Какво можеше да се направи в "Квадрат 500"

Множество картини в "Квадрат 500" са облепени със защитна японска хартия, която предотвратява падане на живописния слой

© Недко Солаков

Множество картини в "Квадрат 500" са облепени със защитна японска хартия, която предотвратява падане на живописния слой"Дневник" публикува позицията на Искра Захариева - един от двамата изкуствоведи от Националната галерия, пенсионирани след гласността на скандала с неработещите климатици в "Квадрат 500", който увреди множество от най-ценните картини. Г-жа Захариева е човекът, показал щетите на художника Недко Солаков, който после популяризира проблема във "Фейсбук". "Дневник" предостави текста вчера на директора Слава Иванова за коментар заедно с 8 въпроса за риска пред картините и поредните действия, които приличат на опит за сплашване на несъгласни служители. (Допълнение към 18.30 ч., 7 март - Националната галерия изпрати отговори.)


Акцентите и заглавието са на редакцията.


Започвам да пиша този материал с изричната уговорка, че той не е в отговор принудителното ни – моето и на колегата Мария Димитрова, "пенсиониране" заради "оптимизация в предприятието". Случаят е само един от дребните факти, определящи атмосферата, в която функционира Националната галерия, след заемането на поста директор от Слава Иванова. И не мисля, че е редно общественото внимание да бъде ангажирано с вътрешни административни и колегиални недомислия. Публиката на галерията и всеки обикновен гражданин е в правото си да каже: не ни занимавайте със себе си, а с картините – вие заради тях получавахте заплата!
Именно заради тях, заради тежкия проблем на повредените през тази зима творби в "Квадрат 500",


искам да насоча вниманието към процеси, които текат в сбърканото управление на културното ни наследство


и към последствията от това. Те са пред очите ни, но или не ги виждаме, или така ни е по-лесно. И ако не стане някъде скандал, рядко се интересуваме какви решения, от кого и как се взимат. Основната ни теза е, че парите за култура са малко – което е така - само 0.5% от БВП. Но как и през кого се харчат тези пари, какви са крайните резултати, питаме рядко, и то без особена загриженост и компетентност.


В началото на януари заради ниските температури в климатичната инсталация на "Квадрат 500" се е получил срив. Температурите и влажността в експозицията са били драстично нарушени. Последствията – множество повредени творби от чуждестранното и българското изкуство, както и риск за цялата колекция. Реакцията на директор Слава Иванова дойде след 10 дни и се изрази в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници.


Фотогалерия: Щетите в "Квадрат 500" и въпроси без отговор за 27 милиона лева >


Чудя се какво би се случило, ако директорът на Националната галерия веднага беше свикала пресконференция и бе дала публичност на проблемите на сградата на "Квадрат 500". Какво би се случило, ако от името на най-голямата художествена институция – Тя – Директорката, бе поставила въпроса за отговорността по цялата верига – проектанти, строители, инвеститорски контрол, ако беше имала куража да поиска сметка за напразно похарчени български и европейски пари.


Чудя се какво би станало, ако на висок глас беше изговорила редица известни за работещите в галерията, но не и на обществото факти:


проектирането на инсталациите в сградата е неудачно; изпълнението им е направено по най-евтиния и безотговорен начин; непрестанните ремонти по сградата са непосилни за делегирания бюджет на Националната галерия; липсват специализиран технически персонал за поддържане на сградата.


Чудя се дали на тази пресконференция директорът не можеше да поиска съдействие от обществото за търсене на виновните и отстраняване на повредите в рамките на 5-годишния гаранционен период за сметка на проектанти и изпълнители?


Чудя се дали проблемите, заложени като бомба със закъснител в строителството на сградата на "Квадрат 500", са направени от некомпетентност и безотговорност, или всичко това е умишлено – за да продължат да се вземат "едни пари" от "едни хора" и "едни фирми".


Чудя се дали след тази хипотетична пресконференция Слава Иванова нямаше да има повече основание да каже, че пази "престижа" на Националната галерия


и е лоялна към проблемите на българската култура, а не към началниците си. В такава нейна позиция щеше да има и достойнството, и професионализма на личност, назначена да управлява най-голямата галерия в страната.


И да, не е във възможностите на един директор да реши сам проблемите на неудачно проектиране и строителство, но от нея данъкоплатците трябваше да научат как въпреки похарчените милиони в сградата се съсипват безценни български и чуждестранни произведения на изкуството. Защото още когато миналата зима части от таваните на залите започнаха да падат, беше ясно, че проблемите няма да свършат с боядисване с латекс.


Не беше ли това достатъчно основание, когато тази зима се прогнозираха температури до -20 градуса, да бъде назначен денонощен мониторинг на сградата на "Квадрат 500"?


Не трябваше ли при първите признаци на срив в инсталациите да бъдат алармирани всички – реставратори, уредници, хранители, и галерията да бъде затворена за посетители, за да се свалят всички картини в риск? Не трябваше ли на минутата Министерство на културата да бъде уведомено, за да поеме своята отговорност? Но не – проблемът се замете под килима, пазителките в залите бяха държани дни наред на работа при температури от 9-10 градуса, некомпетентни технически лица експериментираха с температурите, без да отчитат влажността на въздуха, а реставрационен съвет беше свикан едва месец и половина след аварията.


Ако не беше искреното възмущение на художника Недко Солаков и представянето на неговата позиция в медиите, от залите нямаше да бъдат изнесени дори и заснетите четири творби. А останалите?


Какво правим с останалите пострадали или подложени на риск? Ами правим това, което можем – търсим вътрешни врагове, които не пазят "престижа" на институцията


и не проявяват лоялност към Директора, и ги пенсионираме. Търсим оправдание в безсмислени технически съвети и в желанието си да оцелеем на служебния си пост.


Чудя се дали ако част от парите, които досега са похарчени за ремонти в Националната галерия и в бъдеще отново ще бъдат похарчени за неудачно строителство, бяха попаднали в ръцете на професионалисти, днес щяхме да си говорим за неработещи инсталации и съсипани картини. Може би с част от тях щяхме да закупим нови творби, ново оборудване на реставрационните ателиета, щяхме да финансираме научни изследвания, щяхме да осигурим средства за квалификация и привличане на млади специалисти в галерията.


Знам, че времето за това отворено писмо не е най-подходящо.


Политическото злободневие на предстоящите избори вече обеща много – бързи и гениални решения на темите за опазването на културното ни наследство. Както винаги досега, проблемите на културата се превръщат в част от предизборните битки, но само до спечелването им. Компетентността в управлението й също. И после пак ще сложим "нашите" хора начело – защото са удобни и послушни.


Не храня големи надежди, че някой, от когото зависят малкото пари на данъкоплатците, вложени в култура, ще поиска дори да започне да пита защо, да провери кой, да разбере как. Но ние с Мария Димитрова работихме 30 години в любимата ни и вече несъществуваща Национална галерия за чуждестранно изкуство и затова имаме право да ни боли, когато пред очите ни се съсипват събраните и опазени от поколения българи художествени ценности. И когато се разделям с любимите си колекции от Азия и Латинска Америка, искам да знам, че те остават в ръцете на отговорни хора и специалисти и един ден ще мога да ги покажа на внуците си.


Искра Захариева – главен уредник в Националната галерия


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Гневно

  Можеше да се краде по-малко и да се строи по-качествено. Още на откриването им посочих някои лоши решения и изпълнения. Освен това тези системи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е следвало да бъдат ДУБЛИРАНИ, както и електрозахранването. АМА ОТ КАЛИНКИТЕ НА ГЕРБ -толкова !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2859 Разстроено

  Типично чиновническо отношение на директорката...да не се вдига шум,да не се безпокоят НАЧАЛНИЦИТЕ!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Мълчала е директорката, най-вероятно заради корупционни проблеми, а не са изключени и политически причини

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Сетих се как реагираха в Народната библиотека, където част от стъкления покрив падна почти по същото време. Свързаха се с толкова медии, колкото склониха да им обърнат внимание и доколкото знам, получиха помощ (или поне обещание за помощ). Престижът на Народната не падна, дори напротив.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  “Чудя се какво би се случило, ако директорът на Националната галерия веднага беше свикала пресконференция и бе дала публичност на проблемите на сградата на Квадрат 500.”

  Точно това се очаква да направи един нормален директор, който не е кухо протеже! Само че кухата лейка не смее да мъцне, защото ще е задължена до гоб на тези, които са я побили като колец у ливада!

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Към заглавието бих добавил и
  "Какво се направи"

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  Сега е време прокуратурата да провери какви термопомпи са платени и какви са монтирани и всичко ще лъсне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Неутрално

  крайно време е всички герберски калинки назначени от мултака да бъдат изритани от шефските си места ,опасни са !

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Много важно открито писмо.
  Поздравления за доблестта на Искра Захариева.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 487 Гневно

  Изгониха навремето хората, които видяха грешките им и ги показаха в разни доклади. Какво стана с прокурорските преписки?- Никой не пита, а това е важно. След като беше възстановена чрез конкурс г-жа Слава изгони знаещите и можещите за сметка на други хора. Така ще е поне още 100 години, а може би и повече. Изгониха езиковата школа алианс от южното крило, защото щяло да има /някога/ ремонт. Сега 100%-държавното дружество плаща луди пари за наем в сграда на не толкова комуникативно място. /г на географията/. та такива ми ти работи.

 11. 11 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Идеята за така наречения Квад рат е изначално опорочена с единствената цел да се усвоят и присвоят пари.
  Тържество на меркантилните над духовното наследство.А само преди няма и 4 години правиха основен ремонт на Двореца същите тия.
  Къде ги сега да си защитават грандоманската придобивка та са оставили една семпла Слава на амбразурата да ги пази от нелоялността на изкуствоведите?И къде е Искра Захариева в науката, къде са герперските калинки?А и къде ще бъдат, като залезе тяхното слънце и кой ли ще ги помни?
  Един Божо и един Вежди омазаха и омерзиха

 12. 12 Профил на Вичева
  Вичева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Cassi":

  И аз съм на това мнение. Със сигурност след време ще иам още много такива находки. някой ден. ще поживеем, ще видим

 13. 13 Профил на adrianaczer
  adrianaczer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления за Искра Захариева!
  Ако всеки един беше като нея и малкото други, носещи отговорност, хора като Слава Иванова и В. Рашидов отдавна нямаше да имат място в културната политика, щяха да бъдат пометени отдавна. Дано все пак скоро да се случи! Цяло поколение способни хора бяха маргинализирани, изтикани в ъгъла.

 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Видими резултати.

  Качественото крадене изисква майсторлък, явно непознат по тези гъзографски ширини.

 15. 15 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сградата си беше здрава, докато там беше факултетът по ел.машини на ТУ.Хубава сграда беше.
  Взеха я за музей, добре, ама иска поддръжка и на сградата и на системите!

 16. 16 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Полуокръжност от 180 градуса?

 17. 17 Профил на glosa
  glosa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Министерството на културата трябваше отдавна да освободи директорката поради същата причина - нелоялност.
  Всъщност, това вече веднъж се случи. След одитен доклад, с констатации " Извършени са замени на договорираните видове строително монтажни дейности с други такива на обща стойност 976657,66 лв. без ДДС, актувани със съгласието на възложителя. Допуснато е да се актуват и изплатят строително монтажни работи БЕЗ СЪЩИТЕ ДА СЕ ИЗВЪРШЕНИ на обща стойност 94 028,00 лева без ДДС", министър Петър Стоянович освободи Слава Иванова и с писмо №11-00-139/10.09.2013 подаде сигнал до прокуратурата. Образувана е проверка. Резултата никой не знай. Междувременно Рашидов се връща и познайте - Слава е възстановена, одиторите - уволнени и всичко си е на мястото. За всеки случай се проведе и конкурс за директор с един участник, познайте КОЙ?..

 18. 18 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако това беше в Румъния, досега поне десет тариката щяха да са вече в пандиза,начело с главния мултак! Имат късмета че нямаме Моника Маковей, но и не е само до късмет... цялата система работи за тях, за шайката мафиоти начело с Бай Хой, Кой и останалите ... всичко вече пада пред очите ни, ние мълчим! Няма държава,няма граница, няма и качествени честни хора. Останали са една шепа от тях, които виждат но няма какво повече да направят срещу държавната машина на беззаконие, некомпетентност и прочие. Жалко, жалко за България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK