Все повече държави изпълняват критериите за членство в еврозоната

Все повече държави изпълняват критериите за членство в еврозоната

© ReutersПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика. Заглавието е на редакцията.


През последните няколко седмици се заговори за присъединяване на България към еврозоната – стъпка, смятана от мнозина за неизбежна и крайно необходима за по-нататъшната интеграция на страната в Европейския съюз. Независимо от наличието на политическа воля е необходимо и страната да отговаря на някои формални критерии за своето присъединяване, най-вече с оглед на макроикономическата и финансовата ѝ стабилност.


За тази цел служат критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт), които налагат граници на инфлацията, държавния дълг, бюджетния дефицит, дългосрочния лихвен процент и обменния курс между националната валута и еврото. Въведени първоначално като механизъм за налагане на бюджетна дисциплина в ЕС, те по-късно стават и основни критерии за присъединяването към единната валута.
В докладите си, които следят съобразяването с критериите, обаче, Европейската централна банка съобщава единствено резултатите на страните, които се стремят към включване към еврозоната, но не и на тези, които вече ползват еврото. Предишните прегледи сочат, че в годините след кризата единствено България и Естония успяват да се съобразят с всички Маастрихтски условия.


Критериите включват пет основни изисквания:


1) Инфлация според хармонизирания индекс на потребителски цени – инфлацията в страните членки не бива да е повече от 1,5 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация;


2) Бюджетен дефицит – дефицитът, изразен като процент от БВП, не бива да надхвърля 3%. Правилото позволява дефицит, който надхвърля прага, само при изключителни условия.


3) Държавен дълг – дългът, изразен като процент от БВП, не бива да надхвърля 60%. В случай на низходящ тренд, правилото позволява дълг над 60%, стига да се очаква в близко бъдеще той да падне под лимита.


4) Дългосрочните лихвени проценти (средна доходност по десетгодишни държавни облигации) – дългосрочните лихви не бива да надхвърлят с повече от 2 процентни пункта осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация.


5) Стабилност на курса към еврото – правилото за стабилност на курса е по-гъвкаво от останалите; посочва се, че валутата на страната-кандидат за членство не бива да е девалвирала значително през последните две години спрямо европейската валута.


Таблицата по-долу представя резултатите на всички страни-членки към 2015-та година. Заради много ниската инфлация в ЕС през конкретната година усреднената стойност между държавите с най-ниска инфлация е -1.2%, а на дългосрочния лихвен процент – 1.9%.


Преглед на изпълнението на критериите за сближаване, 2015 г., по данни на Евростат

© IPI

Преглед на изпълнението на критериите за сближаване, 2015 г., по данни на Евростат


В сравнение с периода преди кризата, повече държави от ЕС успяват да спазват всички критерии. Докато през 2012 едва две държави (България и Естония) постигаха това, то през 2015-та те вече са девет – България, Дания, Естония (с уговорката, че Евростат не публикува данни за дългосрочния лихвен процент), Латвия, Литва, Люксембург, Румъния, Словакия и Чехия. Други – Ирландия, Германия и Швеция, се провалят само по един от критериите.


Интересно е, че четири от страните, които изпълняват Маастрихтските критерии през 2015 г. (България, Дания, Румъния и Чехия) не са членки на еврозоната. Т.е. де факто само пет от сегашните 19 членки на еврозоната спазват критериите, като четири от "отличниците" са нови страни членки (и на ЕС, и на еврозоната). Иронично е, че от старите членки на еврозоната, единствено Люксембург изпълнява критериите. В този смисъл, ако еврозоната се изграждаше днес, и бъдещите ѝ членове трябваше да са тези, които отговарят на Маастрихтските изисквания, съставът ѝ щеше да е противоположен на настоящия.


Като цяло, основният проблем пред съобразяването с критериите за повечето държави е свеждането на държавния дълг под 60% от БВП – при някои от тях той приближава или надхвърля 100%, като няма изгледи в близко бъдеще да бъде намален в заложените граници, особено в страни като Гърция (177%) и Италия (132%).


Що се отнася до инфлацията обаче, която до кризата беше сред проблемите на ЕЦБ, през последните няколко години се наблюдават обратни тенденции и на ЕЦБ се наложи да положи значителни усилия, за да успее да предотврати дефлация в еврозоната. В същото време Маастрихтското ограничение цели предотвратяването на прекалено висока инфлация, което е и причината през 2015 г. повечето страни да се съобразяват със заложеното ограничение.


Европейските държави са успели да свият и дефицита си, като той вече е значително над ограничението от 3% единствено в 3 от четирите т.нар. PIGS – Португалия, Испания, Гърция (Италия успява да го спази), страните, които по принцип срещат най-големи трудности при съобразяването с бюджетната дисциплина. Близко до, но над бариерата са и Великобритания, Франция и Хърватия.


Общият преглед на изпълнението на критериите към 2015 г. показва тенденция на възстановяване на бюджетната дисциплина в ЕС – за повечето страни членки единствено намаляването на дълга е пречка пред съобразяването с тях. Малък брой държави обаче намаляват дълга си – спрямо 2014 г. значителен спад се наблюдава само при Латвия, Словения и Финландия. При страните с по-значителни дългови проблеми няма почти никакво изменение, а при Португалия и Гърция се наблюдава незначителен (спрямо общия обем на дълга им) ръст от съответно 1.6 и 2.3 процентни пункта.

Преглед на изпълнението на критериите за сближаване за България, 2010 – 2015 г. В скоби са референтните стойности за конкретната година.Източник на данните: Евростат.

© 1000Balkan.com

Преглед на изпълнението на критериите за сближаване за България, 2010 – 2015 г. В скоби са референтните стойности за конкретната година.Източник на данните: Евростат.


Що се отнася до България, страната изпълнява тази част от формалните изисквания за членство в еврозоната. Това важи не само за 2015-та година, а за целия почти целия период от края на кризата насам; с изключение на резкия ръст на дефицита през 2014 г., през останалите години страната се движи в заложените от критериите граници.


Иначе казано, ако в близко бъдеще бъдат направени постъпки за присъединяване, то пречките пред това биха могли да бъдат по-скоро политически, отколкото формални или икономически. В кой момента подобна стъпка би била разумна, обаче, е предмет на съвсем отделен анализ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5839 Весело

  Остава само една боя да сложим...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За Евразийския високи ли са критериите? Решетниците както искат да ни набутат там дано Вовата да каже че сме много зле и сме нежелани

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  покриваме финансовите критерии сцената на престъпления от страна ГЕРБ както се случи с парите за здраве и пенсии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Щото всичко икономически ни е наред..проблемът бил еврозоната..:-) Следващата панацея с която ще ни занимават..:-) И коя е тази държава вързала само щото е приела еврото??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Да се внушава:" Не ни трябва нито ЕС, нито парите им"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  [quote#5:"oporna_to4ka"]парите им"![/quote]
  нали тези пари ги усвоявате бе гербери. ако няма усвояване сте одма загинали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Да се внушава-да си оправим първо кочинката, а не да са ни "виновни" еврозони, ретроградният Меркурий и международното положение..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Може в един момент да се окаже,че за еврозоната на 100% са готови само бившите соц.държави.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  "Т.е. де факто само пет от сегашните 19 членки на еврозоната спазват критериите"

  И страните, които не спазват удловията не са падложени на санкции? Това показва каква е финансовата дисциплина в ЕС. Ние, като ги спазваме, зер много сме прокопсали

 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Къде е първата графика, алоу?!?

  А иначе, знаем защо бързат - надат се да направят правителство, а като влезем евентуално след две години и половина в Еврозоната, ще има там един валутен резерв, освободен за харчене и, най-вече, крадене!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"daam"]Ние, като ги спазваме, зер много сме прокопсали[/quote]
  Да се внушава: " Можем да стигнем европейците по доходи за нула време, ноо ГЕРБ и РБ ни пречат"! По смело, по смело!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2112 Весело

  До коментар [#8] от "chicago514":"Може в един момент да се окаже,че за еврозоната на 100% са готови само бившите соц.държави."

  Не всички! Само там, където успяха да си почистят къщичките от "плъхове, кърлежи и бълхи"! А ние си ги пазим за "дамазлък"!

 13. 13 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нека тези които могат да мислят да видят горната таблица и да помислят как да гласуват на 26-и.
  От разгледаните 2010-2015 години само през 2014-а на власт са били БСП/БКП-комунисти и хоп рекорден дефицит. Пак кражби безстопанственост и некадърност. Добре че паднаха от власт защото ако се бяха задържали още някоя година не се знае до къде можеше да стигне дефицитът.
  Мислете ако комунистите спечелят с този фатмак и неадекватната и луда кандидатка за министър председател до къде можем да се сринем.
  МИСЛЕТЕ!!!

 14. 14 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Още с прецакването на КТБ герберастите се кълняха, че до 2 месеца подаваме официално документи за чакалнята на еврозоната. Колко години по-късно документи изобщо не са подадени, нито някой има намерение да го прави. Продължават да ни разказват само приказки. Човек би си помислил, че искат поне още една банка да опоскат заедно с дружките си от БСП и ДПС, преди да влзем в банковия надзор на еврото.

 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "pomnesht":

  Стига ве! Верно ли! Айде сега сметни колко милиарда кредити взеха герберастите и тогава преизчисли реалния дефицит при тях, ако не бяха взети тези кредити. Не, че комунистите стават, но това не значи че и герберастите стават. Напротив! Едно котило са.

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2112 Весело

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":"Да се внушава: " Можем да стигнем европейците по доходи за нула време, ноо ГЕРБ и РБ ни пречат"! По смело, по смело!!"

  Много крадете, бе баджанак, много!
  То бива крадене, ама ваш'то, на слугинажа де, мяра няма! От калмуци, чорбаджии станахте! Клетите еврпейци, де ще могат да се мерят с вас.

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Неутрално

  "За тази цел служат критериите за сближаване"
  които никой не спазва.

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":

  На вас пак ли нещо Ви внушават!?! Все ви внушават верни неща. Как стават тия работи не знам. Голям страх имате от истината нещо!

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#13] от "pomnesht":

  Тоест трябва да изберем комуниста Борисов,който натрупа 16млрд. дълг,иска да санира за по 17 000лв. на апартамент и раздава милиони народна пара на Елена Йончева,(само за което трябва да бъде обесен!)!

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#10:"Amot"]а като влезем евентуално след две години и половина в Еврозоната, ще има там един валутен резерв, освободен за харчене и, най-вече, крадене[/quote]
  Валутния резерв щял да мине под разпореждане на ЕЦБ.Да не мислите,че България ще си го харчи?

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  секи 4ти км

  Пука им... А Награда?
  Сам самин Люксембюрг май се натяга.

  "Все повече държави изпълняват критериите
  за членство в еврозоната"

  "Иронично е, че от старите членки на еврозоната,
  единствено Люксембург изпълнява критериите."

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#21:"dnevnikar"]"Иронично е, че от старите членки на еврозоната,
  единствено Люксембург изпълнява критериите." [/quote]
  Това показва колко безпринципен е ЕС. Отделно случаите с Косово,Кипър и Палестина.

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 775 Неутрално

  От критериите т.5) Стабилност на курса към еврото не може да бъде приложен за България, защото за да се оцени стабилността е необходим свободен валутен курс, а в България курса е фиксиран със закон. Свободния курс е необходим за да се определи и при какъв курс националната валуте ще се обмени в Евро. Очаква се курса да съвпадне с този на валутния борд - 1.95583, но това не е по правилата и оставането му би било политическо решение. Според мен в момента при този курс лева е подценен и ако нямаше валутен борд щеше да е по-скъп.

 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":
  Той Ес не е безпринципен..ама принципите му са бюрокрация, държавен протекционизъм, алчност на корпорциите и не само..:-) Освен т.нареченият общ пазар няма ама нищо общо между германец, грък, румънец, литовец и ирландец...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  никога не трябва да влиза ме в еврозоната.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 26. 26 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Все повече държави изпълняват критериите за членство в еврозоната и все по-малко искат да влезнат там.

  Някой знае ли колко е дълга на Гърция!? Италия!? Испания, Португалия, Франция!?

  Нали се сещате, че този дълг никога не може и няма да бъде платен. Банките отдавна го прехвърлиха на ЕЦБ и са вън от играта и предстоящите загуби по отписването, които ще са за сметка на данъкоплатците от здравите икономики като Германия, Холандия, Австрия. А веднъж държави като Италия и Гърция видят ли, че могат да не си плащат дълга и той бива просто отписан, нали се сещате че и в бъдеще няма да го плащат. Трябва да си луд да искаш да влизаш в разпадащата се Еврозона....

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Ние и шенгенските изисквания покриваме, ама...

  Еретик
 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Би ли споделил коя точно от партиите кандидати за власт в момента има в кампанията и програмата си излизане от ЕС и влизане в други съюзи, или просто така си пишеш за да събираш плюсове от други "интелигенти" като теб.

 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За еврозоната много по подробно и аргументирано, Горанов в 24 часа: "Еврозоната - заблуди и рискове"
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6090097

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "ако в близко бъдеще бъдат направени постъпки за присъединяване, то пречките пред това биха могли да бъдат по-скоро политически, отколкото формални или икономически"

  Ето пример за различните скорости в ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Миграцията на парите...
  Без анализ на системния риск, проявил се по времето на Орешарски, за мен никой анализ не е пълен. Бягството на парите от банките - това визирам. Дали скоро пак ще се случи, или не, предстои скоро да разберем. Ако се прояви, то това във всички случаи ще е преди влизането ни в чакалнята.

 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":
  [quote#4:"ostin22"]И коя е тази държава вързала само щото е приела еврото??[/quote]
  Само за това нито една сържава не може да "върже", но всички държави, приели еврото имат полза от това. Европейските държави търгуват основно помежду си и липсата на риск от загуби при промяна на валутните курсове е голямо предимство. Има и още предимства. Затова ако не бяхме във валутен борд, влизането в еврозоната трябваше да е приоритет. Сега въпроса е спорен, защото част от ползите получаваме от валутния борд.
  Има още един интересен момент в коментарите. Твърди се, че държави са закъсали, защото имат много голям държавен дълг. Това не е точно така - може и да се каже и че са спечелили, защото са взели заеми при много ниски лихви

 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#32] от "blagoj":

  За дълговете спорът е безкраен.. Зависи за какво ги идползват държавите.. Ще го сведа на гражданско ниво.. Вземаш 50 000 заем и купуваш жилище което даваш под наем.. и взимаш 50 000 заем с които си купуваш джип..След 5 години имаш жилище на същата, че и по-висока цена или джипка на десеторно по-ниска... Грубо казано важи и за държавите..Ако инвестират правилно заемите - те не са проблем, ако не - те ги съсипват.. А равнището на лихвите по заеми не е чак толкова важно.. И да са ниски ако се изхарчат глупаво стават камък на шията.. и да са високи ако има още по-висока възвръщаемост са полезни..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Ние формалните изисквания изпълняваме, но неформалните не можем или не искаме. Каквито и да са причините, явно неформалните изисквания са много важни.

 35. 35 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  При тези анонси за отделен евро-бюджет, там е спасението. Иначе - евразия ще ни глътне или на дост достовете ще ни хапят по пищялките....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Ние критериите за членство в Еврозоната ги изпълняваме. Имаме обаче доста проблеми с изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Еврозоната няма интерес да вкарва страна която няма средства за да помага на другите, а може да се наложи да бъде спасявана .

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK