На старта на предизборната кампания: Голямата интрига е в малките дистанции

Бойко Борисов при представянето на кандидатите на ГЕРБ за предсрочните избори

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов при представянето на кандидатите на ГЕРБ за предсрочните избориСилна поляризация на обществените нагласи, висока готовност за гласуване и поредица от малки дистанции, които задават голяма интрига за изхода от парламентарния вот, регистрира националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания:


- Месец след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%. Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки. Проведено по-рано проучване за предаването "Референдум" на БНТ също отчете поляризирано отношение към начина, по който служебния кабинет извършва кадровите промени във властта (53% одобрение срещу 42% неодобрение) и ревизията на дейността на кабинета "Борисов 2" (56% одобрение срещу 40% неодобрение). За разлика от правителството служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.


- Седмица преди Конституционният съд да отмени санкциите за негласувалите, готовността за участие в предсрочните парламентарни избори е сравнително висока – 66% от реално пребиваващите в страната избиратели. Ако въпреки решението на КС тенденцията се запази, може да се очаква на 26 март до урните да отидат около 3.7 млн. гласоподаватели (активност, която би била по-ниска от тази в първия тур на президентските избори от 2016 г., когато 3.9 млн. души гласуваха).
- Няколко малки дистанции в електоралните позиции на партиите задават поредица от неизвестни за изхода от предсрочните парламентарни избори. Първата – разликата между двете водещи формации ГЕРБ и БСП, които влизат в кампанията със силно сближен резултат. ГЕРБ запазва лидерство от 31.5%, следван от БСП с 29.6% от решилите да гласуват. За последния месец ГЕРБ търпи лек спад, като губи по-съществено симпатиите на средните поколения. Обратно, БСП бележи лек ръст, укрепвайки позициите си в най-малките населени места. Независимо от електоралната динамика доверието към лидерите на двете партии остава на равнището отпреди месец – 31.9% за Бойко Борисов и 25.3% за Корнелия Нинова.


- "Обединени патриоти" влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват. Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати, обаче се отразяват негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.


- Подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Към момента ДПС привлича 6.8% от решилите да гласуват, а партия "Воля" стартира кампанията с 5.7% подкрепа от решилите да гласуват.


- С голямо значение за крайния резултат ще бъдат и тенденциите сред по-малките десни и леви формации. Нарастващата поляризация между ГЕРБ и БСП може да фокусира вниманието върху двете основни партии, което би затруднило останалите по пътя им към парламента. Същевременно обаче прекомерната агресивност, взаимните обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП могат да стимулират повече хора да се обърнат към по-малките партии. Въпросът с броя на формациите, които ще намерят място в парламента, ще се реши в хода на кампанията, когато 25 на сто от избирателите заявяват, че ще вземат окончателното си решение.


- В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-ата бариера е Реформаторският блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство. Настоящото проучване стартира преди обявяването на коалицията между РБ и "Глас народен" (които в минали избори са успявали самостоятелно да спечелят около 1% от вота), поради което не отчита ефекта от партньорството помежду им. Коалицията "Движение "Да, България" стартира кампанията с 2.6%, а "Нова република" с 1.5% от решилите да гласуват. Авансът на "Да, България" се дължи основно на по-добри позиции сред най-младите поколения, а предизвикателството пред тях е да постигнат по-висока мобилизация на симпатизантите си. "Нова република" има твърд и мобилизиран, но силно ограничен електорат.


- Единствената по-различима алтернатива вляво – коалицията "АБВ – Движение 21", влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват. Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като левоцентристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си. С подчертана антистатукво нагласа, тези избиратели припознават като възможности за гласуване коалиция "АБВ – Движение 21" или възможността да отбележат опцията "Не подкрепям никого".


- Предизборната кампания е периодът, който ще покаже в каква посока ще се развият малките дистанции и какви възможности за сформиране на управленско мнозинство ще са налице след изборите. Нагласите на избирателите потвърждават тенденцията към коалиционно управление, като двупартийна формула изглежда все по-малко вероятна. Сериозните идеологически, политически и геостратегически различия между водещите партии ги прави силно несъвместими, а базирана на подобна основа коалиция би била крайно неустойчива. В този смисъл парламент, съставен единствено от първите пет формации, ще е сериозно изпитание за тези, които получат мандат за съставяне на правителство.


  Настоящото изследване е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


  "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.


   Всичко, което трябва да знаете за:
   Коментари (34)
   1. Подредба: Сортирай
   1. 1 Профил на oporna_to4ka
    oporna_to4ka
    Рейтинг: 488 Неутрално

    35-37% от съгражданите ни ще гласуват за крадците в БГ-то - колко от тях са заблудени и не знаят че гласуват за крадци? Мисля че всички тези наши съграждани искат да върнат крадливия модел

    Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
   2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3324 Неутрално

    Нормално е дистанциите да са малки след като интересите са общи !
    Въпросите са много.
    Патриотите с какво са показали, че са такива ?
    Реформатори ? От къде на къде ?
    БСП обновена и с нови идеи ? По какво си личи ?
    Нещо ново от ГЕРБ или Боко ?

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
   3. 3 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3306 Неутрално

    На тези избори ще има много изненадани.Президентски и парламентарни избори са много различни ,който разчита на инерцията от президентските ,ще падне от високо.

   4. 4 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    Циганите събират оферти, а те не са за подценяване.

   5. 5 Профил на cases
    cases
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Искам всички десни да влязат да ги гледам как ще си дерат очите. Разбира се, ясно ми е, че това няма как да стане.

   6. 6 Профил на OOPS
    OOPS
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Чудя се тоя път дали да не гласувам за Марешки....

   7. 7 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8302 Любопитно

    Голямата интрига няма как да е между малки политически недоразумения - всъщност няма никакво значение - кой от тях, за колко лева субсидийка ще се пребори!

    karabastun1@abv.bg
   8. 8 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    Интересно как си има един кръг хора, които винаги са готови да гласуват за някакво новопоявило се политическо чучело, а после се разочароват и тръгват със същия ентусиазъм към следващото такова. Как не им омръзна на тези хора да се оставят да ги лъжат непрекъснато? То не бе Жорж Ганчев, то не бе Яне Янев, то не бе Бареков... Сега дойде звездният миг на Марешки. До следващите избори, когато ще се появи нов любимец.

   9. 9 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3773 Любопитно

    Защо социологическите прогнози за десните формации винаги се оказват по-ниски от реалия вот на изборите? Защо никога не сбъркаха социолозите да дадат по-висок процент, както за други партии, защо винаги грешката им е надолу?

   10. 10 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 2135 Неутрално

    Интригата е коя комунистическа фракция ще вземе повече гласове.

   11. 11 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1319 Неутрално

    Силно се надявам БСП да изистанат доста

   12. 12 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 6471 Неутрално

    Патриотите ще бъдат ключовата формация при образуване на следващата управляваща коалиция

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
   13. 13 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4992 Неутрално

    Ще ни "заливат" с данни до края на кампанията, но по-важно е какво си е решил всеки с главата си.

   14. 14 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1991 Неутрално

    Вярно е, че има натрупани, при това справедливо недоверие към повечето ( да не кажа всичките) партии.
    Но наистина и не за да обиждам, но ще отбележа, че трябва да си доста непретенциозен (да не кажа точната дума глупав), за да се оставиш да те излъжат за Н-ти път, понеже си повече или по-малко ляв, социален и не знам какво друго.
    То, за съжаление и в дясно е горе-долу така, но все пак има поне две, наитина нови или изглеждащи много различни алтернативи и ако се мобилизираме, може наистина да изненадаме не само разните отговорни партийни фактори на т.н. основни партии, но и социолозите, които предсказват ситуацията днес.

   15. 15 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 1005 Неутрално

    Да живееят малките дистанции на които най-прилича полуистината.

   16. 16 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1108 Неутрално

    До коментар [#3] от "hodounski":
    А някой паднали ще изпаднат съвсем, а Трайчо президент- нали така беше

   17. 17 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1447 Неутрално

    Какви патриоти коментирате? Само Симеонов нещо направи през годините в СКАТ. Каракачанката миналата есен по руска телевизия плещеше как ние българите сме малките братчета на Раша, Как сме техни верни последователи, как ги обичаме, как не можем без Раша. Сидеров вее повече руското отколкото българско знаме. Кълне се във вярност на Русия.... патриоти!

    Русия- проказата на планетата Земя.
   18. 18 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8541 Неутрално

    Значи само русофилски партии в българския парламент. Заслужаваме си го. Ние сами ще ги изберем и няма на кого да се сърдим.

   19. 19 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 2746 Неутрално

    БСП си заминава въпреки кресливите червени тролове и руските хакери...

   20. 20 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2973 Неутрално

    До коментар [#9] от "Fiji":
    [quote#9:"Fiji"]Защо социологическите прогнози за десните формации винаги се оказват по-ниски от реалия вот на изборите?[/quote]

    Твърде вероятно е социолозите да манипулират проучванията. Но има и друго нещо - страх. Хората просто се страхуват да кажат, че ще гласуват за десни формации. Страх ги е от мафията на БКП производните - БСП/ГЕРБ/ДПС.

   21. 21 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2973 Разстроено

    До коментар [#18] от "Роси":
    [quote#18:"Роси"]Значи само русофилски партии в българския парламент.[/quote]

    И казвате, че руското посолство вече е подготвило състава на новото правителство? Както едно време Михаил Суслов идваше на всеки конгрес на БКП с една тънка папчица, в която беше списъкът на предстоящето да бъде "избрано" Политбюро.

   22. 22 Профил на antonio_vivaldi
    antonio_vivaldi
    Рейтинг: 3562 Неутрално

    От прочетеното от тук се вижда, че за проучването са платили Герб и Марешки. РБ също е дало нещичко, но не достатъчно.

   23. 23 Профил на antonio_vivaldi
    antonio_vivaldi
    Рейтинг: 3562 Неутрално

    Какви са индиректните внушения от това проучване - Герб макар и трудно ще спечели, по добре гласувайте за Марешки, отколкото за ПФ и за РБ, отколкото за НР и ДаБългария.

   24. 24 Профил на antonio_vivaldi
    antonio_vivaldi
    Рейтинг: 3562 Неутрално

    Социологическите агенции - до една са свързани с бившата червена номенклатура и от години промиват мозъците на избирателите.

   25. 25 Профил на antonio_vivaldi
    antonio_vivaldi
    Рейтинг: 3562 Неутрално

    Да припомня, че за предишните избори прогнозите за изборната активност беше 69-71 процента, а тя се оказа едва 51.

   26. 26 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3417 Неутрално

    До коментар [#3] от "hodounski":

    Няма да има изненади...! Дори и да има, ще са неприятни!
    Хората, които гласуват са същите, не са се променили...!

    Бивш tww09306483.
   27. 27 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 975 Неутрално

    До коментар [#9] от "Fiji":

    Това не е съвсем вярно, освен ако не следите прогнозите на червен Кольо.

   28. 28 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 975 Неутрално

    До коментар [#6] от "OOPS":

    Разбира се - Марешки президент.

   29. 29 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    "За последния месец ГЕРБ търпи лек спад, като губи по-съществено симпатиите на средните поколения."

    След изборите май ще се заформи възел, аналогичен с този при кабинета на Тройната коалиция...

    I Want To Believe
   30. 30 Профил на kalmuk
    kalmuk
    Рейтинг: 254 Неутрално

    [quote#8:"Fiji"]То не бе Жорж Ганчев, то не бе Яне Янев, то не бе Бареков[/quote]
    А Ръдан де си го изпуснал? То не бяха ДСБ, па "Реформаторски блокове", па "Новая республика" - все формации, зад които да се скрие пословичната некадърност на Ръданча...

   31. 32 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 2335 Неутрално

    До коментар [#9] от "Fiji":

    За Трайчо каква беше ситуацията, че съм забравил?

   32. 33 Профил на Имоция
    Имоция
    Рейтинг: 1683 Весело

    ""Нова република" има твърд и мобилизиран, но силно ограничен електорат."
    _____________
    Скоро ще ги броим на пръстите на едната ръка. И всичко това, благодарение на фанатизма на костомолците и "вроденото" им чувство за превъзходство, което винаги е изяждало главата на недоразвити емоционално и ментално лидерчета, които си мислят, че сами, обградени от няколко души, могат да управляват цялата държава и да я извадят от калта, в която точно те и съдружниците им от БКП (КГБ-ГРУ-ДС) периодично я накисват.

    Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
   33. 34 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    [quote#32:"Добрин Велков"]За Трайчо каква беше ситуацията, че съм забравил?[/quote]
    Определено прогнозните проценти бяха по-ниски от получилия се на изборите, което се отрази в крайна сметка, колкото и да не ти се вярва. Но аз тогава спорях с много мои близки, които казваха, че ще гласуват с отвращение за Цецка, защото Трайчо няма шанс, и така много гласове отидоха в грешна посока.

   За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
   С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK