Между Русия и Европа?

Между Русия и Европа?

© Георги Кожухаров"Дневник" препечатва анализа на Даниел Смилов от портала "Култура".


Националният ни празник винаги дава повод за размисли по отношение на ролята на Русия в българската история. Тази роля има своите фенове и опоненти от XIX век насам: поради това тя или се преувеличава мощно, или се неглижира драматично като обратна реакция.


Интересното е, че не става дума просто за спор за факти, повечето от които са вече добре известни. Политическото значение на този "исторически" дебат е, че в него като че ли се сблъскват две идеи, две програми за развитието на България, които вече свикнахме да наричаме проевропейска и проруска. От гледна точка на този сблъсък България е съдбовно разположена, разполовена между Русия и Европа.
А при такъв "екзистенциален" избор – който е с характеристики на трагична дилема – винаги нещо от голяма ценност се губи. Изборът на София става като изборът на Софи от едноименния роман на Стайрън: да спаси едно от децата си и да обрече другото на гибел.


Този екзистенциален разказ има силно политическо послание. То е, че София по-добре изобщо да не избира – тя трябва да остава винаги между двата полюса на своето фатално привличане, да е посредник, момиче за свръзка между Европа и Русия. Този разказ има и днес много почитатели, особено след възраждането на "патриотичните" и "русофилските" политически сили: от тези, които виждат България в Евразийския съюз, до тези, които се надяват, че по хрушчовски ще тропат с обувката си по масата на Европейския съвет.


Този русофилски ренесанс се посреща параноично от проевропейската част от публичността, която започва да вижда руски заговор във всяка родна неудача. Вярно е, че подобна параноя днес има дори в САЩ: но това едва ли е достатъчно извинение поне за част от напълно суверенно генерираните ни неудачи.


Разказът за съдбовната раздвоеност на България, колкото и убедително да звучи, е всъщност една измислица, фаталистичен мит, с който редовно се е злоупотребявало с политически цели в една или друга посока. Ние не сме "програмирани" да се колебаем между две начала. Ето няколко примера, които показват, че историята ни е била често насилвана, за да влезе в схемата на трагичната дилема между Русия и Европа.


Между освобождението и свободата


Не можете да освободите някой, който не иска и не може да бъде свободен: той вероятно ще се върне в затвора или ще си направи нов. Проруският разказ акцентира върху руската роля в освобождаването на България, докато проевропейският – върху готовността на българите да бъдат освободени. Двата разказа обаче всъщност не си противоречат.


Противопоставянето на Европа и Русия при освобождението ни е силно преувеличено. Възмущението от кланетата по време на Априлското въстание са били всеобщи в цивилизования свят и някакво решение (в посока на автономия) на българския въпрос е щяло със сигурност да има – Цариградската конференция го показва. Русия използва повода за успешната си война срещу Турция и се опитва да наложи изгоден за нея вариант с една голяма Сан-Стефанска България.


Това е било ефектен дипломатически блъф, който поставя руската страна в изгодна преговорна позиция в Берлин: всъщност там крачката й към проливите бива легитимирана от Великите сили и неуспехът на Кримската война е окончателно компенсиран. Тоест Русия действа като част от концерта на Великите сили: прави "хуманитарна интервенция" с мандат от тогавашния "Съвет за сигурност" (с цялата некоректност на подобни сравнения).


От това 3 март не става по-малко значим ден за нас: на него България – след пет века – получава възможността си да бъде свободна и тя се възползва добре от нея. А това е напълно достатъчно основание за национален празник.


Между Царя Освободител и абсолютната монархия


Освобождението не е еднократен акт обаче, защото свободата не е естествено състояние. Тя се нуждае от здрава институционална и ценностна рамка, за да бъде защитавана. Александър II дава свобода на крепостното население през 1861 г., но от роб до гражданин с политически права пътят се оказва доста дълъг. Всъщност доста по-дълъг от този в България, където с Търновската конституция всички мъже получават избирателно право през 1879 г. За сравнение, Великобритания постига същото през 1884 г.


Българите се оказват изключително подготвени за свободата си. Учредителното събрание създава монархия (както е задължено от Берлинския договор), но това е монархия, в която републикански по своя характер институции – Народното събрание на първо място – са замислени като основен център на власт. Нещо повече, отхвърля се Сенатът като инструмент за влияние на монарха върху парламента.


Гърция е "освободена" още през 1821-29 г., но с подобна степен на свобода се сдобива едва след 1864 г. – дотогава тя е управлявана напълно автократично (от внесен от Германия владетел). В "свободна" Сърбия парламентът е повече или по-малко декоративен орган, няма всеобщо избирателно право и монархът назначава част от парламентаристите. В този смисъл Учредителното събрание е втора (политическа този път) Шипка, където народните представители юнашки удържат свободата срещу консервативните ветрове на времето.


Тук заслуженото трябва да се отдаде и на Александър II обаче, без чиято благословия България не би могла да се сдобие с либерална и демократична за времето си конституция. Все пак тя е била окупирана страна, цялата администрация е била под руски контрол и Русия е имала безспорен авторитет сред населението. Една дума на царя би била достатъчна, за да омаловажи ораторските еквилибристики на Петко Славейков и да направи така, че "консервативният вятър" да издуха и него, и останалите либерали.


Вярно е, че Русия лобира за консервативен устав – изготвя такъв проект и официално стои зад него. Но фактът, че допуска той да бъде отхвърлен, е достатъчно показателен за желанието на Алексадър II да експериментира с "либерализация". Всъщност нещо подобно тогава е на дневен ред и в самата Русия, където царят е "патрон" на сравнително плахи опити за конституционализиране и ограничаване на монархията. С две думи, Русия не е била ретроградната, консервативна сила, застанала на пътя на българската свобода в Учредителното събрание, а по-скоро доброжелателно я е окуражавала и следяла с любопитство "експеримента".


След атентата срещу Александър II от 13 март 1881 г. синът му Александър III изоставя всички либерални планове в Русия и завива в силно консервативна, напълно автократична посока. На 27 април 1881 г. Търновската конституция е съответно суспендирана от княз Батенберг и военния министър Ернрот: на българския експеримент със свободата също е сложен край.


Между освободители и поробители


Слава Богу временно, защото българите отново се оказват доста подготвени за свободата си. Възстановяването на Конституцията, Съединението, войната със Сърбия, справянето с проруския преврат и драмите около напускането на Батенберг са истинският тест за политическа зрялост и независимост, който България издържа неочаквано добре. Всичко това става против волята на Русия и с цената на скъсване на отношенията с нея по времето на Стамболов. Изгрява и неговата звезда на макиавелистки и доста безскрупулен защитник на независимостта на княжеството. За което и заплаща с живота си. Изгрява и звездата на Каравелов обаче – истинския носител на демократични ценности в една не съвсем уютна за тях епоха.


Как Русия от спасител и освободител се превръща в основен враг на България? Отговорът е, че и самата Русия се променя през този период, става далеч по-ретроградна и консервативна – превръща се в отявлен и агресивен противник на свободата и във вътрешен, и във външен план. У дома, вместо контролирано да изпуска напрежението (стратегията на Александър II), тя започва да го нагнетява така, че то да избухне през 1905 г., а по-късно (и далеч по-трагично) през 1917 г.


Примерите могат да бъдат продължени. Но и тези са достатъчни, за да демонстрират, че историята на България не е заложник на желанието на Русия или друга велика сила. Дори когато българската армия е била ръководена от руски офицери, родните политици са намирали начин да отстояват свободата и независимостта.
Имало е наистина безнадеждни моменти, като налагането на комунизма след 1944 г., срещу което България трудно е могла да се противопостави.


Но дори и в тези моменти много собствени български решения са били ключови за последвалата "неизбежност" (присъединяването към Берлин-Рим-Токио, войната срещу Великобритания и САЩ и т.н.). От тази гледна точка, разказът за България като фатално раздвоена между два полюса – Русия и Европа, е силно фаталистичен и е просто постфактум оправдание за български грешки. Например, ако днес поради собствена глупост се самоизолираме от интеграцията в ЕС, със сигурност ще се опитаме да се оправдаваме с "раздвоеността си" по отношение на Русия.


Вторият извод е, че и Русия, и Европа се променят и не стоят винаги и съдбовно зад едни и същи идеи. Една е била националистическата Европа от 30-те години на ХХ век, друга е интегрираната поствоенна Европейска общност. Една е Европа на Меркел и Оланд, друга би била една Европа на Льо Пен, Фарадж и Орбан. Русия също не може да се интерпретира като изконно и извечно консервативна и автократична. В крайна сметка битката за свободата и там не е съвсем исторически загубена.


Трето, и свързано с предходното, утвърждаването на свободата не може да бъде сведено до геополитика: дали си с НАТО и ЕС, или с Русия. Вярно е, че в момента членството ни в двете организации е същностно за свободното ни развитие и никакво отстъпление от него не бива да се допуска. Добре е, че и БСП и Радев говорят по този начин (макар и да има известни съмнения в искреността на изказаните намерения). Но не можем да очакваме, че другите ще ни гарантират свободи, които самите ние не ценим. В крайна сметка "чистата и свята република" е общо дело – res publica: тя не е спусната отгоре или отвън заповед. Не може да бъде освободен този, който не иска да е свободен.


Четвърто, историята на страната ни показва, че по-малките държави винаги изпитват влияния от по-големите. Ако международните отношения са анархия, в която властва законът на джунглата, по-силният ще взема своето. Затова българският интерес е да има здрави наднационални споразумения за равнопоставено третиране на държавите. ЕС е най-напредналата в света форма на такова споразумение и затова е от наш интерес да сме нейни членове. И да участваме в нейното укрепване, особено сега, когато тя е подложена на сериозен натиск от своите опоненти.


Русия на Путин днес е избрала друг път – тя предпочита раздробена Европа, с малките парченца от която тя ще може лесно да преговаря от позиция на силата. И затова днес интересите ни няма как обективно да съвпаднат: като сме поотделно, България плаща най-висока цена за газа, например, а би плащала колкото и Германия, ако се договаря с Русия съвместно с останалите от ЕС.


Всички тези точки не могат да бъдат сведени до някакво племенно, родово противопоставяне между Изток и Запад, между Русия и Европа. Вулгарното представяне на дебата като спор между еврогейове и православни талибани цели точно това – да се етнизира проблема, да се вкара във фаталистичния светоглед на сблъсък между племена, поне едното от които трябва да си отиде.


Изборът на Софи е фатален избор, защото тя е била в концлагер – еманацията на етнополитиката в модерността. София, за разлика от нея, вече не е нито в лагер, нито в концлагер, затова може да отстоява свободата си така, както е доказвала, че може да го прави.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (257)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Весело

  По-скоро изборът е между
  просперираща и богата Европа
  и Застаряващата Мераклийка Русия
  която не може да предложи
  нищо на никого освен
  нагона си за притежание
  Всъщност дори НА ПУТИН
  ДЪЩЕРИТЕ СА НАПРАВИЛИ
  ВЕЧЕ СВОЯ ИЗБОР
  НЕ В ПОЛЗА НА ТАТКОВИНАТА СИ

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ние не сме между Европа и русия, а в Европа. На който не му изнася - чемодан, вокзал, Масква.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Любопитно

  [quote#1:"Дьорд Чапаев"]

  Поредната платена публикация,чиято цел е да ни страхува Путин!
  Аман,веке! [/quote]
  Душа
  Като се почне от
  НА ПУТИН ДЪЩЕРИТЕ
  НА ЛАВРОВ ДЕЦАТА
  НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА СИНЧЕТО
  ТИ САМИЯТ
  КОЕ ВИ СТРАХУВА
  ТА НЕ ЖИВЕЕТЕ ПРИ ПУТИН
  В РУСИЯ ?!?!?!

 5. 5 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Точно казано! С други думи русофилистичната част като не и харесва, знае приказката ....вокзал и т.н. ...Масква!

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дьорд Чапаев":


  [quote#1:"Дьорд Чапаев"]Поредната платена публикация[/quote]

  Как си пропуснал от Радан Кънев???

 7. 7 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  И кво ни предложи богата и просперираща Европа,ако не е тайна!?
  Тотална икономическа разруха, и демографска катастрофа с евакуация на три милиона българи от територията!Благодарско,ама немаше нужда!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 8. 8 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Смилов - опоненти са такива като теб. Получаващи пари от чужбина за да сте опоненти. Сред обикновените хора почти няма такива. Все пак те знаят, че благодарение на Русия, а не на Англия или САЩ, българите получиха възможността след 5 века да имат своя държавност.
  А това деление Русия и Европа е в твоята глава и в главата на другите, коит лапате грантове. Първи си покажете данъчните декларации за последните няколко години и да видим колко пари получихте от Запада, а после да говорим за Русия.
  Русия като култура и история е в Европа. Прекалено много е дала на Европа - пълно е с руски имена в области като музика, изкуство, техника и т.н.
  Че едни държавчета като Малта и Кипър въобще не се намират в Европа (едната е в Африка, а другата е в Азия), а са членки на ЕС, а ти говориш за Русия и Европа, при положение, че част от територията на Русия е разположена в Европа.
  Днес руския посланик в БТВ ясно го заяви - не се бъркаме във вътрешните работи на Запада, нека си живее както иска, но и ние ще си живеем както искаме. Там те стяга чепика - че руснаците не играят по свирката на Запада. Е, прекалено много ресурси и оръжия имат за да играят по тяхната свирка.
  Впрочем ако ти секнат кинтите, които Европа ти дава, тогава какви ще ги дъвчеш ?

  God bless Russia!
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]На който не му изнася[/quote]
  Виждаш, че на никой не му изнася! Ама разбери ги хорицата, гладни са, а от Пзитано и Врабча дават по парче пица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Хората масово ползваха трите почивни дни, за да си починат хубаво, да се видят с приятели, да пътуват.
  Капка благодарност към "освободителката" нямаше. По-лошо даже, на никой хич и не му дреме за русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3762 Весело

  До коментар [#1] от "Дьорд Чапаев":
  Ти май помагаш на "Нова република".
  Толкова са ти тъпи писанията, че действат обратно на целите ти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бъдещето ни е свързано с ЕС и България трябва да съдейства и направи всичко възможно да запази целостта му

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Докато 3-ти март ни е националният празник винаги ще има делене и този въпрос ще стои. Толкова ли нямаше една по-българска дата за такъв празник та трябваше да честваме датата на примирие между османска Турция и имперска Русия. Не случайно провокаторите от БКП/БСП избраха тази дата за да ни направят заложници на разпри и междуособици. Тая дата ни дели не на две, а на три.

  След като се принудиха да премахнат 9-ти септември комунягите избраха втората най-разделяща ни дата за национален празник.
  Сещам се за поне 5 други дати които могат да ни обединят като нация и да успокоят страстите.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 15. 15 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]Ние не сме между Европа и русия, а в Европа. [/quote]

  Така ли ? Я тръгни по провинцията - ще видиш неща, които ги виждаш и в телевизионните репортажи за Африка или Афганистан и др. подобни.

  God bless Russia!
 16. 16 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Аз съм заклет новорепубликанец!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Любопитно

  [quote#7:"Дьорд Чапаев"] с евакуация на три милиона българи от територията![/quote]
  КОЛКО от тях се евакуираха

  в ПОСОКА РУСИЯ ха-хааааа ?!?!?!

  Бисер Киров Бог да го прости

  не го брой вече - без него

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#8:"garincha"]Впрочем ако ти секнат кинтите, които Европа ти дава, тогава какви ще ги дъвчеш ?[/quote]
  Що за простотия???

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  На бойко децата къде учиха ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дьорд Чапаев":

  [quote#7:"Дьорд Чапаев"]И кво ни предложи богата и просперираща Европа,ако не е тайна!? [/quote]

  А Русия ти е приготвила едно по-дебело въже за да теглиш шлепове нагоре по Дон бурлак такъв.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 21. 21 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво толкова го увъртаме?! Каквото било - било! Ние уважаваме роснаците като братя! Но както е известно, всеки брат си има интереси! Нашият интерес е европейското бъдеще, което не противоречи на това да си уважаваме руснаците! А и руснаците след диктатурата на Путин, ще ни последват!

 22. 22 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Весело

  България е платила на русия за освобождението с тонове злато.И от там трябва да ни оставят сами да се оправяме.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Весело

  [quote#16:"Дьорд Чапаев"]Аз съм заклет новорепубликанец! [/quote]
  ОЧЕН ХОРОШО

  Тамам след РАЗПАДА НА РУСИЙКАТА

  страстта ти към НОВИ РЕПУБЛИКИ

  ще бъде ПРЕЗАДОВОЛЕНА

  Няма да можеш да си поемеш дъх

  от НОВО РУСИИ и Коя от Коя

  ПО-НОВИ РЕПУБЛИКИ

  ха-хааааааа

 24. 24 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  ЗАЩО СЕ ЕВАКУИРАХА три милиона българи!?
  Нали тук е мноо гот!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#19:"КМЕТ В СЯНКА"]На бойко децата къде учиха ?[/quote]

  В русия?

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#15] от "garincha":

  Искаш да кажеш, неща дето се виждат в Русия само на 100-ина км от Масква нали? А сещаш ли се защо е така или Европа е виновна?

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 27. 27 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Извън изтърканите клишета, Русия никога не е напирала да ни освобождава. Тя просто се е стремяла да излезе на Проливите. Следвала е своите имперски интереси и нашите земи са се оказала в обхвата на тези интереси. Русия винаги е гледала на България като Задунайская губерния. Дори император Александър III официално си я иска, добре че тогава министър председател е бил Стефан Стамболов, а не някой продажен русофил. Сега щяхме да се бием помежду си като в Украйна.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 28. 28 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Истината е, че още от времето на Петър Първи та до ден днешен Русия търси излаз на топлите морета. И военната кампания на Руската срещу Османската империя през 1877 - 78 е една от нпколкото с цел завладяване на стратегически важните Черноморски проливи. До това не се е стигнало, но за сметка на това Османската империя, която е била на доизживяване, съвсем се е спихнала и България, нпкак си неочаквано дори и за самата себе си, се е оказала свободна, поади кончината на принципала си. Обяснявам това много опростено, защото знам, че русофилите в България не блестят с високо Ай Кю. А мантрите за Русия - освободителка са абсолютни глупости. Някой вярва ли, че САЩ са започнали войната във Виетнам с цел налагане на демокрация там? Ами също толкова нелепо е да се твърди, че Русия се е вдигнала да освобождава братята-славяни от добри чувства. В този смисъл както девети септември, така и трети март не би следвало да са национални празници. Много по-подходяща би била датата 22 септември. Или дори 24 май - тогава би се избегнал всякакъв политически елемент. А така ми се повръща от раболепните пред русия български чукундури.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 29. 29 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Малка и бедна държава като България
  няма как да се противопостави на това,
  някои от "големите братя" да я обича,но
  не заради самата обич,а заради геополитически
  и икономически пъзел които"братята"си редят.
  И тук на преден план излизат "политиците" ни,
  едни откровенно лобиращи и готови заради
  това да са на власт да си продадат народа,други
  съпротивлявайки се на натиска да се пробват да
  отстояват национален интерес.Отърване няма,
  просто сме с такова географско разположение,
  че апетити да сме сателит на този или онзи винаги
  ще има,приемете го и си подредете живота така,че
  да изпитвате по малко несгоди и разочарования!
  И не питайте омраза един към друг заради
  чужди интереси.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#8] от "garincha":
  [quote#8:"garincha"]Че едни държавчета като Малта и Кипър въобще не се намират в Европа (едната е в Африка, а другата е в Азия), а са членки на ЕС, а ти говориш за Русия и Европа, при положение, че част от територията на Русия е разположена в Европа. [/quote]

  Пич.....когато Малта и Кипър са били Европа там където сега е Русия не са знаели какво е топла вода !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ей не можем да се наплатим на Русия и те тава си е. Те ако бяха казали тогава че вечно ще има да им плащаме... добро се прави от сърце, без да искаш отплата

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 33. 33 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дълги години ни учеха, че Берлинския конгрес разпокъсва България. За тези, които се интересуват от история, истината е друга. Със Сан Стефанския договор не се създава държава България, а една огромна руска губерния до Босфора. Европа се стряска, събира се в Берлин и решава: ще има едно малко княжество България, подвластно на Високата порта и Румелийски автономен вилает. Но руска губерния - нет! Историята после я знаете. Княжеството и Вилаета се съединяват през 1885, а през 1908 е провъзгласено Независимо Българско Царство. Ако не беше Берлинският конгрес, щяхме да сме част от Руската империя, част от СССР, щяхме да сме Автономен окръг.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#24:"Дьорд Чапаев"]Нали тук е мноо гот!? [/quote]
  Ами такива ЧЕРВЕНИ РУСКО
  и РУБЛО ЛЮБЦИ като теб
  го направиха и продължават
  да го правят да е мноо гот
  С натякванията че малко сме
  били подгъзвали на Русийката
  Още повече трябвало
  Г Н У С

 36. 36 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#11:"EU defender"]По-лошо даже, на никой хич и не му дреме за русия. [/quote]

  И затова Радев, който каза, че в Крим се вее руското знаме получи над 2 млн. гласа на изборите.
  А това, че хората са почивали три дни какво общо има с техните чувства към Русия ? Ти очакваш опашки от хора пред дома ти и да ти дават обяснения за своите чувства ли ?

  God bless Russia!
 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#19:"КМЕТ В СЯНКА"]На бойко децата къде учиха ?[/quote]
  Едното в САЩ, а другото в Савецкия Саюз!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#31:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Пич.....когато Малта и Кипър са били Европа [/quote]

  И кога са били в Европа ?

  God bless Russia!
 40. 40 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#7:"Дьорд Чапаев"]!Благодарско,ама немаше нужда![/quote]

  Плувай, плувай не е...

  Петка.


  Имало едно време ссср...
 41. 41 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#34] от "Калата":

  Много точно казано. Нека семейство Смилови си покажат данъчните декларации и ще се окаже, че тяхната любов към Европа е добре платена.

  God bless Russia!
 42. 42 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#28:"leon555"]Истината е, че [/quote]
  Ти не ни обяснявай каква е Истината за Русия!! Смешно е някакъв, който се изявява като Украинец и то кой знае какъв "украинец" си, да ни Поучава Ние тук в България, какво да мислим и да чувстваме.
  Видяхме такива като теб до къде докараха клетите украинци, до къде им докарахте държавата, сега седнали на нас Българите да давате акъл.

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#38:"Дьорд Чапаев"]Най-добре е да си поискаме отново,Османското присъствие![/quote]

  По-скоро трябва да си поискаме

  РУСКО - СЪВЕТСКОТО ОТСЪСТВИЕ

 44. 44 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#34] от "Калата":

  [quote#34:"Калата"]Манипулираща статия целяща да извърти нещата така, че да омаловажи ролята на Русия за Освобождението на България. Същите напъни да я изкарат враг. Да ВРАГ е но не на Българите, не на Българския народ, а американските съратници. [/quote]

  Ей, чук, само виж колко плюсове и минуси ще получиш за този си пост. Не че това ще бъде представителна извадка, но поне ще ти даде идея за преобладаващото виждане по въпроса "Е ли Русия истински приятел на България?"

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#36] от "garincha":

  Фърчилото стАна президент щото нямаше друг кандидат, не се самозалъгвайте

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 47. 47 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#43] от "Hawaii":

  То е едно и също.

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 48. 48 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "garincha":

  [quote#41:"garincha"]Нека семейство Смилови си покажат данъчните декларации и ще се окаже, че тяхната любов към Европа е добре платена. [/quote]

  И ти ни покажи ведомостите от руското посолство.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 49. 49 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "garincha":

  [quote#15:"garincha"]Я тръгни по провинцията - ще видиш неща, които ги виждаш и в телевизионните репортажи за Африка или Афганистан и др. подобни. [/quote]

  По провинцията сте червени и в червата и по тази проста причина ме бОли за вас.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 50. 50 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#46] от "m_hakkinen":

  Цецка, Трайчо демократа, Краси патриота, Веско аптеката и т.н. Как да нямаше ? Напр. Трайчо яко рита срещу Русия, ама я провери колко получи ?

  God bless Russia!
 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4912 Неутрално

  Ние сме в Европа, а който иска Евразия прав му път, но като гледам децата ни са в Западна Европа и зад Океана, а не в Русия.

 52. 52 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Непрекъснато ни натякват ние ви освободихме , само че преди да ни "освободят " българи са единствените които са се включили на страната на Руската империя срещу Наполеон вижте "българска земска войска "
  , българският отряд в войната между Руската и Османската империя 1828 - 1829 достига 20 хиляди , българи участва на страната на Русия и в Кримската война .Но за това не се говори , или се споменава между другото.
  И за благодарност Русия след всяка руско турска война обезкървява българските земи и отвежда българското население да работи за руските императори .

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#50:"garincha"]Трайчо яко рита срещу Русия, ама я провери колко получи ? [/quote]

  Ами то затова и БЪЛГАРИНЪТ получава

  толкова в сравнение с ЕВРОПЕЕЦА

  Право пропоционална е зависимостта

 55. 55 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#50] от "garincha":

  Ако Боко не беше издигнал тази ужасия за кандидат и ако Радан не се беше изсрал на метеното с Плевнелиев, щяхте да сънувате само за чугун президент! А може и просто да са изпълнявали нареждания...Радан специялно

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 56. 56 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#22:"In my world"]България е платила на русия за освобождението с тонове злато[/quote]
  От къде "България" е платила тези Тонове злато бе? След като изобщо не е имало държава, не е имало нищо, а османска провинция с народ в нея, от де се е взело това злато бе нашия? Това ли ви е Ново-историята която си скалъпвате?
  Все за това Мистично злато обяснявате, ама пропускате да обяснявате, че за да я ИМА България, костите си тук са оставили стотици хиляди руснаци. А това вече е ФАКТ. Факт какъвто случай в човешката история е ако не единствен, то изключително рядък.
  И сега седнали някакви, някакви платени доволно от Анти-български или русофобски Фондации, да ни "пишат" новата , Тяхната си история на България. Може и да има прости и наивни хора да им се вържат. Просто жалко за тях.

 57. 57 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 659 Неутрално

  България и географски и културно е от над 1300г в Европа.
  Рисия да си гледа блатата, калта и пъстърмата пред Кремъл.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  "Русия се променя през този период, става далеч по-ретроградна и консервативна – превръща се в отявлен и агресивен противник на свободата и във вътрешен, и във външен план."

  И остава такъв и до днес.
  Херметик! Бетон арме! Как сталь!

 59. 59 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#34:"Калата"]Ние Грантове от "Отворено общество" и "Америка за България" НЕ получаваме, за да мразим и най близките и най-полезните![/quote]

  така е ,вие получваате от фондация Славяни да защитавате руския интерес

 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#38:"Дьорд Чапаев"]Колеги,не е нужно да спорим![/quote]

  То няма кво да се спори. Освен гласуване с бюлетини, което доста често е чисто емоционално. Има гласуване и с краката и с парите си.

  Виж колко българи има в Русия и колко в Запада.

  При парите положението е трагично - освен нафта, бензин и газ нещо друго руско купуваш ли?

  Сега си представи живота само с руски стоки и/или руски изобретения. Ми аз не си го представям - самовар и килим на стената.

 61. 61 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#55:"m_hakkinen"]Ако Боко [/quote]

  С "ако" България щеше да е световен шампион по футбол. А защо говориш за Боко ? Че защо не избраха Трайчо демократа ? Помниш ли му процента, че го забравих. Ако си свалиш очилата може и да видиш истината.

  God bless Russia!
 62. 62 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този текст е много мъчителен за читателя, който иска героят да е герой и злодеят да е злодей.

  Тук се оказва, че змеят крадял ябълки, ама не всяка година. И настъпва колебание - да викаме у-у-у или ура!

  Мисля, че такива анализи имат място, ама точно преди избори надали някой ще им обърне внимание. Какво е ставало през 19ти век не е най-важното сега.

 63. 63 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#60:"realguru"]Виж колко българи има в Русия и колко в Запада.
  [/quote]

  А що не си стоят в европейска България ? Дето е цъфнала и вързала.

  God bless Russia!
 64. 64 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#61] от "garincha":

  Щото слабоумните тъпи ченгета сте навсякъде! Ама не сте вечни, а българите не са тъпи. Свиквай....БГ е в Европа и всичките ви напъни начело с тези на ония кУрифеи плъха и ЗКПЧ-то ще си останат напразни..

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#63:"garincha"]А що не си стоят в европейска България ? Дето е цъфнала и вързала.[/quote]

  Щото на хората им се живее в нормални държави.

  Като стане България нормална (бяла) държава може и да почнат да се връщат.

 66. 66 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#1:"Дьорд Чапаев"]Поредната платена публикация,чиято цел е да ни страхува Путин![/quote]
  Не че статията не ми се хареса преди да стигна до коментарите, но дължа да отбележа: Ти успя за краткото ти съществуване в този форум да станеш моята "лакмусова хартия". Плювкаш ли по нещо, то винаги съвпада с моите възгледи И обратното.

  Е, след изборите вероятно ще изчезнеш, по липса на финансиране от Позитано, ама...дерзай за сега. Дано жълтите с'тинки които ти плащат да ти стигат, барабар с пенсийката/заплатката, да живееш над прага на мизерията.

  П.С. Четох в друга медия че в Кърджали "заловили" зелени на цвят торбички с базови хранителни продукти, на които имало логото на една политическа партия. Та бъди добър да ме осведомиш кога и къде от Позитано ще раздават тяхните червени торбички.

  Да уточня: НЕ за мен (не ползвам олио, брашно, захар и т.п. "базови хранителни продукти", а за един приятел с много ниска пенция и вечно затруднен финансово.
  До коментар [#1] от "Дьорд Чапаев":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 67. 67 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#63] от "garincha":

  Абе пич, свободни хора сме! Светът е общ и достъпен за всички.
  Не е соц. концлагер, дето границата се охранява с автомати насочени НАВЪТРЕ.
  Кеф ти Павликени, кеф ти Куала Лумпур, кеф ти Новопиздецк - имаш свободата да избираш! Живей си живота и не сей русофилски тъпизми из форумите

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#69] от "garincha":


  + е от мен!

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  десет милиона, шестстотин осемнадесет хиляди, двеста петдесет книжни рубли и четиридесет и три копейки се равняват по онова време на 32,5 тона злато
  сега по-ясно ли е ?

 73. 73 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  в указа думата "окупация " се споменава 4 пъти , думата "освобождение" нито веднъж
  тоест сме платили равностойността на 32,5 тона злато за ОКУПАЦИЯТА си

 74. 74 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  теб още не ти е ясно а ?
  Ние и това сме тези дето не сме гласували за Трайчо и сега няма да гласуваме нито за Радан нито за Христо а за всеки друг Та ние искаме Русия да дойде тук в България ,с туристите си, с Южен Поток ,с АЕЦ ,а не ние да ходим там Така сега станали ти ясно

  гошо
 75. 75 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#74] от "гошо":

  за какво ти е този АЕЦ бе умник?

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#71] от "putler_caput":

  ти по добре обясни от къде се е взело това злато

  гошо
 77. 77 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#75] от "m_hakkinen":

  е така за кеф да свети

  гошо
 78. 78 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#76] от "гошо":

  Руснаците са го донесли със себе си???? Ооооп не Сорос им го е дал?

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 79. 79 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 565 Неутрално

  кога ще има подобна статия за швабофилите?

  Winora forever
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#78] от "m_hakkinen":

  ами донесли са го да В ония години сме почнали с техни средства

  гошо
 82. 82 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#80] от "Калата":

  Каква 4-та индустриална сила???? Кой си е позволил да е пред нас?????

  Почвам да се чудя имате ли поне основно образование...

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 83. 83 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  [quote#71:"putler_caput"]Указ №1144
  НИЙ АЛЕКСАНДР I. [/quote]

  Ето и част от указа публикуван в държавен вестник.

  https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11025127_364895293711395_1268308179420946642_n.jpg?oh=6744c79569f68ee93cb29cee3c329506&oe=5928FD0F

  А т*пите ватенки да спратда задават глупави въпроси, като гошко, калчо и останалата св*лочь

  Имало едно време ссср...
 84. 84 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#80] от "Калата":

  да допълня България против Русия 1915 национална катастрофа
  България против Русия 1918 национална катастрофа
  България против Русия началото на септември 1944 във война с цял свят нова национална катастрофа

  гошо
 85. 85 Профил на ЛЪВСКИЙ
  ЛЪВСКИЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тези които обиждат руския народ, не са прави. Аз като българин, ако ще има малцинства в България, предпочитам това да са руснаци, украинци и от другите славянски страни, а не турци и цигани....

 86. 86 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#80] от "Калата":

  Винаги съм се чудел как може да си супер развита и индустриална държава и да имаш режим на тока 2 часа има 2 часа няма. Щото имаше такива периоди - 87-89.

  Също така супер развита индустриална държава и чакаш за кола 10 години и то Москвич или най-добрия случай Жигули.

  На Запад за един Мерцедес сигурно са чакали 20 години. Ох, не знам, не знам.

  И също така много ми е интересно как сме изнасяли супер много агро-продукция - пък рафтовете по магазините бяха празни. И имаше купонна система - 90-91 година. По 1 кило месо, 1 кило сирене и 1 кило кашкавал. Много странно за толкова развита държава. Хич не ги разбирам тези работи.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#80] от "Калата":


  [quote#80:"Калата"]България с Русия- 4-та индустриална сила в Европа. [/quote]

  Още утре като видя чужденец почвам да се налагам в гърдите и да крещя Булгар , Булгар.Върна ми самочувствието дето и бай Таню от Стара Загора не успяваше....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 89. 89 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  [quote#8:"garincha"]че благодарение на Русия, а не на Англия или САЩ, българите получиха възможността след 5 века да имат своя държавност. [/quote]

  Благодарение на Берлинския конгрес и по-специално на Германия , Англия, Франция и Австро Унгария България получава своята държавност. Иначе щяхме да станем руска провинция.

 90. 90 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#83] от "citoplast":

  въпроса е какво сме платили и въобще платили сме нещо То и сега имаме да плащаме на Русия ама сам знаеш ни опростиха лихвите

  гошо
 91. 91 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дьорд Чапаев":

  Аман, ама от путинопитеци като теб, които с часове кибичат тук да пропагандират в полза на фюрера.

 92. 92 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#72:"putler_caput"]десет милиона, шестстотин осемнадесет хиляди, двеста петдесет книжни рубли и четиридесет и три копейки се равняват по онова време на 32,5 тона злато [/quote]

  Неграмотни глупости, които са взети, убеден съм, от някое текстче от Фактор.бг.

  1. По онова време (1878 г.) в Русия няма още златен стандарт, а само сребърен.
  2. С въвеждането на златния стандарт през 1897 г. 1 златна рубла има съдържание от 0,77 гр злато, а не 3 гр, както излиза по сметката от лъжеца от Фактор.бг.
  3. При курс 1:15 злато към сребро, въпросните 10 620 000 СРЕБЪРНИ рубли отговарят на 545 КИЛОГРАМА злато, а не на 32 ТОНА.

  Айде, със здраве и приятно преписване на глупости.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 93. 93 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#80] от "Калата":

  КА ПЕ ЕС ЕС - БЕ КА ПЕ

 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#90:"гошо"]То и сега имаме да плащаме на Русия[/quote]

  ЗНАЕМ

  Имаме ДА ПЛАЩАМЕ

  ДАНЪК РУСИЯ

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  """... Русия използва повода за успешната си война срещу Турция и се опитва да наложи изгоден за нея вариант с една голяма Сан-Стефанска България. ..."""
  -=-=-
  Смилов, това което си написал НЕ отговаря на историческата истина ! ! !
  Вземи прочети , има ги публикувани, договорите на Русия с Австро-Унгария сключени още преди започването на войната в Закавказието и едва след ШЕСТ месеца преджапват Дунава !
  Та в този договор Русия се задължава ДА НЯМА НА ЮГ ОТ БАЛКАНА ДЪРЖАВА С ИМЕТО БЪЛГАРИЯ ! ! !
  -=-=-=-=-
  На мен ми е интересно , че по времето на соца тази дата никога не бе НАЦИОНАЛЕН празник, а ОФИЦИАЛЕН ! ! !
  И се чевства с тържества САМО ЕДИН ПЪТ - 1978-ма ! ! !
  -=-=-==-
  Защо деня 22 септември , когато е обявена НЕЗАВИСИМОСТТА на България е официален , а не НАЦИОНАЛЕН празник , както е във всички уважаващи се държави ! ? ! ? ! ?
  Защо приемаме дата на някакво споразумение и то временно , в което изрично се споменава, че територията България е ВАСАЛНО княжество на ТУРСКИЯ СУЛТАН за национален празник ! ? ! ? ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 97. 97 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#89:"tacheaux"]Благодарение на Берлинския конгрес и по-специално на Германия , Англия, Франция и Австро Унгария [/quote]
  дада, ако Б-я слушаше Западна Европа, сега в Пловдив щеше да има има българско посолство в Източна Румелия!

  Winora forever
 98. 98 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3086 Любопитно

  [quote#96:"Чардо"]Защо приемаме дата на някакво споразумение и то временно , в което изрично се споменава, че територията България е ВАСАЛНО княжество на ТУРСКИЯ СУЛТАН за национален празник ! ? ! ? ! ? [/quote]

  Евала Чардо !!!
  И да те допълня
  С въпросното Временно Споразумение
  се дава НЕЗАВИСИМОСТ на Сърбия
  Румъния и Черна Гора
  ЗАЩО НИТО ЕДНА ОТ ИЗБРОЕНИТЕ
  НЕ ПРАЗНУВА НИЩО на ТРЕТИ МАРТ ! ? ! ? ! ?
  и още по-важното
  ЗАЩО НИТО ЕДНА от изброените
  НЕ СЕ КЛАНЯ НА РУСИЯ
  И НЕ Й ЦЕЛУВА КРАКАТА
  ЧЕ БИЛА Я ДАРИЛА С НЕЗАВИСИМОСТ ! ? ! ? ! ?
  ха-хааааааааа

 99. 99 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#55] от "m_hakkinen":
  [quote#55:"m_hakkinen"]ако Радан не се беше изсрал на метеното с Плевнелиев[/quote]

  Защо Бойко Борисов не номинира Плевнелиев за втори мандат от устата лично на Бойко Борисов:

  "Президентът Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни страни, а тези оценки ме интересуват много, защото ние сме член на Европейския съюз и НАТО. Грешката му е, че правейки се на ястреб - и аз пъти съм му го казвал много пъти в очите и публично - до голяма степен влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме и аз, и президентът (на Русия - бел. ред.) Путин, и Медведев, успяхме да отрегулираме нещата, така че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички останали играчи - САЩ, Европа, Русия, Китай, Турция."

  http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2016/10/03/2837015_citat_na_denia_greshkata_na_plevneliev_e_che_vloshi/


  Кое беше метеното, кой беше помел, кой се из.ра и какво общо има Радан? Въпросите, разбира се, са риторични. Отговорът е ясен.

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  [quote#60:"realguru"]Виж колко българи има в Русия и колко в Запада.
  [/quote]

  [quote#63:"garincha"]А що не си стоят в европейска България ? [/quote]

  Щото България е европейска , но силно зависима от Русия на която плаща годишно милиарди лева данък. Затова. Освободи ли се България от руската зависимост, всички българи ще се завърнат, защото страната ще стане богата и просперираща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK