Расин, Елисейският дворец и Европа

Марин льо Пен

© Reuters

Марин льо ПенТекстът е от портала "Култура"


Политиката е обвързана с драматургията, в това спор няма. Определяща обаче е жанровата специфика: дали става дума за трагедия, комедия, или пък жанровете се кръстосват до трагикомедия или бурлеска, както е особено модно днес.


Не без значение е и националната традиция в Европа. Британският Брекзит е просто немислим без Шекспир – от разгръщането си като


"комедия от грешки"
до появата на някой Фортинбрас, който да разпореди да се изнесат труповете от сцената.


Италианската политика дължи много на маските от Комедия дел’Арте, а пък френската политика, където до седмици предстоят решаващи за страната и Европа избори за Елисейския дворец – на класицизма на Расин или Молиер.


Но най-вече на Расин, защото


трагедията е най-политизираният жанр


в нея идеята за polis едновременно обхваща управлението на държавата и всичко, свързано с нравите.


Убеден съм, че Жан Расин (1639-1699) с лекота би пресътворил и настоящата френска драма на разединението (вдясно или вляво) чрез емблематична трагедия, носеща наименованието "Франсоа" (в едни по-класически времена – "Франциск").


И тъй, героят на днешна Франция – "Франсоа" (Оланд или Фийон) е мъж, изложен на ударите на съдбата, озовавал се на важен кръстопът.


В лявата си версия трагедията би била


разказ за лавина от спадове


настъпила в резултат на ненадейно изкатерване на върха от въпросния Франсоа (Оланд), изложило отечеството му на гибелни заплахи. Горко на предоверилия се на този най-пагубен дар на съдбата, какъвто е властта, бидейки в явна невъзможност да се справи и разплете дори връзките на личния си живот, камо ли бъднините на родината си. Ляв сюжет с напълно български измерения в ПЕС.


В дясната си версия трагедията "Франсоа" (Фийон) е по-различна. Днес изоставен от своите и обсаден отвсякъде от врагове, "Франсоа" (Фийон) е класически пример за друга пагубна самонадеяност. А именно – че чуждото е свое, а своето – чуждо. Силно загрижен за благоденствието на най-близките си, този "Франсоа" неусетно прекрачва границата на "добрите нрави"; нещо повече, дръзва да отправи поглед още по-нагоре, към заветния Елисейски връх, откъдето в същия този миг се сурва гибелно първият "Франсоа", без това да му подсказва нищо.


Резултатът – стремглаво сгромолясване на народната любов (18,5 % подкрепа), макар само преди три месеца хорът на привържениците да му е вещал доста по-различно развитие. Внезапно озовал се във вихрушката на недоверието и подозренията, "Франсоа" (Фийон) днес е изложен (заедно с вярната си съпруга Пенелопе), на тежката ръка на закона заради фиктивно заплащане и недекларирани заеми. А разделената поне на три от вендети, траещи с години (колко познато в български контекст!), френската десница в момента трудно намира по кой път да поеме. И то при положение, че след управлението на "другия Франсоа" (Оланд) левицата е в почти насипно състояние. Официалният й кандидат Беноа Амон – с налудничавите си идеи за безусловен базов доход в една все по-задлъжняваща Франция – на практика се изравнява с кандидата на крайната левица Жан-Люк Меленшон (съответно 14 и 12 %).


Така на сцената излиза,
подобно на НЛО


доскоро неслаганият в никакви сметки Еманюел (Макрон) – бивш министър на първия "Франсоа" (Оланд) и бивш инвестиционен банкер при "Ротшилд", чиято икономическа програма е не по-малко либерална от тази на втория "Франсоа" (Фийон). Млад и напорист (едва 39 г.), този персонаж е също твърде расиновски (почти прекопиран от трагедията "Беренис") по силата на личната си страст към някогашната си учителка по литература, с която най-сетне е свързал съдбата си, въпреки разликата във възрастта. Да, всички възрасти се покоряват на любовта и политиците не правят изключение.


Голямата амбиция на младия Еманюел (Макрон) е да повтори някогашния успех на Валери Жискар д’Eстен, успял да влезе в Елисейския дворец през 1974 г. като кандидат на центъра, умело лавирайки в сблъсъка Ширак-Митеран. Планът е съвсем прост: да изземе максимално избиратели на левицата, разширявайки се и вдясно от центъра (с подкрепата на бивши ширакисти като Жан-Пиер Рафарен). И така Макрон стигна до второто място (с подкрепа от 25,5% според последните сондажи).


Основният му аргумент към избирателите на първия "Франсоа" (Оланд) е налице: неслучилите се реформи, заради което Макрон е напуснал правителството на левицата.


А спрямо привържениците на втория "Франсоа" (Фийон), Еманюел (Макрон) също има коз в ръкава си: става дума за твърде проблемните връзки на този втори "Франсоа" с някой си "Владимир" (Путин), с когото е известно, че си говорят на малки имена и поддържат добри лични отношения.


Нещо повече, в резултат на тези добри отношения въпросният втори "Франсоа" пое обещанието, че още след влизането си в Елисейския дворец ще постави в европейския дневен ред въпроса за отмяната на санкциите срещу Русия (колко познато!).


Този сюжет за "руската връзка"


във френската драматургия бе изместен обаче от корупционната драма на втория "Франсоа", вкарала го в ръцете на Немезида (прокуратурата). О, съдба!


Днешната френска драма обаче би била плоскостно едноизмерна, ако липсваше героинята, поляризираща всички страсти в обществото – устремената към властта Марин (Льо Пен), тази нова "Федра"(с подкрепа от 26,5% сред избирателите), непоколебала се да се разправи дори с баща си, със стария Жан-Мари, който далеч преди днешната популистка вълна олицетворяваше цялото морално възмущение на Европа. Някога идеите му да извади Франция от Еврозоната и ЕС, а Париж да се върне към франка и икономическия протекционизъм, стряскаха, ала изглеждаха смешни и нелепи. Днес, след Брекзит и Тръмп, преповторени с плътния и нетърпящ възражения тон на русокосата Марин (Льо Пен), тези програмни ангажименти звучат другояче –вече болезнено-стряскащо. Особено в светлината на неизплатения заем от 30-40 млн. евро на същата тази Марин и нейния Национален фронт към банките на вече споменатия "Владимир" (Путин). Тъй като "руската връзка" е


на път да изведе френската драма до трагедия


и за обединена Европа.


Що се отнася до въпросната Марин (Льо Пен), то нейното популистко говорене доста напомня в българското си повторение (като фарс, не като трагедия – както настоява Карл Маркс) приказките на една друга


госпожа с име,
също заето от класическата трагедия


– Корнелия (Нинова). И двете госпожи обичат да говорят от името "на народа" и на "всички хора". И двете госпожи, иззели стария комунистически електорат, днес се изживяват като "националистки".


Те искат само "родното", мечтаят да прогонят чуждите компании, без да се замислят за съдбата на реалните хора и техните работни места. И двете искат да упражняват диктат върху икономиката и върху банковия сектор. И двете мечтаят за някаква "национализация" и са доста близки със споменатия "Владимир" (Путин), чиито бизнес и политически кроежи споделят. Разликата между двете е само следната: г-жа Марин (Льо Пен) е първо национал(на), а после социал(на), докато г-жа Корнелия е (засега) първо социал(на), а после – национал(на) и все още не се обявява открито срещу обединена Европа. Сигурно е въпрос на време и това да претърпи промяна. Примерът на Бенито Мусолини е показателен.


Френският класицизъм обаче не би бил това, което е, без един от основополагащите си принципи, формулиран още навремето от Жан Расин:


единство на време, място и действие


Затова всеки опит за предрешаване за Елисейския дворец преди първото изборно действие на 23 април, би изглеждал повече от изкуствен. Още повече, че предстои и второ действие на 7 май, когато на сцената се очакват нови прегрупирания и обединения. Едва тогава ще стане ясно дали случилото се е "наказание свише или израз на собствената ни воля" (Расин, из предговора към "Федра").


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Жанрът е мутромилиционерска чалга с елементи на ОПГ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  Нещо повече, в резултат на тези добри отношения въпросният втори "Франсоа" пое обещанието, че още след влизането си в Елисейския дворец ще постави в европейския дневен ред въпроса за отмяната на санкциите срещу Русия (колко познато!).Всички приятели на Владимир които са взели пари от него говорят така.(Макрон) ще е следващия президент на Франция.

 3. 3 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Щом е "мутромилиционерска чалга", значи има още доста подобни текстове, които ти познаваш и които дават облик на жанра. Би ли посочил 1-2 от тях, написани по подобен начин и удовлетворяват мутро-милиционерската мафия. Така ще убедиш всички втезата си и ще разсееш някои геополитически съмнения.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много приятен текст, беше удоволствие да го чета! Браво!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Днес, след Брекзит и Тръмп, преповторени с плътния и нетърпящ възражения тон на русокосата Марин (Льо Пен)
  ==========
  Англичани и американци си свериха политическите часовници ,но французите изтърваха шанса , оставяйки Марин льо Пен без подкрепа и един ден могат да съжаляват за този си пропуск. Тя бе политика който трябваше да подкрепят , въпреки конспирациите от типа "путин" !
  Тя беше френския патент за оригинална и независима политика !
  Но вместо това , французите ще се забавляват на предстоящите избори , гребейки на място и ще си мислят ,че правят политика.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Нерде Корни, нерде Льо Пен, нерде Путин. Манджа с грозде!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti":

  Май е най-добре Саркози да дойде,макар че вие турците изглежда не го харесвате.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Жанрът е мутромилиционерска чалга с елементи на ОПГ [/quote]
  Сянка, зафащай един матриал на тема : " Путин, кремълския дворец и Евразия" да покажеш класа!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  А Расин писал ли е за обединението около тези ясни и прости принципи!
  Марина льо Пен:
  ''Моята цел е да си върнем 4 суверенитета: първо, териториален суверенитет - кой влиза и кой се настанява на нашата територия; второ, икономически суверенитет - аз съм икономически патриот и искам да резервирам икономиката за френските фирми, като установя интелигентен протекционизъм вместо споразуменията за свободна търговия, наложени от ЕС; трето, паричен суверенитет, защото искам да си върнем националната парична единица вместо еврото; четвърто, законодателен суверенитет, което означава, че френският народ ще гласува закони, които ще имат приоритет над договорите и законите, произтичащи от ЕС. Ако ЕС се съгласи да ни върне тези четири суверенитета, ще кажа на французите, че можем да останем в новата политическа система. Ако откаже, ще призова френския народ да гласува на референдум за излизане от ЕС.''

  [email protected]
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Саркози поне бе директен и точен !
  След него , на практика във Франция политика няма !
  Тук дори не става дума и за политика.
  За национален политически етикет става дума.....и а момента , единствено Льопен има капацитета да го изгради ....
  До коментар [#7] от "deaf":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti":

  Твърде много започнаха да съвпадат руските и турски интереси за разединена Европа.

 12. 12 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti":

  Франция като цяло е доста зле, политиците им са твърде слаби и твърде либерални. Трябва да се стегнат, но дали ще успеят - времето ще покаже.

 13. 13 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Шапо за статията.
  Не руската връзка, за съжаление, в огромното си мнозинство, франсетата не си дават сметка за игрите целещи разрушаването на ЕС на псиохопата пут.ин а крещяшата за възмездие корумпираност на пудела ФФ ще го изпрати в панделата а не в Елисейският дворец. Колкото до кухата лейка льо пен всеки на вторият тур ще я смаже. Тя е лудата а не симпатягата Амон който плаща данък на нерешителното петгодишно президентстване на Оланд.
  Ако не минат няколко "черни лебеда", Макрон е Президента.

 14. 14 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Льо Пен Победа!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Нека не отписваме Льо Пен толко лесно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#12] от "mrtragic":
  [quote#12:"mrtragic"]Франция като цяло е доста зле, политиците им са твърде слаби и твърде либерални.[/quote]
  Да,и това е заложено много преди путиново време.
  Да оправдаваш слабостта на една западна нация с Путин или Ердоган,без да видиш причината в нея самата,е най-тъпото от всички клишета.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Много приятен текст, беше удоволствие да го чета! Браво!
  ========================
  Наистина е написан интелигентно, но удоволствието ми се губи. Щях да съм весел, ако ставаше дума за друг континет на друга планета.
  Всичко това поне малко засяга и мен.

  Еретик
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Неутрално

  Евразийските орди на мурзилажа и башибозука пеят в един хор, стане ли въпрос за ЕС.
  И шибат по сто коментара под статия.
  Машала маладци!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":
  (Макрон) ще е следващия президент на Франция."

  Тежко и горко на франция...
  А про по, бабето първа дама ли ще остане или ще получи подобаваща длъжност?

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  тролетариатът герберски се разпозна и изнерви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Ае са, дан са обиждами, ни са убави тес работи

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#3] от "авторът":


  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":

  Аналогията Хитлер и БХ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Разстроено

  Пропусната е и аналогията Юда-Павел

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Преди няколко дни поствах мнението си за статия, която ме върна към вица за краставичката. Днес отново същата история - безспорно умни, ерудирани хора като Николов, попадат в плен на краставичката. Няма значение за кого и за какво пишат, в случая участват Шекспир, Расин, Комедия Арте, Фийон, Оланд, Льо Пен, Макрон, в крайна сметка стигат до Русия, Путин и другарка. Жанр - краставичка!

 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#11:"Lazarus"]Твърде много започнаха да съвпадат руските и турски интереси за разединена Европа.[/quote]
  Ако бяха само руско-турски, добре. Но те имат помощ и отвътре (за разлика от онзи израз за гробището), и то не само от периферията, но и от сърцето на Европа.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Разум и чувства. Кое ще надделее.

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Весело

  Всеки тролски коментар срещу обединена Европа - боНба върху империализма, другаре и аркадаши!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  Успех на Фийон. От тримата възможни президенти, той ми се струва най-сериозен, свестен и подготвен за тази длъжност.
  Макар че, в крайна сметка, французите са тези, дето си решават, а те си падат по левичарски утопии, та като нищо може и Макрон да си изберат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#11:"Lazarus"]Твърде много започнаха да съвпадат руските и турски интереси за разединена Европа.[/quote]

  "Каквото повикало, такова се обадило".

 30. 30 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Прекрасен анализ на Тони Николов!
  Такава пъстрота в политическото шоу на ЕС дори и гениите трудно могат да сътворят!

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Ако под обединена Европа , разбираш разединена Франция , и ти си прав .....дреме ми на мен ....от другата страна на Босфора съм !
  И не забравяй , че ако мотора на Европа е Германия , то диференциала и е Франция. .....
  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  По твоите коментари Незнайко , се подразбира, че за теб неприятеля се намира на изток .....
  Но когато той преплува Атлантика , и неусетно удари френската държава в гръб , недей да се правиш на 3.14.... ,
  Американско канадската бизнес машина не забравя унижението от СЕТА и си е запазила правото на отмъщение и ще търси най мекото място на европейския континент , а то се очертава Франция за сега.
  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Bukalemun
 33. 33 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Машалла - Незнаещ в сянката на Полумесеца - кой те спира да пееш дитирамби на ЕС! Очевидно е обаче че не си дорасъл до политиката - €трагедията е най-политизираният жанр€ - и виждаш във всичко трагедия. Както политици и писачи се опитват да видят във всичко около себе си политика. Да влезе Фортинбрас!

 34. 34 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Бележка към "стопанката" на статията - м-сю Поклен е основател на класическата френска комедия и не е резонно да го мешате с драмата, трагедията или с пасквила! Но на мен политиката, особено европейската, все повече ми заприличва на Тартюф в кълчища и финалните акорди на неговите танталови мъки-хитрувания са изборите, в частност - предстоящите! И като така - Олян-д, Микрон, Фий-он - кой ли ще да е, щом решава оня, който плаща!

 35. 35 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И Нинова в кюпа - сите са маскари, зер не са от нашите! Да живей Микрон!

 36. 36 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Аз заедно с Марийка Льо Пен гласувах за излизане от ЕС! Това е стара кола с раздрънкана скоростна кутия, в която за Бг е отредена само първа скорост!

 37. 37 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"eti"]Тя беше френския патент за оригинална и независима политика ! [/quote]
  Още един дето не си пие хапчетата навреме!
  Айде, викайте санитарите, че тоя му прилоша и взе да бълнува!

  шуменско пиво
 38. 38 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много добър текст на г-н Филипов. Само една малка забележка към това:

  "Френският класицизъм обаче не би бил това, което е, без един от основополагащите си принципи, формулиран още навремето от Жан Расин:
  единство на време, място и действие"

  Този принцип е формулиран /или поне споменат/ още преди Класицизма, в класическа Гърция от Аристотел:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_unities


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK