Да спи спокойно корупцията – задава се само предизборен съдебен реформизъм

Да спи спокойно корупцията – задава се само предизборен съдебен реформизъм

© ДневникВ разгара на предизборната кампания, в която се разбра, че няма да има дебат между лидерите на двете водещи според социологическите партии - ГЕРБ и БСП, а ДПС по традиция не участва в дебати, Институтът за пазарна икономика е сравнил идеите за съдебна реформа на трите партии от изборните им програми. Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Един от основните дефицити в обществото е липсата на върховенство на правото. Нека видим какво предлагат системните играчи, т.е. основните получатели на доверие от страна на гласоподавателите, в своите предизборни програми за справяне с този проблем чрез промени в съдебната система, или нарицателната вече съдебна реформа.


ГЕРБ:
След обявяването на края на съдебната реформа от председателя на 43-ото Народно събрание (НС) ГЕРБ се е запътил към 44-ото НС с "необходимо продължаване на съдебната реформа". Основни за политическата програма, но спорни предвид поведението на партията, са следните акценти:


- Отпадане на имунитета на народните представители (как това кореспондира с поведението на Цветан Цветанов, който се скри зад имунитета си, за да не бъде съден за клевета от съдия Мирослава Тодорова, а преди това се беше крил и от призовкарите на съда, за да не се яви на насрочено дело).


- "Деполитизиран и прозрачен избор на нов Висш съдебен съвет" – именно по настояване на ГЕРБ при обсъждането в правната комисия на НС (през пролетта на 2016 г.) на Закона за съдебната власт се орязаха предложенията за по-ясна процедура при номинациите за членове на ВСС от квотата на НС. По предложение именно на ГЕРБ чрез депутата Димитър Лазаров[2] отпадна предложеният текст от Министерството на правосъдието[3]. Текстът задължаваше предложенията за членове на ВСС от квотата на НС да съдържат: "информация за процеса на определяне на кандидатите, включително за проведени консултации и изразени становища от професионални, академични и други организации". На този фон няма как да не отбележим и деятелността на Борисов и неговите СМС-и до председателя на Върховния касационен съд от януари 2016 г. Очевидните дела са по-силни от красноречивите слова.


- Заявено е желание, без да са представени детайли, за изработване на нова конституция на страната; засега както мотивите, така и съдържанието са неизвестни.


- "Приемане на Антикорупционен кодекс, който ще обедини фрагментираното законодателство и множеството органи". Всъщност за борба с корупцията е достатъчно ГЕРБ или коя да е българска партия да вложи реални усилия прокуратурата да изпълнява правомощията си по закон и конституция. Точно през мандата на кабинета "Борисов 1" станахме свидетели на създаването на множество антикорупционни органи – БОРКОР (който е инструмент за изпълнението на Националната стратегия за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност), специализиран наказателен съд, специализирана прокуратура и т.н. Институционалните реформи до този момент не показват съдържателни резултати.


- Широки изменения на Наказателно-процесуалния кодекс с цел бързо съдене на "виновните", включително и "край на безкрайното връщане на делата на досъдебна фаза". За да се случи това, отново трябва да имаме отлична работа на прокуратурата, тъй като често пъти съдът връща делото на досъдебна фаза поради пропуски на разследването. Тоест без реформа на прокуратурата това отново няма как да се случи.


- "Поемаме ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка" – има се предвид ежегодния доклад на Европейската комисия. Ще отбележим само, че до момента изпълнението на европейските препоръки си остава сериозен проблем, а с участието на ГЕРБ, БСП и ДПС на 16 март 2016 г. в Брюксел се организира конференция на тема "Отпадане на Доклада на ЕК". Именно ГЕРБ поиска становище от Венецианската комисия по промените в конституцията, а след това не изпълни основните препоръки на експертния документ. Като положително можем да отчетем желанието за задълбочени проверки за почтеност на висши служители, но липсва механизъм как ще се извършва това. Сериозен акцент е поставен на приемането на нов Наказателен кодекс и "засилването на наказанията за престъпленията, свързани с корупция, тероризъм". Обръща се и специално внимание на електронното правосъдие. Като безспорно важни за ГЕРБ са и промяната на съдебната карта, както и решаване на проблемите на детската престъпност и правосъдие.
При прегледа на програмата на ГЕРБ прави впечатление липсата на каквото и да е споменаване за реформа за прокуратурата. Това не е изненада предвид гласуването на промените в конституцията от 9 декември 2015 г., при което ГЕРБ заедно с другите системни партии не избраха увеличат парламентарната квота в прокурорската колегия на ВСС.


БСП:


Като опозиционна партия в 43-ото НС от БСП се очакваше да предложи множество и радикални реформи, които да обхванат и правосъдието. Все пак мотото на кампанията им е "Време за справедливост". Но прегледът на програмата им показва, че БСП следват познатата мантра от работата на предишния парламент – проблемите са не в устройството на съда, прокуратурата и ВСС, а основно в процесуалните закони. Тази линия не е откритие на БСП, тя е водеща от средата на 90-те години, като доведе до отмяна на трите основни процесуални закона - ГПК, АПК и НПК, и приемането на нови. От това реално не последва чувствителна промяна. По същество:


- Фокусът на предложенията пада върху обещания за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). По-конкретно, предлага се "силно ограничаване на възможностите за връщане на делата от съда на прокуратурата" с помощта на позабравени за широката общественост правни институти като жалба за бавност, бързо производство и т.н.


- Предлагат се и изменения в уредбата на мерките за неотклонение и изпълнение на присъдите с цел премахване на възможностите за бягство от правосъдието - тук обаче проблемът не е във вида на мерките, а в реалното им изпълнение. Но за да стигнем до този проблем, трябва да има обвиняеми и осъдени.


- Осъзнатата необходимост за пренаписване на НК е разбрана от БСП като борба с битовата престъпност, не и с политическата корупция. Положителните страни в обещанията на БСП са отново по отношение на НПК, като например разширяване кръга на престъпленията, при които наказателното производство започва по инициатива на пострадалия (т.нар. частно обвинение).


ДПС:


Предизборната програма на ДПС в сферата на правосъдието се изчерпва със следното изречение: "Ускоряване на процеса на вземане на решения по обжалванията на инвестиционни решения чрез създаване на капацитет в съдебната система чрез допълнително бюджетно финансиране и промяна в съответните процесуални закони." Тоест реално не можем да говорим за каквато и да е визия за съдебна реформа в програмата на тази партия.


Ако трябва да обобщим дотук, големите партии не говорят за големите проблеми на правосъдието. Платформите на малките партии ще разгледаме в следващия брой на Седмичен бюлетин на ИПИ.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  За съжаление, големите партии са основните бенефициенти на нереформираната съдебна система.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 281 Любопитно

  Ако Радан и Христо спичелят изборете,с корупцията в България е свършено!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Иван Премиер!! Брегов Премиер!! Да опрай съдебната влсат да опрай...да накара магистратите да работят за обществото и народа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дьорд Чапаев":

  Могат да ги спечелят, точно колкото Елсвис Пресли може да ги спечели.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7499 Неутрално

  Ами някакви съществени промени чрез реформи в съдебната власт и прокуратурата не се очакват. Корупцията ще си се шири по високите етажи на властта, а Бг ще крета в периферията на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дьорд Чапаев":

  Не мога да прикрия възхищението си от теб Чапай!! Прихванах от твоя оптимизъм и краката ме заболяха вече от мексиканската вълна

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Накратко - на тема съдебна реформа няма никакво значение дали ще изберете БСП, Герб или ДПС.
  За съжаление, това важи и на тема Белене също. И не само.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#5:"neut"]Ами някакви съществени промени чрез реформи в съдебната власт и прокуратурата не се очакват.[/quote]
  Ай накарай ги магистратите да работят в полза на обществото да те видя. Ще ти скочат че се намесваш в съдебната власт , която е независима и с право. Има липса на свестни хора в съдебната власт. Ако и съдебната власт стане изборна вероятно това положение ще се промени

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дьорд Чапаев":
  До коментар [#4] от "niakoi_si":
  След като седите бюро до бюро, защо занимавате хората с пасчетата, които си подавате. Не можете да вкарата "воле" по този начин.

 10. 10 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1803 Весело

  Да спи спокойно корупцията, да живее олигархията и демокрацията! И приятелството ни с най-голямата олигархо-демокрация на планетата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Аз например, много съжалявам, че няма да има директен дебат между Бойко и Нинова. Матряла заслужавахме едно такова ШОУ. платили сме си за него богато и пребогато.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Ако има нещо съвършено в тази държава-това е корупцията.

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Комунистите ще се разправят с корупцията. Корупцията в ГЕРБ хахаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#13] от "Свинчуга":

  Пеевски, ти ли нареди на цацаронко да ходи из тунелите, или на Йотовата и хрумна тази гениална мисъл?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2850 Весело

  Никой не може да реформира държавата освен реформаторите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  70% от българите искат съд .реформа, обаче гласуват за партии .които не искат реформа. Мазохизъм или глупост?

 17. 17 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дьорд Чапаев":

  В това отношение всички видове комунисти, могат да бъдат спокойни...! Още дълги години ще се борят с корупцията...!
  Нито Кънев, нито Иванов се очаква да са в парламента. Борисов може да ходи да рита топка, Корнелия по конгреси на Коминтерна. Поръчките за Пеевски и всички ще са доволни...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 18. 18 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 281 Любопитно

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  И що тека!?Защо електоралните единици, не искат да бъдат щастливи!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#17:"tww09306483"]Поръчките за Пеевски и всички ще са доволни...! [/quote]
  Ти ако си Премиер и Пеевски спечели поръчка ще му я спреш ли както направи Бойко?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 928 Весело

  Корупцията е удобна дъвка за политиканите да се хапят един друг (опозиция власт имащи), но от нея много не зависи.
  Нещо както училищния секс, "практикуван" от 35% от учениците, той едва ли е причина за неграмотната, според Пръмова, младеж днес!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]реформа, обаче гласуват за партии .които не искат реформа. Мазохизъм или глупост?[/quote]
  То си има цял отдел специалисти за тази работа - да разболява обществото. Добре се справят, щото идват да ги обучават от най добрата школа на земята

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 22. 22 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С изключение на Христо Иванов, който искаше персонални промени, никой друг правосъден министър не поиска оставките на ВСС и Прокуратурата за несправяне с работата.
  Нещо повече никой досега правосъден и финансов министър не удържаха заплатите на ВСС, всички знаем как работят.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  ако няма съдебна реформа ще има дървен Господ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  За съжаление, написаното в анализа отразява настоящото положение на нещата и остава малкия, но все пак възможен вариант, да им пообъркаме сметките.
  Е, за целта трябва да се случат някои прости и лесни неща - да се събудим и да си поразмърдаме мозъците, вярно че тежка и неприятна работа, но знае ли човек, кога ще ни дойде музата.

 25. 25 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Българите масово напускат страната и много скоро тук ще останат само Корупцията и пенсионерите.Високи,сини планини...

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":


  [quote#16:"hodounski"]70% от българите искат съд .реформа, обаче гласуват за партии .които не искат реформа. Мазохизъм или глупост?[/quote]

  Според мен малоумие в съчетание с раздвоение на личността.

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1430 Неутрално
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":


  [quote#12:"chicago514"]Ако има нещо съвършено в тази държава-това е корупцията.[/quote]

  Така е, но това съвършенство не се дължи на "държавата", а на всеки един от нас.
  Най-разпространеното желание е да се наложи много строг ред, бързо и строго правосъдие и всички корумпирани в затвора - все неща които се отнаст за "другите", а за нас ( тук освен всеки един от нас се включват и неговите близки), да си важи правилото, че всичко се оправя - било с връзки и прители, било с пари и в краен случай и с двете.
  А ако може и да си покрадваме безнаказано ( все едно какво) така, според апетита...направо най-доброто мсто за живеене.

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  На всички политически партии им е добре да НЕ Е реформирана съдебната система. Нали евентуално техни членове биха били "клиенти" на правосъдието при едно "работещо" правосъдие.

 30. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Не може да има съдебна реформа преди да има избирателна реформа и да се повиши нивото депотутите и отговорността им!

 31. 31 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дьорд Чапаев":

  За повечето електорални единици, щастието и удовлетворението на партийните другари в Москва е, от първостепЕнно значение! Щастието на другарите в Москва е тяхно лично щастие...!
  Защо е така, логично обяснение няма. Може би, ти ще ни разясниш, че са ти по ясни тия неща...?!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 32. 32 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#19] от "oporna_to4ka":

  Какво е спрял Бойко...? Поръчки на Пеевски? А-а-а-а, да! Имаше някаква много нескопосана постановка на катарзис и имитация на спиране на поръчки...! Поръчките пак са си при ДПС и БСП. Няма нищо тревожно...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  След моите гениални мисли трябва да си бършете мониторите от слюнка, много се кефя хахаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  [quote#32:"tww09306483"]Поръчките пак са си при ДПС и БСП. Няма нищо тревожно...![/quote]Поръчките са при онези, които при управлението на Костов, Симеончо и Станишев, успяха да изкупят (привитизират) всички строителни предприятия, асфалтовите бази, взеха концесиите за всички кариери за пясък и чакъл, каменоломните и т.н.! На кого да се дават погава обществените пърочки? Кой друг има такива бази? От Гърция и Румъния ли да карат пясък, чакъл, асфалт? Обществените поръчки са открити - защо не ги печялат други? Защото не им излиза сметката - дори и да спечялат строителството, парите пак ще отидат във фърмите на ДПС и БСП, от които ще трябва да купуват инертни материали, асфалт, да наемат машини и т.н.

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2434 Весело

  Герб и Съдебната реформа

  Приказка за лека нощ
  от Емилчо Радев, ТИМ

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2434 Весело

  упс
  http://offnews.bg/news/Politika_8/Evrodokladite-za-Balgariia-se-pishat-ot-petima-dushi_648975.html

  и авторът да вземе да ни каже колко човека са в тази Венецианска комнисия!!!!!?

 37. 37 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]70% от българите искат съд .реформа, обаче гласуват за партии .които не искат реформа. Мазохизъм или глупост? [/quote]

  Мъдрост. Народът е мъдър и знае, и вярва, че Тиквоний и товарищ Нинова ще преживеят катарзис, ще направят истинска съдебна реформа, после сами ще влязат в затвора осъзнали, че там им е мястото.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Аз съм безнадежден оптимист и очаквам съдебна реформа от системните играчи: Бойко, Нинова, Доган, Пеевски и Цацаров.

 39. 39 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#0:"ДПС"]Предизборната програма на ДПС в сферата на правосъдието се изчерпва със следното изречение:
  "Ускоряване на процеса на вземане на решения по обжалванията на инвестиционни решения чрез създаване на капацитет в съдебната система чрез допълнително бюджетно финансиране и промяна в съответните процесуални закони." [/quote]

  А можеше да е кратко и сладко: „Да Господин Премиер!“ (извинете, имах предвид Почетен Председател)

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 40. 40 Профил на xali
  xali
  Рейтинг: 4483 Неутрално

  В шеги, закачки и раздумки минават дните ви в НС, тук там-изпъстрени със задгранични командировки.Преди избори се сещате за хората, по градове и села.Но и той(народа) толкова ви помни- затова ходят по седем души на срещите ви.

 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  БСП, ДПС и ГЕРБ доказано не желаят реформа на съдебната система.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9199 Неутрално

  В заключение ГЕРБ и БСП гледат да не променят нищо, а ДПС искат пари

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Зависими, корумпирани и некадърни медии => неинформирани граждани => корумпирани и некадърни политици => корумпирана и бедна страна.

  Хората трябва да направят избора си за кого да гласуват по резултатите на партиите. Не че харесвам ГЕРБ, но нека погледнем резутлатите. Над 3% икономически ръст, ниска безработица. Какви бяха резултатите от БСП? Орешарски, 3ра коалиция, високи данъци, протести. Кои блокира съдебната реформа? БСП. Какво искат БСП? Русия, корупция и мафия. За кого гласуват хората? БСП. Страшна работа, трудно е да се измъкне една страна от това блато без качествена медия която да информира гражданите правилно. Аз лично съм ужасно писимистично настроен за бъдещето, дано греша, но като гледам как се развиват нещата ми е трудно да бъда оптимист. Единственото спасение за БГ са младите и образовани хора които могат да мислят, но те все повече нямат интерес към политиката и искат да се махнат от страната.

 44. 44 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#43:"happystory"] Не че харесвам ГЕРБ, но нека погледнем резутлатите.[/quote]

  [quote#43:"happystory"] Над 3% икономически ръст...[/quote]

  При положение, че България получи безвъзмездно от ЕС 15 млрд. EUR през първият програмен период и 22 млрд. през втория и при положение, че почти всичките тези средства досега са били управлявани от ГЕРБ, 3% икономически ръст не е за хвалба а е срамно нисък. За сравнение през 1997-ма Иван Костов започна мандата си като наследи хиперинфлация, празна хазна и неработеща икономика и без никакви безвъзмездни приходи го завърши с ръст от 5.6% и остави 3.6 млрд. USD като фискален резерв.

  [quote#43:"happystory"]Кои блокира съдебната реформа? БСП. [/quote]

  Е да, ама не! Така би възкликнал Петко Бочаров, ако беше жив.
  Текста който трябваше да бъде предложен от ПК в НС за гласуване в пленарна зала в 59-тата минута претърпя сериозна редакция. Димитър Лазаров (ГЕРБ), в качеството си на неин председател) прегази като глиган правила и процедури и оказа нечуван натиск да се приемат поправките в законопроекта предложени от Георги Първанов. Тези поправки обезсмислиха основната част от съдебната реформа. После, вече в пленарна зала се събраха в тематична коалиция ГЕРБ заедно с БСП, с ДПС, с АБВ и с ПФ (общо 204 депутата) и гласуваха умъртвяването на съдебната реформа по така предложеният текст. Има справки в официалният сайт на парламента - отвори и ще видиш, че за блокирането на съдебната реформа са гласували няколко пъти повече депутати на ГЕРБ отколкото на БСП. Как можеш да твърдиш, че "заслугата" за провалянето на съдебната реформа е само и единствено на БСП?

 45. 45 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  а ти да не би наистина да чакаш съдебна реформа в тази държава

 46. 46 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#44] от "petyo9":

  А защо тогава при БСП нямахме и толкова икономически разтеж? Те защо не освояваха парите от ЕС? БСП какво по точно направиха? 3-на коалиция какво направиха? Защо нямахме икономически разтеж? Не те разбирм какво ми говориш. РБ предложиха голяма реформа която ГЕРБ подкрепиха а БСП не, затова не наложи да бъде окастрена, и БСП пак не я подкрепиха, затова гласувете нестигнаха. Тия са корумпирани мафиоти незнам колко безмозачен човек трябва да бъде някои да гласува за тия.

 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1233 Гневно

  Тия системни играчи, системни партии или системни грешки, наричайте ги както искате, ще реформират Съдебната система толкова колкото аз с кирка и лопата ще издълбая петролен кладенец. От 10, повтарям, цели ДЕСЕТ години сме членове на ЕС, мониторинговите доклади непрекъснато споменават върховенството на закона и съдебните органи като най-слабите места, е нещо да промениха системните недоразумения? Българското политик - най-дебелокожото и най-дебелоокото политик в Европско. Това е.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Така ще ни лъжат всеки път. Те не са виновни. Ние имаме къса памет и много прощаваме.

 49. 49 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До 18 .....искаме да сме щастливи , но няма как,като мнозинството от бг граждани и селяни или са тъпи или са идиоти като теб !!!

 50. 50 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":
  От българските граждани зависи дали тези партии ще останат все така големи, след като не желаят да променят системата, която така добре им пасва.

 51. 51 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#46:"happystory"]А защо тогава при БСП нямахме и толкова икономически разтеж? Те защо не освояваха парите от ЕС? БСП какво по точно направиха? [/quote]

  БСП крадяха като пладнешки разбойници. Грубо, нахално, неорганизирано и брутално. Алчността ги затри. Бат Бойко им изнесе нагледен урок как се краде, какво значи крадене им показа, че са сукалчета в сравнение с него. Възпитан в добрите традиции на мафията ( в СИК) той въведе политика в краденето, стройна организация, йерархия, субординация и структуриране. Успя да заблуди и ЕС и с това отвори кутията на Пандора. Негова "заслуга" е, че всяка година над 10 млрд. отиват в "правилните" джобове вместо в държавният бюджет. Ето защо имаме само 3% (надут с малко стъкмистика) а румънците имат реално над 7%.

 52. 52 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#51] от "petyo9":

  Защо тогава при ГЕРБ имаме над 3%, а при БСП не? Нали ГЕРБ крадели, и БСП крадели, тогава защо при БСП икономиката вървеше на долу, а при ГЕРБ сега върви на горе? Аз мога да ти кажа защо, защото колкото и да е тъп Боико, министъра на финансите е консервативен и интелигенте, същото важи и за някои други министри, затова БГ има наи бърз разтеж на заплатите, и наи добрата фискална политика в Европа. Ако БСП доидат на власт, ще има повече бюрокрация, повече намеса, по големи данъци, повеже административна тежест което значи повече корупция, и по малко бизнес. Не че казвам за ГЕРБ са по добре от РБ, Да България, или Нова Република, казвам че са хиляди пъти по добре от БСП.

 53. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#52:"happystory"]Защо тогава при ГЕРБ имаме над 3%, а при БСП не?[/quote]

  Прочети отново, но този път внимателно, моят пост №44.

 54. 54 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#53:"petyo9"]Прочети отново, но този път внимателно, моят пост №44. [/quote]

  Реципрочно аз мога да попитам в твоят стил: Защо румънците имат 7%, а ние 3% ? Те бяха по-зле от нас, получават също толкова пари от ЕС (пропорционално), а я ги виж!?

 55. 55 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Ако авторът на този материал е поетът Иван Брегов на 31 години, по-добре да направя пас за коментиране на подобна сериозна материя. Моля Дневник да не ни занимава с "поетичните" анализи на списващите за медиата.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 968 Весело

  ГЕРБ, БСП и ДПС, ще направят и правят всичко възможно, за да не работи прокуратурата и полицията. Нормалната работа на прокуратура и МВР ще им пречат да злоупотребяват, пардон да управляват електората и държавата Каква реформа, какви пет лева?!

  И начините да не работят МВР и прокуратура са:
  - безсмислени структурни промени - сливания, вливания, измисляне на нови звена, но ... подчинени, контролирани и работещи по един и същи начин- прикриване и затваряне на очи.
  - кадрова политика - издигане на некадърни и послушни хора, изолиране и уволняване на кадърни хора със собствени мнение.
  - напрежение и съсредоточаване на вниманието върху битови проблеми, съчетано с високи но незаслужени възнаграждения и обезщетения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах