За младите гласоподаватели и за старата агитация

За младите гласоподаватели и за старата агитация

© Велко АнгеловЛичен опит - около месец преди президентските избори през миналата година една групичка стари хора се срещнахме с една групичка млади хора. Ставаше въпрос за избори, защо се гласува, как се гласува, какви са проблемите и др. такива работи. Имаше връзка даже с Франция и оттам ни разказаха интересни неща. Поговорихме с младежите и разбрахме, че всъщност темата избори не присъства по никакъв начин в училище.


В часовете за т. нар. гражданско обучение дванайсетокласниците, които вече имат право да гласуват, учат правилата за движение по пътищата. По-късно един от тях ми казва, че над 50% вече имат шофьорски книжки. Следователно те са си взели изпита по тази материята и с подобни занимания им губят времето.


След тази първа среща поисках да се срещна с колкото се може по-голяма група и да поговорим за властта, за изборите, за гласуването, ако им е интересно. Благодарение на един много оправен човек и две – три момчета след една седмица се изправих пред 70 – 80 младежи и няколко девойки от една столична професионална гимназия, бившия техникум "Киров". Това беше в часа на класния.
Темата на срещата:


Защо трябва да гласуваме


Или в детайли – какво е държавата, какво е властта, откъде властта получава правата си, как индивидуалните права на всеки преминават във властта, какво всъщност управлява властта. Разговор за пари. Изобщо нещо което обикновено се нарича гражданско обучение за избиратели или мотивационна среща.


В голямата зала на училището се събраха 4 класа дванайсетокласници - хора, които ще гласуват за първи път. От веселите подвиквания стана ясно, че президент ще става Митьо Пищова. От сериозните въпроси, обаче, останах с впечатление, че тези вече пораснали деца нямат даже що-годе ясна идея какво е общност, държава, власт и какво точно прави тя. Не че не са чували тези понятия, но те не са подредени в цялостна картина, в която те лично могат да поставят себе си.


След началото на срещата ни интересът постепенно нарастваше. Когато започнахме да говорим за изборите като начин за прехвърляне на индивидуалната воля и права върху избраните стана тихо и интересно. Но най-тихо стана като започнахме да говорим за пари. За парите, които властта управлява. Няколко дни по-късно си дадох сметка, че всичко приказки за общност, държава, суверенитет, власт са били сякаш нещо странично. Докато не заговорихме за пари.


Това всъщност беше един прост пример колко струва един глас на изборите, оценен през приходната част на държавния бюджет за 2016г. Наивен пример, но много ефектен.


Изходните параметри: - 21 милиарда лева, 7 милиона избиратели в избирателния списък, 3.5 милиона избирателна активност. Излиза, че всеки един от избирателите по списък дава право да се съберат и после да се похарчат 3000 лева (21 млрд. делено на 7 млн.) и това е за една година. За 4 години стават 12 000 лева. Да де, ама ако гласуват само 3.5 млн. избиратели, тези пари стават двойно повече. Бюджетът е пак 21 млрд.


Но всеки глас дава право на властта да управлява 24 000 лева


Това са личните пари на всеки един, дадени на властта за решаване на общи проблеми за срок от 4 години. Малко ли ви се виждат?


Тук тишината стана пълна. Парите са разбираем пример за всеки. Може би за младите поколения са по-разбираем отколкото за 60-годишните дядовци.


Продължихме с парите от гледната точка на вече избраната власт. Този път разделихме същите 21 млрд. лева, само че на 240 депутати. Получи се внушителна сума -


87.5 млн. лева на един депутат


Да, това са парите, които всеки един депутат управлява през законите, които гласува, през министрите, които назначава, през заемите, които взема, през парите, които плаща като неустойка по договори, през концесиите, които дава или не дава и т. н. И то само за една година. За цял мандат са 350 млн. лева.


Толкова струва всяко депутатско пръстче, което натиска копчетата за гласуване в парламента за един цял мандат.


Стана ясно, че ако властта сега вземе един заем, когато сме на 18-19 години и това не ни вълнува, то след 10 години, когато ще връщаме заема, може да имаме едно или две деца и тогава всеки лев ще е важен да отгледаме децата си. А ние сме проспали изборите и сме пили бира в парка с приятели. И някой друг вместо нас (купени, контролирани, уплашени избиратели) са избрали властта, която ни е натресла заема.


Въпреки интересът и тишината в залата коментари не последваха. Освен един, в смисъл че всички мислят за себе си, крадат и е трябва да се махаме.


Оказа се, че Централната избирателна комисия /ЦИК/ има някаква идея за мотивиране на избиратели, които ще гласуват за пръв път. Написала им кратко писъмце и го дала на пощите да го изпратят на няколко хиляди младежи и девойки. От тези 70 – 80 младежи в залата, това писъмце го беше получил един човек, може би двама. Или -


ефективността на тази агитацийка е 0.025%


Не знам колко са похарчили от ЦИК, но ефективността ми се вижда слабичка.


Освен мотивиращи писъмца, ЦИК беше отпечатала и малки удобни диплянки с обяснения за гласуването. Присъстващите получиха по една диплянка, снимахме се усмихнати за спомен. На тръгване от залата стълбището беше осеяно със захвърлени диплянки.


Разхвърляни обяснителни материали за изборите

© Стоил Стоилов

Разхвърляни обяснителни материали за изборите


След около месец младите ми приятели споделиха, че срещата ни все пак е имала успех. Разговорите за изборите са продължили и много хора са гласували. Дано наистина да е така.


Защо написах всичко това?


Сега пак идват избори. Този път те са парламентарни и примерът с парите е напълно актуален.


Питам ЦИК, питам министерството на образованието -


ще отиде ли някой да се срещне в гласуващите за първи път?


Ясно е, че ЦИК и районните комисии са безкрайно заети. Но могат да отделят половин час и да се разберат с министерството да се направи нещо за ограмотяване и мотивиране на младите избиратели. Ще се събудят ли училищните директори без указания от министерството да направят поне един, а защо не два часа на класния и да обяснят на младите хора как властта засяга всеки от нас? Защо властта обича да не се интересуваме от нея, но тя винаги се интересува от нас и от нашите пари? Как апатията на много хора, позволява на малки мотивирани групи да получат властта? Какво следва от това?


Ще отиде ли някой в училище с една голяма бюлетина на един проектор или с един флип-чарт и да обясни как се гласува за партия, как се гласува с преференция, какви подвеждащи съвети могат да получат преди гласуване, как може да се реагира при евентуална заплаха и искане за контролиран вот?


Не, това не е допускане на политическа дейност в училище. Напротив – това е


истинско гражданско обучение


което мотивира участието на всеки в обществените дела. На първо време през изборите. А гражданското образование е за формиране на ключова компетентност и функционална грамотност – как да реализираме основното си политическо право - прякото участие във властта или участие чрез свободно избрани от нас представители.


Във всеки град има подготвени хора, които могат да бъдат поканени и да проведат такива мотивационни срещи с гласуващите за първи път. Те не трябва да са изявени местни политици. Категорично не могат да са кандидати. Могат, обаче, да са уважавани адвокати, съдии, писатели, учители. Могат да са активисти от неправителствения сектор (ако не са вече в партии и не водят листи, разбира се.) Може и грантове да има за подобна дейност. Защо да не се спонсорира подобна кампания?


Ако не започнем разговор с младите, никакво задължително гласуване, никакъв Интернет, никакви санкции, никакви списъци няма да помогнат да спре обществения разпад.


Страх ме е, че "голямата дупара" може да затисне изборната урна за младите избиратели. Тогава и дистанционното гласуване по Интернет няма да е осъзнат избор на грамотни млади хора, а закачка, майтап, нещо като весело клипче как маймунки си играят с калашник и Митьо Пищова става президент.


Време има, а за подобна работа не трябват даже пари. Трябва само добра воля и няколко телефонни разговора. Направете ги.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Проблема на България са - старите гласоподаватели, не младите.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава:" Нищо не зависи от нас. Всички са маскари"!! Заиграйте тролчета! Народа трябва да е объркан като малко дете в гора, за да може да се нахендри на Аамбубата!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Аз пък съм забелязал, че точно дванадесетокласниците ходят да гласуват с кеф, понеже им е за първи път и им е нещо като гордост, че са вече големи !
  Разбира се, като за 5 месеца направим три пъти избори, няма как да им е интересно - каквито и глупости да им се приказват - като горния пример, че всеки глас давал право на властта да управлява 24 000 лева !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Гласувяйте хора. Тогава, който и да брои по примера на цецко, няма да може да обърне резултата във ваша вреда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"] 24 000 лева [/quote]
  има малка грешка в статията 12 000 x 4 = 48 000

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Лошо работиш! Да се внушава:" ГЕРБ както винаги ще спечели с измама"!! По смело! Много плахо работиш в последно време

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  работиш ти троле . аз коментирам по съвест.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  ..... нямат даже що-годе ясна идея какво е общност, държава, власт и какво точно прави тя."Аз пък мисля,че знаят и като гледат как живеят родителите им и като гледат как живеят бабите и дядовците им съм сигурен,че са наясно какво прави държавата.Нищо което да се хареса на младите,образованите и амбициозните.

 9. 9 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статията на първо четене е много смислена, заслужава си да се осмисли, да се разчепка, да се проверят сметките с молив в ръка. И като идея си заслужава - наистина интригуващи въпроси за всеки млад човек, които обаче трябва да се представят професионално и безпристрастно. Иначе всеки път казваме - младите хвърчат високо, ама като паднат...
  Ами да ги научим да летят, а не да падат... пред терминал 2!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Наистина, малко информация за държавното устройство, за изборите и за правата на избирателите е добре да има. Между другото, може да пробвате с коя партия имате близки възгледи:

  http://www.glasovoditel.eu/

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Изборите са като пазар. Когато стоката е калпава, предпочиташ да не купиш, а когато го правиш е с отвращение. Политическа култура няма, политическата система е гнила. Повечето партии са лидерски, изборите се превръщат в спортно състезание между бабаити и пехливани. Идеите или липсват , или са сведени до евтин популизъм. Очевидно е, че в държавата има много начетени, опитни, идейно оформени личности, а в същото време гласуваме за съвършени дебили. Що така? Щото така е по-лесно.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Преди три дни говорих с младеж роден през 1993. Същият работи, като охранител и няма никаква професия. Завършил СРЕДНО и се оплаква, че няма работа за младите и ме убеждаваше колко хубаво било преди 1989 год.
  Какъв ли избор ще направи този младеж???

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Няма млади , няма стари - има гласоподаватели мислещи и такива с чугунени глави ...

 14. 14 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Упражняването на изборното право не е забавление. Трябват ЗНАНИЯ!

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  И това са реакции на ученици от едно време елитния техникум Киров...
  Боже какво ниво...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  [quote#1:"442"]Проблема на България са - старите гласоподаватели[/quote]

  Ако хубаво си прочел, момченце, проблемЪТ са точно много младите избиратели, защото не знаят въобще за какво става дума.
  А на теб, проблемЪТ ти е в "проблема" - въобще не знаеш каква е разликата в писането и в изговора.
  Лошото е, че такива като теб в обществото, непременно искат да са "писатели".

 17. 17 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#10] от "stein":

  Малко?! И следва реклама...

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Младите все още не осъзнават отговорността на избора. Те гледат атрактивното, смешното, а не смисленото. После се оплакват, че не е така, както им харесва.

 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#12:"4ort"]и ме убеждаваше колко хубаво било преди 1989 год.[/quote]
  Едно от наистина хубавите неща на онова образование беше, че хуманитарните гимназии бяха много малко, и в тях влизаха да учат децата с потенциал за висше образование. Останалите /като твоя "герой"/ отиваха в някое СПТУ и излизаха оттам с някакъв занаят ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Нямате ли ръководства на герп агитатора ?
  Още при посягането за реплика на "нещо", вече си изостанал с две дължини. Генерирай съдържание . При нас това се учи още на първия семинар, проведен на Сейшелските острови от видни лектори на КГБ

 21. 21 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Разстроено

  Интересна инициатива, по принцип!
  За съжаление няколко поколения младежи израстнаха и продължават да растнат БЕЗ ПОЧТИ НИКАКВА ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА - супер неориентирани, ДЕЗинформирани чрез огромните потоци фалшиви новини, заливащи ги от безродни медии! На всичко отгоре "мама и тате", угрижени в забързания "съвременен свят" почти са абдикирали да възпитават младия човек в семейството - ми то така или иначе, младежът колко време е вкъщи, а колко е с връстници и "попива ли попива" житейските "истини" от тях, защото от своя страна родителите на такива връстници още в по-голяма степен са абдикирали и деградирали и тези деца са "на произвола"!
  Безотговорността на "съвременните родители" е толкова потресаваща, а същевременно уж знаем, че семейството е основна градивна единица на обществото"!
  И един ден децата стават на 18, а ние ще очакваме от тях да "дават наклон" за развитието на държавата?! "Наклонът" се дава САМО С ИНФОРМИРАН ИЗБОР, на база внимателно обмислен и пресят поток информация! И когато имаш добре насадено възпитание - вкъщи и в училище!
  При нас тези неща се разбиха целенасочено и затова в доста по-голяма степен мога да твърдя, че колкото по-малко ДЕЗинформирани гласуват, толкова по-добре!
  ПС:Не слагам всички под един знаменател, все пак се срещат и деца от добри семества все още, тук-таме....

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "нямат даже що-годе ясна идея какво е общност, държава, власт и какво точно прави тя"

  Как да имат, като у нас няма държавност

 23. 23 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Разстроено

  До коментар [#12] от "4ort":

  Само да уточним нещо - нали не мислим, че всеки може, трябва и има потенциал за вишист?! Трябва да сме коректни!
  Друг въпрос е какво образУвание е сега средното, а какво образОвание беше по наше време! аз и със средното си да бях останал - можеше спокойно да живея, защото учех в техникум, а не гимназия...Сега и техникумите ги зоват "гимназии", ама май виждам защо - толкова учат там вече, че излизат без реално професии (като след гимназия).....

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#23] от "The 8":

  Уточнил съм!!!
  НЯМА ПРОФЕСИЯ!!!

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  Млади или стари всички сме гласоподаватели и е редно без да ни задължават със закон да гласуваме по съвест.

 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 706 Разстроено

  Някога "бившия техникум "Киров" беше образцов Техникум-Завод(изработеното се заплащаше) със собствен магазин до началната спирка на трамвай № 5 зад Съдебната палата и по сградата му личеше! Сега изглежда като запустял изоставен имот!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 27. 27 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 221 Весело

  Чето само 18 год. да бяха така .. то 90% от 35-50 год. и те така .. бях на обществена среща с съмишленици граждани, висишти, журналисти, ПР на партии и ги мятат на пързалката с НЕЗАКОННИ предложения като ние гражданите да искаме от часта фирма да си подари земята, как една група граждани да събира пари и плаща нещо си малко /малко ама си е нов данък/ и аз единствен от 5 граждани - казах - ма как така, това е против всякакви закони . а съмишлениците ми до мен казаха - тихо, да не ядосаш големия шеф /Диков беше/- голям шеф не е големи глупости да говори ...

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Колкото пъти потърся нещо на български в интернет, цялата информация която ми излиза е все на руски.
  Само като си помисля, че младите са вързани за компютрите и интернет! Всяка тяхна мисъл, цел, идея... търси информация от нета. Само помислете, колко жестоко са манипулирани те от интернет, ако се водят само от руските сайтове!
  Добре че поне учат езици и могат да потърсят по-качествена информация на някой друг език!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Весело

  [quote#20:"dejmos"]При нас това се учи още на първия семинар, проведен на Сейшелските острови от видни лектори на КГБ [/quote]

  Ма на сейшелте ли ва водат на семинари от ДС и КГБ. Начи добри народни пари усвоявате, как да не гласува чиляк за вашта партия БСП. Кат ви чита обещанията напрао кат земите властта няа да работим, а ша имами парички

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Весело

  [quote#28:"Храбър"]Колкото пъти потърся нещо на български в интернет, цялата информация която ми излиза е все на руски.[/quote]

  Ми те това е хибридната война, нашата пета колона е дала на наште тройни ослободители кодовете управляващи нашиат НЕТ и братушките та образоват на руски

 31. 31 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Важна част от уравнението е и реално да има за кого да гласуваш.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Проблемът на българите е, че щедро позволяват други за се разпореждат безотговорно с парите им

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Вече съм в категорията на средната възраст, но в младостта ми натрупах горчив опит с гласуването - изборът ми потъна в морето на гласове, подадени от дебили за популисти. Е, на тоя проблем решението е едно, популистите и тарикатите няма да се поправят, но аз се изнесям в бяла страна и тук идвам само ваканциите, да се видя с роднините. И колкото повече те ми се очлакват, толкова повече ми е мъчно, че извън тая отровна среда има живот и култура, местните туземци си затварят очите за това, като изгонения от Белене католически свещеник например. После не се чудете що Путин и Ердоган си разиграват коня тук, като сте псевдо-патриоти да им се връзвате и унищожавате всяко желание за развитие в посока ЕС с идиотизма си. Мога само да пожелая успех на динковците, до като си пия белгийското абатско пиво на верандата и планирам следващата ми почивка в Тайланд.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 34. 34 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":

  Айде, стига такива коментари - младите черпели "руски идеи", защото това им поднасял на кирилица чичо?! Младите НЕ ВДЯВАТ и бъкел от руски! За това не ни е виновна Русия, предполагам...
  Всеки може да е русофоб, -фил или друго, но изказът и размислите ни е добре да са преценени хубаво!
  Аз се радвам, че и други народи ползват азбуката ни!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK