За реализма на избирателните списъци

Избирател

© Юлия Лазарова

ИзбирателТези дни Конституционният съд отмени наказанието при негласуване на два последователни избора от един същ вид. Това решение предизвика възторг и аплодисменти в националната демократична общност и още повече аплодисменти, почерпки и кратки възгласи браво, аферим, ашколсун в недотам демократичната общност. Тази неразбираема за мен радост не вещае нищо добро за изборния процес и за доверието в него. За да разберем логиката на записа в Изборния кодекс за наказанието при негласуване и за отмяната му, трябва да се върнем малко назад.


Само от любов към музейното дело


Ще се върнем в средата на 2012 г.
Тогава на имейлите на 15-тина депутати от тогавашното Народно събрание е изпратен един текст, с който се искат промени в изборното законодателство. Там между другото е предложено следното:


"Според някои анализатори драмата с избирателите-фантоми е заложена в Конституцията. Според други това е удобен резерв за манипулиране на резултатите. Каквато и да е причината, обаче, не може да се очаква обществено доверие в случай, че при 7.3 милиона население има съмнения за 980 000 или 1.2 милиона фантомни избиратели. Това е просто мърлява работа, която вече предизвиква досада, раздразнение и демотивира избирателите. Изборите се правят в материален свят и са едно от основните политически и граждански права и е срамно този проблем да се влачи десетилетия. И то при техническа възможност за влизане и излизане от всякакви регистри в реално време. Тук има нужда от по-радикални действия.


Една от възможните техники за привеждане на избирателните списъци в съответствие с реалния брой избиратели е да се възложи на ГРАО /гражданска регистрация и административно обслужване/ да извади от избирателните списъци всички лица, които не са участвали в последните два национални избора през 2009 и 2011 г. Три месеца преди датата на парламентарните избори ревизираните от ГРАО избирателните списъци да се публикуват за публичен одит за срок от 1 месец. Тези избиратели, които не се намерят в списъците или искат да бъдат заличени от списъците, да получат срок - примерно 1 (един) месец - да се регистрират по постоянен адрес. Това да стане изборен регистър, който да се отпечата 15 дни преди датата на изборите и да се счита за финализиран. Навършилите 18 г. в този период от 15 дни да се дописват в деня на изборите.


След две такива актуализации българските граждани ще ценят избирателните си права, а няма да ги подритват или да ги оставят без надзор като "фантоми". Трябва да се разбере, че избиратели са само тези лица, които са гласували или са заявили желание да гласуват в предстоящите избори. Те са в избирателния списък (изборен регистър). Останалите лица са жители на дадена правна територия, граждани на страната, но все още не са избиратели." Край на цитата.


Както читателите се досещат, никой от тогавашните депутати не си направи труда да отговори на предложенията.


От умрял писмо


Текстът е получен и от някои медии, но не вижда бял свят, а отива в коша.


След протестите от 2013 г., когато започват сбирките в Народното събрание на "джуджетата на Мая", както ги нарича Валери Найденов /Мая Манолова, ръководеше работата по Изборния кодекс - бел.ред/, това предложение отново е направено на заседанията на Обществения съвет по подготовка на сегашния Изборен кодекс. Нещо повече, според експерти на ГРАО това е възможно да стане в рамките на 3-4 месеца. ГРАО и без това прави проверки за двойно гласуване и подобно наслагване на действително гласувалите не е проблем.


За известно време тази идея сякаш има шансове да мине, но тъмните сили не дават и дума да се издума и тя е отхвърлена. Неофициално се правят намеци, че няма да се използват вече минали избори, но може да се използват следващи избори и така избирателният списък да се прочисти и да се доближи до реалността. От приетия след тези обсъждания кодекс става ясно, че и бъдещите избори няма да се използват за изчистване на избирателния списък.


Тъмните сили побеждават по този въпрос


Приети са други важни неща – преференцията (мажоритарният микроелемент в пропорционалното гласуване), номерираните бюлетини (обаче пак се печатат 7.5 милиона заради раздутия избирателен списък), ограничен е броят на застъпниците. Има и други полезни работи. Но никакъв намек за каквато и да е форма на активна регистрация. Изборите продължават да си носят негативите и съмненията за манипулации заради избирателните списъци.


И така стигаме до прословутото задължително гласуване и отписване от избирателните списъци, което бе предмет на последните поправки в кодекса.


Първоначалното предложение е - който не гласува на два поредни избора да бъде отписан/заличен от избирателния списък. Този подход предполага, че страната има един избирателен списък за всички избори, със специфичните ограничения по уседналост за местните и европейските избори. В този списък са всички български граждани над 18 години, които са живи по всички земни кълбета, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. В хода на дискусията в правната парламентарна комисия един гражданин (по скоро селянин) обяснява, че българските избори са като ръченица и са много на често. Така само за 2 години от списъка ще отпаднат много хора. Ако този вариант беше останал, то сега шоково и само за няколко месеца (президентски плюс предсрочни парламентарни избори) щяхме да имаме готов реалистичен избирателен списък.


В крайна сметка се предлага и приема отпадането да стане след неучастие в два поредни избора от един и същи вид. Според мен и в този случай се има предвид, че дългият избирателен списък (без уседналост) е един за всички избори. И ако пропуснеш два избора от един вид, то не можеш да участваш в никакви избори след това от какъвто и да са вид.


Така периодът за дезинфектиране
на избирателния списък става 4 или 5 години


Това е по-мек вариант от първоначалния.


И тука започват спекулациите и тълкуванията. Според някои специалисти отписването след второто негласуване не се отнася за всички видове следващи избори, а само за следващите избори от същия вид. Или ако не си гласувал два пъти за президент, то няма да можеш да гласуваш само за президент и то чак след 10 години, а не след 5. И това не ти пречи да гласуваш за парламент или местна власт след тези 5 години. При този подход излиза, че избирателният списък не е един за всички избори (със специфичната уседналост), а за всеки избор си има отделен избирателен списък и отписването/заличаването важи само за списъка за този вид избор и то след два мандата (значи отписване след 10 години за неучастие в два президентски избора и 8 години за неучастие в два местни или парламентарни избора).


Това на практика обезсмисли санкцията.


Отмяната е формален акт


И в заключение – решението на Конституционния съд да отмени дори тази минимална санкция на практика оставя всички възможности за изборни манипулации, които дават избирателните списъци. Остава и разхищението да се печатат 7.5 милиона бюлетини при 3.5 милиона гласуващи. Подхранва се недоверието и нихилизмът към изборния процес. Ще спадне избирателната активност, макар че сигурно няколко процента законопослушни избиратели в напреднала възраст ще гласуват само заради думичката "задължително".


За съжаление един добър замисъл беше провален. Дали е виновна само Конституцията или партиите искат да ловят лапнишарани в мътните избирателни списъци - решете сами. Аз съм само обикновен гражданин даже по-скоро селянин.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Правен тюрлю гювеч.Нека обаче тези дето"коват"законите да проверят как се чистят"мъртвите души"в другите държави където няма задължително гласуване,а те са по голямата част от света.Не може решаването на проблема да е само и единствено задължителното гласуване.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Какво е значението от тези списъци, след като Решетников реди листите и коалициите у нас?

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2202 Весело

  За какво реве всъщност автора. Че е отменена санкция, ограничаваща ПРАВОТО на гражданина да не гласува или да гласува? И какво общо има това с мъките на всеобщата политическа кочина да изчисти избирателните списъци? Отговорът защо толкова прост технологичен въпрос е нерешим с десетилетия е прост - ще повторя - всеобща кочина, в която знаем матряла

  "...привикнал хомот да влачи,
  тиранство и зло и до днес тачи;
  тежка желязна ръка целува,
  лъжливи уста слуша със вяра."

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Авторът "реве"за това, че по основни проблеми, целенасочено не се прави нищо. И че при печатането на 7.5 млн. бюлетини има 3.5 млн. гласуващи, от които около 1 млн. е напълно реалистично да са фантоми.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2202 Весело

  До коментар [#4] от "parcaleste":

  Това продължава вече две десетилетия и подобни "възмутени" антрефилета само илюстрират тоталната политическа импотентност на елитите. Лошото е, че и на матряла не му пука. Сиреч имаме пълна хармония между матрял и елити.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 960 Неутрално

  И да се премахнат неграмотните от избирателните списъци!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Ще чакаме по-подробен анализ за възможните манипулации, свързани с неизчистените от фантоми избирателни списъци.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  Ако се въведе активна регистрация ,нещата ще си дойдат на място, обаче законите се пишат от корифеи като Мая костинбродска , Цветанът на мисълта и малко патрЕоти...

 9. 9 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "не може да се очаква обществено доверие в случай, че при 7.3 милиона население има съмнения за 980 000 или 1.2 милиона фантомни избиратели. Това е просто мърлява работа, която вече предизвиква досада, раздразнение и демотивира избирателите"

  Броят на избирателите в списъците НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ за определяне на резултатите от един избор.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  "Дали е виновна само Конституцията или партиите искат да ловят лапнишарани в мътните избирателни списъци - решете сами."

  Че партиите, особено тези, които се имат за основни и водещи имат интерес от това положебние е ясно като бял ден, само че не толкова Конституцията, колкото решенията на КС, членовете на който пак са продукт на същите тези сили, отлагат и/или премахват всякакви възможности за прочистване на списъците от мъртвите души.
  Дали за създаване на възможност за фалшификации или за изкуствено понижаване на процента за активност, с цел допълнително обезверяване на хората относно възможността да влияят на живота си с участието в изборния процес, оставям на вас да прецените.
  Според мен и двете неща ги блазнят и затова толкова години го караме по този идиотски начин.
  Активна регистрация, реално участие и възможност за дистанционно гласуване ( с пима, електронно и прочее), биха бързо и ефективно освежили политическия живот, но...няКОЙ не иска да се случват такива неща.

 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#5:"Lemmy"]Лошото е, че и на матряла не му пука. Сиреч имаме пълна хармония между матрял и елити.[/quote]
  Леми Премиер!! Леми Премиер!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#6] от "today":

  И неграмотните политически -
  също

 13. 13 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Броят на избирателите е от значение при първия тур на изборите за президент. Иначе той е без значение, но само ако с фантомите не се злоупотреби. Така че вредите от фантомите са две: психологическа (срива се доверието в изборния процес) и потенциална - възможност за злоупотреба. Независимо от това, че в списъка липсват 4 цифри от ЕГН и 9 цифри от личната карта.

  Бъдете здрави!

 14. 14 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 73 Неутрално

  До коментар [#13] от "m.konstantinov":

  Това разбира се я вярно. Само да не бяха съмненията, че има кметове, които разполагат с всички лични данни, че и с личните карти на хора, които ги няма и от името на които може село с 30 баби да произведе 300 гласа. Друг е въпросът какъв ресурс се отделя от ГРАО да търси двойното гласуване за всичките 3 млна. избиратели.
  Избирателният списък не дава правата. Той само показва кой иска да си използва правата и му дава възможност да си ги управлява.
  Бъдете здрав.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Неутрално

  Така е, партиите искат да има десет милиона избиратели в 7 милионна България

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  "Насила хубост не става" е казал българският народ. А един колега по повод опитите ни да накараме студентите да учат казваше "Насила можеш да закараш коня до реката, но насила не можеш да го накараш да пие". Толкова за задължителното гласуване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"] Отговорът защо толкова прост технологичен въпрос е нерешим с десетилетия е прост - ще повторя - всеобща кочина, в която знаем матряла [/quote]
  Не е толкова лесно колкото си мислиш.Много хора като отидат в чужбина не сменят адресната си регистрация.Имам познати от 20 години ,живеещи в чужбина и се водят по адрес в България.Като си не е сменил адресната регистрация как ще го разберат,че е в чужбина.А дори и да е в чужбина може да е временно и така нататък.Така че това бе разумно предложение.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Въпросът е прост. Големите партии, като БСП и ГЕРБ са най-облагодетелствани от мъртвите души в списъците, защото си преразпределят с 1 млн. повече гласове като негласували.

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7152 Неутрално

  Рано или късно политиците ще въведат актуализираните списъци - дано е по-рано!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Как пък нито дума за причините, поради които КС отмени текста в ИК - "задължителното" гласуване, а не имагинерното прочистване, което щяло да се случи по съвместителство ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  "Тъмните сили побеждават по този въпрос"

  Тъмните сили побеждават по всеки въпрос в България

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"] ПРАВОТО на гражданина да не гласува или да гласува? [/quote]
  Най големите престъпления се вършат винаги зад маската на добрите намерения!
  Зад цитираното право на гражданина се крият най-големите измами. Така дядо Хасан живеещ от 2000 г в Бурса и починал там през 2008 г ще може да упражни правото си на глас в родното си село още 100-тина години!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#19] от "neut":

  [quote#19:"neut"]
  Рано или късно политиците ще въведат актуализираните списъци - дано е по-рано![/quote]
  Интересно ми е ти в коя категория на населението се поставяш.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7152 Неутрално

  До #23 dorn:

  Не се поставям, колега, а просто редовно гласувам

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Не може решаването на проблема да е само и единствено задължителното гласуване.[/quote]
  Откровено казано, едва сега (след тази статия) схванах какво се е търсело със задължителното гласуване. Определено считам, че причината е липсата на добра воля у управниците да обяснят качествено и популярно това.
  Нещо повече.
  Мисля, че това е най-бързия и най-евтин път за изчистване на вота от тази целенасочено непроменяна вреда.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  [quote#5:"Lemmy"]Това продължава вече две десетилетия и подобни "възмутени" антрефилета само илюстрират тоталната политическа импотентност на елитите. Лошото е, че и на матряла не му пука. Сиреч имаме пълна хармония между матрял и елити.[/quote]
  Извинявай, ама тази "импотентност на елитите" (каквито и елити да имаш предвид) е целенасочена и изумително, много удобна за едни по-червени политици чиято популярност спада главоломно с всеки пореден вот.
  Опитът ти да прехвърлиш тази вина на целия народ е смешна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  [quote#21:"daam"]Тъмните сили побеждават по всеки въпрос в България[/quote]
  В тази връзка да сложим нежеланието да се въведе машинно гласуване към гореописаната целенасочено изградена възможност за манипулация на вота.
  Тогава, за каква ДЕМОКРАЦИЯ говорим господа?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 467 Разстроено

  Здравите РУМЕНОЧЕРВЕНИ Сили
  отново победиха здравия Разум!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 29. 29 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Искам да е ясно, че оставяйки формулировката за задължителното гласуване, КС на практика разглежда избирателния списък не като списък на хора с права да избират, а като списък на хора, които са длъжни да гласуват. По тази логика сегашният избирателен списък е идеален. Само че, при наличие на санкции и прилагането им. Например глоба, която се събира при плащане на местните данъци и отказ на административни услуги при неплатена глоба за негласуване. Ако избирателният списък е базиран на правата, то в него трябва да са само хора, които за заявили, че ще използват правота си да избират. Докато списъкът е само в компютрите на ГРАО няма голям проблем. Когато, обаче, е в ръцете на СИК той става инструмент, с който може да се злоупотребява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK