Може ли Тръмп да бъде отстранен от поста си?

Тръмп

© Reuters

ТръмпЧетиридесет дни след като Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност, Америка се разтърсва от несъгласие със собствения си избор на президент.


Според някои от най-надеждните проучвания Тръмп изпреварва всички свои предшественици по рекордно ниско одобрение (до 38%) и съответно високо неодобрение (55%). Популярността му потъва като камък, както се изказа анализатор от социологическа агенция. Протестните демонстрации със стотици хиляди участници не спират. Асоциации на психиатри в писма с десетки подписи предупреждават, че става дума за неуравновесен и фантазиращ човек, неподходящ за длъжността си. Някои от най-големите новинарски мрежи са в открита война с него – от Си Ен Ен до "Политико" и "Вашингтон пост". Конфликтът ескалира до безпрецедентната забрана за достъпа до Белия дом на Би Би Си, Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс" и други. Гигантско множество от академичния и артистичен елит на САЩ се е мобилизирало срещу Тръмп и екипа му. Десетки независими авторитети продължават да аргументират тезата, че Тръмп е вреден като президент, и призовават САЩ да си признаят най-сетне тази проста истина.


В самия екип на президента
има вътрешни конфликти
Докато Тръмп говори срещу НАТО и ЕС в САЩ, вицепрезидентът, секретарят по отбрана и видни републикански сенатори уверяват европейските лидери в Мюнхен, че САЩ никога няма да прекъснат ангажиментите си към Европа, камо ли да изоставят НАТО. Така в Мюнхен пролича непонятното раздвоение на външната политика на САЩ. Федерални служители напускат основни институции и се обосновават с критики към Тръмп. Конфликтът с разузнаванията продължава, възникна и конфликт с Департамента по отечествена сигурност.


Формите на съпротива се разнообразяват всеки ден. Преди броени дни градският съвет в Ричмънд, Калифорния, единодушно гласува препоръка към Конгреса за процедура по отстраняване на Тръмп. При град със 100 хиляди жители този акт е повече символичен. Но той може да повлече десетки подобни, от градски съвети до засилване на движения за отделяне от САЩ, както става с Калифорния (най-големия и богат щат, 5-а по мащаб икономика в света).


Накратко: произволи и хаос в Белия дом и исторически безпрецедентна съпротива по всички въобразими линии.


В тази ситуация се питаме не за пръв път:


каква е вероятността Тръмп да бъде отстранен
и как може да стане това?


Простият отговор гласи: първо, обществени движения не могат да свалят американски президент, освен ако не прераснат в открита гражданска война, а случат не е такъв; второ, конституционно валидните инструменти са т.нар. импийчмънт - процедура, развита в британската традиция и 25-ата поправка на Конституцията от 1967 година.


Отстраняване на президент от Конгреса започва с повдигане на обвинение за незаконни действия в Камарата не представителите ("импийчмънт" е самото повдигане на обвинението, началото на процедурата). Ако обвинението събере гласовете на 2/3 от представителите, то се представя за ново разглеждане в Сената. Процедурата се повтаря и ако 2/3 от сенаторите потвърдят обвинението, то получава статут на наказателно действие, а именно отстраняване на президента.


Процедурата е прилагана два пъти в цялата история на САЩ: през 1868 година срещу Андрю Джаксън със съмнителни основания, отхвърлени по-късно от Върховния съд;, и срещу Бил Клинтън в казуса "Люински" за препятстване на правосъдие. С други думи, исторически такава операция е изключение, екзотика, с много ниски шансове за успех. В частност тя не може да се прилага за политическа ориентация, за публично скандално поведение, тоест за всичко видимо при Тръмп.


25-тата поправка на Конституцията на САЩ е замислена по-скоро като техническо допълнение, което отстранява неопределеност в оригиналния текст. Грубо казано, тя се предвижда за случаи, в които президентът не е в състояние да съобщи неспособност за упражняване на властта си и не е ясно как и към кого тя се прехвърля (той може да е вече отстранен, болен, дори да се е оттеглил от поста). Тук хипотезата би била Тръмп да бъде признат за невменяем или нещо от този порядък. Самата поправка е доста обща. За нея се говори напоследък много, но засега не изглежда тя да се доближава да казуса "Тръмп".


Какви биха били основанията
за отстраняване по пътя на импийчмънта?


Каквито и скандални жестове да се изсипят от Тръмп, те не го застрашават с обвинение за отстраняване. Възможност за атака срещу Тръмп като президент може да се търси само по оста законно - незаконно; останалото остава без значение. Може неодобрението към него да доближи 100% и той пак да си бъде президент. И това е принципен въпрос. Обществените (недържавни) структури са там и имат виталност, за да бъдат предусловия на конституционния ред, но не да го подменят. Ако те почнат да го изместват, свободната публична сфера ще деградира до хаос и ще влезе в противоречие със себе си като условие на институционалния ред. Затова нейната роля остава широко контролна, но не процедурно решаваща. В случая с Тръмп широката опозиция срещу него може да се засилва, но тя ще остане в границите на натиск върху институциите да свършват действителната работа по отстраняване; а и да решат дали ще се стигне дотам.


Какви незаконни действия могат да поставят Тръмп в положението на обвинен в Конгреса. Засега те са три групи, представени тук по реда на значението им.


Първо, контактите на Тръмп с Русия, за които се води разследване от няколко федерални служби. Фатално за Тръмп би било да се докаже, че е имал, пряко или по-скоро косвено, контакти, подобни на онези, които доведоха до оставката на съветника по национална сигурност Майкъл Флин. В разговори с посланика на Русия в САЩ Флин е обсъждал смекчаване на санкциите, но е скрил това (по официалната версия) от вицепрезидента Майкъл Пенс. Но в руската следа има по-дълбоки и тъмни неща. Може да се окаже, че Тръмп е бил наясно в някаква степен с хакерските атаки срещу кампанията на Демократическата партия. А може да се разкрие и връзка на Тръмп с руски капитали, играли роля за спасяването му от пореден фалит.


Руската посока е най-сериозен риск
за отстраняване на президента


Второ, Тръмп е първият президент, който отказва да разкрие данъчната си история. Това не е задължително условие, но е установена практика. От друга страна, Тръмп е първият президент милиардер с гигантски обхват на бизнес операции. Затова и сравнение с предшествениците му не е съвсем коректно. Ако обаче на някакво основание Конгресът с решаваща подкрепа на републиканците изиска разкриване на данъчната тайна, а това от своя страна доведе до осветяване на неясни или незаконни действия, процедурата по обвинение ще бъде задействана.


Трето, възможно е Тръмп да прекрачи границата на незаконното сега, докато е на власт. В известен смисъл това става, той се движи на ръба на закона например в семейно-клановото назначаване на държавни постове. Тръмп обаче назначава хора от семейството си на постове, на които има право на личен избор, без да минава през потвърждението на Сената. Така става преди всичко с двойката Иванка Тръмп и Джарет Кушнер. Привличането на Кушнер в официална роля е нередно предвид закона, забраняващ роднински назначения от 1967 година (приет специално за да прекъсне практика, аналогична на назначаването на Робърт Кенеди за Главен прокурор от брат му Джон); но все пак не е незаконно.


Тези условия за обвинение (импийчмънт) зависят технически в много голяма степен от разузнаванията и следствието (ФБР). Като бюрократични институции те ще си свършат работата, може би добре, може би недотам. За да се мотивират силно обаче и да търсят по-прилежно, помощ може да дойде единствено от Републиканската партия и нейните представители в Конгреса. Това означава, че Тръмп трябва да бъде преценен като риск за републиканците. На първо време риск при частичните избори през 2018 година, когато те могат да загубят мнозинствата си и в двете камари. Но и риск в по-дългосрочната перспектива за развитие на партията. Засега гласовете срещу Тръмп, например на сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Грахам, остават изолирани. Сумарно при гласуванията в Конгреса досега партията го е подкрепила 98%. Тръмп има нисък рейтинг като цяло, но остава с висока поддръжка сред собствените си избиратели и традиционните републикански среди. Затова една прибързана акция срещу него може да има обратен ефект, да доведе до класическото му превръщане в герой и мъченик.


За онези, които се надяват Тръмп да не довърши мандата си, остава надеждата за комбинация между трите фактора: сриване на общата популярност, дистанциране и инициатива на републиканците, разкрития за незаконна дейност.


Дотогава Тръмп ще вилнее и безумства, както си иска.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (296)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Може я. САЩ да не е Русия или Сирия

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на rahovec
  rahovec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Безумствата идват и от вашата медия, както и други нейни подобни

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Разбира се,че може и то съвсем законно.

 4. 4 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":


  [quote#1:"oporna_to4ka"]Може я. САЩ да не е Русия или Сирия[/quote]
  Може, разбира се! Като Кенеди, например!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  В нормалните държави може.

 6. 6 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Водещи анализатори като Мickael O'Hanlon и David Gordon казват, че външната политика на Тръмп се оказва изненадващо добра.
  Скоро ще се окаже, че и в другите сфери има напредък.
  Е, либералните медии твърдят друго, но е разбираемо - източните им са предимно фалшиви, пардон, непроверени и алтернативни.
  Затова Тръмпи не само няда да си ходи, ами ще спечели и на следващите избори

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Иска ви се.
  Ама друг път.
  Поздрави и на дедо Дьорд.
  Шорош бе...

 8. 8 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Весело

  Всички говорят за речта на Тръмп пред Конгреса, един от големите му критици Ван Джоунс от CNN сипе суперлативи и обяснява, че с обръщението си към вдовицата на "тюлена" Оуен Тръмп фактически е станал Президент и че ако продължи с подобни изяви, ще изкара два мандата, а Дневник питат дали може да бъде отстранен от поста си...

  Велики!

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Може, ама няма да бъде отстранен. Най-сериозното лоби - оръжейното е зад него.

 10. 10 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#5:"4ort"]В нормалните държави може.[/quote]
  Америка отдавна не е нормална държава - от две пенсии избраха по-изкукуригалата.

 11. 11 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Според някой от най-надеждните проучвания..."

  Тази фраза ми е от любимите в журналистическите материали - веднага ми подсказва предубедения материал, където фактите ще работят за тезата, а не тезата ще се развива според фактите.

  Стои си сега един бял човечец от т.н. реднеци в мазето на къщата. Той е гласувал с цялата си ярост за Тръмп и сега едни от ония гледащи го от високо "интелектуалци" му обясняват, че той е тъп и не е избрал когото трябва. Че сега те ще поправят неговата тъпотия като премахнат тази грешка.
  Стои си този човечец в мазето, мисли си ги тези работи и чисти любимата измежду петте си полуавтоматични карабини с мек спусък и оптика.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 12. 12 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Не е ново, това което се казва в този материал. Основното в цялата история: биха го свалили републиканците, когато преценят, че им вреди. Засега ги позори само, но не е преценен за фатална заплаха. Нататък - ще видим...

 13. 13 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Стига ревахте, бе. Щяло да има импийчмът и разнобой във екипа. Как ли пък не.
  Жалка история сте вече. Свиквайте за следващите 8 години, че после идва Иванка.
  Защо няма отрицателни коментари по медиите за първото послание на Тръмп За Състоянието на съюза снощи пред Конгреса? Ами защото левичарчетата няма за какво да се хванат.

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "KÖK BÖRÜ":

  Кок, Ердо обя'сни ли ви вече "що е демокрация и има ли почва в Турция"? Обеднявате стремглаво.... ташакларъ братче

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Може да го импийчнат. Това е САЩ, а не расия.
  Хубавото е, че сега за да спаси собствения си задник, Тръмп постепенно изритва руските агенти от обкръжението си. Прави им лустрация

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Америка за България оправдава гранта... само дето бай Тръмп никога не е чувал за Дневник, а и тези у нас които се интересуват от темата, едва ли биха се повлияли от статии като тази...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#11] от "kalingeorgiev":

  Според най надеждните социологически анкети на Ци Ен Ен, след всеки дебат Хилъри биеше Тръмп с около 20 до 30% разлика...

  ама фейк новините се обърнаха срещу фейкаджиите...

 19. 19 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Ето за това хората подкрепят Тръмп. С такава бясна пропаганда срещу него, той дори и да направи наистина някоя глупост, никой няма да повярва на медиите.

  Лъжливото овчарче.

 20. 20 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Що за глупости? На какво основание ще го отстранят? Въпреки многото приказки и закани, той засега не е предприел нищо нарушаващо закона, с изключение на бан-а за 7-те мюсюлмански страни, който бан падна в съда. Не може да има импийчмънт за цялостното му поведение и глупостите, които приказва.
  Както видяхме Тръмп влиза в релси по отношение на Русия и НАТО, дава положителни сигнали към съюзници и да се надяваме няма да започне търговски войни. За да бъде отстранен той трябва да загуби доверието на собствената си партия, което към момента не се случва. Дори Маккейн го похвали за последното назначение за съветник по сигурността. Това обаче не се споменава в статията, така че има основания да се смята за необективна.

 21. 21 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Краят на един Златен век. Тенк ю Амерека енд фер уелл

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Докато не излезе нещо за директни връзки с Русия, Тръмп ще продължава с цирка. Дотогава републиканският елит ще преглъща доста изпълнения,а външната политика ще граничи с шизофренията....

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  може разбира се , ама това на Оскарите е различно . съзряването и трепети на млад ..... са си мокри сънища

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дръмби засега остава, което е ясно особено след вчерашната му реч. Абсолютно е вярно, че неговото президентство зависи от републиканците - ако го укротят, ще изкара мандата си. Ако обаче заплаши тяхното политическо настояще или бъдеще с някой крупен скандал, то ще бъде хвърлен на кучетата.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 25. 25 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#4] от "KÖK BÖRÜ":

  Те хората като авторът на статията сигурно тайно се надяват на такъв вариант.

 26. 26 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#21:"nix1130"]

  Краят на един Златен век.[/quote]
  Напротив, началото на нов Златен век!
  Е няма ад е век, но ще изкара поне 10-15 години във днешното забързано време.

 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Много пъти съм повтарял - може, но всичко е на ниво теория. Практически не виждам как РП сама ще отреже клона на който седи. Те нямат политически интерес да доведат до вътрешна борба в партията и да се явят отслабени на следващите избори. Затова каквото и да направи Тръмп, ще се снишават и ще продължават според партийната си линия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредният жалък и смешен плач на неоилибералните медии. Импийчмънт се прискал на господарите им. хахаха Дано Тръмпи успее да ги прати окончателно в 3-та глуха, че съсипаха света с глупоста и алчността си.

 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":

  Каква е връзката? Ако някой републиканец смята, че Хилъри го е била на дебата, това не значи, че е гласувал за нея?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Храни куче да те лае.
  Донорите на на др.Попов, както е видно от стрницата на неговото НГО са: Америка за България; Отворено общество - София и Ню-Йорк, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа, Балкански тръст за демокрация, и т.н.
  Смятам, че на господина скоро ще му спрат парите от правителството на САЩ (половината от изброените фондации по-горе) и ще остане само дядо Сорос. Зависимо НГО...

 31. 31 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "diegos":

  Т'ва пък вашето никога не е било - Кремъл да ви плаща да фалите президента на САЩ?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 32. 32 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Щом Клинтън и Никсън може, ЕСТЕСТВЕНО, че може и патологичният лъжец Тръмп да бъде отстранен. Цяла статия за толкова елементарен въпрос.

 33. 33 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Единственият начин Тръмп да бъде свален е да бъде убит, нещо което всички леви, либерали и защитници на човешки права, считат за нормално.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Може, може. Аз предлагам всичките дебелишкави дами от протестите да се заемат сериозно с гладна стачка- ще свалят и президент, и кила.

 35. 35 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#32] от "cognitive":

  Я разкажи за импийчмънта на Клинтън, че ми стана интересно.

 36. 36 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Защо въобще има избори в САЩ. Да си назначават някой, когото харесват сега протестиращите .Или най-добре да се редуват представители на клановете Клинтън и Обама

 37. 37 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#22:"thepirineagle"]Докато не излезе нещо за директни връзки с Русия, Тръмп ще продължава с цирка.[/quote]
  Отговорът е един много стар кръчмарски лаф:
  Надай се ...
  Не ви ли омръзна тази дъвка за наивници?
  Дори видеофилм днес вече нищо не значи! У рашанско имат опит със ползване на такива фалшиви видеофилми за вътрешна употреба на управляващата глутница. Ама и там вече електората не кълве на такива фалшификати.

 38. 38 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 281 Весело

  [quote#0:"Стефан Попов"]тя (процедурата по импийчмънт) не може да се прилага за политическа ориентация[/quote]

  Ех, а колко хубаво щеше да бъде ако можеше! Нали, драги либерал-болшевики Ама така е то, като се писахте големите демократи хак ви е сега, не можете да остраните неудобния президент само заради "неправилната" му политическа ориентация А ето вижте вашите колеги в Русия навремето преди 100 години как не само отстраняваха, ами направо разстрелваха който си поискат...

 39. 39 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 727 Весело

  "Конфликтът ескалира до безпрецедентната забрана за достъпа до Белия дом на Би Би Си, Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс" и други."
  .......................................
  Това ако не е безочлива лъж..., пардон, алтернативен факт, здраве да е
  Либералките полудяха, смях

  П.п. Ако Дневник прогнозират, че рижия клоун ще бъде отстранен, веднага слага една стотачка, че ще изкара 8 години Не, че не вярвам на прогнозите на дневникарите

  Мома, връщай 12 и 12А!
 40. 40 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "DJTrump":

  Отдавна грантаджийските медии пускат фалшивини новини за отстраняването на Тръмп.

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3838 Весело

  До коментар [#37] от "qwerty":

  Не виждам на теб да са ти омръзнали други дъвки - Китай купил САЩ администрацията и пр. глупости...
  Абе то за тръмпистите дори на живо да го видят пак нищо не значи - ще кажат, че това е холограма направена от Сорос...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#27:"vesolr"]Затова каквото и да направи Тръмп, ще се снишават и ще продължават според партийната си линия.[/quote]

  Струва ми се, че не е точно така. Тръмп не е вечен, а РП е нещо с по-далечни перспективи. Ако преценят, че нанася дълготрайни вреди, няма да му се церемонят. За сега всичко е съвсем прясно и може да мине за продължение на партийно предизборно противопоставяне. След някоко месеца няма да изглежда по този начин и всеки скандал ще е все по-болезнен. Освен ако не намерят начин да го озаптят в "откровенията" по някакъв начин. Ще се види.

 44. 44 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#36] от "daam":

  Ние този филм го гледахме до 89 г- без избори, готово избран кандидат. Левичарска работа..

 45. 45 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#41] от "vesolr":

  Само дето не виждаме Тръмп, а точно посочените от теб...

 46. 46 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ""А може да се разкрие и връзка на Тръмп с руски капитали, играли роля за спасяването му от пореден фалит.""

  Това ако се разкрие, неизбежно е укротяване на опърничавата(по Шекспир).

 47. 47 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 470 Весело

  Може, ама засега се отлага!!!
  По-скоро ще се опитат да го цивилизоват
  в политиката, да не изглежда като току-що слязъл от клЬона!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 48. 48 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#31] от "oporna_to4ka":

  Защо съдиш по себе си, изумен от факта, че трябва да плюеш президент на САЩ... ама на, като се налага, правиш го...

 49. 49 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#46] от "gmbh":

  Иска ви се, но няма да стане- поредните фалшиви новини на "толерантните леви", според които никой не заслужава д ауправлява, само те.

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6137 Неутрално

  То е ясно, че може, пише го в конституцията!
  Странен анализ, пълен с мъгляви предположения. Не че съм фен на Тръмпутин, но...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3838 Любопитно


  До коментар [#43] от "zg":

  Какви вреди нанася? Републиканците си гледат своите гласоподаватели - ако те подкрепят Тръмп в огромното си мнозинство, няма причина да сменят партийната линия.

  Например Обама имаше рекордно ниска подкрепя сред републиканските гласоподаватели, е и? Нищо, изкара си като пич 2 мандата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#45] от "bee":

  Вашите видения не ме интересуват, със здраве им се наслаждавайте!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 857 Неутрално

  По принцип, може да бъде отстранен.
  Може, също така, и на коча някоу работи да му паднат.
  Ама и в двата случая - надали.

  Дерзайте другари!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  "Може ли Тръмп да бъде отстранен от поста си?"

  Може и се надявам това да стане скоро!

  "Десетки независими авторитети продължават да аргументират тезата, че Тръмп е вреден като президент, и призовават САЩ да си признаят най-сетне тази проста истина."

  Абсолютна истина е това! Тръмпи е вреден както за САЩ, така и за света!

  П.П.
  Много хубава статия впрочем, браво на автора й.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Весело

  Иска ви се...

  Голяма паника е обзела либерастите, Тръмп е решен да направи това което обещава а това е такъв контраст на фона на лъжливите политици. Както е тръгнало не само този но и други негови мандати ще има, затова съскат като настъпена змия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Весело

  Отстраняването на Тръмп е мноо лесна работа- ена- две карикатурки в новото най- смешно списание "Прас- прес", ена- две левичарски статии в Дневник и готово!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 57. 57 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Кажи истината бе Стефчо ! Всичките тези крясаци и целият този вой срещу Тръмп е заради това че той посегна на най-ценния левичарски ресурс - ВНОСА НА ЕЛЕКТОРАТ. Точно имигрантските гласове са най-важни за левичарите - питай кметовете на Ню-Йорк или Лос Анджелес . Там симбиозата между имигранти и Левицата е желязна , както при нас с циганите................
  И переспективата Тръмп завинаги да им отнеме този ресурс ужасява левичарчетата - питай например Майкъл Муур - този ;артистичен елит"

 58. 58 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#30:"enderchr"]НГО[/quote]

  Какво е това тагарищ?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 59. 59 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#55:"Fred"]Иска ви се... [/quote]

  Иска им ся, я!

  Някои даже вече честитят на президента М. Пенс!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  Ама десетки ли са? На фона на милионите гласували са него??

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Весело

  "Но той може да повлече десетки подобни, от градски съвети до засилване на движения за отделяне от САЩ, както става с Калифорния (най-големия и богат щат, 5-а по мащаб икономика в света)."

  Айде де, да се разбързат малко калифорнийците! Ще бъде чудесно, ако се случи Calexit.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#51:"vesolr"] ако те подкрепят Тръмп в огромното си мнозинство[/quote]

  Именно: ако. До сега всичко е наред, по това не спорим. Просто в един момент трябва да има и резултати, не само бомбастични изхвърляния. Всичко с времето си.

 63. 63 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  Добре де, на базата на какво да го отстранят? На това, че на много хора не им харесва? Нали имаше избори преди 3 месеца. Никога не съм му бил фен, но сега наистина тази анти-Тръмп кампания е жалка.

 64. 64 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Департамента по отечествена сигурност.

  Сериозно?!?
  Ей, от Google, да 'заемете да си оправите преводача!

  Think different!
 65. 65 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1728 Любопитно

  [quote#33:"Македонски"]Единственият начин Тръмп да бъде свален е да бъде убит[/quote]
  Е, що? Може пък да подаде оставка и Пенс да довърши мандата. Както е тръгнало, нищо не се знае. Възможно е наистина да не може да чете или пък да тормози наплашената Мелания, възможно е да е един голям надут балон и скоро тези, които го избраха да го издухат със същия ентусиазъм. Всичко е възможно!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 66. 66 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Дотогава Тръмп ще вилнее и безумства, както си иска.-------Не е точно така!Както виждаме глупавата му политика за емигрантите е стопирана от съда!Тръмп може да си позволи някои минимални волности,но за глобални безумие е немислимо в страна като САЩ.Републиканската партия в момента е разделена в подкрепата си за Тръмп.Именно там Тръмп все още има някаква подкрепа,но не заради самия него,и неговата политика,а за това да не бъде разцепена партията.При всички случаи на Тръмп му са надянато юздите от другите власти,и личното му маневриране е ограничено.Много от глупостите които изрече в предизборната кампания или са трудно изпълними или неизпълними.Това е хубавото в американската система,че властите се контролират едни други.За съжаление в Русия не е така.Там един диктатор е подчинил всички и всичко или почти всичко,и на руския народ е наложено безропотно мълчание и подчинение.Русия загива като държава, заради болните амбиции на кагебисткия кадър.Руският народ е силно манипулиран,и в момента е в силна дрямка.Дано излезе от тази летаргия,и изрита диктатора докарал Русия до пагубно състояние!

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  [quote#9:"Добрин Велков"]Може, ама няма да бъде отстранен. Най-сериозното лоби - оръжейното е зад него. [/quote]

  Така е, но зад Тръмпи седи не само военното лоби (тук включвам и подкрепата към него от NRA), но също така петролното лоби, евреиското лоби, както и саудитското лоби.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "А може да се разкрие и връзка на Тръмп с руски капитали, играли роля за спасяването му от пореден фалит...."

  А може да се разкрие и връзка със Зона 52 или с рептилиите, а защо не и с арктурианците и древните египтяни ...

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#10] от "OOPS":

  Хахаха... да, и третия най-сериозен кандидат за президент беше много възрастен човек, имам предвид Бърни (той е по-стар и от Тръмпи, но пък беше най със всичкия си).

  Като цяло е очевидно, че политическата класа в САЩ има нужда от подмладяване и нови лица.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#6] от "dgd":

  Направо недоумявам хората като Вас, които харесват Тръмп.
  Да не говорим, че е отявлен и**от, с какво Ви е спечелил?
  С ясна политика, с ясни послания, с професионализъм, с екип...с възгледите си по дадени въпроси?? Или само, че Путин го обяви за приятел. Явно, не е приятел и на Путин.
  Надявате се да срине империалистка Америка? И това няма да стане.
  Та, защо???!!!

 71. 71 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#63] от "Yossarian":

  Не е така.В момента в президентската администрация и действия цари пълен хаос.Тръмп се конфронтира с много институции,и не може да прокара едно сносно решение за САЩ!

 72. 72 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Хахаха, някои левотолерастки другари газ пикаят от яд, ама тоя път няма дa стане на тяхната. изботите свършиха.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 73. 73 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#43:"zg"]Освен ако не намерят начин да го озаптят в "откровенията" по някакъв начин. [/quote]

  Това вече се забелязва. Вчерашната му реч бе доста по-умерена, сравнение с тази при встъпването в длъжност. За мен като българин най-хубавото нещо, което можеше да се случи за нашата част на света бе скандалът с Флин. Каквото и да е имал в главата си Дръмби, вече е гледан под лупа от всички, в това число и от републиканците, които вече внесоха закон, с който да направят "руските" санкции необратими. Също така има идеи за разширяване на обхвата на закона "Магнитски" във връзка с убийството на Немцов - Марко Рубио например предложи улицата, на която е разположено руското посолство да бъде кръстена на Немцов.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#13] от "qwerty":

  Кюерти-чко, ако не ти харесва редакционната политик на Дневник.бг защо четеш тази медия и нейните статии!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#41:"vesolr"]Не виждам на теб да са ти омръзнали други дъвки - Китай купил САЩ администрацията и пр. глупости..[/quote]
  Точно аз това?
  Моля те, не ставай смешен (думи на Балки).

 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1491 Весело

  За онези, които се надяват Тръмп да не довърши мандата си, остава надеждата за комбинация между трите фактора: сриване на общата популярност, дистанциране и инициатива на републиканците, разкрития за незаконна дейност.

  Дотогава Тръмп ще вилнее и безумства, както си иска.
  ***************************

  Тия дето вилнеят и безумстват, са левичарската клика около ДП воглаве с лузърката Клинтън и разните му там малцинствени групи.

  https://pbs.twimg.com/media/C5qepKrUwAEUPEw.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Много тръмпанари в България.... точно толкова, колкото са и путлеристите

 78. 78 Профил на mentalist
  mentalist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тръмп е просто един ЛУД президент, нищо повече. С тази разлика, че луд с ядрено куфарче. Американците/имам предвид ЦРУ, ФБР , ако ще и военните, трябва да намерят някакъв легален начин да го отстранят, защото е опасен за целия свят, не само за Америка. Ако обаче се помисли по-глобално биха могли да се направят и някои "диалектически" изводи. Например Рим някога също е имал луди диктатори и императори- Сула, Калигула, Нерон, Комод, Каракала и така нататък. След всеки от тях обаче е имало по един Октавиан Август, Клавдий, Веспасиан, Траян, Адриан, Марк Аврелий, Константин, които са правили Рим да изглежда още по-велик и да бъде модел за подражания на целия тогавашен цивилизован свят та чак и до днес. Ако приемем, че Пакс Американа е един вид повторение в цивилизационен и историчен план на Пакс Романа/според гениалната идея за "Вечния възврат/, то Тръмп е само поредната брънка от диалектиката в историческото развитие на Пакс Американа . Или с други дума, Америка също като Рим ще загине/и то не под ударите на варварите, а вследствие на собственото си цивилизационно изчерпване/, но някой ден, не и сега...

 79. 79 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Разбира се,че може и то съвсем законно.[/quote]
  Явно е че нищо не си разбрал от написаното. Или просто не си го чел.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1491 Весело

  Според някой от най-надеждните проучвания...
  *********************

  Това същите проучвания ли са, дето предвиждаха победа за Клинтън и, че няма да има Брекзит?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Тръмп вече успя да нанесе смъртоносен удар на политкоректния тон в политическото говорене. Точно този тон е основен и ужасяващ недостатък на демокрацията. Следователно Тръмп постига най-важното. Другото са детайли и те дори са хипотетични.

  подпис
 82. 82 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Тръмп и Путин си приличат по много неща,но едно от тях се откроява.И двамата са безсилни да оправят икономиката на страните си.Тръм и неговата администрация са стопирани от съдебната власт,а Путин независимо,че цялата власт в страната е негова не може да оправи затъващата руска икономика.Путин не може да оправи собствената си държава,а тръгнал да се меси в други държава.Направо жалка картинка са двамата в момента.Все пак Тръмп може има възможност да влезе в релси така да се каже,докато Путин е непоправим случай!

 83. 83 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#74:"Иво"]
  Кюерти-чко, [/quote]
  Не ми се мазни, бе тавариш държавен служител!
  Защо да не коментирам? Нямам право?
  Нали левичарчетата непрекъснато виете за "друга гледна точка" и "да чуем другата страна".
  Сега какво се получава: И това вече не ви харесва!
  Ми така е като си връткате мнението по 5-6 пъти на ден и станахте въртоглави вече.

 84. 84 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#15:"EU defender"]Може да го импийчнат.[/quote]
  По какво обвинение?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 85. 85 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Няма как политикът, който е започнал да нарича нещата с истинските им имена да не бъде полезен. Демокрацията се нуждае от ИСТИНА.

  подпис
 86. 86 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1491 Весело

  [quote#19:"kazushi"]Ето за това хората подкрепят Тръмп. С такава бясна пропаганда срещу него, той дори и да направи наистина някоя глупост, никой няма да повярва на медиите. [/quote]


  +++++++++++++++++++

  Абсолютно! Тази "бясна пропаганда" не се усеща как сама си забива ножа с дивотиите и измислиците, които ежесекундно ръси срещу Тръмп.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 87. 87 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#30:"enderchr"]Смятам, че на господина скоро ще му спрат парите от правителството на САЩ (половината от изброените фондации по-горе) и ще остане само дядо Сорос. [/quote]
  Е, на вас предполагам дядя Путкин няма да ви спре паричките! Тъй че, не се безпокойте толкоз за чуждите пари. Тъй или инак, те не ви касаят!

  шуменско пиво
 88. 88 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#70] от "foreverman77":

  Върна ни демокрацията /истинската/ и свободата на словото Никак не е малко мен ако питаш.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#60] от "bee":

  Милиони гласуваха и за Хилърито (тоест срещу него). Милиони са недоволни и от неговото настоящо управление и с пълно право.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#82] от "protivbspdpsatak":
  "Тръмп и Путин си приличат по много неща,но едно от тях се откроява.И двамата са безсилни да оправят икономиката на страните си."

  От къде на къде Тръмп ще оправя икономиката. САЩ е пазарно стопанство. Там политиците могат да пречат повече или по-малко, но никога не могат да помагат. Там политиците помагат на икономиката, само когато не се месят.

  подпис
 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  [quote#33:"Македонски"]Единственият начин Тръмп да бъде свален е да бъде убит, нещо което всички леви, либерали и защитници на човешки права, считат за нормално. [/quote]

  Или да предизвикат гражданска война, както авторът на този пасквил услужливо им намекна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#86:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] не се усеща как сама си забива ножа [/quote]

  Последните десетина години ляво- толерастите свикнаха да става на тяхната и в Европа, и в Америка.

  Трудно им е да отвикнат!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 93. 93 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#20:"Yossarian"]На какво основание ще го отстранят? [/quote]
  На основание че не е много симпатичен на "академичния и артистичен елит", както пише в статията.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 94. 94 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#77:"chevyvolt, Радев - национален предател!"]Много тръмпанари в България.... точно толкова, колкото са и путлеристите[/quote]
  Ей по това си личите левичарчетата : лепите етикети на всичко!
  Болшевишка история: Който не е със нас, той е против нас!

  Имайте търпение поне още месец: Тръмп държи путин на тръни - кога ще благоволи да му обърне внимание. Засега само го подгрява със леки шамарчета.
  Още малко им трябва на кремльовци да почнат да плюят отчаяно по Тръмп - очаквам за Великден (няма да дочакат 100-те дни на Президент Тръмп).

 95. 95 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай_1":
  Точно!

  Ей тук е ключа от бараката.
  Демократите така са се оплели с нелеганите имигранти , че си маматрака.

 96. 96 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  Ако само говори щуротии, но не ги прави ще си изкара мандата. Ако почне да прави глупости, ще го свалят, независимо дали говори или мълчи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#63] от "Yossarian":

  Да, към този момент още няма основание да го отстранят. Но, в момента има разследване на най-високо ниво за негови евентуални връзки с Москва. Ако, те се потвърдят може и да бъде свален, всъщност не искам да преразказвам статията, в нея добре е описано как и кога може да бъде свален от власт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#76] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Най-гадното за атлантистите е истината. Толко години се борят с нея , а накрая ..... Тръмп.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 99. 99 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Тръмп вече е настъпил мотиката , но главата му е дебела и още не се усеща.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 100. 100 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#93] от "Magen David":
  "На основание че не е много симпатичен на "академичния и артистичен елит", както пише в статията."

  Досещам се защо Тръмп не се харесва на артистичния елит. Всички филма на Холивуд експлоатират омразата към държавата САЩ. Тези хора печелят парите си от това.
  Да сте гледали холивудски екшън където лошите не са в ЦРУ, Пентагона и т.н. Ако пък показват положителен герой американски войник, той винаги е депресиран, колебаещ се или гей.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK