Три държави в надпревара кой да освободи Ракка

Три държави в надпревара кой да освободи Ракка

© ReutersAдминистрацията на Тръмп проучва три разминаващи се, макар и сходни, предложения от съюзници и съперници за финалната фаза на войната за разгром на ДАЕШ ("Ислямска държава") в столицата ѝ Ракка, намираща се в източната част на Сирия.


Едното е за навлизане на турските сили, подкрепящи Свободната сирийска армия по два или три лъча; второто е руското предложение, координирано със сирийските правителствени войски и съюзници за атака по две направления – от Палмира и от югоизточнинте подстъпи на град Ал Баб; а третото – от Сирийските демократични сили, включващи кюрдски и арабски отряди, които само преди дни предприеха третия етап по обкръжаването на Ракка.


Тръмп възложи на Пентагона да изготви до началото на следващия месец тактически план за "ликвидирането на ДАЕШ". Все още Генералният щаб на армията, както и специалният пратеник към международната коалиция за разгромяването на терористите Брет Макгърк, отдават предпочитанията си на кюрдските съюзници, респективно снабдяват отрядите им с тежко въоръжение, военни инструктори и покритие от въздуха.
На 6 ноември миналата година Сирийските демократични сили дори бяха обявили началото на първия етап от операция "Гневът на Ефрат", насочена към изолирането на Ракка от нейната северна прилежаща зона. Вторият етап на операцията започна на 10 декември и включи завземането на западната крайградска зона. Третият етап, чието начало бе обявено на 4 февруари т.г., ще включи и североизточните и източните подстъпи към града, като разчетът е градът да бъде обкръжен за 2-3 месеца.


Спорът за кюрдите


Първото предложение за разгром на ДАЕШ предполага ускоряване програмата за обучение на около 30 хиляди бойци, включващи както араби, така и кюрди. При това Вашингтон е убеден, че кюрдите са по-ефикасни, докато турската операция "Щит на Ефрат" се развива с по-бавни темпове, при това без нужната степен на координираност между турските и руските командвания.


Освен това възникнаха различия между Вашингтон, от една страна, и Турция и арабските ѝ съюзници, от друга, относно ролята на кюрдските "Отряди за народна защита", както и по въпроса кой ще контролира Ракка след освобождаването му. Анкара отхвърля каквато и да е роля на въпросните отряди и настоява Ракка да бъде освободен от арабски бойци, като контролът върху освободения град бъде предоставен на неговото население по модела на ставащото в Ал Баб, където главна роля според Анкара играе "Щитът на Ефрат". Засега Турция успя да получи подкрепа от основните арабски регионални сили, които обявиха Отрядите за народна защита за терористи.


20 000 срещу Ракка


Втората оферта дойде от турска страна, като арабският вестник "Ал Хаят" съобщи, че официално Анкара е предоставила на Вашингтон военен план за освобождаването на Ракка с участието на арабските страни от международната коалиция. Според вестника, тази оферта е съвпаднала с посещението в Турция на новия шеф на ЦРУ Майк Помпео миналия четвъртък. Впоследствие тя е била обсъдена в подробности на територията на базата "Инджирлик" от командващия турските сили Халуси Акар и американския му колега Джозеф Данфорд.

Турският вестник "Хюриет" твърди, че Анкара предпочитала да бъде лансирана съвместна турско-американска операция с участието на Свободната сирийска армия. За целта можело да се използва като отправна точка пограничният град Тел Абиад, като бъде изтръгнато съгласието на Отрядите за народна защита да осигурят коридор с ширина от 20 км и дължина 100 км, свързващ въпросния Тел Абиад с Ракка. Според други източници на информация обаче съществува и трети път за турска атака с начален пункт Джараблус и протежение от 100 км.


Същите източници твърдят, че Анкара е започнала да обучава отрядите на Свободната сирийска армия с оглед сформирането на контингент от 20 000 войници. Той ще включва около 5000 турски войници от "Щита на Ефрат", както и голям брой дезертирали сирийски офицери, които понастоящем се намирали в Турция (говори се за около 2000 отцепници). Към тях трябвало впоследствие да се присъединят и бойци от коренното население на Ракка.


Руският план


Този план се посреща с резерви от Русия и Иран. От своя страна Москва предложи алтернативен план за оказване подкрепа на правителствените сили и техните съюзници за настъпление от достигнатите рубежи югоизточно от Ал Баб, от една страна, и от Палмира, от друга, като Русия ще осигурява въздушно покритие за разгрома на ДАЕШ. Същевременно се предполага, че след освобождаването на Дейр аз Зор войските на Дамаск ще продължат настъплението си към Ракка.


Правителствените сили и "Хизбула" не са влезли в Ал Баб от югозападно направление, а заобиколиха града от югоизток, като по такъв начин пресякоха линията, която турците възнамеряват да използват в предстоящата атака на столицата на терористите. Шансовете за реализирането на руското предложение обаче се натъкват поне засега на нежеланието на администрацията на Тръмп да си сътрудничи с Москва за разгрома на ДАЕШ. Освен това възприемането на този план би изисквало някаква степен на координираност с Дамаск. Същевременно според някои известия сирийският режим не е в състояние да съсредоточи достатъчно сили за осъществяването на подобна мащабна операция. Във всеки случай е показателно, че руските самолети, прелитащи над Иран и Ирак, които доскоро хвърляха бомбите си срещу цели в Дейр аз Зор, сега се прицелват в обекти в Ракка.


Американци в Сирия?


Според "Ал Хаят", цитиращ западен източник, администрацията на Тръмп проучва две възможности. Първата е съчетаване между трите плана – турския, руския и кюрдския, което би наложило провеждането на сложни операции по суша и въздуха и съответна добра комуникация между Тръмп и Путин. Втората е самостоятелна американска военна операция с използването на Демократичните сирийски сили.


Последното предполага разгръщането на сухопътни американски сили освен намиращите се на терен военни инструктори, както и използването на трите военни лагера и летища, построени в контролираните от кюрдите части на Северна и Североизточна Сирия.


Втората хипотеза би дала оперативен простор и на руснаците да съсредоточат ударите си за освобождаването на Дейр аз Зор и Палмира.


Предупреждението на Израел


Отправените миналия четвъртък заплахи срещу Израел от лидера на ливанската терористична групировка "Хизбулла" Насрала, както и набелязаната от него конкретна цел – атомните съоръжения в Деймона, привлече вниманието на анализатори и наблюдатели.


Както съобщава излизащият в Лондон арабски вестник "Ал Хаят", цитирайки осведомени дипломатически източници, неотдавна една арабска страна е предупредила "Хизбула" чрез съответните канали, че Израел ще предприеме голямо нападение срещу тази групировка и срещу Ливан, в случай че самата "Хизбула" предприеме нападение срещу Тел Авив от сирийска или ливанска територия.


Според тези източници Израел внимателно следи действията на "Хизбула" в Сирия и Ливан, продължаващите операции по снабдяване на групировката с оръжие, както и дислоцирането на нейни сили в близост до своята територия, което би могло да се превърне в плацдарм за евентуални атаки. Според вестника става дума за обосновано предупреждение, базиращо се реалното намерение на правителството на Бенямин Нетаняху да атакува "Хизбула" и самия Ливан, който до голяма степен е доминиран от отрядите на групировката. Именно това е накарало Насрала да отправи публични заплахи срещу Тел Авив.


"Тръмп" ефектът


Допълнителен довод според анализаторите на "Ал Хаят" е засилената увереност на Нетаняху в американската подкрепа след идването на власт на Тръмп. Както е известно, новоизбраният президент заяви силна подкрепа за Израел за разлика от предишната администрация на Обама. Подобни предупреждения съпътстваха арабските визити на ливанския президент Мишел Аун. Те са израз на дълбоката загриженост на арабските ръководители от подобно развитие на американско-израелските отношения.


От друга страна, официални среди в Ливан обръщат внимание на писмото на Израел до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН, в което се твърди, че изявленията на Аун, че въоръжаването на "Хизбула" и нейната роля са допълващи на тази на ливанската армия. Във въпросното писмо се твърди, че подобни твърдения представляват официална подкрепа за действията на "Хизбула", което на свой ред превръща самата ливанска армия в легитимна цел на Израел. В тази връзка Тел Авив призовава великите сили да не снабдяват с оръжие Ливан.


Същевременно тези обвинения са претекст за продължаване на политиката на заплахи, която Израел следва в течение на години по адрес както на "Хизбулла", така и на Ливан.


Същите тези среди дават и друго обяснение на заплахите на лидера на "Хизбулла". Според тях те са предизвикани от дълбоката загриженост на "Хизбула" от развоя на събитията в Сирия и от вероятността от постигане на руско-американско взаимодействие.


Три довода


1. Продължаващите заплахи по адрес на "Хизбула" през последните месеци, намерили отражение в израелските СМИ, целяха да подготвят израелското обществено мнение за евентуално нападение срещу групировката. Според наблюдателите израелските политици са стигнали до убеждението, че "Хизбула" е достигнал до най-високата фаза на обезкръвяване на силите си в сирийската война, а завръщането на бойците ѝ от Сирия ще предостави най-подходящия момент за евентуален удар. От друга страна, сирийската авантюра на "Хизбула" засили враждебността на арабските държави към нея, които остро критикуват намесата ѝ както в Сирия, така и в Йемен и в други страни.


2. Администрацията на Тръмп ревизира постигнатото от Обама в рамките на преговорите с Иран отделяне на проблемите на ядреното досие от иранската роля в арабските страни и по-конкретно организирането, финансирането и въоръжаването на шиитски милиции, които да изпълняват прокси роля в реализацията на регионалните планове на Техеран за установяване доминация върху региона. За разлика от досегашната политика на Вашингтон администрацията на Тръмп се противопоставя на регионалната експанзия на Иран въпреки наличието на ядрено споразумение с него. А както е известно, "Хизбула" е най-важната групировка, изпълняваща прокси задачи на Иран.


3. Безпрецедентната тясна връзка между Тръмп и Нетаняху се дължи и на ролята на зетя на президента Джаред Кушнер, който е и негов специален съветник. Както показа проучване, публикувано в "Ню Йорк Таймс", между Кушнер и Нетаняху съществува семейно приятелство от дълги години. А това на свой ред провокира яростната реакция на Насрала.


Според тези среди вербалната атака на Насрала най-много вреди на самия Ливан въпреки твърденията му, че враждебността на Израел не е свързана с Тръмп или с други фактори. Най-очевидното доказателство за това е, че вместо да се стреми към отслабване на израелската офанзива в международен план, размахването на заплахата за разрушаване на израелските ядрени инсталации допълнително ще засили опасенията на Европа и международната общност.


Това е естествено, тъй като всеки ядрен инцидент в близост до Стария континент ще се отрази катастрофално за европейците. Освен това подобни заплахи неминуемо ще засилят враждебното отношение към групировката от страна на държави като Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн. Не на последно място това се дължи и на обстоятелството, че заплахата за ликвидиране на израелския ядрен център е мотивирано с враждебното отношение на Тел Авив спрямо иранската ядрена програма. По думите на Насрала: "Макар Израел да разполага с ядрено оръжие, той се противопоставя на иранската програма за развитие на атомна промишленост за мирни цели. Ние обаче можем да обърнем израелските заплахи срещу самия Израел и неговите колонии."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "третото – от "Сирийските демократични сили", включващи кюрдски и арабски отряди, които само преди дни предприеха третия етап по обкръжаването на Ракка. "

  Най-добре това, че другите две.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 631 Весело

  В Дневник е имало надпревара кой да напише заглавието.
  Визирам "освобожди".

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7950 Неутрално

  Трайният успех най-вероятно минава през съвместни действия на САЩ и Русия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Американците искат да правят помен с чужда пита!

 5. 5 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Три държави в надпревара кой да освобожди Ракка"

  Редакторааааа, печатна грешка??? не мисля...

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Руска ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8215 Неутрално

  Ердоган ще излезе и от трите варианта победител!
  Да му мислят Сирия, Ирак, а и другите му комшии....

  [email protected]
 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Неутрално

  "Отрядите за народна защита за терористи. "
  Г-н Халаф!!
  Така излиза,че подпомагат терористите! Досега не съм прочел някъде ислямистите да се признават за терористи,дори не съм прочел изобщо някой да се е определил на "терорист".
  Печатна грешка ли е? "Отрядите за народна защита ОТ терористи." може би сте искали да кажете.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "Този план се посреща с резерви от Русия и Иран. От своя страна Москва предложи алтернативен план за оказване подкрепа на правителствените сили и техните съюзници за настъпление от достигнатите рубежи югоизточно от ал-Баб, от една страна, и от Палмира – от друга"

  От Палмира? Този "план" кога е правен

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  При това Вашингтон е убеден, че кюрдите са по-ефикасни, докато турската операция "Щит на Ефрат" се развива с по-бавни темпове,
  ____________
  Турция не се се бори за презвемане на ИД а явно за обеднинение! За това кюрдите са по-ефикасни и още по-ефикасни ще станат ако Тръмп и Путин се споразумеят да ги подкрепят за суеверен Кюрдистан тези хора от векове се борят за свобода!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Що ми се струва, че с евентуалното ликвидиране на ислямистите в Рака, проблемите за Сирия и района съвсем няма да изчезнат.
  Сирия е много важен геополитически възел и реално, без "общия враг" ДАЕШ между трите обособили се страни и интереси, няма да има нищо... като същевременно всяка една от тях е с все по-ясни и изразени позиции, нужните ресурси и подкрепа, от която се нуждаят. Дет се вика - условията за перфектна буря ги имаме.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#11] от "Щ":

  И аз така мисля. Още по вече завземането на този или онзи град не означава пълна победа на ислямистите.

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Като гледам http://syria.liveuamap.com най-близо са кюрдите. Направо са си там.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Всичките държави от региона са чертани абсолютно произволно от Сайкс и Пико буквално с линията и молива. Резултатите ги виждаме сега.

 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  Важното е, за нас, европейците, да дойдат измъйналите се бойци-ислямисти у нас.
  Тези деца, невинни и тормозени, да си ги гледаме и храниме.
  Да им се радваме и възхищаваме.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Турските и американските стратези се обърнаха като фурнаджйски лопати.
  Кюрдите са единствените,които имат заслуга да влязат като победители.
  И ако не бяха турските гювендийски номера и "погрешните" американски бомбандировки,кюрдите отдавна да са им е@ли бойната слава на ислямистите.
  Ще подчератя,че в кюрдските войски жените са равноправни с мъжете,те са големите герои!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#11] от "Щ":

  То ако имаше лесно решение отдавна да е взето.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8215 Весело

  До коментар [#15] от "СДС":

  И да им осигурим добри условия за живот и по четири булки, за да могат да се плодят спокойно и да възпитават глобалните ценности!

  [email protected]
 19. 19 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Весело

  3. Безпрецедентната тясна връзка между Тръмп и Нетаняху се дължи и на ролята на зетя на президента Джаред Кушнер, който е и негов специален съветник. Както показа проучване, публикувано в Ню Йорк таймс, между Кушнер и Нетаняху съществува семейно приятелство от дълги години. А това на свой ред провокира яростната реакция на Насралла.

  Ахахахахаха....а мразилките....бил агент на Путин....хахахахаха....
  уф, какъв свят....

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  До коментар [#18] от "karabastun":
  Да, точно!
  Днес пише в Австрия, започва процес срешу 9 бежанци от Ирак, които изнасилили 28 г германка във Виена.
  Горките деца, едва се отървали от страшните неволи на войната и айде фашягите ги емват на съд!
  А онзи ден в Хамбург, в басеин, някви афганци набарали малолетна във водата, да я таковат.
  Кой баща не мечтае малолетната му дъщеря да си играе с други деца-бежанци?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 961 Неутрално

  От статията следват два извода - първо, никой няма желание да хаби ресурси за унищожаването на ИД, второ, не остана сила способна да нанесе военно поражение на Асад и затова се подготвя общественото мнение за пряка агресия на Израел.

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":


  [quote#9:"EU defender"]От Палмира? Този "план" кога е правен [/quote]
  Малко работи са ти ясни, особено за Палмира.

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#22] от "Добрин Велков":

  На теб са ти ясни, знам. Я сподели колко брадати убиха руските стратегически бомбардировачи в Палмира?

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Тръмп първо да удари едно рамо за превземането на Мосул, че нещо се мотат... Рака после, няма да избягат чалмите...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Те и турците са близо до Ал Баб, от месеци, но едва днес май иват някакъв успех. Кюрдите не им трябва Рака, а независимост. Ако някой достатъчно голям им обещае тази независимост, те ще вземат града.

  Eddie lives... somewhere in time!
 28. 28 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Както и да се суче без САЩ не могат да бъдат унищожени терористичните групировки в Сирия!Русия и нейните пудели се задъхват,и не могат да превземат териториите под владение на ДАЕШ и други терористични групировки!Сега всички държави в конфликта в Сирия се молят Тръмп да се включи за завладяването на тези територии!Успехът в Ирак е успех най вече на САЩ!Русия има много да учи от най мощната и боеспособна държава в света!

 29. 29 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нали в Астана имаше преговори за прекратяване на бойните действия в Сирия!Пълен провал на Русия,Иран,Турция и Асад!Сега ще има поредните мирни преговори с умерената опозиция в Женева!Без САЩ ,войната в Сирия ще продължи безконечно!В Ирак остана да се освободи половин Мосул,и ДАЕШ ще бъде прогонена от Ирак!А нашите местни мурзилки ни уверяваха,че Ирак щял да иска помощ от Русия.А то какво стана Русия иска помощ от САЩ,защото в Сирия терористите не са победени.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  И ако не бяха турските гювендийски номера
  ===========
  Размина ти се на теб минало годишния гювендийски номер на турците. ....
  Трябваше да ти пуснат няколко десетки хиляди бежанци през Одрин , ама не от ония успокоените а от тия топлите , дето току що бяха спасени от войната в Сирия и миришеха на война все още ......тогава ще да видиш ти номера. ... !
  До коментар [#16] от "Без коз":

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  . Кюрдите не им трябва Рака, а независимост.
  ===========
  И затова правиха етническо прочистване , нали !
  Хем и за Асад бе дюшеш ситуацията ...оох кеф !
  Турция пасо да събира бежанци .....така е най добре май , а ?
  Друга препоръка имаш ли ?
  До коментар [#27] от "tigervi":

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Ако кюрдите влязат в Ракка Ердо ще си изяде чалмата от ярост а и в Багдад няма да са във възторг.
  Пожелавам им го от все сърце и се надявам да изпреварят всички останали.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  На масата е сложено влиянието в региона. Русия и Турция го имат. Макар и със закъснение САЩ и Израел искат да се включат. Ами пазарлъка започва. Раздора ще са кюрдите. Анкара няма да отстъпи.

 34. 34 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Добрин Велков":


  [quote#33:"Добрин Велков"]На масата е сложено влиянието в региона. Русия и Турция го имат. Макар и със закъснение САЩ и Израел искат да се включат. Ами пазарлъка започва. Раздора ще са кюрдите. Анкара няма да отстъпи.[/quote]
  Ето една вярна и точна оценка ! И то от специалист, военен. Някои пишат каквото желаят, ке падне

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  [quote#16:"Без коз"]Кюрдите са единствените,които имат заслуга да влязат като победители. [/quote]
  На кюрдите не им стигат силите за тая работа, затова плана на Обама беше кюрдите+турската армия. (Ей на това му се казва фантазия! ) Но да кажем, че кюрдите влязът в Ракка. Не могат да разчитат на местна подкрепа, т.к. сред местното население няма кюрди. И въобще Ракка е далеч от кюрдските земи, не им трябва. Кюрдите нямат работа в Ракка. Същото се отнася и за турската армия.

 36. 36 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#16:"Без коз"]Турските и американските стратези се обърнаха като фурнаджйски лопати.
  Кюрдите са единствените,които имат заслуга да влязат като победители.
  И ако не бяха турските гювендийски номера[/quote]
  За гювендийски номера знам една държава ... влиза с едни във война, после вижда дебелия и се обръща! Даже си изкълчи езика от брат на брадър!
  Колкото за кюрдите ... ами чети спомени на бг заточениците./някои срамни работи ги спестили/ Там ги заточавали - в Диарбекир /Амед/

 37. 37 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "half_truth":

  Кажи и за пешмерга, обучавана и оборудвана от турската армия. Кой освободи Кобани?

 38. 38 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "half_truth":


  [quote#35:"half_truth"]. Не могат да разчитат на местна подкрепа, т.к. сред местното население няма кюрди. И въобще Ракка е далеч от кюрдските земи, не им трябва. Кюрдите нямат работа в Ракка.[/quote]
  Колко кюрдски организации има в Сирия? Защо КЮРДИ от Сирия бягат в Турция от "освободените " земи от ПЙД?! Нищо, те ЩЕ СЕ ВЪРНАТ и ще потърсят сметка от машите.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  Анкара няма да отстъпи.
  ==========
  Анкара дори припомни за пореден път , че ако има добро и справедливо споразумение , възможно е Ракка да е освободена и без намесата на турски военни части.
  До коментар [#33] от "Добрин Велков":

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3956 Любопитно

  ? Защо КЮРДИ от Сирия бягат в Турция от "освободените " земи от ПЙД?!
  ==========
  А бизнеса ?
  До миналия месец , 697 сирийски фирми са поискали регистрационно убежище в Турция ......ЗАЩО ?
  Истината се намира в самите детайли ,KÖK !
  Никой не иска да вникне в тях и да Я открие ....е отделен въпрос. ...

  До коментар [#38] от "KÖK BÖRÜ":

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti":

  Гювендийският номер на турската армия бе, като не позволиха на кюрдски бойци да преминат през турска територия от Ирак в Сирия,и да помогнат на Сирийските кюрди.Въпреки това,макар и по-малобройни Сирийските кюрди се укрепиха.
  Нима си вярваш,че Ердоган ще го направи това,дето го обясняваш?! Такива фантастики няма как да станат!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 42. 42 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#29] от "protivbspdpsatak":

  След като иракската армия освободи Мосул ще продължи чистката до границата, а може и да продължи оттатък. Шиитските милиции със сигурност ще се върнат в Сирия. Проектът ИД изглежда обречен и всички бързат да са готови за последващата подялба на територия.

  Eddie lives... somewhere in time!
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  Добре е, че Тръмп продължи да подкрепя и помага на СДС, както правеше и Обама преди него. Най-добре е Ракка да бъде освободен от СДС, а Палмира и Дейл аз Зор от сирийската армия и нейните съюзници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Весело

  Като гледам колко място е отделил автора на Хизбула май там най-много го стяга чепика - че Хизбула ще бъде наритана от всички.
  Което е най-доброто за района.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3956 Весело

  и всички бързат да са готови за последващата подялба на територия.
  ========
  И ти един стратег стана......
  Точно обратното е !
  Всеки се укрепи здраво на досегашните си позиции и зачака някой да направи първата крачка , вероятно най рискованата и подлежаща на евентуални медийни критики .....
  Един излишен инцидент и избързалия ще е елиминиран като некадърник. То ако беше състезание .....
  До коментар [#42] от "tigervi":

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  Нима си вярваш,че Ердоган ще го направи това,дето го обясняваш?! Такива фантастики няма как да станат!
  =========
  .... това не е невъзможно ,но като се има предвид колко ветропоказателни са настроенията в БГ , най добре е ,че не стана . Са 1 месец всички щяхте да станете русофили .
  До коментар [#41] от "Без коз":

  Bukalemun
 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#28:"protivbspdpsatak"]Както и да се суче без САЩ не могат да бъдат унищожени терористичните групировки в Сирия![/quote]

  Пояснете, че не разбрах. Сащ досега не водеше ли война с терористичните групировки?

 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#35:"half_truth"]На кюрдите не им стигат силите за тая работа, затова плана на Обама беше кюрдите+турската армия. (Ей на това му се казва фантазия! )[/quote]

  Далеч сте от истината. Турците се включиха именно за да предотвратят кюрдски успехи.

 49. 49 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#28:"protivbspdpsatak"]Както и да се суче без САЩ не могат да бъдат унищожени терористичните групировки в Сирия![/quote]

  Ами прав си! Спрат ли им финансирането и въоръжаването по уж незнайни канали, терористите ще бъдат унищожени.
  Но за сега не е станало. Да се надяваме на президент Тръмп, че ще го направи! Наистина без САЩ не може.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"Без коз"]Ще подчератя,че в кюрдските войски жените са равноправни с мъжете,те са големите герои![/quote]
  А как мисли6 стои въпросът с жените в ДАЕ6 например?В турската армия,в сирийската?
  Би ли казал какво търябва да разбирам под "
  [quote#16:"Без коз"]гювендийски номера[/quote]

  Някакъв турцизъм ли е 4е сре6там няколко пъти ве4е.

  ne mutlu türküm diyene.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Въпросът е: Американците ще пожертват ли кюрдите срещу Инджирлик?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 54. 54 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#41:"Без коз"]Гювендийският номер на турската армия бе, като не позволиха на кюрдски бойци да преминат през турска територия от Ирак в Сирия,и да помогнат на Сирийските кюрди.[/quote]
  Преминаха ка4ени на турски автобуси финансирани от турските данъкоплатци.Ети някъде писа за Кобани.Вярно е без коз си.

  ne mutlu türküm diyene.
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#26] от "Добрин Велков":

  Напоследък обаче нещо май плачкаш? Нещо хич не ти се получават нещата. Свиквай

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Същите източници твърдят, че Анкара е започнала да обучава отрядите на Свободната сирийска армия с оглед сформирането на контингент от 20 000 войници.
  -------------------------------------------

  Туркието го прави вече 5,5 години, подпомага логистично ислямистите, целта е откъсване на територии от Сирия!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 57. 57 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 347 Любопитно

  [quote#43:"Иво"]Добре е, че Тръмп продължи да подкрепя и помага на СДС, както правеше и Обама преди него[/quote]САЩ преустановиха координираната от ЦРУ програма за военна помощ, оказвана на сирийската опозиция в северозападните части на страната. Това съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници сред бунтовниците

  http://tinyurl.com/jb6aulm

  До коментар [#43] от "Иво":

  Жив е той, жив е...
 58. 58 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 347 Любопитно

  18.02.2017 Едва ли ще стане...

  Сирийското МВнР е изпратило заявление до Съвета за сигурност на ООН, призовавайки международната общност да упражни натиск върху Турция да напусне Сирия и да прекрати агресията си срещу страната, предаде AhlulBayt.
  Заявлението от сирийското външно министерство идва 24 часа, след като турските ВВС избиха около 20 цивилни в град Ал Баб в Северна Сирия.

  Жив е той, жив е...
 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  В Сирия е пълен гювеч! Сирийска армия, Русия, Турция, кюрди, "Хизбула", Сирийски демократични сили, май и ливанци.... Даеш ще ги унищожат, Русия, Турция ще се поизтеглят, но на място ще останат хиляди млади мъже, въоръжени до зъби, почти професионални военни, никога никаква работа не пипнали! Половината от тях май не са местни?
  Те какво ще правят?

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 876 Весело

  Още много война ще има да показват СНН, Ал Джазира, останалите ТВ-та
  Голямата каша забъркана от САЩ в БИ (2001, 2003, 2011) ще иска бая време за "изсърбване"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#28] от "protivbspdpsatak":

  Противенбспятак, Мсул е в Ирак, но Ракка е в Сирия, ако не знаеш /както изглежда/. Да си чул някой от официална Сирия, като представена в ООН администрация, да е канила турци, кюрди, американци, френци или папуасци да разгромят брадатите сърцееди? Очевидно е, че пищите /ти и мнозина други/ за териториална цялостност, за защитеност от агресия, за защита от външна агресия и анексия на държавна територия /ревете заради Укроиния и Грузоноя/, но тук даже не надушвате подлогите. Кой ще реши този казус ли? Ами сирийците, с помощта на руснаците...

 62. 62 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ето вижте кой как освобождава! От една страна Сирийската армия Алепо, а от друга Турската-Ел Баб:
  http://www.ensonhaber.com/catismalar-sonrasi-el-bab-halep-farki-2017-02-24.html

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 63. 63 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#61] от "ИванКар":

  Добре,че ми каза че Мосул е в Ирак!Вие мурзилките си мисюите за най умни и знаещи,а сте пълна нула!Споменах Мосул ,защото вие местния мурзилаж казвахте,че Ирак щял да иска помощ от Русия понеже САЩ не могат да се справят с терористите там!А какво се оказа????Русия се моли на САЩ да помогне да се унищожат терористите в Сирия!Половин Мосул остана да бъде превзет от ИД,и целия Ирак ще бъде освободен от ИД!Докато в Сирия вашата матюшка Русия зацикли,и изнемогва заедно с нейните пудели!САЩ воюват в Ирак,Афганистан,Сирия,Йемен и други с терористите създадени от бившия СССР и Русия!Понял??????

 64. 64 Профил на Korkma!
  Korkma!
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#62] от "Galata":

  Истината е:

  1. Турция съсредоточи минимални усилия и ресурси в операцията си до сега. Очаква се още бойци и техника да се включат скоро- те и без това десетки хиляди военни са си на границата от няколко месеца насам. В бежанските центрове се обучават и бойци готови да се бият за родните си места.
  2. Турция се забави доста, тъй като усилието беше населените места, които се разчистват да бъдат запазени, а цивилните живеещи там да са в безопасност. Цивилните жертви са най- вече от атентати на ИДИЛ, но все пак са с много нисък брой.
  3. Турция е в Сирия от 5 месеца и нещо и за момента в освободените от ИД територии са се завърнали над 50 000 бежанци.
  4. Нормалния живот в освободените от ИДИЛ територии до голяма степен се е възвърнал. В някои градове си имат даже местна полиция и работещи училища.
  5. Минималното, което Турция ще направи в цялата ситуация е да защити Тюркмените живеещи в Северна Сирия, които са между 1,5 и 3 милиона. В момента Турция изгражда и стена и защитни съоръжения по границата си със Сирия, така че страната се подготвя за всякакви опасности идващи от там. Очаква се скоро и Сирийското ПКК да го зачатка Аскера, след успешните операции вътре в Турция. Едно е сигурно, че Турция и населението й са изпълнени с желание за борба срещу Терористите заплашващи страната им.

 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Турците явно имат голям мерак да се бият с ИД та за по преко може и през кюрдските земи да пробват. Щото май друг път не остана, между САА и кюрдите са 12 км, къде ще хлопнат скоро.

 66. 66 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 547 Весело  Някакъв турцизъм ли е 4е сре6там няколко пъти ве4е.
  —цитат от коментар 51 на hasanço


  не се кахъри бе комшия! Нали знаеш , че тук на форума е пълно със специалисти филолози, лингвисти, историци, гении по социология, политология, авиация, икономика, стратеги и изтъкнати военни специалисти....не ги притеснявай с въпросите си. Тяхната работа е да се изкажат /изходят по въпроса даже и да не вдяват за какво става дума....

 67. 67 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 547 Весело

  Същите източници твърдят, че Анкара е започнала да обучава отрядите на Свободната сирийска армия с оглед сформирането на контингент от 20 000 войници.
  -------------------------------------------

  Туркието го прави вече 5,5 години, подпомага логистично ислямистите, целта е откъсване на територии от Сирия!
  —цитат от коментар 56 на Кърт Вонегът


  Все мислите кмундерите с пещерните ви категории на откъсване от някого и нещо. Като гледам най ви е мерак и само това правите в последно време за да може кремълското джудже да се впие още по яко и пожизненно в трона си. (Грузия, Крим, Източна Украйна....)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK