Престъпление ли е мълчанието

Престъпление ли е мълчанието

© МВРМВР обяви преди дни, че вече има конкретен заподозрян за извършено през 2015 г. убийство, върху разкриването на което полицията работи в продължение на повече от година и половина.


Кадри от охранителна камера, на които се вижда предполагаем свидетел или извършител, бяха разпространени от МВР чрез медиите още дни след убийството през 2015г. Молбата на полицията бе всеки, който има предположение за това кой може да е човекът на кадрите, да информира полицията.


По време на съдебното заседание за мярката за неотклонение спрямо вече обвиняемия стана ясно, че десетки познати на предполагаемия свидетел или извършител са разпознали лицето му на разпространените в медиите кадри. Но всички те са предпочели да мълчат през цялото това време, защото...са се страхували да информират властите. Това предизвика остро обществено осъждане, включително от министерството на образованието, въпреки че все още не е доказано, че момчето от разпространената снимка е извършител на убийството.
Съучастник ли е премълчалият информация за извършено престъпление?


Колективното премълчаване на информация, която би могла да е от полза за разкриването на това тежко престъпление, шокира обществото.


И това премълчване има две страни – морална и правна


Що се отнася до правната страна, всеки човек, който разполага с информация за извършено престъпление, е длъжен да я предостави на полицейските власти. В противен случай той влиза в хипотезата на недоносителството. "Недоносител" е всеки човек, който знае за извършено престъпление от другиго, но въпреки това не информира полицията.


Недоносителят обаче не подлежи на наказателна отговорност


Тоест дори и в правото проблемът с премълчаването на информация, която би била от полза за разкриването на престъпление, се свежда до личния и обществен морал. Причината, че недоносителят с нищо не подпомага извършването на престъплението, поради което не може да бъде сведен като съучастник.


Но ако се докаже, че недоносител съзнателно е помогнал на престъпник да избегне наказателно преследване или да остане ненаказан (например като го укрие в дома си или му помогне да избяга от правосъдието чрез други свои действия), самият той също


подлежи на наказание за "лично укривателство"


но това е друга хипотеза. Чл. 294 от Наказателния кодекс (НК) на Република България гласи: "Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания".


Разпоредбата по чл. 294 от НК за лично укривателство обаче не важи за най-близките роднини на извършителя на престъпление. Тоест ако съпруг, родител, дете, брат или сестра на извършител на престъпление съзнателно помогне на негов близък роднина да не бъде разкрит или да остане ненаказан за извършено престъпление, той не подлежи на наказателна отговорност зарази лично укривателство.


Кога човек е съучастник?


Личното укривателство не бива да се бърка със съучастието. То често погрешно се възприема в обществото като съучастие към самото престъпление, но не е, тъй като според НК съучастие е налично само в три случая – при пряко участие в извършването на престъплението, при подбуждане и при подпомагане към извършването му.


Но ако човек узнае за планирано престъпление и обещае на потенциалния извършител, че ще помогне за укриването му преди да е извършено самото престъпление или му даде някакво друго обещание, тогава вече е налично помагачество. В такъв случай далият обещание за укриване или за друго, го превръща автоматично в съучастник и подлежи на наказание като такъв.


Ако узнаете, че някой планира очевидно тежко престъпление, тогава сте длъжни да уведомите властите


- в противен случай подлежите на наказание


Когато става въпрос за тежко престъпление, каквото без съмнение е убийството, НК допуска изключение и предвижда наказание за недоносителя, в случай че се докаже, че той е могъл да попречи за извършването на тежко престъпление, каквото без съмнение е убийството.


Чл. 322 от НК гласи: "Който не попречи на извършването на очевидно тежко престъпление, ако е могъл да стори това без значително затруднение и без опасност за себе си или за другиго, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация".


В такъв случай недоносителят всъщност попада в друга хипотеза – на "допустител"


Разликата между недоносителството и допустителството се състои в това, че допустителят знае за случващо се в момента или за предстоящо престъпление, но не информира властите. Докато недоносителят премълчава вече извършено леко или тежко престъпление.


Това означава, че ако човек премълчи планирането на тежко престъпление, в случай че разкриването на информация за престъплението не застрашава неговите живот и здраве или тези на друго лице, тогава вече той подлежи на наказание. В такива случаи се счита, че поведението на допустителя улеснява извършването на престъпление от другиго.


Страхът в обществото е от недоверие в институциите


Липсата на доверие в институциите и страхът да не пострадаш вероятно може морално да оправдае донякъде премълчаването на информация, която би била полезна за разкриване на престъпление. Но със сигурност не и когато премълчаването е в разрез с моралните устои, които в едно съвременно европейско общество би трябвало да осигуряват превес на правото на живот и чувството за справедливост.


Страхът в българското общество, за съжаление, явно е по-силен дори и от правото на живот и справедливостта.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  За тези на обществено значими длъжности - АБСОЛЮТНО. За другите, ... .

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Българите сме много толерантни към престъпниците. Сигурно сме номер едно в ЕС по толерантност към крадците, корупцията и престъпленията като цяло. То си личи и по изборните резултати - от 27 години демокрация едно 18-20 сме дали властта в ръцете на доказани крадци

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  А на кой сме дали,другите седем години!?Май пак на вълци в овчи кожи!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално  До коментар [#3] от "Дьорд Чапаев":

  Да се внушава:" всички са маскари"

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  В случая с бъдещият юрист Йоан Матев съм АБСОЛЮТНО сигурен , че не е имало мълчание, а милиционерски чадър!ПОНЕ един човек се е обадил на милиционерите, за да каже кой е убиеца!Гошето Костов знае това...

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Как да има доверие в полицията човек като всички знаят, че всяка ОПГ има за членове полицаи и магистрати и свидетелите често загиват и имената им се знаят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Дори не е нужно,да се внушава!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Не одобрявам това мълчение на хората, които са го познали. Може проблем да е и недоверието в институции, увереността, че няма да ги защитят, ако съдействат.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  Недоверие в полицията, недоверие в съда, страх от мутрите или от местните феодали, наричани от Доган "естествени местни лидери" - ясно е като бял ден защо се мълчи!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Бе то е престъпление.Ама имаме ли адекватна защита,че да заемаме смело гражданска позиция по всички въпроси.Едно е да си кажеш мнението висок глас за убити дървета,друго е за убити хора.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Мълчанието е шамар за разпадащата се държава и пълното недоверие на хората в полицията, прокуратурата и съда

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Мълчанието е комплексарщина, която е присъща на НЕсвободните хора.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Уви, крайният извод е колкото тъжен, толкова и верен.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Не мога да допусна, че всички, които са го разпознали са мълчали, защото едва ли всички са знаели КОЙ е баща му.
  И защо се вменява вина на много хора, а не се търси отговорност от този, КОЙто е забранил да се използва подадената информация.

 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Весело

  Това добре, особено ако успеят да осъдят (дори да е условно) даскалите учили тая маскара , съучениците му как да е - и те са били малолетни !

  Но, питам се аз , що полицията не обяви награда - за едни 10 бона - примерно все някой щеше да се поблазни !!!

 16. 16 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 420 Разстроено

  Отвсякъде погледнато и най-вече от морална гледна точка едно такова мълчание е престъпление! И пред Бога и пред хората!
  Но да не мълчи и да е с чиста съвест може само един СВОБОДЕН човек!
  А това, че ние мълчим означава, че никой от нас не се чувства СВОБОДЕН!
  Тоест за всеки от нас се намира нещо, за което е вързан и от собствената си гледна точка не е готов да разсече възела, който го свързва с това нещо и затова устата му е вързана!
  И за това си мълчим!
  Вярно е все пак, че в повечето случаи мислим не толкова за себе си какво ще се случи, ако си отворим устата, а най-вече за близките си и хората, които обичаме...
  Не напразно великият светец папа Йоан Павел втори призоваваше: Не се страхувайте! Отворете душите си за Христос!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 17. 17 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 267 Неутрално

  В съда тези обвинения няма да издържат. Не и при сегашната система.

 18. 18 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 924 Неутрално

  За да се изплъзва до момента мисля му е помагало това, че не е учил в голямо училище със стотици други младежи около него, а в малко частно такова, където учители, директорка, собственици треперят да задържат златните кокошки, ученици внасящи според това което излезе в медиите по 2000 евро годишно, а в този случай таксите са две- юнака и брат му. Може би на питомците се внушава колко е важно да са екип, общност, че в това училище са едно семейство, те са елита, нещо различно от другите българи, че трябва да се подкрепят и занапред в живота и колко ще е полезно това за напредъка на всички им и т.н. Когато се е разбрало е имало сговор да не се издава другарчето, организаторите му са учители и ръководство. Отвратително и гнусно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#12:"ЗаНи3А"]Мълчанието е комплексарщина, която е присъща на НЕсвободните хора.[/quote]
  Убедително обвинение! Почти присъда!
  Да се опитаме да разберем комплексарите. Освен комплексите не е ли нормално да изпитват и страх. Страх, че имената им и информацията, която са дали ще стигнат много бързо до предполагаемия извършител и околните му. Тогава? Примери за съдбата на свидетели? Справка - и този случай. Веднага беше разгласено кой е познал Йоан, на кого е казал, кой е съобщил други подробности.
  Съществува и съмнение дали човекът от снимките е "нашият познат".

 20. 20 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Мдаа жалък народ са българите, поредното доказателство, ама имаме претенции и искаме почтени политици, ами откъде да се вземат ....

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  Бях гледал едни резултати от статистическо проучване след атентатите в Лондон от 2005 - 1 седмица след събитието 30% от анкетираните британски мюсюлмани бяха отговорили, че не биха направили нищо ако разберат, че техен приятел подготвя терористичен акт...

 22. 22 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#16] от "stephanco"

  свободата е аристократично понятие никой не може да бъде купен със прикази за свобода, още по - малко оскотелите от телевизия и фейсбук, Ванги, Дъновци и Бай-Тошовци българи

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  До коментар [#19] от "zhivko6461":

  "Убедително обвинение! Почти присъда!" - как може един свободен човек да разбере комплексарите?!? За свободния човек е трудно да разбере какви могат да бъдат пречките, които да го спират да изразява себе си, а страхът не е нищо друго освен непознаване на същността на каквото и да е. Само че, която и да е същност, на каквото и да е трябва да е истинска, разбираема, а това е израз на възпитаването и преклонението пред свободата - към каквото и да е. Само свободен човек няма угризения, защото има ли значение срещу кого ще свидетелства в случая, че ще постъпи според законите и най-вече според морала. Всичко друго е прикриване на комплекси, а дали от страх или заради полза е все едно - просто свободните изразяват себе си. А, свободата и стремежът към нея движат света.
  Защо ли се обясняваме за СВОБОДАТА точно на тази дата!?! Може би още не можем да узреем за нея...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#23:"ЗаНи3А"]За свободния човек е трудно да разбере какви могат да бъдат пречките, които да го спират да изразява себе си, а страхът не е нищо друго освен непознаване на същността на каквото и да е. Само че, която и да е същност, на каквото и да е трябва да е истинска, разбираема, а това е израз на възпитаването и преклонението пред свободата - към каквото и да е. Само свободен човек няма угризения, защото има ли значение срещу кого ще свидетелства в случая, че ще постъпи според законите и най-вече според морала. Всичко друго е прикриване на комплекси, а дали от страх или заради полза е все едно - просто свободните изразяват себе си. А, свободата и стремежът към нея движат света.
  Защо ли се обясняваме за СВОБОДАТА точно на тази дата!?! Може би още не можем да узреем за нея...[/quote]
  Изказваш сериозни обвинения. И към мен. Аз имам претенции, че знам какво е свобода, че съм узрял за свободата. Както и да е. Не е важно. Не смятам да те убеждавам в това.
  Да, хората се страхуват, проявяват комплекси вместо висок морал. Често защото са сигурни, че информацията която са дали ще бъде прикрита, изкривена, а и много вероятно предадена да обвиняемия и околните му. Също така е вероятно срещу тях и близките им да бъдат приложени силови действия. Дори крайни. Нима го отричаш?
  Колко лесно е да обвиняваме комплексарите, неморалните, неразбиращите и нежелаещи свободата... Особено когато сме странични наблюдатели. Колко лесно е в такива ситуации да използваме гръмки, добре заучени високопарни слова!

 25. 25 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#21] от "lustmord":

  Каква връзка имат мюсюлманите в Англия с убийството в Борисовата градина?

  Истината е, че в Бг се мълчи, когато престъплението е извършено от човек свързан с властта, мастит бизнесмен или който и да е с нужните познанства. Това е от страх. Този страх не е случаен. Ако издадеш някого от горепосочените, знаеш много добре, че ще ти бъде отмъстено, ще бъдеш наказан(може и близките ти), затова че не си премълчал.
  Когато някой друг извърши нарушение или престъпление, тогава всички се надпреварват да пишат жалби, доноси, да подават сигнали, да го очернят, да го говорят, да го вкарват в какви ли не схеми.
  Не случайно хората са казали- един българин-хайдутин, двама- чета, трима-има предател.

 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#24] от "zhivko6461":

  "Също така е вероятно срещу тях и близките им да бъдат приложени силови действия. Дори крайни." - заучено или прието, не е нищо друго освен едно и също нещо, до което стигат всички рано или късно - тези, за които е важно какво има на върха на копието и самите му носители. А това, че го изразяват без задръжки свободните духом, уверени в личната си свобода, без значение от силата, която имат или на която се противопоставят е избор. Нищо ново няма под слънцето, само времето е различно, а това, че ценностите се обличат в думи, зависи само от нас. Иначе: "Две неща ми трябват на земята, това са любовта и свободата. Жертвал бих живота си за свободата, дал бих свободата си за любовта" - гръмки или високопарни?! Просто следват събитията, от различни гледни точки разбира се.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Мълчанието е липса на вяра в институциите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#25] от "el__paco":
  [quote#25:"el__paco"]Каква връзка имат мюсюлманите в Англия с убийството в Борисовата градина? [/quote]

  Вие прочетохте ли статията или ви беше трудно да забележите, че убийството в Борисовата градина е просто повод да се поразсъждава върху темата за съвеста и моралния избор на гражданите в случай на престъпление, което не ги засяга пряко? Онова, което посочвах е, че не само лиспата на доверие във върховенството на закона може да кара хората да прикриват престъпления а и примера беше още по-стряскащ поради факта, че се разглеждаха такива, които могат да бъдат предотвратени.

 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Не им се чудя, че си мълчат при дадената система на полиция и правораздаване.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#26:"ЗаНи3А"]заучено или прието, не е нищо друго освен едно и също нещо, до което стигат всички рано или късно - тези, за които е важно какво има на върха на копието и самите му носители. А това, че го изразяват без задръжки свободните духом, уверени в личната си свобода, без значение от силата, която имат или на която се противопоставят е избор. Нищо ново няма под слънцето, само времето е различно, а това, че ценностите се обличат в думи, зависи само от нас. Иначе: "Две неща ми трябват на земята, това са любовта и свободата. Жертвал бих живота си за свободата, дал бих свободата си за любовта" - гръмки или високопарни?! Просто следват събитията, от различни гледни точки разбира се.[/quote]
  Думите ви звучат красиво, убедително! Както някога звучаха партийните агитатори. Както звучаха ораторите на митингите след преврата. Онези многобройните митинги. И онези оратори, които привличаха хората на площадите. Същите оратори, които станаха депутати, министри, кметове, областни управители, общински съветници... Чиито дела като властимащи не кореспондираха с красивите слова от митингите. Чиито дела се оказаха решаващи за трансформацията "от 1 милион на Орлов мост до 1% на изборите".
  Да, нищо съществено не се е променило. Околните не оценяват/ме свободата и любовта, не желаят/ем свободата и любовта. А Вие? Какво направихте за свободата и любовта? Не давайте живота си! Животът е нещо висше. Не трябва да се жертва току-така. Кога и как без задръжки проявихте свободата си? Какво направихте за да могат хората, тези обикновените, страхливите, комплексарите, да се почувстват свободни, да се обичат. Реагирахте ли срещу тези, от които обикновените хора се страхуват? Как?

 31. 31 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#28] от "lustmord":

  Не само статията прочетох, и предходния ви пост прочетох, и последващият ви пост прочетох.
  Да, статията цели размисли и страсти над действителността в Бг. Не разбрах защо изместихте фокуса върху мюсюлманите в Англия. Няма място за сравнение между убийство с цел грабеж и терористичен атентат в Англия.
  Също така не получих отговор на въпроса, който ви зададох, освен че ме заляхте с поток безсмислени думи.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Българите са си такива. Щом лично не ги засяга, не се интересуват.

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Възмущаваме се, че няма справедливост, че се шири безнаказаност, но виним само съдебната система (която определено има не трески за дялане, а цели носещи греди за подменяне), а когато опре до нас, ние да допринесем с нещо за раздаване на справедливост, тогава излиза, че ни е страх, че не искаме да се забъркваме, че не искаме да си усложняваме живота, и милион други оправдания. И в правораздаването е като във всички други области – нищо не може да се оправи , ако няма гражданско отговорно поведение.

 34. 34 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А директорката се кани да съди всеки,който се усъмни в нейната *невинност*!!!!

 35. 35 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#30] от "zhivko6461":

  "Реагирахте ли срещу тези, от които обикновените хора се страхуват? Как?" - ПРОСТО е, правя това, което съм, което диктува сърцето и затова съм свободен. Не натрапвам свободата си, само споделям защо нямам угризения или скрупули и обяснения, като мъдрите агитатори, оратори, дегустатори и любители на всичко.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 36. 36 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#29:"PavelCZ"]Не им се чудя, че си мълчат при дадената система на полиция и правораздаване.[/quote]
  А, ето! Дойдохме си на думата!
  Ето къде е заровено кучето!
  Властва правото на силата,
  а не СИЛАТА на ПРАВОТО!!!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 37. 37 Профил на marchgrey
  marchgrey
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Как може да съдите хората, че си мълчат, като погледнете само как се раздухаха веднага имената на единствените осмелили се да насочат полицията към извършителя, двама ссвидетели на практика още деца!! Възмутително е меко казано! И то при положение,че свидетелстват срещу човек,чието семейство явно има история на саморазправа и безнаказаност!! Погледнете още и директорката на училището, прочетете новини отпреди няколко години за нея,тази жена е непрекъснато замесена в тежки престъпления по служба и не би трябвало да доближава училище камо ли да е директорка на такова, пък било то и частно! Пълна незнаказаност за очевадни престъпници и нулева защита за свидетелите. Ами благодаря, но колкото и да съм морална не бих си рискувала живота и този на близките ми, за да съдействам на полицията, която нищо съществено не прави, а само джоби децата за коз. Трябва да се мисли защо държавата не защитава свидетелите, това е проблемът тук, нищо друго.

 38. 38 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Мълчанието е напълно разбираемо, след като навсякъде сто пъти писаха името на момичето, което е проговорило.

 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Неутрално

  Да престъпление да мълчат и прикриват убиец, та бил той и малолетен-пак е убиец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK