Властта на лъжата и страха

Властта на лъжата и страха

© Associated PressНеотдaвна проф. Иво Христов, кандидат за депутат на БСП, заяви в "Панорама", че никой спор не бил убедил никога никого в нищо. Не е ясно тогава защо той участва в политически телевизионни дебати. Неговото твърдение поставя под въпрос нуждата от научна аргументация, нуждата от публични дискусии, от защита на дисертации или дори от защита на обвинени лица. Безспорни истини и правила, налагани отгоре без публичен или научен дебат, има само в тоталитарните диктатури.


Но по-лесно е, вместо да спорим и в дискусията да стигаме до истината, по гьобеловски да повтаряме постоянно една удобна лъжа и така да я превръщаме в истина. Разбира се, ако разполагаме с необходимите за това медии или с туитър акаунта на Доналд Тръмп и публика, която ни чете или слуша. Или ако просто няма други разрешени за публиката източници на информация освен "Работническо дело", както беше по комунистическо време.


Но наистина не е лесно да убедим предубедени хора
в неща, които на нас ни изглеждат очевидни. Например че ваксините спасяват, а оръжията убиват. Има любители на конспиративни теории и бранители на втората поправка на американската конституция, които са убедени в обратното, че ваксините убиват, а оръжията спасяват. Има хора, които се страхуват да ваксинират децата си, но смятат, че е добра идея учителите да носят оръжие в училище за отбрана, отколкото да се забрани оръжието. Има християни, които вярват, че абортът е убийство, а смъртната присъда е морален акт. Това не им се струва нелогично. Има хора у нас (наистина най-често те са на преклонна възраст или са израснали през последните 25 години и като деца са им разказвали приказки за добрия чичко Ленин), които вярват, че по времето на Живков и Брежнев, та дори и по времето на Сталин и Червенков животът у нас е бил земен рай, а след падането на Живков се е превърнал в черен либерален ад.


Според интервю на проф. Христов от януари миналата година: "От София до Бургас страната е само един трагичен микс от старчески домове и цигански катуни. Преди 25 години България бе сред 35-те най-развити страни в света, в момента е след 80-о място по индекса на ООН за човешко развитие. Някога бяхме космическа държава, а сега ни обясняват, че трябва да развиваме "кънтри туризъм" и да садим боб. Преди 25 години страната имаше гръбнак и с нас се съобразяваха, включително и във военно отношение."


Лично аз, като пътувам по магистралата от София до Бургас или като се разхождам в София, Пловдив, Бургас, не виждам "само един трагичен микс от катуни и старчески домове". А преди 26 години, доколкото си спомням (тогава съм бил на 33), имаше гладна Луканова зима. А малко преди това, по комунистическо време, ако хората на Запад изобщо бяха чували нещо за България, знаеха, че това е най-покорният и безгръбначен съветски сателит.


Кой се е съобразявал с нас тогава,


когато нямахме реален национален суверенитет


И кой е виновен за проблемите на страната след края на комунизма, като се има предвид, че през по-голямата част от времето на власт беше БСП /и ДПС/, а мафията ни от самото начало беше създадена от Държавна сигурност?


Все пак от 2007 г., откакто сме в Европейския съюз, средната месечна заплата у нас е нараснала два пъти, от около 500 на близо 1000 лева (по време на Виденовата хиперинфлация средната заплата беше около 4 долара), а икономиката ни има постоянен ръст.


Наистина хората виждат и помнят това, което искат да виждат и помнят. "Човешкият род не понася прекалено много реалност", казваше Т.С. Елиът. Раздялата с илюзиите е болезнена. Болезнено е да признаеш, че фактите опровергават твоите дълбоки убеждения. Освен това да се смесват факти с убеждения е много лесно днес, когато виртуалният и реалният свят все повече си приличат, а ние живеем все повече в по-лесния, виртуалния, сред своите фантазии и илюзии. Там всичко е възможно. Там няма обективни лъжи и истини, няма обективно добро и зло. Истината е това, което ние вярваме. Ако истината не ни изнася, значи всички сериозни световни осведомителни агенции — CNN, BBC, Deutsche Welle, New York Times, Washington Post — са "нечестни медии" (по думите на Доналд Тръмп). А


лъжите, които подкрепят нашите вярвания, са "алтернативни факти"


Масово разпространявани във виртуалния свят конспиративни теории ни дават лесно обяснение на целия объркан свят около нас. Ако решим да вярваме на многобройните спонсорирани от Путин електронни медии, които разпространяват лъжи за апокалиптични сблъсъци с имигранти в Германия, Франция или Швеция, или истории, които представят либералната демокрация навсякъде по света като някакво черно колониално робство — това за нас ще бъде истината. А фактът, че такъв масов материален просперитет и дълготраен мир, какъвто има в обединена в Европа сега, никога по-рано не е имало, ще бъде лъжа.


В никнещите като гъби интернетни издания, които разпространяват "алтернативни факти", Йеронимус Бошовци на антиевропейската пропаганда рисуват сюрреалистичната картината на европейския ад, който е "либерастки", "толерастки" и "соросоиден", но скоро ще се разпадне. В тази картина на ужасния либерален свят тълпи от озверели сирийци и иракчани, съюзени с брюкселските бюрократи кръволоци, идват да изнасилват, ислямизират и колят нашия и без това изчезващ народ, който, доколкото е останал, панически е хукнал да се "евакуира" от България през "терминал две"


Интересен е този символен образ
на антилибералната реторика у нас
: "терминал две"


Всъщност повечето евтини полети до Лондон или Мадрид, ползвани от нашите студенти и българите, работещи в чужбина, са от терминал едно на летище София. Оттам, а не от терминал две, може да се отиде до всяка европейска столица за по-малко от сто лева. Но някои хора, които сами пътуват по-често от терминал две, изглежда, мечтаят за нова изолация на България. Имат ли носталгия към времето, когато границите се пазеха повече от излизащи българи, отколкото от влизащи чужденци?


Миграцията е световен проблем и полската или руската диаспора в западния свят са много по-големи от нашата, а още по-нормални са тези процеси вътре в обединена Европа, както е нормално хора от други населени места да идват да работят в София.


Разбира се, от черния либерално-демократичен ад според тези, които ни го рисуват, може да ни спаси само един озарен свише евразийски лидер, който съчетава кагебистки умения с монархическа носталгия. Или някой, който обещава да направи Америка (или съответно Великобритания, Франция, Нидерландия, България) велика отново, като я изолира от света.


На мястото на либерално-демократичния световен ред и неговото "световно правителство" (в Брюксел или в Ню Йорк, където е ООН), на отвореното общество враговете на либералната демокрация виждат един нов свят на затворени самодостатъчни държави. Но ако затворените самодостатъчни държави не спазват международните договори и правила, създадени от отвореното общество, неизбежно ще започнат пак да воюват помежду си. Ще се ограждат със стени срещу световната миграция, ще размахват бич над разглезените от либералите родни малцинства и същевременно, ако имат военна сила, ще започнат да отвоюват исконно свои територии от съседите.


Това ли е новият постлиберален световен ред?


Новото като добре забравено старо? Толкова бързо ли забравихме времето на постоянно воюващите помежду си национални държави? Толкова бързо ли забравихме световните войни, стрелящи стени и желязната завеса? По този свят на разделението ли изпитваме носталгия?


Слава Богу, очакваният с трепет от мнозина (повече в Русия и у нас от почитателите на Путин, отколкото в Европа и Америка) брак между монархиста-кагебист Путин и милионера-революционер Тръмп върви към разтрогване преди да се е случил. За нас, като източноевропейци, такъв съюз между двамата лидери на двете велики сили победили през Втората световна и разделили си Европа през Студената война, с реторика насочена против европейското единство, би бил фатален. Без Европейския съюз и без НАТО, ние веднага ще попаднем отново в московската сфера на влияние както по време на комунизма. Без единен Европейски съюз в обща сигурност в Европа, всяка отделна страна ще е много по-уязвима и за терористите от Ислямска държава и за потоците от бежанци.


Не се ли замислят защитниците на руската окупация на Крим, която се оправдава с идеята за преобладаващо руско население там, че може някой да реши да подходи и към части от нашата държава, например Кърджалийски окръг, по същата логика? Трябва да се спазват международните закони и норми. Иначе държавите ще се върнат в джунглата, където важи само един закон - правото на по-силния. Там една малка държава като нашата няма да има голям шанс.


Бракът по сметка между Тръмп и Путин е все по-малко вероятен. Дори напоследък се заговори за заплаха от нова ескалация в ядрената надпревара между двете страни. Но заплахата от това виртуалния свят на алтернативните факти да прелее през компютърния и телевизионния екран и да удави реалния либерално-демократичен свят, в който живеем, никак не е преминала. Хибридната война във всеки момент от игра на дезинформация, пропаганда и електронен шпионаж може да прерасне в реална война, като в Източна Украйна или Сирия.


Архетипни картини в нашето безсъзнателно, свързани с емоции и предразсъдъци, ни карат да виждаме това, което искаме да видим, вместо действителността. Нашата склонност, дори охота, да вярваме на лъжи има дълбока психологическа основа: колективната лъжа ни помага да бъдем социални животни, да се движим в крак с групата, с която се отъждествяваме. Стадното мислене в даден етап е помагало на хората да оцелеят. Но то може да превърне един иначе порядъчен човек в звяр, който линчува заедно с тълпата "враговете на народа", "предателите", лошите малцинства и чужденци.


И най-накрая, апокалиптичната картина на света, която рисуват както привърженици на Доналд Тръмп в САЩ, така и привържениците на Путин пред своите избиратели в България, очевидно импонира на мнозина. Мнозина хора (макар и да не мисля, че са мнозинството) живеят в страх. Със страховете на хората обичат да спекулират и политици. "Страхуват ли ви? Няма повече да ви страхуват!" казваше на своите избиратели Пеевски. " Освободихме се от страха!" заявяваха гордо "социалистите" след изборната си победа. Европейските крайнодесни също ползват страха (от имигрантите), за да печелят избори. Това направи и Доналд Тръмп в САЩ.


Този всесветовен страх, експлоатиран от новите националпопулисти, произлиза от липсата на общовалидни митове и архетипи, на обща религия или идеология в новия безполюсен глобален свят. Много хора се чувстват изгубени и изоставени. Страхът е опасно чувство. "Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх", беше казал Франклин Рузвелт. Изплашеният човек или се предава или се претопява в озверялата тълпа. Изплашения човек е склонен да следва лидера, който излъчва сила и сигурност, дори и ако този лидер е просто един луд.


Има и друго възможно обяснение за това бързо ирационализиране на света в последните години, това отстъпление от идеите на Просвещението за равни човешки права и либерално-демократично управление. Развитите либерално-демократични държави изглежда остаряват. В тях има ниска раждаемост, а средната възраст се покачва постоянно. Избирателите все повече са възрастни хора. Дали свободният свят като цяло не остарява и не склерозира? Същевременно в по-"младежките" общества с по-високо раждаемост (това са по-бедните общества), както и в по-бедните социални сегменти в самите развити западни общества, преобладават младите хора, които не получават образование и са реално или функционално неграмотни. Колкото по-неграмотен е един човек, толкова по-лесно може да бъде манипулиран.


Дали на това застаряване и оглупяване на света не се дължи възходът на страха и отстъплението от рационалността? Надявам се, че процесът не е необратим, че отвореното общество няма да бъде заменено от един свят на нова феодална разпокъсаност, ирационализъм и войни. Всичко зависи от младите хора и способността им да отличават лъжата, дезинформацията като основно оръжие в хибридната война, от истината за света.

Ключови думи към статията:

Коментари (303)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 354 Неутрално

  ,,, който е сложил ръка на ралото да не поглежда назад ". Щом сме заявили желание за промяна , край с миналото

 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  браво ,много добра статия , отдавна не слушам интелигентните брътвежи нито на доц Иво Христов ,нито на господин Волгин ,те винаги забравят ,че България е на това дередже поради добрия живот ,осигурен от БКП ,сега БСП и ДС креатурите във властта ,за които те никога не казват нищо лошо ,все едно никога не са съществували ,никога не са крали ,всичко е било по мед и масло ,докато те управляват и сриват България вече десетилетия ,нещата са много едностранчиво представени от въпросните другари ,браво на автора на статията ,реален коментар на ставащото .

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Дърдоркоооо, топиме се.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#3:"hasmokar"]Дърдоркоооо, топиме се. [/quote]

  Ами кажи тогава на КУрНЕлИЯ НИНОВА
  да си прибере синчето от САЩ
  за да намали топенето !!!
  Поне в СССрусия да го беше изпратила
  ама тя го праща в САЩ

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Статията няма да промени нито положението с функционалната неграмотност, което е трагично, нито с посоките на миграцията. Това е ясно на автора и единствената цел на написаното е някой от нас да не се отклони от "правата вяра".
  Ако става въпрос да не залитнем към гласуване за столетницата, авторът може да бъде спокоен. Няма. Няма обаче и никакъв шанс да останем с впечатлението, че някои други са целите в бяло. Реториката на страха се използва масово. Няма голяма партия, която да не плаши с нещо.
  Наша работа е да си опичаме акъла.

  Еретик
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Отлична статия, въпреки, че не споделям твърде либералните възгледи на автора.
  Страхът, както и сънят раждат чудовища. А страхът е плод на незнанието от непознатото бъдеще. Много бройните семейства са нисък IQ по правило (винаги има изключения) и затова мъдростта на тълпата е нула, а мъдростта на младите общества - още повече, защото освен това те има и по-малко опит.
  Здравия консерватизъм ще бъде нужния противовес на популистите - били те леви или десни и ще отговори на тези въпроси, на които либералната демокрация все още не намира отговор.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Твърде много приказки, твърде сложни и дълги фрази... За да прочетем и разберем това, което отдавна знаем - че с комунисти наглава не се излиза и няма смисъл да се спори. И тънкото, съвсем деликатно внушение, че нещата у нас се били подобрявали. Поредното безвкусно левчево писание, механично
  нахвърляни и пльоснати на преден план банализми по две причини- да бъде заработен един хонорар и да бъдат допълнително объркани мнооого главици...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добре прави Левчев че повдига постоянно темата "хибридна война" - това е актуално сега. Щом агитпроп-а в Кемъл натиска толкова здраво (как няма да натиска, нали КГБ-еец е начело) значи тук има някаква далавера, нещо може дявола да вземе. Тя темата е доста по интересна ако се погледне хитлерова Германия - и там на едната пропаганда полудяват германците та трябва целия нормален свят да обедини сили за да спре дявола. Сега е по лесно - чрез интернет, чрез свободното общуване между хората можем да спрем дяволиите на Кремъл (Тръмп не търси дявола, там е много по различно). Някоя друга жертва ще даде света, за нещастие България е едната, но какво да се прави - такъв ни е късмета. Пък то си има и обективни причини ние да сме жертва на хибридната война на Кремъл - нашите хибриди са много добри, и голяма част от населението си е болно с дяволски вирус в следствие на дългогодишно заразяване

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Какъв рай беше България преди 10.11.89. год.
  В София имаше ЕДНА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА, ЕДИН ДЕНОНОЩЕН МАГАЗИН и ЕДНА ДЕНОНОЩНА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ.
  Опашки имаше дори в бръснарниците и там си теглехме номерца!!!
  Хората дори от големите градове, като Плевен, Враца и Пловдив идваха да пазаруват в София!!!
  Децата на АБПФК влизаха да учат без приемен изпит, а за кола и жилище се чакаше респективно над 10 и 20 години.
  За да отидеш до Петрич ти трябваше открит лист, а за да си купиш секция от магазин Явор трябваше да дадеш рушвет на циганина стоящ пред магазина!!!
  Имаше още ред благини, ама друг път ще ви ги разказвам.

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Нещо по същество ? Дразни те Христов (умен е) , излез на гладиаторската арена и говори за пътя ,и живота ,и истината. Северна България е гробище, няма живо село ( в смисъл училище, производство, поминък). Пак Путин, пак Луканов ...и така 30 години. Докато не отвратихте и хора като мен - гласуващи за демокрацията УЖ. Проблемът не дори в детайлите, защото няма детайли. Ние нямаме икономика ( казват имаме дисбаланси - ЕК) , КАСТАТА няма интерес да има. Богатата ( за българските мащаби) София, има БВП в трети сектор ( търговия и услуги). От София се внасят зеленчуци,месо ,машини. Ако не се направи от София, ще стане с репресивни механизми на МУТРЕНСКАТА държава. При липсата на елементарни условия за оцеляване , хората се изнасят със скоростта на светлината. Родителите нямат мечти ( могат да купят жилище за 20 години , и ако работят двамата), нямаме мечти за селото или градчето - (няма хора с които да се живее общо). Държавата няма мечти, които да са така на всички. Демокрацията не е ЛЯВА или ДЯСНА. Няма вечно абонирани "АБОРИГЕНИ" със значка демократ.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  Статията е прекалено сложна за мурзилажа. А тези, които я разбират, нямат нужда от нея.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "dejmos":

  +++++++

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"hasmokar"]Все ино на бащатко ти да те не е правил на съветски петрол. [/quote]
  Хасмокар, за какво си говореха Решетников га идва с Нинова ?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#15:"Незнайко в Слънчевия град"]Статията е прекалено сложна за мурзилажа[/quote]
  Ти недей - мурзилките всичко знаят и успешно баламосват читателите. Те само това знаят

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Безспорни истини и правила, налагани отгоре без публичен или научен дебат, има само в тоталитарните диктатури."Ами Иво Христов си е баш болшевик.

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#12:"4ort"]Имаше още ред благини, ама друг път ще ви ги разказвам. [/quote]
  Що друг път
  Продължаваме
  ДЪРЖАВНИТЕ РОБИ - ТРУДОВАЦИТЕ
  ДВЕ ГОДИНИ БЕЗПЛАТЕН ТРУД

  АНГАРИЯТА - ПО ДВА МЕСЕЦА
  БЕЗПЛАТЕН РОБСКИ ТРУД
  от БРИГАДИРИТЕ - УЧЕНИЦИ
  СТУДЕНТИ и ВОЙНИЦИ

  ДЕСЯТЪКЪТ - уж за СУШАТА
  През ЦЕЛИТЕ 80-те ГОДИНИ
  към ВСЯКА ПОКУПКА
  СЕ ПЛАЩАШЕ 10 % ОТГОРЕ
  УЖ за СУШАТА

  ЗАПЛАТАТА на МЛАД ВИСШИСТ
  Лекар
  Инженер
  Юрист
  Икономист
  и прочее
  беше 120 - СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА
  При СЪЩИТЕ ЦЕНИ като СЕГА
  Бананите и портокалите бяха
  даже ПО ТРИ ЛЕВА КИЛОТО
  и ги ИМАШЕ САМО НА НОВА ГОДИНА
  САЛАМИТЕ - още ПО-НИКАКВИ
  И НЕКАЧЕСТВЕНИ ОТ СЕГАШНИТЕ
  бяха АБСОЛЮТНО СЪС
  СЪЩИТЕ ЦЕНИ !!!
  ПРИ ЗАПЛАТА НА ВИСШИСТ - 120
  СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА
  Сега КЛОШАРИТЕ и ПРОСЯЦИТЕ
  си ДОКАРВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ

  За какво говорим изобщо

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Весело

  [quote#14:"Дьорд Чапаев"]Не ти ли стигат Бойко и Радан!? [/quote]

  [quote#18:"Дьорд Чапаев"] само феновете на Радан! [/quote]

  К Р А С Т А В И Ц А Т А

  на Мирча Кришан
  Ако ще и за Световното по табла
  да е статията Мурзилките ще се
  ИЗТРОПАТ за КРАСТАВИЦАТА
  Иначе няма да им платят ТРОЛЕНЕТО

 23. 23 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Ти па,кво имаш против Радан!?Лъвчев разгромява болшевика Иво Христов,защото този болшевик наистина е много умен!Но това налива вода в мелницата на Радан!Тва е добре,защото само Радан има рецепта,как да са опраим!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 24. 24 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 354 Разстроено

  Аугусто , къде си ? Имаш много почитатели и празни стадиони

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  както обикновено доста си послъгал. Не обичам лъжците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"Костадин Иванов"] Няма обаче и никакъв шанс да останем с впечатлението, че някои други са целите в бяло.[/quote]
  Костадин Премиер!! Иванов Премиер!! Мексиканска вълна веднага

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 27. 27 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  И най-накрая, апокалиптичната картина на света, която рисуват както привърженици на Доналд Тръмп в САЩ, така и привържениците на Путин пред своите избиратели в България, очевидно импонира на мнозина.""

  Естествено написаното няма да се понрави на чугунолеярството. Ретроградно реваншистките тежнения в Русия са видими с просто око. И каква радост. Националпопулизъм имало и сред част от западните общества.

  ""И кой е виновен за проблемите на страната след края на комунизма, като се има предвид, че през по-голямата част от времето на власт беше БСП /и ДПС/, а мафията ни от самото начало беше създадена от Държавна сигурност? ""
  Това е самата истина.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#25:"КМЕТ В СЯНКА"]
  както обикновено доста си послъгал.[/quote]

  КОЯ от изброените ИСТИНИ
  изброени от мен и от колегата по-горе
  комунистическата пропагадна
  я има за лъжа ?!??!?
  Тавариш
  Има все още живи хора
  които още помнят онова
  мизерно и пълно с лишения време

 29. 29 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  а мафията ни от самото начало беше създадена от Държавна сигурност?
  =================================
  И това какво значи - че ако мафията НИ не е създадена от ДС е "правилна"? Според Левчев младши, който беше дисидент от 10 до 12 после обядваше в стола на ЦК на БКП после пак дисидент от 13 до 18 след което се прибираше в апартамента на баща си даден пак от ЦК на БКП Коза Ностра или Ндрагета или Ла Еме са "правилни" мафии защото са създадени от улични престъпници, а нашата - неправилна.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  С плямпане нищо не се променя, с плямпане нищо не се създава. И все пак се намират хора, които плащат за плямпане. Иначе по света и у нас плямпала много.

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#30:"Judjuk"]С плямпане нищо не се променя, с плямпане нищо не се създава.[/quote]
  Тук си абсЕлютно прав
  След ВСВ нямаше плямпане
  Денацификацията се извърши
  с Нюрнбергски процес
  Изпълнени Смъртни Присъди
  за тарторите на Нацизма
  и ТОТАлНА лустрация и дефашизация
  Същото Дай боже трябва да стане
  и по повод ДеПутинизацията
  Самият ти си го прозрял
  което вече говори в полза
  на Статията и Автора й

 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дьорд Чапаев":

  Има една статия за времето днес, там си пропуснАл да споменеш за Радан.

 33. 33 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#32] от "4ort":

  Споменал съм!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Без единен Европейски съюз в обща сигурност в Европа, всяка отделна страна ще е много по-уязвима и за терористите от Ислямска държава и за потоците от бежанци.
  =======================================
  Точно обратното др. Левчев. ЕС означава ограничен национален суверенитет и следователно - премахване на национални граници и по малка сигурност. България по времето на Борисов а предполагам и сега изпълняваше точно разпоредбите на Брюксел - отворени граници и никакъв контрол над "бежанците" в името на универсална, а не национална ценност - световен либерален ред. А последната означава -ако някое правителство ( напр. в Сирия) не се вписва в световния либерален ред ( не е изгодно на Запада, т.е. "не служи на народа си", то "демократичните" страни имат право да се намесят във вътрешните работи на съответната страна със сила.

 35. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#13:"dejmos"]Дразни те Христов (умен е) , излез на гладиаторската арена и говори за пътя ,и живота ,и истината. [/quote]

  Христо, ти ли си бе?

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Авторее,
  масовия тъпанар иска да живее на чужд гръб и затова изобщо не се интересува от истината, а от социализма.
  Това е 'ефекта на казана' - тръгне ли някой да излиза десетина ще тръгнат да го дърпат обратно.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Много хубава статия! Две думи за застаряващото общество. Това е световна тенденция, раждаемостта пада в пъти и при арабите, и при китайците и при индийците. Засега остава сред неграмотните от Субсахариална Африка, но и там ще се променят нещата. С подобряването на образованието хората от количество преминават към качество, Отделно голямо семейство е нужно в архаичното, а не в модерното селско стопанство. Трети фактор е пенсионната система, когато не е нужно да разчиташ на децата да те гледат на стари години, Има и още фактори за намалената раждаемост и застаряването, например подобрената медицина, но и изброените илиюстрират общата тенденция.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#31:"Hawaii"]Същото Дай боже трябва да стане
  и по повод ДеПутинизацията [/quote]
  Ако искаш да кажеш, че статията ти харесва, това си е твое право. Но тук на никого не му пука от или за депутинизация. Същественото е, че Русия ни е икономически партньор. Най-важния, най-големия и най-перспективния. Никой не може да го замени. Антируската истерия ни нанася страшни вреди, буквално ни убива. И това поражда негодувание. На този баща му с плямпане стана голяма работа. Самият той обаче е едно нищо, щото сега времето е друго.

 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  [quote#29:"Каишков - Системен нарушител"]ако мафията НИ не е създадена от ДС е "правилна"? [/quote]
  Не разбира се,не е правилна,никоя мафия не е правилна! Но след толкова много години абсолютна власт,просто няма как да бъде организирана от някой друг.И не е задължително да бъде ДС-ДС е един от инструментите на БКП,а тя ги имаше достатъчно.Инструменти,ръце,пръсти,отдели...
  "Quannu mamma cumand,picciotto nodidisci !"(Когато мама заповяда,детето трябва да слуша !)Така казва главата на "семейството" на някой от изкусните стрелци/"пичиото"-малкия/,който хващал лупарата и отивал да трепе някой,който не е угодил на семейството,или е нарушил"омерта".Това е положението!

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  [quote#37:"КМЕТ В СЯНКА"]Въведено от стамболийски [/quote]

  ИЗПОЛЗВАНО от 1945 - 1989

  КЪДЕ тук е „ЛЪЖАТА” ?!?!?!

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  Значи за другите лъжи си признаваш !!!
  Трудоваците учеха занаят и ги ограмотяваха
  Освен това ги хранеха обличаха и им плащаха символични заплати.
  Ти трудовак ли си бил.
  Лъжа са и думите ти за цените- Колко струваше един тристаен в София около 90 кв. м. ЧИСТА площ би ли ни казал ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Сега за споменатия проф. Христов. Този кадър от десетилетия ни пълни ушите с плач за деградирането на България, за това, че изборите са безсмислени и че нямаме общество. Отделно си пада по конспирологични теории. Та от такива спецове на БСП какво да очакваш. Дано все пак хората се замислят дали си заслужава да имат точно такива депутати.

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#37:"КМЕТ В СЯНКА"]Банани 1,20 за нова година 3 лева[/quote]
  И по 1 стотинка да са били
  НЕ ГИ Е ИМАЛО
  ОСВЕН на НОВА ГОДИНА
  [quote#37:"КМЕТ В СЯНКА"]целогодишно в показните
  Портокали 0,80-0,90 лв. Не само за нова година. [/quote]
  Ха-хааааа
  Ами те затова са се наричали
  ПОКАЗНИ МАГАЗИНИ
  Защото там са се
  ПОКАЗВАЛИ СТОКИТЕ
  НЕ СА СЕ ПРОДАВАЛИ

  За теб и най-вече за ПО-МЛАДИТЕ
  ПОДРОБНО ЧЕТЕТЕ ТУК

  http://ivo.bg/2010/10/09/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/

 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  [quote#42:"КМЕТ В СЯНКА"]Трудоваците учеха занаят и ги ограмотяваха
  Освен това ги хранеха обличаха и им плащаха символични заплати.[/quote]
  По цял свят можеш да учиш занаят
  и да се ограмотяваш колкото си искаш
  и при това да си обут нахранен и облечен
  БЕЗ ЦЕНАТА ЗА ТОВА ДА Е
  ДВЕ ГОДИНИ РОБСКИ ТРУД
  Панимайш !!!!

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  [quote#37:"КМЕТ В СЯНКА"]135 , после 170 ! [/quote]
  КОГА е било това бе тавариш !!!
  Но дори и така да е било
  ПРИ СЕГАШНИТЕ ЦЕНИ
  И ПРИ ОНЗИ НЕДОИМЪК
  И МИЗЕРИЯ това е осигурявало
  СКРОМНО и в ЛИШЕНИЯ СЪЩЕСТВУВАНЕ
  Ами ако ДВАМА ТАКИВА МЛАДИ
  са СЕМЕЙСТВО С ДЕЦА
  Тогава КВО ПРАИМ !!!!!

 48. 48 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 888 Любопитно

  До коментар [#39] от "Judjuk":


  [quote#39:"Judjuk"]Същественото е, че Русия ни е икономически партньор. Най-важния, най-големия и най-перспективния. Никой не може да го замени. [/quote]

  И защо ти трябва да лъжеш? Главен търговски партньор на България е ЕС. И по износ, и по внос обемът се различава в пъти в полза на ЕС.

  http://www.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  [quote#37:"КМЕТ В СЯНКА"]луканка - 12 лева от българско месо а не от 50 годишни отровни боклуци !!! [/quote]

  Очаквах да се похвалиш с

  КУЧЕШКАТА РАДОСТ - Бестселъра на СОЦа

  Или с МОРТАДЕЛАТА ха-хаааааа

 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hawaii":

  кучешка радост знаеш ли защо се казваше методи ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#44:"stein"]Сега за споменатия проф. Христов. Този кадър от десетилетия ни пълни ушите с плач за деградирането на България[/quote]

  Що? Не е ли вярно? Я помисли!

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  Кажи цените на апартаментите. и на лихвите по жилищните кредити.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  [quote#47:"Hawaii"]Ами ако ДВАМА ТАКИВА МЛАДИ
  са СЕМЕЙСТВО С ДЕЦА
  Тогава КВО ПРАИМ [/quote]
  Помагаха родителите . Пенсиите бяха предостатъчни за тези с трудов стаж без земеделците.
  Я кажи цените на детските градини и на бебешките храни тогава и сега.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Соцът беше мизерия, безправие, недоимък, цензура и скука.

  За него могат да скърбят само представители на тогавашните "привилегировани" класи - деца и внуци на функционери от ЦК и останалата висша номенклатура, на дипломати (заради възможността да живеят на Запад), ченгета от ДС, милиционери и военни, както и продажни трубадури на режима от т.нар. "народна интелигенция".

  Всеки, който хвали соца в този форум, принадлежи към една или повече от горните категории.

  Сега един свободен човек с добра професия и възнаграждение може да живее далеч по-охолно, отколкото един тогавашен цлен на ЦК. Само че това не се отнася до децата на въпросните, които в голямата си част са търтеи, несвикнали на труд (да не говорим, че са и некадърни).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на block
  block
  Рейтинг: 805 Неутрално

  ох как беше чудесно по соца. ходехме на бригади, пълнех щайгите с камъни и малко домати отгоре. после машините се чупеха и си почивахме. вероятно камъните са докарвали неповторимия вкус на българската лютеница

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#55] от "blockblock":

  Можеш да се пишеш активен борец.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  [quote#56:"blockblock"]лъжливи червени гъзове [/quote]

  Може пък те да не са чакали - на АБПФК им "даваха" без ред в квартали като Изток, Ленин (Яворов), Гео Милев и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#13] от "dejmos":

  КОЙ ти каза, че Христов е "умен"? По какво разбра? Говоренето му е на партиен секретар от 1974 година, разбиранията му корелират с тези от Студената война и Брежнев. А, да...защото е професор. България е на първо място в света по професори на глава от населението. Професор в пловдивдсия университет казва всичко!
  Браво на Левчев, написано хубаво! Тази статия трябва да се публикува всеки ден, за да я прочете и най-тъпия путинофил.

 60. 60 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7045 Неутрално

  Очевидно истината не е една - нека Левчев и Христов излязат на дебат. Ще е по-полезно за обществото от празните приказки на партийните лидери

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 61. 61 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Иво Христов забравя да отбележи, че най-вече неговата партия допринесе за разграбването на страната през последните десетилетия, а за времето пред 1989 г. и ралята й/пак на неговата партия / дори е нелепо да се говори.

 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#59] от "victor_victim":

  Ами твоето говорене, то е по скоро на полит.агитатор от 70 те години. Да се чете всеки ден Направете табла за полит. агитация

 63. 63 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Баща му беше известен като пудела на властта.
  Пудел, пудел създава.

  .
 64. 64 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  [quote#56:"blockblock"]я кажи колко години се чакаше за апартамент и какви чудеса трябваше да извършиш за да си в списъка? лъжливи червени гъзове[/quote]

  Навремето имаше и една чудесна придобивка, т.нар. - жителство. И сега може да се въведе отново като отпор на разюзданата либерастия. Еееех, комунски мечти.

 65. 65 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#35] от "ali_ibn_isa":

  Не обикновен избирател, гласувал винаги ДЕМОКРАТИЧНО. Сега ще заложа на хората с разум, а те се виждат и чуват. Има демокрация. Който харесва ДЕСИТУ, ЦВЕТИТУ или обиграни мафиоти има вкус. Иво Христов има стройна и логична конструкция за нещата. Тя лесно се намира в поне 50 видео клипа. Покажи твоята

 66. 66 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Отворено общество" си подбират все такива слагачи.
  Празнодумци и подмазвачи, чиито гени са знайни и предвидими.

  Имат обаче малък, тесен кръг аудитория, по-малко от 3-4% и се въртят в кръг по едни и същи медии без никаква полза.
  Надъхват се взаимно всеки път и всеки път се провалят, оставайки в същата рамка.
  Ма, няма лошо. Да си им бере грижа оня, който ги финансира.
  Дет се вика: "Имали бол пара - платили са им".

  .
 67. 67 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#39:"Judjuk"]Същественото е, че Русия ни е икономически партньор. Най-важния, най-големия и най-перспективния. [/quote]
  Ха-ха.
  Лъжеш.
  Експорта за Русия е колкото за Македония 2-3% от общия.
  Твоите доходи сигурно се формират 100% от расия, ама това си е твой проблем.

 68. 68 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#65:"dejmos"]Иво Христов има стройна и логична конструкция за нещата. [/quote]
  Да бе, това си го разправяйте на партийни събрания.
  Лицето Иво е обикновен лъжец.
  Майка рускиня, жена рускиня - небългарин.
  Завършен продажник и член на БСП.

 69. 69 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Все още обществеността не зачита истината, че политик, който работи при прилаганото неправилно управление на паричната система е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
  Необходимата промяна за осъществяване на устойчиво развитие не зависи пряко от политици, а от въвеждане на правилно управление на паричната система.
  Възможностите са:
  1) При запазване на неправилното управление на паричната система – щетите се уголемяват.
  2) При правилно управление на паричната система – подсигурява се устойчив обществен просперитет.

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#56] от "blockblock":

  След война е така. ти кажи колко се строяха всяка година и колко бяха бездомните и просяците.
  Кажи ИСТИНАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Миграцията е световен проблем и полската или руската диаспори в западния свят са много по-големи от нашата, а още по-нормални са тези процеси вътре в обединена Европа, както е нормално хора от други населени места да идват да работят в София.[/quote]

  Дали все още има хора, че в този глобализираЛ се (не глобализираЩ се) свят могат да се отделят и живеят хем като се възпозлват от облагите на глобалните връзки и отношения, хем да запазят патриархалния свят от миналите векове, изолирани и непроменяеми!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Весело

  Тва либералите ли бяха дето късаха ризи за свобода на съвестта, убежденията, идеите и бранеха чуждото мнение като свое. Време е за пенсия, бащичко, плочата прескача.

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  [quote#54:"Norman Granz"]

  Соцът беше мизерия, безправие, недоимък, цензура и скука[/quote]
  И с какво го сменихте ?
  Къде са законността, сигурността и справедливостта ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  [quote#54:"Norman Granz"]може да живее далеч по-охолно, отколкото един тогавашен цлен на ЦК.[/quote]
  Тогавашният член на ЦК си имаше някакви привилегии (служебен автомобил, задграничен дипломат. паспорт, някои бонуси), които му даваха възможност да има много по-висок статус над простосмъртния строител на социализма и комунизЪма. За времето, когато бутилка обикновено уиски с червен етикет на средата на масата бе проява на висок стандарт. Реално един среден кадър от София с РЗ от 2000 лв вече има доста по-висок статус на живота си от бившите членове на ЦК, но я няма тази драстична разлика със средно статистическите българи, което радваше членската маса на БКП.

 75. 75 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 316 Весело


  До коментар [#29] от "Каишков - Системен нарушител":

  Питайте борецът с корупцията и мафията Левчев за косовската магистрала!
  Нещо да му говорят инициалите Ch.D.
  Аз можеМ да му припомнИМ скандалът с линкове от любимият му The Guardian!И от euobserver...foreign policy.....
  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 76. 76 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  Много точно.


  До коментар [#52] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако нямаш разрешение от БКП за жилище - няма да имаш, нито вноски да правиш, нито в брой да платиш. БКП решаваше кой как да живее, че и кой как да умре - едни бяха привилегировани и без труд получаваха благини, други се скъсваха от бачкане ангария, 'щото по н'амкоя си линия имали роднина стражар, роднина чорбаджия (т.н. кулак), роднина "враг на народа" и т.н. и често тези обвинения бяха и измислени - просто системата бе такава да има за хората на БКП, за другите да няма - в т.ч. и граждански права. Човек, който не членува в БКП, няма право дори жалба да подава, ако го е ограбил, пребил и прочие член на БКП - 'щото това означаваше потърпевшия да бъде викан, задържан и бит в затвора, докато не склони така да изопачи в писмени показания, че да се признае виновен, задето с глава е натътрил кокалчетата на комуниста и защото го е принудил да краде, вместо доброволно да му даде каквото иска.

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  [quote#73:"КМЕТ В СЯНКА"]Къде са законността, сигурността и справедливостта ? [/quote]
  ами оставихме старите говеда на първата редица, кой ни е виновен? Румънците направиха по-разумно нещо на 25.12.1989г. Макар и да не изглежда много цивилизовано.

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Но ако затворените самодостатъчни държави не спазват международните договори и правила, създадени от отвореното обшество, неизбежно ще започнат пак да воюват помежду си. Ще се ограждат със стени срещу световната миграция, ще размахват бич над разглезените от либералите родни малцинства, и същевременно, ако имат военна сила, ще започнат да отвоюват исконно свои територии от съседите.[/quote]

  Точно към такъв свят путиновци се опитват да ни насочат, защото те могат да виреят само в него.
  В един истински свободен и отворен свят лъжите и номерата на Путин и неговите адепти просто няма да минат, а бързо и безотказно ще бъдат разконспирирани, защото би било невъзможно да се пазят в тайна.
  Не случайно Горбачов нарече своите реформи "ГЛАСНОСТ"!

  п.п. Къде отиде тя?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  За него могат да скърбят само представители на тогавашните "привилегировани"


  Не само привилигерованите , и такива за които е било достатъчно след работа да пине една ракия да изяде едно шкембе , и да се захлупи с юргана . Никакви мечти ,никакви цели , ако може да откраднеш нещо дребно от работата и да го размениш за друго дребно нещо . Тоя строй осакати душата на хората само в България , другити соц- срани се отърсиха от това зло ,изключение са русняците , там вече са просмукани на генетично ниво , и сегашния им гуру е усложнение на болеста им

 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  [quote#76:"Deaddark"]Ако нямаш разрешение от БКП за жилище - няма да имаш, нито вноски да правиш, нито в брой да платиш. [/quote]
  Глупости.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Весело

  [quote#76:"Deaddark"]...едни бяха привилегировани и без труд получаваха благини, други се скъсваха от бачкане ангария, 'щото по н'амкоя си линия имали роднина стражар, роднина чорбаджия (т.н. кулак), роднина "враг на народа" и т.н. и често тези обвинения бяха и измислени - просто системата бе такава да има за хората на БКП...[/quote]

  Както казваше Радой Ралин - "Човекът е човек, когато има свой човек!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#77] от "historama":

  +++ но пък в същото време се разруши системата за контрол.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Весело

  [quote#80:"КМЕТ В СЯНКА"]Глупости.[/quote]
  Аргументите ти са необорими!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#81] от "Храбър":

  Не е смешно - "равният" човек ако искаше нещо да има, трябваше да ходи да се моли на "по-равния" човек (някой партиец), дори за обувки за детето, че и обувките бяха кът и се взимаха няколко номера по-големи, че дълго да изкарат детето.

 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#83] от "Храбър":

  Просто помня кое как беше и мразя лъжците.
  Трябваше да надградим както направиха всички а ние пуснахме вълците в кошарата като преди това натирихме кучетата.
  И кучетата станаха вълци а стадото бяга в чужди кошари.
  Това е тъжната истина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#79:"Bojidar Vasilev"]Не само привилигерованите , и такива за които е било достатъчно след работа да пине една ракия да изяде едно шкембе , и да се захлупи с юргана .[/quote]
  На времето, в "Кремиковци" имаше един Динко Хаинбоазки (Да! Името му идваше точно от..."Прохода на републиката", който беше станал поради неведоми причини шеф...
  Казваха че като си вземел заплатата купувал си едно "шише ракия", затварял се във ведомствения апартамент и се напивал "до козирката"...
  Ето такива бяха социалистическите труженици, получили някакво..."неведомо от къде" благоволение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Любопитно

  [quote#86:"КМЕТ В СЯНКА"]Аз никога на никой не съм се молил и винаги съм имал всичко при запазено лично достойнство и лична свобода.[/quote]
  Сине на АБПФК?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  [quote#79:"Bojidar Vasilev"]...такива за които е било достатъчно след работа да пине една ракия да изяде едно шкембе , и да се захлупи с юргана . Никакви мечти ,никакви цели , ако може да откраднеш нещо дребно от работата и да го размениш за друго дребно нещо . [/quote]

  Да, и това също.

  Соцът беше поносим за хора, поставящи си минимални цели: заветната панелна гарсониера (ако те одобрят от комисията) в някой микрорайон (молиш се да е близо до спирка на тролея); или пък когато ти дойде редът, да има Лада с поносим цвят, а да не са само бежови; или на супера да "пуснат" ракия на Акад. Неделчев, че е по-мека...

  Аз от десет години заделям пари за сина ми, за да завърши престижен европейски университет и да придобие търсена и високо платена професия - по соц време хората търсеха връзки, за да си запишат изтърсака ЖУРНАЛИСТИКА (щото било престижно) или ВИТИЗ (за да го гледат по телевизора).

  Няма сравнение, изобщо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 756 Неутрално

  На социализма могат да се радват само полу-хора:
  1.Такива, които са се радвали, че убиват комшията му и му ограбват имуществото
  2. Самите палачи и слуги на съветските окупатори.
  Да се радваш и да си доволен, че 'партията' ти е 'дала' некви трохи на цената на труповете на други хора е нещо характерно за избирателите на БСП.

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#88] от "Храбър":

  Представи си НЕ !съвсем обикновен човек. Даже нямам и златен медал като бойко

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#73:"КМЕТ В СЯНКА"]Къде са законността, сигурността и справедливостта ?[/quote]
  Законност при соца - "Маргарит и Маргарита"

  Сигурност - Посред нощ тропат на вратата (какъв звънец бе), извеждат някой от семейството без обяснения и.....той изчезва "яко дим"!

  Справедливост - Какво стана с телевизионната говорителка? Кой я уби? А на колко осъдиха Янчо Таков за далаверите му ала "Остап Бендер през германската граница"?.....
  Айде да не изброявам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Медиите първо би трябвало да информират и да го правят безпристрастно, повтарям: безпристрастно за да може читателите/слушателите да озградят собствено мнение за събитията. Всяка агитация в едната или другата посока е манипулация на общественото съзнание. Към манипулациите спада и премълчаването на неудобни факти, както и избирателното представяне само на информация, която да подкрепя заащитаваната теза.
  В този смисъл и политическата коректност е негласна цензура, което автоматически я прави манипулация. Защо на читателя се представят изстъпленията на националистите срещу нелегалните имигранти, а престъпленията на тези нелегални, вкл. и тежки като изнасилвания и убийства се премълчават, а когато това не става - омаловажават? Не е ли логично при такова поведение и безсилие на властите да овладеят положението местните да се настроят радикално?
  Като толкова държите на истината защо не публикувате данни за профила на извършителите на сексуални престъпления, вкл. етническа принадлежност и вероизповедание?
  Т.нар. либерални медии се компрометираха за редовия читател и с бясната пропаганда срещу Тръмп. Защо не оставите хората сами да изградят отношението си към Тръмп, вместо да го плюете, защото не ви харесва? Някои от идеите му за ограничаване на нелегалната имиграция са много читави. Също така и идеите САЩ да се занимават повече с вътрешните си проблеми, отколкото с други държави. Практиката показа, че намесата с цел сваляне на диктатори впоследствие води до много по-големи проблеми за целия свят.
  Ние не сме стадо от малоумници, които се нуждаят от смляна информация, а хора способни да мислят и преценяват.
  Либерален свят - добре, но всеки освен правата да си знае и изпълнява и задълженията. Мнозинството с нищо повече не е длъжно на малцинствата освен да им осигури равни права за развитие, а малцинствата да се държат отговорно като цивилизовани хора, а не като диваци, на които всичко да се прощава поради техните "особености".

 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  [quote#76:"Deaddark"]Ако нямаш разрешение от БКП за жилище [/quote]

  По-скоро от ОФ комисия.

  В средата на 80-те имах позната - секретарка в някакво ведомство, която живееше под наем в една ултрамизерна къщурка, буквално една стая, на ул. Кирил и Методий срещу 40 лв. на месец - толкова можеше да си позволи.

  Сто пъти ходи в районния комитет на ... нещо си там, за да я КАТЕГОРИЗИРАТ като НУЖДАЕЩА СЕ - те я връщаха, не била омъжена, нямала деца, т.е. нямала нужди...

  Тя ги пита: Е, как да се омъжа и да родя дете в този коптор?! Бяха я докарали до самойбийство. По едно време я приюти брат й, който живееше в панелен апартамент зад ТЕЦ София - бачкал като шофьор в Кремиковци, та му "дали"...

  Не понасям лъжци, достатъчно съм видял от соца, за да знам за какво става дума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  [quote#90:"ali_ibn_isa"]Да се радваш и да си доволен, че 'партията' ти е 'дала' некви трохи на цената на труповете на други хора е нещо характерно за избирателите на БСП.[/quote]

  +++

  Много добре казано.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Каквото и да ви говорят пропагандаторите, както и да го усукват, накрая винаги стигат до клетите мигранти и Тръмп!

  Ние нямаме ДИЛЕМА между класическата либерална демокрация и социализма.
  Ние нямаме ДИЛЕМА между Свободния свят и Русия.
  Ние нямаме ДИЛЕМА между НАТО и Варшавския договор.

  Нашата ДИЛЕМА е между класическата западна либерална демокрация и ляво- толерастията , обхванала ЕС и Америка.

  Има разлика между толерантност и съпричастие към бягащите от война и толерастията на Меркел и Джанкър.

  Има разлика между класическия либерализъм от западноевропейски тип и либерастията на Меркел и Джанкър- който не е с нас е десен екстремист.

  Измествайки ДИЛЕМАТА , пропагандаторите служат на ляво- толерастката диктатура.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 97. 97 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  До коментар [#86] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мери си приказките, че това на една ръка разстояние няма да посмееш да го кажеш.

  Един въпрос да те питам - бил ли си член на БКП, ако да - то ти нямаш нито чест, нито достойнство и никога няма да имаш.

  Кажи бе, чедо комунистическо, бяха ли забранени определени магазини за определени хора - бяха; ти с твоите три букви в книжката си пазарувал свободно, но всички други пазаруваха с ред и писмена молба - за бойлер, за телевизор, за печка - и за готвене и за отопление. И хранителните стоки имаше разделение - някои не можеха да си купят определени храни дори и с пари, защото тези храни бяха само за членове на БКП - тези същите не чакаха на опашка по магазините, а взимаха отбрано и запазено за тях през задния вход.

  Демокрацията не дойде у нас само по една причина - защото не изтребихме комунетата до крак - и те се окопитиха - свалиха Филип Димитров, който макар и леко, открехна вратата на демокрацията, и след него тази врата е здраво зазидана и пазена от кадри на БКП и ДС. Още плащаме за тази груба грешка - Достоевски го е казал добре, смъртта на комуниста не трябва да тежи на ничия съвест.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#92] от "Храбър":

  И това е вярно. На нас обаче една активна боркиня се опита да ни вземе апартамента и след обжалване го дадоха на нас а нея я наказаха. 1965-67. година в София. Нямахме партиен член в семейството !!!
  Още пазя преписката !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#85:"КМЕТ В СЯНКА"]Трябваше да надградим както направиха всички а ние пуснахме вълците в кошарата като преди това натирихме кучетата. [/quote]
  Вълците влезнаха в кошарата 1944-та мило!
  От тогава та до сега изобщо не са излизали.
  Другите осъдиха и отстраниха невъзвратно всички бивши ръководни лица, а ние ги оставихме да лъжат и манипулират.
  За твое сведение, голямата престъпност, която имаме сега е най-яркото доказателство за тясната връзка между ДС и КГБ. Тя беше привнесена и доразвита от най-видни членове на БКП, с цел да се прикрият червените кражби и зулуми в страната ни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK