Март, 1917 г.

Фотография за спомен на петима бойни другари от военнопленичеството им в Сърбия след Първата световна война, продължило повече от три години, Белград около 1918-19 г. от сайта<a href="http://www.lostbulgaria.com/?s=%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0" target="_blank"> "Изгубената България"</a>

© "Изгубената България"

Фотография за спомен на петима бойни другари от военнопленичеството им в Сърбия след Първата световна война, продължило повече от три години, Белград около 1918-19 г. от сайта "Изгубената България""Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Не на козни с днешна дата, нито на несъстояли се лидерски прения е посветен този текст. А на проблеми, наслоени от памтивека, разразили се буреносно и довели до една голяма война, които хората преди век изпърво нарекли Европейската, по-позната днес като Първата световна.


Повлечени от събитията, често орязваме хоризонта си. Така губим заплитането на разказа в сегашното, чиито нишки често водят в различни посоки, понякога и в по-дълбокото.


Имам предвид нещо по-дълбоко от кавгите между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Простиращо се доста по-далеч от интригите между Цола Драгойчева и Тодор Живков, изчерпващи комай историческото ни въображение.
По-далеч. На билото на предходното столетието. През 1917 г., видяна в наслагванията и тревогите на 2017 г.


Защо толкова далеч?


Заради онова, което предхожда Голямата война и довежда до нея. А именно –


стихийната неудовлетвореност от първата глобализация


въпреки епохалните открития в края на XIX в., въпреки пламенните надежди в научния прогрес (фотографията, телеграфът, телефонът, вестниците, радиото, самолетите). Оказало се, че онова, дето трябва да обединява (сиреч техниката), само подсилва неприязънта на народите едни спрямо други. И те с помощта на новата техника и поновому дали израз на старите вражди и предубеждения. Разгърнете който и да е вестник от епохата и ще се убедите в това: французите убедено показват в карикатурите си как германците се облекчават през кожата си, затуй край тях се носи непоносима смрад; германците пък били убедени, че французите вонят по-зле и от сирената си, а са и масово поразени от зарази, разпространяващи се по полов път ("френски болести"); англичаните смятали италианците, а и французите за жабари, а пък германците смятали ирландците и шотландците за вечно накъркани и изродени по рождение; общо мнение е, че руснаците са не само са впиянчени до безпаметство, но и че са чисти людоеди; те пък, от своя страна, смятали, че "европейците" не са с всичкия си, че са малоумни; убеждения, споделяни не само от простолюдието, но и от образованата славянофилска интелигенция, възприемаща Европа като "богато старо гробище" в разложение, в пълен упадък (Достоевски, Хомяков).


И тук днешната Путинова пропаганда не добавя нищо ново


само подгрява добре познатите славянофилски рецепти.


Турците пък са смятани за "болния човек на Европа". На британски и немски сатирични картички могат да се видят представители на Османската империя в традиционно облекло, затворени в клетки в зоопарка, редом до шимпанзетата.


Балканите, пак по общо европейско мнение, били твърде изостанали. Те внасяли само жлъч и още разпри. Без да се впишат нито в германската Кultur, нито във френската Civilisation. Впрочем не друг, а британецът Г. К. Честъртън определя Първата световна като конфликт не само между нации, но и между тези два принципа: Кultur срещу Civilisation, от чийто изход зависело по кой път ще поеме Старият свят. Немците били убедени, че тяхната Кultur е силна не със сложността си, а с вкоренеността си в народностното и в неговия език, в неговите дълбоки и дори плашещи бездни (братя Грим, романтизмът, немската класическа философия и съответната прецизност в точните науки). Французите пък смятали, че тяхната Civilisation е модел на бъдещето общество, изградено върху Просвещението (Русо, Монтескьо) с неговата социална мисъл (Огюст Конт, Дюркем, Бергсон), което, въпреки отколешни дрязги, повече ги сближавало с англоезичния свят, доколкото те привилегировали демократичното социално устройство повече от личния контакт на водача (владетеля) с народа.


Така разделителните линии на Стария континент ясно се очертали


Славяните трудно влизали в сметката. Първо, защото по онова време поляци, чехи, словаци, словенци и други били част от други империи. Второ, защото имали език и обичаи, трудно понятни за останалите.


Що се отнася до балканските нрави, т.нар. "балканизация", само един пример от отношенията българи-гърци. След Междусъюзническата война европейската преса е наводнена от взаимните им обвинения в масови престъпления (убийства, осакатявания, отравяния на кладенци и какво ли не още). Френско издателство се решава да публикува любовните писма на бъдещия гръцки крал Константин I до графиня Паола д’Остхайм, едно от които обаче започва с повече от категоричното твърдение: "Българите, най-мръсната раса в света". Пример за "патриотично говорене", на което поетът Кирил Христов гръмовно отговаря в публицистиката си с образите на "съседите-змии" и призивите "Българино, не си светияМуши! Сечи! Коли!". И това го е имало, макар и забравено днес, колкото и да не ни се връща към него.


С други думи,


Голямата война изобщо не идва изневиделица


Противно на всякакви очаквания хората в Европа даже я жадуват. Настроени национално и патриотично, в разгара на лятото на 1914 г. огромни множества се тълпят по площадите на Берлин, Париж, Петербург, Лондон, Виена, Белград, пък и на София. Най-често споменаваната дума е "война". Патриотичният дух е на мода, младежите масово се записват като доброволци. Говори се много за душата на народа (но на всеки народ поотделно), девойките закичват със стръкове цветя пушките на войниците.


Очакванията са да се уредят нещата "набързо", развръзката да настъпи преди Рождество.


Ала работите се попроточват. България влиза във войната през октомври 1915 г., нарушавайки своя неутралитет, на който толкова държат демократите на Малинов, народняците или земеделците. Но не и социалистите (широки и тесни), доколкото след убийството на Жан Жорес европейските социалисти изцяло престават да бъдат "интернационалисти", те стават крайни националисти.


Така се стига до окопите на Голямата война. Войнишките писма от онова време, преиздавани периодично на различни езици (липсват само българските!), са разтърсващи с тревогата и унинието си. След мащабни сражения, в които за първи път влизат в употреба и бойни отровни вещества, войниците прекарват години наред в разкаляни окопи, откъдето на разсъмване влизат в кратки ръкопашни сражения, за да се придвижат с петдесет-сто метра и после пак същото. В окопите върлуват всякакви болести. Войниците от всички армии съжителствали с плъховете в продължение на три-четири години окопна война. Цяло чудо е, че Европа не е пометена от чумна епидемия (За сметка на това след края на войната се разразява "испанката", инфлуенцата, която отнема живота на още 20 млн. души, напълно обезкръвявайки Европа.). Плъховете гризат труповете, нападат живите. А и въшките били всекидневие. Често, докато дебнели врага, войниците го чували как се чеше (както свидетелства Патрик Оурженик в "Еuropeana"), стреляли в тази посока, хвърляли гранати. Но нито въшките, нито враговете намалявали.


Свидетелство за което е пощенска картичка на Т. Ф. Чипев от 1917 г. /двама войници почистват дрехите си - бел.ред./– текстът гласи, че битката с паразитите съсредоточено продължава.


* * *


В много отношения 1917 г. е година е решаваща за целия ХХ в.


а оттам и за събитията днес, през набиращия ход XXI в.


И тъй, в началото на годината президентът на САЩ Удроу Уилсън встъпва в длъжност за втори мандат. Американците му оказват доверие, забележете, за да ги държи далеч от войната, опустошаваща Европа трета година. Всъщност тъкмо през 1917 г. се извършва първата американска интервенция на европейска земя. В първите дни на годината тялото на "стареца" Григорий Распутин, демонът на руската политика, е открито в ледените води на Нева. Скандалът и разложението по върховете в руската империя подготвя февруарската, а оттам и болшевишката революция през 1917 г. 365 дни по-късно светът е вече в друга ера.


Лесно е с днешна дата да се говори за "годината, която промени света". Трудно е да го осмислим.


1917 г. наистина дава началото на много нови неща. Включително старт на футбола. Покрай ритането на топка на фронта се поставя началото на Купата на Франция с участието на британски футболни отбори (прототип на бъдещото Европейско първенство). По радиото се излъчва нюорлеански джаз, първата такава плоча е записана на 16 февруари във Филаделфия. Гийом Аполинер, бидейки на фронта, измисля думата "сюрреализъм".


Желанието да се напусне реалността струи отвсякъде, показват го и опитите за "Дада" в Швейцария предходната година. Модерната литература набира сила – Марсел Пруст депозира през месец март в "Галимар" ръкописа на "Запленен от момичетата в цвят" (втората част на "В търсене на изгубеното време"). Из Европа тръгва новата късометражка на Чарли Чаплин "Емигрантът", сякаш идвайки да предскаже масовия излаз на европейци към Новия свят след войната. Ала бъдещето е трудно представимо.


Стотици хиляди хора загиват по полетата на Шампан, Галиция, Македония и Палестина. За първи път се използват танковете, Италия търпи решаващо поражение в Капорето, британците превземат Багдад и Йерусалим.


Окопите са истинска лаборатория за всички бъдещи нещастия на Европа


През 1917 г. Хитлер, озовал се в болница, започва да чете Шопенхауер и е обзет от идеята за собствената си мисия. Младият Мусолини, също след тежко раняване, започва да преосмисля социалистическите си увлечения, замисляйки прехода от социализъм към фашизъм. Ленин и Троцки зорко следят войната, която би трябвало да прерасне от империалистическа в революционна ситуация, жадуващи да палнат клечката на стария свят, без да му мислят за жертвите. А Мао, един никому неизвестен двадесет и четиригодишен младеж, чете Русо и формулира на хартия битката си срещу "четирите демона на света": Църквата, капитализмът, монархията и държавата.


Над тази масова кланица изгрява кървавото зарево на нови конфликти.


А що се отнася до българската 1917 г., тя минава под знака на Солунския фронт и сраженията в Македония, на отчаяна саможертва и изнемогване по фронтовете и корупция в тила при управлението на д-р Васил Радославов.


За българите – на фронта и в тила – годината се обобщава в наименования като завоя на Черна, кота 1050, "Червената стена" край планината Баба (връх Пелистер) в днешна Македония.


Някога споменаването на тези наименования е означавало много. Днес почти никой не си спомня за тях. А те са част от голямото европейско кръвопролитие в името на мащабното преначертаване на границите, което обяснява наличието на френско военно гробище в София.


Някога споменатата "Червена стена" (по името на срязания връх на огромната червена скала на Пелистер) е била наричана "македонската Шипка" – заради ожесточените сражения между части на Антантата (най-вече французи) и българските войници от Шеста бдинска дивизия.


Най-кървавите от тях са на 18 март. На няколко пъти върхът минава в ръцете на българи и французи, тъй като той е стратегически, от него артилерията контролира цялото битолско поле.


Ала за да разберем цената, ето едно забравено свидетелство, на което попаднах случайно. Става дума за дневника на поручик Карапетров, издаден след войната от неговия приятел В. Н. Даскалов ("Зад фронта, Бележки и впечатления от тила на армията през 1917 г.; Търново, 1924 г.). Авторът на това свидетелство пада убит през март същата година в боевете срещу французи и италианци.


Дневникът казва много за войната, за корупцията в тила и българските нрави, което го прави още по-интересен с днешна дата.


И тъй, първо усещането за кръвопролитието на фронта:


Неприятелят бе твърде близо и също тъй заровен в земята, че щом забележеше някого от нас да подава глава, откриваше безпощаден огън. Когато вятърът духаше от неприятелска страна, ние долавяхме няколко думи от техния разговор. Само в безлунни, тъмни нощи, бивахме по-свободни, необезпокоявани и тогаз като къртици излизахме из своите дупки и то предпазливи като котки, когато дебнат своите жертви в тъмнината на нощта.


Французите се опитваха няколко пъти да завладеят нашата позиция, ала всякога ги отблъсвахме. Често пъти се хващахме за тях гуша с гуша.


Яростта и от двете страни достигаше дотам, щото захвърляхме не един път оръжията и късахме месата си с ръце.


Нямаше около нас незасегнато място, което да не беше надупчено като решето или разорано от неприятелските гранати, с които щедро ни обсипваха всеки час


Червената стена!


А сетне и желанието за първи отпуск в родната София:


Отпускът, който ми даваха, ми се виждаше като бягство.


Ако имаше нещо, което ме интересуваше в тила, беше това: да видя живота там и то сега, след двегодишна война. Навярно и там е запазен оня мощен дух, който повдигна и съедини българското племе в 1915 г. великият импулс е един единствен за целия народ! И той постоянно трябва да ни води към целта. Това е стихиен стремеж, един мощен народен напън, за да се постигнат националните идеали.
Всичко за отечеството!


За да се стигне до пълната покруса от нравите в тилова България:


Окончателно се убедих, че един дух витае над столицата и беше влудил всички – мъже и жени. И, о, ужас! Този дух нямаше нищо общо с войната, но това не му пречеше да бъде могъщ по заразата си. Той се носеше навсякъде, носеше се из въздуха, в болниците, в църквите, където имаше въздух, живот. Гражданите напускаха спалните, салоните и дюкяните, бягаха от канцелариите и с болезнено напрежение пълнеха булевардите, кафенетата, банките, вслушваха се като гладни вълци във вариантите на борсата, с разпалени очи следяха търговската преса, с прегракнали гласове разпитваха за борсата
В това време тънък гласец се провикна:


– Новини от фронта!


Едно дете се препъхва между тълпата и предлага новини, отпечатани на бели листове. Никой не купува. Дори тълпата се мръщи, че това хлапе й напомня за войната, че някъде там на юг се бият.


Тълпата се интересуваше от курса на марката, на кроните и лирите. Бясно се надпреварваха кой по-голяма спекула да извърши, кой с по-голям гешефт да се облажи. Това беше една безумна борба за забогатяване, една епидемия в колосални размери: тя бе обхванала всички – от министъра до последния стражар, от банките до последния бакалин – епидемия по-страшна от чумата.


Една българска картина от март 1917 г., която идва да диагностицира сетното българско крушение.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  препоръчвам на аФтора да изучи Гади - точно съвременик и обективен съдник на събитията.
  Картината, описвана от Т.Н. е тоано обяснение на Войнишкото въстание и ВОСР.
  Ако иска пак подобни събития - нека го каже в прав текст- хората не искат да бъдат управлявани по досегашния начин - в инререс на шепа самозабравили се безотговорни свръхбогаташи и тотално провалила се политическа класа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Гади[/quote]
  Ганди.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]прав текст- хората не искат да бъдат управлявани по досегашния начин - в инререс на шепа самозабравили се безотговорни свръхбогаташи и тотално провалила се политическа класа.[/quote]
  "Хората", т.е. народът, никога не са знаели какво точно искат. Свръхбогаташите, всички вече знаем, са назначените от сенчестата власт, тотално провалят България много пъти за тези последни десетилетия. Народът, (хората), въобще си пести мисленето и не иска да проумее истината - БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета - БКП! Предстои поредната лотария, след която "мъдрият български народ" отново ще се окаже измамен, поради мисловен мързел и къса памет, който и да вземе властта - все тая!

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  И ти знаеш ? Значи си от "умните и красиви" Те по традиция не ходят по полето ( проста работа) или на фронта.
  "Тълпата се интересуваше от курса на марката, на кроните и лирите. Бясно се надпреварваха кой по-голяма спекула да извърши, кой с по-голям гешефт да се облажи. Това беше една безумна борба за забогатяване, една епидемия в колосални размери: тя бе обхванала всички – от министъра до последния стражар, от банките до последния бакалин – епидемия по-страшна от чумата". Там с говори за същият град, където са концентрирани "умни и красиви" - София.

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  И тук днешната Путинова пропаганда не добавя нищо ново
  само подгрява добре познатите славянофилски рецепти.
  ==================================
  Същото може да се каже и за статията - не добавя нищо ново, само подгрява добре познатите западни русофобски рецепти говорейки за война, започната от Западните империи, лишили славяните - чехи, поляци, словаци, хървати, сърби, словенци - от правото на собствена държава. Единствено с отричането на руския цар от престола през март 1917 се появяват бъдещите европейски народи и бъдещия ЕС. Германци, британци, французи, италианци, австрийци воюват до край за за да владеят други народи и да бъдат империалисти.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2320 Весело

  Руснаците и сега смятат,че "европейците" не са с всичкия си, че са малоумни; убеждения, споделяни не само от простолюдието, но и от образованата славянофилска интелигенция, възприемаща Европа като "богато старо гробище" в разложение, в пълен упадък (Достоевски, Хомяков)." Не са мръднали.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Руснаците и сега смятат,че "европейците" не са с всичкия си, че са малоумни; [/quote]
  А Запада какво смята за руснаците? Русофобията е стара и хронична болест за запада, от която боледуват всички там и сега най остър пристъп изпитват американците. Мине, не мине - хайде военен поход към Русия, защото били какви ли не. Още англичаните през 19 ти век като губят Афганистан и разбират че няма какво да противопоставят на Русия като военна сила подхвашат тази песен - варвари, агресивни, диваци, азиатци, следователно - трябва да ги "сдържаме". Наполеон, Кримска война, военна интервенция след 1917г, Студена война, Хитлер и сега пак. Нищо ново от тогава, не са мръднали Запада.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":

  всичко е войни за ресурси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Имам предвид нещо по-дълбоко от кавгите между Корнелия Нинова и Бойко Борисов...."
  Е какво общо има всичко това с лъжите на Корни бе Тони? Само за това изречение си заработи от отдела едно 5000 кинта

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":
  +++++++++++!


 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На фона на историята бодваш "Бойко ни занимава с глупости" - ей ти ги едни бързи 5000 кинта

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 963 Неутрално

  След две световни войни Западът се поотърси от романтичните увлечения по територии, душевности, нации, превъзходства, всякакви -филии и -фобии. Това е голямата разлика с например Русия, където съзнанието е замръзнало в славното минало и е на ниво краята на 19 - началото на 20 век.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  [quote#11:"oporna_to4ka"]едни бързи 5000 кинта [/quote]
  тая мутромилиционерска алчност ви изяде главите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#12:"stein"]След две световни войни Западът се поотърси от романтичните увлечения по територии, душевности, нации, превъзходства, всякакви -филии и -фобии. [/quote]
  Дали? Американските танкове в Европа и постоянното натякване за превъзходството на "западните ценности" като образец за целия свят какво са?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Весело

  До коментар [#15] от "oporna_to4ka":

  това ти изказване също е културологичен белег на кастата ви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, защо червените обичате толкова много да говорите от името на ХОРАТА???
  И сега да те попитам: Кой е този обществено икономически строй, който ”ХОРАТА” са построили и са щастливи?

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":


  [quote#7:"Каишков - Системен нарушител"]А Запада какво смята за руснаците? [/quote]

  Ами говорил съм със "западняци" по този въпрос. Най-общо мнението им е следното:
  "Странно защо народ, дал на света Достоевски, Ломоносов или Менделеев, не може да си организира държавата така, че да е в състояние да се впише в съвременния свят. Та те не могат да произведат един елементарен телевизор или телефон, да не говорим за автомобил. Иначе ракетите и оръжията ги могат. И вечно си мислят, че някой ще ги нападне....Явно 100 години социализъм водят до някои отклонения..."
  Та така...

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#18:"lz73"]"Странно защо народ, дал на света Достоевски, Ломоносов или Менделеев, не може да си организира държавата така, че да е в състояние да се впише в съвременния свят. Та те не могат да произведат един елементарен телевизор или телефон, да не говорим за автомобил.[/quote]
  Веднага отговарям - с дявола напред вървиш само към мизерия. Сравни Севрна и Южна Корея - един народ, едните долу са, другите горе. Какво правят едните, а комунистите само ръкопляскат на полубожеството

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  да разбирам ли че отричаш капитализма ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  [quote#19:"oporna_to4ka"]Веднага отговарям - с дявола напред вървиш само към мизерия[/quote]
  Така е - бойко точно това стори на България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  .................... нещо по-дълбоко от кавгите между Корнелия Нинова и Бойко Борисов....................

  Кавга има курнелия, не Борисов.
  Дъртата скандалжийка ще миряса на 27-ми март. Няма да може да измисли манипулация на изборите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#14] от "Каишков - Системен нарушител":

  Помощ за нормалните относно опасността от североизточният башибозук.

  Мислех, че схващаш ясните, нетълкуваеми неща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Една българска картина от март 1917 г., която идва да диагностицира сетното българско крушение.[/quote]
  Не знам как Тонито си представя че бихме могли да излезем победители от тази война дори и целият народ да беше обединен от националната кауза и даваше всичко за военната победа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#4:"dejmos"]Значи си от "умните и красиви" Те по традиция не ходят по полето[/quote]
  Дали съм красив?
  Полската работа мога да я свърша, но тези от полето не могат да свършат и процент от моята. "Соца" на думи много уважаваше хората на тежкия труд, но никога не го заплати достойно. Виж, това "интелектуалеца" - сигурно последно място в социалната таблица! Боко също мислеше така до скоро, докато някой му подшушна, че даскалите и докторите са на привършване !
  Сега обещават всички - пенсии, заплати - в облаците и безоблачно съществуване!!!

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#19:"oporna_to4ka"]Сравни Севрна и Южна Корея - един народ, едните долу са, другите горе. [/quote]
  В какъв смисъл са горе и долу? Идеологически?

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Нищо не разбираш!!! ”ХОРАТА” до сега нищо по_добро от капитализЪма не са ”построили”.
  Дай пример за нещо по_добро, РАБОТЕЩО!!!

 30. 30 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#18:"lz73"]. Та те не могат да произведат един елементарен телевизор или телефон, да не говорим за автомобил.[/quote]
  И кои произвежда телевизори или автомобили? Дай да видим - Холандия, Белгия, Щвейцария, Австрия, Норвегия, Дания - май не. Канада, Мексико, Австралия - май пак не. Да, Канада Блекбери прави ама нещо не им върви. Автомобили къде другаде - новите демокрации напр.Поляците правеха фиати - сега не. Чехите имаха Шкода почти 100 години, сега немците я взеха. Румънците имаха Дачия - сега стана Рено. Сърбите правеха Застава - американците им бомбардираха завода, сега нямат нищо. Та така.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#29] от "4ort":

  нещо си противоречиш!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 289 Неутрално


  Турците пък са смятани за "болния човек на Европа". На британски и немски сатирични картички могат да се видят представители на Османската империя в традиционно облекло, затворени в клетки в зоопарка, редом до шимпанзетата.....


  Че лъжа ли е?

 33. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде виждаш противоречие?

 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде виждаш противоречие?

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5900 Неутрално

  До коментар [#33] от "4ort":

  прочети си внимателно какво си написал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#30:"Каишков - Системен нарушител"]новите демокрации напр.Поляците правеха фиати - сега не. Чехите имаха Шкода почти 100 години, сега немците я взеха. Румънците имаха Дачия - сега стана Рено. [/quote]
  Или се правиш на улав, или нищо не ти е светнало в мозъчето!
  Поляците - най-бързо нарастване на икономиката
  Чехите - Шкода не им я взеха, а им дадоха технология и сега правят по добри автомобили от "майката" ФауВе
  Румънците, и те се развиват на скорост със Дачия -Рено-Нисан
  Другите, които изреждаш са между пет и седем пъти над нас!
  Тежка грижа те гнети !

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#28:"Каишков - Системен нарушител"]В какъв смисъл са горе и долу? [/quote]
  Ами едните стоят зад оградата/границата/, а южните се скъсват да ходят по галериите на Европа!
  Зад оградата храната не стига за сметка на оръжията, армията, полиц, пардон - милицията. По на юг - работеща индустрия, цветущо население, наближават по дълголетие Япония!

 38. 38 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нищо не разбрахте от статията.
  Правят се паралели с опасността в Европа пак да избухне голям конфликт след дълъг период на мир на фона на научен и технологичен напредък. За войните казват че напълно непознати се изтребват за интересите и в името на елит който се познава. Герм кайзер е бил роднина на анг крал и руския цар но започват войната

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  [quote#38:"angevins"]Нищо не разбрахте от статията. [/quote]
  Абсолютно си прав!
  Мирише на война. Силно!
  Мурзилките хлъзват темата винаги встрани, пък ние им се вързваме.
  За съжаление.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  Във връзка със снимката искам да попитам: защо не е възстановена улица "принц Карл Шведски" в София, човек направил толкова много за българските военопленници -
  http://1svetovna.com/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4-%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D1%8E-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2/

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 41. 41 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#38] от "angevins":

  Прав си, започват немският кайзер в изгнание пише доста гадни неща проив английския елит, как е бил пързулнат да обяви война на Русия. На неговото дървено бюро е издълбал завещание за следните поколения никога да не вярват на англичаните.
  Забележи, англичаните или техният приемник СаЩ винаги насъскват против Русия защо ли? Защото те оставят винаги извън конфликтната зона и могат да я направляват ту на едната страна, ту на другата.

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 42. 42 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alexander97":

  Ми в американските политически списание като американ интерст доста се изказват, че ако има война, то тя е отложена с Тръмп. Бжежински оня ден е цитииран от някакъв форум, не военен
  Той се изказал, че Тръмп има нелека задача да направи нова архитктура с китай.
  демек
  САЩ ще откъсват Русия от Китай и ще ги насъскават един срещу друг с други договори, затова прекъснаха тихоокеанския договор ли, протокол ли...... Войната се отлага.
  Единствено сирия може да стане проблемна за европа
  Щото все пак тези наемни американски идилци могат да дойдат безпроблемно на мохамеданския балкан чрез турция и те си знаят как да си поискат своето, колко години воюват в ирак и сирия? в сирия от 15 март 2011 или 2012, а преди това са в ирак................еми прави сметка че са натруали опит

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Интересно четиво.

  "За да се стигне до пълната покруса от нравите в тилова България"

  Хората не се променяме, правим същите грешки, непрекъснато всичко се повтаря и нищо ново под слънцето.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8961 Неутрално

  Наистина много живописна картина на исторически. Събития преди 100 години. Вижда се, че няма и промяна

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#12] от "stein":

  Добре че сме в НАТО и ЕС!! Иначе Русия винаги е наливала доста пари в петата колона у нас. И принципа й винаги е бил - колкото България е зле и по-зле, толкова по-добре за Русия! За да може поне на думи да претендира за наша освободителка и покровителка. И да зависим от нея като енергопотребител и пазар за стоките ни.

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4887 Разстроено

  Била е тежка година за Европа... това е сигурно. Дано, не повторим тези грешки от миналото.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#46] от "charlesdegaulle":

  Не си прочел внимателно написаното от автора, по описаното време воювахме с/у Русия в лагера на Кайзера и в резултата втората нацинална катастрофи, Ньойския мирен договор 1919...
  Не че се научихме, разбира се, последва ВСВ, пак Пражиски мирен договор 1947 и пак нацинолана катастрофа!!
  Яшкането със западняците ни е довело само национални катастрофи и като черешка на тортата, Берлински конгрес...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  [quote#43:"garincha"]А и Запада е прав да се страхува от Русия заради оръжията, които има.[/quote]
  От кое се страхуват, от "Адмирал Кузнецов"ли или от танковете дето ги дърпат по Червения площад? Вярно, че действат като химическо оръжие...

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  [quote#48:"boby1945"]Не че се научихме, разбира се, последва ВСВ, пак Пражиски мирен договор 1947 и пак нацинолана катастрофа!! [/quote]
  Така е, кдойдат комунистите, следва на. катастрофа... И след Виденов беше така, и след Станишев, и след Нинова ни очаква същото...

 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  [quote#30:"Каишков - Системен нарушител"]Автомобили къде другаде - новите демокрации напр.Поляците правеха фиати - сега не. Чехите имаха Шкода почти 100 години, сега немците я взеха. Румънците имаха Дачия - сега стана Рено. Сърбите правеха Застава - американците им бомбардираха завода, сега нямат нищо. Та така.[/quote]
  Каишков, кажи какво стана с москвичите и запорожиците, не ги виждам напоследък... Прав си, всеки правинещо, някои по-успешно, други не чак толкова, само Матушката ти не може да направи нищо освен война... Ех, мъко позитанска, край нямаш ли...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  Националните ни катастрофи стават всички с една единствена причина,целта е присъединяването на бившите български територии към България. Управниците ни са следвали тази логика и са се съюзявали към силите способни да ни помогнат в това. Много добър урок който днес обаче забравяме, на фона на ставащото в съседна Македония. Балканите отново стават барутното буре на Европа.

  klimentm
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Гневно

  До коментар [#53] от "Каишков - Системен нарушител":

  Пра дядо ми е имал около двеста декара земя,която е работел почти сам,дюкян в града и с цената на къртовски труд успява да построи триетажна къща за семейството си.През 1914 заминава на война и се завръща след три години отсъствие като цялата работа в оставя на ръцете на жена си, пра баба ми която има и малко дете.
  Тя ми е разказвала че често нощем е плакала защото не е знаела изобщо дали ще се завърне от фронта. Пазя снимките от него,подобни на тази отгоре които той сам е надписал на гърба "Край Битоля" или "На позициите".Когато се завръща от фронта започва да работи отново,да се грижи за семейството си до деня в който комунистите идват на власт,взимат му всичко и го натъпкват да живее в приземния етаж на къщата която е построил със собственните си ръце.Принуждават го да влезе в ТКЗС скоро след което той се разболява и умира.Неговата съдба изобщо не е уникална,такава е тя за повечето мъже в онзи век.Това което ПСВ и ВСВ не успяват да сторят с тези корави хора,твоите съпартиици успяват напълно успешно! Пра баба ми почина с 20 лева пенсия отпусната и от народната власт,живееки в мизерна стаичка от собственната си къща.

  klimentm
 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4031 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":

  За съжаление в т.н. "народна власт" са влезли масово ограничени и завистливи некадърници и лентяи, и завистта и омразата им към успелите и интелигентните е била основен мотив и двигател на идиотщините. И друг път съм писал, така че няма нужда да се повтарям, само мога да се солидаризирам с твоето мнение.

 57. 57 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]препоръчвам на аФтора да изучи Гади - точно съвременик и обективен съдник на събитията.
  Картината, описвана от Т.Н. е тоано обяснение на Войнишкото въстание и ВОСР.
  Ако иска пак подобни събития - нека го каже в прав текст- хората не искат да бъдат управлявани по досегашния начин - в инререс на шепа самозабравили се безотговорни свръхбогаташи и тотално провалила се политическа класа. [/quote]

  Другояче казано - време е да се върнем към щастливите времена на Ленин, Сталин и пр. добри и отгоеорни държавници?

  Така ли, драги?

 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#36:"Alexander97"]Или се правиш на улав, или нищо не ти е светнало в мозъчето! [/quote]

  Май не се прави - направо си е!

 59. 59 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#43:"garincha"]Казано накратко Русия е нещо непреодолимо за Запада.[/quote]

  Хайде стига с глупостите - преселението на руснаците в посока запад - т.е. тези които могат да си го позволят - показва точно обратното...

 60. 60 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#53] от "Каишков - Системен нарушител":

  Явно си пещерен комунист. Какво направиха комунистите в България? Взривиха църквата "Света Неделя", избиха много народ чрез т.нар Народен съд, предадоха Държавния архив в ръцете на "братският съветски народ" като те и сега не ни го връщат, защото е военен трофей. Развиха доброволно бригадирско движение. При липса на свидетелство за такова губиш голяма част от правата си (баба ми по болест не е успяла да участва като доброволен бригадир. И губи право да учи висше медицинско образование. Дават й право да завърши полувисше и работеше като медицинска сестра). БНБ даде целият златен резерв, за да омилостивим Брежнев да ни отпусне заем. Построихме химическия завод в Девня, където излизаше циановодород (силно отровно вещество) като отпадък. И сега там не знаят какво да го правят. Построиха заводи в които лепсваха елементарни здравословни и безопасни условия на труд. В текстилния завод "Яна Лъскова" в Бургас работиха без маски. Въздухът беше пълен фини прахови частици, които увредиха белите дробове на работниците (дядо ми почина от рак на белия дроб, без да е изпушил една цигара през живота си) Искаха да ни направят 16-та република на СССР. Промениха Химна на България. Спомни си какъв беше последният куплет.Руснаците в края на 19-ти век излизат от робовладелския строй (Александър втори отменя крепостното право) Русия е последната държава в Европа, която признава Съединението и Независимостта. Винаги са гледали на нас като на Задунайская губерния. Много уважавам руската култура. Но ненавиждам руската политика.

  Димитър Димов
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  [quote#60:"Димитър Димов"]И губи право да учи висше медицинско образование[/quote]Винаги ми е интересно да прочета факти за личната и семейна история на съфорумци по обсъжданите теми. И ти обаче малко..."тони_ николовизираш" и обобщаваш неправомерно накрая.Емиграцията от Русия след поражението на белите в България достига 35,000.Ето какво пишат за ролята на руската интелигенция за развитието на медицинското( и не само ) образование у нас:"..Самой внушительной и авторитетной была группа русских ученых в Софийском университете, особенно – на Медицинском факультете. Русская профессура положила начало целым научным направлениям, не существовавшим до того момента в Болгарии. В конце 20-х и в 30-х годах ХХ века почти все кафедры университета возглавили русские профессора. Основоположником и руководителем кафедры анатомии с 1920 по 1923 год был проф. П. Воробьев. После 1933 года во главе ее стал проф. И. В. Шапшал. Основателем кафедры общей патологии был проф. С. Абрамов, а кафедры гистологии и эмбриологии – Ал. Манковский. Первым професором психиатрии в Болгарии был Н. Попов...Начало физической химии в Болгарии было положено проф. В. Завьяловым. Биохимия как научная дисциплина была введена проф. А. Медведевым. Основоположником неврологии являлся заведущий кафедры заболеваний нервной системы и психиатрии проф. А. Янишевский. Создателем акушеро-гинекологической науки и руководителем кафедры акушеро-гинекологии был проф. Г. Рейн..."
  http://www.proza.ru/2016/09/27/1324

 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#48] от "boby1945":

  Напротив, прочетох я доста добре...
  Освобождението сме си го платили с кръв и злато. И издръжка на руската армия у нас. И запада, въпреки че е разбирал националните ни идеали, не е искал Русия на Средиземно море. В наш интерес, били са късогледи. Не са и предполагали, че имаме хора като Стамболов.
  Да не ти препрочитам историята! Знаеш я добре, както и аз. Единствената грешка, може би, на Фердинанд е, че не е изпипал дипломатически границите на България с великите сили. Преди Балканската война. Не е отстоявал пред тях принципа - където има български поп, там е България.
  Както и да е, това е минало. Мисълта ми е, че сега само чрез НАТО и ЕС може да се освободим от задушливата прегръдка на Русия. Не може да я игнорираме вообще, разбира се. Но трябва да отстояваме принципа - приятелството си е приятелство, но сиренето си е с пари... Прозрачен и балансиран бизнес - да, но само това.

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  До коментар [#56] от "daskal1":

  Аз премам също всичко това,такава е била епохата,така се е сложила историческата съдба на страната ни,на тези хора.
  Това което не мога да проумея е възраждащата се , по скоро не умираща носталгия и пропагандирането на онова време като "успешно" за развитието ни.

  klimentm
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  До коментар [#60] от "Димитър Димов":

  Руската култура е неразделна част от руското самосъзнание от руската менталност. Тя е еднакво виновна в по голямата си част за всичко онова което днес представлява и е представлявала Русия.
  Тя е своеобразен културен мем който се предава по наследство.

  klimentm
 65. 65 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 356 Неутрално

  И какви са изводите от статията:

  1. Обикновените хора от различни държави са настройвани едни срещу други с лъжи прокарвани от политиците и медиите. От псевдопатриоти решаващи вътрешни проблеми с външна политика.

  2. Обикновените хора плащат с кръв за наивността си и обедняват, а богатите гешефтари си стоят на топло и забогатяват с корупция и злоупотреби.

  Нищо не се променило. Отново политици и медии ни обясняват псевдопатриотизъм, за еврогейството, за либерастите, за някакви заговори конспирации, за атомни и газови проекти, грантаджии... Но никой не казва как ще решим вътрешните си проблеми - корупцията, прокуратурата, злоупотребата, МВР, образование, здравеопазване. Отново се прехвърля внимание от болна глава на здрава, от съществуващи проблеми към несъществуващи.

 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle":

  В прегръдка със САЩ и НАТО само можем да откараме още една национална катастрофа....
  Когато в 1941 монархо-фашетата се прегърнаха с Хитлерчо нещата са им изглеждали "бетон" а САЩ и Англия прекалено далече за да ни дръпнат за ушетата !

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Еми да, вече след един век експерименти рецептата е ясна: всеки народ да си знае земята за вечно ползване и ако може да не му се пречи. Ако не му се пречи, ако си има йерархия и всички си живеят кротко зад дуварите, след 2-3 века само, а сигурно и по-бързо, ще започне да си расте локален стил, дори ендемичен- я някой с ум за език ще напише произведения, които ще отекнат векове наред и ще променят общуването, я някой ще напредне в изкуство или наука.

  Обаче глобализацията е точно като да изореш няколко резервата и да ги засееш с монокултура.

  Трябват резервати, ако искаме културно биоразнообразие.

  Да, ще се посбиваме, ама то е така за здраве, колкото да се тества коя култура е наистина стабилна и коя има някаква болест.

  Национализмът си е хубаво нещо. Да не се бърка с нацизъм. Но си е хубаво. Иначе става еднотипна скука от бозави павета и инокс, без нищо специфично и стилно.

 68. 68 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#28] от "Каишков - Системен нарушител":

  Да ти пикая та идеологията .....

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#60:"Димитър Димов"]Русия е последната държава в Европа, която признава Съединението и Независимостта.[/quote]
  Димов, мисленето не ти е силната страна. Не се сърди, факт. Ако нямаше победа на руското оръжие над разкапалата се Османска империя през 1878 г.всички съединения, независимости и останалите ти писания щяха да са невъзможни. По същото време, когато висшите европейски монархисти - расисти възвишено използват за славяни и роби една и съща дума, а американските демократи натикват насила индианците в резервати, Русия дава начало на държавност на един никому неизвестен, но братски народ - нашият. И всичко либерални опити да изкарат Русия варварска защото не признавала правата на гейовете са просто жалки.

 71. 71 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 471 Разстроено

  [quote#62:"charlesdegaulle"]Освобождението сме си го платили с кръв и злато. И издръжка на руската армия у нас. ... сега само чрез НАТО и ЕС може да се освободим от задушливата прегръдка на Русия.[/quote]А тя се опитва отново и отново да ни задуши с "прегръдка" водейки разюздана хибридна пропаганда у нас чрез своите "звездочели петоколонници". Ето една малка част от тях:
  Медии: безчет. „Дума”, „Труд”, „Стандарт”, „Телеграф” и другите изтривалки на Пеевски, „Сега” и големите телевизии, „националното” радио „Масква предава за Болгария”, огромен брой сайтове и сайтчета, финансирани с копеечни преводи от неизвестно направление.
  Ето и няколко НПО-та:
  Български антифашистки съюз,
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руската търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,
  Дружество “Найден Геров”,
  Федерация на съотечествениците,
  Фонд “Устойчиво развитие за България”,
  Съюз на ветераните от войните,
  Съюз на военноинвалидите в България,
  Съюз на сержантите и офицерите от резерва и запаса,
  Съюз на българските писатели,
  Съюз на архитектите в България,
  Съюз на филмовите дейци,
  Съюз на българските журналисти...
  И още, и още, и още...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 72. 72 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1461 Весело

  [quote#4:"dejmos"] Там с говори за същият град, където са концентрирани "умни и красиви" - София. [/quote]

  Съвсем обяснимо. Поне малко информираните знаят, че цените на активите са очаквания за състоянието на икономиката за месеци напред. Следователно, това което се е разигравало в София през март 1917 е доста точно предвиждане на злополучния край.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 74. 74 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#60:"Димитър Димов"]Винаги са гледали на нас като на Задунайская губерния. Много уважавам руската култура. Но ненавиждам руската политика. [/quote][quote#64:"klimentm"]Руската култура е неразделна част от руското самосъзнание от руската менталност. Тя е еднакво виновна в по голямата си част за всичко онова което днес представлява и е представлявала Русия. [/quote]
  Культурные ценности Рoссии:

  Пушкина - убили;
  Лермонтова - убили;
  Достоевского - приговорили к смертной казни, потом правда, сменили на каторгу;
  Чайковского - затравили, потому что гей;
  Толстого - прокляли;
  Гумилева - убили;
  Рахманинова, Алёхина, Бердяева и тысячи других - вышвырнули из страны, как паршивых собак;
  Блока - уморили голодом;
  Есенина - убили;
  Мандельштама - сгонили в лагере;
  Цветаева - довели до самоубийства
  и т.д. и т.п.

  А ватник поёт:

  Говорят за границе - культура!
  Мне на эту културу плевать!
  Да какая же эта култура
  где нет слово "Ей ёб свою мать"!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 75. 75 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  поредния булшит от т.нар. портал Култура

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK