя. До под кривата круша е цялата българска политическа класа. В това число и Патриотите, макар те да са полу, а не изцяло системни като партии. А освен това те нямат и управленчески потенциал. Така че ако народът се юрне и им даде първо място, дори с пълно мнозинство за създаване на самостоятелно правителство, на тяхното управление за сега не може да се разчита. В момента максималното, което могат, е да са в коалиция с управляваща партия до степен, да мат възможност да я контролират да не прави големи грешки.

  Или, казано с други думи, нито една от партиите ни не може да състави правителство, което да управлява така, както повеляват интересите на България и на българския народ и новите тенденции в световната политика, които вероятно ще се запазят поне още няколко години. А вероятно и за десетилетия напред.

  Такава е сегашната политическа ситуация. А как ще гласуваме, зависи от нас, стига правилно да сме се ориентирали в реалното състояние на нещата в тази област ПО СВЕТА И У НАС.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Безспорен гаф, ако не и нещо по-тежко. Нинова се опитва да бъде ортодоксална повече отколкото е необходимо, но така губи част от потенциала си и се делегитимира в международен план.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#34:"glog"]Затова, според мен, за държавата ни вероятно е най-добре следващият парламент да не може да състави правителство.[/quote]
  И според Борисов е така.Каза,че е добре да има избори през половин година,докато се осъзнаем и изясним.Отначало го приех като наглост-пак да трошим пари за избори-но после видях,че има логика.
  Не споменахме Марешки.Къде е неговото място.Говори правилно,но ми мирише на мутра от светая светих на мутрите-морската ни столица.Или вече ме гони параноята и не давам втори шанс...

  До коментар [#36] от "glog":

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#35] от "авторът": Разсъжденията ти по въпроса са елементарни и еклектични.
  ====================================

  А твоите са антилогични. И поради това подвеждащо манипулативни. Защото основното неща на една политическа партия е нейната идеология. Променяйки принципно своята идеология (а точно това направи БКП, превърнала се в БСП, в периода 1989/2001 година; ако искаш, готов съм да спора с теб и да ти докажа, че или подвеждаш, или нищо не разбираш от идеология), БСП не е вече комунистическа партия и дори е съмнително, дали е лява. Защото нито една наистина лява партия не би влязла в сегашния ЕС (а България стана член на ЕС по време на управлението на БСП), не би приела основният данък (ДДС) в държавата да е непряк и да е пропорционален не на доходите, а на разходите на данъчно задължената личност, и не би преминала от погресивен, към плосък данък ДОД. Това са факти, а не празни приказки като тези, които ти развиваш в статията и в коментара си към мен.

  Основният принцип на комунизма, върху който е построена цялата комунистическа идеология, е: ЗАБРАНА ЗА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ СРЕДСТВА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. Тоест, върху средства за производство на стоки за продажба, а не на продукти за лична консумация. Ако не вярваш или не знаеш това, провери какво са написали Маркс и Енгелс по тези въпроси, като се запознаеш пряко с техните разработки по въпроса. Е, политиката на БСП не е такава. Което означава, че тя не е комунистическа партия. Да не говорим, че като член на ПЕС, тя дори е системна партия. Което ти няма как да не знаеш.

  Колкото за термина ЕКЛЕКТИКА, не е зле човек да употребява при спор само такива термини, чийто същностно логическо съдържание познава. Или, ако го употребява неправилно, да е сигурен, че неговият противник в спора не разбира от тези неща. Та защо не дадеш дефинитивно определение на този термин и после де се опиташ да докажеш, че моите разсъждения са еклектични?

 40. 40 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Обрича на смърт 500 000 диабетици в България които се лекуват с ИНСУЛИН който е ГМО продукт.
  Ще поеме ли Курнелия Нинова това с или без мезе ?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#38] от "fresia": И според Борисов е така.Каза,че е добре да има избори през половин година,докато се осъзнаем и изясним.Отначало го приех като наглост-пак да трошим пари за избори-но после видях,че има логика.
  Не споменахме Марешки.Къде е неговото място.Говори правилно,но ми мирише на мутра от светая светих на мутрите-морската ни столица.Или вече ме гони параноята и не давам втори шанс...
  =================================

  Fresia, ББ иска следващият парламент да не може да излъчи правителство само защото предполага, първо, че неговият състав няма да му даде възможност да продължи политиката си от последните шест или седем месеца, която е гибелна за държавата ни, защото заплашва да ни направи неизплатими длъжници на външни кредитори, като Гърция и Италия, а и, второ, защото предполага, че до тогава неговите политически сюзерени, Меркел и Юнкер, ще успеят да наложат своята политика на ЕС. Ако това стане, той би успял, може би, при по-следващите избори да реализира своите цели и да се забетонира за десетилетия като единствена управленческа алтернатива в България. А аз разчитам, че до тогава тенденциите в световната политика, които за сега са обратното на това, което иска ББ, да се стабилизират, а някои от българските партии да успеят да се ориентират в тези тенденции и в това, че народът е пред тях в това отношение. И че подобна политика е изгодна за тях, ако искат наистина да управляват.

  За Марешки. Нямам достатъчна информация, дори и лъжлива, за да формирам мнението си за него. Но когато един едър бизнесмен, който предлага референдум с въпроси, които не са от значение за държавата и народа, но са много изгодни за него, ако се приемат, бих се замислил сериозно, преди да посегна към бюлетината на неговата партия.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "Корнелия Нинова откри сезона, като си отбеляза зрелищен автогол на важен международен мач"
  По скоро, този автогол е във вратата на България. Не ми се мисли, ако Нинова от партиен лидер, след изборите се превърне в държавен ръководител. Жална и майка на България.

 43. 43 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  "От 174 леви евродепутати, които гласуваха, 66 бяха "против", а 13 се въздържаха."

  И те ли са предатели за госпожа Лъжа?
  А, обърканият Станишев?

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  За съжаление -много.Не бих се учудил, ако спечелят изборите и веднага ще обоснова защо:
  1. Въпреки, че гласуването е задължително, много хора няма да гласуват, преобладаващата част са хора на средна и младежка възраст.
  2.Създадоха се достатъчно на брой партии, който ще разпилеят вота.
  3. Ефекта от президентските избори-мислят си, че така ще накажат някого
  4.Много твърдо ядро.
  5. Повлиян вот
  6.ударна смяна на областни управители и полицейски началници
  7. и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар от "glog":
  Приятелю, уважавам твоите разсъждения. Проблема им е, че по същество са неконструктивни. Преливат от пусто в празно без да дават отговори.
  Сега аз да те провокирам : правилните отговори се намират тогава и само тогава, когато въпроса е зададен правилно. Та ето ти 2 въпроса за домашно.
  1. При иницииране на референдум за Булзит кво правим? За или против?
  2. За теб не е тайна, че отново сме във война. Засега хибридна. Прераства в студена. Ние на коя страна сме. НАТО или Русия?
  Ако си отговориш на тези въпроси, няма да има нужда от повече разсъждения на тема БСП.

 46. 46 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#31] от "glog":

  А БСП е разбрала всичко това и тича пред вятъра?
  Доколкото съм запознат с позициите и, те са си чисто популистки и практиката показва, че когато са на власт успяват умело да ги заметът под килима. То не беше отменяне на плоският данък, то не беше че асвалт не се яде и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#44] от "DDR":

  Няма се плашиш!
  Ще ти дам пример. Много хора гласуваха за БСП на президентските избори с цел да покажат неодобрението си към ГЕРБ с ясното съзнание, че ако ставаше въпрос за парламентарни или дори ако щеш местни избори нямаше да могат да си го позволят. От 3 те възможни избори този за президент е най-малко властовия. И затова не използван за негативен вот. ГЕРБ е най лошото нещо което се случва на България.....след управления дирижирани от Москва. Мисля че хората ще продължат да гласуват за ГЕРБ с мотива, че това е единствената възможност да избегнем участта на руска губерния.

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#16] от "xali":

  "калта по-лесно се пере от кръвта"
  Вярно е! По ръпете на мандраджиите още личи кръвта на жертвите на народния съд. И като проклятие се предава и на наследниците им,колкото и те да се стараят да ги изчистят. Ще стане,но след 2-3 поколения, зависи,кога ще погребем БКП.

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#46] от "DDR": А БСП е разбрала всичко това и тича пред вятъра? Доколкото съм запознат с позициите и, те са си чисто популистки ....
  ===================================

  Разбира се, че нейните предизборни обещания са чиста демагогия. Но това в различна степен важи за всички заявили своето участие в изборите партии и коалиции. И не случайно нито една от тях не казва, от къде ще вземе средства за такова голямо и бързо увеличаване на доходите на обикновените хора от народа. И тъй като никой дума не обелва за промяна на начина, по който се разпределя нетния национален продукт между социално-икономическите групи в държавата, то е възможно само ако се стартира бърза и то сериозна инфлация или ако се вземат външни заеми и вместо за реално засилване на икономиката, се изхарчат за частично изпълнение на дадените обещания. След което нещата бързо, но сериозно ще се влошат.

 50. 50 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#49] от "glog":

  Само не разбирам едно нещо. Обвиняваш партиите защото продават това което се търси на пазара? За съжаление трябва да те открехна за още една истина. В България никой не чете политически програми. Особено ако към тях има приложени икономически анализи. В България се гласува по интереси или по симпатия. Стринка ти Гюрга например с радост гласува против развиването на ядрена енергетика в България щото е много опасна. Пък вуйчо ти Генади гласува За щот ако имахме 10 централи както го беше замислил бай Тошо, сега всичко щеше да е цветя и рози. Та така , партиите продават това което се търси. Като Чалга културата.

 51. 51 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":

  Започва се от далече - Нинова вече е оплескана и голямата радост на тукашните вестникари придобива формата на чутовна ода. Ха така, чолаковци, плюйте, мажете и дайте възможност на Боко да се върне на бял кон. Е, може и на рус...

 52. 52 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#15] от "socialen":

  "Г-жа Нинова правилно им каза..."

  Чисто приятелски те съветвам да не употребяваш "Г-жа Нинова" заедно с "правилно". Не за друго, а за да не останеш тотално разочарован, когато с кожата си разбереш, че тези думи са несъвместими. Г-жа Нинова са я поставили, за да изпълни погребалната процедура на БСП-след изборите,които ще загуби катастрофално, тази партия най-после ще се разпадне.

 53. 53 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#52:"Дон Кихот"] Г-жа Нинова са я поставили, за да изпълни погребалната процедура на БСП-след изборите,които ще загуби катастрофално, тази партия най-после ще се разпадне. [/quote]
  Нямам нищо против.Но едва ли ще стане.
  Освен нямащият търпение да гласува твърд електорат(за разлика от младите чил-аути в деня за избор),растящият авторитет на Радев й е много сериозна подкрепа.Много хора казват "А дано" преди "ама надали.."

 54. 54 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "xali":

  дефинирай "възход"?

 55. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#34] от "glog":
  Ами.... то такова като го видиш пред себе си, и желанието само ти идва - не само да го оплюеш, ами и да го навреш в тоалетната. Ти като я гледаш и слушаш - не ти ли става от гадно по-гадно? Забелязал съм, че повечето хора точно така реагират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK