Доц. Александър Корнезов: Европейският съюз е солидарност и мир, не само счетоводство

Доц. Александър Корнезов, български съдия в Общия съд на ЕС, лауреат на деветия конкурс "Юрист на 2016" на "Правен свят"

© Юлия Лазарова

Доц. Александър Корнезов, български съдия в Общия съд на ЕС, лауреат на деветия конкурс "Юрист на 2016" на "Правен свят"При получаването на наградата "Юрист на 2016 в сряда българкият съдия в Общия съд на ЕС доц. Александър Корнезов произнесе забележителна тематична реч за значението на ЕС и своята тревога за бъдещето на съюза.
Препечатваме речта от сайта "Правен свят".
Заглавието е на "Дневник".


Благодаря много за наградата, която приемам с огромна отговорност.
Ако ми позволите, бих си позволил няколко думи като гражданин, не като юрист тази вечер. Тъй като живеем във време разделно.
Живеем във време разделно! Заглавието е на "Дневник".


Европейският съюз, на който аз съм отдал част от професионалната си и и академична кариера, е изправен може би пред най-тежкото си изпитание. Тази година, 2017-а, ще бъде решаваща за самото оцеляване на Европейския съюз.
Както всички знаем, през последните години ЕС влиза от една криза в друга – тъкмо излезе от нея и започне друга. Първо беше дълговата криза. След това започна мигрантската криза, която продължава и до днес. След това дойде Брекзит.


Последните месеци натискът срещу ЕС, срещу европейското единство – както от Изток, така и от Запад, нараства. Тази година ни очакват три съдбоносни избора втри от държавитечленки – учредителки на ЕС.
И, повярвайте ми, гаранция за изхода от тези избори и за бъдещето на европейската идея като цяло няма.


Когато се замисля за Брекзит – по-конкретно казвам Брекзит, тъй като аз съм дълбоко убеден, че дълговата криза, като всяка една икономическа криза, е въпрос на време... Икономическите кризи идват и си отиват – въпрос на цикли е понякога.


Мигрантската криза, дай Боже, скоро и тя да бъде разрешена – въпрос, разбира се, е кога ще приключат военните действия в Близкия Изток.


Брекзит ще остане.
Аз, след резултатите от Брекзит, почувствах негативния вот за излизане на Обединеното кралство като лично разочарование. Тъй като част от академичната ми кариера е свързана с Обединеното кралство. Следих предреферендумната кампания много отблизо. Това, което ми направи много силно впечатление, и това, което искам да споделя с вас сега, е, че цялата кампания се свеждаше до това – колко средства получава Обединеното кралство от ЕС и колко Обединеното кралство плаща на ЕС.


Ако си спомняте, един голям червен автобус обикаляше цялото Обединено кралство с едни огромни надписи, как 300 милиона ли, 500 милиона ли паунда на месец ние ще си върнем, ако излезем от ЕС... И целият дебат се свеждаше до това – вярно ли е, не е ли вярно; 300 ли са, 500 ли, 100 милиона ли са,и т.н...


До това ли се свежда Европейският съюз? Бих искал над това ние всички да се замислим тази вечер. И в тази година, която е решаваща...
До това ли се свежда европейската идея?
Счетоводство ли е това? Сметкаджийство ли е?


Нека се запитаме ние като българи. Макар че много често тук, в България, дебатът също се свежда до това – колко фондове ние получаваме от ЕС, спрени ли са, не са ли спрени. Отново сметкаджийство!


Вярно, важно е, особено за една икономика като българската, която разчита горе-долу само на това – да си го кажем в прав текст.


Но до това ли се свежда европейската идея?!
Не е ли време в такива времена разделни да започнем ние да говорим за европейските ценности, които ни обединяват? И това не е нищо друго освен нашата дълбока убеденост в защитата на човешките права, в равенството между европейските народи, в солидарността!


Защото именно солидарността между европейските народи е това, което отличава ЕС от всяка друга международна организация.
Солидарността!


Нека да се замислим за секунда: ако България един ден – дай Боже да стигнем тези дни – се превърне в нетен платец в европейския бюджет, забогатеем... И започнем ние като данъкоплатци да заплащаме за по-бедните европейски народи, за да могат те да се развият – това е солидарност... Дали нашата подкрепа за ЕС би била същата като днес?


Запитайте се. Ето това са европейските ценности.
И в тези трудни времена ще се върна в крайна сметка на първопричината: защо го има този Европейски съюз? Каква е европейската идея?


Това не е нищо друго освен идеята за мир между европейските народи.
И моето поколение, включително поколението на родителите ми, които не помнят войната, за нас мирът е нещо като даденост. Ние сме свикнали да живеем в мир.


Мирът не е даденост! Да се огледаме наоколо... Мирът не е даденост!


Спомням си, бях студент в Софийския университет, през 1999 г., когато по погрешка няколко бомби от бомбардировките в съседна Югославия паднаха включително над София. Всички помним това!
Ние като българи най-добре знаем това: тук, на Балканите мирът не е даденост. Никъде по света мирът не е даденост! Мирът е постижение!


И можем да обвиняваме днес ЕС във всички смъртни грехове, които си пожелаем. Но едно нещо не може да отречем – неговото постижение за мир.
Защото през последните 70 години европейските народи – поне държавите-членки на ЕС, живеят в мир.


И само поради тази единствена причина европейската идея заслужава нашата пълна подкрепа.
Благодаря ви!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Отлична реч. Браво.
  И е без всякакво значение кой е баща му.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Защото именно солидарността между европейските народи е това, което отличава ЕС от всяка друга международна организация.
  _______________
  Става въпрос за регулации,търговска обсада и бюджетна обсада на Южна и Източна Европа от няколко Северно Европейски държави!
  Е къде е тази солидарност,европейските ценности, убеденост в защитата на човешките права в равенството между европейските народи???
  Разбирам да е някой говорител от сутрешен блок или ток шоу ама това е цанено съдия в Съда на Европейския съюз ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Идеите са едно, г-н Корнезов, а действителността често е различна. Ние вече 11години сме в ЕС, а още не сме в Шенген, стига с това, ако дойде време. Много идеалистично е замислен ЕС, трябва да се променят позициите вече.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Като му гледам картинката - снимката на Доц. Александър Корнезов и ич не ми пука, кой му плащал, с какви пари, от моя джоб на тоя .... образованието - нали лустрацията ще я правят след 150-200 години!
  Важното е - човекът - Доц. Александър Корнезов - да участва достойно на парада, който се пада на пролет!

  [email protected]
 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  [quote#1:"Rhapsody of Fire"]И е без всякакво значение кой е баща му.[/quote]

  Има огромно значение, кой и какъв е баща му!
  Особено, когато говорим за система, където всички са уплетени като свински черва!

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Весело

  Вече навсякъде се говорят едни и същи клишета. Едно време "мирът" беше даденост на Червената армия и Съветския съюз, а сега е благодарение на солидарността и Европейския съюз.
  Говорещите като този, се правят на слепи за възникналите проблеми и кой ги докара, но иначе твърдо защитават статуквото!

 7. 7 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Баща му говореше абсолютно същите хвалебствени слова. Само че за Съветския съюз.

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  "Но до това ли се свежда европейската идея?!"

  Много малко хора се замислят, какво всъщност е европейската идея и това е трагично положение. Струва ми се, че при приемането ни в ЕС, точно това ни въодушевяваше - "защитата на човешките права, равенството между европейските народи, солидарността".
  Толкова ли лесно сме готови да се откажем от всичко това?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  В България много хора гледат на ЕС , като на касичка.

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Откровени силни думи! Сметкаджийството срещу солидарността - първото, за съжаление, надделява

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Солидарност, но права, които дълго нямахме. Да търгуваме, да пътуваме, да има свобода и демократични принципи в дъжавата. А това, че изоставаме и не умеем да защитаваме интереса на България, си е наша заслуга, а не на ЕС.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Браво г-н Корнезов!
  Силни и умни думи от достоен европеец.
  Дано стават все повече гласове, като вашия в България.

  Смятам, че най-вярната позиция днес е тази на Нова Република.


  [quote#1000:"Schopenberg"]Гласуването за БСП е престъпление![/quote]

  Navigare Necesse Est
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  След войните в Югославия 90-те, Афганистан, Ирак, Арабска пролет, Грузия, Украйна, хилядите удавени в Средиземно море, хич не му вярвам на оратора че "Европейският съюз е солидарност и мир, не само счетоводство" Даже ако направят ЕС Нобелов лауреат за мир....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Чудесна реч! Браво, г-н Корнезов! Кризите са временни, а европейските ценности и солидарност, са дълготрайни! Гордея се, че български гражданин е изказал такива мисли!

 15. 15 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До доц. Корнезов от проф. Карагьозов: "Европейският съюз е солидарност и мир...", г-н доцент, споменавате бомбите над София от 1999 г., но срамежливо забравяте, че тези бомбардировки /над Югославия/ бяха инспирирани и подкрепени от НАТО и ЕС. Без каквото и да е решение на ООН, сиреч бандитски и незаконно. Не прекалявайте с "алтернативните факти", моля!

 16. 16 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#13] от "boby1945":

  За престъпленията на тоя "съюз" е нужен нов съд, ама не в Хага...

 17. 17 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И още въпрос: Кога, според вас, г-н доцент, ЕС ще изплати обезщетения н Югославия /вкл на днешна Сърбия/, за загиналите 1000 военни и 2500 цивилни граждани? Над тази страна са хвърлени над 19 хил. бомби и ракети, включително и с обеднен уран, а пораженията на икономиката и са съществени. Това ли е "солидарността" на ЕС? Не четете лекции неподготвен или не се прикривайте зад необсъждани факти, не е коректно дори от позициите на вашата ... юридическа подготовка!

 18. 18 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И понеже познавам др. Корнезов и движенията му из българската политическа реалност, не мога да не добавя - не солидарност, доценте, а груба политическа конюнктура движи съвременния ЕС. Цялата каша в Близкия Изток, Северна и Централна Африка, разтурването /със стимулиращи лъжи/ на СССР, сегашните кръвопролития в някоя си Украйна и още много други "мирни" инициативи са осъществени и се реализират с активното участие на ЕС. И последно - ако беше итка за мирисане, нямаше да бъде напуснат от най-старата демокрация в тоя регион, а изборите, особено във Франция или възможните плебисцити в някои страни на ЕС, могат да ускорят залеза му. Пък Тръмп не го интересува НАТО, което не си плаща масрафите!!!

 19. 19 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Ех, браво на сашко, далеч стигна. Когато баща ти е от големите червени другари, а кръстникът ти е пряк шеф в съда в Люксембург далеч се стига. Разбира се синът има и качества, защото само с връзки не става, но само с качества никога не би стигнал толкова далеч.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK