Бялата книга за бъдещето на Европа - всичко и нищо

Бялата книга за бъдещето на Европа - всичко и нищо

© ReutersHabemus Paper! - възкликна известното интернет издание EurActive, а Politico дори успя да публикува Бялата книга за бъдещето на Европа още преди да се е извил бял дим над сградата на Европейската комисия в Брюксел.


Първият извод, който може да бъде направен, е, че най-после има неподозиран интерес към европейските дела извън рутинното ежедневие, или т.нар. business as usual.


Първият поглед върху Бялата книга за бъдещето на Европейския съюз дава основание за още един извод – тя е само 29 страници – едно постижение на Европейската комисия за кратък и ясен документ (Бялата книга за вътрешния пазар е 92 страници с приложенията). Задълбоченият прочит дава повод за размисъл и още изводи.
След аналитичната уводна част читателят с нетърпение очаква да разбере какви са възможните сценарии, за да запазим това, което е постигнато в рамките на досегашната европейска интеграция, как ще решаваме сложните проблеми (които сега е модно да наричаме предизвикателства) и как ще продължим напред – всеки по своя път, в колона, фрегата, кръгове или нещо друго.


Какво ни предлага Европейската комисия: с две думи - "всичко и нищо"


Петте предложени сценария се разпростират от единия до другия край на спектъра – от "само пазар (и то само пазар за стоки)" до "заедно правим повече" - почти федерално бъдеще (разбира се, "федерация" е "забранена" дума в Брюксел и тя не фигурира в документа). Всички те са добре описани и анализирани, включително с конкретни примери за това какво би ни се случило, ако приемем съответния сценарий. Свободата да избира е оставена на читателя или, за да бъда по-точна – на държавите членки. Единствено сценарият за свеждането на Европейския съюз до зона за свободна търговия (за който всъщност винаги е мечтала Великобритания) е отбелязан като неприемлив за Европейската комисия.


Дали това е хитър ход на комисията, която не би искала да се ангажира с категорично мнение и подкрепа на един от сценариите за бъдещо развитие на Европейския съюз, прехвърляйки отговорността на държавите членки? Или пък й липсва достатъчно смелост, за да застане твърдо зад една от опциите?


Мненията са противоречиви и също се простират от единия до другия край на спектъра – от хвалебствието, че Бялата книга оставя на държавите членки и най-вече на гражданите да изберат най-подходящия сценарий до "ясна политическа грешка" (Джани Питела - член на ЕП). Може би наистина комисията изпитва трудности да отстоява определен сценарий в смутните предизборни времена във Франция, Германия и Холандия, а прехвърлянето на топката в полето на държавите членки е добре замислена стратегия на реверанс към гражданите, с които би трябвало да се обсъждат в месеците до края на годината предложените сценарии.


Ако пък се опитаме да търсим символи, които все пак да ни подскажат какво е мнението на комисията, бихме могли да ги открием още в началото на документа. Едва ли е случайно, че първите изречения ни напомнят за Алтиеро Спинели и Ернесто Роси и техния Манифест от Вентотене за свободна и обединена Европа, включително и факсимиле от заглавната страница на манифеста. На всички е известна привързаността на Спинели към идеите за федерална Европа, изложени в т.нар. план "Спинели" за федерален Европейски съюз. Дали пък зад този увод и позоваването на Спинели не е скрита позицията на Европейската комисия?


Бялата книга за бъдещето на Европа - всичко и нищо

© Reuters


По-важен обаче е фактът, че Бялата книга предизвика незабавни реакции


Франция и Германия в лицето на техните министри на външните работи излязоха с декларация, в която освен общите фрази за важността на този документ има и едно изречение, което изразява всъщност тяхната позиция, и то е: "Без да поставяме под съмнение това, което сме постигнали, ние трябва също да намерим начини да вземем предвид различните нива на амбиция на държавите членки, за да отговори Европа по-добре на очакванията на всички европейски граждани."


Под различните нива на амбиции прозира ясно сценарий номер 3 – "тези, които искат повече, правят повече", или Европа на различните скорости, Европа на ядро и периферия или, да я наречем по-ясно, "Европа на различните групи". Само ще напомня, че подобна декларация след Европейския съвет в Малта през февруари имаше и от трите държави от Бенелюкс. Вишеградската четворка също веднага реагира с декларация, в която предупреждава за възможна "дезинтеграция", ако се тръгне по пътя на "тези, които искат повече, правят повече" и изоставянето на останалите.


В декларацията се съдържат два много важни момента: първо, независимо от скоростта движението трябва да бъде в една посока с обща цел и визия, а всяка форма на засилено сътрудничество трябва да бъде отворена за всяка държава членка; второ, подчертаване на незаменимата роля на кохезионната политика за постигане на икономическо сближаване. (В Бялата книга думата "cohesion" се среща един-единствен път, и то в аналитичната част на документа). Румънският президент категорично отхвърли многоскоростна Европа, а българският служебен министър-председател открито заяви, че подкрепя федералното бъдеще на Европейския съюз. Очертава се пъстрота на мнения и желания – някои искат повече, други по-малко, трети – искат, но не могат, четвърти – може би все още не са установили какво точно искат.


Бялата книга за бъдещето на Европа - всичко и нищо

© Reuters


Споровете тепърва предстоят, но това е повече от положително


По-лошо би било, ако тези важни въпроси не се обсъждат, ако по тях се мълчи и ако не предизвикват никаква реакция. През идващите месеци предстоят много дискусии – важното е те да не останат само в брюкселските зали, а наистина да стигнат до гражданите. За това носят отговорност политиците.


В България имаме възможността да попитаме тези, които ни агитират да бъдат избрани, за да ръководят държавата, на кой от предложените сценарии са привърженици, как виждат бъдещето на Европейския съюз и мястото на България в него и да преценим, преди да отидем да гласуваме, дали и доколко техните мнения съвпадат с нашите. Става дума не само за отричане на "Европа на различни скорости" и отхвърляне на вероятността България да остане в периферията, а ясно виждане как това да бъде избегнато.


А за да не бъда обвинена, че подхождам като Европейската комисия, ще изразя своето мнение – като реалист смятам, че сценарий 3 – "тези, които искат повече, правят повече" е по-скоро неизбежен; като оптимист подкрепям сценарий 5 – "правим повече заедно", макар че неговата истинска реализация би изглеждала възможна в доста по-далечно бъдеще. И ще завърша със Спинели:


"Пътят, който трябва да изминем, не е нито лесен, нито сигурен. Но той трябва да бъде изминат и ще бъде!"
Остава да се надяваме, че съвременните политици притежават поне част от решителността на Спинели.


Проф. д-р Ингрид Шикова е ръководител на проекта "Жан Моне" Център за високи постижения. Тя е един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ, ръководител на катедрата (2007 - 2011), посветила цялата си професионална кариера на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  Бялата книга за бъдещето на Европейския съюз що е бяла, щото НИЩО не пише ли !?
  Май - май са почнали да чертаят и ще разделят ЕС по координатна система Север-Юг и Изток- Запад - България се пада в квадрант 4 - с ВЕКТОР Истанбул!

  [email protected]
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Европа на различни скорости значи ЕС пред разпад.
  Значи официално Германия и Франция да командват парада и значи повечето от новите членки да са просто публика. Значи, че само пазарните отношения ще се запазят и старите граници ще се върнат. Тогава може би ще е по-добре да преосмислим и нашето членство.

 3. 3 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 505 Весело

  Пак ли перестройка...........

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "Европа на различни скорости"

  Визията на европолитици, които не могат да предвидят бъдещето на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "В България имаме възможността да попитаме тези, които ни агитират да бъдат избрани, за да ръководят държавата, на кой от предложените сценарии са привърженици, как виждат бъдещето на Европейския съюз и мястото на България"


  Хайде да се задава тоя въпрос в интервюта и всяка медийна поява на кандидати за НС

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  Освен нашите будали има ли други правителства, освен може би Монголия (ако ги питат), които да желаят федерализация - т.е. ефективно заличаване на националните си държави. Май няма. 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Дошло е време разделно по оста:
  Държави, искащи (еврофондовете) , но не приемащи и не участващи активно в отстояването на общи вътрешно съюзни правила и норми и обща външна (и отбранителна) политика към трети страни;
  Държави, искащи (еврофондовете) и приемащи и активно участващи в отстояването на общи вътрешно съюзни правила и норми и обща външна (и отбранителна) политика към трети страни, и
  Държави даващи (еврофондовете) и искащи и активно отстояващи общи вътрешно съюзни правила и норми и обща външна (и отбранителна) политика към трети страни.

  Познайте Къде сме ние ?!?!

  п.п. Въпросът е риторичен

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Винаги съм поддържал варианта за по-тясно сътрудничество и общи служби. То само като видиш работата на нашите родни служби, лошо да ти стане.
  И ясно кои ще са против, тези, дето днес под знамето на празни приказки, като самостоятелност и прочее, искат да продължат да ни крадат - пример вижте какво беше преди и след валутния борд.
  Ако бяхме в еврозоната това нямаше да се случи.
  Така е и с другите служби - общи военни, разузнавателни, гранични и всякакви служби - за нас е много по-сигурно да имаме общи европейски в сарвнение със сегашното дередже.
  Говори се непрекъснато за Турция и опасността от едва ли не повторение на варианта Крим-наш, в турско, а защо не и в руско изпълнение.
  Така ли ще бъде, ако срещу страни като Турция и Русия стои не нашата днешна България, а ЕС?

 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Не знам и не съм я чел бялата, но съм чел ЧЕРВЕНАТА. Чета я и днес. А, така искам да я дам за претопяване!

 10. 10 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ще връткат кранчето, но пък пазарите на страните от втората цедка щели да останат отворени за техните ментаци... Дали!?

 11. 11 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако разбирам правилно идеята за Европа на няколко скорости тя означава всяка страна да реши до каква степен иска да се интегрира и за кое да е самостоятелна.България би имала много полза от обща съдебна система например.А и след Брезкит различните скорости са просто задължителни.

 12. 12 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добре предадено от професор д-р Шикова. Благодаря за което, поне една идея ми стана по-ясно. Но иска още четене, няма да стане без. Някой да има нещо линк подръка на български?

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  "В България имаме възможността да попитаме тези, които ни агитират да бъдат избрани, за да ръководят държавата, на кой от предложените сценарии са привърженици, как виждат бъдещето на Европейския съюз и мястото на България в него и да преценим, преди да отидем да гласуваме"

  Това засяга тежко ВСЕКИ РАЗУМЕН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН!
  Ще има и такива политици, които ще се крият зад думите "ние сме за ЕС", но ние сме длъжни да отсеем плявата от зърното!
  Можем да сравним по важност тези избори с изборите за Велико народно събрание, където "бившите" комунисти ни подредиха ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ, която сега е пречка за всяка разумна крачка към нормализиране на държавата!

 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Дойде им до гуша от дрипльовци с претенции. Реално те дават парите, а после се раждат национализми, с пари наготово. Да си направят съюз Полша, Чехия, Словакия и Унгария. А ние сме напълно безгласна буква. Ние сме получатели на средства, които внасят под 600млн, а получават близо 3 млрд. годишно. Унгарците станаха руска булка, поляците строят католически национализъм, както и ние само се оплакват, а нямат един световен бранд или продукт. Всеки на мястото му- хорцето и хурката в ъгъла на съюза.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  ЕС преяде с Източна Европа, а пък Либия, Сирия и Украйна направо му приседнаха - ще му се догади!?

  [email protected]
 16. 16 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какъв съюз е щом правилата не са основават на равнопоставеност? Все едно пътните знаци да имат
  различно значение според водача.

  5ar8
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Кхъ, кхъ ... Таквозата ...

  Още като излезе "пейпъра" лично моето мнение беше, а и си остава, че творението е на ниво студентска курсова работа, а целта и въобще смисъла от заниманието, (освен чисто чиновническата себесъхранителната реакция на брюселци и еманацията им Юнкер да покажат, че "правят нещо" и има смисъл от тях), е просто да се официализира в публичното пространство и се сведе на мат'ряла това, което му готвят от "ядрото". Въпросният "реалистичен" и "неизбежен" вариант на авторката. С която, обаче, съм напълно съгласен, че родната ни политическа пасмина не е на висотата на момента. И не само тя, бих казал. Интелектуалният елит също, темата гръмовно отсъства в публичния дебат.
  А мат'рялът - какво да го виним - той си е мат'рял, което не е грубост, а реализъм, отчитащ очеваден факт.

  По същество обаче се чувствам провокиран да коментирам друго. Авторката, както и всички коментатори, които се обадиха, (или цитират от вън), изхождат от презумпцията, че идеологията за "кохезията" като пълнокръвен процес се споделя от всички. Сорри, ама "тц!". Кохезията се приема не само като частични, но и дори като еднопосочни процеси. Не като сливане, а като вливания. И преливания. Затова сме свидетели и на блоковите разделения.
  Абе, време е да се препрочете Хънтингтън. Удводът към "Сблъсъкът ...". Не за мюслеманите, а за тенденциите и посоката на развитие на "Стария свят", "Западът" и "Европа".
  Вгледайте се и ще видите - разделението е по културен признак! Старите културни пространства не са изчезвали, те са си тук. И си налагат връзките, припознаването, отношенията към "своите" и "другите". Британия се отцепи, Германия, Франция, Испания, Италия, Бенелюкса и Холандия са "своя Европа", Вишехрадци са си бившата Австо-Унгария ... Останалото е следствие ...
  А ние ... въобще кои сме ние днес?

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Най-сетне малко раздвижване в Брюксел.
  Дано разумът победи центробежните мераци.
  И да благодарим на проф. Шикова за краткото и ясно резюме на Бялата книга - тук рядко се срещат такива четива, обикновено ни сервират свободни журналистически интерпретации и внушения.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  <<някои искат повече, други по-малко, трети – искат, но не могат, четвърти – може би все още не са установили какво точно искат>>

  Много точни диагнози, ама нЕкои пациенти нещо се ослушват.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Най накрая си признаха брюкселските зелки че не стават за реална работа..... оти ручаха жабетата тогава?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Аз съм за федерализация! Така ЕС не може да продължава. Обща федерална армия, обща федерална полиция, банков съюз, енергиен съюз, обща валута, ефективен федерален парламент, общ президент и федерално правителство. Разширяване до естествените си граници(между Русия и Атлантика, и от Средиземно море до Арктика)

  Демократ за силна България
 22. 22 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#17:"xm..."]Вгледайте се и ще видите - разделението е по културен признак! Старите културни пространства не са изчезвали, те са си тук. [/quote]

  Ако разделението беше по културен признак, двете зони щяха да са Франция-Бенелюкс-Германия-Полша-Чехия-Словакия-Унгария и Скандинавия от една страна, и Португалия, Испания, Италия, Гърция, България, Румъния от друга.

  Тия си правят просто разделение по оста бедни-богати.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Федерална Европа - това е бъдещето!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  “Става дума не само за отричане на "Европа на различни скорости" и отхвърляне на вероятността България да остане в периферията, а ясно виждане как това да бъде избегнато. "

  Ами нека основните политически играчи отидат на дебат!
  И Борисов да не се крие зад секундантите!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Май - май са почнали да чертаят и ще разделят ЕС по координатна система Север-Юг и Изток- Запад - България се пада в квадрант 4 - с ВЕКТОР Истанбул! [/quote]
  Не.
  Всъщност да,чертаят отдавна,но едва сега ни го снесоха,за да позабравим либенето на меркел с мигрантите и последствията от това.
  Да забравим как преди амуджите,главната грижа беше високата скорост към фалита на Италия,Испания,Гърция,чат-пат и черна Франция(а ние-отличници).Сега изведнъж тия се оказаха стожери на стабилността и напредващи с космически скорости.Оле мале ако и тия ще ни водят...както и да е.
  България и Румъния ще бъдат прикрепени към ядрото не щото делим една култура(мюсюлманска),а защото не искат да дават територия на руснаците.Руснаците напредват-факт,който нежно ободрява и турците.Захапят ли България и Румъния,Балканите падат и стигат до къде-до Виена пак.Но тоя път ще си изплетат кошницата.
  Западняците се страхуват от това и пак ще се возим заедно,въпреки,че трудно ни траят,а ние тях-още повече.
  Затова и нашите политици са пас,а Радев промърмори за федерализация.
  Нещата отдавна са решени,но защо да не ни поприспят малко преди изборите.
  Честито,ще сме сред ония със скоростите,пък дали към Ада е друг въпрос...

 26. 26 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Е какъв съюз дефакто ще е това.Предлага се от единен и обединяващ общ съюз с елементи на федерално управление да се премине към клубове по интереси. С една дума , айде ,кой от където е дошел в съюза.Да, ама Австрия си прибра отново протекторатите в Империя.Англия си изтъка платното и ритна кросното ,защото си е Империя от време оно.Франция хвърля погледи повече на юг отколкото на исток ин се кани да пренареди Африка.Германия си прибра ГДР-то и още 1 милион имигранти мюсюлмани+2.5 милиона турски гастарбайтери вече2-3-то поколение. И сега викнаха всияки голми в купом,каквото било,било.Ами ние с гайдите , какво , къде и как, като си оср**ме пътеките навсякъде другаде заради ЕС?

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Аз не искам България да участва във Федерална Европа. Искам Европа на народите, а не СЕЩ. Тоест вариант с Европа на разични скорости ме устройва напълно.
  Не ме устройва вариант в който ставаме окончателно периферия + буфер за изметта (защото точно това ще бъдем за едни СЕЩ). Трябва да запазим контрола върху границите си.

 28. 28 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "2.5":

  Има истина в това, което казваш, но и ездачката на расови коне да престане да се крие зад многобройните си лъжи!

 29. 29 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#27] от "johnniewalker":

  Да, ама "Европа на различни скорости" означава точно да служим за периферен буфер. Щото трохите от трапезата на богатите не са безплатни. Ще трябва да си ги заработим, и единствената полза от нас е като авант пост или заден двор. Както дойде...

 30. 30 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#29] от "pavian":

  Ако има едно централно правителство примерно в Брюксел то даже няма да ни пита. Просто ще ни нареди директно. Нещо от сорта на от утре имате 10 нови лагера в които ще връщат всички влезли през Балканите и там ще се разглежда статута им. Сега е ясно, че имат много възможности да ни карат, но до определена точка. Ясно е, и че ще има много ползи за нас да нямаме сегашния управляващ елит, но все пак...
  И още - доста кървища сме понесли за да сме независими поне номинално. Не ми се иска да влизаме в друга държава по какъвто и да е начин и причини.
  Отново - има плюсове от това да станем част от СЕЩ, но поне засега минусите не ми харесват достатъчно за да съм против.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Европа на различни скорости беше на масата вече две години. Никой не направи нищо по въпроса, значи вече може ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#30] от "johnniewalker":

  Не мисля, че Европа изобщо може да изгради такава централизирана структура. Хлабава федерация най-много, друго не е нито логично, нито ползотворно. Пък е и безсмислено - твърде много различни култури, икономики, традиции. Практически е невъзможно да бъдат вкарани под една шапка.
  Пътят е единно правителство за външна политика, финанси, отбрана, основни регулации на пазара и съдебната система. Всичко друго си остава прерогатив на местните правителства. Дори и в САЩ президентът и конгресът не се бъркат в щатските управления, а Европа просто няма как да изимитира американската система.
  За кървищата си прав, ама само донякъде. Освен своя кръв сме проливали и чужда, и то много. И така всички нации на тоя континент. Ако това не го загърбим ефективно, помни ми думата, пак ще се лее кръв. Старомодният национализъм от 19 и 20 век (с хубавото и лошото в него) трябва да си остане в историята. Не е страшна загубата на някакъв, сам казваш, номинален суверенитет, ако с това се доближим до нормалния човешки живот.

 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#32] от "pavian":

  Да, всичко това са много валидни доводи и съм си мислил много върху тях. Не знам, може и по-добре да е в крайна сметка. Лично моята основна надежда е да не ставаме буфер по един или друг начин. Не ми харесва и прекаленото залитане към безкраен либерализъм при който "другото" е по-добро по подразбиране за сметка на собствената ни култура и разбирания. Не че либерализмът няма и добри страни за човечеството. Няма еднозначен отговор, а последствията може да са сериозни.

 34. 34 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#6:"kotrag"]


  Освен нашите будали има ли други правителства, освен може би Монголия (ако ги питат), които да желаят федерализация - т.е. ефективно заличаване на националните си държави. Май няма. [/quote]
  Като ти гледам емблемата, разбирам защо си написал тая тъпотия. Очевидно английската болест те е хванала яко, затова най-добре си стой там. И без това Англия се оттегля, ще ти се изпълни желанието. А ние в Европа ще решаваме какво искаме.

  шуменско пиво
 35. 35 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#29:"pavian"]...трохите от трапезата на богатите не са безплатни. Ще трябва да си ги заработим,...[/quote]
  Не знам защо наричаш "трохи от трапезата на нам-кой си" онова което се заплаща за определена работа? Когато работиш някъде, при някого какво получаваш? Трохите от неговата трапеза ли? Тая идея е напълно безсмислена, абсолютно популистка и крайно лява. По тая линия вървят всички левашки партии, които мечтаят за химерата на комунизма.
  Друг въпрос е, дали ни харесва "работата" която според теб щели да ни натрапят, както и дали изобщо има такава опасност. Плашенето с "лошия Брюксел който ни командва" минава само пред неграмотния електорат на леваците.

  шуменско пиво
 36. 36 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#23:"The Shadow"]
  Федерална Европа - това е бъдещето! [/quote]
  И аз съм на същото мнение! Колкото до подробностите в устройство и действие на тая федерация, колегата "pavian" го е обрисувал най-общо, няма да губя време да го повтрарям.

  шуменско пиво
 37. 37 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#20:"boby1945"]Най накрая си признаха брюкселските зелки че не стават за реална работа..... оти ручаха жабетата тогава? [/quote]
  Айде, тоя пак се изходи компетентно по въпроса.

  шуменско пиво
 38. 38 Профил на Щурец
  Щурец
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Федерална Европа? Каква глупост! Единният пазар както виждаме не помага особено на бедните държави, помага на богатите европейски глобалисти в Брюксел! Хората се надяваха, че като влезем в Европейският съюз, нещата щели да се оправят, но не осъзнаха колко корумпиран е самият Европейски съюз! Та, за какво сме им? Да, просто за да ни ползват като евтина работна рака, да направим продукта им евтино, и след това да го продадат тройно или четворно в чужбина! Разбира се, че след излизането от комунизма няма да имаме силни капитали, и те разбира се, че ще се възползват от това, или просто за НАТО, да имат повече военна територия.

  Може да ви се струва като силно противоречиво мнение, но истината е, че трябва да излезем от Европейският Съюз.

 39. 39 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnniewalker":

  Да, това е вярно. Аз все пак мисля, че европейските народи бързо излизат от самовъзпитания след ВСВ либерализъм. Не, че сам по себе си либерализмът е лош, напротив. Когато е краен и безогледен, обаче, той разболява обществото. Резултатите са видими, но лечими. Просто не бива да изпадаме в другата крайност.

 40. 40 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#35] от "шуменско пиво":

  [quote#35:"шуменско пиво"]Не знам защо наричаш "трохи от трапезата на нам-кой си" онова...[/quote]

  Имах предвид, че евентуалната (относителна) независимост от Брюксел по никакъв начин не би ни дала преимущества в защитата на националните интереси. Просто хипербола, с която да илюстрирам защо в "ЕС на две скорости" бихме били по-уязвими.

 41. 41 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Аз не знам как ще избегнеме различната скорост.Вероятно ще тропнеме с крак и ще се разсърдиме.Ще заплашиме че ще блокираме такова решение и няма да подпишеме.Ще наложим еднаквата скорост.В смисъл да дърпаме останалите назад.Щото принципа на взиманене на решение с консенсус е още в сила и налагането на вето от всяка страна членка.Това е сигурен път към разпад и самоизключване.И къде ще отидем после.При тия които ни източват ресурсите,колкото и скромни да са.До пълната ликвидация в територията.Всичко е в ръцете на избирателите,които да изхвърлят статуквото,което ни тласка в периферията.И да изберат ясни проевропейски партии,които да включат на първа скорост и тогава да изискват Европа с еднаква скорост.Това предполага изхвърляне от политическия живот на БСП,Герб,ДПС,Воли и патреоти.

 42. 42 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Без да поставяме под съмнение това, което сме постигнали, ние трябва също да намерим начини да вземем предвид различните нива на амбиция на държавите членки, за да отговори Европа по-добре на очакванията на всички европейски граждани." Че отиваме към втора скорост е почти сигурно. Алтернативната възможност е постепенното оттегляне "по двойки."

 43. 43 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#41] от "leslin":

  Дали преди да изхвърлите "от политическия живот на БСП,Герб,ДПС,Воли и патреоти" няма да е по-удобно да затворите дюкяна, наречен демокрация и да въведете алтернативно управление!

 44. 44 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#38] от "Щурец":

  Европейски-федерални щати - мечтата на Ленин! На мен не сами нужни, защото живея в Щатите, но това звучи смешно, макар,че разните скорости в ЕС са движение към разпадането му!

 45. 45 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Тази Бяла книга са едни конячени пари!😬

  Поредната меркелистка измислица.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всичко и нищо...
  Какво да коментираме... с такива тезиси други се закопаха, а някои съвременни сладури не си вземат поука...
  разпада е неизбежен...

 47. 47 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#43:"ИванКар"]няма да е по-удобно да затворите дюкяна, наречен демокрация и да въведете алтернативно управление [/quote]

  Всезнайко,живеещ в съединените щати,аз пиша за избиратели, които да отстранят посочените субекти.Какви алтернативни управления на демокрацията те гонят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK